Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare aparat foto

Ariston "Genus One+" 24kw...

unde ii pot arunca?

Problema respingere memorie supli...
 Posibila virusare

Material opac developat filme

Caramida de sticla la exterior

Geam cuptor crapat
 Un canal de AI de comedie pe YT

Update intr-un tabel

[Controlul] vremii si a vremurilor

Blocuri din placi prefabricate
 Achiziție mașina de fam...

[unde] cozonaci traditionali

Jandarmii in fondul forestier

S-a dus seceta pedologica?
 

Cresterea caprelor

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
7433 replies to this topic

#5797
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View PostAndrei_Teslariu, on 10 martie 2014 - 12:03, said:

...vreau sa va intreb daca aveti informatii despre inghetarea laptelui. Isi pastreaza proprietatile dupa ce este dezghetat?
E ok. Isi pastreaza foarte bine proprietatile. Temperatura de congelare sa fie foarte joasa, pe la cel putin -16...-18 Celsius.
Sa-l congelati cat mai proaspat. Nu-i nevoie sa-l fierbeti inainte.

View Postkeluu, on 10 martie 2014 - 13:40, said:

aveti idee daca coarnele la tapi au sau nu efect asupra productivitatii?calitatii spermei,etc...
au rol doar de aparare sau atac sau mai sunt si alte avantaje sau dezavantaje?
Doar aparare si lupta in perioada caldurilor. Nu influenteaza prolificitatea.

View PostViazi, on 10 martie 2014 - 18:07, said:

Doresc sa ma apuc de cresterea caprelor si as dori un sfat inainte de toate.
Ai mare, mare, mare grija !!!! Cum nu te pricepi la capre, nu stii nimic despre hranire, intretinere, afectiuni, tratamente profilactice (deparazitari etc), vaccinari si toate celelalte, nu stii nimic despre muls si ai toate sansele sa pierzi banii !
Eu te sfatuiesc sa nu faci pasul cu 100 de capete din prima. Cumpara-ti doar cateva si un an inveti. Inveti mai ales din greseli.

Eu nu bag nimic in traista daca matale iti iei, sau nu-ti iei acele 100 de capre. Asadar iti dau un sfat cu totul dezinteresat. Ia-ti doar cateva si fa-ti timp sa vizitezi cativa crescatori de aici, de pe forum, care au efective mari de capre. Macar pt. impresie.

#5798
jenidinica

jenidinica

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 11.03.2011

View PostViazi, on 10 martie 2014 - 18:39, said:

Trebuie sa va mai spun ca nu am nimic in acest moment care sa ma ajute la cresterea caprelor deci o iau de la zero, asa ca sfaturile imi vor fi de folos. Cel putin in aceasta vara caprele vor merge la pasunat deci vor sta pe camp iar de anul viitor imi doresc sa le pot tine intr-o ferma pe stabulatie, asta daca reusesc sa fac rost de un grajd sau o sa construiesc un adapost. Nu am nici pamant deci lucerna si celelalte cereale le voi cumpara. Stiu ca va fi greu dar trebuie sa incep de undeva. De fapt am uitat sa va spun ca am ceva deja si anume cainii Posted Image deoarece detin o canisa de Ciobanesc de Asia Centrala
NU RISCA !!! Te vei amărî toată viaţa că te-ai grăbit. Mare dreptate au cei care ţi-au răspuns deja până acum că este o mare ţeapă. Acel "cunoscut" vrea să scape de grijă - dacă avea el profit crezi că ţi le-ar fi dat pe toate? "Socoteala din târg nu se potriveşte cu cea de acasă" - o vorbă înţeleaptă  de care nu prea ţinem cont. Cei care suntem aici, facem acest lucru în primul rând că iubim mult aceste animale, profitul este mai nimic - eu sunt începătoare, îmi este şi jenă să vorbesc în numele celorlalţi la cât de pricepuţi sunt şi câtă grijă au de animale, dar dacă nu eşti tot timpul atent la ele te vei îngrozi ce pierderi poţi avea. S-ar putea ca respectivul să-ţi spună  că dau lapte de te cruceşti, dar adevărul este altul. Nu scoţi ceea ce bagi, doar dacă te ocupi personal de absolut totul, şi ai şi siguranţa că vei avea coadă la uşă pentru lapte  - dar fiecare face cum consideră de cuviinţă. Succes oricare ar fi decizia ta!

#5799
Andrei_Teslariu

Andrei_Teslariu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 138
  • Înscris: 21.11.2008
Pt viazi:
Iti dau acelasi sfat ca si colegii de forum. Nu te baga asa de tare daca nu stii nimic despre ele. Eu am crescut la tara, am avut animale si tot am avut foarte multe de invatat dupa ce am luat caprele. Avantajul meu e ca a randuit Dumnezeu lucrurile de nu am avut bani sa iau prea multe ca eram si eu la fel de viteaz ca si tine.
Sunt foarte multe probleme care apar:
1. Capre care nu o sa fete sau o sa fete greu deci trebuie sa te pricepi la asistat fatarile. Cand ai cateva capre o mai dregi cumva, mai intrebi pe cate unul care se pricepe.. Dar cand ai 100 o sa fie jaleee... ai 20 de iezi mai mari, 20 mici din care 10 nu prea vor sa suga sau nu fac fata la supt si tre sa mulgi caprele, vreo 10-20 capre care tre sa fete si trebuie tinute separat si urmarite.... Si nu te gandi ca poti lasa treburile astea in treaba ciobanului sau a ajutorului ca pe ei ii doare fix in pix daca iti moare tie un ied sau daca ramane o capra nemulsa si face mastita... Nu-s banii lui deci interes ioc..
2. Ciobanii buni is mai rari decat rasele pe cale de disparitie. Iar pretentiile is mereu peste ce pot ei oferi;
3. E un volum foarte mare de munca la facut branza sau alte preparate. Ai 3 mulsori pe zi si iti spun sincer ca in zilele cand eram de rand la stana ma trezeam la 4 si pana la 12 noaptea cand ma culcam abia daca gaseam timp sa mananc.
4. Urmarirea starii de sanatate la animale se face in mod normal de catre proprietar pentru ca doctorul nu o sa stea la stana iar ciobanul si ajutorul lui o sa aiba o durere exact intr-un loc anume de caprele tale. Eu am avut o singura data incredere in el ca ma anunta cand cade un corn la o capra si m-a anuntat dupa o saptamana cand m-am dus eu la stana ca eram de rand;
5. La 100 de animale iti trebuie nutret, nu gluma. Iar nutretul daca il cumperi nu prea ai sanse sa mai scoti si profit la sfarsitul anului din activitatea ta...

Si lista poate continua dar is la servici si din viteza nu imi mai vin altele pe moment in minte....
Deci NU TE GRABI!!!!
GRABA STRICA TREABA!!!
Ia-ti cateva (10-20 maxim), si invata fiecare etapa din timpul anului cu specificul ei. Sa cumperi 100 de capre e usor daca ai banii necesari, dar bataile de cap vin abia dupa aia.
2 vorbe trebuie sa le tii minte daca o sa te tii de animale: "Casa, rasa, masa" si " Ochiul stapanului ingrasa animalul"

Gandeste-te bine inainte sa fie prea tarziu. Banii se fac greu si se cheltuie usor. Fa-ti si un calcul cu ce cheltuieli o sa ai pe un an si ce venituri estimezi. Creste cheltuielile cu 20% cheltuieli neprevazute si scade din profit tot 20 % ca pot apare aprobleme la care nu te astepti. Cantareste bine si apoi ia o decizie.
Ganduri bune!


PS:Musai sa citesti tot topicul inainte de a cumpara animalele ca o sa afli foarte multe lucruri noi..

#5800
Anton79

Anton79

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 101
  • Înscris: 28.07.2013

View Postjokeers77, on 09 martie 2014 - 20:11, said:

esti tare Antoane,ai ca ma dau mare si eu cu neamtu meu,are deja primii urmasi si nu a implinit inca anul





Attachment 1512675_595580080510192_1421605787_n.jpgeditat de neamtu13

Hahaha, am trăit s-o văd şi pe asta, ţapul bicicletă :D  - urmaşii lui au două roţi, foaie de angrenaj şi lanţ? Mă, spune drept acuma, tu îi dai să mănânce fân sau ulei de motor? Posted Image

#5801
jokeers77

jokeers77

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 03.03.2014

View Postkeluu, on 10 martie 2014 - 13:40, said:

aveti idee daca coarnele la tapi au sau nu efect asupra productivitatii?calitatii spermei,etc...
au rol doar de aparare sau atac sau mai sunt si alte avantaje sau dezavantaje?
e mult mai sigur sa intri la ei,daca nu au coarne,dar daca e musai,mai luam si bata de baseball cu noi
multumesc

eu am citit in cartea de crestere a caprelor si spune ca tapii cu coarne sunt mai productivi,cred ca sau facut studii pe treaba asta,oricum is f periculosi,eu am unul,ala care-i in poza care am puso cu 2 zile in urma si sare la mine de-acum si nu are nici un an,trebuie sa fiu f atent

View Postirina_cojocaru, on 09 martie 2014 - 21:08, said:

Azi mi-am luat inima in dinti si am facut si eu primele ecornari.

de unde ati luat aparatul si cu cat?

View Postirina_cojocaru, on 09 martie 2014 - 23:11, said:

Intre timp am gasit un video foarte util pentru ecornare:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/5REzz2id2Xk?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
De maine voi incerca si eu sa desprind pielea aia arsa de pe muguri. Am primit acest sfat si de pe grupul de pe care va ziceam sau, in plus, sa fac un X cu margine ecornatorului pe fiecare varf de mugure.
Doamne, da-mi inima puternica!!!

dupa clipul care lati dat,cand se termina mai apar diferite clipuri.Unul care e in stanga sus,tot cu ecornat iezi,in care este o doamna care face aceasta operatie.Saracul ied,il strange intre picioare si zbiara rau.Fetita mea care are 6 ani,mi-a zis sal inchid ca nu vrea sa auda cum tipa iedul.Asa ca va cred dna Irina cand vati rugat sa va dea Domnul putere.Va doresc sanatate.

#5802
jokeers77

jokeers77

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 03.03.2014

View PostViazi, on 10 martie 2014 - 22:35, said:

Multumesc de sfat. Ma mai gandesc o zi poate doua si apoi o sa iau o decizie. Am reusit astazi sa fac rost de izlaz unde o sa fac o stana, cu toate ca destul de departe fata de locul unde locuiesc. De maine o sa incep sa caut un cioban si inca un om sa il ajute. Sper ca in 2 zile sa merg sa le platesc si intr-o luna sa le aduc, cand o sa fiu eu gata cu stana si celelalte treburi care mai trebuiesc facute.

sa nu aduci din aia care nu bea si nu fumeaza:))))))

#5803
Viazi

Viazi

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 23
  • Înscris: 15.09.2009
Va multumesc mult pentru sfaturi care recunosc ca nu sunt deloc incurajatoare :). M-ati cam dat inapoi sincer, dar as mai avea o ibtrebare: cati dintre dumneavoastra ati reusit sa daceti o afacere profitabila din cresterea caprelor? Sunt sigur ca vor fi multe probleme dar chiar nu se poate castiga din cresterea caprelor? Am vazut cateva exemple pe net de oameni care au reusit si ma gandesc ca se poate pana la urma, sau respectivele reportaje sunt pur publicitare si adevarul este altul? Va multumesc mult pt sfatuti inca o data si sa stiti ca nu am abandonat ideea de a-mi cumpara capre cu toate ca dorinta mi-a mai scazut dupa cele spuse de voi

Va rog sa-mi scuzati corectitudinea mesajelor pt ca scriu de pe telefon si este mai greu :)

#5804
Viazi

Viazi

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 23
  • Înscris: 15.09.2009
As mai avea totusi o rugaminte catre dumneavoastra pt ca sunteti de mai mult timp in bransa , va rog sa-mi spuneti daca cunoasteti pe cineva care are capre de vanzare si despre care stiti ca ar fi si bune de lapte. Am intrebat despre transport si ma costa cam 5000 lei numai transportul celor 100 de capre pana acasa ceea ce mi se pare destul de mult

#5805
jenidinica

jenidinica

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 11.03.2011

View Postjokeers77, on 09 martie 2014 - 20:11, said:

esti tare Antoane,ai ca ma dau mare si eu cu neamtu meu,are deja primii urmasi si nu a implinit inca anul





Attachment 1512675_595580080510192_1421605787_n.jpgeditat de neamtu13
Posted Image Este un animal splendid! Bănuiesc că doar pentru şedinţa foto  şi-a mascat  o parte din coarne ?!? Întreb asta pentru că am şi eu unul asemănător, cu nişte coarne ascuţite ca la polizor, iar din joaca lui ne poate atinge zdravăn (acum este închis în ţarc, dar când îl vom scoate la iarbă...Posted Image. Mi-ar prinde bine o idee, poate scăpăm cu zile!Posted Image

#5806
neamtu13

neamtu13

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 54
  • Înscris: 29.12.2013

View Postjenidinica, on 11 martie 2014 - 15:34, said:

Posted Image Este un animal splendid! Bănuiesc că doar pentru şedinţa foto  şi-a mascat  o parte din coarne ?!? Întreb asta pentru că am şi eu unul asemănător, cu nişte coarne ascuţite ca la polizor, iar din joaca lui ne poate atinge zdravăn (acum este închis în ţarc, dar când îl vom scoate la iarbă...Posted Image. Mi-ar prinde bine o idee, poate scăpăm cu zile!Posted Image
ce am pus eu este o bucata de camera de bicicleta,dar nu prea sta mult timp ca se boncaie cu coarnele in pamant si scapa de ele

#5807
jenidinica

jenidinica

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 11.03.2011

View PostViazi, on 11 martie 2014 - 13:53, said:

As mai avea totusi o rugaminte catre dumneavoastra pt ca sunteti de mai mult timp in bransa , va rog sa-mi spuneti daca cunoasteti pe cineva care are capre de vanzare si despre care stiti ca ar fi si bune de lapte. Am intrebat despre transport si ma costa cam 5000 lei numai transportul celor 100 de capre pana acasa ceea ce mi se pare destul de mult
Dintr-o turmă mare de capre, doar un sfert ar fi sănătoase, tinere, bune de lapte etc., dar numai în prezenţa unui cunoscător bine intenţionat (în afară de cel care vinde) trebuie alese. La cât vă costa cele 100 de capre, trebuia să vi le aducă şi acasă, că tot nu ieşea în pagubă respectivul. Îmi pare rău că sunteţi decepţionat de sfaturile primite, dar mai bine să ne înşelăm toţi de "indicaţiile" date, decât să aveţi atâta amar de pagubă - poate că aveţi persoane pe care vă bazaţi că nu vă lasă baltă când vă este lumea mai dragă, altfel nu veţi avea profitul scontat niciodată - iar eu sunt chiar o fire optimistă şi încăpăţânată în a persevera în ideile ce-mi vin (norocul meu este că nu am şi banii necesari pentru a-mi pune în aplicare ideilePosted Image ). Mai reflectaţi şi reduceţi măcar la jumătate efectivul pe care vreţi să îl achiziţionaţi, că de renunţat  e clar că nu veţi renunţa. Am auzit că pentru a fi un afacerist bun, trebuie să treci prin două falimente. Poate aveţi noroc şi scăpaţi de faliment. Vă doresc din toată inima să aveţi succes!

#5808
neamtu13

neamtu13

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 54
  • Înscris: 29.12.2013
cine ma poate ajuta cu o informatie?cand intru pe google ma loghez neamtu13,iar cand intru pe firefox intra automat cu numele de jokeers77.Ce se intampla,ca nu inteleg?acum am vazut ca nu-mi aparea neamtu13.a intrat vreun hacker?

#5809
jenidinica

jenidinica

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 11.03.2011

View Postneamtu13, on 11 martie 2014 - 15:46, said:

ce am pus eu este o bucata de camera de bicicleta,dar nu prea sta mult timp ca se boncaie cu coarnele in pamant si scapa de ele
Mulţumesc, aşa este, al meu se ridică pe picioarele din spate şi ajunge la cîteva ţigle de pe acoperiş, pe care le-a dat la o parte, aşa că-i  mut ţarcul unde nu va ajunge cu coarnele.

#5810
Andrei_Teslariu

Andrei_Teslariu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 138
  • Înscris: 21.11.2008

View PostViazi, on 11 martie 2014 - 13:25, said:

Va multumesc mult pentru sfaturi care recunosc ca nu sunt deloc incurajatoare Posted Image. M-ati cam dat inapoi sincer, dar as mai avea o ibtrebare: cati dintre dumneavoastra ati reusit sa daceti o afacere profitabila din cresterea caprelor? Sunt sigur ca vor fi multe probleme dar chiar nu se poate castiga din cresterea caprelor? Am vazut cateva exemple pe net de oameni care au reusit si ma gandesc ca se poate pana la urma, sau respectivele reportaje sunt pur publicitare si adevarul este altul? Va multumesc mult pt sfatuti inca o data si sa stiti ca nu am abandonat ideea de a-mi cumpara capre cu toate ca dorinta mi-a mai scazut dupa cele spuse de voi

Va rog sa-mi scuzati corectitudinea mesajelor pt ca scriu de pe telefon si este mai greu Posted Image

Se poate face o afacere profitabila din asta numai daca te pricepi la asa ceva. Altfel, din cauza pierderilor suferite datorate lipsei de experienta, s-ar putea sa iesiti pe minus.
Foarte important este sa si aveti cui sa vindeti produsele, ca asta e cel mai greu. Chiar daca auziti ca altii vand nu inseamna ca si dvs o sa vindeti.
Iar cand cumparati animalele obligatoriu sa aveti cu dvs pe cineva care se pricepe la capre, eventual poate este vreun coleg de forum in zona dvs. Asa cum zicea si colegul de mai sus, intr-o turma greu gasesti mai mult de 25-30 % animale bune, deci cel mai bine ar fi sa mergeti cu un cunoscator si sa cumparati pe alese.
Cat despre pretul care l-ati afisat ar fi un pret excelent pt niste animale bune luate in numar mare (mai ales ca o sa si fete si puteti valorifica o parte din iezi la paste), dar acestea chiar sa fie bune. Adica sa alegeti pe ce dati banii nu sa dati 350 de lei pe o reforma care la vara o s-o vindeti cu 100-150 ron ca sa scapati de ea. Ca sa nu mai spun de transport care mi se pare foarte scump.
La fel subscriu la ideea colegului care a zis ca daca nu renuntati la idee macar reduceti numarul animalelor.
Si mai important ar fi sa vizitati macar 1-2 colegi de forum sau alte cunostinte de incredere care au capre si sa vedeti la fata locului cu ce se mananca toata treaba asta.
Aaaa, si nu mai luati de bun tot ce vedeti prin reportaje de la tv sau pe net ca acolo nu spun decat de avantaje. Spun si lucruri bune dar nu poti porni o afacere pe baza la ce zic ei.
Si nu va suparati pe noi ca nu suntem la fel de optimisti ca dvs, dar o mare parte din noi stim din experienta ce inseamna sa cresti capre si stim foarte bine diferenta dintre perioada in care eram optimisti ca dvs si perioada de dupa achizitie cand apar si "clauzele ascunse".

Ganduri bune!

#5811
Viazi

Viazi

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 23
  • Înscris: 15.09.2009
Eu va cred ca nu este usor si sunt multe probleme pt ca daca nu va credeam eram probabil departe de casa si cu banii dati la aceasta ora :) , Am mai ramas sa mai reflectez asupra problemei cateva zile , nu stiu cate 1,2,3..... Am mai multe probleme momentan cu care ma confrunt si incerc sa rezolv cat mai multe intr-un timp cat mai scurt asa ca o sa va enumar cateva poate mai veniti cu cate o idee.
1. Cumparatul animalelor : m-am gandit sa le cumpar pe cele de care v-am spus deja 100, deoarece sunt de la o ruda, le pot lua in 2 rate, si sper sa nu ma pacaleasca in primul rand ca mai am sa ii dau jumatate din bani la vara asa ca ar fi bine sa fie corect. Ma mai incanta ideea la aceste animale si faptul ca deja o parte sunt metis cu alpina franceza fapt care cred eu ca ar duce la o productie mai ridicata de lapte
2. Stana :Am gasit izlaz la 80km de unde locuiesc unde voi face o stana cu un unchi si de aceea as vrea 100, ca sa merite drumul acesta pana acolo, pe care l-as face si pentru numai 50. Precizez ca aceasta stana asa de departe este numai o solutie de inceput pt acest an si sper de anul viitor sa gasesc un izlaz in apropiere sau ma gandesc chiar sa le tin pe stabulatie.
3. Furajele pt iarna : Voi fi nevoit sa cumpar deoarece nu am teren si sper sa cumpar lucerna la prima coasa deoarece o sa fie multa dupa atata ploaie. Sper eu sa pot achizitiona 1500 baloti cu aprox, 6lei/buc, lucerna ce sper sa-mi ajunga pt 130 capre pe perioada iernii ( va rog sa ma contraziceti daca gresesc sau daca cifrele mele sunt eronate). Si porumbul si restul cerealelor pt tain le voi cumpara sper cu un pret mediu de 0,6 lei/kg o cantitate de aprox 6-7to care la fel sper sa-mi ajunga pe perioada iernii. Baloti de paie sper sa fac rost mai ieftin unde sa platesc doar baloattul si transportul  aprox. 500 buc
4. Saivanul  este problema la care nu gasesc inca un raspuns deoarece nu cred ca voi putea construi unul anul acesta din lipasa de bani ( teren + constructie) dar sper sa pot inchiria ceva
Cam acestea sunt problemele mai mari ce imi umbla prin cap in acest moment.

#5812
neamtu13

neamtu13

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 54
  • Înscris: 29.12.2013

View PostViazi, on 11 martie 2014 - 18:18, said:

Eu va cred ca nu este usor si sunt multe probleme pt ca daca nu va credeam eram probabil departe de casa si cu banii dati la aceasta ora Posted Image , Am mai ramas sa mai reflectez asupra problemei cateva zile , nu stiu cate 1,2,3..... Am mai multe probleme momentan cu care ma confrunt si incerc sa rezolv cat mai multe intr-un timp cat mai scurt asa ca o sa va enumar cateva poate mai veniti cu cate o idee.
1. Cumparatul animalelor : m-am gandit sa le cumpar pe cele de care v-am spus deja 100, deoarece sunt de la o ruda, le pot lua in 2 rate, si sper sa nu ma pacaleasca in primul rand ca mai am sa ii dau jumatate din bani la vara asa ca ar fi bine sa fie corect. Ma mai incanta ideea la aceste animale si faptul ca deja o parte sunt metis cu alpina franceza fapt care cred eu ca ar duce la o productie mai ridicata de lapte
2. Stana :Am gasit izlaz la 80km de unde locuiesc unde voi face o stana cu un unchi si de aceea as vrea 100, ca sa merite drumul acesta pana acolo, pe care l-as face si pentru numai 50. Precizez ca aceasta stana asa de departe este numai o solutie de inceput pt acest an si sper de anul viitor sa gasesc un izlaz in apropiere sau ma gandesc chiar sa le tin pe stabulatie.
3. Furajele pt iarna : Voi fi nevoit sa cumpar deoarece nu am teren si sper sa cumpar lucerna la prima coasa deoarece o sa fie multa dupa atata ploaie. Sper eu sa pot achizitiona 1500 baloti cu aprox, 6lei/buc, lucerna ce sper sa-mi ajunga pt 130 capre pe perioada iernii ( va rog sa ma contraziceti daca gresesc sau daca cifrele mele sunt eronate). Si porumbul si restul cerealelor pt tain le voi cumpara sper cu un pret mediu de 0,6 lei/kg o cantitate de aprox 6-7to care la fel sper sa-mi ajunga pe perioada iernii. Baloti de paie sper sa fac rost mai ieftin unde sa platesc doar baloattul si transportul  aprox. 500 buc
4. Saivanul  este problema la care nu gasesc inca un raspuns deoarece nu cred ca voi putea construi unul anul acesta din lipasa de bani ( teren + constructie) dar sper sa pot inchiria ceva
Cam acestea sunt problemele mai mari ce imi umbla prin cap in acest moment.
eu nu sunt mare specialist in domeniu,dar sunt de acord cu solutiile pe care vi lea dat dn dr Horia si ceilalti.Daca cumparati hrana animalelor,nu cred ca iesiti in castig.Eu va doresc succes.

#5813
Anton79

Anton79

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 101
  • Înscris: 28.07.2013

View PostViazi, on 11 martie 2014 - 18:18, said:

Eu va cred ca nu este usor si sunt multe probleme pt ca daca nu va credeam eram probabil departe de casa si cu banii dati la aceasta ora Posted Image , Am mai ramas sa mai reflectez asupra problemei cateva zile , nu stiu cate 1,2,3..... Am mai multe probleme momentan cu care ma confrunt si incerc sa rezolv cat mai multe intr-un timp cat mai scurt asa ca o sa va enumar cateva poate mai veniti cu cate o idee.
1. Cumparatul animalelor : m-am gandit sa le cumpar pe cele de care v-am spus deja 100, deoarece sunt de la o ruda, le pot lua in 2 rate, si sper sa nu ma pacaleasca in primul rand ca mai am sa ii dau jumatate din bani la vara asa ca ar fi bine sa fie corect. Ma mai incanta ideea la aceste animale si faptul ca deja o parte sunt metis cu alpina franceza fapt care cred eu ca ar duce la o productie mai ridicata de lapte
2. Stana :Am gasit izlaz la 80km de unde locuiesc unde voi face o stana cu un unchi si de aceea as vrea 100, ca sa merite drumul acesta pana acolo, pe care l-as face si pentru numai 50. Precizez ca aceasta stana asa de departe este numai o solutie de inceput pt acest an si sper de anul viitor sa gasesc un izlaz in apropiere sau ma gandesc chiar sa le tin pe stabulatie.
3. Furajele pt iarna : Voi fi nevoit sa cumpar deoarece nu am teren si sper sa cumpar lucerna la prima coasa deoarece o sa fie multa dupa atata ploaie. Sper eu sa pot achizitiona 1500 baloti cu aprox, 6lei/buc, lucerna ce sper sa-mi ajunga pt 130 capre pe perioada iernii ( va rog sa ma contraziceti daca gresesc sau daca cifrele mele sunt eronate). Si porumbul si restul cerealelor pt tain le voi cumpara sper cu un pret mediu de 0,6 lei/kg o cantitate de aprox 6-7to care la fel sper sa-mi ajunga pe perioada iernii. Baloti de paie sper sa fac rost mai ieftin unde sa platesc doar baloattul si transportul  aprox. 500 buc
4. Saivanul  este problema la care nu gasesc inca un raspuns deoarece nu cred ca voi putea construi unul anul acesta din lipasa de bani ( teren + constructie) dar sper sa pot inchiria ceva
Cam acestea sunt problemele mai mari ce imi umbla prin cap in acest moment.

Acum vreo 3 ani, când mi-am pus eu în cap să mă apuc de crescut capre, am făcut aşa: am cumpărat 3 cărţi, una despre creşterea vacilor, una despre creşterea caprelor şi una despre creşterea oilor. După ce le-am citit pe toate trei (cea mai bună era aia despre creşterea vacilor, celelalte două au fost cam slăbuţe), am început să fac nişte calcule în trei variante (pesimistă, medie şi optimistă), pentru fiecare tip de animal. Cel mai profitabil, în raport de consum de furaje/cap versus litri de lapte/perioadă de lactaţie pe specificul zonal pe care îl am aici, mi-a ieşit la vaci. Caprele se pretau la creştere în stabulaţie (mă rog, e ok şi la vaci, dar e o problemă de infrastructură, nu dispun de utilaje de capacitate mare, să furajez 50kg de masă verde/cap la padoc), iar de oi nici nu putea fi vorba - islazul comunal e o chestie infecţioasă, animalele ăstora colcăie de tenii, au gălbează, leucoză, râie şi tot felul de minuni (n-am auzit de antrax, Doamne fereşte!). Ca o paranteză, zilele trecute vorbeam cu un nenică de pe-aici cu vreo sută şi ceva de carpatine şi-am rămas siderat cu câtă voioşie vorbea despre mamită gangrenoasă la vreo două capre şi despre agalaxie contagioasă la altele. Nici vorbă de un minim de stres, nici vorbă de carantină. Astă iarnă am vorbit cu el, prin decembrie, când mă ardea pe mine pe maţe că n-am făcut vaccinurile de agalaxie şi l-am întrebat: coane, facem şi noi pe din două cheltuielile pe două runde de agavac + mamivac? Le fac la ale mele, că eu oricum am puţine, şi iei matale restul de zeamă şi mi-oi da şi mie 2 lei pe ea. Omul, uşor ca o turturică, mi-a zis "eeeaaa, le fac eu după ce fată" - şi le-a mai făcut fix pe mă-sa! Eu îţi povestesc despre chestia asta ca să te lămureşti cam ce-ai putea să cumperi. Nenică ăsta e văzut bine în sat, îşi scoate lumea pălăria în faţa lui, adică nu se poate citi pe faţa lui că e iresponsabil (eu, cel putin, n-aş putea să-l citesc la o primă ochire).

Într-o altă ordine de idei, acum 3 zile m-a sunat un băiat de prin Ilfov, tânăr şi plin de avânt. A cumpărat 100 de capre de la un nene de încredere şi au fost gestante numai 30 - şi alea cu probleme: lipsă de calciu, lipsă de seleniu, caprele nu se mai puteau ridica de jos după fătare şi n-aveau lapte să le dea la iezi. I-am mai povestit una-alta din ce am mai citit pe aici şi i-am zis despre forum, probabil că o să apară şi el în curând.

Nu ştiu cum e în cazul altora, dar în cazul meu, eu am optat pentru capre pentru că-mi plac (le consider unele dintre cele mai deştepte animale şi fără nicio îndoială, cele mai deştepte rumegătoare), pentru că sunt terminat după tot felul de sortimente de brânză şi pentru că pot să dau zerul la porci. Ce-o ieşi de pe lapte, brânză, pastramă, dac-o ieşi, Doamne-ajută!

Dacă voiam să fac bani, creşteam vaci de carne - mai puţine bătăi de cap, mai puţină risipă de furaj, mai puţini pui de bibilit. Carnea de vită se vinde repede şi pe bani buni, laptele îl consumă toţi, brânza la fel. Apropo, eu în locul tău, dacă aş vrea să bag banii despre care vorbeşti în ceva din care vreau să scot profit, m-aş apuca de crescut vite pentru carne (îi rog pe colegi să mă ierte că vorbesc despre vaci de carne pe topicul despre capre). Dacă tot ai banii ăia, iei 10 Bălţate şi le însămânţezi cu Simmental. Vaca de carne ia în greutate altfel, nu-i pretenţioasă la furaje, merge şi crescută intensiv, nu-i pretenţioasă la frig şi găseşti uşor abator şi piaţă de desfacere.

Distanţa faţă de fermă, când vorbim despre animale de lapte, e o problemă serioasă. Nu poţi să stai în altă parte şi să vii din când în când, trebuie să stai după fundul lor non-stop. Pe niciun nene nu-l doare cum te doare pe tine când vezi vreo problemă de sănătate la animalul tău.

Cu furajele, e discutabilă treaba. Când am făcut eu calculele la capre, am ajuns la concluzia că ieşi pe profit cu furaje cumpărate 100% la un efectiv minim de 300 de capre bune de lapte (4 - 5l pe zi în vârf de lactaţie) - evident, o să ai nevoie şi de piaţă de desfacere pentru ce scoţi de la cele 300 de capre şi inimă tare să faci faţă la 400 - 500 de iezi :D
În contextul dat, cu 100 de carpatine şi furaje cumpărate, ajungi fix în bălării.

Îmi pare rău dacă lumea te-a dat înapoi. Nu ştiu dacă te ajută, dar în ceea ce mă priveşte, eu mă aşteptam la mai rău cu creşterea caprelor şi-a fost mai uşor decât credeam. Părinţii mei n-au crescut rumegătoare şi n-am avut de unde să învăţ meserie. Prietenii de aici de pe topic au spus în 300 de pagini cât nu scrie în 20 de cărţi.

Mai fac o mică paranteză, că mie îmi şi place să vorbesc şi-s şi cam nevorbit la ora asta, după behăielile de azi. Aici, pe softpedia, sunt tot felul de topicuri, pe tot felul de teme. Am constatat cu surprindere că aria de agricultură e de departe cea mai disciplinată - oamenii sunt sufletişti, bine educaţi, vorbesc pe rând, nu-şi scot ochii unii altora şi culmea!! Se ajută unii pe alţii cu sfaturi pertinente!. Nu-mi dau seama dacă meritul este al domnului Horia, care impune din start o anumită conduită morală şi profesională sau dacă pur şi simplu, noi, ăştia de la ţară, avem mai mult bun simţ şi simţ practic.

Să vă dea Dumnezeu tuturor sănătate şi mulţumiri pentru oaza asta de normalitate!

View Postneamtu13, on 11 martie 2014 - 15:50, said:

cine ma poate ajuta cu o informatie?cand intru pe google ma loghez neamtu13,iar cand intru pe firefox intra automat cu numele de jokeers77.Ce se intampla,ca nu inteleg?acum am vazut ca nu-mi aparea neamtu13.a intrat vreun hacker?

E de la firefox, ţi-a reţinut parola şi face autologin. Şterge-i cookies/history/password şi nu mai bifa opţiunea aia să-ţi reţină numele de utilizator şi parola când intri pe softpedia. Dacă nu te descurci, îţi dau pe PM, că suntem offtopic.

#5814
Viazi

Viazi

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 23
  • Înscris: 15.09.2009
Dupa toate sfaturile primite am coborat sub 50% dorinta de a-mi cumpara capre :( . Acum 2 zile eram convins 99% sa le cumpar si chiar zilele astea am alergat o groaza sa rezolv cu materiale pt stana, sa caut izlaz, informatii etc. Sincer sa cumpar mai putine nu cred ca renteaza, deoarece eu tot trebuie sa platesc cioban, tot trebuie sa fac km cu masina etc lucruri pe care oricum trebuie sa le fac si pt 100 si pt 50. Ma gandesc deja la un numar de 50 dar sincer cred ca renunt pana la urma. In acest timp eu citesc si forumul de la inceput si am o curiozitate mare: in primile pagini am gasit pe cineva cu numele FMS74 care a facut o investitie destul de mare si care pare ca facea totul ca la carte, din Tecuci parca, si as vrea sa stiu ce s-a intamplat cu ferma lui ca nu il mai vad pe forum

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate