Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cat ar trebui sa ma coste o incar...

UBB camin

Boxe active pentru terasa

pret manopera
 ce acte sunt necesare la inregist...

stabilizator tensiune problema lu...

Voi raportati undeva tentativele ...

Cat timp se pierde cu fisa medica...
 Ce se poate face intr-o balta de ...

Jaluzele sau rolete interior

Imagine cu tenta galbuie

Noul Suzuki Swift 2024
 Parere ac sh

Dividende - Cat am de plata la st...

Teren de vanzare. O agentie imobi...

Alegere tableta
 

"DIY" UPS 12V - Scoate curent pe input

- - - - -
  • Please log in to reply
21 replies to this topic

#1
alexcrist

alexcrist

    Watchdog

  • Grup: Moderators
  • Posts: 9,364
  • Înscris: 02.02.2006
Salut,

Scuzați eventualul limbaj de lemn, încă nu cunosc toți termenii corecți, dar încerc să mă lămuresc.

Am luat de la chinezi un așa-zis UPS 12V ce folosește 3x18650 pentru stocare internă: https://www.aliexpre...7a-8d172f423341

Totul bine și frumos, se încarcă, dă curent ok pe output (atât când are curent pe input, cât și din baterii).

Problema e că, atunci când nu primește curent pe input, el curent și pe input (12V), nu doar pe output. Și practic aruncă curent într-un sistem care ar trebui să nu fie alimentat.

În primul rând nu-mi dau seama dacă e normal să facă asta. Atașez niște poze cu placa electronică. Eu habar n-am la ce mă uit. E cineva care înțelege ce se întâmplă acolo? :)

Apoi, ce-aș putea face să previn scurgerea de curent pe input? Ce tip de circuit ar trebui să caut? Mă refer la ceva ce-aș putea pune pe firul de input, că nu mă apuc să modific placa din UPS.

Mersi!

Attached Files



#2
rammbo

rammbo

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 108
  • Înscris: 10.01.2021
iti trb ceva mai inteligent, cauta ip5389 sau jns s33

#3
bbox

bbox

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 753
  • Înscris: 12.05.2005
Se vede pe cablaj ca iesirea de 12V este conectata in paralel cu intrarea de 12V.
Daca te deranjeaza, poti sa faci alimentarea printr-o dioda.

#4
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,727
  • Înscris: 06.01.2007
Normal, n-ar fi o problema ca da curent si pe input, deoarece inputul e un alimentator de 12V, cred. Corect?
Daca e un alimentator, atunci nu ar trebui sa fie o problema ca n-ar trebui sa consume deoarece alimentatorul nu "baga curent" invers.
Daca insa ai baterie, sau altceva mai dubios (nu-mi dau seama ce), atunci poti pune o dioda.
Prin dioda, trece curentul intr-un singur sens, nu lasa sa treaca prin celalalt sens.
In schimb, cand dioda conduce (adica ai curent pe input din extern), vei avea o pierdere de cca. 0.7V, iar dioda se va incalzi corespunzator cu puterea (0.7V * amperaj).
Dioda banuiesc ca gasesti.

Mai ai o varianta cu o dioda schotky care consuma si ea, dar mult mai putin 0.3V (cu incalzitul corespunzator 0.3V * amperaj)
. Problema e ca se gasesc mai greu pentru puteri maricele.
Eu am luat de-astea
https://www.aliexpre...3313764754.html

Dar varianta cea mai smechera e cu circuit activ, cu integrat (power path sau ceva de genul asta se cheama circuitul) si un mosfet sau chiar doi mosfeti, unde nu se pierde nimic.


In varianta ta, daca nu e ceva pretentios, poti lasa asa, sau pune o dioda normala de 0.7V.

#5
istratei

istratei

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,813
  • Înscris: 25.11.2004
unde nu se pierde nimic.

Nimic nu se pierde nimic nu se castiga, totul se transforma  , a spus unul destept.
Poate mai putin, prin un contact de releu, dar si acolo consuma circuitul de supraveghee.

#6
Ion_Bumbu

Ion_Bumbu

    User asocial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,855
  • Înscris: 31.01.2010
Alimentati-l dintr-o sursa separata de 12Vdc si gata.
Aveti alimentare comuna cu mai multe dispozitive, separati-l pe asta cu o dioda.

#7
alexcrist

alexcrist

    Watchdog

  • Grup: Moderators
  • Posts: 9,364
  • Înscris: 02.02.2006

 maccip, pe 07 iunie 2024 - 20:54, a scris:

Daca insa ai baterie, sau altceva mai dubios (nu-mi dau seama ce), atunci poti pune o dioda.
Nimic dubios. :)

Intenția e să fie folosit în mașină. Toată rețeaua e la 12V, fără nevoia unui alimentator. Și e problematic cu aruncatul curentului aiurea înapoi prin sistemele mașinii.

De exemplu, dacă alimentez UPSul de la priza din portbagaj, se încarcă ok cât mașina merge. Când motorul se oprește, UPSul aruncă curent înapoi în priză și se alimentează cel puțin și priza din bord (pornește dashcam-ul, de exemplu), și Dumnezeu știe ce alte sisteme mai sunt alimentate. La fel și dacă mă leg la alte circuite, nu la priză. Nu vreau ca sisteme la întâmplare să fie alimentate aiurea când mașina e parcată.

Dioda sună bine, dar scăderea cu 0,7V nu prea. Risc să scad sub limita la care UPSul se încarcă, că nici tensiunea în rețea nu e constantă. Nici partea cu încălzirea nu-mi sună încurajator. Cam despre ce căldură vorbim? Ceva care să fie periculos pentru obiectele din jur? Sau doar "se simte călduț"?

Mersi! :)

Edited by alexcrist, 08 June 2024 - 05:40.


#8
Ion_Bumbu

Ion_Bumbu

    User asocial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,855
  • Înscris: 31.01.2010
Masina are oricum peste 12Vdc, nominal ar trebui sa fie 13,8Vdc,  minim 12,6Vdc, maxim pe la 14,4Vdc vara.
Alegeti o dioda Schottky cu cadere de sub 0,3Vdc si e rezolvata problema ca sa nu interveniti in instalatia masinii si sa puneti releu.

Edited by Ion_Bumbu, 08 June 2024 - 08:22.


#9
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,727
  • Înscris: 06.01.2007
La masina e indicata acea dioda, care va scadea tensiunea de incarcare au UPSului cu 0.7.  Nu cred sa aiba probleme kinezeria. 11V, 10V e ultrasuficient pentru a functiona un convertor DCDC ce scoate 4V.
Dioda va consuma 0.7V*amperaj. Daca amperajul nu depaseste 2A, cum scrie in specificatiile kinezeriei, asta inseamna ca va consuma 1.4W in caldura.
Deci iti trebuie o dioda care sa poata disipa mai mult de 1.4W,
De exemplu asta, care poate disipa 3W.
https://www.tme.eu/r...nductor/3ez180/
Puterea disipata de o dioda e data de marimea acesteia. Cu cat e mai mare, cu atat poate disipa mai mult.
Eu nu cred ca va consuma kinezeria acei 2A, dar... pui 2A sa fii acoperit. Deci 3W e ok. Se va incinge dioda, dar nu e problema, atata timp cat e montata cum trebuie(sa poata disipa caldura si sa nu topeasca plasticuri pe-acolo).
Poti lega doua in paralel, sa disipe mai bine caldura.
Daca o montezi intr-un tub termocontractibil, va mai scadea capacitatea de a disipa, dar eu zic ca e ok. Pentru extrasafe, pune doua in paralel.

Dar totul depinde de ce dioda ai, ca banuiesc ca nu stai acum sa faci comanda la diode. In general se gasesc pe placile electronice in zona de alimentare.

Daca faci totusi comanda, poti lua direct un schotky de putere.
Insa mare atentie la schotky, ca daca nu e ce trebuie, poate consuma chiar mai mult decat o dioda normala.
Dioda schotky nu are o caracteristica curent-tensiune asa de abrupta ca una normala. Ea incepe sa conduca pe la 0.2V, dar supusa la curenti mari, poti ajunge la cadere de tensiune mai mare de 0.7 pe ea. Normal ar trebui sa te uiti in datasheet sa vezi cum se comporta la curent de 2A si temperatura de 70-80 grade celsius. Unele consuma chiar mai mult decat diodele normale si nu faci nicio branza.

Dioda normala nu te intereseaza. O pui si gata, deoarece toate au aceleasi caracteristici, atrata timp cat respecti puterea disipata=marimea acesteia. Dar dioda schotky nu e asa. Trebuie oleaca de bagare de seama.

LE: Scuze, mai sus am pus exemplu de o dioda zener. Nu e buna zener, trebuie una normala, redresoare. Sa zicem 1N4001-1N4007, &co. Dar sunt o gramada de variante, daca recuperezi de pe placi electronice.
https://www.optimusd...oda-1n4001.html
Pune 2 in paralel, ca astia zic ca suporta un regim de curent de 1A.

#10
Ion_Bumbu

Ion_Bumbu

    User asocial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,855
  • Înscris: 31.01.2010
Hai sa fim seriosi, peste 0,7Vdc ...
https://www.tme.eu/D...DSS25-0025B.pdf

#11
theionutzradu1991

theionutzradu1991

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,631
  • Înscris: 28.11.2017
pana la urma ce vrei sa alimentezi ca si "backup" ca nu sunt nici 25wh acolo in alea 3x18650!
Poate se gaseste ceva mai potrivit!

#12
alexcrist

alexcrist

    Watchdog

  • Grup: Moderators
  • Posts: 9,364
  • Înscris: 02.02.2006

 maccip, pe 08 iunie 2024 - 08:39, a scris:

Nu cred sa aiba probleme kinezeria. 11V, 10V e ultrasuficient pentru a functiona un convertor DCDC ce scoate 4V.
Nu cred că le încarcă individual, ci simultan pe toate 3. Din ce am observat, sub 11,8-11,9V se stinge martorul de încărcare. Și dacă sunt momente când în rețea sunt sub 12,6V, mă gândesc că atinge limita. Dar poate supra-analizez eu. :D

Kinezu a scris pe placă că e "recomandat" 12,7V la încărcare.

Nu prea am plăci electronice prin casă. Am doar un senzor de gaz ars ieri la o supratensiune, i-a bubuit un varistor. Luni încerc să-l repar. Dacă nu reușesc o să caut prin el dacă are diode.

Ce alimentez din UPS nu e alimentat permanent, doar la nevoie. E ok capacitatea, cel puțin din estimările mele. Important e să am curent în UPS când e nevoie.

#13
Ion_Bumbu

Ion_Bumbu

    User asocial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,855
  • Înscris: 31.01.2010
Se da afara varistorul si se schimba siguranta, la 90% din cazuri aia e reparatia, la restul...alta

#14
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,727
  • Înscris: 06.01.2007

View Postalexcrist, on 08 iunie 2024 - 18:48, said:

Kinezu a scris pe placă că e "recomandat" 12,7V la încărcare.

Rahat. Atunci o sa se incarce incomplet. Eu ce sa zic?
Sau poate ca bateria de masina are intotdeauna un voltaj mai mare si ai scapat.
O dioda intotdeauna are acea cadere de tensiune.
Exista si superdioda, care nu are acea cadere, dar aia nu merge in curent continuu.
Altfel, circuite specializate. Cu un reserci pe aliexpress, poate gasesti. Dar aliexpresul are un motor de cautare de rahao, produsele nu au chiar toti parametrii descrisi si trebuie sa cauti mult.
Nu stiu daca merita efortul, mai ales ca acel powerbank e o ..kineserie.
So.. ori pui dioda si merge cum merge, ori lasi asa si merge cum merge.

Circuit de powerpath am facut si eu acum vreo 14 ani, cand aveam un divais ce mergea pe 2NiMh la 2.4V si orice cadere de tensiune era critica pentru functionarea acestuia. Si tot asa, aveam nevoie de un power switch de-asta.
Am facut o gramada de reserci prin datasheeturile de la Linear Tehnology (Acum Analog Devices sau onsemi sau watever), si cand am gasit ce cautam, am constatat ca ma costa cat nu face. Si am cautat in continuare, pana am gasit tot o kinezerie care era tot o copie de la astia scumpii si  intr-un final am rezolvat problema. Dar alimentam un divais mobil de 4500 euro, care era aproape cat un Logan la vremea aia.
Ma rog, problema mare era ca nu trebuia sa intre apa in el si nu aveam loc in el de un convertor DcDc, ca o rezolvam mai elegant. Din ce mi-aduc aminte, trebuia sa ma incadrez intr-un paraleilipipe de 1.2cmx0.7cmx0.3cm, chestie care a complicat. Acuma.. stiu eu. Merita toate astea pentru ce vrei tu sa alimentezi?
Eu as zice ca nu. Sau daca da, atunci ia-ti un powerbank adecvat, nu te chinui cu improvizatii complexe la o masina sa nu ia naibii foc ceva pe-acolo s-o gasesti scrum in parcare.
O dioda e destul de safe, ca-i inseriata si nu e ceva complex sau care sa dauneze la safety. Altfel, daca vii cu un circuit complex DYI, trebuie sa fie si safe iar chestia asta poate sa nu fie tocmai banala.

#15
alexcrist

alexcrist

    Watchdog

  • Grup: Moderators
  • Posts: 9,364
  • Înscris: 02.02.2006
N-am mai încercat să repar senzorul ăla de gaz. Chiar dacă îl văd pornind, parcă n-aș mai avea 100% încredere în el.

Așa că: am fix 2 plăci electronice de sacrificiu: alimentatorul de switch și senzorul de gaz.

Mă cam uit ca curca-n lemne la ele, dar încerc să mă luminez, totuși. Trag concluzia că ce e marcat cu Dx (x = număr) pe placă, e diodă. Corect? Nu râdeți, știu că-s noob. :lol:

Atașez imaginea celor 2 plăci.

Attached File  20240616_155929.jpg   353.8K   5 downloads
Pe placa mică (alimentatorul) avem:
- D6 (centru sus): RS1MF
- D2 (centru mijloc): M7
- D1 (dreapta): MBF10M
- D5 (stânga jos): PS10100LT

Attached File  20240616_160011.jpg   453.49K   6 downloads
Pe placa mare (senzorul de gaz):
- D2 (dreapta sus colț): RS1M
- D1 (dreapta sus, între C4 și cei 2 condesatori (unul pocnit)): RS1M
- D4 (dreapta jos): SS14
- D3 (centru, colț stanga-jos al chestiei galbene): RS1M
- D6 (lângă D3): habar n-am, o chestie cilindrică roșie

Am căutat pe sărite niște specificații, dar nu prea știu cum să le interpretez și ce caut. Dacă înțeleg bine, majoritatea sunt pentru 700V.

SS14 ar fi pentru 28V?
https://pdf1.alldata...CHILD/SS14.html

Ce mă interesează din specificațiile alea, pentru cazul meu?

Mersi! :)

#16
Ion_Bumbu

Ion_Bumbu

    User asocial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,855
  • Înscris: 31.01.2010
Logica spune asa:
1 aveti nevoie de o dioda de curent cit mai mare.
2 astea se gasesc pe surese de alimentare, pe senzor n-au rost ca-i puterea mica
3 cu cit mai mare curentul cu atit mai "grasa" e dioda
Deci direct pe prima placa PS10100LT
https://xonstorage.b...y20_12_link.pdf
Asta e pe post de separator de sens.

Punctual, curent cit mai mare, cadere de tensiune diracta cit mai mica.

Edited by Ion_Bumbu, 16 June 2024 - 16:04.


#17
alexcrist

alexcrist

    Watchdog

  • Grup: Moderators
  • Posts: 9,364
  • Înscris: 02.02.2006
Scrie undeva pe schema aia care e intrarea și care ieșirea, din cei 2 pini? Că nu-mi dau seama. :D

#18
Ion_Bumbu

Ion_Bumbu

    User asocial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,855
  • Înscris: 31.01.2010
Sigur, in .pdf arata ca pe partea cu 2 pini se pune + bateriei auto iar pinul lat se pune spre alimentarea UPS-ului.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate