Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Bios vede dar nu afiseaza 32GB ra...

WWE - The Undertaker

Aș vrea sa merg la o cursa d...

Parola sistem DMR18
 geome clasa 7

Inlocuire baterii plumb cu bateri...

Baterie 12V motorizare hybrid

Caut site-uri vechi unde postam p...
 Actualizare date de contact Engie

Mancarimi anale

Ce predicții aveți in r...

Identificare/transfer Android<...
 Tableta cu SnapDragon 8 Plus Gen ...

Ielele

Fiscal / viza pe contract vanzare...

La multi ani @nicu131!
 

Ambulanta vs. SMURD

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
209 replies to this topic

#145
un-paramedic-SMURD

un-paramedic-SMURD

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 20.05.2010

 Mihaitza07, on 21st May 2010, 16:25, said:

Paramedic SMURD, bunica mea a fost la o verisoara de-a ei si cand a ajuns acasa a vazaut-o ca tremura, nu putea sa respire (gafaia) si transpira. A sunat la 112, a venit un Sprinter cu 2 fete asistente sau ce sunt si 2 barbati, medicul si soferul in vre-o 10 minute, spuneau ca erau in zona, cred ca plecasera de la Sf.Ioan spre baza. Au stat vre-o 45 de minute si cand au plecat, a coborat mai intai medicul cu soferul si au ramas sa stranga gentile cu ce urcasera asistentele. Bunica-mea s-a oferit sa le dea 20 de lei fetelor, insa au spus ca nu vor, n-au voie sa ia nimic, a insistat bunica-mea spunandu-le sa-si ia si ei o prajitura ceva, si au acceptat pana la urma.

Ca sa vezi ca incerc sa fiu cat mai obiectiv si ca incerc sa nu mananc gogosi ca altii pe acest forum , o sa iti dau dreptate si o sa explic si de ce .
In mare problema se prezinta astfel :
SMURD-ul nu este alcatuit doar din paramedici (fosti pompieri) ci si asistenti si medici din spitale .
Paramedicii sunt cadre militare (subofiteri)  iar  asistentii/doctorii sunt civili .  In concluzie paramedicii se supun unor regulamente militare iar asistentii/doctorii altor regulamente .
Concluzia ?  Paramedicii SMURD sunt obligati sa nu accepte spaga , cu aspre sanctiuni in caz de nerespectare ale acestor ordine , iar asistentii/doctorii SMURD nu au nici o obligatie si nu primesc nici o sanctiune daca primesc astfel de atentii - atat timp cat nu cer ei de la pacienti aceste atentii  . Asta este adevarul si nu are rost sa ne ascundem dupa deget .  
Insa trebuie sa intelegeti un lucru . Desi nu sunt cadre militare , asistentii/doctorii SMURD sunt mult mai "controlati" decat doctorii/asistentii dintr-un spital "normal" sau de pe o ambulanta SAMB .Iar referitor la SPAGA , datorita acestui control mult mai strict al SMURD-ului , 90% din asistentii si doctorii SMURD nu primesc si nu acepta nici macar un singur leu , si sincer cred ca procentul este chiar mai mare de 90% . Am spus deci ca doctori si asistenti SMURD au voie sa  primesca atentii . Dar trebuie sa intelegeti ca nu o sa isi permita niciodata cineva de la SMURD , fie el doctor sau asistent sa ceara bani pacientilor . Pentru ca in momentul in care un doctor sau asistent SMURD ar avea nerusinarea sa ceara bani si pacientul respectiv ar face plangere , acel doctor sau asistent ar fi aspru sanctionat si probabil ca nu ar mai avea pe viitor nici o legatura cu SMURD-ul .
Concluzia ? Nu o sa vedeti niciodata un doctor sau asistent SMURD sa stea cu buzunarul la vedere doar doar ar primi vreo atentie , insa e posibil sa vedeti - destul de rar dupa parerea mea - doctori sau asistenti SMURD ce la insistentele indelungate ale rudelor sa primeasca totusi o atentie .
Iar paramedici SMURD sa ceara sau sa primeasca atentii nu o sa vedeti ABSOLUT niciodata

Edited by un-paramedic-SMURD, 22 May 2010 - 09:44.


#146
Patefon

Patefon

    Out

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,642
  • Înscris: 26.03.2008
In ceea ce ma priveste eu cred ca cele doua servicii trebuie sa colaboreze in anumite momente DAR trebuie sa aiba fiecare "teritoriul" sau.

Din experienta personala pot spune ca SMURD a intervenit in mai putin de 5 minute la un accident destul de grav in care a fost implicata sotia (acum 2 saptamani) si am asteptat peste 4 ore ca Ambulanta sa ajunga la o solicitatare pentru un copil de 4 ani. In cazul Ambulantei este de mentionat ca a venit pana la urma un echipaj al unui serviciu medical privat intrucat Ambulanta era in greva (greva de anul trecut).

Ceea ce "se vede cu ochiul liber" este ca daca "se vrea", "se poate" si totul incepe de la top management.

Raman cu regretul ca nu exista un corp "special" de interventie pantru arealele Palatul Victoria, Palatul Cotroceni, Palatul Poporului cu medici specialisti in proctologie care sa duca mintea la cap lucratorilor de acolo.  :naughty:

Edited by Patefon, 22 May 2010 - 09:58.


#147
un-paramedic-SMURD

un-paramedic-SMURD

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 20.05.2010

 Dr_X, on 21st May 2010, 21:14, said:

Si pentru incheiere: trecand aseara prin Bucuresti am auzit ca SABIF (pentru cine nu stie - Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov) era pe 21 la ora 00:49 la numarul de solicitare 152.920. Daca taiem solicitarile de transport sange, intre-clinice, materiale, abuzive, multiple la acelasi pacient, etc, tot raman cel putin 100.000 de la inceputul anului. Unde sunt cifrele SMURD? Nicaieri pana la urmatoarea aniversare!

SMURD nu mai poate fi numit dupa 18 ani ca este ceva nou. Poate pentru tine si altii apropiati tie ca varsta.

Dupa cum ti-am spus cifrele sunt la acei 45000 de oameni preluati de SMURD Bucuresti in 2009 .
Nu te contrazic cand spui ca SAMB are inca mai multe interventii in Bucuresti decat SMURD-ul , dar de la an la an numarul masinilor SMURD si implicit al interventiilor SMURD creste  , si din ce in ce mai mult o sa se micsoreze aceasta diferenta , lucru care se vede deja anul acesta .
Spuneai ca SMURD-ul nu este ceva nou , ca are 18 ani ?
Iarasi nu esti foarte bine informat sau denaturezi voit adevarul .
Intr-adevar ideea de SMURD a pornit acum ani buni , dar in toti acesti ani a functionat doar in Targu-Mures si doar ca o asociatie de voluntari . Aparitia in Bucuresti si la nivel national a fost deabia acum 2 ani - care s-au implinit deabia luna asta .
Deci DA este un serviciu national relativ NOU .
Si de la an la an se extinde si se perfectioneaza din ce in ce mai mult , atat in Bucuresti , cat si in restul tarii .
Asa ca pana la cifrele urmatoarei aniversari SMURD , paramedicii mai au de salvat cati pacienti domnule DR_X

 Dr_X, on 21st May 2010, 21:14, said:

Faci aceeasi confuzie ca majoritatea romanilor. Ii puneti in spate unui singur om toate meritele asa cum ati facut cu Ceasusescu. Uitati de noi cei care am contribuit la cresterea si formarea SMURD pana sa inceapa extinderea.

Domnule Dr_x intreaba dumneata pe orice medic sau paramedic sau asistent SMURD , cui ii atribuie toate meritele infiintarii acestui serviciu si o sa afli un singur raspuns : domnului Raed Arafat .  Nu contesta nimeni rolul deosebit pe care l-a avut fiecare doctor sau asistent voluntar de pana la dezvoltarea SMURD-ului in forma nationala actuala .
Dar meritul infiintarii si transformarii SMURD-ului dintr-o simpla organizatie de voluntariat intr-un serviciu national de ambulanta este in special al domnului Arafat .
Este o mica mare deosebire intre Ceausescu si domnul Arafat nu credeti ?


 Dr_X, on 21st May 2010, 21:14, said:

Corect ai spus concurenta! Dar s-a tot vorbit de complementaritate...

Concurenta este numai in viziunea dumneavoastra domnule Dr_x .
De 2 ani de cand lucrez ca paramedic SMURD nu am avut nici macar o singura problema cu vreun doctor sau asistent SAMB .
Aceasta concurenta este numai in viziunea unora carora le era mult mai bine inainte de infiintarea SMURD-ului .
Daca privesti lucrurile din alt punct de vedere , e ca si cum la serviciu ai avea un coleg nou care sa te ajute si sa iti preia din treaba pe care o aveai de facut . Si ceea ce nu intelegi tu e ca acel coleg nu vrea sa iti ia locul ci pur si simplu sa te ajute la treaba pe care oricum o aveai de facut , si care , dupa cum foarte multi afirmau , era prea multa ca tu sa faci singur fata . (pentru cei ce nu au inteles aluzia ma refer la numarul redus de ambulante si la numarul mult prea mare de persoane ce aveau nevoie de ele)

 Dr_X, on 21st May 2010, 21:14, said:

Si nu era mai simplu sa angajezi oameni noi si sa dublezi numarul de echipaje la SAMB decat sa te apuci sa construiesti, instruiesti, spagi noi pentru contracte, etc?


NU
De ce ?
1 . A fost mult mai "ieftin" si mai rapid sa instruiasca cateva sute de paramedici decat cateva sute de asistenti
2 . S-a incercat , si s-a si reusit afirm eu , eliminarea SPAGILOR si a ATENTIILOR ca ajunsesera sa fie date aproape obligatoriu de cei ce erau transportati cu ambulanta .
3 . Pentru o mai buna coordonare si un mai bun control asupra paramedicilor (cadre militare) decat asupra asistentilor (civili)
4 . Pentru noile locatii ce au aparut odata cu alegerea paramedicilor din randul pompierilor , locatiile actuale ale ambulantelor SAMB (in Bucuresti de exemplu) neacoperind eficient toate zonele orasului . Astfel aparitia cel putin a unei ambulante SMURD la fiecare unitate de pompieri a scazut ENORM de mult timpul de interventie .
5 . Reformarea unui sistem "subrezit" si cu multi critici si aducerea lui la standardele europene in domeniu .


Si vad ca o dati inainte cu spagile noi pentru contracte , angajari etc . ???  De unde le scoateti ???
Credeti ca fostilor pompieri , paramedici actual (dupa terminarea cursului de prim-ajutor) , le-a convenit mai mult munca de acum decat cea de dinainte ???
Credeti ca ar fi dat cineva spaga sa ajunga de la o tura usoara , ca pompier , cu un incendiu pe zi/saptamana/luna la o tura ca paramedic in care sa nu mai aibe timp nici sa manance de atatea interventii , SI PENTRU ACELASI SALARIU ???
Spuneti-ne va rog domnule doctor X CARE SPAGI ???

#148
alinafluturas

alinafluturas

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 29.04.2010

 un-paramedic-SMURD, on 22nd May 2010, 10:41, said:

Ca sa vezi ca incerc sa fiu cat mai obiectiv si ca incerc sa nu mananc gogosi ca altii pe acest forum.
Concluzia ?  Paramedicii SMURD sunt obligati sa nu accepte spaga , cu aspre sanctiuni in caz de nerespectare ale acestor ordine , iar asistentii/doctorii SMURD nu au nici o obligatie si nu primesc nici o sanctiune daca primesc astfel de atentii - atat timp cat nu cer ei de la pacienti aceste atentii  . Asta este adevarul si nu are rost sa ne ascundem dupa deget .  
Iar paramedici SMURD sa ceara sau sa primeasca atentii nu o sa vedeti ABSOLUT niciodata






Din ce i-ai raspuns lui Mihaitza07,se pare ca imi dai dreptate fara sa vrei.In primul meu comentariu,am spus ca este vorba despre o asistenta SMURD,si nu despre un paramedic SMURD,iar tu singur afirmi ca :"asistentii/doctorii SMURD nu au nici o obligatie si nu primesc nici o sanctiune[/b] daca primesc astfel de atentii - atat timp cat nu cer ei de la pacienti aceste atentii ".Corect,da?
ASA CA SUNT DE ACORD CU PROPRIA TA CONCLUZIE:
Asta este adevarul si nu are rost sa ne ascundem dupa deget .  
Cat despre afirmatia cum ca nu o sa vedem niciodata un paramedic SMURD luand spaga,nu comentez,ca sa vezi ca scriu doar despre ce sunt sigura,si nu"mananc gogosi ca altii pe acest forum".

#149
un-paramedic-SMURD

un-paramedic-SMURD

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 20.05.2010

 alinafluturas, on 22nd May 2010, 11:51, said:

Din ce i-ai raspuns lui Mihaitza07,se pare ca imi dai dreptate fara sa vrei.In primul meu comentariu,am spus ca este vorba despre o asistenta SMURD,si nu despre un paramedic SMURD,iar tu singur afirmi ca :"asistentii/doctorii SMURD nu au nici o obligatie si nu primesc nici o sanctiune[/b] daca primesc astfel de atentii - atat timp cat nu cer ei de la pacienti aceste atentii ".Corect,da?
ASA CA SUNT DE ACORD CU PROPRIA TA CONCLUZIE:
Asta este adevarul si nu are rost sa ne ascundem dupa deget .  
Cat despre afirmatia cum ca nu o sa vedem niciodata un paramedic SMURD luand spaga,nu comentez,ca sa vezi ca scriu doar despre ce sunt sigura,si nu"mananc gogosi ca altii pe acest forum".

Tu ai afirmat alinafluturas ca este un "tarif" SMURD de pana la 150 de lei pe care il cer unii asistenti SMURD
Asta este gogoasa . Am spus , nu neg ca sunt asistenti care mai si primesc atentii , dar in mod sigur nu o sa ii vezi sa le ceara , cu atat mai putin sa nu trateze un pacient daca nu ii da bani .

Si dupa cum am mai zis , daca exista cazuri in care un paramedic SMURD a cerut sau a luat bani sau atentii de la pacienti chiar va rog sa scrieti pe acest forum date exacte (zi ora adresa interventie ) si va asigur ca se vor lua masuri drastice . Sau iarasi daca a existat vreun asistent sau doctor sa ceara sau sa dea de inteles ca ar vrea bani va rog sa scrieti aici si sunt convins ca o sa i se aplice sanctiuni mergand chiar pana la excluderea din serviciul SMURD .
In mod normal nu se spala rufele in public nicaieri , dar pentru a eradica acest fenomen numit SPAGA , este necesar sa fie un serviciu transparent care nu isi ascunde mizeria sub covor si care chiar sa faca ceva pentru a scapa de ea .

#150
Patefon

Patefon

    Out

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,642
  • Înscris: 26.03.2008

 un-paramedic-SMURD, on 22nd May 2010, 12:12, said:

.......
In mod normal nu se spala rufele in public nicaieri , dar pentru a eradica acest fenomen numit SPAGA , este necesar sa fie un serviciu transparent care nu isi ascunde mizeria sub covor si care chiar sa faca ceva pentru a scapa de ea .

Simptomul SPAGA este, in opinia mea, trebuie "tratat" la cauza. Principala cauza este retribuirea personalului, lipsa acestuia si lipsa dotarilor corespunzatoare. Ca solutii ar trebui evaluate urmatoarele posibilitati:
- Facturarea per caz a serviciilor prestate
- Autonomizarea serviciilor intr-un areal geografic optim
- Externalizarea anumitor activitati (transportul pacientilor spre punctele de dializa de exemplu)
- Crearea unei fundatii a lucratorilor din serviciu cu drept de redirectionare 2%
- Recuperarea cheltuielilor de interventie in cazurile provocate din neglijenta sau voit de partea aflata in culpa (de exeplu la o interventie in urma unei batai participantii sa plateasca interventia sau in cazul accidentelor auto cel ce a provocat accidentul, neprezentarea la medicul de familie pentru control periodic din 3 in 3 luni ar trebui sa atraga coplata sau plata integrala a serviciilor pentru cazurile in care interventia putea fi evitata prin tratament la timp)

Atunci ai sa vezi concurenta si din mediul privat iar ministerul de resort va asigura doar logistica comunicarii si monitorizarii.

#151
Dr_X

Dr_X

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 14.05.2010

 Patefon, on 22nd May 2010, 13:08, said:

Simptomul SPAGA este, in opinia mea, trebuie "tratat" la cauza. Principala cauza este retribuirea personalului, lipsa acestuia si lipsa dotarilor corespunzatoare. Ca solutii ar trebui evaluate urmatoarele posibilitati:
- Facturarea per caz a serviciilor prestate
- Autonomizarea serviciilor intr-un areal geografic optim
- Externalizarea anumitor activitati (transportul pacientilor spre punctele de dializa de exemplu)
- Crearea unei fundatii a lucratorilor din serviciu cu drept de redirectionare 2%
- Recuperarea cheltuielilor de interventie in cazurile provocate din neglijenta sau voit de partea aflata in culpa (de exeplu la o interventie in urma unei batai participantii sa plateasca interventia sau in cazul accidentelor auto cel ce a provocat accidentul, neprezentarea la medicul de familie pentru control periodic din 3 in 3 luni ar trebui sa atraga coplata sau plata integrala a serviciilor pentru cazurile in care interventia putea fi evitata prin tratament la timp)
Pe rand:
- niciodata oamenii nu vor fi multumiti oricat de mari le vor fi salariile si tot vor mai primi bani.
- Ambulanta factureaza acum per caz (fiecare solicitare are un cod si CJAS plateste diferentiat in functie de gravitatea solicitarii) SMURD factureaza la gramada din bugetul tuturor la un pret secret.
- externalizarea s-a facut de mult timp. In ultimii doi ani contractele pentru transportul dializatilor au ramas in seama Ambulantei numai in unele judete (prin Aprilie 2009 erau 15 toate). In rest au fost preluate de firme private. Nu vrei sa stii conditiile in care sunt dusi ca sardinele cate 4-5 intr-o masina mica, lesinati dupa dializa, fara targa si fara trusa de urgenta sau o masca de oxigen. Asta e: a primat banul in dauna calitatii si sigurantei dializatilor.
- fundatii exista. SMURD se promoveaza pe sine printr-una. Ambulanta are si ea fundatii care pot primi cei 2% dar din lipsa de timp si personal nu are cine sa le administreze corespunzator.
- recuperarea cheltuielilor cum spui dta este in vigoare acum pentru tentativele (esuate-desigur) de suicid. In rest figureaza de 8 ani in cateva proiecte de lege. Exista deja si solutia in care unele asigurari private aloca mai multi bani pentru controale incurajand preventia decat pentru tratamente indelungate.

#152
Dr_X

Dr_X

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 14.05.2010

 un-paramedic-SMURD, on 22nd May 2010, 11:49, said:

Dupa cum ti-am spus cifrele sunt la acei 45000 de oameni preluati de SMURD Bucuresti in 2009 .
Nu te contrazic cand spui ca SAMB are inca mai multe interventii in Bucuresti decat SMURD-ul , dar de la an la an numarul masinilor SMURD si implicit al interventiilor SMURD creste  , si din ce in ce mai mult o sa se micsoreze aceasta diferenta , lucru care se vede deja anul acesta.
Tu nu stii cat de mare este diferenta ca numar de personal si ambulante daca speri la asta.
Va creste numarul de ambulante SMURD in Bucuresti numai daca va fi nevoie. Deocamdata este mai mult decat suficient...

 un-paramedic-SMURD, on 22nd May 2010, 11:49, said:

Spuneai ca SMURD-ul nu este ceva nou , ca are 18 ani ?
Iarasi nu esti foarte bine informat sau denaturezi voit adevarul .
Intr-adevar ideea de SMURD a pornit acum ani buni , dar in toti acesti ani a functionat doar in Targu-Mures si doar ca o asociatie de voluntari . Aparitia in Bucuresti si la nivel national a fost deabia acum 2 ani - care s-au implinit deabia luna asta.
Vad ca asemeni majoritatii celor de la SMURD citesti selectiv si raspunzi selectiv numai la ce crezi ca va avantajeaza ignorand restul mesajului.
Nu te mai grabi sa raspunzi. Daca ai fi citit cu atentie ai fi vazut ca SMURD imi este cunoscut foarte bine si aproape de la inceput.

 un-paramedic-SMURD, on 22nd May 2010, 11:49, said:

Si de la an la an se extinde si se perfectioneaza din ce in ce mai mult , atat in Bucuresti , cat si in restul tarii .
Acapareaza noi teritorii vrei sa spui de fapt.

 un-paramedic-SMURD, on 22nd May 2010, 11:49, said:

Asa ca pana la cifrele urmatoarei aniversari SMURD , paramedicii mai au de salvat cati pacienti domnule DR_X
Esti sigur ca i-au salvat?
Dat fiind ca nu esti nici macar asistent, caci altfel ai fi cunoscut asta (felcerii si moasele aveau mai multa scoala decat va invata pe voi acum), hai sa iti spun eu dictonul de baza al medicinii de aici si de oriunde: "Primum non nocere!". Paramedicii chiar nefacand nimic altceva decat transport sau nefacand ce ce trebuie, de fapt fac rau.

 un-paramedic-SMURD, on 22nd May 2010, 11:49, said:

Domnule Dr_x intreaba dumneata pe orice medic sau paramedic sau asistent SMURD , cui ii atribuie toate meritele infiintarii acestui serviciu si o sa afli un singur raspuns : domnului Raed Arafat.  Nu contesta nimeni rolul deosebit pe care l-a avut fiecare doctor sau asistent voluntar de pana la dezvoltarea SMURD-ului in forma nationala actuala .
Dar meritul infiintarii si transformarii SMURD-ului dintr-o simpla organizatie de voluntariat intr-un serviciu national de ambulanta este in special al domnului Arafat .
Este o mica mare deosebire intre Ceausescu si domnul Arafat nu credeti ?
Meritele sunt inainte de toate desigur ale Dr-ului Arafat care stie sa speculeze la maxim simpatia de care se bucura oamenii care lucreaza la SMURD. Apoi a celor care inca mai lucreaza in spiritul SMURD si isi pastreaza capetele limpezi. Si apoi este al schemei fortate de organizare care nu are nimic original in ea decat ca seamana cu struto-camila lui Jaroslav Hasek din "Svejk". Pana si in tarile unde s-a experimentat ceva asemanator s-a renuntat.
La felul bolnav si acerebral cum il aduleaza o parte din romani nu vad deosebire intre Ceausescu si Dr-ul Arafat.
Maine imi vei spune ca dansul a cumparat din buzunarul lui masinile si a venit de v-a zugravit vestiarele.

 un-paramedic-SMURD, on 22nd May 2010, 11:49, said:

Aceasta concurenta este numai in viziunea unora carora le era mult mai bine inainte de infiintarea SMURD-ului.
Nu era bine deloc inainte iar acum cand raul este deja facut pe jumatate lucrurile vor fi mai greu de limpezit si organizat pe termen mediu si lung.

 un-paramedic-SMURD, on 22nd May 2010, 11:49, said:

3 . Pentru o mai buna coordonare si un mai bun control asupra paramedicilor (cadre militare) decat asupra asistentilor (civili)
5 . Reformarea unui sistem "subrezit" si cu multi critici si aducerea lui la standardele europene in domeniu .
De fapt asta era problema finala - controlul!  Peste tot in lume se indreapta spre demilitarizare iar la noi multi tin cu dintii de ea. Pompierii au luat SMURD ul in brate de teama ca vor trece la civilie, cum ar fi normal, si vor pierde toate avantajele militariei - spitale proprii, asigurari si pensii speciale, etc.
Daca ar fi dupa unii ca tine ati rade toata Romania, ca e "subrezita" si cu multi critici, si ati planta alta in loc numai de "culcati si drepti!", in loc sa puneti spiritul si bunul simt la munca ca sa o refaceti. Comunismul a avut marea reusita ca a lasat in urma omul nou cu creierul spalat care si-a uitat trecutul, nu intelege prezentul si nu-si poate concepe singur viitorul.
La treaba tovarasi!

Edited by Dr_X, 22 May 2010 - 17:39.


#153
Patefon

Patefon

    Out

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,642
  • Înscris: 26.03.2008

 Dr_X, on 22nd May 2010, 17:41, said:

Pe rand:
- niciodata oamenii nu vor fi multumiti oricat de mari le vor fi salariile si tot vor mai primi bani.
- Ambulanta factureaza acum per caz (fiecare solicitare are un cod si CJAS plateste diferentiat in functie de gravitatea solicitarii) SMURD factureaza la gramada din bugetul tuturor la un pret secret.
- externalizarea s-a facut de mult timp. In ultimii doi ani contractele pentru transportul dializatilor au ramas in seama Ambulantei numai in unele judete (prin Aprilie 2009 erau 15 toate). In rest au fost preluate de firme private. Nu vrei sa stii conditiile in care sunt dusi ca sardinele cate 4-5 intr-o masina mica, lesinati dupa dializa, fara targa si fara trusa de urgenta sau o masca de oxigen. Asta e: a primat banul in dauna calitatii si sigurantei dializatilor.
- fundatii exista. SMURD se promoveaza pe sine printr-una. Ambulanta are si ea fundatii care pot primi cei 2% dar din lipsa de timp si personal nu are cine sa le administreze corespunzator.
- recuperarea cheltuielilor cum spui dta este in vigoare acum pentru tentativele (esuate-desigur) de suicid. In rest figureaza de 8 ani in cateva proiecte de lege. Exista deja si solutia in care unele asigurari private aloca mai multi bani pentru controale incurajand preventia decat pentru tratamente indelungate.
Tot pe rand:
a. La un salariu de 50 RON/ora + 50 RON/interventie pentru cadru medical si 30 RON/ora + 30 RON/interventie pentru asistent si sofer cred ca nu mai vrea nimeni "atentii"; daca totusi li se ofera, se poate oferi amabil un formular de donatie 2% in contul fundatiei profesionale.
b. Aici e o problema serioasa CNAS impune pretul platit din pozitie de forta si guvernul care este coplatitor "merge pe burta" din lipsa de bani si tot el aproba. Aici ar trebui sa existe o instanta de mediere la stabilirea preturilor. Nu poti fi si arbitru si jucator in acelasi timp. De unde si balamucul prezent.
c. Aceeasi problema ca la punctul b . Cine aproba e tot ala care da banul.
d. Autoorganizarea regionala va putea rezolva problema. Se poate negocia si cu o firma de administrare (alta decat a liderului sindical).
e. Macar mai tarziu decat niciodata. Trebuie impusa aceeasi "verificare periodica" ca scutire de plata serviciilor medicale si in spitale indiferent de tipul de asistenta.

#154
fire_chief

fire_chief

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 114
  • Înscris: 27.05.2008
doctore...ai mult venin in tine
te doare, nu??!!

Edited by fire_chief, 22 May 2010 - 19:28.


#155
sushimic

sushimic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,793
  • Înscris: 11.01.2010
icsule, ia mei un rudotel si te linisteste.
momentan, cel mai important in evaluarea activitatilor celor doua institutii este parerea pacientului, din pacate pentru voi.  -_- :rolleyes:

#156
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 40,130
  • Înscris: 25.06.2007

 Patefon, on 22nd May 2010, 19:26, said:

a. La un salariu de 50 RON/ora + 50 RON/interventie pentru cadru medical si 30 RON/ora + 30 RON/interventie pentru asistent si sofer cred ca nu mai vrea nimeni "atentii";
De unde ai scos cifrele alea?
Salariul unui medic de la Ambulanta e intre 2500 si 4000 lei/luna (inclusiv sporurile)...

#157
Patefon

Patefon

    Out

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,642
  • Înscris: 26.03.2008

 Bogdan R, on 22nd May 2010, 22:14, said:

De unde ai scos cifrele alea?
Salariul unui medic de la Ambulanta e intre 2500 si 4000 lei/luna (inclusiv sporurile)...
Ata ar trebui sa fie!

#158
Dr_X

Dr_X

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 14.05.2010
18.05.2010
Statistici comuniste?
La mulți ani SMURD București și, felicitări pentru întreaga activitate!
După ultima felie de tort și gură de șampanie, ieri, privind însă mai de aproape a trebuit să recunosc: pentru un sistem născut cu forcepsul, nu dintr-o necesitate reală și bine studiată, la capitolul statistici, SMURD-ului i-au crescut printre cele mai frumoase cifre din câte am văzut până acum în sistemul sanitar românesc. Trec peste inegalitatea cifrelor din jurnalele TV, din cotidiane, sau de pe site-urile de stiri: TVR, Adevărul, Cotidianul, i-Medic.ro. Este o trăsătură actuala a mass-media românească să rotunjească cifrele pentru a impresiona – sună mai spectaculos “peste peste XYZ mii de intervenții și XYZ mii de persoane” decât fix 95.511 respectiv 71.636 (i-Medic.ro). Sunt fericit că cifrele nu se pot scrie si “cu cifre mari”.
Realitatea totalurilor prezentate ieri poate fi însă bine ascunsă ințelegerii și complet diferită de ceea ce se vede la prima vedere. Suma de peste 85.000 intervenții nu spune nimic despre calitatea serviciilor furnizate ( cât de satisfăcuți au fost pacienții; cât de bine sau cât de rau le-au facut manevrele efectuate; cât de mult au contribuit la însănătoșirea lor; dacă au fost de acord cu medicația primită, sau daca nu, în cunostinta de cauză; șamd). Studiile sau prezentarile statistice nu sunt identice cu studiile calitative. Studiile calitative influențează modul de lucru și evoluția unui sistem pe când studiile cantitative arată o stare de moment sau confirmă/infirmă evoluția. Statistica SMURD nu ne spune: câte dintre aceste intervenții au fost pentru solicitări de grad 0 și 1, câte pentru transporturi inter-clinice, câte au fost efectuate cu ambulanțe tip C, B sau echipaje de prim ajutor, câte dintre RCP au fost reușite complet cu pacient(a) plecat(ă) pe picioarele proprii din spital, cât de eficientă vs. risc este mult trâmbițata tromboliză în prespital, etc etc etc? Ce se poate face cu cifrele prezentate de SMURD ieri? Nimic! Doar aruncate populației via mass-media.
Este cunoscut faptul că plata pentru serviciile furnizate de Ambulanță se face de către CAS-urile județene pe baza unei grile de coduri pentru diagnosticele cu care se închid fișele de solicitare. Pe aceasta bază CAS poate vedea la fiecare sfârșit de lună care au fost cele mai frecvente solicitări, către care coduri de solicitare s-au decontat cele mai mari sume, poate face sinteze statistice și poate spune dacă activitatea respectivului SAJ se înscrie în contractul de lucru. Atât și nimic mai mult. Sunt foarte usor de interpretat neștiințific și nerealist cifrele și a trage, doar pe baza unei strânsuri de cifre, o concluzie asupra eficienței, este o erezie științifică pe care n-ar trebui să o găsim la responsabilii SMURD. În cazul Ambulanței statisticile sunt publice. La fiecare sfârșit de lună sau de trimestru fiecare centru de calcul județean al Insitutului Național de Statistică primește (sau ar trebui sa primească) din partea Ambulanței sau a CJAS, printre altele, și un set de cifre despre activitate, număr de solicitări, categorii de vârsta, grupe de boli mai frecvente, etc. În cazul SMURD aceste cifre lipsesc pentru că nu sunt raportate ca fiind de interes public.
Ambulanța este plătită din bani publici. Fiecare cetațean se poate duce la CJAS, poate depune o cerere, pentru care ar trebui obligatoriu să primească raspuns în 30 de zile, și poate afla explicații despre cum a fost plătită Ambulanța pentru serviciile prestate. SMURD are o schemă complicată de finanțare, dar în mare este platit din bugetul de stat ( exceptând salariile medicilor si asistentilor care sunt angajați ai spitalelor de urgență) și care buget, în întreg, este al tuturor dar sub controlul nimănui. Nu cunosc o prevedere legală de tipul legii 544 prin care să existe acces la modul cum cheltuie SMURD banii alocați, cât de eficient, dacă există posibilități de reducere a cheltuielilor, etc. Studii și controale asupra activității SMURD, fiind o instituție militarizată, pot fi făcute doar interne și nici atunci cu garanția că vor fi publicate concluziile. Pe de altă parte nici Ambulanța nu are vreun interes să își arate public eficiența cheltuirii banilor. O concluzie proastă poate duce la destituirea managerului respectiv. În cazul Ambulantei, CJAS este singura care poate face legal controale atât asupra actului medical cât și asupra modului de cheltuire a sumelor primite prin contract iar alte controale de fond nu pot fi făcute din exterior decât în condiții speciale (vezi cazul de la Slatina când MS a pierdut in instanță față de medicii destituiți pentru că destituirea a făcut-o MS în loc sa o facă CJAS pe linie de nerespectare a protocoalelor de lucru).

Un exemplu pentru înțelegerea celor două tipuri de studii și valoarea cifrelor: o obligatorie cercetare calitativă ar fi lansat, sau nu, teoria necesității înființării SMURD. Ulterior după înființare, la fel, ar fi fost obligatoriu un studiu cantitativ pentru confirmarea/infirmarea acestei teorii. Eu nu am cunoștință de așa ceva și nu cred ca se va încerca prea curând.
Și ca să disecăm modul cum s-a ajuns la cifrele prezentate:
(1) un accident în care sunt implicate 4 autovehicule cu 10 persoane; se deplasează trei autosanitare - corect: o singură intervenție chiar dacă sunt trei autosanitare; incorect - deplasând trei autosanitare se declară 3 intervenții și astfel crește numărul de intervenții; Cine practică acest mod de lucru? SMURD. Solutia: criterii clare de raportare. Mai departe: din toate cele 10 persoane doar una singură este rănită și necesită transport la spital, restul de 9 fără nicio leziune la examenul primar; se fac fișe de solicitare pentru toate cele 10 - corect: sunt examinate în mod egal toate și sunt plătite ca atare dar raportată una singură ca asistată; incorect: sunt raportate în mod egal toate cele 10 deși în final serviciul complet este primit doar de o singură persoană care a ajuns la spital; astfel crește numarul persoanelor raportate asistate. Cine practică acest mod de lucru? SMURD și Ambulanța. Spre deosebire de SMURD care a furat ideea, Ambulanța am văzut că are acordul CJAS. O posibilă rezolvare: decontare diferențiată.
(2) pacient adus de echipaj SMURD de prim ajutor la un spital se trimite spre alt spital cu echipaj SMURD de tip C - corect: aceeși (o singură) persoană, doua intervenții; incorect: se raportează doua persoane și două intervenții, și astfel crește numărul persoanelor asistate. Cine practică? SMURD. Dacă cele “peste 75.000 de persoane” asistate de SMURD ar fi verificate după CNP, cum se face acum la Ambulanță, numărul real ar fi mult mai mic și distribuit altfel. În schimb la capitolul plată pentru Ambulanță al doilea segment urmat de pacient este decontat ca un simplu transport nemedicalizat iar la SMURD acest transport inter-clinic este plătit ca urgență.
(3) și în final exemplul cu solicitările multiple pentru aceeași persoană - corect: la Ambulanță se verifică CNP și se raportează o singura persoana cu 100 de solicitări pe an; incorect: la SMURD o singură persoană – o sută de intervenții și se raportează 100 de persoane asistate, si astfel creste numărul persoanelor asistate. Trebuie știute câteva lucruri: nu poate fi încă refuzată solicitarea abuzivă chiar dacă vine din partea unei persoane despre care se știe că o practică; se presupune o limitare a abuzurilor de pe urma co-plații dar acest lucru rămâne de văzut; Ambulanța și SMURD chiar dacă sunt parazitate de aceste solicitări abuzive sunt platite semnificativ de pe urma lor.
Mai par reale statisicile SMURD? Au fost prezentate doar ca un steag, cu care se deschide orice defilare, pentru a impresiona publicul și pentru a convinge (oare de ce?) proprii oameni de eficiența sporită. Apelând la aceste cifre responsabilii SMURD fac, cum au invățat în manualele de PR, apel periodic la simpatia publicului, mai lesne, decât la rațiunea lui. Iar în privința D-lui Dr Arafat constat că, dânsul fiind totuși ...cetățean român, nu ne cunoaște bine istoria în care se spune că o cifră cu cât este mai mare cu atât este mai nerealistă comunistă...

Dr.X

#159
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 40,130
  • Înscris: 25.06.2007

 Patefon, on 23rd May 2010, 00:13, said:

Ata ar trebui sa fie!
Atunci de ce pleaca medicii?
Eu cred ca din cauza neconcordantei dintre volumul si specificul muncii si salarizare... :rolleyes:

#160
Patefon

Patefon

    Out

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,642
  • Înscris: 26.03.2008

 Bogdan R, on 23rd May 2010, 09:08, said:

Atunci de ce pleaca medicii?
Eu cred ca din cauza neconcordantei dintre volumul si specificul muncii si salarizare... :rolleyes:

:scratchchin: Nu inteleg! Exact acelasi lucru am sustinut si eu. Eu am propus 50 RON/ora + 50RON/interventie. Asta ar insemna ca la 200 ore/luna + o medie de 3 interventii/zi (10000 + 3000 = 13000; scazand impozitele raman 8450RON; cam 2000 Euro/luna) ar mai pleca cineva? ar mai accepta cineva spaguta? Nu cred.

#161
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 40,130
  • Înscris: 25.06.2007

 Patefon, on 23rd May 2010, 11:22, said:

Acelasi lucru am sustinut si eu. Eu am propus 50 RON/ora + 50RON/interventie. Asta ar insemna ca la 200 ore/luna + o medie de 3 interventii/zi (10000 + 3000 = 13000; scazand impozitele raman 8450RON; cam 2000 Euro/luna) ar mai pleca cineva? ar mai accepta cineva spaguta? Nu cred.
La ambulanta se lucreaza cam 170 ore/luna iar numarul de interventii per echipaj este, in orasele mari, de 8-10/zi (depinde de mai multi factori, am incercat sa fac o medie).
CAS plateste diferentiat aceste interventii in functie de gravitatea cazului, kilometri parcursi etc etc insa personalul medical este platit in ''acord global'' (conform grilelor de salarizare), nu dupa numarul de interventii. Nu sta nimeni sa calculeze diferentiat, dupa metoda propusa de tine.
Dar oricum discutam degeaba, CAS e aproape falimentara, de unde sa vina sumele propuse (2000 euro)? Mai ales acum, cand se vorbeste de scaderea salariilor cu 25%...

#162
alinafluturas

alinafluturas

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 29.04.2010

 un-paramedic-SMURD, on 22nd May 2010, 12:12, said:

Tu ai afirmat alinafluturas ca este un "tarif" SMURD de pana la 150 de lei pe care il cer unii asistenti SMURD
Asta este gogoasa . Am spus , nu neg ca sunt asistenti care mai si primesc atentii , dar in mod sigur nu o sa ii vezi sa le ceara , cu atat mai putin sa nu trateze un pacient daca nu ii da bani .

Si dupa cum am mai zis , daca exista cazuri in care un paramedic SMURD a cerut sau a luat bani sau atentii de la pacienti chiar va rog sa scrieti pe acest forum date exacte (zi ora adresa interventie ) si va asigur ca se vor lua masuri drastice . Sau iarasi daca a existat vreun asistent sau doctor sa ceara sau sa dea de inteles ca ar vrea bani va rog sa scrieti aici si sunt convins ca o sa i se aplice sanctiuni mergand chiar pana la excluderea din serviciul SMURD .
In mod normal nu se spala rufele in public nicaieri , dar pentru a eradica acest fenomen numit SPAGA , este necesar sa fie un serviciu transparent care nu isi ascunde mizeria sub covor si care chiar sa faca ceva pentru a scapa de ea .


hai sa ne intelegem asupra unui lucru:nu ma asteptam ca cineva de la SMURD sa ia spaga si de aceea am scris pe forum primul comennt.nu m-am exprimat ca este un tarif batut in cuie,DAR din ce mi s-a explicat,spaga primita de pe SMURD,in comparatie cu Ambulanta,este mai mare.si apropo:spaga despre care vorbesc NU SE CERE IN MOD SPECIAL,SE OFERA.ACUM ESTI MULTUMIT DE EXPLICATIE?

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate