Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Baterie auto AGM 70AH vs normala ...

Extras carte funciara

Carucior pliabil pentru cumparatu...

In ce supermarket gasesc carne de...
 Cat de riscant e sa rezerv un hot...

Audi Q3 F3 PHEV - impresii si con...

AC Vortex nu mai incalzește

Scule electrice și impactul ...
 Huawei Pura 70/Pro/Ultra

Chiar se platesc pensiile la term...

Cu autorulota prin jud. Buzau

Cuptor Electrolux EOE7C31Z, cum i...
 Cablu Corsair 600W GPU

Solicitare documente emag

Uzucapiune teren intravilan

Recomandare aparat foto pt fotogr...
 

reabilitare blocului

- - - - -
  • Please log in to reply
100 replies to this topic

#37
tropojo

tropojo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 61
  • Înscris: 29.02.2016
desi subiectul a deraiat (intrebarea era, ce se mai poate face in situatia data in care locatarii unui bloc reabilitat nu sunt multumiti cu calitatea lucrarii efectate, mai exact unde si cui sa ma adresez) am sa incerc sa raspund si la celelalte intrebari care mi-au fost adresate:

@Danny_Darke: Reportaje s-au mai facut:
http://stirileprotv....-capitalei.html
http://www.ziare.com...ibelula-4431754
Iar ca sa chemi o televiziune, trebuie sa cunosti pe cineva. Si subiectul pe care il propui sa aiba potential de senzational. Ceea ce nu prea cred ca este cazul aici, caci intr-adevar nu au daramat blocul, atata doar ca au lucrat de mantuiala. Nu e ca si cum ar putea veni intr-o zi sa filmeze blocul ante anvelopare, iar a doua zi sa vina sa filmeze blocul post anvelopare.

In alta ordine de idei, problemele de functionalitate la acest gen de lucrari de reabilitare se vad in timp, iar calitatea acestora spre finalul lucrarii sau chiar mult dupa aceea cand se raceste vremea, ploua, ninge (spre exemplu daca sunt infiltratii prin terasa, daca se face igrasie, cat de bine izoleaza). Din acest motiv se si ofera o garantie de n ani.

Referitor la aspectul estetic, respectiv culoarea vopselei decorative, acest detaliu nici macar nu se precizeaza in proiect. Unele blocuri au fost vopsite in rosu aprins caramiziu. Altele intr-un verde bolnav. Altele in cine stie ce culori mai fistichii. Dupa ce logica nu ma intreba caci imi e greu sa raspund. Presupun ca exista sau ar trebui sa existe un arhitect responsabil al sectorului care sa stabileasca aceste detalii. Dar poate este daltonist :-)
Ceea ce am observat a fost ca la blocurile din jur, acum 2-3 ani s-a respectat modelul si culorile initiale. La cele reabilitate anul acesta, majoritatea au fost vopsite in culoarea asta alb murdar. Din ce motiv, nu stiu. Poate o fi fost mai ieftina vopseaua fara pigment de culoare. Sau poate or fi avut pe stoc mai multe galeti de vopsea alba. Sau poate cel care a facut achizitiile a luat galetile de la intrarea in magazin care erau de culoare alba. :-) Nu stiu. Ceea ce stiu este ca albul este o culoare pretentioasa, caci indiferent de cata rugina curge de pe balustrada de pe terasa, se va murdari rapid in 2-3 ani, de la praf, ploi, etc.. Totusi nu suntem in Grecia ca sa vopsim casele in alb.

@Platon: Nu stiu sa spun exact o cifra, insa unii colegi si cunoscuti care au anvelopat au spus ca s-au redus cheltuielile iarna cu aproximativ 30% iar vara este mai racoare in casa. Plus ca aspectul blocurilor din vecinatate reabilitate arata mai bine decat aratau inainte.

@maximg: nici nu stiu de unde sa incep :-)
Procesul de reabilitare a fost demarat de catre Primaria Sectorului 3 in care locuiesc cred ca acum vreo 4-5-6 ani (nu stiu exact).
Asociatiile de locatari au fost invitate sa depuna o cerere in acest sens, daca sunt interesate.
In consecinta, asociatiile de locatari interesate s-au inscris pe niste liste care ulterior au fost aprobate dupa niste criterii pe care nu le cunosc. Scara vecina a fost reabilitata inca de acum 3 ani, la fel si blocurile vecine. Scara in care locuiesc anul trecut era inca pe locul opt sute si ceva (maruntis). M-am intrebat si eu cum se face ca alte asociatii care s-au inscris in acelasi timp au fost aprobate inca de acum 3 ani, iar asociatia din care fac parte este inca pe locul opt sute si ceva. Nu stiu. Pot specula si banui multe, insa nu stiu daca acest lucru ar schimba prea multe.
Anul trecut, firma care a preluat administrarea blocului, a venit cu propunerea de a ne muta de pe lista care era finantata integral din fonduri europene pe o alta lista, care ar fi implicat si o contributie a locatarilor de 20%. Avantajul ar fi fost acela ca lucrarile s-ar fi demarat mai repede. In caz contrar, nu se stia cat am mai fi avut de asteptat. In aceste conditii, majoritatea locatarilor au fost de acord. Am preferat sa platim si noi ceva in plus, daca acest lucru ar fi insemnat urgentarea lucrarilor.
In consecinta, anul acesta, la inceputul primaverii a venit aprobarea.

Acum, referitor la contract. Valoarea contractului la prima mana, am inteles ca a fost de 150.000 Euro. Scara de 4 etaje, 20 de apartamente. Firma care a castigat licitatia (nu stiu in ce conditii a fost facuta, ce a continut caietul de sarcini, etc.) a subcontractat la randul ei parti din contract unor terte firme. Care terte firme nu stiu daca si la cate maini au mai subcontractat si acestea la altii.

Contractul, presupune urmatoarele lucrari a fi executate:
- inlocuirea ferestrelor cu termopane (acolo unde s-a dorit, intrucat unii locatari, putini la numar, care aveau deja termopane au preferat sa le pastreze pe cel vechi), inclusiv a usii de la intrare si a celor de la spatiile comune (ferestrele de la terasa si de la subsol);
- placarea cu placi de polistiren de 10 cm la exteriorul blocului, pe terasa si pe tavanul de la subsolul blocului;
- zugravirea exteriorului blocului;
- refacerea terasei (turnat de sapa si lipit carton);
- inlocuirea tevilor de apa calda orizontale din subsol, de la punctul in care se conecteaza la teava mare a RADET-ului.

Daca este mult sau putin nu sunt in masura sa ma pronunt. Personal, mi se pare o suma destul de mare insa cum am spus nu lucrez in domeniu si nu cunosc cat costa obtinerea avizelor, manopera, materialele, inchirierea schelelor, curatenia ulterioara. Insa presupun ca a fost suficient de mare, daca o firma s-a angajat ca pentru aceasta suma sa execute lucrarea. Cred ca ar fi fost de preferat sa fie stabilite niste standarde de cost, iar fiecare asociatie de locatari sa aiba libertatea sa isi aleaga firma cu care lucreaza. In acest fel s-ar fi eliminat comisioanele subcontractorilor, ale subsubcontractorilor si ale subsubsubcontractorilor. Si ar fi fost bani sa se angajeze si un diriginte de santier independent care sa se asigure de calitatea executiei. Cu siguranta beneficiarul ar fi fost mai multumit si de asemenea si executantul ar fi fost mai bine platit si multumit. Si ar fi avut interesul sa faca treaba buna pentru a fi recomandat si la altii. Dar asta ar fi insemnat eliminarea intermediarilor si ale comisioanelor acestora, ceea ce probabil ca nu era bine. Caci la asta se reduce, la bani. Insa chiar daca sunt din fonduri europene sau locale, acesti bani provin tot din taxele platite de noi, fie in calitate de locuitor al respectivului sector (taxe locale), fie in calitate de cetateni ai unei tari membre a Uniunii Europene (contributia Romaniei).

Personal, nu mi se pare absolut corect ca aceste lucrari de reabilitare sa fie "subventionate" doar pentru cei care locuiesc la bloc, cu predilectie in Bucuresti si celelalte orase mari. De ce nu si pentru cei care locuiesc la case? Sau pentru cei din alte orase care poate nu sunt macar municipii de judet. Insa nu eu sunt cel care a facut legea in ceea ce priveste reabilitarea termica a blocurilor din fonduri europene. Tot la fel cum nu eu sunt cel care a stabilit criteriile de acordare a acestor lucrari diferitelor firme. Eu incerc sa ma asigur ca drepturile imi sunt respectate atat cat se poate, in conditiile date. Iar banii care ii platesc ca taxe nu sunt exclusiv sifonati de firmele de partid.

Referitor la ce am povestit anterior, as putea sa povestesc mai multe cum se vand materialele de pe santier, sau cum se ... obosesc unii meseriasi inca de la primele ore ale diminetii. Acum este dreptul fiecaruia ce doreste si ce nu doreste sa creada; ceea ce nu inteleg insa, de unde inversunarea asta intre noi? Ceva la genul, daca nu iti convine, ia fa-ti singur din banii tai. Presupun ca vrei sa spui ca aceste lucrari nu sunt platite din banii mei. Iar daca nu sunt platite din banii mei, nici nu am ce pretentii sa ridic. Ai dreptate, insa numai partial. In sensul ca intr-adevar nu sunt platite direct din banii mei. Insa indirect sunt platite tot din banii mei. Si probabil si din banii tai. Precum si ai celorlalti cetateni care contribuie la buget local si national.


Aceste lucrari insa nu sunt gratuite, un cadou din partea Uniunii Europene pentru Romania, ci sunt platite in procent de 60% din fonduri europene, 20% din fonduri locale si 20% contributia locatarilor; iar scopul sau ratiunea acestora presupun ca este cresterea gradului de comfort termic prin reducerea pierderilor, astfel incat pe termen lung se recupereaza investitia. Cum insa aceasta o investitie destul de mare, este putin probabil ca prea multe asociatii de locatari sa le faca din fonduri proprii. Si de aceea Uniunea Europeana in parteneriat cu primariile locale finanteaza aceste lucrari. Insa nu trebuie uitat ca si Uniunea Europeana si Primariile locale functioneaza tot din banii colectati din taxele platite de cetateni.

Deci, in concluzie, eu nu vad aceasta ca pe o pomana facuta de catre stat pentru contribuabil. Ci mai degraba o vad ca pe o oportunitate de care pot beneficia de un comfort sporit, ca membru al acestui stat si al Uniunii Europene. Si de asemenea si firmele de constructii o vad ca pe o oportunitate de care pot beneficia sa faca profit. Ceea ce e ok, cata vreme se respecta niste standarde de calitate. Daca insa aceste standarde nu sunt respectate, sau daca beneficiarul lucrarilor refuza sa plateasca executantul, inseamna ca una dintre parti nu si-a respectat partea din contract.

Edited by tropojo, 29 May 2016 - 22:59.


#38
rinser

rinser

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,606
  • Înscris: 03.11.2010

View Postxmanyacs77, on 29 mai 2016 - 17:42, said:

Acest proces verbal de receptie este singurul care ne protejeaza de efectuarea unor lucrari de mantuiala?Posted Image

Cei de la primarie nu au un cuvant de spus la receptia finala?

Cei de la primarie sunt responsabili doar cu incasarea spagii.

#39
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

View Postmaximg, on 29 mai 2016 - 21:27, said:

Puteti raspunde  ?
Daca vrei sa stirpiti hotia , PT CE IMPLICATI PRIMARIA intr-o lucrare particularara ????
De ce nu spuneti primariei , guvernului , cui vreti,  " pas " , stati mai nene ca ne facem noi asociatia , ce vrem !?
...si va faceti singuri reabilitare , consolidare , pista de elicopter pe bloc ...ce doriti , cu cine doriti ...
Eu zic ca asa ar fi corect , sa va faceti pe banii vostrii , nu sa comandati voi pe banii nostrii !?

Problema e ca primaria nu se implica decat la nivel de jecmaneala. NU stiu de unde tot aveti impresia ca primaria se scoate de bani ca sa ajute niste amarati pe care pica blocul. Care bloc a fost construit tot de primarie, sau mai bine zis de stat. Deci cumperi un apartament facut de stat si tot statul vine si iti zice, stai ca ti-am vandut un lucru prost pe care trebuie sa il repar acum. Dar vreau sa il repar cu banii tai la preturi astronomice.  Nu stiu cati ar dori sa consolideze un apartament care face pe piata 25 mii de euro cu 35 mii euro. Cu "ajutorul" primariei.  Asta nu e ajutor, e hotie pe fata !.

Apropo am zis "PAS" dar vad ca primaria se incapataneaza sa ne "salveze".....mai zicea unu, fost primar, actual puscarias, domne sa se dea lege sa dam afara oamenii din case ca nu vor sa ii reabilitam la preturi de "primarie" .... HALAL !

@maximg sa iti detaliez ca vad ca nu intelegi...proprietarii fac un imprumut la primarie cu RAMBURSARE in termen de 25 de ani, in euro (ca tot ne plateste statul in euro, nu ?), mai precis 1.7 milioane euro pentru 60 de apartamente, si pentru acesti bani primaria se ocupa de licitatia pentru proiectarea si executia lucrarii. Asa ca...sa tot faci afaceri cu statul. Apropo un certificat energetic pe piata libera este 1-2 mil, pe noi ne costa 11 mil de apartament, de pret de primarie...sa tot faci afaceri cu primaria...Asa ca mare grija cu "ajutoarele dezinteresate al acestei institutii de binefacere" ...

Edited by bumpocbum, 30 May 2016 - 07:26.


#40
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,832
  • Înscris: 10.12.2006
La Sector 3 e Negoita si deja a intrat in el DNA anul asta, o sa ajunga probabil si la contractele astea cu preturi exorbitante. 150.000 Euro la scara de 4 etaje au clar mai multe sugative pe traseu.

#41
ASCENDED

ASCENDED

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,749
  • Înscris: 02.07.2010
Eu tot nu am înțeles dacă ei ca locatari au mai plătit ceva din buzunarul lor(sau urmează să plătească),și care ar fi această sumă.

Edited by ASCENDED, 30 May 2016 - 08:45.


#42
ArmanMedina

ArmanMedina

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 254
  • Înscris: 28.12.2015
Cred ca evita sa zica ca primaria le-a reabilitat blocul, gratuit, acum ca romanul, s-au gasit cu reclamatie ca au pus o bara care nu era si a ruginit si s-a murdarit fatada...
Si de ce sa scoata ei bara? Sa curate fatada? Sa vina aia sa inlocuiasca bara, sa spele fatada si ce mai zice el.

#43
ndor

ndor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,357
  • Înscris: 21.04.2005
Nu e nimic gratuit pe lumea asta ! Totul costa , intr-o forma sau alta.
Nu stiu cum e la sectorul 3 , dar in sectorul in care stau , propietarul plateste 20% din valoarea totala a lucrarii .  Restul sunt bani din fonduri europene din cate am inteles .

#44
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,106
  • Înscris: 09.01.2007

View Postmaximg, on 29 mai 2016 - 19:33, said:

Cunosc foarte bine ce lucrari se fac in sec 3 , si cum se fac . Nu cred mai nimic din ce spuneti , mai ales ca cerintele din caietele de sarcini sint foarte stricte , controale " la greu " ...asta este , nu va cred .
La ora asta se pregatesc actele pt 50 de blocuri ce vor intra in program , asa ca stiu ce spun .


Perfect, fii antena atunci la mine: blocul meu urmeaza sa fie reabilitat in S3, nu am semnat lista ca sunt acord cu aia 20% pana cand nu vine un tolomac de la primarie sau din spatiul cosmic sa ma lamureasca 20% DIN CE ?!?!

#45
tropojo

tropojo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 61
  • Înscris: 29.02.2016
Lucrarea de reabilitare inca nu a fost finalizata in consecinta nu a fost nici receptionata si nici platita.
Contributia locatarilor se va face peste 5 ani, la momentul expirarii garantiei lucrarii.
Pentru cei interesati de aceste aspecte, pot citi mai multe detalii aici:

http://www.b365.ro/r...3_237210.html#n

Pentru cei care considera ca ar trebui sa zic bogdaproste indiferent de calitatea lucrarii ca doar e gratuit si vorba aceea calul de dar nu se cauta la dinti... poate ar trebui sa se gandeasca ca pe acest principiu si drumurile sunt gratuite, si bordurile sunt gratuite si panselutele din parcuri sunt gratuite. E adevarat ca sunt contractate la preturi de n ori mai mari decat pretul normal de pe piata, iar aceste contracte sunt platite tot din taxele colectate de la contribuabili, dar ce mai conteaza acest lucru cand sunt gratuite, nu?

http://www.b365.ro/p...ica_203402.html

La fel de gratuite insa sunt si gropile din drumuri.

LE @overseas: in cazul meu, valoarea contractului am aflat-o la ceva timp dupa ce au inceput lucrarile; practic am fost pus in fata faptului implinit, desi am intrebat in nenumarate randuri anterior, cat va costa, nu mi s-a dat un raspuns clar; nu stiu cum se poate proceda, pentru ca valoarea contractului nu se cunoaste decat dupa finalizarea licitatie de atribuire a contractului; iar daca cererea asociatiei de locatari, prin care se solicita participarea la programul de anvelopare poate fi considerata angajamentul din partea acesteia sa fie reprezentata de Primarie pentru desemnarea contractului, chiar nu stiu daca ulterior finalizarii licitatiei, in cazul in care se comunica pretul total al contractului, aceasta poate refuza sau solicita refacerea licitatiei, sau desemnarea unei alte firme, etc.; de aceea am intrebat si eu aici, poate exista cineva cu cunostinte juridice care poate lamuri aceasta problema, eventual sa nu mai pateasca si altii cum s-a intamplat in cazul meu
Si inca un lucru, sa stii ca nu e necesar acordul tuturor locatarilor din bloc ci doar a majoritatii simple, respectiv 50%+1, deci ar fi de preferat ca locatarii sa inteleaga si sa se inteleaga unii cu altii ce inseamna acest lucru

Multumesc pentru raspunsuri si o zi mai buna la toata lumea!

Edited by tropojo, 30 May 2016 - 11:00.


#46
ArmanMedina

ArmanMedina

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 254
  • Înscris: 28.12.2015
Si cum au trimis dosarul mai departe daca tu nu ai semnat pe lista?
Acolo scrie tot ce o sa se repare in bloc, este ceva cu plan, dar daca zici ca nu ai semnat? cum ai ajung cu blocul pe lista?

#47
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,106
  • Înscris: 09.01.2007
1. este o semnatura de principiu cand se face dosarul
2. se mai cere o semnatura ca esti de acord ca primaria sa recupereze 20%, asta ti se solicita la inceperea lucrarilor; eu nu semnez pana cand nu vad deviz clar ! in caz contrar, sa-mi faca lucrarile 100% pe banii primariei

In lege se prevede ca la inceperea lucrarilor pe bloc, furnizorul prezinta primariei indicatorii tehnico-economici ai reabilitarii, deci ei au datele financiare dar nimeni nu le cere.

#48
ASCENDED

ASCENDED

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,749
  • Înscris: 02.07.2010

View Posttropojo, on 30 mai 2016 - 10:52, said:

Pentru cei care considera ca ar trebui sa zic bogdaproste indiferent de calitatea lucrarii ca doar e gratuit si vorba aceea calul de dar nu se cauta la dinti... poate ar trebui sa se gandeasca ca pe acest principiu si drumurile sunt gratuite, si bordurile sunt gratuite si panselutele din parcuri sunt gratuite. E adevarat ca sunt contractate la preturi de n ori mai mari decat pretul normal de pe piata, iar aceste contracte sunt platite tot din taxele colectate de la contribuabili, dar ce mai conteaza acest lucru cand sunt gratuite, nu?
La fel de gratuite insa sunt si gropile din drumuri.
Multumesc pentru raspunsuri si o zi mai buna la toata lumea!
Nu chiar să zici merci că a fost făcută gratis,dar poate un pic de implicare din partea beneficiarilor,nu strica.Măcar pentru supravegherea lucrărilor.
Cât despre faptul că au fost umflate prețurile,da,așa pare.
Ba chiar aș zice că partea voastră din sumă are doar rolul de a mai aduce un pic de plus la suma umflată deja.
Dar,dacă nu ar fi putut fi făcute "șmekerii",nici nu s-ar fi gândit să se apuce de lucrare.
Poate în cei 150000 de euro/scară cu 20,intra și altceva în afară de "anvelopare".
Pe care voi,neștiindu-le,nu beneficiați de ele,dar pe hârtii poate figurează ca lucrări executate.

La fel,o zi bună!

Edited by ASCENDED, 30 May 2016 - 12:08.


#49
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,106
  • Înscris: 09.01.2007

View PostASCENDED, on 30 mai 2016 - 12:07, said:


Poate în cei 150000 de euro/scară cu 20,intra și altceva în afară de "anvelopare".
Pe care voi,neștiindu-le,nu beneficiați de ele,dar pe hârtii poate figurează ca lucrări executate.

da exact, asta ma enerveaza la romani
stau toti cu capul plecat ca oile, sa nu supere pe nimeni
eu ma pun de-a curmezisul la orice manevra din asta
la mine sa vina sa-mi explice cu virgula sumele si specificatiile lucrarii
daca nu, sa-mi faca moka, nu-mi cer bani, nu ma intreaba => oricum le trebuie acceptul meu ca sunt proprietar !

#50
ASCENDED

ASCENDED

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,749
  • Înscris: 02.07.2010

View Postoverseas, on 30 mai 2016 - 12:12, said:


da exact, asta ma enerveaza la romani
stau toti cu capul plecat ca oile, sa nu supere pe nimeni
eu ma pun de-a curmezisul la orice manevra din asta
la mine sa vina sa-mi explice cu virgula sumele si specificatiile lucrarii
daca nu, sa-mi faca moka, nu-mi cer bani, nu ma intreaba => oricum le trebuie acceptul meu ca sunt proprietar !
Dacă începi să pui întrebări "deranjante",să nu ai surpriza de a nu se mai face lucrarea.

#51
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,106
  • Înscris: 09.01.2007

View PostASCENDED, on 30 mai 2016 - 12:15, said:

Dacă începi să pui întrebări "deranjante",să nu ai surpriza de a nu se mai face lucrarea.

pai exact despre acest gen de atitudine vorbeam
daca deshid gura, nu mai primesc zaharel

Edited by overseas, 30 May 2016 - 13:39.


#52
ArmanMedina

ArmanMedina

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 254
  • Înscris: 28.12.2015
Mai bine nu va facea nimic si nu mai aveati de comentat.

#53
ndor

ndor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,357
  • Înscris: 21.04.2005

View Postoverseas, on 30 mai 2016 - 12:12, said:

daca nu, sa-mi faca moka, nu-mi cer bani, nu ma intreaba => oricum le trebuie acceptul meu ca sunt proprietar !
Se pare ca nu prea intelegi principiul majoritatii .
Nu are nimeni nevoie de parerea ta . Daca sunt 50% + 1 din propietari de acord cu conditiile din contract lucrarea se face oricum .
Problema care se pune aici este cum se face , nu daca se face !

#54
hades

hades

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 941
  • Înscris: 16.12.2003

View Postndor, on 30 mai 2016 - 13:56, said:

Se pare ca nu prea intelegi principiul majoritatii .
Nu are nimeni nevoie de parerea ta . Daca sunt 50% + 1 din propietari de acord cu conditiile din contract lucrarea se face oricum .
Problema care se pune aici este cum se face , nu daca se face !

Daca 50%+1 din proprietari vor camere video pe scara....si el nu, camerele nu se monteaza.
La fel si in cazul asta.

Revenind la subiect: Sa lucrezi in domeniu si sa pretinzi ca e gratis e propaganda. :)

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate