Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ruse vs Rusesti

Le mai putem da pe brazda? tipsuri

Recomandari gips carton tavane. (...

ce fel de activitate intretinere ...
 Se poate imbunatati o poza sa se ...

Folosește cineva syncthing? ...

Închidere fereastra dupa deschidere.

Kit AC contine brate Unitatea ext...
 smart switch fara neutru

Ierbicid pentru parul porcului.

Smecher de talie grea

PH apa plata
 Recomandare Mocheta -pe suport pa...

ram upgrade asus rog strix

Alegere memorie USB

Manere clasice mobila sau push to...
 

Sigurante De Apartament

- - - - -
  • Please log in to reply
50 replies to this topic

#37
pepe75ro

pepe75ro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 90
  • Înscris: 01.05.2007
Mersi , cred ca m-am edificat.
M-am uitat in schita electrica a apartamentului( apartamentul este nou) si am observat un lucru.
Ei mi-au  instalat o putere maxima pe circuitul respectiv de 500 W.
Dar in circuit mai exista 2 prize in care eu am bagat calculatorul si frigiderul.
E drept ca Cuptorul cu microunde era setat pe 750 W si tot a mers o perioada(cred ca pana a incercat frigiderul sa porneascaa, pentru ca calculatorul deja functiona ).
Am sa incerc cu 500 W sa vad cum reactioneaza instalatia.Voi ce parere aveti ? :huh:

#38
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006
De obicei pentru microunde si frigider se dau circuite dedicate - mai ales cand apartamentele sunt noi. Mai ales ca sunt ambele in bucatarie si nu cred ca PC-ul il ai tot acolo.
Oricum, tot nu explica de ce nu a declansat siguranta acelui circuit - cati A are scris pe ea aia?

Edited by SuperDuper, 24 April 2009 - 19:47.


#39
pepe75ro

pepe75ro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 90
  • Înscris: 01.05.2007
Poate aceste poze va pot ajuta si implicit si pe mine :

Attached Files



#40
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Conform schemei si sigurantelor montate pe fiecare circuit, se observa ca  suporta aceeasi putere instalata.
Eu raman la ideea ca o priza defecta poate produce intreruperi pe  circuitele respective si de aceea  apar curenti catre impamantare, de aici cauza  care declanseaza circuitul diferential de pe siguranta principala.

#41
teknotronik

teknotronik

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 1,585
  • Înscris: 29.11.2008

 pepe75ro, on Apr 24 2009, 19:29, said:

Mersi , cred ca m-am edificat.
M-am uitat in schita electrica a apartamentului( apartamentul este nou) si am observat un lucru.
Ei mi-au  instalat o putere maxima pe circuitul respectiv de 500 W.
Dar in circuit mai exista 2 prize in care eu am bagat calculatorul si frigiderul.
E drept ca Cuptorul cu microunde era setat pe 750 W si tot a mers o perioada(cred ca pana a incercat frigiderul sa porneascaa, pentru ca calculatorul deja functiona ).
Am sa incerc cu 500 W sa vad cum reactioneaza instalatia.Voi ce parere aveti ? :huh:

Desi in schita scrie ca circuitul respectiv este prevazut pentru 500 de wati nu este asa .

In realitate puterea maxima pe acel circuit conform sigurantei de 16 A si a sectiunii de 2,5 mm. este de 3400-3500 wati asa ca nu are nici o legatura cu , consumul de 750 de wati al cuptorului cu microunde .

In cazul in care ai fi supraincarcat circuitul respectiv ( ceea ce nu a fost cazul tau ) ar fi trebuit sa declanseze inreruptorul magnetotermic de 16 A care-i corespunde , fiind inferior curentului maxim admis de intreruptorul diferential de 25 A .

Faptul ca declanseaza intreruptorul diferential se poate datora :
- cuptorul cu microunde este defect , are o scurgere la masa care depaseste limita maxima admisa de intr. diferential
-conexiunea in priza respectiva este proasta
- si personal cred a este de fapt un cumul de pierderi de curenti produs de diferite aparate ( cuptor cu microunde , rigider , etc. ) care fac sa declanseze intr. diferential .
Pierderile aparatelor functionand separat nu sant atat de mari pentru a declansa diferentialul , insa cand sant folosite in acelasi timp cumulul pierderilor este suficient de mare pt. a declansa .

  Poti proba alimentand doar cuptorul cu microunde fara alti consumatori , in aceiasi priza in care a mai fost introdus iar daca declanseaza diferentialul alimenteaza-l si in alta priza care apartine altui circuit .
Daca declanseaza in ambele cazuri , cuptorul defect .
Daca declanseaza doar in priza in care l-ai avut alimentat si inainte ( repet neavand si alti consumatori ), verifica priza .
Daca nu declanseaza in nici unul din cele doua circuite in care-l alimentezi , aparatul si priza nu au nimic si revenim la ideea de mai sus , cumul de curenti de fuga .
Ar trebui sa mai faci o proba sa alimentezi doar frigiderul , fara alt consumator , din circuitul in care era alimentat si apoi din alt circuit .
Daca in nici unul din cazuri nu declanseaza diferentialul :
- frigderul nu are nici o problema
- curentul de fuga al frigiderului nu este suficient pt. a declansa diferentialul
Mai poti proba apoi lasand frigiderul sa functioneze in circuitul in care se afla si cuptorul cu microunde , iar acesta alimenteaza-l din alt circuit .
Daca de aceasta data declanseaza diferentialul atunci se confirma faptul ca este un cumul de pierderi .

Ca remediere :
-cheama un electrician
-daca poti du cuptorul la verificat , cu frigiderul este mai greu
-poti adauga in tablou un diferential care sa alimenteze circuitul de prize in care se alimenteaza cuptorul cu microunde iar frigiderul sa se alimenteze din alt circuit care corespunde celuilalt diferential , lucru pt. care inca o data recomand sa chemi un electrician .

Sper sa fi inteles ce am vrut sa-ti zic .

#42
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Uneori este bine sa nu exageram cu aprecierile de putere maxima pe un circuit dat. E mai bine sa ne rezumam doar la problema ridicata pe topic.
Siguranta este gandita sa reactioneze la depasirea curentului admis si sa prezinte o marja de rezerva pentru incarcarea suplimentara ce apare la conectare/deconectarea unui consumator. De aceea o siguranta de 16A nu reprezinta si un consum de 16A.
Pe de alta parte sectiunea conductorului este de 2.5mm2. Cum se admite o incarcare de 4A/mm2  obtinem un curent sigur de 10A deci o putere instalata maxima pe fiecare circuit asociat unei sigurante de 2000-2200W.

#43
teknotronik

teknotronik

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 1,585
  • Înscris: 29.11.2008
QUOTE INUTIL!!!


Nu-mi place sa ma contrazic .
Si nu consider deloc in ce am postat anterior ca am considerat sau ca am deviat de la problema ridicata pe topic .

Dar daca ar fi adevarat ce spui atunci toate regulamentele electrice ar fi o farsa .

De ce ?

Se stie f. bine ca pe o siguranta de 16 A ( nu de 10 A si nici de 20 A ) se utilizeaza cablu de 2,5 mm .
Asadar dupa spusele tale acest cablu care rezista la 10 A , in toate instalatiile ar ramane neprotejat deoarece va ceda inainte de a declansa siguranta de 16 A utilizata ca protectie pt. acest cablu .

Si nu ca lauda ci doar ca demonstratie practica .
In Martie am facut pt. a 10-a oara o instalatie electrica in incinta IFEMA Madrid ( corespondentul a TIB Romania ) cu ocazia expozitiei de mobila si cadouri care se organizeaza de 3 ori pe an .
Suprafata standului este de 380 metri patrati si puterea contractata este de 35 kw.
Se foloseste doar cablu de 3 x 2,5 mm si sigurante de 16 A , pe care circuite le incarc , cu maxim 3300 de wati fiecare si nu am avut nici o problema in toti acesti ani .

Edited by mister_rf, 25 April 2009 - 12:43.
QUOTE INUTIL!!!


#44
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Observ ca nu ai inteles nimic.
Eu zis ca lasi lucrurile asa cum sunt si sa intelegi rolul unei sigurante, care sunt varfurile de incarcare maxim admisibile in circuit si care este  incarcarea medie maxim admisibila dpdv al normelor de electrosecuritate.
Improvizatiile pe care le faci tu in particular, pe care le fac alti ''specialisti'' de talie europeana, ma lasa rece. Asta arata riscurile la care ne supunem noi considerand ca apelam la persoane ''autorizate''. OMG...

Eu spun doar atat: pe forum nu se vor dai idei care sa produca accidente  sau care sa induca in eroare cititorul neavizat. PUNCT.

PS: Si fara citarea integrala a textului anterior...

#45
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006
Curentul maxim printr-un conductor, LEGAL vorbind, este stabilit de normativele in vigoare (indiferent de ce rezulta din calcule, unde-i lege nu-i tocmeala).
Aici cineva m-a ajutat cu un normativ I7. Daca il descarcati, pe la pagina 61 veti vedea ca pentru Cu, in cazul "conducte electrice în tub (max 3 conductoare)" de 2.5mm2 intrerupatorul/siguranta admisibila este de 16A. Adica trebuie folosita siguranta de 16A. In cazul "cabluri și cordoane cu mai multe conductoare, în aer" de  2.5mm2 curentul scris pe siguranta/intrerupator devine 20A.
Pentru aluminiu, valorea este 10A in tuburi.

Deci sectiunea nu este totul, depinde si cu ce conductor se face instalatia (ce temperatura maxima se admite in izolatie). Cordoanele au in general izolatii care admit temperaturi mai mari si de aceea merg folosite la curenti mai mari (sau in realitate se pot folosi cordoane cu sectiuni mai mici la aceleasi sigurante de 16A stiind ca prizele casnice nu trec de 16A).
Ca sa nu mai zic ca normativele din alta tari pot prevede valori usor diferite de cele ale Romaniei si reguli generale diferite sensibil mai mult (cazul instalatiei facute in Spania de cineva (ne)autorizat sa lucreze in ca electrician in tara aceea).

Edited by SuperDuper, 26 April 2009 - 00:55.


#46
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
19A? sau 16A si asta la un fir de cupru, ca la aluminiu este de 10A.

#47
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006
Am corectat, prea mult rom strica la vedere. 6, 9 tot una dupa niste Bacardi Select facut la mama lui in Porto Rico :P

Edited by SuperDuper, 26 April 2009 - 00:58.


#48
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Este asa de usor sa inducem in eroare fara sa cunoastem instalatia, sa dam sfaturi gratuite care pot produce accidente. Ne grabim sa-i recomandam sigurante mai puternice, cele mai mari, doar asa  o sa fie  invidios  vecinul de palier...  :rolleyes:


Are respectivul proiect cu sigurante de 16A? Are... poate stia proiectantul ceva.

#49
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006
Eu sunt primul care sustine necesitatea folosirii electricienilor si proiectantilor (daca este cazul legal) autorizati. Nu de alta, dar... asta imi este meseria.
Nici nu cred ca respectivul are in bloc Cu de 2.5mm2... asta trebuie evaluat de cineva care STIE cum arata Cu si Al, care stie cum arata un 2.5 fata de 1.5, etc... si care nici nu a avut "una mica" inainte de inspectie.

#50
pepe75ro

pepe75ro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 90
  • Înscris: 01.05.2007
Ieri am folosit cuptorul din nou la o putere cred mare (incalzire de sus, de jos, din lateral) doar 3 minute.
Nu au fost probleme.Am deconectat frigiderul in prealabil.
Dupa folosirea lui am scos stecherul din priza.Bornele erau calde.Priza rece la exterior.Firele ce conecteaza priza, faza si nulul erau calde.
Cablurile sunt de 2,5 mm, litate.
Ceea ce ma nedumireste este ca nu exista o constanta a decuplarilor.Uneori la 8 minute,alteori de loc s.a.m.d.

Singurele prize ce le am in bucatarie sunt:frigider si cuptor ce sunt pe acelasi circuit cu siguranta de 16A
                                                             centrala si am legat eu si cuptorul electric pe o priza cu siguranta de 10A(nu am avut nici o problema)
Ramane sa schimb priza aia, sa pun una ceramica, dar cred ca nu rezolv problema (firele ce se incalzesc imi da de gandit).

Oricum mersi de sfaturi !!!!
Va tin la curent !!!!
B)

#51
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Eu inca consider ca problema este data de contactele imperfecte din priza.
Aici poate sa fie un defect de fabricatie al prizei sau pur si simplu nu sunt stranse bine firele si contactele sunt acum oxidate. Nu este normal sa se incalzeasca la acest consum. Cel mai sigur va fi sa schimbi priza.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate