Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu
 Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3
 Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...
 Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare
 

Cresterea caprelor

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
7433 replies to this topic

#7417
jenidinica

jenidinica

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 11.03.2011

 vasilefi, on 11 martie 2015 - 14:53, said:


pe aproape din Calinesti
am vrut sa cumpar de la cineva iezi abia fatati insa am fost sfatuit sa nu fac asa ceva ca o sa fie chinul de pe lume
Da, asa este, una din caprite care avea 2 iezi nu a avut lapte deloc la inceput, asa ca le-am cumparat lapte de vaca si le-am dat cu biberonul, dar cu grija, amestecat ba cu zeama de orez, ba mai sugeau un pic de la mama lor, dar mie imi erau asa de dragi ca si acum le cumpar lapte, chiar daca viitorul proprietar vine sa le ia maine sau sambata. Iar ei se tin dupa noi si asteapta sa le suplimentam masa, fiindca au crescut, iar cat vor sta la noi vor fi hraniti bine.

 jenidinica, on 11 martie 2015 - 15:08, said:

Da, asa este, una din caprite care avea 2 iezi nu a avut lapte deloc la inceput, asa ca le-am cumparat lapte de vaca si le-am dat cu biberonul, dar cu grija, amestecat ba cu zeama de orez, ba mai sugeau un pic de la mama lor, dar mie imi erau asa de dragi ca si acum le cumpar lapte, chiar daca viitorul proprietar vine sa le ia maine sau sambata. Iar ei se tin dupa noi si asteapta sa le suplimentam masa, fiindca au crescut, iar cat vor sta la noi vor fi hraniti bine.
0760.157 011, ca sa nu ocupam spatiul cu "afaceri"

#7418
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 relu37, on 08 martie 2015 - 03:14, said:

Pot vaccina tot efectivul acum sau trebuie sa mai astept ?  
Nu mai astepta, cauta prospectul vaccinului pe net si ia de urgenta legatura cu medicul concesionar, nu poti cumpara vaccinul ca persoana fizica.

 irina_cojocaru, on 09 martie 2015 - 20:55, said:

Cum de ajuta si la eliminarea placentei? Determina si contractii? (ca mai vad in prospect ca este indicat pt eliminarea fetusilor mumifiati, in avorturi controlate etc)
Progesteronul produs de corpul galben de pe ovar are efect de supresie asupra motilitatii miometrului. Ca atare, in cazul existentei corpului galben pe ovar si dupa fatare (fenomen numit "corp galben persistent"), datorata diverselor tulburari hormonale, contractiile uterine vor fi de mai mica amploare, atat cantitativ cat si calitativ. Asta poate duce la o motilitate miometriala insuficienta desprinderii placentoamelor si a eliminarii placentei si a lichidelor de fatare. Prostaglandinele au efect luteolitic (adica lizeaza, distrug corpul galben) si stimuleaza prin ridicarea supresiei, contractiile miometriale. Sper ca n-am fost excesiv de tehnic ...Posted Image

 Andrei_Teslariu, on 10 martie 2015 - 14:08, said:

De retunut: Nu cedati insistentelor diferitor "meseriasi" veterinari (doctori sau tehnicieni) de a face oxitocina daca nu vedeti ca iedul este aproape de iesire ca o sa omorati si capra si iedul. Mi-a fost foarte greu sa rezist la tentatia de a-i face oxitocina, avand in vedere ca mai toti ma invatau ca e singura cale. Din fericire exista softpedia-agricultura  si stiam de aici ca e o greseala. Multumesc inca o data!

Atunci cand toata lumea te bate la cap si te mananca degetele sa-i faci oxitocina, mai intai te speli bine pe maini, te stergi, te ungi bine cu un unguent cu antibiotic (asocilin, mibazon etc.) si introduceti 2 degete in vagin, cat se poate de mult, pentru a vedea daca cervixul e deschis. Ca sa va dati seama care este cervixul, ganditi-va ca la un moment dat gasiti in fata degetelor ceva ca un pumn strans, ceva de genul acesta:
Attached File  pumn-strans-300x189.jpg   12.05K   7 downloads

Incercati sa introduceti cele doua degete intre "degetele stranse ale pumnului", ca si cum ati vrea sa le departati. Daca exista un mic spatiu care va permite sa introduceti degetele si aceasta "ga^tuitura" o simtiti ca se relaxeaza si se largeste, inseamna ca e ok sa-i administrati oxitocina. Daca insa zona respectiva se mentine ferma si stransa, si nu va permite sa introduceti degetele, inseamna ca cervixul este inchis si daca administrati oxitocina, contractiile produse risca sa omoare puiul (fiindca n-are unde sa-l expulzeze) si chiar sa produca rupturi ale peretelui uterin, producand eventual si moartea mamei....

 Du44, on 11 martie 2015 - 10:51, said:

...am injectat toti  iezii  fatati(15) cu selevit totul bine pana cand 2 dintre ei au inceput sa nu mai calce in piciorul injectat...[...] vaccinul a fost administrat intramuscular  ar fi fost mai bine subcutanat?  
Ala nu e vaccin. E doar un medicament.
Sigur injectarea s-a facut in conditii de igiena ? Sa nu se fi produs un flegmon sau un nodul...
Iar intra-muscular trebuia facut profund. Exista mentiuni in prospect despre posibilitatea aparitiei unor reactii locale la locul de inoculare.

Edited by horia66, 11 March 2015 - 21:42.


#7419
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 irina_cojocaru, on 09 martie 2015 - 17:35, said:

Va rog ajutati-ma cu niste raspunsuri in legatura cu retentia placentara.
Ii fac caprei antibiotic pe cale generala Amoxicilina 20%, la 48h, ii pun bujiuri Oxyvet (din experienta, sunt mult mai bune decat Pesariile), deci previn o eventuala infectie. Dar totusi ce se intampla cu placenta ramasa acolo? Se dizolva / rezoarbe? Urmeaza sa fie totusi eliminata? O mai pot ajuta cumva?
Am incercat o "spalatura" cu Jodouter, dar fara nici un rezultat.
Capra are stare buna, mananca, rumega etc.

Va multumesc mult!
1. Faceti o confuzie: "bujiuri" este termenul generic pentru comprimate moi, flexibile intrauterine. "Pesarii" este termenul generic pentru comprimatele tari, dure intrauterine. In general, acesti 2 termeni se cam confunda la ora actuala si se cam folosesc la gramada. Dupa cate stiu eu, comprimatele intrauterine cu Oxitetra sunt dure, adica sunt pesarii. Existau odata pe piata niste bujiuri (flexibile) cu sulfamide, de culoare galben spre brun, de consistenta unor macaroane fierte pe jumatate. Intrau la fix prin cervixul semi-inchis. Pe partea cealalta, pesariile in majoritatea lor sunt si spumante, adica cand se dizlova in lichidele uterine formeaza o spuma densa care are proprietatea de a aduna resturile si a le desprinde de mucoasa, facilitand curatarea acesteia.
2. Din pacate, placenta ramasa acolo nu se resoarbe si nici nu se dizolva, ea se mortifica si incepe un proces infectios combinat cu un proces de putrefactie, care duce in cazurile moderate la aparitia de piometru (puroi in cavitatea uterina), iar in cazurile grave biomoleculele toxice provenite din putrefactia placentara se absorb in circulatia mamei si dau o stare de toxiindectie generalizata, numita sapremie. Daca nu se trateaza, cazurile moderate se lasa cu infertilitate fiindca mucoasa uterina datorita modificarilor patologice devine improprie nidatiei (aparitiei unei noi gestatii), iar cazurile grave de obicei se gasesc dimineata reci, cu roatele-n sus...
3. Tratamentul trebuie sa se faca local, prin introducerea pesariilor / bujiurilor in uter, nu in vagin, indesandu-le cat putem de mult prin cervix. Tratamentul general injectabil se face pentru prevenirea evolutiei grave, si a instalarii sapremiei. Se intampla uneori, ca retentiile placentare netratate sa evolueze ca piometre, cervixul se inchide (ca asa-i dicteaza ciclul hormonal) si animalul e bine-merci pe dinafara. Insa la ciclul de calduri urmator, cervixul se deschide (ca asa i se dicteaza, ca sa intre spermatozoizii si sa fecundeze...) si in loc de mucusul clar, transparent de calduri, de aspectul sticlei topite, vedem un mucus murdar, alb-gri, ori galben verzui, ori cu cheaguri de sange.... in fine, acest mucus e amestecat cu puroi.
In situatia asta trebuie sa se intervina cu tratament local, cu bujiuri sau cu instilatii.
Instilatiile se fac atunci cand cervixul este aproape inchis, la bovine se fac cu ajutorul sondei de insamantare, iar la ovine si caprine, daca nu aveti sonda de insamantare pentru talia lor, folositi o o seringa din plastic de 50 ml fara ac, la care adaptati un tub flexibil pentru perfuzii. Umpleti seringa cu solutie concentrata de antibiotice (oxitetra, oxacilina, neomicina etc.) sau sulfamide, ungeti putin capatul tubului de perfuzie cu un unguent cu antibiotic si il dirijati cu 2 degete prin vagin, pana cand patrunde in cervix, si-l impingeti mai departe in uter (folsiti un tub la cca. 25-30 cm lungime, sa va ajunga). Odata introdus capatul tubului in uter, se apasa pistonul sernigii si se goleste continutul in uter. Puteti introduce cantitati relativ mari in uter - 250-300 ml - ce e in plus si nu mai incape va iesi afara. Ideea e ca in felul asta spalati si tapetati foarte bine mucoasa uterina cu antibiotice. Administrarea se face in general de 2 ori pe zi, iar intre doua administrari de antibiotice puteti face o administrare de complex vitaminic AD3E uleios (buvabil).

Edited by horia66, 11 March 2015 - 22:20.


#7420
Andrei_Teslariu

Andrei_Teslariu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 138
  • Înscris: 21.11.2008
Multumim domnu' doctor pentru sfaturi. Foarte folositoare ca de obicei.
Capra mea nu a fatat inca dar sper ca o sa fete pana diseara ca parca s-au mai accentuat semnele de fatare. Spar sa fie bine pana la urma si sa nu mai am cazuri din astea ca am imbatranit cativa ani in astea 4 zile...
Numai bine!

#7421
Du44

Du44

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 13.06.2014
nu au facut noduli    ar putea  fi vorba de o inflamare a unui nerv?   (asta presupune probabil o mai mare atentie in momentul injectarii)   se pare ca incep sa-si revina dupa mai multe masaje  multumesc pt promptitudine  numai bine

#7422
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 Du44, on 12 martie 2015 - 11:16, said:

se pare ca incep sa-si revina dupa mai multe masaje  

Asta e un lucru foarte bun. E posibil sa fie doar o reactie adversa (o inflamatie acuta) la locul de inoculare, care se rezolva cu timpul.

#7423
13rbk

13rbk

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 161
  • Înscris: 12.04.2012
Stimati colegi, pe pagina anterioara am vazut ca foarte multi folositi  cu prea mare usurinta diferite medicamente si mai ales antibiotice la caprite.Ma intreb ca oare nu le folositi excesiv ? Daca sunt prescrise sau recomandate  de un medic este ok ,dar cred ca in unele situatii ar fi mai bine sa nu exageram cu ele ,caci in loc sa faca bine e posibil sa faca mai mult rau .Nu vreau sa ma cert cu nimeni , dar nu m-am putut abtine sa nu va atrag atentia !

Edited by 13rbk, 12 March 2015 - 21:06.


#7424
catanis

catanis

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 10.01.2015
Buna seara , stie cineva care este termenul limita pentru inscrierea caprelor la APIA ,pentru subventie? Multumesc

#7425
Badea-Gheo

Badea-Gheo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 197
  • Înscris: 13.07.2014

 horia66, on 06 martie 2015 - 22:43, said:

Ligamentele caudale s-au inmuiat ? Sunt acelea dintre baza cozii si paletele iliace.




Cred ca ma descoperit ce sunt  alea...

#7426
irina_cojocaru

irina_cojocaru

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 181
  • Înscris: 25.04.2012

 horia66, on 11 martie 2015 - 21:48, said:

Progesteronul produs de corpul galben de pe ovar are efect de supresie asupra motilitatii miometrului. [...]Sper ca n-am fost excesiv de tehnic ...Posted Image
Am citit de vreo 3 ori cu atentie si am priceput :) Cred ca e mai greu de inteles pentru barbati (ne-medici :) ) deci, dragi colege-crescatoare de caprite/animale, iata ca avem si noi ceva avantaje. Ca de obice, multe multumiri! Va sunt foarte recunoscatoare ca mereu imi explicati in amanunt fenomenele, nu le lasati asa "ca a zis doctorul".

#7427
irina_cojocaru

irina_cojocaru

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 181
  • Înscris: 25.04.2012

 horia66, on 11 martie 2015 - 22:19, said:

1. Faceti o confuzie [...]bujiuri/pesarii[...]
2. Din pacate, placenta ramasa acolo nu se resoarbe si nici nu se dizolva, [...]
3. In situatia asta trebuie sa se intervina cu tratament local, cu bujiuri sau cu instilatii.
Reiau povestea pe scurt: o iada de primavara trecuta, 70% dintr-o capra adulta, a fatat si a eliminat doar jumatate de placenta. Vinerea trecuta.
1. Intr-adevar, confundam, credeam ca sunt acelasi lucru. Eu i-am pus Pesarii Oxyvet, 1/zi, astazi a fost a 6-a zi si am bagat foarte greu pastila, e tare si destul de mare, cred ca s-a inchis cervixul ca oricat am mai miscat-o tot nu am avut senzatia ca s-a dus mai adanc decat capatul degetului meu, adica 10cm, deci cred ca a ramas in vagin.

2. Groaznic :( Iada e bine, mananca, bea apa, fuge de mine ca s-a prins ca daca o prind nu scapa fara 2-3 intepaturi (Selevit, Calciu, Vitamine), din care una (antibioticul) presupun ca foarte dureroasa. Ii fac de 6 zile Amoxicilina 20% injectabil. A doua doza i-am afcut-o la 48h, dar urmatoarele la 24h, la sfatul veterinarului. Mai continui?

3. I-am facut instilatii cu Iodouter si Iodofoam, alternativ, cate una pe zi, a 2-a,3-a,4-a zi de la fatare (sunt solutii pe baza de iod, dezinfectante, usor de folosit, au un tub lung de plastic, eu l-am mai taiat si pilit marginile sa nu ranesc, e pt vaci de fapt, la iada i-am bagat cate 1/3-1/2 din doza). Fara rezultat. Voi incerca maine si cu solutia de antibiotice, sper sa reusesc sa introduc tubul prin cervix, asta e cea mai grea parte. Am inteles de 2 ori/zi. In cazul in care reusesc sa introduc in uter, cate zile introduc? Si solutia de antibiotic ce inseamna? Desfac sticlute de antibiotice injectabile si le amestec?

Mentionez ca i-am facut si 1ml Proliz in a 4-a zi, maine dimineata se implinesc 72h de la injectie si nu am vazut sa elimine ceva, stam cu ochii pe ea ca pe butelie cum se zice, doar ceva lichid sa fi eliminat fara sa vad, in vreo noapte, altfel... exclus.

Reiau multumirile sus-mentionate! Sincer as vrea sa va rasplatesc cumva Dle Dr Horia, dar nu stiu unde si cum sa va gasesc, asa ca va trimit un car virtual cu sanatate! Sa vi se intoarca tot binele facut prin sfaturi si invataturi!

#7428
onitaolguta

onitaolguta

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 27.05.2014
buna ziua dragi colegi!
sunt tare trista ca aveti atatea probleme pt ca si la noi se apropie termenul si suntem incepatori :)
am si eu o intrebare ...pt cultura mea... o cunoscuta (nu e vorba de mine :) ) are 5 caprite si de la inceputul lunii nov anul trecut pana acum le-a tinut intrun cotet legat

cu ata de iesle ...cotetul are cam 2x4 m patrati si nu are lumina decat ce patrunde printre scandurile ce odata au fost apropiate dar prin uscare s-au departat ...este normal/sanatos/suportabil pt animale sa stea asa?

ps cel mai indepartat de usa animal a fatat iar iezii nu au trait decat putin.

am revenit cu o corectare ...sunt lipsita de darul aproximarii corecte ...cotetul respectiv are 1,5 pe 3 ...poare ajuta la formularea unui raspuns. va multumesc si va doresc sa aveti fatari usoare si ieduti si caprite descurcarete. doamne ajuta!

#7429
Badea-Gheo

Badea-Gheo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 197
  • Înscris: 13.07.2014

 onitaolguta, on 13 martie 2015 - 14:16, said:

normal/sanatos/suportabil pt animale sa stea asa?


Dupa parea mea nu este normal ... In spatiul ala ar trebui sa stea maxim 3 capre sau chiar doua. O capra are nevoie de 1,5-2 m2 . Faptul ca stau legate este inca un aspect negativ. Au nevoie de miscare. Daca fac miscare , au fatari mai usoare. Si eu le mai tin unele capre legate la iesle dar doar cand mananca, pentru ca sunt rele. De lumina nici nu mai zic....
Deci, ca sa raspund la intrebare (dupa parerea mea) nu este normal -cu toate ca se poarta in Romania acest "sistem de crestere"- nu este sanatos si nici suportabil chiar daca animalele suporta cum pot. O seara buna!

#7430
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 irina_cojocaru, on 12 martie 2015 - 23:15, said:

Ii fac de 6 zile Amoxicilina 20% injectabil. A doua doza i-am afcut-o la 48h, dar urmatoarele la 24h, la sfatul veterinarului. Mai continui?
7 zile e suficient.

Quote

Voi incerca maine si cu solutia de antibiotice, sper sa reusesc sa introduc tubul prin cervix, asta e cea mai grea parte. Am inteles de 2 ori/zi. In cazul in care reusesc sa introduc in uter, cate zile introduc? Si solutia de antibiotic ce inseamna? Desfac sticlute de antibiotice injectabile si le amestec?
Daca cervixul s-a inchis, aleluia. Asteptati pana la ciclul urmator de calduri si vedeti ce mucus elimina atunci. Oricat veti incerca, nu veti reusi sa introduceti nimic prin acel cervix. Ca sa va dati seama, puneti un barbat sa stranga pumnul cum arata in poza aceea si incercati sa bagati un deget printre degetele lui stranse...

Tratamentul local dureaza cam 5-6 zile si trebuia inceput de la 24 de ore de la fatare, cand s-a observat ca nu s-a eliminat placenta. Ori desfaceti doua flacoane de antibiotic, ori incercati sa gasiti antibiotice de uz oral, pulbere. 5g de antibiotic (o lingurita rasa) la 500 ml de apa e ok.

Quote

....va trimit un car virtual cu sanatate! Sa vi se intoarca tot binele facut prin sfaturi si invataturi!
Si eu va tare multumesc pentru urari ! :) Sincer, imi face placere daca pot sa ajut oamenii care iubesc animalele (in general) si pe cei care traiesc de pe urma animalelor. Sa aveti spor !

 onitaolguta, on 13 martie 2015 - 14:16, said:

ps cel mai indepartat de usa animal a fatat iar iezii nu au trait decat putin.

In curand nu vor mai trai nici caprele, in conditiile astea...

#7431
onitaolguta

onitaolguta

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 27.05.2014
buna ziua colegi!
vad cu parere de rau ca imi confirmati parerea despre conditiile acelor caprite...am incercat sa discut dar oamenii zic ca astea sunt posibilitatile ....

in alta ordine de idei ...primipara mea are diaree ...pe 21 se fac 5 luni si are burtica mare, se misca incet si nu are vulva

modificata ...a mancat tain la fel ca mama ei si totusi decat ea are problema ...ii dau ceai de menta. sa fie deranjata ca se apropie fatarea sau care ar putea fi cauza? ce pot sa fac sa o ajut?

#7432
daniel_polojan

daniel_polojan

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 13.12.2014

 onitaolguta, on 14 martie 2015 - 13:38, said:

buna ziua colegi!
vad cu parere de rau ca imi confirmati parerea despre conditiile acelor caprite...am incercat sa discut dar oamenii zic ca astea sunt posibilitatile ....

in alta ordine de idei ...primipara mea are diaree ...pe 21 se fac 5 luni si are burtica mare, se misca incet si nu are vulva

modificata ...a mancat tain la fel ca mama ei si totusi decat ea are problema ...ii dau ceai de menta. sa fie deranjata ca se apropie fatarea sau care ar putea fi cauza? ce pot sa fac sa o ajut?
Nu pot sa inteleg cum astea sunt posibilitatile, exista posibilitatea sa tina 2 capre in loc de 5 daca nu au posibilitate de a mari grajdul, eu sunt de parere ca mai bine tii una in conditii decat 3 amarate vai mama lor, ce rost are sa aibe acum in primavara 5 capre sterpe  cand putea sa aibe 2 caprite cu 3-4 iezisori  si conditiile erau mai bune si pentru capre si pentru crescator... conditiile ti le mai si faci nu stai sa iti pice din cer de exemplu putea imprejmui grajdul cu snopi de coceni iarna pentru a izola de frig(posibilitati sunt nenumarate fara investitii financiare).
Sanatate!

#7433
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 onitaolguta, on 14 martie 2015 - 13:38, said:

in alta ordine de idei ...primipara mea are diaree ...

A fost deparazitata vreodata ?

#7434
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Topicul asta deja a devenit prea stufos, asa ca pe acesta l-am inchis (ramane aici, la dispozitia celor care vor sa se informeze), si discutia continua mai departe aici: http://forum.softped...ea-caprelor-ii/

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate