Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Caramida de sticla la exterior

Geam cuptor crapat

Un canal de AI de comedie pe YT

Update intr-un tabel
 [Controlul] vremii si a vremurilor

Blocuri din placi prefabricate

Achiziție mașina de fam...

[unde] cozonaci traditionali
 Jandarmii in fondul forestier

Sa dus seceta pedologica?

Toyota IQ

Numar magic cu blocaj numerologic
 Recomandare firma/persoana pentru...

Motorul se intrerupe la gropi si ...

Plafoniera 132W, 9100lm, consum r...

Stabilire granita intre proprietati
 

Edem femural/necroza de cap femural

  • Please log in to reply
101 replies to this topic

#55
Mig VWFan

Mig VWFan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,336
  • Înscris: 01.12.2005

View Postvlmocanu, on 4th January 2010, 15:48, said:

in urma unor dureri la ambii genunchi pe care le aveam de cateva luni m-am prezentat pri septebrie la un medi care m-a diagnosticat ci displazie patelara.
Daca nu e cu suparare o sa-mi dau si eu cu parerea...
Ai pomenit la primul diagnostic de displazie femuro-patelara, adica un sindrom de hiperpresiune rotuliana iar faptul ca te dor ambii genunchi ma face sa cred ca asta e motivul durerii.
In schimb la artroscopie nu pare sa fi rezolvat problema.
Mergi la un doctor specializat in genunchi si sugereaza-i delicat sa-ti faca o radiografie axiala de rotula unde se vede cu ochiul liber daca e o problema sau nu.
Pentru sindromul de hiperpresiune rotuliana este o operatie dedicata, tot artroscopica.

#56
vlmocanu

vlmocanu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 04.01.2010
Multumes pentru sfat.Eu am uitat insa sa precizez ca nici un doctor care s-a uitat ulterior pe razele pe care le-am facut,din fata,  lateral si cu genunchii indoiti,nu a confirmat diagnosticul.Eu am banuit ca acel doctor a pus acel diagnostic fiindca era cel mai probabil si fiindca fizioterapia am facut-o tot la cabinetul lui fiind un cabinet particular si m-a costat ceva bani.Acum nu mai stiu ce sa cred,insa de atunci si pana acum durerile s-au agravat rau iar fizioterapie am facut de 2 ori.Multumesc si salutari.

#57
HBOT

HBOT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 11.08.2009
@vlmocanu:

desigur ca Mig VWFan are dreptate, intr-un fel. O durere a genunchiului poate avea multiple cauze. Limita si problema ortopezilor este faptul ca ei abordeaza osul, de regula, din exterior, dar nu din interior. Este clar ca o ruptura ligamentara sau meniscala se rezolva operator, desigur artroscopic si cu siguranta de catre un ortoped. Dar, ca sa iti poti da seama de localizarea, tipul, felul, sediul unei astfel de leziuni sunt 2 variante:

1. Sa intri orb intr-o artroscopie dupa principiul "lasa ca vom vedea ce va iesi", ca la improvizat suntem buni, doar suntem romani;
2. Sau sa facem un RMN inaintea operatiei si vedem exact ce este in acea articulatie.

Importanta acestui lucru rezulta din urmatorul astpect: osul este un tesut viu care poate reactiona foarte usor atat la traumatisme, cat si la modificari ligamentare, capsulare, meniscale, adica DESEORI la o ruptura ligamentara sau meniscala, suprafata subcorticala osoasa poate incarca edem, ceea ce complica leziunea meniscala sau ligamentara. Efectuarea RMN-ului ne arata si acest aspect, daca cel care face RMN-ul stie ce inseamna acest lucru. Desigur ca intr-o astfel de situatie, artroscopia este un lucru delicat. Cu cativa ani in urma, von Reumont a realizat un studiu despre necroza aseptica de condil femural si a demonstrat stiintific ca 19% dintre necrozele aseptice de condil femural apar in urma unei interventii artroscopice. Personal nu prea sunt de acord cu aceasta formulare, dar un sambure de adevar exista: von Reumont nu a stat sa analizeze daca, intr-adevar, cei care au efectuat o artroscopie aveau la momentul interventiei edem condilar. Eu sunt de parere, si pot sa si argumentez, deoarece orice pacient care vine la mine cu un traumatism (de genunchi) ii fac RMN-ul (SI IL TRIMIT LA ORTOPED), ca aceste leziuni meniscale pot duce la leziuni intraosoase de tip edem osos iar traumatismul datorat operatiei, chiar daca artroscopic este minimal, favorizeaza evolutia rapida a acestuia catre necroza. Deci cine intra, chiar si artroscopic, pe o leziune meniscala/ligamentara care prezinta edem osos sa nu se mire daca in final va avea un pacient cu o boala Ahlbeck (necroza aseptica de condil femural) si isi va lua capacele de riguare.

Acum desigur ca nu orice durere de genunchi poate fi o necroza aseptica si o displazie doare, sau o leziune ligamentara/meniscala doare, dar, asa cum spunea si Mig VWFan, pentru aceste probleme exista technici chirurgicale standardizate si ortopezi cu experienta indelungata. Pentru necroza insa, daca se ignora, strica suprafata articulara. Si aici consta diferenta intre ortopezi si ortopezi: cei care stiu solutia terapeutica a edemului osos pot rezolva cazul pina la capat, cei care nu, dau din umeri si recomanda in final forajul sau direct protezarea. De fapt problema majora postraumatica este nu de a baga pacientul in hiperbara ci de a exclude o evolutie catre edem osos, deoarece acesta odata aparut da Sudeck sau necroza aseptica si cu cit se asteapta mai mult cu atit este mai greu de tratat, deci este cosmarul/scemariul cel mai negru cu putinta. De aceea se recomanda RMN-ul. Daca nu se face RMN la cea mai mica suspiciune, acest edem poate evolua iar, in cazurile extreme, poate strica articulatia. Ideea este urmatoarea: ce este mai ieftin sa facem un RMN pe care poate nu se vede nimic si atunci este ok sau daca se vede ceva este un stadiu incipient de necroza care necesita poate o saptamana de hiperbara, sau sa nu facem acest RMN si cind nu mai putem merge sa constatam ca este vorba de o necroza aseptica extinsa care necesita 2 luni de hiperbara zilnica sau chiar protezarea articulatiei cu reviziile de rigoare chiar daca acestea se fac la 10-15 ani. Despre acest lucru este vorba, de cum este mai bine din punctul de vedere al pacientului si nu al ortopedului sau hiperbaristului

Problema RMN-ului insa este ca acesta trebuie sa contina o serie de secvente, de exemplu secventa STIR nu trebuie sa lipseasca. Astfel se poate vedea situatia oaselor de sub cartilaj! Daca discutam despre calitatea tesutului osos, de microangiopatie sau de edem osos aici se intind sau se limiteaza competentele mele. Daca vorbim despre orice altceva articular, atunci intii isi face treaba ortopedul, iar daca acesta lucreaza cu materiale compatibile cu RMN-ul atunci eu pot spune daca apar sau nu probleme legate de vascularizatia osului. Desigur ca cine isi permite PET poate vedea exact flow-ul sangvin in tesutul investigat si da un pronostic legat de evolutie sau de hiperbara, dar si fara PET sau SPECT se poate si cu RMN-ul. Oricum in orice interventie ortopedica se poate folosi hiperbara ca adjuvant antiinflamator, antialgic si protectie antibiotica (intr-una), care permite o vindecare si mobilizare mult mai rapida, dar mai ales previne aparitia edemului osos.

Nu stiu despre ce edem a discutat medicul d-voastra dar daca imi trimiteti RMN-ul ma pot uita pe poze si va pot spune, din punctul meu de vedere, daca sint probleme sau nu.

O data exclus aceasta posibilitate diagnostica, desigur ca terapia o hotaraste ortopedul si nu eu.

Cit despre pareri, Mig VWFan tinind cont ca eu nu sint ortoped, desigur ca orice parere din acest domeniu este binevenita mai ales intr-un astfel de forum si mai ales ca mie competentele nu-mi permit decit sa vad aceaste aspecte dintr-un singur unghi si anume cel vascular.

Cu stima,
dr. Ion

#58
Speedo

Speedo

    Super Moderator

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 9,061
  • Înscris: 26.11.2001
HBOT
Ma intereseaza un short list din punctul tau de vedere cu privire la medici ortopezi din Bucuresti care respecta pasii si procedurile de investigatie apreciate de tine, oameni cu care tu achiesezi in privinta diagnosticelor.

Ce cabinet de RMN (MRI) recomanzi la Bucuresti, si mai ales ce medic radiolog pentru interpretare.
Exista in RO aparate RMN de 1,8Tesla sau chiar 2?


O alta intrebare, hiperbara se poate folosi si pentru stimularea ovarelor, exista indicatii pentru asa ceva?

#59
HBOT

HBOT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 11.08.2009
Speedo, ortopezii din Bucuresti nu prea se inghesuie la hiperbara. Nu stiu in ce masura au experienta in aceasta terapie, personal nu m-am ocupat sa umblu prin spitale si sa duc materiale informative. Sigur ca, legat de hiperbara, problema necrozei aseptice este faptul ca acest tratament este posibil numai de la un anumit numar de facilitati hiperbare in sus, intr-o tara normala. In nici o tara civilizata din Europa nu o sa vedeti un intoxicat cu monoxid de carbon sau un caz grav de septicemie, de edem cerebral care sa nu fie trimis catre hiperbara si abia dupa aceea, putem discuta despre indicatiile cronice. Asta presupune multe centre, iar de la un anumit numar in sus raman facilitati hiperbare pentru cronici.

Interesul meu, ca si medic, este legat de traumatologie si mai putin de patologia ortopedica cronica, precum leziunile craniene si spinale traumatice acute. In Romania este greu sa dezvolti un concept interdisciplinar si sa-l implementezi in urgenta, astfel ca preponderent aplicam hiperbara in cazul patologiei cronice, desi in mod normal principalele indicatii ale hiperbarei sunt edemul cerebral care apare in traumatismul cranio-cerebral, accidentul vascular cerebral, intoxicatie cu monoxid de carbon etc., septicemiile si starile septice, arsurile grave etc. Numai ca astfel de pacienti mor prin spitale in loc sa ajunga la noi, iar noi ne ocupam de indicatiile cronice:

http://www.divealive...RD FLU H5N1.htm

Astfel ca preocuparile mele in lumea medicala sunt legate mai mult de urgenta, dar acest lucru nu se poate realiza cu spitalele din Bucuresti, ci doar cu cele din Constanta. De exemplu, in politraumatisme, cei de la SCJU Constanta (Sectia Ortopedie-Traumatologie) ii opereaza dimnineata si maxim a doua zi ajung la hiperbara, uneori in aceeasi zi dupa-amiaza. Asadar este destul de complicata o colaborare la distanta cu alte centre. Pe de alta parte este foarte important si pentru noi de coordonat anumite acte chirurgicale in mijlocul hiperbarei astfel ca, daca vrem calitate nu-mi pot permite sa astept operatia pana cand cei din clinica au timp. Din pacate o astfel de colaborare nu o pot avea cu toate clinicile de ortopedie.

Tinand cont de toate aceste lucruri imi este foarte greu sa vorbesc despre ortopezii din Bucuresti deoarece nu am capacitatea necesara pentru ca m-am concentrat foarte mult in colaborarea cu sectia de Ortopedie-Traumatologie din Constanta.

Cat despre RMN-uri, mai toate aparatele moderne sunt de 1,8 Tesla. In Constanta, atat Mediconst, Euromedica, cat si Medimar au aparate de 1,8 Tesla, iar ceea ce este mai important este ca poseda softurile necesare pentru a vizualiza posibile afectari ischemice ale osului. Importante la un RMN sunt 2 aspecte: sa posede destul de multe softuri ca sa poti vizualiza segmentul osos respectiv in diferitele secvente, si sa aiba un operator sau un medic RMN-ist care sa stie ce softuri/secvente sa foloseasca. In cazul in care RMN-ul prezentat nu este concludent pentru o stadializare il refacem la Constanta. Oricum RMN-urile de control (cam la 15 zile) le facem in Constanta.

In ceea ce priveste stimularea ovarelor, daca leziunile sunt de origine ischemica sau infectioasa, oxigenarea hiperbara are efecte benefice.

Cu stima,
Dr. Ion

#60
Speedo

Speedo

    Super Moderator

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 9,061
  • Înscris: 26.11.2001
Daca este sa ne referim la Constanta, ce medici ortopezi recomanzi.

Referitor la problema cealalta, era vorba de o endometrioza, are vreun efect hiperbara?

#61
HBOT

HBOT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 11.08.2009
Endometrioza este o afectiune care nu prea sta pe lista noastra de indicatii, desi hiperbara in orice inflamatie ajuta.

http://www.ncbi.nlm..../pubmed/1951958

aici este publicat in NIH (national institutes of health) un studiu facut de rusi. Desigur ca google arunca cazuri dar in toate aceste situatii HBO este adjuvant pe tratamentul hormonal si nu ca terapie singulara. Problema este ca avem atit de multe indicatii unde HBO este o terapie standardizata, fara alternative, si atit de putine facilitati hiperbare incat de problema aceasta in occident nu ne-am ocupat. La anamneza intrebam de FIV deoarece au existat vre-o doua cazuri in Germania cind dupa hiperbara (pentru ceva acut, deci nu pentru asa ceva) au ramas insarcinate accidental. Problema majora este legata de faptul ca in ultima vreme constatam o agresiune din ce in ce mai mare a patogenilor si aparitia unor tulpini din ce in ce mai rezistente, asa ca in infectii avem mult de lucru, din ce in ce mai mult si greu mobilizam resurse pentru indicatii mai slabe. Din cauza aceasta preocuparea este mai mare in directia borreliozei transmisa de capuse (care se asociaza si cu alte unicelulare) sau micoplasmozei care se pare ca sta in spatele sindromului de oboseala cronica, fibromialgia, sau a lupusului si in indicatiile acute.

Iar de cind a aparut studiul Penn cu celule stem deja nu stiu ce ne va rezerva viitorul, dar incep incet sa-mi fac griji decit sa sar in sus de bucurie. Cred ca in citiva ani lucruri care par ireale sau S-F vor fi posibile si asta chiar in Romania:

http://www.scienceda...51228175511.htm
http://www.bodyspeci.....ight fold.pdf

Sint convins ca la ora aceasta directia va sari din a combina hbo cu cine stie ce alta nebunie in a repara articulatii sau mai stiu ce alte leziuni, poate chiar organe. Oricum se anunta interesant.

Este clar ca in situatia din Romania n-ar fi de mirare sa public vre-o 2-3 endometrioze bagate in hiperbara, ar fi si pentru mine o curiozitate, dar un lucru sa nu-l uitati: in ora cind aceste endometrioze stau in hiperbara sau chiar NACF citiva, si nu putini copii mor in Romania cu hipoxie la nastere sau raman paralizati tocmai pentru ca nu au beneficiat de hiperbara, ca sa nu mai vorbim de picioarele care se amputeaza pe sindromul de reperfuzie sau ca urmarea a infectilor pe diabet si toti amaritii care fac foc cu lemne si mor intoxicati cu fum si exemple din acestea sint mult mai multe. Daca te intrebi dintre cunoscutii tai citi au vre-un bunic cu picioarele taiate datorita unei necroze sau diabet sau arterite obliterante si citi vre-un nepot pironit intr-un carucior si te gindesti ca multi dintre acestia daca ar fi avut, atunci, parte de acest tratament n-ar fi ajuns asa:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/nbFs9NN__Mk?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Eu lucrez cu ortopedia din SCJU Constanta, am un protocol de colaborare cu seful de sectie si directia spitalului, dar de lucrat lucrez cu toti destul de bine. Dr. Enescu este seful de sectie, prof. Lupescu este pe facultate si desigur cu ceilalti. Daca sint cazuri speciale pot sa-l aduc pe Schnittker (traumatologie si chirurgia piciorului) sau Prof. Koenemann (genunchi) din Germania, care, fiecare in patratica lui, sint tari si lucrez de mai multa vreme cu ei. Schnittker face si nucleotomii percutane asa ca s-ar putea sa vina in Romania, macar asa cum am vrut eu initial: o luna aici, o luna acolo. Daca imi vin pacienti de ortopedie acut atunci ii trimit la SCJU ca eu n-am cum sa-i operez, respectiv sa-i imobilizez si dupa ce-i rezolva ortopedia daca sint de mine ii tratez daca nu ii trimit acasa. La cronic daca au un diagnostic precis atunci desigur ca respect profesionalismul si-mi vad de patratica, dar daca vin cu bijbieli de genul suspiciuni sau mai stiu eu ce aberatii, atunci ii trimit unde consider ca este necesar pentru diagnostic. Pe de alta parte ori mai fi si la alte clinici sau spitale in Constanta alti ortopezi buni, dar imi este greu sa ma pronunt deoarece eu nu lucrez cu ei!

La ultimul congres de ortopedie, desi aveam peste 50 de cazuri, Dr. Enescu (unele chiar foarte tari si ma refer la traumatologie nu la NACF sau Ahlbeck) s-a tinut foarte rezervat si nu a publicat nimic, a fost si din scurt, dar la anul v-om darama niste mituri daca ne lasa sa vorbim p-acolo! Inca din iunie avem o tinara cu o fractura de cotil, cu Rx, Rmn, film, marturii, tot tacimul, lasata la 3 saptamani sa mearga si la 4 fara sprijin.

Ideea este ca fracturile care intra in hiperbara zburda cam de 4-5 ori mai repede. Daca pina acuma faceam la sportivi in sedinte individuale, dincolo, acuma facem la pacienti absolut normali. Problema este insa timpul: imediat dupa fractura/osteosinteza trebuie sa ajunga in hiperbara, egal ca-i cu drenul sau inca sub anestezie. Si o zi intirziere are un efect negativ colosal, cel mai bine ar fi daca hiperbara ar fi linga sala de ortopedie.

Tinind cont de aceasta colaborare imi este greu sa fac o recomandare deoarece asi putea spune ca sintem o echipa si ne consultam zilnic in sensul programarilor si al cazuisticii in asa fel incit ei sa-si faca treaba lor si noi pe a noastra, astfel ca daca e nevoie pacientul sa intre in hiperbara in aceeasi zi sau sa ajunga pe masa de operatie si mai ales materialele necesare cind este necesar, idiferent ca-i duminica sau craciun. Asa ca sint convins ca exista multi ortopezi buni care isi vad de treaba dar pe care insa nu am cum sa-i cunosc sa-i pot recomanda. Noi la Constanta incercam sa abordam ortopedia un pic mai altfel si am sustinerea Sectiei de ortopedie, a SCJU CTA si a facultatii de medicina Ovidius. Asta nu inseamna ca asa trebuie neaparat peste tot facut si ca ortopedia fara hiperbara este zero, din contra chiar. Eu deseori aceasta colaborare am comparat-o cu anestezia: desigur ca ortopedia functioneaza si fara anestezie, cum de altfel functioneaza si fara HBO dar cu anestezie este mult mai comod iar cu HBO este altceva. Este adevarat ca acest lucru functioneaza numai la Constanta sau afara, dar si acolo nu peste tot, dar este un inceput si v-om vedea ce va fi.

Cu stima,
Dr. Ion

#62
vlmocanu

vlmocanu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 04.01.2010
Dl dr Ion.As vrea sa va trimit RMN-ul dar nu stiu cum sa fac.As putea sa va trimit imaginile prin mail dar programul care le deschide e prea mare si nu se poate atasa.Poate doar daca il aveti si dv.Poate ca acelasi program se foloseste peste tot,asta nu stiu.Va multumesc.

#63
HBOT

HBOT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 11.08.2009
Numai pozele imi trebuiesc, dar este mai complicat de desfacut si trimis. Cel mai simplu insa este de trimis CD-ul cu transfer.ro, dar nici eu nu stiu exact cum functioneaza, trebuie sa sunati in receptie si fetele va pot explica cum merge. Nu-mi trimiteti jpeg-uri sau poze asa cite una ca nu le pot deschide cu programul meu de RMN si nu am functiile (marire, contrast, masuratori) sa pot sa le interpretez corect. daca am continutul CD-ului il deschid cu programul meu indiferent ce cd este si apoi pot analiza poza cu poza.

Eu am un soft syngo, de la siemens, dar in general nu se foloseste acelasi program, dar toate le deschid pe toate, deci pot deschide orice RMN sau CT cu el. Si ca soft-uri sint diferente: la os GE, dupa parerea mea face poze mai bune ca Simens-ul, dar la neurologie siutatia sta invers. Personal pe os prefer GE, dar interpretarea o fac pe soft-ul de la siemens.

Cu stima,
Dr. Ion

#64
vlmocanu

vlmocanu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 04.01.2010

View PostHBOT, on 10th January 2010, 18:23, said:

Numai pozele imi trebuiesc, dar este mai complicat de desfacut si trimis. Cel mai simplu insa este de trimis CD-ul cu transfer.ro, dar nici eu nu stiu exact cum functioneaza, trebuie sa sunati in receptie si fetele va pot explica cum merge. Nu-mi trimiteti jpeg-uri sau poze asa cite una ca nu le pot deschide cu programul meu de RMN si nu am functiile (marire, contrast, masuratori) sa pot sa le interpretez corect. daca am continutul CD-ului il deschid cu programul meu indiferent ce cd este si apoi pot analiza poza cu poza.

Eu am un soft syngo, de la siemens, dar in general nu se foloseste acelasi program, dar toate le deschid pe toate, deci pot deschide orice RMN sau CT cu el. Si ca soft-uri sint diferente: la os GE, dupa parerea mea face poze mai bune ca Simens-ul, dar la neurologie siutatia sta invers. Personal pe os prefer GE, dar interpretarea o fac pe soft-ul de la siemens.

Cu stima,
Dr. Ion
Va trimit imaginile prin transfer.ro dar nu stiu adresa de email.Daca a-ti putea sa mi-o spuneti ca pe aici nu apare.Multumesc.

#65
HBOT

HBOT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 11.08.2009
Puteti trimite email-ul la centrul de medicina hiperbara. gasiti pe google datele de contact.

Cu stima,
Dr. Ion

#66
ocu

ocu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 03.02.2007
Buna seara, citesc de cateva zile de cand am aflat intamplator despre centrul pe care il conduceti si incercati sa-l promovati si ma tot gandesc cum sa va cer parerea.
Am 37 ani o luxatie congenitala bilaterala de sold depistata cu intarziere la varsta de 8 luni care in urma unui tratament nechirurgical s-a rezolvat in totalitate (cel putin pana acum). Marea mea problema a aparut acum 10 ani cand am nascut-o pe fiica mea care mi-a mostenit deficienta avand la nastere diagnosticata o displazie de sold stang care apoi a fost luxatie, desi am urmat toti pasii recomandati, ham, extensie cu brosa, derotari, reducere am avut doar esecuri inclusiv reconstructie de sold in doua runde deoarece dupa prima interventie implantul a fost respins. Va imaginati acum ca mi-am dat seama citind postarile dvs ca tratamentul in camera hiperbara nu-si are rostul dar credeti ca dl doctor Dr. Franz-Josef Schnittker ar fi dispus sa se uite peste cateva documente medicale ale fetitei? Toata lumea ma sfatuieste sa merg "afara" dar unde, la cine sau poate dumnealui imi recomanda un medic specialist in ortopedie pediatrica.
Multumesc pt timpul acordat si mult succes in promovarea institutiei.

#67
HBOT

HBOT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 11.08.2009
@ ocu

Ma bucur enorm ca ati inteles un lucru esetial ca aceasta terapie nu inlocuieste actul medical ortopedic. Desigur ca acum ma refer la indicatiile ortopedice. Eu nu incerc sa-mi promez centrul cu ori ce pret ci pur si simplu sa explic despre o specialitate care in Romania nu exista. Este clar ca un edem osos care de fapt este o microangiopatie se rezolva o data cu rezolvarea microangiopatiei, iar aici singurul tratament este HBO, dar o fractura sau o displazie aceasta isi gaseste rezolvarea ortopedic.

Sint convins ca Franz-Josef sau prof. Koenemann (cu care lucrez in Germania) se va uita pe actele d-voastra la fel ca si Dr. Enescu sau Prof Lupescu (seful sectiei ortopedie SCJU Cta), la fel cum au facut-o si in cazul RMN-ului lui vlmocanu. Personal sint de parere ca ceea ce se poate face afara se poate face si in Romania, de altfel nemtii mei sint dispusi sa vina sa opereze in Romania.

Cu stima,
Dr. Ion

#68
vlmocanu

vlmocanu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 04.01.2010
Domnule doctor Ion,mii de multumiri pentru ca a-ti fost dispus sa ma ajutati.Din pacate e lucru foarte rar in Romania sa dai peste un medic care sa se implice 100 % in rezolvarea unei situatii.O spun dintr-o nefericita experienta.Cand ma gandesc cu ce spagi si cu ce pile isi rezolva bolnavii din romania problemele imi vine sa emigrez in alta tara.Nu pot decat sa sper ca  veti transmite in jurul dv din mentalitatea si modul dv de a trata problemele medicale si in general orice tip de probleme.Va doresc mult succes in ceea ce doriti sa intreprindeti si va urez multa sanatate ca-i mai buna decat toate.

#69
HBOT

HBOT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 11.08.2009
Pt putin! Sa ma uit pe RMN-uri o fac cu placere, dar nu sint RMN-ist iar materia aceasta asta este, dupa parerea mea atit de complexa, incit ar merita titlul de specialitate si nu de competenta. Oricum cu citeva cursuri la sfirsit de saptamana nu iese nimeni RMN-ist! Personal eu imi stiu numai patratica mea din RMN, adica interpretarea modificarile osoase prin prisma vascularizatiei.

De altfel ortopedia vazuta in dinamica prin prisma RMN-ului capata noi dimensiuni. Astfel putem vedea evolutia tesutului osos, procesele inflamatorii intraosoase, sau cele infectioase, dezvoltarea calusului fibros sau evolutia lui spre pseudartraza, adica modificarile fenotipale condroblastice, cu mult inainte de constituirea lor. Asi putea spune ca asa cum acum un ortoped cind are o fractura face o serie de radiografii daca ar face o serie de RMN-uri ar dispune de mult mai multe informatii si ar stii cu mult inainte tendinta unei fracturi. Scopul il constituie prevenirea complicatiilor si vindecarea posttraumatica rapida. Dar din pacate este inca prea scump pentru rutina, asa ca ramane rezarvata, din pacate, numai unor situatii speciale, sau cind nu gasim un raspuns la o anumita simptomatologie. Acelasi lucru despre PET si SPECT.

Cu stima,
dr. Ion

#70
morogan

morogan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,478
  • Înscris: 14.04.2002
Din pacate la un an de la terminarea terapiei durerile au reaparut. Sunt destul de puternice dar se manifesta doar dupa o perioada de inactivitate.
O sa fac iarasi un RMN si sa vad ce mai e acolo. Din pacate timpul nu imi permite luna asta.

#71
HBOT

HBOT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 11.08.2009
Din pacate cauzele NACF nu sint cunoscute, chiar daca se considera ca traumatismele in general pot genera edem osos. De aceea se recomanda ca ORICE pacient care s-a confruntat cu un diagnostic de necroza aseptica, fara un istoric traumatic clar, sa faca un RMN de control anual sau ori de cite ori este confruntat cu dureri ce afecteaza localizat articulatiile portante.

Daca la RMN nu se vizualizeaza leziuni osoase atunci ar fi indicat pe loc sa faceti si unul de coloana lombara, dar intii cel de sold.

#72
vbadulescu

vbadulescu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 29.01.2006
Dle Dr Ion
Sotia mea in varsta de 39 ani a fost diagnosticata recent cu necroza de cap femural bilaterala cu recomandarea de protezare la amble picioare.Diagnosticul a fost pus dupa o radiografie - nimeni nu a mai cerut efectuarea rmn-ului
Intrebarea mea este daca se poate depista stadiul dupa radiografie sau trebuie facut rmn .As fi interesat daca stadiul in care se afla sotia mea mai permite un tratament sau este necesara protezarea .
Cu stima
Victor Badulescu
Iasi

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate