Chirurgia spinală minim invazivă
Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical. Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale. www.neurohope.ro |
In cautarea espresso-ului perfect
Last Updated: Feb 12 2021 15:30, Started by
Lyvyoo
, Apr 29 2010 21:30
·
0
#775
Posted 18 May 2011 - 07:51
Ieri mi-a sosit rasnita Ascaso I-mini.
Vreo ora am incercat diverse reglaje si am stricat vreo 200 de g de cafea pana am gasit un nivel al rasnirii rezonabil, dar nu cel perfect. Setarea la care am ajuns produce "coditele de soricei" asa cum ar trebui, dar pe la jumatatea extractiei lichidul devine foarte deschis la culoare. O sa incerc sa fac un filmulet, poate aveti vreun sfat pentru mine. Eu cred ca apare un fenomen de channeling, desi dupa ce rasnesc boabele in portaflitru folosesc o furculita mica pentru a omogeniza oarecum cafeaua. O chestie ciudata legata de rasnita este ca am invartit de reglajul pentru finete in ideea de a gasi cea mai fina setare, dar nu ajung la capat de nici un fel. Trebuie sa aiba un capat, nu? |
#776
Posted 18 May 2011 - 09:21
sa nu ajungi sa se loveasca cutitele intre ele!
in mod normal incepi de la mare catre mic si te opresti atunci cand in curge 60ml in 25 secunde. Edited by Fane, 18 May 2011 - 09:22. |
#777
Posted 18 May 2011 - 10:23
De curs curge aproape cantitatea aceea in 25 de secunde, dar v-am zis - lichidul devine deshis la culoare foarte repede, pe la jumatea extractiei, ceea ce nu prea se intampla in alte filmulete vazute pe net.
Am incercat sa dau la cea mai fina setare, si desi nu ajunsesem la capatul cursei, apa nu mai trecea prin puc. Mai incerc astazi cand ajung acasa, fac un filmulet ca sa vedeti concret ce se intampla. |
#778
Posted 18 May 2011 - 12:00
@blonduzzik- Ca sa fie lichidul frumos colorat ai nevoie (si) de boabe proaspete! Daca vrei crema abundenta pana la ultima secunda (si suporti gustul de robusta in blend) incearca Cafeaua Vampirului de la Leonard Cafe sau Bristot Speciale. Eu tocmai am inceput Avedis-ul (cel de la Leonard, nu de la nea Florescu de la Rosseti) si, cu toate ca e un mix de arabice, face o crema incredibila... "Prea multa" as zice :) Asta asa ca fapt divers, caci o cafea buna nu inseamna neaparat "tone" de crema. Daca nu uit, fac niste poze maine...
Aaaa, si era bun un cantar sa vezi exact cate grame ai. Poate mergi sub 14g si nu iti dai seama! @mihaimihai- E o mare teapa sa mergi pe brand-uri mai mult sau mai putin cunoscute. Mai ales ca s-a dovedit lunile trecute ca e diferenta clara intre cafeua (si nu numai) vanduta sub o anume marca in Vest si cea din tarile gen Romania. Mai bine te uiti pe o harta sau citesti cate ceva despre boabele arabica ce cresc la inaltimi mai mari (aprox. 1000...1500m altitudine) si cauti prin prajitoriile din oras cafea din zonele acelea. E mai sigur si mai interesant de remarcat diferentele! Edited by Lyvyoo, 18 May 2011 - 12:03. |
#779
Posted 18 May 2011 - 12:06
Chiar Avedis de la Leonard folosesc si eu acum, crema e ok, nu ma plang de asta, dar ma gandeam ca poate fac ceva gresit devreme ca se blonzeste destul de repede.
|
#780
Posted 18 May 2011 - 12:14
blonduzzik, on 18th May 2011, 13:06, said: Chiar Avedis de la Leonard folosesc si eu acum, crema e ok, nu ma plang de asta, dar ma gandeam ca poate fac ceva gresit devreme ca se blonzeste destul de repede. Oricum, vei mai strica boabe pana te deprinzi cu tehnica :) Joaca-te la variabile - pastrand forta de tampare (sper corecta), macina mai fin si supradozeaza putin (16/17g). Totul fara sa lungesti timpul de extractie (desi doua/trei secunde in plus nu reprezinta o problema). Daca nici asa nu obtii rezultate, cred ca trebuie coborata presiunea la 9bar. |
#781
Posted 18 May 2011 - 12:48
in prima faza iese cafeaua mai inchisa la culoare dupa care iese mai multa crema. un alt mod de a aprecia daca a curs apa e sa nu ai pete albe pe crema cafelei. in cazul in care ai o pata alba distincta pe crema e semn ca a curs apa. era pe aici un link care prezenta comparativ aspectul cremei pt o cafea espresso. uite aici niste explicatii, in linkul ala tin mite ca erau mai multe poze si explicatii. crema e un indicator bun pt a aprecia calitatea extractiei.
Edited by Fane, 18 May 2011 - 12:53. |
#782
Posted 18 May 2011 - 13:25
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/WeTKg8DZcCY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Cam asa imi curge si mie, ma refer la decolorarea aceea timpurie.
M-am gandit si la tampare, poate apas prea tare, nu am avut la indemana un cantar sa vad daca de acolo vine problema. Oricum, sotia mea spune ca e mai ok ce imi iese decat la barurile din oras, asa ca sunt pe drumul cel bun. LE: ce-ar fi sa puneti si voi cate un filmulet cu cate un shot pe care-l considerati reusit? (evident facut de catre voi, pe "sculele" voastre) Edited by blonduzzik, 18 May 2011 - 13:30. |
#783
Posted 18 May 2011 - 13:46
Am mai propus si eu mai demult. Faza e ca nu toti avem aparate de filmat ok iar telefonul nu reproduce culorile deloc. Eu am mai filmat cu N958Gb al meu dar e cu totul altceva in realitate fata de ce reda el...
|
#784
Posted 19 May 2011 - 09:38
Am spus eu ca fac un filmulet astazi, dar nu am mai avut timp nici sa fac cafeaua. Ne-am trezit cu 5 minute inainte de plecarea la lucru, nu stiu de ce nu am auzit ceasul si am alergat care-ncotro :) Bine ca mai ramasese de ieri ceva.
|
|
#785
Posted 20 May 2011 - 07:46
Iata cam cum imi iese mie acum - timpul de extractie este ~ 23 de secunde, dar ce ma ingrijoreaza este culoarea deschisa timpurie a cafelei. O sa incerc sa rasnesc mai fin data urmatoare. De asemenea, "coditele de soricei" sunt un pic cam groase, un semn ca e prea rapida curgerea.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/daTXCa4Y6kA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Iata si rezultatul final : intotdeauna imi iese mai multa cafea in ceasca din dreapta, nu inteleg de ce (probabil o distributie neuniforma a cafelei in sita), de asemenea se observa destul de usor culoarea mai deschisa a shotului din dreapta (nu este iluminarea de vina). Acum constat ca aparatul a focalizat in spate si paharele au iesit "in ceata", sorry about that. Attached FilesEdited by blonduzzik, 20 May 2011 - 07:48. |
#786
Posted 20 May 2011 - 08:49
am impresia ca tu acolo ai mai mult decat 30 + 30ml. oricum, te apropii.
de unde ai facut rost de pahare? Edited by Fane, 20 May 2011 - 08:50. |
#787
Posted 20 May 2011 - 08:59
Sunt de la mult hulitul Starbuck's :D . S-ar vedea pe cel din stanga daca nu as fi facut fotografia aiurea.
Volumul unui paharel este de 30 ml (1 oz), pana la semn, de asta le-am si luat, ca sa vad exact volumul. De fapt, poza ar fi chiar mai putin, daca ar fi sa nu punem la socoteala crema. Va astept si pe voi cu filmulete, poate imprumutati de la cineva o camera decenta. |
#788
Posted 20 May 2011 - 09:34
pai zic ca e destul de ok. 23 de secunde sunt si ele in regula, avand in vedere ca unii numara din momentul in care apasa butonul si la aparatele mai serioase timpul de preinfuzie dureaza in general 5-6 secunde. ma gandesc ca la tine au fost 23 secunde din momentul in care au aparut primele picaturi de cafea. nici la mine cu curge tot timpul in mod egal in amandoua cestile si crema difera putin intre cesti. la gust cum ti s-a parut?
|
#789
Posted 20 May 2011 - 09:49
Pai noob cum sunt nu stiu daca a iesit bine :), DAR iata 2 opinii:
- eu am baut-o direct din paharel, fara zahar sau lapte, la inceput a fost destul de amar, de la jumatatea paharului a devenit si un pic acru; - sotia mea l-a facut cu lapte si zahar si i-a placut, fara alte comentarii. Alte dati cand am facut espresso si nu a curs asa rapid era mai putin amara, mi s-a parut mai buna atunci decat ce a iesit in filmulet. |
|
#790
Posted 20 May 2011 - 12:39
Lyvyoo, on 17th May 2011, 02:03, said: Raspuns de la importatorul Everpure, legat de pretul filtrelor pentru espressoare, Claris, preturi exprimate in euro, fara TVA: Sistem complet filtrare model S 142,18E Sistem complet filtrare model M 164,65E Sistem complet filtrare model L 187,11E :wacko: am vorbit si eu la timisoara, din pacate, dupa plata 100% in avans, dureaza 4-6 saptamani de la livrare...MULT ! am niste amici in Italia, incerc sa vad poate reusesc ei sa obtin o oferta de-acolo, si o livrare mai rapida... |
#791
Posted 20 May 2011 - 15:27
@hexagon - conditii nasoale, intr-adevar. Au venit si preturile pentru cartuse - de la 120E (cu TVA) cel mai mic. Apoi creste cu 20E in functie de marime...
@blonduzzik - Cateva poze de azi dimineata. Am folosit cafea Avedis de la Leonard. Si la mine pe sfarsit se mai deschide culoarea, dar asta e in functie de tipul de cafea (cu celelelalte variabile constante). Incearca sa mergi putin mai fin cu rasnita! Si pentru ca americanii espressomani de pe forumuri zic "life is to short, go double", ceea ce cred si eu, ai putea face doua espresso din 14g fiecare. Eu personal nu cred ca am facut niciodata doua odata. Daca vreau espresso (30ml) folosesc sita de single, daca vreau doppio (60ml) folosesc sita dubla, repetand operatiunea pentru fiecare shot in parte. Timp mai mult dar rezultatele mi se par mai bune! In poze am pus un pahar de whisky (destul de lat) in care am lasat sa curga 60ml in 25 de secunde, din 16g probabil. Nu aveam alt instrument transparent mai bun. Cred ca o sa caut si eu niste pahare profesionale. Attached Files |
Anunturi
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users