Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Pana unde poate merge o acuza5...

lipsa simtului realitatii in poli...

Arici in curte

Telefoane achizitionate de pe OLX
 Incalzire pardoseala slim (renova...

Probleme echitatie amatori

Scurgere chiuveta -> teava co...

Trigger Warning (2024)
 Pareri cartiere/zone in care ati ...

Care este culoarea normala de soia?

Comertul cu arcuri si arbalete

Masini pe benzina usor pretabile ...
 Am primit facturi dupa ce am renu...

Camere video, supraveghere curte....

Epilator care nu smulge puful

Realizare comanda pompa submersib...
 

Sigurante De Apartament

- - - - -
  • Please log in to reply
50 replies to this topic

#19
PsichoDaddy

PsichoDaddy

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 534
  • Înscris: 15.07.2004
Pai numai calculatorul are minim 200W, dak ai sursa AT, dak e ATX sunt 250W minim, apoi monitorul intre 50 si 100W, plus 40W veioza...deci calculand asa dupa ureche, la valori minime ar iesi cam 300W....(dar dak cauti sunt prize facute cu autoprotectie)....si ti-ar trebui cam 2A maxim sigurante, pt. ca dak pui de valoare exacta o sa ti se arda...calculul e bun imparti puterea absorbita la tensiune care de obicei e 220V (nu trage speranta la mai mult), si-ti da curentul consumat....spor

#20
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002

fiziflash, on Oct 18 2004, 10:58, said:

...Deci daca imi pun sigurante [B]fuzibile de 1A (din alea de sticla) [\B]ar trebui sa fie ok?
NU. Nu va fi suficient, deoarece la pornire socul de curent este mai mare. :)
Cred ca ai nevoie de sigurante de 3.15A T (temporizate).
Ideal ar fi sa pui sigurante numai pe circuitul de faza. :D

#21
fiziflash

fiziflash

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 640
  • Înscris: 21.07.2003
Stiu de prelungitoarele cu protectie. Am vazut/lucrat cu multe modele. Alea protejeaza la varfuri de tensiune, trasnete, e.t.c. Au crapat surse la greu infipte in "minunatele" prelungitoare.
Ok... pun siguranta numai pe faza...dar daca pun stecherul in priza invers ? :) ramane pe nul :P
Deci de 3A ar fi ideal?
P.S. ma bucur de calcul ca a fost bun, deja intram la idei ca am zis vreo aberatie :)
P.S.2. ce inseamna "temporizate"?

Edited by fiziflash, 19 October 2004 - 08:18.


#22
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Sigurantele se impart in functie de raspunsul in timp la depasirea curentului nominal in trei categorii:
1. Sigurante rapide -"Fast Fuses"
2. Sigurante standard- "Standard Fuses"
3. Sigurante temporizate- "Delay Fuses"

[ http://www.tpub.com/content/neets/14175/img/14175_117_1.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Sigurantele temporizate au un timp de raspuns mai mare si permit virfuri de curent fara sa se "arda".
Un exemplu de notatie al sigurantelor, pentru valoarea de 3.15A este:
Fast (Rapide)=>  3.15 A/F, Delay (Temporizate)=> 3.15A/T.

Problema este ca ideea ta nu are o valoare practica, mai mult o sa te incurce prin problemele care pot sa apara. Sigurantele tale nu vor proteja computerul, dar vor creste sansa ca acestea sa cedeze atunci cind incarcarea este mai mare si o "oprire din mers" la calculator poate produce defectarea HDD-ului plus pierderea de date. Atunci cind ai o priza multipla care alimenteaza circuite experimentale diverse, la care posibilitatea de scurtcircuit este mare, se foloseste o siguranta automata pentru a permite o reconectare rapida.  :)

#23
73437

73437

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,046
  • Înscris: 29.04.2004
Am citit cu interes threadul de fata. As avea si eu o intrebare. In casa folosesc un calorifer electric care este conectat la retea printr-un prelungitor. Am observat ca firul de la prelungitor se incalzeste. Se simte mai ales cand pun caloriferul la 2000W. Diferenta de temperatura al cablului de prelunigitor este sensibil mai mare decat cel al cablului propriu al caloriferului. Insa cablul nu este fierbinte. Este cald... Anul trecut tot imi sarea siguranta (fuzibila), si a venit un nene si refacut siguranta, insensul de a pus lita mai groasa. De atunci nu a mai sarit.

Intrebare: daca vreau sa cumpar o siguranta automata ce trebuie sa cumpar?

Ce folosesc in casa:

-Caloriferul electric (max 2000W) - il folosesc doar toamna (max 1000w) si iarna... la maxim :);
-2 televizore, de multe ori seara merg simultan,
-pentru iluminare 180W intr-o camera, 200W in celalta, sunt cazurei cand merg si ele amandoua
-o combina muzicala cu amplificator (de 2x120WRMS) banuiesc ca ar consuma vreo 40-50W la putere mai mare.
-un laptop
un dvd player
Atat. Nu am frigider, masina de spalat sau alte electrocasnice. Sa spune ca merg toate astea simultan la putere maxima, ce siguranta imi trebuie? Cum se face calculul? Avand in vedere ca acel calorifer functioneaza mai rar, iar consumul acestuia este mai mult de jumatate din consumul total, poate chiar 2/3 ce se intampla in cazul in care am o siguranta care suporta consumul asta, insa consumul e de doar 100 W, si apare o problema?

sper ca m-am exprimat in asa fel incat sa fiu inteles.

#24
Sir_Vaska

Sir_Vaska

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 626
  • Înscris: 12.06.2004
Inainte de a te gandi la sigurante ar fi indicat sa-ti schimbi prelungitorul. Sigur nu corespunde pt calorifer.Daca se incalzeste cablu , inseamna ca ori e de proasta calitate , ori e pt un curent mai mic decat cel consumat de calorifer (max 8.7 A in cazul 2000W la 230V ). In ambele variante priza este la fel ca si cablu  , si exista riscul supraincalzire la stecher cea ce poate duce la  incendiu. Asa ceva nu poate fi protejat cu sigurante.

#25
73437

73437

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,046
  • Înscris: 29.04.2004
Probabil e pentru curent mai mic si nu e de proasta calitate. cel putin nu este chinezesc si luat de prin piata. L-am cumparat de la un magazin de specialitate, unde imi place sa cred ca au doar produse de calitate. Cablul e fabricat in Ungaria.

Mersi de raspuns. O sa schimb prelungitorul. Revenind la sigurante... de care sa cumpar?

#26
NinjaSkinja

NinjaSkinja

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 30.01.2004
Am o maxima problema! Va rog sa ma ajutati cu un sfat.

Am panou electric cu sigurante automate de la Schneider Electric (Merlin-Gerin).
Pt. becuri am 2 sigurante de cate 25A si pentru prize, una de 32A.

Si acum evenimentul:
Am decuplat prizele (am coborat butonul de la siguranta pentru prize) si am montat niste prize noi.
Can am terminat, m`am dus sa dau drumul la curent pentru prize, am ridicat butonul de la siguranta automata, s-a auzit un zgomot ca de scurt-circuit in zona sigurantei si butonul a coborat singur. Am repetat operatiunea cu rezultate similare.

Question:
Am montat aiurea prizele si este una in scurt circuit sau pur si simplu s-a ars siguranta automata?


Daca s`a ars siguranta, ce implica schimbarea ei? Trebuie sa intru cu surubelnita in panou ca s-o inlocuiesc ?:)

#27
Clovis

Clovis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,215
  • Înscris: 24.04.2007
Ca sa-ti dai seama ce ai facut incepe prin a deconecta succesiv fiecare priza montata. Sau mai simplu cu siguranta oprita masoara cu un multimetru prizele si vezi daca ai vreun scurt. daca apare vreun scurt incepe sa desfaci fiecare priza, masori iar si tot asa pina scurtul dispare. cred totusi ca ai legat ceva aiurea in vreo doza de legatura.


Oricum sigurantele tale mi se par cam mari asta daca nu ai vreun palat.

Edited by mister_rf, 03 July 2007 - 09:04.


#28
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002

 NinjaSkinja, on Jul 3 2007, 07:19, said:

Am montat aiurea prizele si este una in scurt circuit sau pur si simplu s-a ars siguranta automata?
Da, ai montat gresit prizele sau ai facut acolo un scurtcircuit intre faza si nul sau faza si impamantare.
Siguranta automata nu se  defecteaza in acest mod. Totusi este posibil ca in urma socurilor puternice aceasta sa se decalibreze, adica sa nu mai declanseze la curentul nominal.
Parerea mea este ca trebuie sa apelezi la un electrician cu experienta pentru ca genul acesta de ''improvizatii'', cand in circuit sunt cu sigurante de 32A pe prize si 25A pe circuitul de lumina poate duce la accidente grave.

#29
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006
Cred ca TOTI cei care au "recomandat" marirea sigurantelor din panou pe baza consumului dorit sunt niste inconstienti care aplica principiul romanesc "merge si asa".
Sigurantele din panou NU protejeaza consumatorii sau panoul ci CONDUCTOARLE in aval de ele. Si nu la scurt-circuit (la asta sunt bune si alea de pe casa scarii) ci la suprasarcina. Provocata de proprietar fara stiinta...
Voi ati recomandat cu nosnsalanta sigurante cu 1-2 trepte mai mari decat cele originale fara sa tineti cont de dimensiunea conductoarelor din instalatie. Mai si sustineti ca "nu este nici o problema".
Pai sa va zic eu scenariu: utilizatorul care se plange ca ii sare siguranta cand baga 2 resouri in priza iarna o sa fie "multumit" ca nu ii rezista asta noua de 25A. Din punctul meu de vedere puteati sa ii recomandati sa puna si o clanta in loc de siguranta, pentru ca aia nu va proteja conductoarele la supraincarcare. In scurt timp izolatia va imbatrani si va apare un arc electric (fara scurt circuit net in prima faza), care poate duce lejer la incendiu. Cu posibile pagube la proprietar, la vecini si chiar victime daca se intampla noaptea.
Sigurantele automate de firma serioasa marcate cu 10A nu decupleaza instantaneu la 10A, au o caracteristica inversa curent-tensiune si decuplarea instantanee se face mult mai sus. La fix 10.1 A declanseza probabil in 2 ore.
La apartamentele cu instalatii vechi conductoarele rezista la 6A pe lumini si 10A pe prize. Nu as schimba sigurantele fuzibile cu unele automate decat daca am incredere in producator - alea ieftine sau de talcioc nu intra in acesta categorie.

Edited by SuperDuper, 04 July 2007 - 02:27.


#30
Serv_Electronics

Serv_Electronics

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,398
  • Înscris: 09.03.2006

 fiziflash, on Oct 19 2004, 09:17, said:

Stiu de prelungitoarele cu protectie. Am vazut/lucrat cu multe modele. Alea protejeaza la varfuri de tensiune, trasnete, e.t.c. Au crapat surse la greu infipte in "minunatele" prelungitoare.

La sursele in comutatie nu o sa zezolvi mai nimic punand sigurante fuzibile. de ce? pentru ca o supratensiune nu o sa faca siguranta sa sara, ci mai intai o sa strice semiconductorii din surse care (intrand in scurt) iti vor arde sigurantele (cel mai probabil pe cea interioara- din sursa). Sursele in comutatie se strica din alte motive (electroliticii se devalorizeaza si sursa nu mai functioneaza normal, fortand tranzistoarele, acestea cedeaza in cele din urma, si strica si ele mai departe diode, rezistente si ultima..siguranta :) ..deci totul se cam face varza )

Nu o sa faci decat sa "incarci" priza cu niste sigurante si sa arate mai mare.
deci: inca o siguranta fuzibila (pe langa cea interioara) la o sursa in comutatie nu prea isi are rostul. Nu o sa gasesti o sursa in comutatie cu siguranta arsa pe care sa o inlocuiesti apoi sa mearga.

EDIT: referitor la prizele cu protectie la supratensiune...fac si ele ce pot, oricum cred ca doar o priza din 10 salveaza compu'

Edited by Serv_Electronics, 04 July 2007 - 09:48.


#31
pepe75ro

pepe75ro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 90
  • Înscris: 01.05.2007
Am si eu o nelamurire si poate ma ajutati voi:
am  tablou cu sigurante automate pe diferite prize si lumini in casa ,in nr de 7
Toate acestea sunt alimentate dupa ce trece printr-o siguranta denumita de mine GENERALA.
ACUM 1 LUNA INTR-UNA din prizele de bucatarie am pus cuptorul cu microunde in priza .Toate bune, a functionat cel putin 30minute.
Acum 2 zile aceeasi miscare numai ca siguranta GENERALA nu a mai rezistat decat 5 minute.
Repetat procedeul acelasi rezultat.
Intrebare : De ce a picat generalul si nu siguranta raspunzatoare cu priza respectiva(am verificat  firul de faza si era cald, bornele stecherului era cald).
Sa pun o siguranta Genela mai mare???

#32
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006
Da, de 100A... Glumesc, tu chiar ai chef de incendii?

Probabil siguranta "generala" este un intrerupator automat cu diferential de curent... si ai ceva probleme cu cuptorul cu microunde. Poate ma insel... asa pe ne-ve, este greu de ghicit ce s-a intamplat, apeleaza la un electrician autorizat - nu ca ar fi cine stie ce genii, dar macar au ceva idee despre securitatea in instalatiile electrice.

Edited by SuperDuper, 24 April 2009 - 13:52.


#33
aeon

aeon

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,488
  • Înscris: 05.08.2002
sau pur si simplu siguranta generala e prea mica
aveam un vecin cu siguranta generala de 10A
nu cred ca folosea resou sau alt consumator mare pentru ca nu l-am vazut schimband prea des

#34
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Sau pur si simplu are circuitul de la priza defect, legaturi/conexiuni proaste, de aici incalzirea stecherului si a prizei si alte surprize la siguranta de intrare (probabil cu diferential).
Pentru rezolvarea problemei repet ideea de  a apela la o persoana autorizata, aka = electrician.

#35
pepe75ro

pepe75ro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 90
  • Înscris: 01.05.2007
Asa am sa fac, dar am intrebat si eu ca astia vor bani grei,pentru ca e o meserie foarte cautata.
Exemple am multiiple, dar am zis ca poate o  rezolv eu.
Siguranta generala  MERLIN GERIN multi9 DPNa vigi C25   0,030A.
AM sa schimb si priza poate .....
Mersi de sfat dar daca totusi ........ B)

Si poate ma edificati: De ce nu a picat siguranta raspunzatoare prizei si a picat GENERALA ???

Edited by pepe75ro, 24 April 2009 - 19:03.


#36
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006
Pentru ca aia generala este sensibila la curenti de scurgere la pamant si celelalte nu. Cifra din coada (0.030A) asta reprezinta. daca aparatul are mai mult de 30mA scurgeri de curent la masa, va declansa.

Edited by SuperDuper, 24 April 2009 - 19:12.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate