Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Revolut, crypto si taxe

Kia vs Hyundai vs Skoda Karoq 2.0...

Paralizie parte inferioara picior...

COPA AMERICA 2024
 Presedintele Romaniei 2024. Cine ...

Recomandare usa interior izolata ...

Comunitatea de bicicliști - ...

macOS 15 Sequoia
 Top Zone Rezidence Victor Brauner

Curatare ferestre de adezivul fol...

Placare scara exterioara acces

Dovada lucru firma desfiintata
 Zone de facut casa

Recomandare service Maserati in B...

Drenaj ape pluviale

Incompatibilitate router Digi Mer...
 

De ce unii furnizori de PC-uri aleg FreeDOS si nu Linux?

- - - - -
  • Please log in to reply
72 replies to this topic

#19
ear1976

ear1976

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,448
  • Înscris: 09.10.2006
Eu am lucrat chiar 'in sanul' distribuitorului. Asa ca nu e cazul de contrazicere. Chiar de loc. Stiu ce semnam in anumite cazuri si ce training faceau unii. Si pe atunci nu se punea problema de acum cu licentele. Dar, mai am contacte si informatii, chiar daca acum ma ocup de cu totul altceva.
Stiu exact faza cu ochii dulci si lasat restul la casa. Si multe altele. Si le stii si tu.
De aia stiu si sa ii enervez pe uniia cand ma duc  "la piata". Pen'ca intre timp, am cascat ochii si am invatat si ce sa cer. Si cum. Si am vazut cum fac altii, in tari de care noi radem. Da' radem ca prostii.

Sa iti povestesc ce fel se intampla cand cumperi un PC in china? La ei in magazin? O sa crezi ca aberez.

@dani.user - e ok. Cu recovery se livreaza acum si majoritatea sistemelor cu micromoale preinstalat. Dar, ceea ce spui tu, confirma ca se poate. Presupun ca nu era un laptop/notebook/etc facut pe salupa. Ca nu ai discul de instalare chiar nu e asa un inconvenient. De obicei, daca chiar ai nevoie, ti se livreaza, la cost modic - shipping plus eventual suport optic.

Edited by ear1976, 06 May 2011 - 00:18.


#20
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,430
  • Înscris: 05.06.2002

View Postear1976, on 5th May 2011, 22:03, said:

PS: Si eu am vazut PC-uri/laptopuri/notebookuri cu opensuse/ubuntu/fedora la vanzare. Chiar foarte recent si cu hardware modern. Si editii actuale ale distributiilor.
Si aratau foarte bine si mergeu excelent. Deci, se vedea ca s-a lucrat la ele. Deci, se poate. Nu dau nume, dar erau branduri recunoscute, nu facute pe salupa.
de instalat linuxul il instaleaza efectiv numai pe un calculator, pe restul cu hardware identic doar cloneaza HD-ul. dar se pare ca si asta-i prea greu pt unii. o firma serioasa are grija sa ti-l livreze functional si prezentabil comercial cu toate ca stie ca tu primul lucru care ai sa-l faci cand ajungi acasa ai sa razi acel SO.

#21
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006
nu are nici o legatura cu usabilitatea , M$ a reusit sa obtina o lege ( in USA ) care obliga furnizorii de computere sa le livreze cu un OS preinstalat motivand ca , computerele fara OS sunt cumparate de "pirati" care vor instala windozul piratat (desigur in aroganta lor cei de la M$ nu admit ca unii cumparatari ar putea instala si alte OS-uri decat windoz) si in felul asta ei pierd bani. Din cauza ca licenta de windoz creste mult pretul computerului mai ales la cele low-end producatorii ar prefera sa le vanda virgine si face userul ce vrea , ei nu castiga nimic din vanzarea licentei de windoz si FreeDos-ul e pus pentru a satisface cerinta de a avea un OS preinstalat. Sigur ca ar putea instala un linux usabil dar nu ii lasa acordurile cu M$.

#22
ear1976

ear1976

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,448
  • Înscris: 09.10.2006
Da, ok ce spui in USA. La noi insa fenomenul este altul:

Vanzatorul face tot posibilul ca, cumparatorul sa semneze pe certificatul de garantie ca "s-a efectuat proba de functionare". (prin alte parti, orice am cumparat, nu am semnat nimic. vanzatorul a semnat si a stampilat de s-a zapacit, eu nu am semnat nici o buchie)
In caz de probleme, vanzatorul nu are nici o vina: "L-ati luat cu proba? Pa". Deci, te trimit la service.
La service, prima miscare e "Nu e de la noi, e problema software"
Daca totusi problema e hardware "E din cauza SO-ului pe care l-ati instalat. Deci nu e de la noi. Reparatia e contracost"

Asa se intampla in Romania.

Edited by ear1976, 06 May 2011 - 10:00.


#23
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006
eu nu am intalnit astfel de comercianti si in plus fabricantii mari nu produc laptopuri special pentru unii comercianti ca faca ei astfel de smenuri , ei le produc in masa si imaginea e pusa pe hdd inca inainte sa fie montat in laptop. Acest smen poate fi valabil la magazine in camere de bloc.

#24
GabytzuX08

GabytzuX08

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,779
  • Înscris: 26.02.2008
@ear1976
"Sa iti povestesc ce fel se intampla cand cumperi un PC in china? La ei in magazin? O sa crezi ca aberez."
Nu cred ca ai abera. Am trait sa vad prea multe tampenii sa ma mai mire ceva...

@chilly willy
"Sigur ca ar putea instala un linux usabil dar nu ii lasa acordurile cu M$."
Vesnica pomenire - monopolul!  :deadtongue:
Are dreptate ear1976 cand zice el ce zice - cunosc destul de bine fenomenul.

#25
ear1976

ear1976

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,448
  • Înscris: 09.10.2006
Si chilly willy are dreptate, pc-urile sunt produse in masa. Dar, sa nu uitam ca majoritatea produselor de pe piata noastra nu sunt produse in US, deci nu neaparat acordul cu M$ e motivul pentru care un pc trebuie sa vina cu ceva preinstalat cat anumite cerinte legislative, oarecum vagi care lasa loc de subterfugii. Asadar, atat timp cat importatorul nu specifica in  mod clar un standard minim de calitate, producatorul ii va trimite solutia cea mai convenabila din punctul lui de vedere.

Un brand care isi respecta imaginea va depune eforturi in a livra un sistem functional, cat mai atractiv, salupistii livreaza minimul necesar ca sa intruneasca conditiile cerute.
Asta nu inseama ca FreeDos ar fi ceva naspa. E un SO foarte bun, dar potrivit altor scopuri.

Trist este la ce se foloseste in romania situatia creata, chiar de catre vanzatori mari. Regula numarul unu este sa nu fie pasibila firma in caz ca vine opc-ul, nu satisfactia clientului. Am facut training in mod special pe aceasta tema pe vremuri.

"Cover your ass" in loc de "prevent bad situation".

Edited by ear1976, 06 May 2011 - 15:57.


#26
GabytzuX08

GabytzuX08

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,779
  • Înscris: 26.02.2008
Are dreptate, nu am infirmat, insa ma refeream la ce spuneai mai sus in postul #22.
Ar fi culmea... sa vezi cum firmele nu pot dormi linistite noaptea de grijile/problemele clientior.  :lol:

#27
DoubleV

DoubleV

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,135
  • Înscris: 12.09.2009
Oricum nimeni nu are nici o garantie ca acel Linux chiar va ramane acolo.
Un prieten de-al meu si-a cumparat un laptop acum cateva zile cu Linpus Linux pe el, primul lucru care l-a facut a fost sa bata la mine la usa. Citat: "Ia ma si sterge si mie prostia asta de Linux si baga Windows pe el" am incheiat citatul.

Atunci ce rost are sa se mai chinuie comerciantul din moment ce mai bine de 95% (asta cu indulgenta) din laptopurile/PC-urile care vin cu Linux preinstalat sunt formatate chiar din primele secunde de viata.

Este si spre binele lor sa ti-l dea gol.

Edited by DoubleV, 06 May 2011 - 17:20.


#28
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006
nu are nici o importanta ca nu traim in USA , puterea m$ asupra fabricantilor e foarte mare tocmai din cauza monopolului. Ei primesc licentele la un pret foarte mic fata de pretul pe care l-ai plati ca user si in plus au acorduri cu diverse alte corporatii sa puna tot felul de trialware si kkturi de reclama in imaginea preinstalata astfel ca le iese aproape gratis windozu.Daca nu sunt cuminti si incep sa puna linux m$ nu le mai da preturi bune si ar trebui sa vanda leptorele cu freedos sau linux. Treaba e mult mai complicata decat pare la prima vedere . Si oricum nu trebuie subestimata stupiditatea userilor care vor incepe sa dea telefon la suport ca nu se descurca cu nus ce problema. Daca e cu windoz problema e simpla , se gaseste usor un dude care stie sa rezolve problema sau suni la m$. Pentru linux trebuie oameni care mai au habar despre ce spun sau macar sunt in stare sa-si gaseasca fundul cu ambele maini si pretul suportului ar fi prea mare. Sigur ca suportul ar putea fi asigurat prin acorduri cu Canonical sau mandriva etc pentru cativa $ in plus la pret dar pe urma vin useri si intreaba unde e exploreru sau cum pot sa-si instaleze m$ office sau messengerul si nu ai ce sa le spui decat sa-si ia windoz.

Edited by chilly willy, 06 May 2011 - 19:53.


#29
Aether

Aether

    AirGod.

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,334
  • Înscris: 01.01.2011
Sistemul gata facut se adreseaza: S.C., īncepatorului, īn rest nu vad rostul pentru care sa cumperi un Desktop facut de alta persoana, mie nu īmi plac cele expuse spre vānzare (emag, pcgarage), mai usor īti faci un sistem pe gustul tau.
Īn cazul Laptopurilor este o alta discutie, majoritatea vin cu un sistem de operare, ca este Linux, ca este Vista, 7, idee este ca sunt destule care vin īnsotite de un sistem de operare, īn felul asta faci o afacere dubla, cumperi laptopul, primesti si pret bun pe Windows.
FreeDOS - Linux = Format, Linux este pierdere de timp, asta īnsemna ca nu vrei sa mai vezi soarele, sa īti petreci timpul redescoperind cum sa faci treburile de baza, ce rost are, nu ai nici macar un avantaj, mai usor/confortabil/rezonabil este sa folosesti cea ce īti place, nu o tāmpenie care tot promite de cānd s-a lansat, īn fiecare an aud placa Linux, nu renteaza, nu īsi are rost.
Acuma sa nu uit, parca sistemele astea sunt sigilate, adica nu poti schimba orice ai tu chef, trebuie sa cari toata unitatea, FUCK.

Edited by Aether, 06 May 2011 - 20:10.


#30
rich1974

rich1974

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,275
  • Înscris: 25.07.2007
frate, tu stii ce vorbesti? cum adica nu mai vezi soarele?
pun pariu cu tine ca daca ar fi sa plateasca lumea windowsul, cel putin la noi in romania, 75 % dintre useri ar avea linux.
spune-mi si mie, pentru ce sa-ti CUMPERI windows daca folosesti calculatorul pentru browsing, descarcare, office?
iti mai trebuie si antivirus, tot cu bani!
eu folosesc linux si nu am folosit niciodata celebra "linie de comanda" de care se sperie toti!

hai sa-ti dau un exemplu...
am vazut ca au la scoli, calculatoare cu windows xp la ele.....pentru ce frate? ca le folosesc doar la office.

Edited by rich1974, 06 May 2011 - 21:01.


#31
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,284
  • Înscris: 24.02.2007
Alora si daca le schimbi office'ul cu OpenOffice si lasi XP se iau cu mainile de cap.

Edited by dani.user, 06 May 2011 - 21:19.


#32
JJackFLASH

JJackFLASH

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,049
  • Înscris: 18.06.2010
Dezavantajele sistemelor de operare familia Windows :
- sistem de fisiere vulnerabil ( redimensionand o partitie NTFS, risti sa strici MFT: rezulta
  tul fiind partitia incaccesibila, Windows nu dispune de utilitare normale care sa poata repara un sisteme de fisiere NTFS, pe cand in Linux se poate inlocui superblocul stricat al partitiei cu copia sa), spre comparatie, sistemele de  fisiere pe care le-am folosit in Linux,
  si anume ext2, ext3, reiserfs fiind supuse redimensionarilor, ramaneau functionale.
  Despre XFS JFS ext4 nu pot spune nimic.
  Oricum faptul ca Linux suporta ATATEA sisteme de fisiere in mod nativ, este un mare avantaj fata
  de Windows. Si acestea sunt sisteme de fisiere serioase.
- firewall-ul  nativ care este livrat cu Windows este putin functional, iata din care cauza chiar si power userii
  il deactiveaza, deoarece este inutil. Solutiile 3rd-party nu le luam in considerare.
  Sistemele de operare Linux au iptables.
- orice utilizator PC trebuie sa fie constient de importanta vitala a copiilor de rezerva.
  Utilitarul de backup al Windows-ului este unul rudimentar, care nu stie ce inseamna o arhiva comprimata.
  Aplicatiile 3rd-party sa nu le luam in consideratie.
  Linux, fiind un UNIX-like, ofera o MULTIME de solutii pentru backup.
- lucrul cu imprimantele: Windows are nevoie de drivere pentru a face un printer sa lucreze, oameni
  buni! Am citit carti dedicate Linux, Solaris si FreeBSD. Acolo nu se discuta problema driverelor de imprimanta.
  Intr-un mediu UNIX imprimanta este detectata automat.
- Windows detecteaza foarte putine interfete de retea, majoritatea au nevoie de drivere.
  Sistemele de operare UNIX/Linux, detecteaza ORICE adaptor de retea.
- la fel si despre adaptoarele de sunet.

Apoi care este mai adecvat pentru utilizare: Windows sau Linux?

#33
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,284
  • Înscris: 24.02.2007
Spune-le asta utilizatoriilor obisnuiti de windows care reinstaleaza oricum sistemul de operare la cateva luni si atunci refac toate partitiile evident.
Deasemenea nu ii intereseaza de backup ca n-au ce pierde iar de firewall si mai putin cat timp torrentu rupe.

Edited by dani.user, 06 May 2011 - 21:55.


#34
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,655
  • Înscris: 30.07.2003

View PostJJackFLASH, on 6th May 2011, 22:44, said:

Windows are nevoie de drivere
Asta e problema unui OS ?!

#35
JJackFLASH

JJackFLASH

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,049
  • Înscris: 18.06.2010

View Postneagu_laurentiu, on 6th May 2011, 23:32, said:

Asta e problema unui OS ?!

Un sistem de operare X sau Y care nu are drivere suficiente pentr a face perifericele sa functioneze,
"is a useless piece of crap".

#36
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,655
  • Înscris: 30.07.2003
Si dai exemplu de funie in casa spanzuratului ?

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate