Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mocheta peste parchet cu incalzir...

La multi ani mie!

Senzor filtru particule GOLF 7

La multi ani @radu103!
 La multi ani @Nenea Zap!

La multi ani @beavis03!

BlackView Oscal Pad 13, probleme ...

Baterie auto AGM 70AH vs normala ...
 Depanero nu vrea sa imi dea Negat...

Extras carte funciara

Carucior pliabil pentru cumparatu...

In ce supermarket gasesc carne de...
 Cat de riscant e sa rezerv un hot...

Audi Q3 F3 PHEV - impresii si con...

AC Vortex nu mai incalzește

Scule electrice și impactul ...
 

Facultatea de arhitectura

- - - - -
  • Please log in to reply
313 replies to this topic

#109
Dida

Dida

    Passion for rings.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,033
  • Înscris: 25.07.2006

 jolieruxx, on Oct 5 2007, 21:09, said:

puteti sa imi dati un sfat daca am vreo sansa sa imi formez mana? multumesc mult
Ai timp destul. Eu sunt a 12a și vreau dar nenorocirea e că nu găsesc pe nimeni în orașul meu și tata nu prea mă sprijină să fac în alt oraș pregătire.

Mâna ți-o formezi dacă desenezi mult, adică măcar un desen pe zi. Desen de vreo 2-3 ore :) Baftă.

#110
kriss_cms

kriss_cms

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 39
  • Înscris: 02.01.2007

 jolieruxx, on Oct 5 2007, 21:09, said:

sunt a 11a si ma gandesc sa dau la arhitectura. acum nu stiu ce sa fac pt ca m-ati km speriat cu ce ati spus despre facultate.. eu o sa incep meditatiile cu nitulescu..am fost deja la 3 sedinte dar mai mult "in vizita " ca sa zic asa, adica am desenat si eu insa cu cei de a 12a care mai aveau un pic si dadeau admiterea, m-am speriat rau eu neavand deloc talent si pornind de la 0. de 3 ori am luat 5  :lol: e un inceput pt ca nici de 5 nu sunt B) ..e cineva d aici care face cu nitulescu? puteti sa imi dati un sfat daca am vreo sansa sa imi formez mana? multumesc mult

stai linistit(a) ca ai timp, mana se formeaza, multi se apuca de pregatiri in clasa a 12-a. nitulescu e un profesor bun. personal nu prea-mi place ca toti elevii lui nitulescu ajung pana la urma sa deseneze la fel, dar imi place ca ajung sa deseneze frumos :)

sa nu te alarmezi ca ai luat 5 cand lucrarile tale erau comparate cu ale celor care urmau sa dea adimtere, e normal.

#111
jolieruxx

jolieruxx

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 22.09.2007
he he..azi am fost l meditatii si am luat 6 :))) mda.. :mellow: sa vad cum o sa progresez..daca am vreo sansa sau nu..momentan sunt ff pesimista :((

#112
Dida

Dida

    Passion for rings.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,033
  • Înscris: 25.07.2006
Eu n-o să mai dau admitere anul ăsta. Aș fi vrut și m-aș fi chinuit așa, să fac drumuri săptămânale, dar tata nu mă lasă că e obositor, că am bac, că tra la la...

Voi continua să desenez, deși nu am noțiunile de început, cum să fac construcția și altele... Dar tot e ceva.
M-am gândit și am întors problema pe toate părțile.
Voi da la info la facultate, în Cluj, și voi face și pregătire în anul I la desen, cu profi de acolo. În următorul an voi încerca să intru la Arhi, sper să iasă bine :)

Dacă intru la Arhi și văd că nu mă mai descurc cu info, renunț la ea (la info evident :D) :)

Edited by Dida, 06 October 2007 - 20:59.


#113
ulya

ulya

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 01.10.2007

 jolieruxx, on Oct 6 2007, 15:04, said:

he he..azi am fost l meditatii si am luat 6 :))) mda.. :mellow: sa vad cum o sa progresez..daca am vreo sansa sau nu..momentan sunt ff pesimista :((
hey, nu fi trista. altii sunt mai rau. de exemplu eu nici nu am inceput si sunt in ceata total.
am inteles ca iei ore la nitulescu, sau asa ceva...in ce oras e?
vreau si eu sa ma apuc, dar nu stiu pe nimeni prin zona

#114
NightLine

NightLine

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 07.10.2007
Am o enorma pasiune ptr desenul artistic, am destul de mult talent aici si imi place, am vedere in spatiu fara probleme ma descurc destul de bine si la desenul tehnic insa aici e enorm de mult de lucru, si sunt ceva probleme cu orientarea in spatiu, si e foarte usor sa pierzi firul devenind foarte greu  :confuzzled:  Eu am inceput meditatiile la Cluj acum 3 saptamani cu Cheveresan la desen tehnic si cu Opincaru la desen liber (inainte facand inca un an de indrumare cu un taica-miu, el fiind arhitect  :w00t: ), problema vine odata cu temele in cantitati industriale si oarecum grele  :deadtongue: ... so far so good ...

Ptr cei ce vor arhitectura ... infara de vointa de otel cartea lui Aurelian Tanasescu e indispensabila ... o alta idee destul de buna sunt desenele scurte de maxim 20 minute dupa orice obiecte din casa ... eu fac cam 3 - 4 pe zi  ;) . Idea este sa construiesti obiectul cat de clar, corect si de exact posibil, ulterior fiind valorificat in detaliu in functie de timp ... daca depasesti 20 de minute poti arunca linistit desenul  :death:  ... e un exercitiu foarte bun care ajuta intr-o masura si la desenul tehnic si la cel artistic si la formarea mainii si la perceptie... toate acestea inafara temelor seriose (desenele mari pe 50 x 70) si exercitiile de desen tehnic (in jur de 50 la numar de pe o saptamna pe alta)  ... e de munca aici, nu e usoara arhitectura, esential e cam 2 ani de pregatire serioasa ptr cei ce n-au nici o tangenta cu desenul.

mai e cineva care urmeaza sau a urmat pregatire la Cluj? am si niste nedumeriri  :huh:  ptr discutie  ID: [email protected]

#115
NightShift

NightShift

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,320
  • Înscris: 11.11.2006

 NightLine, on Oct 7 2007, 16:38, said:

am si niste nedumeriri

Spune...

#116
NightLine

NightLine

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 07.10.2007
pai... cam in ce ar consta proba de desen artistic la admitere, si cat timp ai la dispozitie?  :confuzzled:

din cate am auzit din exemple proba asta e ceva foarte ambiguu ... acum nush cati ani s-a dat Capitelul Corintic, de multe ori compozitii si...  :confuzzled:  nu-s prea documentat

daca stie cineva unde pot vedea niste subiecte din anii trecuti si la tehnic si la artistic, ca sincer nu stiu aproape deloc cum arata un subiect de admitere la Arhitectura ... cate puncte sunt, cum e structurat, cat timp ai la dispozitie, cu ce ustensile ai voie cu ce nu ... etc

Multumesc.

#117
NightShift

NightShift

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,320
  • Înscris: 11.11.2006

Quote

Capitelul Corintic
Uahh ... ala mai exista?  :D

Referitor la probele de desen liber + desen tehnic iti pot da informatii 'proaspete' de doar 13 ani (huh ... 13 ani)

Ambele probe au fost in aceeasi zi; de la 9:00 la 17:00, cu pauza de o ora intre ele.
La proba de desen liber ne-au pus in fata o compozitie destul de simpla: O piramida din placaj, un cilindru din ghips, si inca ceva (nu mai stiu)
Ai voie sa folosesti orice creion, radiera, sau alt instrument ajutator... dar in afara de compas + liniar. Colile ministariale insa nu sunt interzise ;)
Se urmareste: amplasarea/echilibrarea compozitiei in pagina, proportiile corecte, constructia corecta, lipsa liniilor de contur ale obiectelor, tehnica valorarii.
De stiut ca plansele sunt 50x70, iar comisia le evalueaza si de aproape, si de la distanta. Deci desenul trebuie sa fie precis, si in acelasi tim sa aiba contrast bun, ca vazut de la distanta - sa creeze impact vizual bun.

La desen tehnic au fost parca 3 subiecte:
1. Se cerea sa desenezi 3 axonometrii diferite pe baza a doua vederi ale unui corp. (in principiu un cub din care lipseste ceva)
2. Corp intersectat cu un plan. / poligonul de sectiune in marime reala.
3. Prisma hexagonala oblica definita prin descrierea coincidentelor proiectiilor unor puncte. (de pe fata superioara-inferioara + paralelismul laturilor cu axele) +
un plan de sectiune definit prin linia de cea mai mare panta (daca nu ma insel). Se cerea desfasurata corpului superior rezultat din sectionarea lui cu planul amintit.

Punctul 1 urmareste vederea in spatiu,
punctul 2 - cunostinte despre schimbarea planului de proiectie/rotatie/rabatere (la alegere)
punctul 3 - constructia corecta a prismei (dupa descriere) + rotatie/rabatere + preluarea marimilor reale ale fetelor + prezenta capacelor(se omit frecvent de pe desfasurate :) )

Cheveresan nu e un guru in GD, dar stie rezonabil MATERIA. Insa nu te face sa INTELEGI cu adevarat geometria descriptiva.
Salvanu mai traieste? Stii ceva de el? Acum cativa ani, in fiecare sambata dimineata era la scoala si tinea meditatii.
EL are GD-ul in degetul mic. Nici macar hartie nu foloseste... ci pur si simplu explica. ... e genial.

Edited by NightShift, 07 October 2007 - 18:18.


#118
NightLine

NightLine

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 07.10.2007
ms pentru informatii  ^_^ sincer ma asteptam sa fie o tema de nivel mai mare la partea artistica ... anyway e bine  :rolleyes:

Nu stiu nimic despre Salvanu ... cand cautam profesor de peste tot auzeam recomandari ca Cheveresan e cel mai bun, sunt destul de multi candidati la el, dar e genul de profesor la care "ori te duci, faci de-ti sar capacele si intrii ori nu faci deloc" are el propria lui modalitate de evaluare; dupa 8 sapt sau ceva de genul el decide cine ramane si cine pleaca, adica daca in 8 sapt constata ca nu poate lucra cu tine 'La revedere" ... are un mod impresionant de a te descuraja sub orice forma, tot timpul pune accentul pe orice greseli ai indiferent cat de mici, face glume sarcastice cam cu toti candidatii etc  :)  ... Chestia e ca la anul se pensioneaza si el si ii ia fiu-sau locul ... din rest pare OK, reusesc sa inteleg bine de la el + ca mai am si alti indrumatori  ^_^ ... dar sunt din Sibiu si fac saptamanal naveta la Cluj  :confuzzled: ... cam 8 ore le petrec pe drum, iar restul zilei (4 - 7 ore) meditatii peste meditatii. Ajung acasa un cadavru in stare avansata de putrefactie psihica cu colaps cerebral  :death:

#119
kriss_cms

kriss_cms

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 39
  • Înscris: 02.01.2007

 NightLine, on Oct 7 2007, 18:33, said:

daca stie cineva unde pot vedea niste subiecte din anii trecuti si la tehnic si la artistic, ca sincer nu stiu aproape deloc cum arata un subiect de admitere la Arhitectura ... cate puncte sunt, cum e structurat, cat timp ai la dispozitie, cu ce ustensile ai voie cu ce nu ... etc
am dat anul trecut la cluj, dar nu mai am subiectele, deci o sa-ti zic din aduceri-aminte:

la desen tehnic s-a dat:
- o intersectie dintre un cilindru si o prisma triunghiulara regulata, de rezolvat in epura si axonometrie si desfasurata corpului rezultat, parca;
- se dadeau 2 vederi si trebuiau gasite 3 variante de corpuri care sa aiba vederile respective (in axonometrie).
- un loc de joaca pentru copii cu niste platforme la diferite cote; se cereau 2 vederi, planul si o axonometrie.
si la liber o compozitie cu niste prisme care trebuiau sa fie din lemn, piatra si sticla (personal, mi s-a parut foarte usor).

anul asta nu stiu foarte exact ce s-a dat, dar rezolvarea subiectelor de tehnic era cea atasata + un poate de salvamar din lemn si la liber o compozitie care cuprindea o vaza cilindrica, jumate umpluta cu apa, cu diametrul 2a, inaltimea minim 5a, o sfera de lemn cu diametrul 3a, o bucata de panza alba cu latime 2a si lungime 20 a, o coala alba de hartie pliata, de dimensiuni 4a pe 6a, toate astea asezate pe o suprafata metalica (a fiind 5 cm)

examenul a durat 4 ore, intr-o zi tehnicul, in urmatoarea liberul (in ordinea asta parca). de mentionat e ca la liber nu ai voie decat cu instrumentele de scris, guma, ascutitoare, fara echere, linii sau compas. totul se rezolva alb-negru, dar presupun ca asta stiai deja.

Attached Files



#120
Dida

Dida

    Passion for rings.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,033
  • Înscris: 25.07.2006
Vreau și eu... :sadwalk: :crying:

#121
NightLine

NightLine

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 07.10.2007

 kriss_cms, on Oct 7 2007, 22:59, said:

am dat anul trecut la cluj, dar nu mai am subiectele, deci o sa-ti zic din aduceri-aminte:

la desen tehnic s-a dat:
- o intersectie dintre un cilindru si o prisma triunghiulara regulata, de rezolvat in epura si axonometrie si desfasurata corpului rezultat, parca;
- se dadeau 2 vederi si trebuiau gasite 3 variante de corpuri care sa aiba vederile respective (in axonometrie).
- un loc de joaca pentru copii cu niste platforme la diferite cote; se cereau 2 vederi, planul si o axonometrie.
si la liber o compozitie cu niste prisme care trebuiau sa fie din lemn, piatra si sticla (personal, mi s-a parut foarte usor).

anul asta nu stiu foarte exact ce s-a dat, dar rezolvarea subiectelor de tehnic era cea atasata + un poate de salvamar din lemn si la liber o compozitie care cuprindea o vaza cilindrica, jumate umpluta cu apa, cu diametrul 2a, inaltimea minim 5a, o sfera de lemn cu diametrul 3a, o bucata de panza alba cu latime 2a si lungime 20 a, o coala alba de hartie pliata, de dimensiuni 4a pe 6a, toate astea asezate pe o suprafata metalica (a fiind 5 cm)

examenul a durat 4 ore, intr-o zi tehnicul, in urmatoarea liberul (in ordinea asta parca). de mentionat e ca la liber nu ai voie decat cu instrumentele de scris, guma, ascutitoare, fara echere, linii sau compas. totul se rezolva alb-negru, dar presupun ca asta stiai deja.

anul acesta la liber compozitia trebuia s-o faci din cap cu ajutorul datelor sau aveai obiectele in fata?

ms mult pentru informatii  ^_^  ... si-acuma oasele mele cer munca :w00t:

Edited by NightLine, 07 October 2007 - 22:38.


#122
NightShift

NightShift

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,320
  • Înscris: 11.11.2006

 NightLine, on Oct 7 2007, 21:37, said:

ma asteptam sa fie o tema de nivel mai mare la partea artistica ... anyway e bine
Nivelul oricarui examen avantajeaza sau dezavantajeaza in mod identic pe toata lumea ... deci nu te bucura inca. ;)

Quote

Chestia e ca la anul se pensioneaza si el si ii ia fiu-sau locul ...
Soran?  :D

#123
NightLine

NightLine

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 07.10.2007

 NightShift, on Oct 7 2007, 23:24, said:

Nivelul oricarui examen avantajeaza sau dezavantajeaza in mod identic pe toata lumea ... deci nu te bucura inca. ;)

Yep, nu ma ambalez sub nici o forma  :D , nu prea sti la ce sa te astepti la partea artistica, e o gama larga de tipuri de subiecte ... indiferent de subiect trebuie sa ai mana formata   :rolleyes:

Edited by NightLine, 07 October 2007 - 22:36.


#124
kriss_cms

kriss_cms

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 39
  • Înscris: 02.01.2007

 NightLine, on Oct 7 2007, 23:18, said:

anul acesta la liber compozitia trebuia s-o faci din cap cu ajutorul datelor sau aveai obiectele in fata?
trebuia sa o faci din cap...ei voiau sa vada cum respecti tu proportiile (de-asta dadeau dimensiunile in modulul a), cum realizezi o compozitie echilibrata si cum randezi materialele (plus multe alte lucruri, dar astea sunt de baza).

#125
gabrielg

gabrielg

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 05.11.2007
M-a distrat f tare topicul asta, e chiar amuzant cum cred unii in "viitorul luminos al arhitectului" sau altii care spun ca "arhitectii nu vor mai exista in 3 ani" sau alte aberatii.

Pentru prima varianta le atrag atentia ca viitorul luminos ti-l faci singur, in orice meserie si ca exista tigani care canta la nunti care au viloaie si arhitecti care scobesc in gunoi. Sau invers. in ambele categorii cei care stau in viloaie sunt cei mai buni, mai destepti sau mai tenace decat ceilalti, in special in jungla din romania unde diferentele sunt majore.

Pentru ce-a de-a doua varianta si mai idioata atrag atentia ca arhitectii exista de pe vremea piramidelor egiptene fiind una din cele mai vechi profesii, ca si medicina si nu pot sa-mi imaginez nici o perioada din istoria omenirii cunoscuta in care arhitectii nu au mai fost, sau nu a mai fost nevoie de ei. Nu e nevoie sa adaug ca aceasta pregatire iti deschide mintea si iti da cunostinte pe care nu le poti acumula in nici o alta facultate, presupun ca stiti cu totii asta.

Deasemenea cei care faceti facultatea in speranta ca veti castiga bani multi lasati-va acum. Facultatea asta nu e facuta pentru asa ceva. Incercati-va norocul in orice alta meserie. Este o facultate care se face doar din pasiune. Altfel nu ai nici o sansa sa o termini cu atat mai putin sa faci bani dupa.

Urmatoarea problema este ca in proiectare ca angajat nu se fac bani. O spun si o repet pentru cine nu realizeaza. Salariile sunt f mici, la nivel de student ridicole si chiar dupa terminarea facultatii sunt mai proaste decat in alte domenii. Singura sansa sa faci bani in domeniu este sa ai firma proprie si sa ai propriile lucrari si nici macar asa nu se castiga prea grozav la inceput. (O spun pentru ca eu sunt in aceasta faza si desi am lucrari mari volumul de munca si stresul e imens comparativ cu sumele vehiculate).

Alt lucru care pot sa vi-l spun este ca la aceasta facultate spre deosebire de altele se munceste pe branci. Si cand spun se munceste inseamna ca nu se copiaza, nu se face proeictul colegului si in general nu se fac "smecheriile" care se fac in liceu sau la alte facultati. Si nu se fac pentru ca nu se poate, profesorii sunt f atenti cu fiecare in parte, se stie exact cam ce poate fiecare si lucrarile sunt unice. In plus proiectele nu se fac acasa si se da nota, ca la alte facultati. Pentru cei care nu stiu, aici se fac corecturi in toate fazele proeictului care inseamna refacerea proeictului de 4-5-6-n ori pana ce profesorul este multumit. Nu se dau note fara aceste corecturi.

Nu va amagiti singuri ca veti fi buni si nu veti reface... asa ceva nu exista. Unele probleme sunt pur estetice, nu este inginerie sa faci calule si atat. Daca solutia nu place profesorului (si se poate intampla asta oricat de corecta ar fi) veti reface. Si veti reface odata, de doua ori... etc. Desi asta poate fi amuzant in primii ani va asigur ca pe masura ce trece timpul si proeictele devin extrem de complexe totul tinde spre sado masochism. Nu e o problema sa refaci o casa dar ganditi-va cum e sa refaci un complex cultural cu sali de cinema, cu sali de spectacole, cabine de actori etc... Pe langa proeictare veti avea si cam de doua ori mai multe examene (pe an) decat la o facultate normala.. sa zicem ASE.

Mentionez deasemenea ca durata de 6 ani este optimista. Pentru cei care nu stiu la arhitectura se pica anul fara nici o problema. Se poate ajunge astfel la 7-8-10 ani lejer daca esti mai lenes.. si stiu oameni care sunt.... Adaugati si cei 2 ani de experienta necesari pana la dreptul de semnatura si o sa vedeti ca nu mai e asa fun.

Va atrag atentia ca aceasta facultate este mai grea chiar decat medicina, deoarece volumul de munca este mai mare si trebuie sa ai talent si o perfecta vedere in spatiu. La medicina este suficient sa ai o memorie f buna si tenacitate.. si desigur sa poti vedea sange si etc. fara sa lesini..  chestie care e ceva nativ cred nu e neap un talent.

La arhitectura sunt 3 facultati intr-una. Pe o parte se invata materia "de toceala" care se invata la alte facultati. Pe planul doi este proeictarea, o facultate in sine doar ea. Apoi este desenatul de mana si mai ales de calculator. NU va amagiti singuri, calculatorul nu face nimic de nebun.. ca sa il stapanesti trebuie sute de ore de practica, pentru ca programele de arhitectura ca Allplan sau Archicad sunt extrem de complexe, depasind orice alte programe inafara de limbajele de programare. Programe de genul 3dmax pot avea si cateva mii de functii, lasand la o parte plugin-urile care sunt cu sutele. Eu de exemplu lucrez in Nemetscheck Allplan de 8 ani, si nu pot spune ca stiu tot, dar stiu suficient cat sa-mi fac treaba.

Ca sa discut pe caz concret doi prieteni de-ai mei au dat anul trecut la arhitectura. Inainte sa dea m-au intrebat cum este si le-am spus ca e cumplit de greu si au ras. Au zis hai mai fii serios, e doar o alta facultate. Eu am zis bine... si am asteptat un an. Acum in toamna unul din ei a trecut cu chiu cu vai, dupa sesiunea de toamna, al doilea s-a lasat de la jumatea semestrului 2 si a dat la ASE. Am vb cu cel de la ASE si a zis ca nici nu vrea sa mai auda de arhitectura. Celalalt s-a luat cu mainile de cap cand i-am spus ca anul I e cel mai usor.... si intr-adevar... daca in anul I se fac casutze si proeictele care azi mie mi-ar lua 2 ore  in anul 5 devine demential totul. Proiectele de anul 5 sunt extrem de grele chiar si pentru arhitecti care au terminat, cu experienta.

Sfatul meu e sa va ganditi foarte bine inainte sa dati la aceasta facultate. Nu este deloc o gluma iar rezultatele finale nu sunt nici pe departe pe masura muncii depuse. Ca sa nu spun ca pentru cei mai putini descurcareti care termina si se angajeaza ca "sclavi" reincepe distractia din facultate, de data asta prost platita, ceea ce e un pas inainte avand in vedere ca facultatea asta costa si o gramada de bani de care nu am pomenit... Hartie, scule de desen, computer bun acasa, laptop eventual, plotare format mare A2-A0 (care e f scumpa) materiale pentru machete, softuri, internet... oh da.. veti face si machete, ca uitasem si chestia asta....
Deci ganditi-va f bine, si nu incepeti sub nici o forma facultatea daca va ganditi la bani, sau daca sunteti nehotarat, sau daca nu aveti nici o treaba cu domeniul. E o meserie care se "fura", un prieten, ruda sau chiar parinte arhitect ajuta enorm.

Cam asta ar fi de spus despre facultatea asta, sper sa va ajute. Mult noroc si bafta celor care vor cu adevarat sa devina arhitecti pentru ca au multa nevoie, ii astept cu drag sa devenim colegi.

#126
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005
simt nevoia sa completez si io cele citeva sfaturi destul de pesimiste edificate mai sus.

Am terminat fac. acum ceva timp si pot spune ca's multumit din toate punctele de vedere de profesia aleasa, cu citeva expceptii. Raportat la alte facultati implicit alte profesii, drumu' catre o bunastare materiala este ceva mai anevoios.
Io muncesc din anu' 2 de fac si am tot lucrat ca si student in fiecare an la cite un birou de proiectare pe salarii de mizerie. Ma rog, parintii mei aveau posibilitatea sa ma sustina financiar fara prea multe eforturi si a ramas la latitudinea mea sa'mi construiesc o cariera fara  fi nevoit sa muncesc pt. bani. Mi'am ales singur birourile si arhitectii sub indrumarea carora ma manifestam, normal ca si desenator tehnic, un student nu poate spera la mai mult.

Ca si salariat, strict pecuniar, munca de arhitect este relativ bine platita, undeva intre 600-1000 Euro pe luna, depinde si de firma si de lucrarile pe care le ai pe mina. Vorbesc strict pt. un arhitect cu diploma, nu un student care munceste doar ca sa'si ia tzoale de firma sau un mobil mai bengos, eventual bani de wknd la vama veche.

La fel de bine poti fi salariat dar cu statut de Project Manager, adica sef, adica cel care'i responsabil peste o lucrare. E vb. doar de lucrari mari de genu' blocuri de locuinte, birouri, hoteluri sau alte lucrari multifunctionale. Normal, leafa e mai mare si graviteaza in juru' sumei de 1200-1500E.

Tot la fel de bine, daca ai calitati de bun negociator, esti muncitor, stii sa'ti vinzi imaginea si esti capabil sa'ti construiesti un sistem de relatii  din domeniul constructiilor, esti bun tehnician si mai ales esti capabil sa'ti asumi raspunderea muncii tale, ajungi intr'un final sa ai propria ta afacere. Asta'i cel mai greu si nu'ti garanteaza profituri. Pe primu' plan ramin angajatii si cheltuielile cu biroul in general, pe plan secund esti tu in calitate de asociat la firma pe care o detii.

Un lucru evident si e bine sa'l stiti. Daca esti un arhitect talentat, un bun tehnician si mai ales bun cunoscator al tehnologiilor din constructii, nu este garantat ca vei avea propriul tau birou cu proprii tai angajati. Pasiunea si talentu' nu sunt ingrediente suficiente intr'o piata libera. Poate doar daca imbini cu eleganta calitatile unui agent imobiliar cu cele ale unui artist si nu in ultimu' rind cu ale unui inginer, poate este cale de izbinda. -_-

Va recomand totusi sa puneti in balanta alaturi de beneficii si sacrificiile necesare. O zi de lucru NU are 8 ore si un wknd NU are 2 zile. Multi din voi sunteti inselati de imaginea de arhitect, NU de realitatile cotidiene ale muncii acestuia.

Trebuie sa munciti de cel putin 2 ori mai mult decit un absolvent de ASE ca sa cistigati cit el (ca si salariat), dar o astfel de profesie iti ofera variate domenii: proiectare, santier, publicitate, scenografie, amenajari interioare, consultanti vinzari materiale de constructii si poate mai sunt si altele....Din 100 de tineri ce aleg acest drum, cam 10 ajung sa se bucure cu adevarat de munca lor. E doar o parere personala.
Sincer, ma numar printre cei fericiti. Daca ar fi sa aleg alt drum si as fi stiut unde ajung, sincer, as fi facut ASE'u'. Si toate astea cind sunt multumit de mine si cariera aleasa ;) .

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate