Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare Placa Video

Mai exista in tara canale de tip ...

Huawei Freebuds 5i vs OPPO Enco A...

Recomandare dezumidificator silen...
 Lungime minima traseu frigorific ...

Restaurante pescaresti prin impre...

De ce se taie unii cu lama? Non-s...

Întrebare de noob
 Rezistenta la caldura vara

JOCURILE OLIMPICE PARIS 2024...fo...

JOCURILE OLIMPICE PARIS 2024...fo...

Revolut, crypto si taxe
 Kia vs Hyundai vs Skoda Karoq 2.0...

Paralizie parte inferioara picior...

COPA AMERICA 2024

Presedintele Romaniei 2024. Cine ...
 

Statia radio CB auto dauneaza grav sanatatii ?

- - - - -
  • Please log in to reply
89 replies to this topic

#1
CorneliuRos

CorneliuRos

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,296
  • Înscris: 05.11.2011
Penru prima oara in lume un tribunal a dat dreptate unui manager ca vorbitul la telefon timp de 5-6 ore pe zi poate produce tumoare in zona capului si sa fie recunoscuta cele intamplate lui ca invadilitate profesionala.
http://www.repubblic...ulare-44780091/

De asemenea s-a dovedit ca habitaclul  unei masini poate sa functioneze precum un concentrator de unde electromagnetice generate de telefon . Pe scurt : folosirea celularului in masina poate sa faca mai mult rau decat folosirea lui in afara masinei.

Inca nu s-au facut masuratori a undelor electromagnetice produse de statiile emisie-receptie amatoriale in interiorul masinei , dar presupun ca antena lunga 1 m precum si aparatul de emisie receptie alimentat in cele mai multe din cazuri la 13,8 V poate sa fie mai daunator decat un simplu telefon alimentat cu o baterie de 5 V.

#2
rumegus

rumegus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,349
  • Înscris: 03.04.2011
Total aiurea. In primul tand, vorbim de frecvente foarte diferite, apoi, elementul radiant, antena, e in afara masinii, pe capota, de regula metalica, care mai asigura o ecranare suplimentara.

#3
fire_hell999

fire_hell999

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 159
  • Înscris: 16.12.2010
si sexul cu nevasta altuia dauneaza grav sanatatii si alcoolul si fumatul si alimentatia si aerul inspirat ,,,,, etc.
din ceva trebuie sa i se traga omului. doar nu vrei sa mori sanatos ?

#4
tchoara

tchoara

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,465
  • Înscris: 05.02.2007
[ http://www.supertightstuff.com/wp-content/uploads/2009/03/faraday-cage.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#5
A10

A10

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,120
  • Înscris: 19.12.2012
Topicul asta imi aminteste de expresia "baba si mitraliera" :)  Ce legatura are 5V cu 13,8 ?  Tensiunea de alimentare a aparatului nu influenteaza cu nimic sanatatea operatorului in plus frecventa telefoanelor celulare e mai aproape de cea a microundelor nocive si in plus sunt radiata chiar in apropierea corpului uman in timp ce antena statiei CB este afara iar frecventa e muuult mai mica (unii ii spun curent continuu) iar puterea de emisie e 4w ceea e  e nesemnificativ.
In concluzie prostia e mai nociva decat o statie CB.

#6
undercoverbrother

undercoverbrother

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 18,293
  • Înscris: 02.04.2007
Pai e o problema. Ori premizele sunt bune si concluzia proasta, ori premizele proste si concluzia buna.
Daca telefonul nu are semnal in masina inseamna ca masina te protejaza de rad EM din afara ei iar antena CB e in afara. Ba chiar multe anten sunt calculate sa folosesca plafonul masinii sa reflecte undele spre el. Cel putin antenele aparatului radio din bord. Daca reflecta inseamna ca nu intra asa de multe.

Nu pot sa povestesc la telefon ca si cum as fi fata in fata cu persoana respectiva. F rar am convorbiri de 5 minute.

Legat de CB, cat de mult vorbesti la microfon? Ca ascultatul nu emite radiatii.

Alt aspect este la dublarea distantei dintre om si antena, puterea scade de 4 ori. Cine are probleme, poate tine telefonul pe speaker la juma de metru de corp sau pe HF cu fir si gata. Diferenta este f mare chiar si la juma de metru.
Undele EM se atenueaza la fel ca sunetul. Deci, fa a da telefonul pe speaker, ce auzi cu el la ureche este proportional cu radiatia pe care o absorbi. La fel si ce auzi cu el la juma de metru.
Asta ar fi doar sa-ti faci o ide, neexistand o legatira directa intre intensitatea sunetului si radiatie ci doar in faptul atenuarea cu distanta a celor doua este egala.

Edited by undercoverbrother, 28 April 2013 - 11:50.


#7
CorneliuRos

CorneliuRos

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,296
  • Înscris: 05.11.2011
Eu nici macar nu am statie CB si nici nu vreau sa am asa ceva . In Romania am vazut cele mai multe statii CB pe masini decat in intreaga Europa, iar acest fenoment vad ca tinde sa creasca.

View Postrumegus, on 28 aprilie 2013 - 10:51, said:

Total aiurea. In primul tand, vorbim de frecvente foarte diferite, apoi, elementul radiant, antena, e in afara masinii, pe capota, de regula metalica, care mai asigura o ecranare suplimentara.
Antena este afara , asta este un lucru bun. Totusi m-ar interesa niste masuratori facute pentru a sti exact daca radiatia undelor electromagnetice produse de o statie radio proprie pe masnia, este mai slaba decat radiatia celularelor .

Daca organizatia mondiala a sanatatii a impus niste reguli precum folosirea telefonului celular cat mai departe de corp, iar in masina sa se foloseasca casti si microfon la distanta de telefon dar nici acestea nu pot face prea multe lucruri, mai bine este sa nu folosesti telefonul in masina. Sunt curios ce reguli ar avea pentru amatorii cu statii radio proprii pe masina , care are antena cea mai lunga. Posted Image

Edited by CorneliuRos, 28 April 2013 - 12:33.


#8
undercoverbrother

undercoverbrother

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 18,293
  • Înscris: 02.04.2007
Pai undele cum se propaga fata de antena? Radial sau axial?
Asta cred ca iti va raspunde la intrebare.

Nici pamantul nu are cine stie ce camp magnetic la poli, vezi aurora.

#9
fire_hell999

fire_hell999

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 159
  • Înscris: 16.12.2010
in domeniul CB cu cat o ai mai lunga cu atat satisfactia este mai mare (antena). eu am antena megawatt 4000 (2m06cm si sunt in "extaz" si regulile sunt simple pe romania deocamdata : dai cu cat vrei (in watti) si receptionez cu cat vrei). pe viitor daca se va impune o limita va fi pe emisie (maxim 4w) nicidecum pe receptie
nu iti doresti statie CB de ce ? nu ai masina, nu conduci zilnic sau nu iti permiti ? statia este buna nu numai pentru faptul ca afli unde sunt controalele cat pentru faptul ca sti unde sunt blocaje rutiere si le poti evita la timp.
prin statie afli fel si fel de informatii : de la bursa locurilor de munca pana la ultimele noutati in diverse domenii. eu de cand am statie pe masina nu mai am nevoie de radio in masina.
si ca supliment : si statiile CB au sistem handsfree.

si inca ceva. de ce esti asa interesat de aceste masuratori atata timp cat esti contra acestor sisteme? ai spus ca nu vrei sa ai asa ceva. OMS spune ce trebuie sa faci nu ce este bine sa faci. sunt doar niste directive. este ca in expresie cu popa si doctorul : sa faci ce spune nu ce face.
sunt atat de multi camionagii care le folosesc de zeci de ani si nu cred ca a dat vreunul coltul din cauza statiei CB.
daca ti-e frica de tumori la cap evita alti factori nu aceste nimicuri.

Edited by fire_hell999, 28 April 2013 - 12:46.


#10
CorneliuRos

CorneliuRos

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,296
  • Înscris: 05.11.2011
Camionagii folosesc statia Cb mai profesional decat amatorii cu masinile mici. De asemenea daca maine poimaine se da o lege ca cei care lucreaza in domeniul auto si care sunt obligati prin munca sa foloseasca statia CB (pompiei, politie, ambulante )vor beneficia de ceva pensie in plus, dar amatorii care ies cu masina si palavragesc prin statie cu colegii lor de soferi de Duminica ,de parca ar vorbi fata in fata , cine ii mai despagubeste pe ei ?

#11
Evergreen

Evergreen

    Proud "United Gashka" member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,952
  • Înscris: 09.12.2004

View PostCorneliuRos, on 28 aprilie 2013 - 13:04, said:

De asemenea daca maine poimaine se da o lege ca cei care lucreaza in domeniul auto si care sunt obligati prin munca sa foloseasca statia CB (pompiei, politie, ambulante )vor beneficia de ceva pensie in plus, dar amatorii care ies cu masina si palavragesc prin statie cu colegii lor de soferi de Duminica ,de parca ar vorbi fata in fata , cine ii mai despagubeste pe ei ?
Calul moare de drum lung....

#12
fire_hell999

fire_hell999

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 159
  • Înscris: 16.12.2010
ce intelegi prin mai profesional ? o tin altfel in mana ? vorbesc cu alt accent? au trei perechi de ....?
ai idee ce inseamna frecventa CB ? inseamna citizen band adica frecventa libera pe care o poate folosi oricine fara sa fie sanctionat in niciun fel. de aceea pe canalul 22 gasesti destui "colegi" care behaie, grohaie, injura, etc si nimeni nu le poate face nimic.
nimeni nu obliga pe nimeni sa foloseasca statia CB. este folosita de nevoie pentru asi face traiul mai usor. sa evite capetele de creta (militienii) care cauta nod in papura in permanenta.
politia, pompierii si salvarea au canale de comunicare codate si nimeni nu le deranjeaza frecventa.
ai idee cati colegi de trafic camionagii si soferi de duminica cum le spui isi incep ziua de lucru cu o vorba buna ? inainte sa porneasca motorul pornesc statia si ureaza celorlati participanti la trafic o zi buna, drumuri bune si spor la lucru ? nu sti sunt sigur.

iti doresc( dar nu prea mult sa ai o problema in trafic si sa ai nevoie de ajutor. sa ceri o informatie despre o ruta anume. sa vezi atunci ce simti nevioa uni CB) sa vezi ce treci atunci peste "riscul" unei tumori.

stai in bancuta ta mai bine si cere inchiderea topicului

#13
calinkgb

calinkgb

    "United Gashka" mobile team

  • Grup: Moderators
  • Posts: 75,848
  • Înscris: 15.08.2008

View PostCorneliuRos, on 28 aprilie 2013 - 13:04, said:

Camionagii folosesc statia Cb mai profesional decat amatorii cu masinile mici. De asemenea daca maine poimaine se da o lege ca cei care lucreaza in domeniul auto si care sunt obligati prin munca sa foloseasca statia CB (pompiei, politie, ambulante )vor beneficia de ceva pensie in plus, dar amatorii care ies cu masina si palavragesc prin statie cu colegii lor de soferi de Duminica ,de parca ar vorbi fata in fata , cine ii mai despagubeste pe ei ?

Si care-i problema ta?
Nu ai statie, nu vrei sa ai, cu ce te afecteaza?

M-as chinui sapti explic ce si cum, da' stiind cu cine stau de vorba, ma irosesc degeaba.
Atat doar:

1. Masina, actioneaza ca o cusca Farady la lungimea de unde folosita in CB - 11m. De aia NU poti vorbi din masina cu o portabila de CB. Deci nici nu poate intra respectiva radiatie IN MASINA
2. Derivand din asta, antena statiei radio RADIAZA IN AFARA MASINII, NU IN MASINA!. Nu poti face o paralela intre o statie radio cuplata la o antena EXTERNA si un telefon mobil folosit in masina, decat daca esti complet atehnic!
3. Nu stiu pe unde bantui tu in macaronia, da' broscarii utilizeaza mult mai mullte statii ca noi. Sa nu mai vorbim de polonezi si rusi...
4. Ca idee, o diagrama de radiatie a unei antene verticale arata cam asa:

Attached File  mihaescu_antene_01.jpg   17.53K   59 downloads

Antenele folosesc plafonul masinii ca REFLECTOR, ceea ce inseamna ca arunca undele emise de antena, nu le canalizeaza in interiorul masinii...

Asa ca lasa grijile astea pentru cei care chiar folosesc sosteme de comunicatii, nu pentru cei care doar se baga inseama cu studii ale "diversilor cercetatori" plictisiti de viata.

Edited by calinkgb, 28 April 2013 - 14:17.


#14
yo9how

yo9how

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,244
  • Înscris: 12.01.2009
Cum a spus cineva mai sus, prostia dauneaza grav sanatatii!!!!! Eu as completa astfel:prostia dauneaza grav sanatatii, mai ales a celora din jurul tau!!!
Deci, unii nu au de ce sa-si faca griji :)))

#15
CorneliuRos

CorneliuRos

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,296
  • Înscris: 05.11.2011
Sa zicem ca daca antena se afla pe plafonul masinii nu reprezinta un risc prea mare, precum antena aflata pe portbagaj. Am facut un desen academic pentru a vedea cum se propaga undele cand antena se afla pe porkbagaj. Sa spunem ca cei de pe locurile din spate sunt condamnati Posted Image .

View Postcalinkgb, on 28 aprilie 2013 - 14:13, said:

3. Nu stiu pe unde bantui tu in macaronia, da' broscarii utilizeaza mult mai mullte statii ca noi. Sa nu mai vorbim de polonezi si rusi...


Attachment mihaescu_antene_01.jpg

Asta sa o crezi tu ! Doar in Romania am vazut atat de multe antene la masini in trafic! Nu exista in nicio alta tara europeana asa ceva! Nici macar in Polonia! Pe rusi sa ii lasam deoparte...

Attached Files


Edited by CorneliuRos, 28 April 2013 - 15:46.


#16
calinkgb

calinkgb

    "United Gashka" mobile team

  • Grup: Moderators
  • Posts: 75,848
  • Înscris: 15.08.2008
Sa reluam
Poate de data asta pricepi.
Masina e o cusca FARADY (cauta pe gogu ce-i aia). Lungimea de unda in CB e de 11m. Ori, un turism nu are deschideri de 11m ca sa permita undelor emise de antena sa treaca in habitaclu.
Lungimea de unda corespunzatoare frecventei folosite de telefonul mobil e de ordinul centimetrilor. Sesizezi diferenta de marime?
De aia poti folosi un telefon mobil in masina, dar nu si o statie portabila in unde scurte (unde intra si frecventa CB-ului).

#17
rumegus

rumegus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,349
  • Înscris: 03.04.2011
Parca vad ca vine c-o decapotabila... :)

#18
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005
Telefoanele sunt mai periculoase decat statiile CB datorita faptului ca sunt tinute imediat langa ureche, frecventa mai inalta apropiata de frecventa de rezonanta a hidrogenului poate creea probleme in celule, oricum un studiu serios in directia asta nu sa facut si probabil nici nu se va face deoarece deranjeaza multa lume. Pe de alta parte statiile CB intradevar radiaza in exterior prin antena si impactul asupra ocupantilor din interior este mult mai mic, totusi au fost facute studii legate de vorbitul la telefon la volan si sa descoperit ca datorita distragerii atentiei de la trafic se creeaza principalul pericol, se ajunge ca scaderea atentiei si concentrarii la condus sa aibe aceleasi efecte ca si condusul in stare de ebrietate.
Revenind la problema telefon versus statie, cred ca ambele creeaza acelasi handicap visavi de scaderea atentiei acordate traficului.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate