Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Top Zone Rezidence Victor Brauner

Curatare ferestre de adezivul fol...

Placare scara exterioara acces

Dovada lucru firma desfiintata
 Zone de facut casa

Recomandare service Maserati in B...

Drenaj ape pluviale

Incompatibilitate router Digi Mer...
 Lada frigorifica vs congelator

Rezerve periuta de dinti Woya

Promisiunile și realizarile ...

Recomandare soundbar
 Controller dual step down MAX8734A

Nu pot citi stickurile USB

Promisiunile și realizarile ...

Boxe de birou
 

Recomandare Espressor cafea si rasnite

* * * * - 6 votes
  • Please log in to reply
8320 replies to this topic

#8011
Sinisther

Sinisther

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 941
  • Înscris: 19.06.2008

View PostSinisther, on 03 aprilie 2024 - 10:44, said:

Pot sa intreb de ce nu Philips?

Unele din optiunile gasite la un pret bun erau un 4300 respectiv 5400. Din ce am google-it am gasit review-uri destul de bune la 4300 si 5400am inteles ca e similar, doar cu profile mai multe(care imi e indiferent). In plus am vazut ca Saeco entry = Philips 4300/5400.

Krups nu l-am prea vazut recomandat prin review-uri.Cel putin nu cele de la indepandenti.

DeLonghi, da.

Practic intre ei si Philips fac dezbateri. Philips pare plus pe hartie pt LatteGo si Rasnita Ceramica (cica mai buna) si plactic la acelasi pret SH  pare ca as avea acces la un aparat din gama superioara fata de DeLonghi. Ambele sunt facute in Romania si stiu niste povesti de la ceva cunostinte ce au lucrat la ei in CJ(not good). Probabil la fel e si la Philips made in Ro. Dar la capotolul buget/functionalitati aparat cam cele 2 imi par OK. Cum spuneam, caut sa cumpar ceva SH cu garantie inca la un retailer din RO.



Te cred.Sunt constient. Chiar nu e o veste trista. Dar am destule stoluri de pasarele la alte chestii ce pot intra in zona viciilor (ex, Vin, Scotch, Sampanie, Trabucuri). Chiar ma bucur ca nu le am si la cafea. Cum am spus, pretentiile mele se ridica la: i give you beans you give me coffee. Daca vreau sa savurez si directa in care am vazut ca mergeti multi de aici de pe topic, o sa ma duc la o cafenea. (am citit vreo 100 de pagini cu putine informatii utile legate de aparate automate/functionalitati si fiabilitate a acestora, cam 60% sunt discutii despre reteta de prepararea cafelei nu despre aparate, cum e titlul topicului, dar csf ncsf )

Asa ca as vrea sa pastrez discutia pe directia de functionalitate, fiabilitate , usurinta de utilizare/intretinere si pretul/raport calitate pret al unui aparat/model .

Daca imi permiti o analogie culinara. Daca as vrea o portie de mici fantastici, mi-as lua carnea, mi-as toca-o, alege condimentele perfecte, as pregati gratarul cu carbuni si tot ce trebui, as sta sa ii rotesc cu grija pt uniformitate, etc. Dar nu am timp zilnic de asta, asa ca o sa iau o caserola de mici de la carmangerie, sa ii pun in airfry-er care sa ma anunte pe telefon cand is gata (exagerez, la jumate, ca trebuie intorsi).

Regula ce o urmaresc e una f pragmatica: 5% of the efffort, at 15% of the cost, with 80% of the results = WIN



Multumesc, te inteleg, dar nu asta caut(am spus mai sus de ce). Daca vreau espresso-ul respectiv o sa ma duc la o cafenea.

Hai ca am revenit, ca sa va zic ce am rezolvat si ce am facut pana la urma.

Pt inceput, dupa ce am rasfoit ultimele pagini cu experienta lui DY2 pot sa spun ca nu credeam ca poate exista o clasa de oameni precum fotografii (bokeh,obiective, aperturi,monturi si expuneri) dar vad ca nici la voi aici pe cafele nu e mai prejos. Aceeasi discutie despre proces si fineturi care de multe ori primeaza rezultatului si scopului activitatii. Dar sa nu filozofam si sa revenim la .... the end result

In cele din urma, dupa cateva investigatii pe OLX pt espresoare automante second si optiuni mai ieftine, am ajuns la concluzia ca ce as fi interesat fie nu gasesc, fie e foarte uzat, fie ce pare avantajos si la pret bun sunt de fapt produse de piata neagra subtilizate sau masluite de asa zisi "mesteri" care fac service autorizat si manaresc cumva produse originale pt care ofera "garantie" la ei in service, nu garantie reala.

Dezamagit, m-am apucat de vanat aparate noi din diferite segmente de piata de la Gaggia, Philips si DeLonghi (in ordinea asta ca preferinte). Dupa ceva timp am reusit zic eu sa prind o oferta buna la un Philips 5500 (varianta recent lansata a lui 5400) care nou, la 2.200ron , cu toate optiunile care le are, mi-a parut un pret bun(cu toate ca bugetul initial pt second imi era undeva la 1700 ron)

Dupa o saptamana aprox de folosire pot sa zic ca totul e bine.Cafeaua rezultata e pe gustul meu. Imi pare f silentios atat pe partea de rasnita cat si de spumare lapte (compar cu un DeLonghi de la birou), iar ca usuinta de utilizare pt cele 20 bauturi care le face pot sa zic ca sunt f multumit. Momentan if forjez sa ajung la limita de 100-150 de cafele recomandata pana la momentul in care se recomanda sa se umble la finetea rasnitei si sa vad care ar fi max ce il pot obtine. Un espresso obtinut din 2x ristreto la minim cantitate de apa si max cafea imi e deja mai mult decat OK la capitolul "cremozitate" dar sun curios ce pot obtine combinat cu rasire la finete maxima

P.S. un topic tehnic,de aparat, nepoulat de "arta" este pe aici pe undeva? ca sa nu poluez discutiile cu blasfemiile mele :)

#8012
bx3m

bx3m

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,351
  • Înscris: 02.06.2008
Din cate stim noi, asta ar fi cam singurul topic pe tema asta. Posibil sa existe si altele, dar eu cel putin nu stiu de vreunul.
Nu e problema, topicul este general, vorbeste si vedem cine se gaseste sa iti raspunda :)

#8013
DY2

DY2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,011
  • Înscris: 13.11.2006
Se poate deschide un topic dedicat, abia nu mai poluam aici la recomandări.

#8014
bx3m

bx3m

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,351
  • Înscris: 02.06.2008
Pai tot espressor e si ala, chiar daca automat, dar na, faceti cum credeti :)

#8015
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,521
  • Înscris: 29.04.2008

View PostSinisther, on 15 mai 2024 - 14:30, said:

P.S. un topic tehnic,de aparat, nepoulat de "arta" este pe aici pe undeva? ca sa nu poluez discutiile cu blasfemiile mele Posted Image

Si tu acum :)

Desi, daca stai sa te gandesti bine, un topic pentru automate nici nu are rost: e de genul, pun cafeaua, apas pe buton, beau cafeaua. Cate replici ai vrea sa aibe? Sfaturi de aparate automate? Acolo conteaza doar bugetul.

Pe cand la manuale e cu staif si didicoaie. Fara termomentru cu doo zecimale nu ai voie sa postezi pe topic decat cu saru'mana

#8016
MMike

MMike

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,297
  • Înscris: 25.04.2016
Exista pe softpedia chiar mai multe topicuri asemanatoare cu asta, dar asta e cel mai completat.

#8017
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,565
  • Înscris: 04.05.2006

 DY2, pe 14 mai 2024 - 20:42, a scris:

Am ajuns si acasa, direct la aparat am dat buzna si am tras doua cappuccino bune rau.
Pentru inceput, astea sunt diferentele intre cafeaua mai veche si cea proaspata:

IMG_20240514_192831_108~2.jpg

Am rasnit pe vechiul reglaj la rasnita, cred ca trebuie putin de tot mai fin data viitoare, am tampat 18 grame in pf naked cu cosul de 21 grame:

IMG_20240514_193245_829~2.jpg

Am oprit extractia la 25 secunde cu tot cu preinfuzie, undeva la 20 secunde doar curgerea, pentru ca am vrut sa scot exact 36 grame pe cantar, adica 1:2.
Rezultatul a fost chiar ok pentru prima data cu o cafea proaspata.
Pana acum nu am observat in alte cesti, acele puncte de ulei sau ce sunt alea, dar gustul este ok, nu a necesitat zahar:

IMG_20240514_194654_698~2.jpg

Apoi am frulat lapte proaspat cu 3.5% grasime si a iesit peste asteptari:

IMG_20240514_195140_259~2.jpg

La final am pus laptele peste espresso, fara sa desenez chestii in cana :D

IMG_20240514_195336_518~2.jpg

Pentru cine vrea sa vada si extractia:

https://photos.app.g...EDJr6cqgb9JXDYA

Concluzie:  Cafeaua proaspat prajita scoate altfel de espresso, iar laptele proaspat face diferenta la frulat.

Dupa ce termin cafeaua asta, o sa caut si alte soiuri, acum sunt curios ce gust are arabica 100%, daca gasesc pe undeva...
Mie imi place cafeaua prăjită cu cel puțin 2-3 zile înainte, ideal chiar o săptămână. Îmi place să se “așeze” puțin înainte de utilizare.
Referitor la lapte, cu cel proaspat e puțină loterie, nu e constant în calitate. Asta dacă te referi la lapte proaspat “de la țărani” :)
Eu folosesc Olympus la pet, de 3.7%. Pentru soacra-mea, nu pentru mine…ca am intoleranta la lactoză și în rarele ocazii când am poftă de cafea cu lapte, folosesc Alpro Barista Oat.
Olympus ala este foarte prietenos. Nu la fel de prietenos ca versiunile de lapte Barista, dar e simtitor mai ieftin.

A…și last but not the least 🙈…extracția ta arată chiar bine.

#8018
unpuisor

unpuisor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,284
  • Înscris: 28.04.2003

Quote

Mie imi place cafeaua prăjită cu cel puțin 2-3 zile înainte, ideal chiar o săptămână. Îmi place să se “așeze” puțin înainte de utilizare.
pai nu e bine sa fie prea proaspat prajita, am vazut si un documentar, dupa ce e prajita, mai ies niste gaze de CO2 din boabe si trebuie sa stea cateva zile pt a fi perfecta. cum zic si altii, ideal e intre 4 si 14 zile.

Quote

Sincer, abia astept sa iasa din garantie fara probleme ca sa ii pot pune pompa silentioasa si pulsorul ala…
si eu sunt curios de pompa aia, da-ne detalii

#8019
bx3m

bx3m

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,351
  • Înscris: 02.06.2008

View Postiladi, on 15 mai 2024 - 15:23, said:

Si tu acum Posted Image

Desi, daca stai sa te gandesti bine, un topic pentru automate nici nu are rost: e de genul, pun cafeaua, apas pe buton, beau cafeaua. Cate replici ai vrea sa aibe? Sfaturi de aparate automate? Acolo conteaza doar bugetul.

Pe cand la manuale e cu staif si didicoaie. Fara termomentru cu doo zecimale nu ai voie sa postezi pe topic decat cu saru'mana
Cum e, te-ai obisnuit cu pf naked? Posted Image Mai faci si altfel decat manual?

View Postrichelieu, on 16 mai 2024 - 07:39, said:

Mie imi place cafeaua prăjită cu cel puțin 2-3 zile înainte, ideal chiar o săptămână. Îmi place să se “așeze” puțin înainte de utilizare.
Referitor la lapte, cu cel proaspat e puțină loterie, nu e constant în calitate. Asta dacă te referi la lapte proaspat “de la țărani” Posted Image
Eu folosesc Olympus la pet, de 3.7%. Pentru soacra-mea, nu pentru mine…ca am intoleranta la lactoză și în rarele ocazii când am poftă de cafea cu lapte, folosesc Alpro Barista Oat.
Olympus ala este foarte prietenos. Nu la fel de prietenos ca versiunile de lapte Barista, dar e simtitor mai ieftin.

A…și last but not the least ��…extracția ta arată chiar bine.
Da, Olympus e cel mai constant, asta am observat si eu. Dar nici Napolact nu e chiar rau, cu ala obtin cea mai deasa spuma (nu fac la abur, fac rapid dimineata la un aparat din asta de frotat pentru sotie), sau tot cu Alpro Barista Oat, iese foarte bine.
Cafeaua trebuie tinuta vreo saptamana, dar stiu oameni care nu se pot abtine si deschid si la 2-3 zile dupa prajire :D

View Postunpuisor, on 16 mai 2024 - 07:59, said:

si eu sunt curios de pompa aia, da-ne detalii
Besides being quieter, the silent pump has a different flow rate which results in better coffee extraction - at least in my case.
The part number of the pump in Lelit's catalogue is 4000034 - OLAB Silent Green. The pump comes with new rubber mounts which are improved compared to the stock model.
Here is a video that shows the pump change procedure:

• pl81t pl91t how to change the pump
Besides the pump, I also installed a pulsor device that absorbs the vibration pulses and provides even quieter pump operation. It's made by QuickMill with part number PL0800PU.
Stock fittings can be reused and there is not need to purchase anything additional. However, I decided to rebuild the whole fitting assembly and leave the stock one intact. In case you want to do so, you will need the following parts:
- Self priming valve - MC111 in Lelit's catalogue
- OPV - MC097 in Lelit's catalogue
- L-shaped tube fitting - 9700038 in Lelit's catalogue
You'd also need some PTFE tape (0.075 mm thickness) when installing the fittings.
Bear in mind that in order to fit the pump with the pulsor, the positioning of the fittings must be changed. The self priming valve must be installed vertically right after the pulsor. If you would like to prevent the pulsor from hitting the nozzle of the solenoid valve drain, you must install a 1/8 M/F nipple (as short as possible) right after the pump.
Additionally on the video you will notice that the steam wand is also not stock. I have swapped it for the Lelit Elizabeth PL92T steam wand. It is a cold-touch wand that you can freely touch without getting burned and without getting fried milk foam on the wand after steaming. Part number of the steam wand is 1000168. Instruction to change can be found here:

• pl82t pl81t pl91t steam wand MC742   ...
All parts can be ordered from:
https://lamacchinadelcaffe.com/
Asta este ce trebuie retinut, pe linkul asta gasesti piesele, iar cum se schimba se gaseste pe yt. Caut si eu acum clipul de l-am urmarit, nu am istoricul activat...

Edited by bx3m, 16 May 2024 - 08:02.


#8020
unpuisor

unpuisor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,284
  • Înscris: 28.04.2003
multumim

#8021
bx3m

bx3m

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,351
  • Înscris: 02.06.2008
CU placere! Daca face cineva asta, sa ne posteze impresiile.

#8022
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,521
  • Înscris: 29.04.2008

View Postbx3m, on 16 mai 2024 - 08:05, said:

Cum e, te-ai obisnuit cu pf naked? Posted Image Mai faci si altfel decat manual?


Fac cu naked, cand fac numai pentru mine un dublu. Fac cu cel din fabrica atunci cand fac 2 x simple din motive de "e mai usor de impartit in doo" :)

Nespesso e inca activ, e pe post de face cafea cine vrea, in timp ce semiautomatul e pe post de face cafea cine poate.

#8023
bx3m

bx3m

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,351
  • Înscris: 02.06.2008
Da, ai gura aia care imparte in doua, naked e de single shot de fapt.

#8024
unpuisor

unpuisor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,284
  • Înscris: 28.04.2003

Quote

CU placere! Daca face cineva asta, sa ne posteze impresiile.
si eu astept sa se termine garantia, dar unde facem schimbul asta? o merge la ei in service sau la noi acasa?

#8025
bx3m

bx3m

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,351
  • Înscris: 02.06.2008
Nu mi s-a parut greu de schimbat, iar ei nu cred ca fac in service asa ceva...
Uite si aici: [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/6USZ0TtKhdI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#8026
NFS01

NFS01

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,497
  • Înscris: 16.03.2011

 Sinisther, pe 15 mai 2024 - 14:30, a scris:



Hai ca am revenit, ca sa va zic ce am rezolvat si ce am facut pana la urma.

Pt inceput, dupa ce am rasfoit ultimele pagini cu experienta lui DY2 pot sa spun ca nu credeam ca poate exista o clasa de oameni precum fotografii (bokeh,obiective, aperturi,monturi si expuneri) dar vad ca nici la voi aici pe cafele nu e mai prejos. Aceeasi discutie despre proces si fineturi care de multe ori primeaza rezultatului si scopului activitatii. Dar sa nu filozofam si sa revenim la .... the end result

In cele din urma, dupa cateva investigatii pe OLX pt espresoare automante second si optiuni mai ieftine, am ajuns la concluzia ca ce as fi interesat fie nu gasesc, fie e foarte uzat, fie ce pare avantajos si la pret bun sunt de fapt produse de piata neagra subtilizate sau masluite de asa zisi "mesteri" care fac service autorizat si manaresc cumva produse originale pt care ofera "garantie" la ei in service, nu garantie reala.

Dezamagit, m-am apucat de vanat aparate noi din diferite segmente de piata de la Gaggia, Philips si DeLonghi (in ordinea asta ca preferinte). Dupa ceva timp am reusit zic eu sa prind o oferta buna la un Philips 5500 (varianta recent lansata a lui 5400) care nou, la 2.200ron , cu toate optiunile care le are, mi-a parut un pret bun(cu toate ca bugetul initial pt second imi era undeva la 1700 ron)

Dupa o saptamana aprox de folosire pot sa zic ca totul e bine.Cafeaua rezultata e pe gustul meu. Imi pare f silentios atat pe partea de rasnita cat si de spumare lapte (compar cu un DeLonghi de la birou), iar ca usuinta de utilizare pt cele 20 bauturi care le face pot sa zic ca sunt f multumit. Momentan if forjez sa ajung la limita de 100-150 de cafele recomandata pana la momentul in care se recomanda sa se umble la finetea rasnitei si sa vad care ar fi max ce il pot obtine. Un espresso obtinut din 2x ristreto la minim cantitate de apa si max cafea imi e deja mai mult decat OK la capitolul "cremozitate" dar sun curios ce pot obtine combinat cu rasire la finete maxima

P.S. un topic tehnic,de aparat, nepoulat de "arta" este pe aici pe undeva? ca sa nu poluez discutiile cu blasfemiile mele :)
Felicitari,ai dat peste 2000 de lei cand puteai da 200 pe un aeropress,un spumator de lapte costa 20 de lei.Problema cumparatorilor de automate e cum faci cafeaua nu gustul

#8027
DY2

DY2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,011
  • Înscris: 13.11.2006
Hai sa nu exageram, sunt unele automate care fac cafea mai buna decât unele semi sau manuale.
Faptul că majoritatea au avut pe mâna automate modeste și ieftine, nu înseamnă că toate produc aceiași zeama de care se feresc espressomanii.
O spun din prisma mea, am testat ambele variante și cafeaua de la automat nu este de aruncat, in rest sunt doar povesti din folclor.


#8028
NFS01

NFS01

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,497
  • Înscris: 16.03.2011

 DY2, pe 16 mai 2024 - 15:40, a scris:

Hai sa nu exageram, sunt unele automate care fac cafea mai buna decât unele semi sau manuale.
Faptul că majoritatea au avut pe mâna automate modeste și ieftine, nu înseamnă că toate produc aceiași zeama de care se feresc espressomanii.
O spun din prisma mea, am testat ambele variante și cafeaua de la automat nu este de aruncat, in rest sunt doar povesti din folclor.
Nu e neaparat zeama,e doar cafea, o cafea cam scump produsa

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate