Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
BlackView Oscal Pad 13, probleme ...

Baterie auto AGM 70AH vs normala ...

Depanero nu vrea sa imi dea Negat...

Extras carte funciara
 Carucior pliabil pentru cumparatu...

In ce supermarket gasesc carne de...

Cat de riscant e sa rezerv un hot...

Audi Q3 F3 PHEV - impresii si con...
 AC Vortex nu mai incalzește

Scule electrice și impactul ...

Huawei Pura 70/Pro/Ultra

Chiar se platesc pensiile la term...
 Cu autorulota prin jud. Buzau

Cuptor Electrolux EOE7C31Z, cum i...

Cablu Corsair 600W GPU

Solicitare documente emag
 

Cultura si civilizatia românilor

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
2048 replies to this topic

#73
Ramunc

Ramunc

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,794
  • Înscris: 12.06.2006

Quote

ma refeream intr-adevar la casele joase de cimpie (gen cu acoperis de nuiele)

Nu am auzit de acoperis de nuiele, poate vreti sa ziceti de paie. Oricum, acoperisul de paie nu e caracteristic câmpiei, fiind forma caracteristica de acoperis în zone de munte si deal: Apuseni, Salaj, parti din Cluj, Bihor etc.

Nu confundati arhitectura populara cu arhitectura rurala contemporana, cladirile traditionale au disparut în proportie de 99%.




Quote

Marioara Murarescu e simbolul; ma refeream la genul respectiv de emisiuni. Nu aduce ea costumele, dar doar in emisiunile de gen le vedem. Sau pe Etno.

Marioara Murarescu e realizatoare de emisiuni muzical-folclorice, unde evident interpretii folosesc costume de sarbatoare. Exista însa si emisiuni având caracter de documentar etnografic, unde sunt prezentate costumele de toata ziua care erau purtate de taranii români.



Quote

Nu imi amintesc sa fi vazut vreodata un taran putrind costum traditional (cu exceptia Oasului); ele nu mai exista in prezent.

Nu prea cred ca ati vazut asa ceva în Oas, osenii sunt plecati în strainatate, casele de aici sunt recente, facute cu bani câstigati în Europa de vest. E drept ca exista Sâmbra oilor, festivalul anual la care se poarta costume traditionale. Cu exceptia Maramuresului unde piese de costum popular sunt purtate peste saptamâna, costumul este purtat duminica si la sarbatori în zone ca Maramures, Nasaud, Suceava si altele (practic cam toata zona de deal si munte a tarii).




Quote

Iar despre muzica, daca rezumam muzica populara la ragateni (bineinteles tot cu notabila exceptie a Oasului), mi se pare cam mult spus ca taranul roman se individualizeaza prin asta; "roman" are un sens mult mai larg.

Nu am zis de regateni ci de Oltenia-Muntenia-Maramures. Aici s-au pastrat forme muzicale mai arhaice. De asemeni Oltenia-Muntenia e zona cu cele mai arhaice costume.  Asta nu înseamna ca restul tarii nu e românesc.




Quote

Problema e ca vorbim de lucruri diferite. Eu vorbesc de taranul roman actual, nu de cel dinainte de 1948.

Threadurile cu manele sunt în alta parte.




Quote

(Si apropo de Oas. La ce s-a pastrat acolo (sau cel putin se pastrase cu cca. 25 de ani in urma, nu am informatii mai recente), Bucovina de Nord e singurul petec de teritoriu romanesc pe care regret ca l-a pierdut Romania.)

Nordul Bucovinei era la 1918 locuit majoritar de ucraineni iar influentele straine sunt puternice acolo.





Quote

Imi place muzica din estul Munteniei; muzica din Oltenia e de asemenea placuta, dar parca prea monotona.

Estul Munteniei adica Buzau-Ialomita? Aici nu exista ceva aparte.

În Arges sunt cele mai pure forme ale muzicii muntenesti.

Eu nu am preferinte pentru o zona sau alta, recunosc ca muzica olteneasca mi se pare cam lipsita de ritm, ca si cea din Cluj-Nasaud, iar cea moldoveneasca e cam lipsita de variatii (desi sunt unele piese care sunt cele mai acaparante din întreaga muzica populara româneasca).





Quote

Muzica din Ardeal e mult mai dibace. Poate voi fi considerat anitroman, desi nu e cazul, dar cred ca influenta straina manifestata clar acolo a fost benefica. Cel putin in domeniul muzical.

Are o sonoritate mai nobila, dar nu e de influenta straina. Nu cred ca putem distinge traditii muzicale germane sau maghiare, cu exceptia zonelor Nasaud-Cluj.




Quote

Ceea ce ma duce la concluzia pripita ca romanii au o cultura sau civilizatie notabila numai cind imprumuta ceva de la vecini. E specificul nostru.

Într-adevar, pripita.

#74
soka norman

soka norman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,978
  • Înscris: 28.05.2006

 DeathRipple, on Oct 31 2006, 15:53, said:

ai vrut sa zici ceva bun, dar a iesit prost. voiai sa intrebi probabil daca musulmanii aveau civilizatie, nu daca erau civilizati. si da, aveau, dupa cum si chinezii, japonezii, indienii au avut civilizatii infloritoare cu mult inaintea europei.
pot fi de acord ca si noi am avut cultura si civilizatie, dar cu specificul nostru si din pacate, cu prea putine ecouri in cultura mondiala. pentru ca asa a fost istoria. in sorbona se facea universitate la 1100 pt ca nu eixsta nici draq care sa vina sa se bata p-acolo...balcanii au fost teatru de razboi mai bine de un mileniu.
lasa ca nici toate zonele din india,china sau japonia nu au contribuit la fel.in general slavii si romanii au contribuit mai putin,desi in balcani grecii nu va spun nimic(platon,aristotel?).cred ca e si pozitia noastra in centrul eurasiei.daca ati observat creativitatea tinde sa se concentreze in periferii(o lege istorica),vezi japonia,anglia,chiar Usa,estul chinei,sudul indiei,sumerul-sudul irakului).marile civilizatii s-au dezvoltat la marginea eurasiei.de obicei in istorie inving perifericii.

#75
soka norman

soka norman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,978
  • Înscris: 28.05.2006

 Ramunc, on Nov 3 2006, 17:34, said:

Care-i ideea? Ca nu trebuie sa fim patrioti? Sau ca trebuie sa emigram?
Prin originalitatea si arhaismul elementelor muzicale, arhitecturale, de vestimentatie etc.
adica sa ne laudam ca suntem primitivi? :w00t:

dar ce sa mai spunem despre reconstituirile arhaice ale neoliticului cucutenian.Case fara prispa si colonade,unele cu ferestre rotunde(nu patrate) sau zidurile colorate in roz,galben si albastru deschis(patriotism avant la lettre).Mentiones ca in vremea dacilor casele aveau acoperisul in 2 ape si nu in 4 cum e obiceiul acum de cateva sute de ani.
http://images.google...ttp...6lr=&sa=N

http://arts.iasi.roe...o/casa/last.jpg

#76
soka norman

soka norman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,978
  • Înscris: 28.05.2006
folkul romanesc se caracterizeaza prin retinere,modestie,culori terne,pitoresc, geometrism(exista un adevarat 'iconoclasm'in arta populara), .nU VA DUCETI DEPARTE ,doar pe la vecinii unguri,ucrainieni etc si veti gasi culorii vii,haine aproape tipatoare uneori cu abundenta de elemente florale,muzica lor e de asemeni mai 'colorata "decat a noastra.
asta cu ucrainienii majoritari in bucovina ,am vazuto pe o harta etnica din 1885.

apoi cercetati  hainele dacilor,au disparut mantiile ,in schimb au aparut vestele.oare aveau hainele albe sau le aveau in carouri cum ii arata unele reconstituiri dubioase.desi mam uitat atent pe imaginile cu femei pe monumentul de la tropeum traiani -si nici pe columna lu traian-nu am vazut nici o catrinta.nu stiu cum altii au vazut asa ceva.desi pe statuetele din 1800 bc-oltenia,catrinta apare.

am vazut femei trace omorandul pe orfeu.ele aveau tatuate pe maini si picioare motive ce sunt cam identice cu cele de pe lingurile si tesaturile populare.

nici ceramica din 1800 nu seamana cu cea dacica.

deci arhaicitatea noastra nu e mai veche de 1000 de ani,cu ceva exceptii notabile.
in muzica bulgareasca ,nu sti daca influentele sunt turcesti sau existau cu mult inaintea turcilor ,avand in vedere ca tracii sudici au avut contacte destul de intense cu asia mica, desi nu asa de intense cum le-au avut grecii.

eu nu imi explic cum costumul popular a devenit alb(si asta e valabil in toata europa)cand anticele picturi ii arata pe europeni in haine populare destul de diferite de cele de azi.
de ex costumul in carouri era celtic ,astazi francezii(urmasii celtilor),germanii au un costum de culoare alba ca si al nostru.cred ca costumul popular de culoare alba a ajuns in vestul europei(nu stiu daca si in estul europei)printr-o invazie sau ceva de genul asta,ca altfel nu-mi explic.

costum francez
http://www.historica...mages/d1422.jpg

http://www.mtholyoke.../patriots_c.jpg

costum celtic
http://www.virtually...hotos/Dir51.jpg

#77
Ramunc

Ramunc

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,794
  • Înscris: 12.06.2006

Quote

adica sa ne laudam ca suntem primitivi? :w00t:

Arhaism nu înseamna primitivitate ci origini foarte vechi.
Dimpotriva, am zis ca vesteuropenii sunt barbari fata de noi. Calculatoarele si restul de tinichele nu înseamna civilizatie.


Quote

dar ce sa mai spunem despre reconstituirile arhaice ale neoliticului cucutenian.Case fara prispa si colonade,unele cu ferestre rotunde(nu patrate) sau zidurile colorate in roz,galben si albastru deschis(patriotism avant la lettre).

Casele cucuteniene erau locuinte colective:
http://arts.iasi.roe...o/casa/ine.html


Quote

Mentiones ca in vremea dacilor casele aveau acoperisul in 2 ape si nu in 4 cum e obiceiul acum de cateva sute de ani.

În Ardeal acoperisul e raspândit si acoperisul în doua ape. E explicabil ca s-a trecut la patru ape, doua ape fiind o tehnica mai înapoiata atunci când e vorba de arhitectura de lemn sau paianta.

Edited by Ramunc, 04 November 2006 - 08:30.


#78
Strict

Strict

    Custom member title

  • Grup: Members
  • Posts: 5,226
  • Înscris: 07.08.2006

 Ramunc, on Nov 3 2006, 23:08, said:

Threadurile cu manele sunt în alta parte.
Pentru cei care n-au înțeles încă, țăranul lui Ramunc, ăla cu muzică, arhitectură și costume, are un mic neajuns: nu mai există.  Despre cultura și civilizația țăranului român actual discuția s-a mutat în threadurile cu manele.

#79
sofian george

sofian george

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 355
  • Înscris: 19.12.2005

 Ramunc, on Nov 3 2006, 20:08, said:

Muzica din Moldova, Ardeal (Ardealul propriu-zis), Banat, Dobrogea nu pastreaza elemente stravechi datorita influentei puternice a populatiilor conlocuitoare. Muzica din Oltenia, Muntenia, Maramures-Oas însa constituie vechi traditii. Desigur  nu e asemanatoare, diferentiele datând din vremuri stravechi, poate dinaintea regatului dac.
Va înselati amarnic, în mai multe rânduri.

Influenta germana se simte doar în judetele cu populatie saseasca si svaba, adica în sudul Ardealului (Sibiu si Brasov, plus Sighisoara si Bistrita) si Banat (Timis si Caras-Severin), dar diferit în cele doua areale.

În restul Ardealului, caracteristicile sunt diverse.

În Harghita-Covasna se pastreaza o arhitectura taraneasca variata, de traditie româneasca, desi preluata de secui. Este poate zona din România unde se conserva cele mai multe cladiri taranesti vechi. Caracteristicile lor amintesc de arhitectura din Oltenia, Hunedoara, Maramures, adica zonele cele mai românesti.

În Hunedoara este o arhitectura de lemn oarecum înrudita ca proportii cu cea din Maramures, exceptând înaltimea acoperisurilor. În Cluj-Salaj este o arhitectura de influenta urban-medievala, foarte pitoreasca.

În tara Motilor-Bihor este cea mai arhaica arhitectura populara di România, al carui element distinctiv sunt proportiile si prispa cu "colonada", amintind de templele grecesti.
În Oltenia muntoasa este o arhitectura foarte pitoreasca, amintind de turnurile dacice din muntii Orastiei, care aveau baza de piatra si restul elevatiei din materiale mai putin dure. Proportiile casei din Muntenia-Oltenia sunt diferite, atât ca plan cât si ca elevatie, de restul tarii, fiind mai "patratoase".

În Dobrogea si Baragan arhitectura este joasa, lipsita de caracteristici arhaice.

În Moldova casele sunt rudimentare, de asemeni fara caracteristici arhaice deosebite.

Uitati-va si pe situri ca cele de aici:
http://images.google...q...sa=N&tab=wi
Nu prea înteleg ce vreti sa ziceti. Marioara Murarescu nu arata nimic, ea invita interpreti si formatii, nu are garderoba de costume.
Costumele traditionale erau singura îmbracaminte a taranului român, începând sa fie înlocuite de hainele facute la fabrica abia o data cu perioada comunista. Cu exceptia unor zone, s-au pastrat elementele de veche traditie dacica:

http://www.romanianm...omaniaFolk.html
Muzica din Muntenia si Oltenia are puternice influente orientale,balcanice(nu e nici o diferenta intre folclorul muntenesc sau oltenesc si cel bulgar sau macedonian).Dansul calusarilor este intalnit in toata zona balcanilor,nu este un dans oltenesc exclusiv.Muzica din Dobrogea e clar influentata de minoritatile turca,lipoveana si tatara,la fel si portul.Zona Banatului esta puternic influentata de folclorul sarbesc la fel si portul.Zona Ardealului este influentata de folclorul unguresc,aici atat dansurile,costumele cat si muzica sunt exclusiv dansuri maghiare preluate de romanii din Ardeal(exceptia este data de dansul fetelor de la Capalna).Zona Maramuresului este o zona aparte in folclorul romanesc.desi costumele sunt influentate de zona slava(ucrainiana)prin culorile tari,muzica este autentic romaneasca.Dansurile sunt asemeni celor din Ardeal cu unele particularitati(batutul maruntit este prezent si in zona Bucovinei).Zona Bucovinei este alterata in ultimii ani de aparitia elementelor de costum (bondita cu dihori)neexistente acum un secol(costumatia acum un secol era in culorile alb-negru).Zona bucovinei are ca particularitate existenta dansurilor barbatesti,dansuri spectaculoase si putin cunoscute, specifice doar Bucovinei:Arcanul,Clopotelul,Paduretul,Trilisestiul.Daca ar fi sa jurecam dupa autenticitate zona Moldovei si a Bucovinei este cea mai putin influentata de populatiile din jur.Muzica din Moldova nu seamana cu cea slava(ucrainiana).Muzica moldoveneasca are componenta dura data de folosirea trompetei si tobei(doba -se spune local)si nu moale ca in cazul muzicii slave(data de vioara sau alt instrument cu corzi).Costumul moldovenesc  feminin nu seamana cu cel din jur,in schimb cel barbatesc seamana cu cel folosit de romanii din Ardealul central,zona Cluj.Singurul loc din Romania unde s-au pastrat traditiile barbare este zona Moldovei.Mastile folosite indeosebi la sarbatorile de iarna provin din perioada ante-crestina,la fel si dansurile mascatilor.Pe timpul lui Ceausescu s-a incercat o uniformizare tampita folclorica prin exportarea unui dans dintr-o zona in alta,la fel s-a incercat si cu exportarea mastilor si a dansurilor cu masti din zona Moldovei in alte zone.Dansurile cu masti din zona Moldovei sunt :dansul Caprei(prezent in toata zona Moldovei),Dansul Ursilor(zona Bacau),Dansul Cerbului(Zona Bucovinei),Dansul Cailor(Botosani).etc.D-le Ramuc ,nu va bagati in domenii(folclor) pe care nu le stapaniti.Puteti contesta parerile mele,oarecum avizate in domeniu(in adolescenta am dansat in Dej la ansamblu) dar a spune ca folclorul muntenesc si oltenesc e autentic,ma face sa rad,dar cea ce e si mai hilar e sa spui ca cel din zona Moldovei e influentat de slavi(aici ma refer la moldovenii din Romania si nu cei din Basarabia).

#80
argument-logica-adevar

argument-logica-adevar

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 613
  • Înscris: 12.05.2006

 Strict, on Nov 3 2006, 20:33, said:

Cu Oasul sint de acord.  Pentru mine e oricum categorie separata.  In rest, poate am exagerat un pic; ma refeream intr-adevar la casele joase de cimpie (gen cu acoperis de nuiele), si probabil astea nu consitiuie majoritatea.  Exista si unele case de locuit cu arhitectura mai apropiata de catedrale decit de ceea ce numim in general casa (evident alta exagerare, incerc doar sa subliniez ideea).  Nu iau in considerare palatele tiganilor din motive evidente.

Marioara Murarescu e simbolul; ma refeream la genul respectiv de emisiuni.  Nu aduce ea costumele, dar doar in emisiunile de gen le vedem.   Sau pe Etno.   Nu imi amintesc sa fi vazut vreodata un taran putrind costum traditional (cu exceptia Oasului); ele nu mai exista in prezent.

Iar despre muzica, daca rezumam muzica populara la ragateni (bineinteles tot cu notabila exceptie a Oasului), mi se pare cam mult spus ca taranul roman se individualizeaza prin asta; "roman" are un sens mult mai larg.

Problema e ca vorbim de lucruri diferite.  Eu vorbesc de taranul roman actual, nu de cel dinainte de 1948.

(Si apropo de Oas.  La ce s-a pastrat acolo (sau cel putin se pastrase cu cca. 25 de ani in urma, nu am informatii mai recente), Bucovina de Nord e singurul petec de teritoriu romanesc pe care regret ca l-a pierdut Romania.)

Imi place muzica din estul Munteniei; muzica din Oltenia e de asemenea placuta, dar parca prea monotona.  Pe de alta parte nu mi se pare reprezentativa pentru romani.  Muzica din Ardeal e mult mai dibace.  Poate voi fi considerat anitroman, desi nu e cazul, dar cred ca influenta straina manifestata clar acolo a fost benefica.  Cel putin in domeniul muzical.

Ceea ce ma duce la concluzia pripita ca romanii au o cultura sau civilizatie notabila numai cind imprumuta ceva de la vecini.  E specificul nostru.


Am vazut la o emisiune (nu mai retin cand si pe ce post) cum niste straini care au vizitat tara si care aveau o atractie catre muzica populara (in general, nu doar romaneasca) au ramas fascinati de faptul ca muzica romanilor, indiferent in ce zona din tare te-ai duce, este foarte asemanatoare.

Noi ca romani ni se pare ca muzica din Ardeal e mai altfel decat cea din Dobrogea sau Moldova sau ca cea din Oltenie e diferita de cea din Maramures, dar ele in esenta sunt aceleasi. Trebuie sa fii straini sa-ti dai seama de acest lucru sau emigrezi si sa asculti multi ani la rand muzica care nu are de a face cu cea romaneasca ca apoi sa asculti muzica populara ardeleneasca, moldoveneasca, olteneasca si-ti vei da seama ca ele sunt aproape identice.

#81
sofian george

sofian george

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 355
  • Înscris: 19.12.2005

 argument-logica-adevar, on Nov 4 2006, 12:13, said:

Am vazut la o emisiune (nu mai retin cand si pe ce post) cum niste straini care au vizitat tara si care aveau o atractie catre muzica populara (in general, nu doar romaneasca) au ramas fascinati de faptul ca muzica romanilor, indiferent in ce zona din tare te-ai duce, este foarte asemanatoare.

Noi ca romani ni se pare ca muzica din Ardeal e mai altfel decat cea din Dobrogea sau Moldova sau ca cea din Oltenie e diferita de cea din Maramures, dar ele in esenta sunt aceleasi. Trebuie sa fii straini sa-ti dai seama de acest lucru sau emigrezi si sa asculti multi ani la rand muzica care nu are de a face cu cea romaneasca ca apoi sa asculti muzica populara ardeleneasca, moldoveneasca, olteneasca si-ti vei da seama ca ele sunt aproape identice.
Diferentele de folclor intre regiuni sunt sesizabile si pt.straini.A spune ca nu exista diferente denota necunoastere.Ce asemanare exista intre Dansul Calusarilor,Hategana,Dansul Fetelor de la Capalna,Balaceana,Batuta din Moldova,Geamparaua?Iti spun eu:niciuna,nu se aseamana muzical,nici coregrafic.Vad ca toti de pe acest topic isi dau cu parerea in ale folclorului fara ca in viata lor sa fi dansat sau sa fi citit ceva pe tema folclorului.

#82
argument-logica-adevar

argument-logica-adevar

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 613
  • Înscris: 12.05.2006

 sofian george, on Nov 4 2006, 11:32, said:

Muzica din Muntenia si Oltenia are puternice influente orientale,balcanice(nu e nici o diferenta intre folclorul muntenesc sau oltenesc si cel bulgar sau macedonian).Dansul calusarilor este intalnit in toata zona balcanilor,nu este un dans oltenesc exclusiv.Muzica din Dobrogea e clar influentata de minoritatile turca,lipoveana si tatara,la fel si portul.Zona Banatului esta puternic influentata de folclorul sarbesc la fel si portul.Zona Ardealului este influentata de folclorul unguresc,aici atat dansurile,costumele cat si muzica sunt exclusiv dansuri maghiare preluate de romanii din Ardeal(exceptia este data de dansul fetelor de la Capalna).Zona Maramuresului este o zona aparte in folclorul romanesc.desi costumele sunt influentate de zona slava(ucrainiana)prin culorile tari,muzica este autentic romaneasca.Dansurile sunt asemeni celor din Ardeal cu unele particularitati(batutul maruntit este prezent si in zona Bucovinei).Zona Bucovinei este alterata in ultimii ani de aparitia elementelor de costum (bondita cu dihori)neexistente acum un secol(costumatia acum un secol era in culorile alb-negru).Zona bucovinei are ca particularitate existenta dansurilor barbatesti,dansuri spectaculoase si putin cunoscute, specifice doar Bucovinei:Arcanul,Clopotelul,Paduretul,Trilisestiul.Daca ar fi sa jurecam dupa autenticitate zona Moldovei si a Bucovinei este cea mai putin influentata de populatiile din jur.Muzica din Moldova nu seamana cu cea slava(ucrainiana).Muzica moldoveneasca are componenta dura data de folosirea trompetei si tobei(doba -se spune local)si nu moale ca in cazul muzicii slave(data de vioara sau alt instrument cu corzi).Costumul moldovenesc  feminin nu seamana cu cel din jur,in schimb cel barbatesc seamana cu cel folosit de romanii din Ardealul central,zona Cluj.Singurul loc din Romania unde s-au pastrat traditiile barbare este zona Moldovei.Mastile folosite indeosebi la sarbatorile de iarna provin din perioada ante-crestina,la fel si dansurile mascatilor.Pe timpul lui Ceausescu s-a incercat o uniformizare tampita folclorica prin exportarea unui dans dintr-o zona in alta,la fel s-a incercat si cu exportarea mastilor si a dansurilor cu masti din zona Moldovei in alte zone.Dansurile cu masti din zona Moldovei sunt :dansul Caprei(prezent in toata zona Moldovei),Dansul Ursilor(zona Bacau),Dansul Cerbului(Zona Bucovinei),Dansul Cailor(Botosani).etc.D-le Ramuc ,nu va bagati in domenii(folclor) pe care nu le stapaniti.Puteti contesta parerile mele,oarecum avizate in domeniu(in adolescenta am dansat in Dej la ansamblu) dar a spune ca folclorul muntenesc si oltenesc e autentic,ma face sa rad,dar cea ce e si mai hilar e sa spui ca cel din zona Moldovei e influentat de slavi(aici ma refer la moldovenii din Romania si nu cei din Basarabia).

In Bulgaria, Serbia, Ucraina a existat si exista un numar foarte mare de romani care au influentat traditiile din aceste tari.
Este normal ca muzica romaneasca sa semene cu cea sarbeasca, bulgareasac sau ucrainiana tinand cont ca aceste tari, prin romanii care exista si au exista acolo, au preluat de la noi portul si muzica.
E gresit spus ca romanii au copiata, a fost invers.
Daca ati folosi ambele emisfere ale creierului si logica ati fi ajuns la aceasta conluzie...

De exemplu in momentul de fata, in Serbia, traiesc 400-800 de mii de romani, care nu sunt recunoscuti, implicit ei fiind considerati sarbi. Nu vi se pare normal ca muzica romaneasca seamana cu cea sarba, tinand cont ca sarbii la care ne referim sunt de fapt romani sau sunt sarbi care au preluat de la romani muzica si portul in sute de ani de convietuire cu romanii? Vi se pare mi simplu ca romanii din Muntii Banatului s-au dus la cursuri de muzica in Belgrad apoi s-au intors inapoi?

In Bulgaria, pe o fasie de 100 de Km, de la Dunare in jos au fost foarte multi romani, la fel si in Muntii Balcani. Conform unui studiu ADN romaniii si bulgarii au si o componenta comuna... Oare datorita faptului ca bulgarii au format un stat pe un teritoriu locuit de romani? Ei au venit in sec 6-8 in schimb noi...
Nu e normal ca muzica romaneasca sa aiba o asemanare cu muzica bulgareasca tinand cont ca Bulgaria are o componenta romaneasca importanta? E mai simpu sa spunem ca romanii din Sud au s-au dus in Bulgaria sa ia cursuri de muzica apoi s-au intors. Dar nu cu mana goala ca au mai luat si niste costume populare.

Faza cu Ardealul m-a dat pe spate, la propriu...  
Sincer acum, poti compara traditiile unui neam nomad cu traditiile unui popor vechi (popor vechi inseamna un popor care traieste pe pamantul respectiv de foarte mult timp, doar asa aparand traditiile puternice bogate)? Nu cred. Crezi ca un neam cu traditii asa puternice putea sa preia muzica portul de la un popor care nu detinea asa ceva?
Stii cum aratau ungurii? Uita-te cum arata mongolii azi...
Uita-te cum arata ungurii azi.
Cine pe cine a influentat?


"D-le Ramuc ,nu va bagati in domenii(folclor) pe care nu le stapaniti.Puteti contesta parerile mele,oarecum avizate in domeniu(in adolescenta am dansat in Dej la ansamblu) dar a spune ca folclorul muntenesc si oltenesc e autentic,ma face sa rad"

Domnule, ati afirmat numai prostii.
Ati dansat degeaba in adolescenta in Dej, la ansamblu...

Edited by argument-logica-adevar, 04 November 2006 - 13:22.


#83
sofian george

sofian george

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 355
  • Înscris: 19.12.2005

 argument-logica-adevar, on Nov 4 2006, 13:16, said:

In Bulgaria, Serbia, Ucraina a existat si exista un numar foarte mare de romani care au influentat traditiile din aceste tari.
Este normal ca muzica romaneasca sa semene cu cea sarbeasca, bulgareasac sau ucrainiana tinand cont ca aceste tari, prin romanii care exista si au exista acolo, au preluat de la noi portul si muzica.
E gresit spus ca romanii au copiata, a fost invers.
Daca ati folosi ambele emisfere ale creierului si logica ati fi ajuns la aceasta conluzie...

De exemplu in momentul de fata, in Serbia, traiesc 400-800 de mii de romani, care nu sunt recunoscuti, implicit ei fiind considerati sarbi. Nu vi se pare normal ca muzica romaneasca seamana cu cea sarba, tinand cont ca sarbii la care ne referim sunt de fapt romani sau sunt sarbi care au preluat de la romani muzica si portul in sute de ani de convietuire cu romanii? Vi se pare mi simplu ca romanii din Muntii Banatului s-au dus la cursuri de muzica in Belgrad apoi s-au intors inapoi?

In Bulgaria, pe o fasie de 100 de Km, de la Dunare in jos au fost foarte multi romani, la fel si in Muntii Balcani. Conform unui studiu ADN romaniii si bulgarii au si o componenta comuna... Oare datorita faptului ca bulgarii au format un stat pe un teritoriu locuit de romani? Ei au venit in sec 6-8 in schimb noi...
Nu e normal ca muzica romaneasca sa aiba o asemanare cu muzica bulgareasca tinand cont ca Bulgaria are o componenta romaneasca importanta? E mai simpu sa spunem ca romanii din Sud au s-au dus in Bulgaria sa ia cursuri de muzica apoi s-au intors. Dar nu cu mana goala ca au mai luat si niste costume populare.

Faza cu Ardealul m-a dat pe spate, la propriu...  
Sincer acum, poti compara traditiile unui neam nomad cu traditiile unui popor vechi (popor vechi inseamna un popor care traieste pe pamantul respectiv de foarte mult timp, doar asa aparand traditiile puternice bogate)? Nu cred. Crezi ca un neam cu traditii asa puternice putea sa preia muzica portul de la un popor care nu detinea asa ceva?
Stii cum aratau ungurii? Uita-te cum arata mongolii azi...
Uita-te cum arata ungurii azi.
Cine pe cine a influentat?
"D-le Ramuc ,nu va bagati in domenii(folclor) pe care nu le stapaniti.Puteti contesta parerile mele,oarecum avizate in domeniu(in adolescenta am dansat in Dej la ansamblu) dar a spune ca folclorul muntenesc si oltenesc e autentic,ma face sa rad"

Domnule, ati afirmat numai prostii.
Ati dansat degeaba in adolescenta in Dej, la ansamblu...
Iradierea folclorica in zonele din sudul tarii (oltenia,munteni,dobrogea,banatul)s-a facut dinspre sud spre nord si nu invers.Teza d-voastra cu bulgarii ce-au urcat spre Arges sau Craiova sa invete folclor e puerila.Pe tot cuprinsul Bulgariei  exista dansuri asemantoare celor din oltenia-muntenia,i-am influentat pe toti?dupa d-voastra ,da.Dupa specialistii in folclor influenta s-a exercitat asupra romanilor.Folclorul dobrogean n-are nici o legatura cu cel tatar,turcesc,bulgaresc?Mai sa fie,oare Gemparaua e pur romaneasca?Dupa d-voastra,da.Dupa restul,nu.Dansurilesi muzica din Banat au o clara influenta sarbeasca,costumele sunt clar sarbesti,accentul este sarbesc,in consecinta folcloru-i sarbesc(pana si doinele banatene nu difera de cele sarbesti).Tampenia cu influenta romanilor in Serbia cade ,pt. ca o minoritate nu putea sa infuenteze intregul teritoriu sarbesc,poate influenta local,dar nu toata Serbia.Influenta folclorului maghiar in Ardeal nu e pusa in discutie nici de cei mai nationalisti folcloristi,d-voastra insa o puneti la indoiala,n-aveti decat, dar va faceti de ras.Cate dansuri dacice au invatat romanii dupa ce-au cucerit Dacia?La fel de multe au invatat si maghiarii de la romani.Dansurile,muzica si costumele din folclorul romanesc de astazi sunt o creatie a ultimelor secole.Sigur la 1300 ne existau dansurile de astazi,muzica de astazi din folclor a evoluat cu timpul si este si astazi in plin proces de transformare.Putinile traditii pastrate din vechime sunt cele ce aduc cu traditiile pre-crestine(mastile si dansurile lor,martisorul-cu mentiunea ca martisorul il gasim la toate popoarele din balcani).Dansurile ardelenesti sunt dansuri derivate din dansurile la moda la curtile regesti din Ungaria si apoi din imperiul Habzburgic.Sunt un fel de prelucrare dupa ureche a unor bucati muzicale din sec.17-18.Coregrafia dansului ardelenesc e luata de la maghiari,maghiarii la randul lor au preluat coregrafia de la germani.Coregrafia preluata de maghiari de la germani era mai lenta,maghiarii au facut-o mai dinamica iar romanii preluand coregrafia de la maghiari au facut-o mai lenta(dar nu atat de lenta ca a germanilor,de aceea dansurile maghiare sunt mai alerte decat cele romanesti din Ardeal).In concluzie este eronat sa spunem ca dansurile si muzica folclorica  din prezent este o reminiscenta a primului mileniu,nu,ele sunt creatii din sec.16-17-18,altele mai recente.Faptul ca nu avem folclor unitar este din cauza influentelor populatiilor din jur,acest fapt nu trebuie decat sa ne bucure,ar fi fost plictisitor sa gasim aceleasi costume,cantece si dansuri peste tot.

#84
soka norman

soka norman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,978
  • Înscris: 28.05.2006

 sofian george, on Nov 4 2006, 11:32, said:

i),Dansul Cailor(Botosani).etc.D-le Ramuc ,nu va bagati in domenii(folclor) pe care nu le stapaniti.Puteti contesta parerile mele,oarecum avizate in domeniu(in adolescenta am dansat in Dej la ansamblu) dar a spune ca folclorul muntenesc si oltenesc e autentic,ma face sa rad,dar cea ce e si mai hilar e sa spui ca cel din zona Moldovei e influentat de slavi(aici ma refer la moldovenii din Romania si nu cei din Basarabia).
nu chiar
arheologic vorbind,mastile din timpul dacilor sunt prezente numeros tocmai la populatia carpilor.mentionez ca vecinii lor scitii aveau o pasiune pt arta animaliera.nu stiu daca e influenta sau pura coincidenta.

cred ca costumul de acum 100 ani era mai simplu,apoi au aparut paietele,bijuteriile,decoratiile florale(inainte predominau cele geometrice).Toba si fluierul erau instrumentele predominante,apoi s-au raspandit vioara (cred ca pe vremea lui Stefan cel Mare),instrumentele metalice si altele.

 argument-logica-adevar, on Nov 4 2006, 12:13, said:

Am vazut la o emisiune (nu mai retin cand si pe ce post) cum niste straini care au vizitat tara si care aveau o atractie catre muzica populara (in general, nu doar romaneasca) au ramas fascinati de faptul ca muzica romanilor, indiferent in ce zona din tare te-ai duce, este foarte asemanatoare.

Noi ca romani ni se pare ca muzica din Ardeal e mai altfel decat cea din Dobrogea sau Moldova sau ca cea din Oltenie e diferita de cea din Maramures, dar ele in esenta sunt aceleasi. Trebuie sa fii straini sa-ti dai seama de acest lucru sau emigrezi si sa asculti multi ani la rand muzica care nu are de a face cu cea romaneasca ca apoi sa asculti muzica populara ardeleneasca, moldoveneasca, olteneasca si-ti vei da seama ca ele sunt aproape identice.
pai intr-o regiune se asteptau sa se cante rock,in alta hip hop,in alta manele :lol:
oricum romania are un numar de melodii mult mai mare decat folclorul occidental.nu stiu cate stiluri sunt si in cate grupuri se pot grupa(hora ,doina etc).parca la costum erau 112 stiluri.

#85
soka norman

soka norman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,978
  • Înscris: 28.05.2006
eu nu imi explic ce am vazut la televizor,la niste mongoloizi din tibet care dansau exact ca un dans din zona noastra desi ceva mai alert.ba unele triburi de acolo aveau si catrinte.
la curtea lu dromikete mesenii incepura sa joace.regele insusi intra in joc,sariind ca ferindu-se de o sageata.

bulgarii au un dans de zici cai kung fu,ucainenii au un folclor ca cel sarbesc.
cu alte cuvinte la romani iara avem retinere,moderatie.

Edited by soka norman, 04 November 2006 - 16:13.


#86
Ramunc

Ramunc

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,794
  • Înscris: 12.06.2006
Muzica din Muntenia si Oltenia are puternice influente orientale,balcanice(nu e nici o diferenta intre folclorul muntenesc sau oltenesc si cel bulgar sau macedonian).

Într-adevar exista asemanari între folclorul românesc si cel macedonean:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/99VOHw2xSMw?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/Hht3eJ_kY-M?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/EtnCyhdSYmE?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/53rP5gH1YVM?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/_7aPoqSXqCY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Bulgarii par ceva mai turciti:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/JcObZrYuU2k?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/18OdOWF7mfY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/CrFhuhEwZQA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Asemanarile trebuie puse pe seama substratului tracic, nu oriental. Oriental este ceea ce e turcesc (desi si ce e turcesc e de fapt bizantin, nu e adus de turci din Asia Centrala) si aceasta e destul de putin la nord de Dunare.

A spune ca nu e nici o diferenta între folclorul muntenesc si cel bulgar-macedonean e tras de par.





Dansul calusarilor este intalnit in toata zona balcanilor,nu este un dans oltenesc exclusiv.

E întâlnit în toata Europa (scuza-ma k33 ca te plagiez iar):


Un grup de Calusari britanici:
[ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/c/c9/CotswoldMorrisHandkerchiefs20040501_CopyrightKaihsuTai.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ http://www.eliznik.org.uk/RomaniaDance/dance-map/ritual-group.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]






Muzica din Dobrogea e clar influentata de minoritatile turca,lipoveana si tatara,la fel si portul.

Si care ar fi acordurile muzicii lipovenesti? Acestia descind dintr-o grupare religioasa extremista care cânta cel mult muzica bisericeasca.





Zona Banatului esta puternic influentata de folclorul sarbesc la fel si portul.

De fapt e invers, sârbii sunt puternic influentati de români:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/7BRVqSEZUG4?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]




Zona Ardealului este influentata de folclorul unguresc,aici atat dansurile,costumele cat si muzica sunt exclusiv dansuri maghiare preluate de romanii din Ardeal(exceptia este data de dansul fetelor de la Capalna)

:bigeyed:

Ce costume aveau maghiarii când au venit din puszta? A spune ca doar dansul fetelor de la Capâlna e românesc e teribil.






Zona Maramuresului este o zona aparte in folclorul romanesc.desi costumele sunt influentate de zona slava(ucrainiana)prin culorile tari,muzica este autentic romaneasca.

Se vede ca nu cunoasteti folclorul ucrainean:
http://www.sierpc.um.....- ukraina.jpg
http://www.toivakka....vat/ukraina.jpg
http://www.elbi.pl/f...337/ukraina.jpg
http://www.liguriaca...ia2/ukraina.jpg
http://www.hot.ee/uke/narva03.jpg





Singurul loc din Romania unde s-au pastrat traditiile barbare este zona Moldovei.Mastile folosite indeosebi la sarbatorile de iarna provin din perioada ante-crestina,la fel si dansurile mascatilor.


Aceste masti provin de la migratori, goti sau slavi. Se întâlnesc în Moldova si Bulgaria cu frecventa mai mare, dar si în alte parti.




dar cea ce e si mai hilar e sa spui ca cel din zona Moldovei e influentat de slavi(aici ma refer la moldovenii din Romania si nu cei din Basarabia).



O fi hilar dar eu nu am zis asa ceva.




Iradierea folclorica in zonele din sudul tarii (oltenia,munteni,dobrogea,banatul)s-a facut dinspre sud spre nord si nu invers.


Asta e într-adevar hilar. Realitatea e ca exceptând influenta turceasca, nu a existat o influenta balcanica semnificativa. În schimb ardelenii fugiti peste munti au adus în Oltenia si Muntenia costumele si arhitectura lor. Sunt sute de sate fondate de ardeleni la sud de Carpati si care au folclor ardelenesc, de pilda aproape jumatate din judetele Gorj si Vâlcea.




Dansurilesi muzica din Banat au o clara influenta sarbeasca,costumele sunt clar sarbesti,accentul este sarbesc,in consecinta folcloru-i sarbesc(pana si doinele banatene nu difera de cele sarbesti).


Si de unde au sârbii folclorul asta, l-au adus din Polonia (centrul de iradiere a slavilor)? Chiar nu stiti ca sârbii din Banat sunt o populatie recenta, nici macar în evul mediu târziu nu existau sârbi aici.





Dansurile,muzica si costumele din folclorul romanesc de astazi sunt o creatie a ultimelor secole.

Exista în jurul nostru popoare a caror traditii au într-adevar doar câteva secole vechime, de pilda ungurii sau sârbii. Iar folclorul lor e mult mai lipsit de substanta decât cel românesc. A spune ca folclorul românesc exista doar de câteva secole înseamna a crede ca pâna la un moment stramosii românilor nu au creat nimic si apoi au început brusc sa creeze. În realitate, traditii ca dansul calusarilor sunt o dovada concreta a continuitatii bimilenare (dansul calusarilor e de traditie romana antica), dar e o întâmplare ca avem aceasta dovada, celelalte sunt la fel de vechi sau mai vechi dar nu exista dovezi.





Coregrafia dansului ardelenesc e luata de la maghiari,maghiarii la randul lor au preluat coregrafia de la germani.


Si germanii de la cine au luat-o? Serios, chiar nu vedeti ca sunt prejudecati?

Edited by Ramunc, 04 November 2006 - 17:40.


#87
Kukker

Kukker

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 531
  • Înscris: 29.12.2004
Pt. folcloristi o pagina web :

www.folkradio.hu

pt a se distra cand scriu "lucrarile " din folclor.  :D

#88
Moinesti72

Moinesti72

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,089
  • Înscris: 30.07.2006

 Strict, on Nov 4 2006, 10:36, said:

Pentru cei care n-au înțeles încă, țăranul lui Ramunc, ăla cu muzică, arhitectură și costume, are un mic neajuns: nu mai există.  Despre cultura și civilizația țăranului român actual discuția s-a mutat în threadurile cu manele.


Mai nou,acei tarani "pitoresti" s-au mutat si in Bucuresti , fac nunti care incep inca din garsoniera(nu au rabdare sa ajunga in bodega) cu tropaieli si zbierete tribale pe ritmuri de manele, ca sa stie tot blocul ca inca 2 tarani se vor inmulti.

Dand nastere de pui vii pe care ii vor hrani cu lapte :D  :D

Edited by marius.bunu, 05 November 2006 - 10:30.


#89
Ramunc

Ramunc

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,794
  • Înscris: 12.06.2006

 marius.bunu, on Nov 5 2006, 11:27, said:

Mai nou,acei tarani "pitoresti" s-au mutat si in Bucuresti , fac nunti care incep inca din garsoniera(nu au rabdare sa ajunga in bodega) cu tropaieli si zbierete tribale pe ritmuri de manele, ca sa stie tot blocul ca inca 2 tarani se vor inmulti.

Dand nastere de pui vii pe care ii vor hrani cu lapte :D  :D


Bunu vine de la bunatate?

#90
Gentle_dragon

Gentle_dragon

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,850
  • Înscris: 03.08.2006

 argument-logica-adevar, on Nov 4 2006, 13:16, said:

In Bulgaria, Serbia, Ucraina a existat si exista un numar foarte mare de romani care au influentat traditiile din aceste tari. Este normal ca muzica romaneasca sa semene cu cea sarbeasca, bulgareasac sau ucrainiana tinand cont ca aceste tari, prin romanii care exista si au exista acolo, au preluat de la noi portul si muzica.
E gresit spus ca romanii au copiata, a fost invers. Daca ati folosi ambele emisfere ale creierului si logica ati fi ajuns la aceasta conluzie...

De exemplu in momentul de fata, in Serbia, traiesc 400-800 de mii de romani, care nu sunt recunoscuti, implicit ei fiind considerati sarbi. Nu vi se pare normal ca muzica romaneasca seamana cu cea sarba, tinand cont ca sarbii la care ne referim sunt de fapt romani sau sunt sarbi care au preluat de la romani muzica si portul in sute de ani de convietuire cu romanii? Vi se pare mi simplu ca romanii din Muntii Banatului s-au dus la cursuri de muzica in Belgrad apoi s-au intors inapoi?

In Bulgaria, pe o fasie de 100 de Km, de la Dunare in jos au fost foarte multi romani, la fel si in Muntii Balcani. Conform unui studiu ADN romaniii si bulgarii au si o componenta comuna... Oare datorita faptului ca bulgarii au format un stat pe un teritoriu locuit de romani? Ei au venit in sec 6-8 in schimb noi...
Nu e normal ca muzica romaneasca sa aiba o asemanare cu muzica bulgareasca tinand cont ca Bulgaria are o componenta romaneasca importanta? E mai simpu sa spunem ca romanii din Sud au s-au dus in Bulgaria sa ia cursuri de muzica apoi s-au intors. Dar nu cu mana goala ca au mai luat si niste costume populare.

Faza cu Ardealul m-a dat pe spate, la propriu...  
Sincer acum, poti compara traditiile unui neam nomad cu traditiile unui popor vechi (popor vechi inseamna un popor care traieste pe pamantul respectiv de foarte mult timp, doar asa aparand traditiile puternice bogate)? Nu cred. Crezi ca un neam cu traditii asa puternice putea sa preia muzica portul de la un popor care nu detinea asa ceva? Stii cum aratau ungurii? Uita-te cum arata mongolii azi... Uita-te cum arata ungurii azi.
Cine pe cine a influentat?
Domnule, ati afirmat numai prostii.
Ati dansat degeaba in adolescenta in Dej, la ansamblu...
Draga ALA, ar fi suficient sa folosesti macar jumatatea aia de creier ... daca ar fi :D Nu te prea pricepi la folclor dar ceea ce e mai grav stai prost rau de tot cu istoria. Cat despre argument, logica, adevar ... ce sa mai vorbim.
Stramosii ungurilor, mongolii aia pe care ii dispretuiesti cu atata nonsalanta au fost din neamul lui Gingis Khan si Timur Lenk si au stapanit un imperiu urias din Asia si pana in Europa. Au avut si au traditii pe care faptul ca tu nu le cunosti, le lasa rece. Au fost si sunt vajnici si priceputi crescatori de animale si mai ales cai. Din muzica lor s-au inspirat mari compozitori precum Brahms.
Sarbii au avut regat la vremea la care despre stramosii tai nu auzise nimeni. Sarbii si bulgarii au tinut piept turcilor si au aparat crestinatatea (cat au putut si ei) inaintea noastra. In general slavii sunt cunoscuti ca mari petrecareti si foarte buni cantareti si muzicanti.
Banuiesc ca stii la fel de putine chiar despre neamurile noastre, vlahii. Am impresia ca daca te intreb de valea Timocului, o sa incepi sa cauti cu infrigurare vreo harta.
Nici un om cu mintea intreaga nu vorbeste despre preluare si copiere. Este evident ca niste popoare vecine s-au influentat reciproc. Si mult mai important decat ce au fost stramosii tai este ce esti tu si ce vei deveni.

Edited by Gentle_dragon, 05 November 2006 - 18:41.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate