Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare aparat de vidat alime...

Izolatie exterioara casa parter P...

Cuvinte si expresii neclare

Mod de lucru Purmo Tempco Digital...
 Samsung S90C vs LG C3

Problema sunet RCS

Amortizor sertare bucatarie

Codrea Pallady
 Blocurile goale! Orase in car...

Motorul pe benzina 1.0 SCe65

Mostenire In 1986

Lentile sferica pentru astigmatism
 Problema inlocuire usa spate A6 C...

Ce gen de muzica este?

Drepturile copiilor, in numele &#...

Mocheta peste parchet cu incalzir...
 

Alegere locatie de concediu

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
482 replies to this topic

#289
max_01

max_01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,403
  • Înscris: 07.02.2017
Noi plătim peste tot,unde se poate, cu cardul.
Sigur ca trebuie sa ai și bani lichizi pentru a putea plăti acolo nu se poate efectua plata cu cardul.
Pentru a putea scoate bani, fără comision, de la orice ATM, din România sau alta tara europeana, inclusiv Croația, cei de la Erste/BCR, au cardul George.Daca îți intra lunar, suma minima de 600 lei, nu ți se percepe taxa de administrare cont.In caz contrar, ți se percepe, lunar, o taxa de circa 5 lei/luna.Noi avem și un asemenea card.
Ieri, printre altele, mi-am spălat și masina de praful de care va spuneam.
Inclusiv aseară, marea a fost foarte agitata.

Edited by max_01, 15 July 2021 - 09:22.


#290
mdt

mdt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,631
  • Înscris: 12.12.2006
@max_01 in zona unde suntem noi marea e agitata in locuri unde e mai expusa, in golfuri nu. De exemplu zilele trecute la Kuvi, in golful mare, spre sud, avea valuri, in golfulet era linistita. Inclusiv ieri a fost foarte linistita la Lone. Azi de dimineata ne-am plimbat prin Novigrad, era linistita in golful Karpinjan.

Edited by mdt, 15 July 2021 - 16:56.


#291
max_01

max_01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,403
  • Înscris: 07.02.2017

View Postmdt, on 15 iulie 2021 - 16:56, said:

@max_01 in zona unde suntem noi marea e agitata in locuri unde e mai expusa, in golfuri nu. De exemplu zilele trecute la Kuvi, in golful mare, spre sud, avea valuri, in golfulet era linistita. Inclusiv ieri a fost foarte linistita la Lone. Azi de dimineata ne-am plimbat prin Novigrad, era linistita in golful Karpinjan.
Ieri a fost linistita marea, în zona Novigrad.Da, in zonele protejate de golfulețe, întotdeauna, valurile sunt mai mici.
Cea mai apropiata plaja de noi este cea de la Aminess  Sirena Campsite(camping de 4 stele pentru cei care prefera cazarea la rulota,marea majoritate a vehiculelor au numere de Austria și Germania, apoi urmează, mai puține la număr, cele  de Polonia, Cehia, Slovenia, Elvetia, Slovacia)),situata la circa7 minute de mers pe jos.
Pentru ca ieri dimineață timpul era mai noros, că și azi, ne-am dus pentru baie , la plaja Kastanija, aflata în partea nordica a peninsulei Karpinjan.Langa plaja Kastanija se afla o parcare auto, cu plata.5Kuna- parcarea 1h și 30 kuna-parcarea 24h.Se plătește cu telefonul.Am fost la plaja Kastanija, în intervalul orar 12.00-16.00, ora Croației.Probabil voi erați plecați din zona la acea ora.Noi am parcat autoturismul într-o parcare gratuita, situata la circa 700m de plaja Kastanija, situata pe drumul de acces de la Novigrad , pe lângă portul turistic,  spre aceasta plaja, lângă o livada de măslini situata lângă golful menționat pe Google Maps, Lungomare.Ca reper, nu departe de aceasta parcare se afla un ansamblu de clădiri vechi tip ferma cu aspect arhitectural italian.
La plaja Kastanija, nu se afla dușuri și cabine de schimb, asa cum se găsesc în zona Aminess Sirena Campsite sau  în zona peninsulei Karpinjan însă se poate merge pentru dus, la locul de acces la plaja pentru nudiști, marcata cu inițialele FKK, care este cel mai apropiat de plaja Kastanija.
După cum probabil ai constatat,  la plajele situate în partea frontala a peninsulei Karpinjan, zona de acces la mare nu este amenajata.Este stâncoasa.La Kastanija este pietriș.
Novigrad, zona veche a orașului este plăcută însă foarte mica în comparație cu cea de la Rovinj sau chiar Porec.Merita vizitat și Umag care are zona veche mai mica și ca cea de la Novigrad.Lejer, în 35 de minute, dacă doar vreți sa va plimbați, aveți suficient timp.
Arhitectural, zonele vechi ale orașelor din Istria, menționate de mine, sunt identice.Difera doar mărimea lor.
Azi timpul este închis, în acest moment, asa ca am luat în calcul o scurta deplasare prin zona(Porec, Umag sau chiar Rovinj) iar Baia sa o lăsăm pentru deseară, dacă starea vremii o va permite.

Edited by max_01, 16 July 2021 - 10:17.


#292
florinbad

florinbad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,273
  • Înscris: 14.11.2006
Cucu?😀
S-a mai plâns cineva ca pe topicul Croației userii răspund cu întârziere...  Deci mdt și max ceva impresii, dacă se poate?... Eu trăiesc doar din amintiri. Datorita unor probleme familiale (alzheimerul unei matusi) nu pot depăși Bulgaria ca granița. Asa ca recenziile recente, care se egzista dar lipsesc cu desavarsire nu prea mai apar pe acest forum și îmi sunt ca o gura de oxigen si un imbold pentru excursiile viitoare. Mulțumesc anticipat pentru impresii!
Reamintesc grecomanilor și turcomanilor ca (,) Croația este o tara superba!

Edited by florinbad, 27 July 2021 - 15:16.


#293
mdt

mdt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,631
  • Înscris: 12.12.2006
Eu nu prea stiu ce sa povestesc, noi am tot fost in Croatia, in 2019, 2018, 2016, samd. Nu ne-a prea surprins nimic, cam stim la ce sa me asteptam :)

De data asta am avut cazare 9 nopti la Rovinj. Foarte bine si frumos, animatie fara sa para supraaglomeratie desi seara era greu sa gasesti o masa in orasul vechi dupa ora 20. La plaja in general am mers in golful Lone, noua ne place sa stam la umbra sub pini si la soare doar pana ce ne uscam iesind din apa. Apa limpede, curata, linistita, relativ calda (25 de grade zicea  https://www.seatemperature.org), am folosit aqua shoes pentru ca plaja e de pietricele si sunt pietre si in apa. Ne-a placut mult acolo pentru ca in timpul orelor de “plaja” ne mai ridicam si faceam si lungi plimbari incoace si incolo prin peninsula. O gramada de biciclisti, toata lumea linistita si in treaba ei. Intr-o zi am fost la plaja la Kuvi (in apropiere) si in alta zi la Fazana. Si aici sunt din loc in loc copaci care fac umbra direct pe plaja, daca ajungi suficient de devreme (ex. 9 - 9:30) prinzi loc sub copac. In spatele plajei este alee de promenada care duce intr-o parte la orasul vechi si port si in cealalta parte la campinguri. Ne-a placut si aici la plaja dar apa usor mai tulbure pentru ca era si ceva nisip in apa. Am preferat totusi Lone asa ca nu am mai mers si a doua oara.

Ce am vizitat - noi am mai fost o data in Istria asa ca obiectivele principale ale zonei le-am vazut atunci. Acum am incercat sa mergem unde nu am mai fost.

Am mers intr-o dupa amiaza la Vrsar si apoi am luat cina in Limski Fjord (au stridii cultivate local, sunt foarte proaspete si bune, am fost si data trecuta acolo), in alta dupa amiaza am fost la Opatija, intr-o zi am fost la Dinoland (merita pentru copii sub 8 ani, ai nostri au fost cam mari). Noi am mers si pt ca cea mica era julita la genunchi si am zis sa o tinem putin departe de apa :)

Intr-o dimineata am fost la Novigrad, ne-am plimbat pana la pranz si apoi am mers la Istralandia - parc acvatic relativ nou, curat, bine intretinut, cozi maricele la unele tobogane dar nu la toate. Foarte frumos pozitionat intr-o padure pe un deal in panta :)

In rest ne-am cam petrecut dupa amiezile si serile in Rovinj, am batut oraselul in toate directiile :)
Intr-o dimineata a plouat si am ajuns la acvariu - nu e cine stie ce, pesti locali in doua incaperi. Dar nici intrarea nu a fost scumpa. Dupa amiaza a iesit soarele si am mers la plaja :)

Restaurantele acceptau cardul marea majoritate (spre deosebire de anii trecuti in Rab si Krk unde majoritatea voiau cash. Nu stiu daca motivul este factorul insula sau trecerea timpului).

Supriza neplacuta - cea legata de bancomate. Pe langa eventualul comision al bancii proprii la care ai cardul, pe langa oferta de a ti se extrage euro la cursul bancomatului si nu kuna, a aparut acel comision nou, al bancomatului insusi. (Daca alegeai ca vrei kuna la cursul bancii tale, nu la cel oferit de ei). Chestia asta nu am intalnit-o in peregrinarile din anii trecuti. Comisionul varia in zona 20-30 kuna per extragere. L-am platit din graba prima oara, apoi am cautat si gasit bancomatul Erste care nu avea acest comision.

Daca sunt intrebari pot sa raspund, altfel nu stiu ce sa mai zic de interes general.

Ne-am simtit bine, atmosfera relaxata, oameni civilizati, linistiti, fiecare in treaba lui, atat localnici cat si turisti.

Edited by mdt, 27 July 2021 - 17:15.


#294
florinbad

florinbad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,273
  • Înscris: 14.11.2006
Mulțumesc! Max, ai legătura! 😀

Edited by florinbad, 27 July 2021 - 18:20.


#295
max_01

max_01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,403
  • Înscris: 07.02.2017
Anii anteriori, am postat pe acest topic, impresii pe care le-am considerat ca ar putea fi utile și altora, despre locațiile vizitate.Din anul 2017, mergând în fiecare an în Croația, în locații diferite, deja suntem familiarizați cu Croația asa ca acum, la ultima vizita, am postat doar ce am considerat ca ar fi informații noi, chiar dacă pentru unii sunt modeste sau total lipsite de importanta.
În Novigrad, zona turistica, în foarte multe locuri, se poate plăti cu cardul iar noi am profitat de aceasta oportunitate.Am folosit bani lichizi doar pentru înghețată sau accesul la muzeul marinei militare austro ungare din Novigrad, unde nu se poate plăti cu cardul.Acest muzeu este micuț, consta în parter+ etaj, având împreună o suprafață totală de circa 90m pătrați, maxim.Consta mai mult în expunerea unor machete navale, fotografii, uniforme si diverse obiecte care țin de tehnica militara(arme de infanterie dar și mine marine sau o torpila expusa în fata muzeului).Accesul în muzeu costa 30 Kuna .
În vecinătatea portului turistic unde se afla și un mic parc, langa o frumoasa clădire în stil italian, se afla bancomat Erste.
Apelând la google, pot fi găsite bancomate pentru a scoate bani lichizi.Erste/BCR au cardul George care îți permite să scoți bani, de la orice bancomat din tarile membre UE, inclusiv România, al oricărei bănci, bani, fără comision.
În zona veche a Novigradului, ca și la Rovinj, Porec, Dubrovnik, de exemplu, de regula nu vei găsi parcare auto chiar lângă clădirea unde te cazezi ci doar la mare distanta, de regula,  contra cost.
Din Istria, poți sa faci excursii de o zi și în Italia(Trieste, de exemplu, care arhitectural, în zona veche, îți dă impresia ca te afli în Austria,datorita trecutului austriac al acestui oras)sau Slovenia la diverse locații turistice(Postojna cave-pestera Postojna sau castelul Predjama, aflat nu departe de aceasta pestera, care este în top 10 castele fascinante).Datorita timpului foarte scurt, anul asta, noi nu am părăsit teritoriul croat pana ce am plecat acasă.Obiectivele turistice din Italia si Slovenia,mentionate de mine, le-am vizitat anii anteriori.
Am remarcat ca plajele frecventate majoritar de turiști care locuiesc în tari ca Austria, Germania, Elveția, sunt mult mai curate fata de cele frecventate de băștinași care deși au în zona, coșuri de gunoi, in  multe situații, își lasă de deseurile(sticle, pet-uri, capace de sticla, chiștoace de tigari)pe plaja.Cu toate astea, plajele sunt mai curate fata de cele din România.
Anul asta, în zona Novigrad, la plajele frecventate de noi,nu am văzut pe jos, urma de deșeu.Totul a fost impecabil.Calitatea umana își spune cuvântul.
Mie, mai ales, îmi plac plajele care oferă în fata, o vizibilitate a marii ,nelimitata.Imi displac plajele având la o anumita distanta,în fata, insula/insule, sau o portiune a continentului care mie îmi da impresia ca ma aflu la lac și nu la mare, asa ca îmi selectez locațiile de concediu, obligatoriu pe acest aspect și optez pentru plaje care se învecinează cu copaci a căror umbra o ador.Imi displace sa stau mult la soare.Stau foarte mult în apa, practicând snorkeling iar când ies afara, la scurt timp, trec la umbra copacilor, unde ma relaxez uitandu-ma la mare, citind o carte sau știri pe internet. Fiecare cu gusturile/metehnele sale.

Edited by max_01, 28 July 2021 - 09:39.


#296
max_01

max_01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,403
  • Înscris: 07.02.2017
Fata de anul trecut,în spatii închise,în perioada scurtului nostru sejur,  în Croația era obligatoriu portul măștii de protecție.Probabil și acum este asa.
Și în Slovenia, în spatii închise, este obligatoriu portul măștii de protecție.
În Ungaria, nu este obligatoriu portul măștii de protecție în spatii închise.

#297
florinbad

florinbad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,273
  • Înscris: 14.11.2006
Multumesc! Citindu-va pe amandoi, am retrait, fugar ce-i drept, fragmente din Croatia si Slovenia (Postojna, Scokjan si Predjama).

#298
laurcj

laurcj

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,553
  • Înscris: 22.07.2008
Eu am fost cu familia in 2017 la Rovinj, ne-a placut foarte mult, am povestit totul pe topicul de Rovinj si am pus si poze. Anul acesta initial vroiam sa mergem la Porec, tot in Istria, dar pe urma ne-am hotarat ca daca tot facem drumul pana acolo sa vedem si alta zona, si am facut rezervare in apropiere de Omis. La Omis este si plaja cu nisip cu intrare lina in apa si pentru copii va fi mai ok, desi acum au mai crescut, nu se mai joaca atata in nisip Posted Image. Urmeaza sa plecam in august, sper sa nu creasca mult cazurile de Covid pana atunci in Croatia sau Romania, sa se schimbe ceva la conditiile de intrare in tara. Copiii sunt sub 12 ani, deci nu sunt vaccinati anti Covid si ar fi aiurea sa mai platesc test PCR.


View Postmdt, on 27 iulie 2021 - 17:11, said:

Supriza neplacuta - cea legata de bancomate. Pe langa eventualul comision al bancii proprii la care ai cardul, pe langa oferta de a ti se extrage euro la cursul bancomatului si nu kuna, a aparut acel comision nou, al bancomatului insusi. (Daca alegeai ca vrei kuna la cursul bancii tale, nu la cel oferit de ei). Chestia asta nu am intalnit-o in peregrinarile din anii trecuti. Comisionul varia in zona 20-30 kuna per extragere. L-am platit din graba prima oara, apoi am cautat si gasit bancomatul Erste care nu avea acest comision.

Mai tii minte de la bancomatul carei banci ai scos cu comision ? Eu intentionez sa platesc cu cardul Revolut peste tot unde se poate plati cu cardul si sa scot cash tot de cardul Revolut, asa pt maruntisuri care nu se pot plati cu cardul. Am inteles ca comisionul ar fi in principal la bacomatele Euronet, care sunt in multe locatii turistice. Citeam pe undeva ca la bancomatele bancilor locale nu ar fi comision al bancomatului.

Edited by laurcj, 28 July 2021 - 12:00.


#299
mdt

mdt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,631
  • Înscris: 12.12.2006
Zagrebacka Banka, Intesa si Reiffeisen Bank aplica un comision extra acum (daca selectezi cursul tau, nu cursul lor). Parca am verificat si alta banca, nu-i mai tin minte numele.

Si noi ne-am mirat pentru ca in 2019 nu era asa, bancomatele bancilor erau “civilizate”.

De scos cu comision am scos doar prima oara cand ne grabeam si aveam nevoie de cash pt prima masa la restaurant (nu stiam daca se poate plati cu cardul si oricum ne trebuia pentru bacsis). Apoi doar am facut pasii sa vedem daca aplica acel comision dar am dat cancel la sfarsit.

Edited by mdt, 28 July 2021 - 12:25.


#300
mdt

mdt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,631
  • Înscris: 12.12.2006
(Selectezi cursul tau respectiv alegi sa-ti scoata direct kuna de pe Revolut, la fel se comporta, iti cere comision)

#301
dariuscha

dariuscha

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,557
  • Înscris: 14.04.2008
Cred ca trebuie atentie sporita la bancomate. In Cehia, la 1000kc, bancomat erste, card revolut, prima extragere cash din luna, 150 comision.
Am scos banii degeaba, peste tot se putea plati cu cardul sau in euro (inclusiv parcarea).


#302
laurcj

laurcj

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,553
  • Înscris: 22.07.2008
Deci in Croatia, in vara asta, 2021, doar de la bancomate Erste se poate scoate cash fara comision de pe cardul Revolut ? Mai zicea cineva pe pagina anterioara ca a scos fara comision de la banca postei (nu stiu care e aceea) si nu stiu daca e vorba de anul asta

Tin minte ca in 2017 pe unde am fost doar cu  monede de kuna se putea plati pacarea, foarte enervant, nu stiu daca s-a schimbat de atunci.

Edited by laurcj, 28 July 2021 - 13:12.


#303
mdt

mdt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,631
  • Înscris: 12.12.2006
Din toate bancomatele testate de noi, doar de la Erste. Nu exclud posibilitatea sa existe si altele pentru ca la un moment dat ne-am oprit din testat bancomate si l-am folosit tot pe cel Erste din centrul Rovinj-ului. Asteptam un update la intoarcerea din vacanta, poate gasiti voi si altele!

Parcarile - unele sunt cu tichet, iei la sosire, platesti la plecare cat ai stat, la altele trebuie sa platesti de la inceput un numar de ore. La unele a mers cu cardul, la altele doar cash. Nu mai stiu care-unde.

Cash am folosit asa: la bacsisuri, la inghetata (in unele locuri mergea card in altele nu), la dat fetele in gonflabilele alea pe apa, la cate o terasa la care nu aveau plata cu cardul, la Dinoland, la piata.

Edited by mdt, 28 July 2021 - 14:13.


#304
-ina-

-ina-

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 292
  • Înscris: 02.02.2006

View Postlaurcj, on 28 iulie 2021 - 13:11, said:

Deci in Croatia, in vara asta, 2021, doar de la bancomate Erste se poate scoate cash fara comision de pe cardul Revolut ? Mai zicea cineva pe pagina anterioara ca a scos fara comision de la banca postei (nu stiu care e aceea) si nu stiu daca e vorba de anul asta

Tin minte ca in 2017 pe unde am fost doar cu  monede de kuna se putea plati pacarea, foarte enervant, nu stiu daca s-a schimbat de atunci.
Eu am scos anul acesta cu Revolut fara comision de la banca postei.
Pt parcare, sotul si a instalata aplicatia pe telefon si asa a platit...


#305
max_01

max_01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,403
  • Înscris: 07.02.2017

View Post-ina-, on 28 iulie 2021 - 16:10, said:



Pt parcare, sotul si a instalata aplicatia pe telefon si asa a platit...
Ce aplicație?

#306
-ina-

-ina-

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 292
  • Înscris: 02.02.2006
Nu mai știu exact, e un cod QR pe care l scanezi. Îl intreb pe sot și va spun...

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate