Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare usa interior izolata ...

Comunitatea de bicicliști - ...

macOS 15 Sequoia

Top Zone Rezidence Victor Brauner
 Curatare ferestre de adezivul fol...

Placare scara exterioara acces

Dovada lucru firma desfiintata

Zone de facut casa
 Recomandare service Maserati in B...

Drenaj ape pluviale

Incompatibilitate router Digi Mer...

Lada frigorifica vs congelator
 Rezerve periuta de dinti Woya

Promisiunile și realizarile ...

Recomandare soundbar

Controller dual step down MAX8734A
 

Casa construita sub linii de inalta tensiune?

- - - - -
  • Please log in to reply
79 replies to this topic

#55
m3ntosan

m3ntosan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 191
  • Înscris: 06.02.2008
La prima vedere pare statia 400/110 kV Smardan si tu construiesti pe partea de 400 kV aproape de trafo 400/110 kV 250 MVA :coolspeak:

Ca ordin de marime, in V/m pentru o linie de 400 kV (nu e cazul tau, tu stai langa o statie, una dintre statiile mari de 400 kV din Romania) la o distanta de 100 m, campul electric e de 200 V/m si cel magnetic 1.20 ?T si teoria zice ca esti in siguranta pentru ce e sub 5 kV/m si sub 100 microT. Am fost intr-o statie de 400 kV din Romania unde in anumite locuri din statie se depasea bine 5 kV/m ...


Factorii care afecteaza puterea unui camp electric sunt: tensiunea, configuratia conductoarelor pe faza (singur sau intre 2 si 4 cum e cazul la 400 kV la noi in tara), distanta dintre conductoare, distanta dintre conductor si pamant, diametrul conductorului, daca liniile folosesc transpunerea fazelor ...

Campurile magnetice sunt produce de sarcina electrica in miscare si sunt caracterizate de doua marimi: densitate de flux in T si puterea fluxului magnetic in A/m. Factorii care pot afecta campul magnetic sunt: curentul prin conductor, distanta dintre conductoare, distanta dintre conductoare si pamant, pozitia fazelor pentru doua sau mai multe circuite ..

La masuratori campul electric maxim pentru 400 kV masurat sub o linie (nu intr-o statie unde se intalnesc mai multe linii :thumbup: ) a fost de 11 kV/m (usor peste 5kV/m) si 6 kV/m sub o linie de 275 kV.


In apropierea (3cm) unor aparate de ras, uscatoare de par o sa gasesti valori de peste 1500 microT, dar care scade rapid cu distanta, desi campurile astea magnetice sunt foarte mari in comparatie de cele generate de linii electrice aeriene de inalta tensiune, folosirea lor este temporara si expunerea este intermitenta.

Daca esti cu adevarat interesat poti sa gasesti articole pe siteuri serioase ca  US National Institutes of Health, National Cancer Institute, Cancer Research UK si cum toti oamenii sunt diferiti o sa vezi rezultate si raspunsuri de genul exista PUTINE dovezi sau dovezi LIMITATE cum ca traiul in vecinatatea liniilor de inalta tensiune cauzeaza leucemie, cancer etc. De remarcat este ca nu spun ZERO - NICIO dovada  :rolleyes:

Plus celelalte dezavantaje minore, daca-ti cade tencuiala in cafea cand declanseaza jumatate din intreruptoarele din statie simultant? O declansare de intreruptor la 2 noaptea te-ar deranja? Un incendiu la transformatorul ala de langa gard (desi asta e putin probabil pt ca gestionarul - ca orice firma de stat care se respecta - face gainarii si baga o gramada de bani in instalatii de prevenire a incendiilor despre care unii ar putea crede ca-s inutile - alta poveste :notangel: )

ps: zice bine tovarasul, in tarile civilizate se incearca eliminarea problemele din stadiul de proiectare

Edited by m3ntosan, 27 September 2010 - 23:05.


#56
roberto_roberto

roberto_roberto

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 103
  • Înscris: 21.02.2010

 mister_rf, on 27th September 2010, 22:00, said:

Hai sa lasam fotonii si pozitronii pentru lucrarile stiintifice. Ce face el acum... este o mare prostie. Asta este, va face o casa cu  deschidere la un camp plin de fiare si sarme. Daca el construia acolo o puscarie, cred ca deja sareau in sus  societatile anonime de binefacere. Pe de alta parte,  daca o face  in interes personal, nu o sa deranjeze pe nimeni. Oricum, la ce haos este acum in tara la nivel de PUZ-uri/PUD-uri, ce mai conteaza o astfel de actiune? ''Romania - Land of Choice''. B)

PS: Nu-i asa, ca peste ocean, nu exista inca o   libertate deplina intr-o astfel de  actiune? Acolo, sunt unii care fac planuri de urbanism  si altii care le respecta. La noi fiecare e stapan pe bucata proprie de pamant si face ce-l taie capul. Curat democratie, un adevarat exemplu de urmat si pentru cei din USA.
Prima oara am vrut pe malul marii dar mie frica de tsunami, a doua oara am vrut la munte dar am rau de inaltime, asa ca am ramas la campul plin de fiare si sarme(la curte intotdeauna mai ai nevoie de o sarma , un fier  :naughty:  ). Acum serios vorbind nu prea inteleg raspunsul tau  dar promit ca o sa respect planul de urbanism din zona respectiva.

#57
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006

 mister_rf, on 27th September 2010, 16:00, said:

Hai sa lasam fotonii si pozitronii pentru lucrarile stiintifice.
Eu vorbeam foarte serios din punct de vedere stiintifc, nu urbanistic si legal.
Toat alumea in Romania este panicata de "radiatii". Nu vor cuptoare cu microunde, nu vor turnuri de celulare, fug de liniile de inalta tensiune... Un fel de vanatoare de vrajitoare alimentata de necunostiinta si mass media. Reglementarile in vigoare sunt si ele bazate pe niste limite arbitrare si de multe ori intelege absolut aiurea.

Daca tu te faci ca nu stii ca orice interactiune electromagnetica se bazeaza pe fotoni ca particole de transmisie este complet irelevant. Adevarul este ca pentru a produce efecte "ionizante" - adica de modificare a materialului la nivel atomic prin smulgerea de electroni, trebuie sa ai o energie MINIMA a acelor fotoni. Degaba sunt ei MULTI (nivel mare de camp) daca energia lor este MICA (frecventa mica). Tot ce se va produce este o "vibrare" a electronilor, o incalzire a retelei atomice. Daca materialul este ionizat de alte surse, da se poate produce o accelerare a ionilor rezultati in campuri electrice foarte intense. O chestie cu probabilitati si repatitia spectrului emis...
In esenta daca nu treci de limita energetica respectiva pentru fotonii individuali, nu se poate intampla nimic rau, nu se produc "mutatii" la nivel atomic. Se produce efecte termice, mecanice chiar... da.

Infrarosiile (radiatii electromagnetice si ele) au o frecventa muuuult mai mare decat orice semnal electromagnetic pe care il putem produce noi electronic - intre 1 si 430 THz.
Deci fotonii componenti au o energie mult mai mare decat cei aferenti campului de 50Hz (sau chiar din campul de 2.4GHz - cuptorul cu microunde). Dar nu vad pe nimeni tipand ca incalzirea cu o soba de teracota, cu radiator cu apa sau electric produce cancere... Sigur poti lua foc de la prea multe infrarosii, si de aia exista limite acceptabile de expunere. Dar limitele alea nu au nimic de a face cu "radiatiile" asa cum sunt intelese de mass media si public, cu producerea de cancer sau defecte genetice.

Edited by SuperDuper, 28 September 2010 - 11:19.


#58
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Am o simpla intrebare pentru tine. Ai facut tu studii legate de dezvoltarea unei fiinte umane, intr-un mediu cu perturbatii electromagnetice?

OFF TOPIC

Intodeauna  cand lucram intr-un anumit domeniu capatam o deformatie profesionala. Nu o sa vezi un tipograf care manaca la locul de munca ca o sa recunoasca toxicitatea plumbului, un miner ca lucreaza intr-o mina sau un lucrator de  salubritate sa se planga de mirosurile neplacute. Nu noi, aia care ne lovim de anumite probleme  (adica lucram intr-un domeniu), nu le declaram ca avand  un grad sporit de pericol, nu suntem noi cei care fac studii si impun regulile. Nu o sa vezi un constructor care sa recunoasca ca nu mai lucreaza cu azbest ca e toxic, un electrician care intervine intr-un tablou sub tensiune, ca e pericol de electrocutare, astia s-au obisnuit, vorba proverbului: ''ca țiganul cu scânteia''...

Fotoni, mezoni, radon sau ozon, nu intru in detalii care sunt in planul teoretic, efectul este acelasi: pericolul dat de un anumit mediu in dezvoltarea unui om. Eu consider ca in plan general lipseste  educatia minima, lipsa unor cunostinte legate  de amplasarea unor constructii si asta nu ca nu s-ar fi aplicat de-a lungul timpului, ci pentru ca noi acum ignoram sub presiunea unor situatii si facem cum ne taie capul.(este plina socitatea de astfel de exemple)

Pentru cine doreste sa se documenteze, cateva link-uri pe aceasta tema:
http://www.alexstark...thic Stress.pdf
http://www.transform...geobiology.html
Attached File  Pages_from_Manualul_Arhitectului.pdf   4.59MB   35 downloads

Este adevarat ca se ajunge la un adevarat cult (tentatia e fireasca) si atunci se speculeaza mult  pe aceasta tema, dar este bine de retinut ca undeva exista si un sambure de adevar. De citit, asa,  printre randuri:
http://soulsearchers...=neutral-stress
http://www.xy44.de/a...otz_erdmag.html
http://www.earthchak...ntroduction.php
http://dragondreamin...s-dragon-lines/

#59
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006
Agree to disagree...

Daca linile erau atat de nocive, nu mai trebuiau astia sa angajeze echipe de taietori de copaci de sub LEA. Mureau singuri. In realitate, daca ii lasi de capul lor, dau cu crengile de linii...
In fiecare an se fac zeci studii cu material biologic pus in camp electric (doritori sunt destui), inclusiv la Facultatea Energetica din UPB. Nici unul din studii nu a fost pozitiv, dar nu a impiedicat legendele urbane sa se dezvolte. De sperietori scrise de oameni fara vreo pregatire tehnica sunt deja satul. Aceeasi oameni, acum 50 de ani ar fi recomandat ingroparea in pamant a victimelor electrocutarilor.

#60
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Ce am spus eu, si la ce concluzii simple ai ajuns tu...
PS: Intre un ''om'' si o bucata de  ''material biologic'' din laborator e o mica diferenta, nu stiu care, dar sigur ca exista.  B)
PS2: In general nu doresc sa impun o anumita viziune asupra unui lucru, noi nu suntem toti la fel, nu traim in acelasi loc, nu percepem realitatea in acelasi mod, nu avem gusturi comune, intr-un cuvant: ''Homo Homini Lupus''.

#61
cornel1111111

cornel1111111

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 137
  • Înscris: 18.11.2010

 mister_rf, on 6th May 2007, 11:48, said:

Ma asteptam si la raspunsuri care sa bata campii... (campul electric, magnetic  sau electromagnetic      :notangel:  ) Daca tu ai inteles doar sa compari frecventele atunci ai cam inteles gresit...
In primul rand cu cat frecventa este mai mica cu atat adancimea  de patrundere in tesuturi este mai mare iar in situatia liniilor de inalta tensiune ai uitat de componenta periculoasa: ''campul electric''. Nu este cazul sa fac eu aici pledoaria pentru nocivitatea acestui camp  daca principalul contra-argument este: eu lucrez in domeniu de x ani si uite ca nu am nimic... :lol:
Oricum fiecare este liber sa faca dupa  cum doreste/intelege cata vreme este in joc doar sanatatea personala.
Din cate stiu eu frecventa de 50 de hz este si in locuinte. Tensiunea este mai mare, dar frecventa este identica. Asa ca este penibil sa te gandesti ca o frecventa de 50 de hz te face sa te prajesti ca un curcan:). Nu se construieste sub linii IT dintr-un simplu simt PRACTIC.

#62
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Mai citeste tu ce am spus eu, sa nu fii tu penibil. OK?

#63
JimmyCarbone

JimmyCarbone

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 17.01.2013
Salut tuturor.

Are cineva idee de cati KW sunt liniile de inalta tensiune care trec prin Bragadiru, Ilfov?  Sau cum pot sa aflu?

#64
misuf

misuf

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 771
  • Înscris: 10.10.2011
Incearca la centrul de plata a facturii de e.e.
Daca ai o poza pune-o pe aici sau spune ce tip de stilp este ; schelet metalic sau din beton, incearca sa numeri izolatorii de pe o linie. S-o gasi cineva de doamne-ajuta prin partile locului sa te lamureasca.

#65
JimmyCarbone

JimmyCarbone

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 17.01.2013

 misuf, on 15 iunie 2013 - 22:02, said:

Incearca la centrul de plata a facturii de e.e.
Daca ai o poza pune-o pe aici sau spune ce tip de stilp este ; schelet metalic sau din beton, incearca sa numeri izolatorii de pe o linie. S-o gasi cineva de doamne-ajuta prin partile locului sa te lamureasca.



Mersi mult pentru raspuns.

Am reusit sa fac cateva poze prin google maps.  Stalpii cu trei brate trec la 30m de teren, iar cei cu 1 singur brat pe la 100 m (astea cu un singur brat le-am vazut acum pe maps)

Attached Files



#66
NightWishMaster

NightWishMaster

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 523
  • Înscris: 16.12.2006
Prima si ultima fotografie reprezinta linii de 400kV iar cea din mijloc reprezinta 4 linii (4x3 faze) de 110kV.

#67
Whiteboy2010

Whiteboy2010

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 685
  • Înscris: 27.05.2010

Quote

Infrarosiile (radiatii electromagnetice si ele) au o frecventa muuuult mai mare decat orice semnal electromagnetic pe care il putem produce noi electronic - intre 1 si 430 THz.
Deci fotonii componenti au o energie mult mai mare decat cei aferenti campului de 50Hz (sau chiar din campul de 2.4GHz - cuptorul cu microunde). Dar nu vad pe nimeni tipand ca incalzirea cu o soba de teracota, cu radiator cu apa sau electric produce cancere...
Numai ca organismele vii s-au adaptat la radiatiile infrarosii care exista si in natura(Soare, foc de lemne), insa nu s-au putut adapta catusi de putin la microunde/unde radio, fiindca acestea nu existau in natura.Din fericire corpul omului e semiconductor, asa ca undele electromagnetice nu reusesc sa patrunda in interiorul organismului, dar nici boli de piele nu vrea nimeni...

#68
baldovica

baldovica

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,193
  • Înscris: 07.01.2007
ce tensiuni se foloses aici?

Attached Files

  • Attached File  hv.jpeg   32.83K   85 downloads


#69
Josef_Mengele

Josef_Mengele

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,997
  • Înscris: 09.10.2011

 dre, on 05 mai 2007 - 21:48, said:

Salut tuturor!
Am o intrebare: Ce parere aveti despre o casa care este construita aproape sub liniile de inalta tensiune? Am inteles ca ar exista o reglementare care spune ca nu poti construi sub liniile de inalta tensiune decat daca lasi o distanta intre cel mai inalt punct al cladirii si fire de aprox 10 m.
Ar reprezenta oare un pericol campul electromagnetic emis de trecerea unui astfel de curent asupra organismelor vii.
Intrebarea mea are si un scop practic deoarece sunt interesat de o casa aflata in apropierea unor astfel de linii de curent.
Multumesc mult pentru eventualele raspunsuri.
Este demonstrat stintific cresterea ratei de incindenta a leucemiei, atat la adulti dar mai ales la copii

Eu am avut un teren in Stefanesti, sub LEA si l-am vandut...

 SuperDuper, on 28 septembrie 2010 - 14:14, said:

Agree to disagree...

Daca linile erau atat de nocive, nu mai trebuiau astia sa angajeze echipe de taietori de copaci de sub LEA. Mureau singuri. In realitate, daca ii lasi de capul lor, dau cu crengile de linii...
In fiecare an se fac zeci studii cu material biologic pus in camp electric (doritori sunt destui), inclusiv la Facultatea Energetica din UPB. Nici unul din studii nu a fost pozitiv, dar nu a impiedicat legendele urbane sa se dezvolte. De sperietori scrise de oameni fara vreo pregatire tehnica sunt deja satul. Aceeasi oameni, acum 50 de ani ar fi recomandat ingroparea in pamant a victimelor electrocutarilor.
Nu e legenda, leucemia e demonstrata, sunt sute de studii...Cate animale fac leucemie? Fac plantele leucemie? Vezi ca pomi cresc si la CN. Cernobal, de ce nu-ti faci o casa acolo? Nu de alta, dar natura a invadat orasul, flora si fauna au explodat, si chici ce, incidentele de cancer la animale, sau mortalitatea nu au crescut remarcabil. E nevoie sa vorbesc despre impactul cernobalului asupra locuitorilor sai?

Energetica nu este nici laborator de oncologie, nici de hematologie, nici nu studiaza medicina umana sau veterinara. De asemenea, UPB nu este cunoscuta ca o institutie ce s-a remarcat in activitatea stintifica si mai ales de cercetare!

Edited by Josef_Mengele, 16 June 2013 - 23:29.


#70
JimmyCarbone

JimmyCarbone

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 17.01.2013
Am renuntat la terenul acela. Este exact intre cele doua linii (cea de 400kw  si cea de 3 x 110kw) cate 30-40 de metri distanta de fiecare.  Pana la urma am mai fost o data pana acolo si am citit pe stalp. Scrie " Culoar de siguranta 75 m. Pericol de electorcutare "  Deci in afara de radiatii poti sa te mai si electrocutezi. Am inteles ca la ploaie se poate descarca in pamant printr-un corp conductor, de exemplu corpul meu :)
Cred ca sunt radiat destul in fiecare zi de la telefoane, microunde si cate altele mai exista in Bucuresti, nu imi trebuie sa mai stau si intre doua linii de inalta tensiune.

Cum bine spunea cineva mai sus, la cat teren este in Romanica, l-am gasit tocmai pe asta. Adevarul ca era mai ieftin, acum inteleg si de ce.


Pentru cei care inca se gandesc sa cumpere teren pe langa astfel de linii, concluziile mele de neavizat:

- Radiatii
Un studiu din Finlanda infirma ca ar fi vreo legatura intre orice fel de cancer si liniile de inalta tensiune ( au facut studiul asta pe oameni care locuiesc la 400m de linii de 400kw, si la 100 de metrii de linii de 110 kw)  cam 1m / kw distanta.  Alte studii din California arata ca exista o legatura directa. Creste cu 30% riscul de cancer (nu stiu la ce distante au facut studiu)  - mie nu imi trebuie riscul asta

- Poluare vizuala
Daca nu esti pasionat de thenica, electronica si asa mai departe, nu cred ca ti-ar place ca privelistea de pe balcon sa fie tocmai stalpii astia.


- Poluare fonica
Bazaie ca toate alea, in special in linistea noptii poate deveni chiar deranjant daca vrei sa lasi si tu un geam deschis.  (depinde cat de aproape esti si am mai observat ca nu bazaie tot timpu la fel de tare)


- Poluarea psihica (cea mai importanta)
Ce rost are sa stai cu stres si incertitudine. Poate fi mai periculos decat radiatia in sine. Ajungi sa iti pui coif din folie de aluminiu pe cap daca ai vreo migrena ceva, sa "ecranezi" campul electromagnetic.

Am uitat sa mentionez si un avantaj:

Daca iti place sa gradinaresti s-ar putea sa iti iasa cate un dovleac gigant ceva din cand in cand.

#71
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,623
  • Înscris: 06.01.2007
Liniile electrice nu produc niciun fel de cancer. Si nu tre sa stii medicina pentru asta. Ganditi-va ca in televizoarele cu tub cinescop, tensiunea de accelerare a electronilor e de 20kV si stai la 2m de televizor (desi acolo pot aparea radiatii generate de ciocnirea electronilor de ecran, mai periculoase decat radiatiile produse direct de tensinea inalta). Tensiuni electrostatice poate avea oricine care poarta niste slapi kinezesti pe covoare turcesti. La tren, tensiunea e de 27kV daca nu ma insel,
Iar faptul ca reteaua e de 50Hz, asta nu inseamna nimic. Am citit pe topic de fotoni. La 50Hz nici nu-i voie sa vorbesti de asa ceva. Caracterul corpuscular al unei radiatii de 50Hz nu exista (decat daca esti un gulliver de inaltimea lungimii de unda a radiatiei). La 50 Hz nici macar radiatie nu poate fi numita, deoarece lungimea de unda e extrem de mare, iar lungimea firelor nu se apropie de lungimea de unda a pseudo-radiatiei. Adica nu se emite nimic care sa se propage ca o radiatie si nici nu ai cu ce sa receptionezi (sa interactionezi cu) acea radiatie.

Cat despre magnetism, iarasi nu se pune problema. La 10 metri  distanta o retea de inalta tensiune nu produce mai multe efecte magnetice decat un simplu fir al unui prelungitor.
Singurele efecte care pot aparea se refera la ionizarea aerului din jurul firelor datorita efectelor campului electric mare, dar acel aer se dezionizeaza imediat. Mai e efectul psihologic dar aici nu ma bag, depinde de fiecare.

Eu personal nu mi-as face casa sub reteaua de IT din ratiuni estetice si din cauza zgomotului produs de ionizarea aerului. Personal simt si un gust metalic de la ioni, desi poate e mai mult ceva psicho. Aceasta senzatie o am si de la aerele conditionate cu porcarie de aia de ionizeaza aerul. Si daca s-a rupt un fir de-ti cade pe casa, ai pus-o (extrem de putin probabil, dar iti poate produce un stress suplimentar)

Edited by maccip, 19 June 2013 - 00:49.


#72
Quantum

Quantum

    verklarung

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,543
  • Înscris: 24.05.2005
Nu as construi ceva sub linii de curent. Nu da bine pe tv.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate