Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ruse vs Rusesti

Le mai putem da pe brazda? tipsuri

Recomandari gips carton tavane. (...

ce fel de activitate intretinere ...
 Se poate imbunatati o poza sa se ...

Folosește cineva syncthing? ...

Închidere fereastra dupa deschidere.

Kit AC contine brate Unitatea ext...
 smart switch fara neutru

Ierbicid pentru parul porcului.

Smecher de talie grea

PH apa plata
 Recomandare Mocheta -pe suport pa...

ram upgrade asus rog strix

Alegere memorie USB

Manere clasice mobila sau push to...
 

Sigurante De Apartament

- - - - -
  • Please log in to reply
50 replies to this topic

#1
fiziflash

fiziflash

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 640
  • Înscris: 21.07.2003
Vreau sa imi schimb sigurantele (fuzibile si comuniste din casa) cu automate.
Problema este ca nu stiu de ce valori sa imi iau. nu ma intereseaza bipolare pentru ca din pacate nu imi permit. Ma intereseaza din alea "simple" toate 4 sa ma coste pana in 500.000
Am mai discutat cu cineva si zicea sa imi iau de 6A pentru iluminat si 10A pentru prize. nu e prea putin? Ce sa fac? ce sa iau sa fiu in Siguranta...

#2
softeam

softeam

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 541
  • Înscris: 26.03.2003
Sa iei ce ti s-a spus, adica 6A la lumini si 10A la prize, eventual cele care se insurubeaza in locul fuzibilelor, fara sa mai schimbi si tabloul. Nu te baga la valori mai mari la curenti, caci risti sa-ti plezneasca aluminiul undeva prin perete si ai pus-o...
Bafta!

#3
Sir_Vaska

Sir_Vaska

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 626
  • Înscris: 12.06.2004
Eu sugerez sa pui la prize de vro 25A , dar depinde si de consumatorii care ii ai prin casa. Asta pt ca nu cumva sa-ti opreasca calculatorul in timp ce porneste frigideru sau centrifuga la masina de spalat.
La iluminat e bine de 6 dar nu e rau nici 10A

#4
dmf

dmf

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 70
  • Înscris: 10.02.2004
Ma scuzati ca intervin dar este domeniu meu.
Vrei sa pui din acelea "simple" 4 la 500.000 lei......mai bine iti lasi fuzibile.
E f. posibil ca cele "simple" sa nu declanseze la defect si sa  schimbi alte electrocasnice prin casa.
In rest asa in principiu fara cosinusuri si alte chestii aplica I=P/U....adica imparte suma consumurilor tale pe fiecare circuit la 22ov vezi ce amperaj iese si pune o siguranta care sa acopere rezultatul
mult succes!!

#5
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Intrebare: ce valoare au avut sigurantele clasice? Ai avut probleme cu acestea?
Pentru o dimensionare corecta se tine cont de puterea consumata in instalatie, respectiv trebuie sa-ti faci un calcul cu aparatele ce vor consuma simultan pe circuitul de prize, iar pentru lumina conteaza numarul de becuri  simultan aprinse in casa. Deoarece sigurantele automate sunt mai sensibile la socuri de curent (pornirea unui televizor), se vor alege cu o treapta mai mult decit calculul teoretic si de aceea de exemplu la un consum de 10A trebuie folosite sigurante de 16A.

#6
Sir_Vaska

Sir_Vaska

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 626
  • Înscris: 12.06.2004
Si la becuri trebuie aleasa valoare mai mare , fiindca la conectare iau un curent mai mare datorita rezistentei mult mai mici a filamentului la rece.

#7
fiziflash

fiziflash

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 640
  • Înscris: 21.07.2003
Eu momentan acasa am 3 fuzibile si una automata (cele fuzibile de valoarea litei care am pus-o cand s-au ars - nu daaatiii. au, au...stiu ca am gresit)
Problema e ca , de un an cam (sunt f. promt) imi zbarnaie ceva pe la tablou, iar cand porneste frigiderul face urat de tot cam 10 secunde, dupa care zbarnaie iar normal. Ma gandeam ca este de la siguranta aceea automata si din cauza asta vroiam sa o schimb. Ziceti sa raman mai bine pe fuzibile?
la valoare e cam greu de calculat cu suma consumatorilor din casa pt. ca momentan nu am masina de spalat dar vreau sa imi iau, in schimb, rar se intampla sa mearga ambele televizoare , si frigiderul si toate cele 3 calculatoare...aici chiar sunt in ceata..."normal" cat se pune? M-ar interesa sa pun cu o treapta sub cea mai mare valoare care o suporta (fara NICI UN RISC) gunoaiele alea de conductoare de aluminiu comuniste ce sunt :)
Si da...vroiam sa iau din alea cu un buton mare alb si unul mai mic rosu...sigur stiti de care vorbesc... ca sunt de pe vremea lui ceashca :P

#8
Sir_Vaska

Sir_Vaska

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 626
  • Înscris: 12.06.2004
Nu se pune problema la cat rezista cablurile, pt ca tu vrei sa realizezi o protectie la scurtcircuit si nu la suprasarcina. Deci trebuie luat in calcul suma curentilor plus o rezerva estimativa pt cel mai mare consumator care absorbe un curent mai mare decat cel nominal la pornire. Ca altfel la pornirea acestuia va declansa. Deci repet , nu ai ce lua in calcul protectia cablurilor , pt ca nu acesta este scopul sigurantelor sau releelor electromagnetice. Daca vrei si o protectie pt conductorii din perete , atunci cauti dispozitive de protectie la suprasarcina , care de regula sunt construite in jurul a unei lamele bimetalice cu coeficienti de dilatare diferite (relee termice ) , dar nu cred este cazul , ca nu prea se folosesc la apartamente sau case , decat in cazuri exceptionale.

#9
fiziflash

fiziflash

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 640
  • Înscris: 21.07.2003
Reforulez... care e valoarea maxima de siguranta (deci pt. cat mai multi consumatori teoretici) pentru care, in cazul unui scurt circuit , aparatele si cablurile din pereti sunt in siguranta?

#10
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004
@ Sir Vaska
"Nu se pune problema la cat rezista cablurile, pt ca tu vrei sa realizezi o protectie la scurtcircuit "

Tocmai despre asta e vorba. Daca ai un consumator care "vrea" 20A iar cablul tau poate numai 18A atunci il incalzesti bine dupa care iti ia casa foc poate cu putin ghinion chiar inainte sa se distruga cablul. Deci...?
Asta e o situatie tipica in care practic din pct. de vedere al circuitului consumatorul ipotetic de 20A reprezinta un scurtcircuit. Scurtcircuit nu presupune in mod obligatoriu rezistenta ZERO. Protectia se face cu sigurante fuzibile sau cu automate.

De altfel treburile astea sint normate!

#11
Sir_Vaska

Sir_Vaska

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 626
  • Înscris: 12.06.2004

vata_pa_batz, on Sep 29 2004, 22:12, said:

Tocmai despre asta e vorba. Daca ai un consumator care "vrea" 20A iar cablul tau poate numai 18A atunci il incalzesti bine dupa care iti ia casa foc poate cu putin ghinion chiar inainte sa se distruga cablul. Deci...?
Asta e o situatie tipica in care practic din pct. de vedere al circuitului consumatorul ipotetic de 20A reprezinta un scurtcircuit. Scurtcircuit nu presupune in mod obligatoriu rezistenta ZERO. Protectia se face cu sigurante fuzibile sau cu automate.

De altfel treburile astea sint normate!

<{POST_SNAPBACK}>


@vata_pe_un_bat

Am 20 ani experienta in PRAM si nu cred ca este cazul sa-mi spui ce e un scurtcircuit sau cu ce echivaleaza. Ce ai spus tu de 20A se numeste supraincarcare , adica suprasarcina si nu scurtcircuit , si nu se protejeaza cu aparate care actioneaza instantaneu (fuzibil sau electromagnetic ). In ce priveste curentul suportat de conductori ,este cu ceva mai mare de 20 A , dar nu ai consumatori sa ajungi la aceasta valoare (consum constant). In schimb ajungi la 20A sau de multe ori depasesti  , in momente de fractiune ocazionate de pornirea unor consumatori precizati si mai sus , cea ce nu pericicliteaza cablurile (astea au nevoie de timp sa se incalzeasca pana la distrugerea izolatiei ) , iar apratele de protectie instantanee calibrate la aceste valori ar decupla (fiindca lucreaza instantaneu). Cu tot respectu iti sugerez sa pui mana pe o carte cu reglajul releelor de protectie si apoi sa postezi la astfel de subiecte.

#12
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004
@ Sir Fleasca

"Am 20 ani experienta in PRAM "

te lauzi...degeaba!

Suprasarcina maestre e tot ce se incadreaza pe dreapta de lucru intre mersul in gol si scurtcircuit. Scurtcircuitul este caz particular!  
Ce zici definesti acum scurtcircuitul si eventual si clasele de protectie?

#13
Sir_Vaska

Sir_Vaska

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 626
  • Înscris: 12.06.2004
vata_pa_batz

Quote

Suprasarcina maestre e tot ce se incadreaza pe dreapta de lucru intre mersul in gol si scurtcircuit.


vata_pa_batz

Quote

din pct. de vedere al circuitului consumatorul ipotetic de 20A reprezinta un scurtcircuit. Scurtcircuit nu presupune in mod obligatoriu rezistenta ZERO.


nu te contrazici putin , baiete ?

#14
fiziflash

fiziflash

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 640
  • Înscris: 21.07.2003
In CONCLUZIE pot sa imi pun automate de 20A la prize si 10A la iluminare fara nici un risc?

#15
Sir_Vaska

Sir_Vaska

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 626
  • Înscris: 12.06.2004
Poti pune linistit , ma gandesc sa nu ajungi chiar sa le rebobinezi pe cele de 20A pt curent mai mare ( asa mi s-a intamplat mie cand am pus prima data)?!

#16
pamihai

pamihai

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 21.07.2004
eu mi-am schimbat sigurantele comuniste in sigurante automate siemenssi am pus de 10A la lumini, 16A la prize(daca faci o socoteala 3500w iti sunt destul) si unde am cuplat cuptorul electric cu frigiderul am pus de 20A

#17
Incepator1

Incepator1

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 110
  • Înscris: 18.02.2004
Am facut tablouri electrice si se folosea 16A priza,10A lumina,6Arezerve...etc

#18
fiziflash

fiziflash

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 640
  • Înscris: 21.07.2003
Postez aici inca o intrebare ca sa nu deschid un thead nou:
Vreau sa imi fac si un mic "circuit" de protectie si la calculator. Adica sa imi pun pe firul de nul si cel de faza al prelungitorului care alimenteza calculatorul cate o siguranta fuzibila. Am calculato asa:
Calculatorul+monitorul+boxe+veioza cu bec de 40W ...au un consum maxim de 250w la o tensiune de alimetare de 250v inseamna 1A, corect?
Deci daca imi pun sigurante fuzibile de 1A (din alea de sticla) ar trebui sa fie ok?

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate