Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu
 Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3
 Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...
 Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare
 

Cresterea caprelor

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
7433 replies to this topic

#5761
lucy56

lucy56

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 723
  • Înscris: 30.01.2012

 mardukk, on 05 martie 2014 - 12:52, said:

salut,
ma poate ajuta cineva cu pasii pt inregistrare la APIA pt o ferma de capre?
multumesc
prima data trebuie sa iei legatura cu medicul veterimar din zona ta pentru a le inregistra, crotalia si astfel i-ti face si un cod de exploatatie . ca sa primesti suventie tre sa indeplinesti niste criterii , unul ar fi numarul de capre .

Edited by lucy56, 05 March 2014 - 13:08.


#5762
cocolosdaniela

cocolosdaniela

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 03.01.2013

 lucy56, on 05 martie 2014 - 13:06, said:

prima data trebuie sa iei legatura cu medicul veterimar din zona ta pentru a le inregistra, crotalia si astfel i-ti face si un cod de exploatatie . ca sa primesti suventie tre sa indeplinesti niste criterii , unul ar fi numarul de capre .
Asta asa este dar la mine in Ilfov  primul pas a fost la apia regional! Ei mi-au spus de cate capre am nevoie ca sa primesc subventie si tot ei m-au indrumat catre crotaliere! Cand am luat primul lot de capre ,medicul regional nici nu a pomenit de subventie,,doar ca trebuiesc vaccinate si" vaccinul e gratis dar manopera se plateste" Cam asa a fost prima vizita a medicului!Eu habar nu aveam de subventie(venisem din  alt domeniu si nu pentru SUBVENTIE am cumparat  fetele)Am descoperit forumul acesta si am aflat cate in luna si stele!Acum tin legatura cu apia, telefonic(o sa spun de ce cu alta ocazie)si ma consult cu medicul regional in problemele care depasesc puterea mea de cunoastere,(suntem ACUM foarte apropiati> eu cu ce stiu si domnia sa cu ce poate!Asa ca luati in calcul ce spun cei de la apia, si subliniati subtil medicului veterinar  ce trebuie facut !Medicul concesionar regional va poate ajuta la foarte multe lucruri !El va inregistreaza , El va crotaliaza ,el va urmareste exploatatia!El va poate ajuta la toate necazurile legate de:retete,vaccinuri autorizatii.s.a.m.d> Spor si cit mai putine piedici va doresc

#5763
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 keluu, on 04 martie 2014 - 08:26, said:

oare cei de la fermele care au 200-300 de capre si au fatarile controlate,cum se descuraca?freaca non stop?hmmm..........
Cei care au 200-300 de capre au activitate non-stop in perioada de fatari, cum erau campaniile de treierat acum 30-40 de ani, cand se treiera si noaptea, la lumina farurilor... Ei nu asteapta sa se instaleze congestia. Cum se constata indurarea mamelei dupa fatare, se aplica compresii reci, unguente mentolate si muls mecanic. La capre (si la oi) este un varf de activitate in sezonul de fatari. Mai de mult ma intreba cineva care se apucase proaspat de capre, cum o sa fie. Si i-am spus ca, in acesta perioada e mai bine sa doarma in grajd ...

 cris1981, on 04 martie 2014 - 11:34, said:

De ce si acuma dupa 5 zile iedutul tine limba scoasa in coltul gurii ?
Nu cumva si-a strivit limba intre mandibula si maxilar la fatare ? De supt, suge ok ? Limba este intreaga, sau este sectionata ?

 keluu, on 04 martie 2014 - 14:58, said:

voi cei ce furajati cu masa verde la padoc,de cate ori pe zi cositi si aduceti iarba la grajd?
Am fost o perioada a vietii mele sef de ferma de vaci cu lapte si o parte din an furajam cu masa verde la grajd. Se recolta masa verde (rapita masa verde aveam) dimineata si dupa-amiaza. Se umplea MDN-ul si se administra toata la jgheab. Nu apuca sa se incinga.

 neamtu13, on 04 martie 2014 - 21:20, said:

...veterinaru de la noi din sat mi-a recomandat ceva mai ieftin si a zis ca merge si cu ceva mai iefti.Parerea dv care este?Va multumesc.La 3 capre daca le fac tratamentul cu mibazon a cate 10 tuburi fiecare ies foarte scump.Imi recomandati altceva mai ieftin sau sa fac totusi un efort si sa le fac cu mibazon?

Poti sa iei orice antimastitic pentru lactatie care iti convine ca pret. In trecut, Mibazonul era chiar printre cele mai ieftine.

 gabitzu_cy, on 05 martie 2014 - 10:10, said:

am o problema cu o capra care a fatat acum 10 zile iar acum are ugerul tare, cald si nu prea are lapte
Un tratament pt. mastita.
Bine ar fi citesti intregul topic.

#5764
cris1981

cris1981

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 499
  • Înscris: 22.10.2011

Quote

Nu cumva si-a strivit limba intre mandibula si maxilar la fatare ? De supt, suge ok ? Limba este intreaga, sau este sectionata ?

Multumesc de raspuns domnule doctor !

Limba este in regula , de supt suge cum trebuie nu face nazuri , astazi chiar s-a apucat de zburdat .
Parca de astazi dimineata cand l-am vazut ultima oara , nu o mai tine asa de mult iesita , da semne ca si-o v-a retrage .
Ma bucur ca suge si a inceput sa-i arda de zburdat , ieri dimineata i-a facut tehnicianul veterinar Selevit injectabil , se cunoaste diferenta !
Daca nu si-o reveni total asta e ...probabil ca de Pasti sigur se v-a vindeca

#5765
neamtu13

neamtu13

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 54
  • Înscris: 29.12.2013
multumim dn dr ca ne scoateti din toate necazurile,va dorim sanatate

#5766
keluu

keluu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 108
  • Înscris: 14.10.2006

Quote

Medicul concesionar regional va poate ajuta la foarte multe lucruri !El va inregistreaza , El va crotaliaza ,el va urmareste exploatatia!El va poate ajuta la toate necazurile legate de:retete,vaccinuri autorizatii.s.a.m.d> Spor si cit mai putine piedici va doresc

are dreptate doamna daniela.
medicul concesionar e f important.trebuie sa tii aproape de el,chiar daca nu folosesti sfaturile lui la caprele tale.
trebuie sa intelegi ca fara bunavointa lui nu prea poti sa misti nimic,asa ca de pasti ii dai un ied,din cand in cand o tuica,il mai chemi la o cafea,ca altfel se simte neglijat si nu prea iti mai raspunde la telefon.
faci pe dracu in patru sa fii intr-o relatie buna cu el,ca altfel de ex nu iti mai da un formular de miscare,sau o adeverinta cand iti arde tie buza.
partea buna la ei,probabil o dobandesc in facultate,e ca toti sunt baieti de treaba pana la un anumit nivel,si daca stii cum sa ii abordezi,totul e k
suuces

#5767
keluu

keluu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 108
  • Înscris: 14.10.2006

Quote

Ei nu asteapta sa se instaleze congestia. Cum se constata indurarea mamelei dupa fatare, se aplica compresii reci, unguente mentolate si muls mecanic



dupa ce mi-ati explicat mai in detaliu  cum se face aceasta  congestie,am inceput sa le iau la muls imediat ce fata,la o ora max de la fatare,dar la majoritatea caprelor,aceasta congestie incepe dinaintea fatarii,adica ugerul ia forma burtii ,nu stiu daca ma exprim bine,adica aceea umflatura se muleaza dupa forma abdomenului.presupun ca e normal sa se imflameze dinaintea fatarii daca are lapte in uger.
oricum ar fi,am priceput ce am de facut si va multumesc tuturor

#5768
relu37

relu37

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 17
  • Înscris: 19.08.2013
Azi mi-a fatat o capra insa al doilea ied a fost mort. Este a doua capra care a fatat un ied mort. La ambele capre, primul ied a fost viu iar al doilea mort. Ce poate fi ?  Lipsa unui vaccin ? Batai intre capre ? Avort ?

#5769
alinstroe

alinstroe

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 25
  • Înscris: 10.12.2013
LA MULTI ANI !  DOAMNELOR FORUMISTE(crescatoare de capre) cu ocazia zilei de 8 MARTIE.SA AVETI O PRIMAVARA FRUMOASA SI SUCCES IN ACEASTA ACTIVITATE(cresterea caprelor).MULT NOROC!

#5770
IonutFloruta

IonutFloruta

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 01.02.2014
Buna ziua tuturor impatimitilor acestui hobby ! Revin si eu din nou cu o intrebare, ce trebuie administrat unei capre la prima fatare in cazul in care nu poate expulza iedutul. Pun aceasta intrebarea deoarece ieduta mea se apropie de fatat si este cam micuta fiindca fostii stapani nu prea aveau grija de ea.De cand e la mine am avut grija de ea insa chiar daca s-a dezvoltat un pic , nu s-a dezvoltat complet iar burta e mare si mi-e un pic groaza tinand cont ca nu am mai asistat la nasteri de capre pana acum.Este fatata anul trecut si s-a facut afata tot anul trecut :( din pacate pe fostii proprietari nu ia interesat decat profitul nu si starea ei de sanatate sau o eventuala suferinta la nastere datorita subdezvoltarii ei :(

#5771
danah77

danah77

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 29
  • Înscris: 20.02.2014
Stiu ca pun intrebari de novice , dar o sa va tot sacai pana o sa le aflu pe toate, in paralel am luat eu subiectul asta de la inceput , dar mai  am muuult pana sa ajung sa il citesc pe tot, mai ales ca munca din gospodarie nu prea ma lasa !Asa ca : la cat timp de la fatare pot mulge caprele , trebuie neaparat intarcati iezii si apoi mulse sau se pot mulge in paralel ? In cat timp se intarca iezii? Un doctor veterinar de aici din zona a recomandat deparazitarea dupa ce fata toate caprele , avand in vedere ca nu le am de mult timp , este bine ?Si deparazitarile se fac intern si extern concomitent , sunt solutii si vaccine separate , se urmareste o schema  de deparazitari ?Va multumesc!

Edited by danah77, 08 March 2014 - 19:25.


#5772
danah77

danah77

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 29
  • Înscris: 20.02.2014
Si inca ceva : cum cunosti daca caprele sunt sterpe sau batrane cand vrei sa le cumperi, dupa ce repere te ghidezi sa le iei tinere si bune de lapte , sanatoase etc., si care e perioada cea mai propice pt achizitie de capre?Cum iti dai seama ca e o capra buna de lapte , dupa uger? Ca sunt unele maricele dar au ugerul mai mic , asta insemnand probabil ca nu da mult lapte?
Daca unei capre ,dupa ce fata, nu prea i se inmoaie ugerul, sta tot impietrit , ce e de facut?
Si drobul de sare trebuie sa il aiba tot timpul in grajd , are vreo perioada de interdictie , cand sunt gestante , sau cand alpteaza ori trebuie musai sa fie in permanenta?! Ma iertati pt infantilitatea data de entuziasmul de la inceput!!:)

Si de la ce varsta nu mai sunt bune ,imbatranesc ?Care e longevitatea lor?

Edited by danah77, 08 March 2014 - 20:23.


#5773
irina_cojocaru

irina_cojocaru

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 181
  • Înscris: 25.04.2012

 danah77, on 08 martie 2014 - 19:19, said:

Stiu ca pun intrebari de novice , dar o sa va tot sacai pana o sa le aflu pe toate, in paralel am luat eu subiectul asta de la inceput , dar mai  am muuult pana sa ajung sa il citesc pe tot, mai ales ca munca din gospodarie nu prea ma lasa !Asa ca : la cat timp de la fatare pot mulge caprele , trebuie neaparat intarcati iezii si apoi mulse sau se pot mulge in paralel ? In cat timp se intarca iezii? Un doctor veterinar de aici din zona a recomandat deparazitarea dupa ce fata toate caprele , avand in vedere ca nu le am de mult timp , este bine ?Si deparazitarile se fac intern si extern concomitent , sunt solutii si vaccine separate , se urmareste o schema  de deparazitari ?Va multumesc!
Este recomandat imediat dupa fatare, in primele zile, sa verifici mereu ugerul caprei sa vezi daca poate suge iedul tot laptele sa nu se intareasca/impietreasca ugerul. Perioada fatarilor fiind acum, chiar recent s-a confruntat cineva cu problema asta si a fost dezbatot subiectul (2-3 pagini in urma). Imediat dupa fatare se mulg 2-3 jeturi jos, sa se desfunde canalele. Apoi se da iedul sa suga cat poate, 2-3-4 ore, pana se usuca complet. Apoi, daca ugerul e tare, mai mulgi cate un pic, nu complet, pentru ca ala e colostru, cel mai valoros lapte pentru iedut, si nu trebuie sa i-l furi tot. Eventual il poti chiar pastra si i-l dai mai tarziu din biberon.
DUpa primele zile critice, de obicei iedul/iezii (mai ales daca sunt 2-3) reusesc sa sa goleasca ugerul.
La 2-3 saptamani incep si ei sa manance furaj - exista si mixuri speciale pt iezii asa mici, imbogatite cu vitamine, minerale, sunt ratii echilibrare si optime pt varsta lor.
Parerea mea e ca din momentul in care incep sa manance si mancare putem incepe sa le furam cate putin din lapte, cu mare atentie sa nu ii tinem flamanzi. Daca e posibil, li se mai poate da lapte praf la biberon. Deci se pot mulge si in paralel.
La cat timp se pot intarca...greu de zis dupa parerea mea. Ideea e ca daca ii lasi, ei sug pana toamna :D Cu cat ii lasi mai mult sa suga, cu atat sunt mai vigurosi si cresc mai bine. Sunt mai multe sisteme de crestere, aici sunt niste date de comparat: http://www.cameraagr...ii-iezilor.html

Despre deparazitari si vaccinari: http://www.revistafe...si-oi-0505.html
Nu trebuie sa tii cont de produsele alea specifice neaparat, mai ales la deparazitari, dar sunt enumerate perioadele cand se fac. Acum, primavara, se face deparazitare la iesirea din stabulatie. Mai poti sa cauti in acest topic, sunt multe discutii despre deparazitari.

 danah77, on 08 martie 2014 - 20:29, said:

Si inca ceva : cum cunosti daca caprele sunt sterpe sau batrane cand vrei sa le cumperi, dupa ce repere te ghidezi sa le iei tinere si bune de lapte , sanatoase etc., si care e perioada cea mai propice pt achizitie de capre?Cum iti dai seama ca e o capra buna de lapte , dupa uger? Ca sunt unele maricele dar au ugerul mai mic , asta insemnand probabil ca nu da mult lapte?
Daca unei capre ,dupa ce fata, nu prea i se inmoaie ugerul, sta tot impietrit , ce e de facut?
Si drobul de sare trebuie sa il aiba tot timpul in grajd , are vreo perioada de interdictie , cand sunt gestante , sau cand alpteaza ori trebuie musai sa fie in permanenta?! Ma iertati pt infantilitatea data de entuziasmul de la inceput!!Posted Image
Si de la ce varsta nu mai sunt bune ,imbatranesc ?Care e longevitatea lor?
Varsta se poate "citi" dupa dinti in primii 4 ani - in fiecare an cresc cate 2 dinti mai mari decat restul: incisivii, caninii etc (sincer nu stiu daca la ele se numesc tot asa, dar ma refer la pozitie). Dupa ce au crescut toti, cu greu mai poate fi ghicita varsta exacta. Aspectul general insa zice multe - se cunosc pur si simplu dupa fata cele mai batrane; daca sunt slabe si au dinti lipsa inseamna ca sunt destul e avansate in varsta, adica au mai mult de 6-7-8 ani. Iar e relativa treaba, pentru ca depinde cat de bine au fost ingrijite.
Eu am vizitat ferma care avea caprite de 14 ani, aratau impecabil si corespundeau productiei de lapte, adica >4l/zi. Proveneau din capre campioane si erau la randul lor tot campioane, adica au facut recorduri de productie in tinerete. Dar au fost toata viata foarte bine ingrijite, deparazitate, hranite etc
Eu nu am experienta multa, dar la noi nu cred ca tine cineva o capra mai mult de 10 ani. Chiar sunt curioasa ce mai zic alti crescatori. Si cu ocazia asta mai am o curiozitate: ce faceti cu caprele batrane? Care sunt slabe, nu au toti dintii... Am si eu vreo 4 bunicute din astea, ca nu m-am priceput sa ma uit cand le-am cumparat (sau nu am apucat...poveste lunga). Nu am ce taia la ele..sunt slabe saracutele. Mor la un moment dat de batranete?

In general caprele sunt mai scumpe primavara si mai ieftine toamna.

Daca sunt sau nu bune de lapte iti dai seama numai daca stai sa vezi cat lapte dau la muls. 2-3 mulsuri consecutive, dimineata, seara si iar dimineata. Sau macar de 2 ori. Marimea ugerului nu e relevanta.

Sarea mereu la dispozitie.

Daca ugerul e tot impietrit, cum ziceam mai sus, trebuie mulsa si facut masaj indelung si cu rabdare, eventual cu un unguent mentolat, s-a discutat, cum va ziceam, f recent.

#5774
danah77

danah77

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 29
  • Înscris: 20.02.2014
**Cu cel putin 4 saptamani inainte de fatare, mulgerea trebuie intrerupta pentru pregatirea viitoarei lactatii si acumularea de substante nutritive necesare dezvoltarii fatului.** citata dintr-un articol din domeniu, adica le poti mulge si cat timp sunt gestante ,? nu se intarca ? sau este eronat articolul ?

#5775
danah77

danah77

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 29
  • Înscris: 20.02.2014
Imi permit sa va raspund dupa un mesaj vechi al domnului Horia care spunea ca o capra de 9 ani trebuia ingrasata si valorificata de mult, in concluzie nu mai asteptam sa faca 9 - 10 ani!

#5776
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 relu37, on 07 martie 2014 - 12:13, said:

Azi mi-a fatat o capra insa al doilea ied a fost mort. Este a doua capra care a fatat un ied mort. La ambele capre, primul ied a fost viu iar al doilea mort. Ce poate fi ?  Lipsa unui vaccin ? Batai intre capre ? Avort ?
http://www.revista-f...i-la-capre.html

 IonutFloruta, on 07 martie 2014 - 22:36, said:

Buna ziua tuturor impatimitilor acestui hobby ! Revin si eu din nou cu o intrebare, ce trebuie administrat unei capre la prima fatare in cazul in care nu poate expulza iedutul.
Mare atentie cu administrarea de oxitocina la fatare. Daca nu poate expulza fatul din cauze diverse (pozitionare, dimensiuni, lipsa dilatarii), se pot produce rupturi ale miometrului (peretele uterin), fiindca oxitocina forteaza contractiile uterine.

 danah77, on 08 martie 2014 - 19:19, said:

la cat timp de la fatare pot mulge caprele ,

Din prima zi, numai ca acela nu va fi lapte, ci colostru (mai galbui, mai dulceag si lipicios si se coaguleaza la fiert). N-ar fi rau sa fie administrat cu biberonul la iedul / iezii cu pricina, si chiar si la altii mai mari. Chiar si la copii poate fi dat sa-l bea. E foarte hranitor.

Quote

trebuie neaparat intarcati iezii si apoi mulse sau se pot mulge in paralel ?
Se mulg in paralel. Daca gasesti iezii sugand cand te duci la muls, ii lasi intai pe ei sa termine ....

Quote

In cat timp se intarca iezii?
http://www.cameraagr...ii-iezilor.html
http://www.revista-f...e-alaptare.html

Quote

Un doctor veterinar de aici din zona a recomandat deparazitarea dupa ce fata toate caprele , avand in vedere ca nu le am de mult timp , este bine ?

E ok.

Quote

Si deparazitarile se fac intern si extern concomitent , sunt solutii si vaccine separate , se urmareste o schema  de deparazitari ?Va multumesc!
E musai sa citesti tot topicul....

 danah77, on 08 martie 2014 - 20:52, said:

...le poti mulge si cat timp sunt gestante ,? nu se intarca ? sau este eronat articolul ?
Se intarca cam in ultimele 2 luni de gestatie. Ceea ce inseamna ca in primele 3 luni de gestatie se mulg.

#5777
PF5

PF5

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 04.02.2014

 horia66, on 09 martie 2014 - 00:03, said:


Se intarca cam in ultimele 2 luni de gestatie. Ceea ce inseamna ca in primele 3 luni de gestatie se mulg.
Dar caprele mele scad productia de lapte in perioada imperecherii aproape total. Cand observam ca abia mai dau 250-300ml/ capra, eu renuntam la muls. Asta se intampla cam in lunile octombrie-noiembrie.
Sa inteleg ca lactatia revine dupa rut, sau e o caracteristica specifica celor de rasa? Ori efectiv se recolteaza continuu, dar cantitati f. mici ?
Eu am capre comune, dar selectate si bune de lapte (3-4l/zi dupa intarcarea iezilor si scade usor, usor, pana la cei 250-300 ml. mentionati.

#5778
irina_cojocaru

irina_cojocaru

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 181
  • Înscris: 25.04.2012
Am si eu o problema: am observat la o capra care a fatat acum 2 zile da dintr-o țâță lapte roziu. Asta inseamna ca e amestecat cu sange, nu?
Ugerul nu e tare, țâțele sunt la fel de moi. Are doi iezi si sug amandoi.
E un inceput de mastita? Sa ii fac vreun tratament? Sau e posibil sa fie doar o iritatie a unui canal? V-ati mai confruntat cu asa ceva?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate