Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cuvinte si expresii neclare

Mod de lucru Purmo Tempco Digital...

Samsung S90C vs LG C3

Problema sunet RCS
 Amortizor sertare bucatarie

Codrea Pallady

Blocurile goale! Orase in car...

Motorul pe benzina 1.0 SCe65
 Mostenire In 1986

Lentile sferica pentru astigmatism

Problema inlocuire usa spate A6 C...

Ce gen de muzica este?
 Drepturile copiilor, in numele &#...

Mocheta peste parchet cu incalzir...

La multi ani mie!

Senzor filtru particule GOLF 7
 

Prima casa II ar putea garanta 70-80000 euro

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
119 replies to this topic

#55
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005
speculatii din presa

Quote

Băncile au timp până pe 4 februarie să se gândească la Prima Casă 2. Programul nu va include doar locuințe noi, pentru a nu încălca legile concurenței, dar băncile vor descuraja achiziționarea de locuințe vechi.

Săptămâna aceasta, Ministerul Finanțelor Publice, alături de reprezentanți ai bancherilor și ai celorlalte părți implicate, va decide sub ce formă va funcționa programul Prima Casă 2. „Pe 4 februarie urmează ca reprezentanții băncilor care vor să continue cu Prima Casă să aibă o întâlnire cu cei de la Ministerul Finanțelor. Fiecare bancă http://www.capital.ro/images/cuvant-carte.gif va veni cu o propunere privind noua formă a programului, urmând să se aleagă cea mai bună variantă. Ministrul finanțelor este cel care are ultimul cuvânt. Băncile, prin ARB (Asociația Română a Băncilor), vor trimite informații din zona lor de expertiză, mai ales reglementarea garanțiilor și, în general, tot ceea ce ține de partea de creditare “, explică surse bancare.

Instituțiile de credit evită, deocamdată, să dea foarte multe detalii despre viziunea lor asupra programului guvernamental de garantare a creditelor pentru locuințe, însă niciuna dintre ele nu pare să agreeze o variantă în care locuințele din program ar urma să fie obligatoriu nou-construite. Această ultimă posibilitate o susțin însă constructorii și dezvoltatorii imobiliari. „Asociația Română a Băncilor a avut o serie de discuții cu băncile partenere pentru a pregăti propuneri privind lansarea produsului Prima Casă în varianta a doua. Până în prezent, se cunoaște intenția autorităților de a include în program în primul rând locuințe noi. Propunerea băncilor va fi însă de a nu considera locuințele nou-construite ca singurul tip eligibil“, spun bancherii.

Medicament pentru imobiliari, cu reacții adverse în Comisia Europeană

„Guvernul ar putea să introducă instrucțiuni privind tipul de locuințe care vor fi incluse în program, dacă aceste instrucțiuni nu se bazează pe criterii legate de favorizarea unui anumit sector economic“, a declarat, pentru Capital, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului  Concurenței. Instituția a trimis, la rândul ei, o serie de propuneri către Ministerul Finanțelor. Chirițoiu mai spune că, dacă se constată faptul că programul Prima Casă ar ajuta în mod direct un sector al economiei (în speță construcțiile), Comisia Europeană poate impune stoparea programului și returnarea eventualului ajutor de stat împreună cu dobânzile aferente.

În fapt, întreaga discuție privind programul Prima Casă în varianta a doua este o mare încercare de a păcăli Uniunea Europeană, cu scopul de a susține domeniul imobiliar și industriile adiacente acestuia. Mai voalat o recunosc și ce de la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), direct implicat în program din postura de instituție care garantează creditele acordate de bănci în Prima Casă. „În viziunea Fondului, îmbunătățirea programului se referă la două componente, adică păstrarea caracterului social al programului și implementarea unor măsuri care să genereze un efect multiplicator în economie. În acest sens, fondul a trimis deja un set de propuneri către Ministerul Finanțelor Publice“, spun cei de la FNGCIMM.

În traducere, „păstrarea caracterului social” înseamnă îmbrăcarea într-o haină agreată de Comisia Europeană, în timp ce „măsurile cu efect multiplicator“ reprezintă fondul problemei, adică încurajarea vânzării de locuințe noi și a sectorului construcțiilor. De altfel, atât dezvoltatorii contactați de Capital, cât și reprezentanții firmelor de construcții sunt extrem de încântați de forma pe care ar urma să o ia Prima Casă. În opinia președintelui Asociației Române a Antreprenorilor din Construcții (ARACO), Laurențiu Plosceanu, întreaga soartă a domeniului pe care îl reprezintă depinde de programul Prima Casă, care ar trebui să includă doar locuințe noi. De altfel, reprezentanții patronatelor au elaborat și o scrisoare deschisă prin care cer explicit premierului Boc să construiască legea în așa fel încât minimum 75% din locuințele din program să fie noi.

Cum ar face bancherii

În mare, există două posibilități prin care oamenii ar putea fi îndreptați către locuințele noi fără ca statul să încalce prevederile Uniunii Europene privind concurența. Fie legea va include prevederi care să direcționeze clienții către un anumit tip de locuință, fie aceste departajări se vor face la nivelul condițiilor de creditare. În această a doua situație, rolul fundamental îl au băncile și normele lor de creditare.

În piața bancară au fost avansate deja câteva posibile variante. Una dintre ele ar fi ca pentru creditele acordate la achiziționarea de locuințe vechi, avansul să fie mai mare (până la 25%), fapt care ar redirecționa o parte a clienților, iar tratamentul diferențiat ar putea fi explicat prin riscul mai mare de devalorizare http://www.capital.ro/images/cuvant-carte.gif a locuințelor vechi. De altfel, băncile aplică deja o astfel de clasificare și, în unele cazuri, în funcție de zona de amplasare sau de vechime, de la prețul de evaluare al locuinței se scade până la 40% pentru a obține valoarea de ipotecă.

„Am putea aplica dobânzi mai mari la creditele pentru locuințe vechi sau am putea renunța la comisioanele de acordare și de administrare în cazul în care clientul optează pentru o casă nouă. În plus, avem la îndemână posibilitatea de a cere o acoperire mai mare cu garanții a creditului (până la 133%), ceea ce ar însemna practic un avans mai mare din moment ce, prin lege, clientul Prima Casă nu mai poate avea alte proprietăți“, spune un bancher.

O altă posibilitate invocată în piața bancară este aceea ca Fondul de Garantare a Depozitelor și Ministerul Finanțelor să includă în forma finală a legii impuneri privind ponderea locuințelor noi în totalul celor vândute de fiecare bancă prin programul „Prima Casă“. Cu alte cuvinte, băncile ar trebui să vândă un anumit număr de locuințe noi (75%, de exemplu) fapt care le-ar conveni de minune în contextul în care multe dintre ele se află și în postura de finanțatori ai dezvoltatorilor imobiliari rămași cu mii de apartamente nevândute din cauza crizei.

Creditele urcă la 80.000 de euro

O altă acțiune menită să sprijine achiziția de locuințe noi prin programul guvernamental de garantare este posibila majorare a plafonului maxim de la 60.000 de euro la 80.000 de euro. După cum notează ediția electronică a Capital, această majorare este considerată absolut necesară de majoritatea dezvoltatorilor imobiliari care ar vedea pragul maxim chiar undeva în apropierea valorii de 90.000 de euro. Și Fondul de Garantare este adeptul unei astfel de modificări și a trimis deja o propunere în acest sens Ministerului Finanțelor Publice, deși reprezentanții FNGCIMM spun că „deocamdată rămâne de văzut cu cât va crește plafonul de garantare“.

Problema mare ar putea fi însă aceea că, în urma majorării plafonului, prețurile locuințelor ar putea crește și ele către nivelul maxim acceptat. Alte modificări pe care jucătorii din piața imobiliră le văd necesare sunt legate de reducerea duratei de obținere a împrumutului și definirea unei perioade clare de viață a programului, pentru ca dezvoltatorii să aibă termene în care să se încadreze.

Guvernul ar putea să includă instrucțiuni privind tipul de locuințe care ar putea fi introduse în programul Prima Casă faza a doua.
Bogdan Chirițoiu, președinte Consiliul Concurenței

9.500 de români au reușit să își cumpere o locuință prin programul Prima Casă. Majoritatea creditelor au fost date pentru apartamente cu două camere

Funcționarii de la ghișeul băncii văd prima casă doar nouă

ANTICIPARE Deși nimeni nu știe exact care va fi forma finală a proiectului Prima Casă, piața începe deja să anticipeze faptul că se va pune accent pe locuințe noi. Reporterii Capital http://www.capital.ro/images/cuvant-carte.gif au fost la câteva bănci din București pentru a afla ce cred angajații din front-office ai băncilor locale. „Dacă vreți să vă luați garsoniera prin Prima Casă, cred că ar fi bine să vă grăbiți, pentru că din martie se vor vinde numai locuințe noi“, ne sfătuiește o angajată a BCR pe care am rugat-o să ne explice cum putem achiziționa o garsonieră într-un bloc vechi din cartierul Titan. Aproape același răspuns l-am primit și la sucursalele BRD și Alpha Bank unde, întrebați de unde au această informație, angajații au răspuns scurt „Se știe!“. De unde „se știe“ nu ne-au putut explica nici ei, nici reprezentanții lor din departamentele de comunicare ale băncilor, care cred că oamenii au auzit la televizor sau au citit în ziare aceste informații.

GRABĂ Și agenții imobiliari consideră că noul program va viza doar locuințe noi și sunt gata să renunțe chiar la sumele cerute inițial pentru apartamentele vechi pe care le au în portofoliu. La un apartament cu două camere în Titan, reducerea pe care am fi putut-o obține ar fi ajuns la 5.000 de euro, adică un preț de 58.000 de euro față de 63.000 cât era anunțul.

Succes doar pe jumătate

PREDECESOR Programul „Prima Casă“ în forma sa inițială nu a reușit să înghită nici jumătate din fondurile puse la dispoziție de autorități pentru garantare. Practic, băncile au dat credit de aproximativ 450 de milioane de euro, în timp ce alte 550 de milioane de euro (diferența până la suma maximă de un miliard de euro) ar urma să fie reportată pentru faza a doua. Potrivit declarațiilor consilierei președintelui FNGCIMM, aproximativ 9.500 de oameni au beneficiat de credite prin acest program. Majoritatea, adică 44%, a optat pentru apartamente cu două camere. Creditul mediu a fost de 47.400 de euro.
sursa

Problemele iscate se aseamana mult cu taxa de prima inmatriculare. Cred ca plafonul de creditare se va face in functie de vechimea cladirii la fel ca la masini unde taxa de prima inmatriculare a fost in functie de norma de poluare.

Totusi, articolul de mai sus face referiri exclusiv la directionarea banilor pentru imobile noi unde bineinteles sunt avantajati dezvoltatorii cu stocuri dar si cu datorii catre banci si constructori.

Ma ingrijoreaza faptul ca nu este tratata problema caselor ce urmeaza a fi construite de la zero. Adevarul e ca presiunea este mare. Pe de oparte bancile cauta sa-si conserve activele, dezvoltatorii sa-si vanda marfa, constructorii sa incaseze cecurile (datoriile). Sa vedem.

#56
marcugeorgian

marcugeorgian

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 86
  • Înscris: 07.06.2007

 gugutata, on 2nd February 2010, 10:40, said:

speculatii din presa
sursa

Problemele iscate se aseamana mult cu taxa de prima inmatriculare. Cred ca plafonul de creditare se va face in functie de vechimea cladirii la fel ca la masini unde taxa de prima inmatriculare a fost in functie de norma de poluare.

Totusi, articolul de mai sus face referiri exclusiv la directionarea banilor pentru imobile noi unde bineinteles sunt avantajati dezvoltatorii cu stocuri dar si cu datorii catre banci si constructori.

Ma ingrijoreaza faptul ca nu este tratata problema caselor ce urmeaza a fi construite de la zero. Adevarul e ca presiunea este mare. Pe de oparte bancile cauta sa-si conserve activele, dezvoltatorii sa-si vanda marfa, constructorii sa incaseze cecurile (datoriile). Sa vedem.

Bun articolul ..merci!

Ei mai e putintel si aflam toti cum vor sta lucrurile.

In mod cert indiferent de solutia adoptata va naste controverse. Este imposibil sa multumeasca pe toata lumea tinand cont ca interesele sunt divizate. Constructorii isi vad partea lor si spera la o dezghetare a acestui segment de piata; Dezvoltatorii vor sa scape de stocuri si sa plece in Bahamas linistiti iar cainii astia din imobiliare ( :naughty: ) vor sa ramana neschimbat programul

Cert e ca vor mari plafonul si in neaosa traditie romaneasca vom vedea acelesi apartamente care acum sunt la 65K neg la 85K neg

#57
Yoda2009

Yoda2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,743
  • Înscris: 30.08.2009

Quote

...De altfel, atât dezvoltatorii contactați de Capital, cât și reprezentanții firmelor de construcții sunt extrem de încântați de forma pe care ar urma să o ia Prima Casă. În opinia președintelui Asociației Române a Antreprenorilor din Construcții (ARACO), Laurențiu Plosceanu, întreaga soartă a domeniului pe care îl reprezintă depinde de programul Prima Casă, care ar trebui să includă doar locuințe noi. De altfel, reprezentanții patronatelor au elaborat și o scrisoare deschisă prin care cer explicit premierului Boc să construiască legea în așa fel încât minimum 75% din locuințele din program să fie noi...

:thumbup:



:roflmao:  Doamne !... Hai ca m-a pufnit o veselie la care nu ma asteptam citind articolul asta !
Jur ca nu va mint, ma apuca cate o repriza de ras relativ isteric la fiecare 5 minute, desi sunt constient ca daca varianta asta a "inteligentilor" de la ARACO se pune in practica, eu n-o sa reusesc sa ma mut prea usor unde vreau.

Va dati seama ce mai "brainstorm" e p'acolo ? Cu aia de la ARACO in miezul furtunii, evident. :D  Laurențiu Plosceanu, sa ne traiesti, maica, ca ce se face tara fara tine ?  :thumbup:



gugutata, ce zici, n-ar trebui sa bagam si un chestionar aici ? Eu zic ca e momentul. Propun asa:

Chestionar:
- Doriti ca membrii ARACO sa fie nominalizati la premiul Nobel pentru antreprenoriat si mai ales inteligenta ?

VA DATI SEAMA CATA MINTE AU ASTIA DE LA ARACO ?
:first:


Edited by Yoda2009, 02 February 2010 - 23:35.


#58
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005
Vom pune un chestionar dupa ce avem o certitudine a parametrilor programului.

Am auzit azi la radio Guerrilla la stiri cum ca Vladescu ar fi afirmat ca programul ramane neschimbat, doar plafonul creste. Nu gasesc stirea pe RSS-uri si sper sa nu fie adevarata.

#59
marcugeorgian

marcugeorgian

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 86
  • Înscris: 07.06.2007

 gugutata, on 3rd February 2010, 10:22, said:

Vom pune un chestionar dupa ce avem o certitudine a parametrilor programului.

Am auzit azi la radio Guerrilla la stiri cum ca Vladescu ar fi afirmat ca programul ramane neschimbat, doar plafonul creste. Nu gasesc stirea pe RSS-uri si sper sa nu fie adevarata.

Intradevar Vladescu a afirmat ca nu se schimba doar se mareste plafonul. Gaseste stirea pe evz si hotnews
Sper macar sa ii duca capul sa imbunatateasca pe aici pe colo si anume in punctele esentiale

hai ca pun un link http://www.evz.ro/ar...-doar-garantia/

Edited by marcugeorgian, 03 February 2010 - 10:49.


#60
Corina2009

Corina2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,429
  • Înscris: 11.03.2009
Eu nu sunt de acord cu plafonul asta de 100.000 de euro....automat vor creste preturile....ajung apartamentele cu 2 camere la 65-70.000 si cele cu 3 la 80.000 si  ce am facut?
Si cum zicea cineva...asta nu mai e program social...e total altceva.

Trebuia sa se dea 60.000 la cei care vroiau apartamente si 100.000 celor care aveau nervii, disponibilitatea si taria sa isi asume riscul constructiei unei case de la 0.

#61
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005

 Corina2009, on 3rd February 2010, 11:31, said:

Eu nu sunt de acord cu plafonul asta de 100.000 de euro....automat vor creste preturile....ajung apartamentele cu 2 camere la 65-70.000 si cele cu 3 la 80.000 si ce am facut?
Si cum zicea cineva...asta nu mai e program social...e total altceva.

Trebuia sa se dea 60.000 la cei care vroiau apartamente si 100.000 celor care aveau nervii, disponibilitatea si taria sa isi asume riscul constructiei unei case de la 0.
Corina, la fel s-a spus si cu Prima Casa 1 ca preturile vor sari in aer si uite ca nu s-a intamplat asa deloc, dimpotriva, au mai avut loc corectii de pret de cel putin 5% la euro fara sa luam in calcul si devalorizarea euro din ultima vreme.

Ce-i drept, nu este un program social, este un program economic prin care se cauta dezghetarea pietei imobiliare si reluarea cat de cat a investitiilor in constructii.

Dar daca ar fi sa ne gandim la preturi, lucrurile stau cam asa. Pe stat nu prea-l intereseaza ca tu te creditezi pentru o suma mai mare si efortul tau de a plati suma aia creste. Pe stat il intereseaza unde se duc banii pe care tu i-ai creditat, adica, cel care ti-a vandut casa ce face cu acesti bani mai departe ?!. Bunul simt spune ca acesti bani vor curge in economie pe spinarea ta, ca tu esti creditacul. Este doar o alta modalitate prin care statul atrage masa monetara contabilizata de data asta in creditul privat, banii bancilor adusi din exterior in interiorul tarii.

Daca acesti bani vor curge mai departe in constructii ar fi minunat pentru ca sectorul este la pamant si se pot repune partial in functiune anumite motorase ceea ce inseamna locuri de munca.

Pentru a castiga increderea investitorilor este musai sa avem o stabilitate o perioada putin mai indelungata pentru ca:
-Pe o piata in scadere nimeni nu investeste, clar lucru. Situatia de moment sta marturie.
-Pe o piata in crestere ma refer aici exclusiv la pret, lucrurile se pot gripa pentru ca automat toata lumea salta la pret: bisnitar de teren, constructor si atunci se poate gripa sistemul si asa subred.

Investitorul trebuie sa stie ca daca-si baga banii acum beneficiaza de costuri mici ca e criza dar situatia economica se imbunatateste si stie ca poate vinde in viitor ceea ce-i garanteaza profitul fara de care capitalismul nu ar exista.

Interviul cu Sebastian Vladescu din EVZ

Edited by gugutata, 03 February 2010 - 13:08.


#62
Yoda2009

Yoda2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,743
  • Înscris: 30.08.2009

 gugutata, on 3rd February 2010, 10:22, said:

Vom pune un chestionar dupa ce avem o certitudine a parametrilor programului.

Am auzit azi la radio Guerrilla la stiri cum ca Vladescu ar fi afirmat ca programul ramane neschimbat, doar plafonul creste. Nu gasesc stirea pe RSS-uri si sper sa nu fie adevarata.
Mersi, s-a mai linistit piticul din creierul meu. :whistling:
Ieri mai stateam un pic si iar imi aduceam aminte, si iar ma pufnea rasul, ca nu-mi venea sa cred ca aia persista in asa ceva. Cu o jumatate de gura plangeam, cu cealalta nu ma mai opream din ras. Eu nu mai inteleg nimic din tara asta.
Maine vroiam sa ma duc sa vad cum fac, sa vad daca se poate face un antecontract formal, ceva, sa prind forma actuala, dar daca nu se mai modifica in rau, atunci mai vad.
Vladescu mi se pare ca s-a mai maturizat de la ultima data de cand a fost ministru ?

 Corina2009, on 3rd February 2010, 11:31, said:

Eu nu sunt de acord cu plafonul asta de 100.000 de euro....automat vor creste preturile....ajung apartamentele cu 2 camere la 65-70.000 si cele cu 3 la 80.000 si  ce am facut?
Si cum zicea cineva...asta nu mai e program social...e total altceva.

Trebuia sa se dea 60.000 la cei care vroiau apartamente si 100.000 celor care aveau nervii, disponibilitatea si taria sa isi asume riscul constructiei unei case de la 0.
100.000 e mult pt un mucos ca mine, dar ar fi o rata de vreo 500 de Euro pe 30 de ani. Probabil pe unii ii ajuta.
Pe mine m-ar avantaja o crestere de preturi, ca vreau si sa vand. As scapa poate de banca, sau macar mi-ar scadea rata si as dormi mai linistit. Pe cealalta parte, pt aia care cumpara ar fi mai rau. E delicata treaba cu casele astea, mai ales pt aia de la capetele "procesului tehnologic", care simt cel mai mult variatiile de preturi.

Edited by Yoda2009, 03 February 2010 - 22:21.


#63
charme

charme

    the same

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,432
  • Înscris: 14.09.2008

 gugutata, on 3rd February 2010, 13:05, said:

Corina, la fel s-a spus si cu Prima Casa 1 ca preturile vor sari in aer si uite ca nu s-a intamplat asa deloc, dimpotriva, au mai avut loc corectii de pret de cel putin 5% la euro fara sa luam in calcul si devalorizarea euro din ultima vreme.

nu ma dau mare expert in imobiliare, doar ca de aproximativ un an (inainte deci de a auzi vreun cuvintel despre acest program) ma uit dupa apartamente. poate statistica o fi aratat o scadere pe ansamblu, insa la cele la care ma uitam eu, preturile au crescut. nu mult, nu "sarit in aer", insa au crescut sau cel mult au stagnat, de scazut n-au scazut.

incerc sa inteleg de ce ai sperat ca stirea sa nu fie adevarata. de ce cineva ca mine, care a vrut un apartament vechi - din cauza ca imi doream o anumita zona, si acolo pretul unuia nou e de 3 ori mai mare decat ce-am gasit acum - n-ar mai fi trebuit sa beneficieze de ceea ce eu una consider o sansa. retine ce-am scris mai sus, ca imi caut apartament dinainte de a demara programul - deci mi-as fi permis si un credit normal, ca nu ma plimbam prin banci de plictiseala - insa imi surade ideea de dobanda injumatatita.

Edited by charme, 03 February 2010 - 22:54.


#64
Sylverix

Sylverix

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 805
  • Înscris: 17.03.2009

 charme, on 3rd February 2010, 23:50, said:

nu ma dau mare expert in imobiliare, doar ca de aproximativ un an (inainte deci de a auzi vreun cuvintel despre acest program) ma uit dupa apartamente. poate statistica o fi aratat o scadere pe ansamblu, insa la cele la care ma uitam eu, preturile au crescut. nu mult, nu "sarit in aer", insa au crescut sau cel mult au stagnat, de scazut n-au scazut.
In ultimul an, preturile s-au prabusit. Nu neaparat la acele apartamente pe care te uiti tu, ci per ansamblu in Bucuresti. Caderea de preturi intre ianuarie 2009 si ianuarie 2010 a fost de 20-25%, cu programul PC cu tot.
Sa nu uitam de acel -15% anuntat de Colliers pentru martie 2009!

Edited by Sylverix, 03 February 2010 - 23:20.


#65
charme

charme

    the same

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,432
  • Înscris: 14.09.2008
numai ca pe mine nu ma afecteaza cu nimic daca cele de 500 de mii acu-s 350, insa in statistici cu siguranta conteaza :) si la asta da, i-as spune "prabusire", pe cand la o crestere de la 56 la 63 nu i-as zice "sarit in aer".

#66
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005

 charme, on 3rd February 2010, 22:50, said:

nu ma dau mare expert in imobiliare, doar ca de aproximativ un an (inainte deci de a auzi vreun cuvintel despre acest program) ma uit dupa apartamente. poate statistica o fi aratat o scadere pe ansamblu, insa la cele la care ma uitam eu, preturile au crescut. nu mult, nu "sarit in aer", insa au crescut sau cel mult au stagnat, de scazut n-au scazut.
Deseori, cumparatorul de locuinta obisnuieste sa caute in zone unde preturile sunt apropiate de maximul capacitatii lui de a plati. Nu stiu cum naiba dar asa fac toti.

 charme, on 3rd February 2010, 22:50, said:

incerc sa inteleg de ce ai sperat ca stirea sa nu fie adevarata.
Pentru ca marirea plafonului fara interventii serioase in structura programului astfel incat sa beneficieze de credit garantat si persoanele care vor sa-si contruiasca o casa pe pamant ar fi o prostie.

#67
charme

charme

    the same

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,432
  • Înscris: 14.09.2008

 gugutata, on 4th February 2010, 12:25, said:

Deseori, cumparatorul de locuinta obisnuieste sa caute in zone unde preturile sunt apropiate de maximul capacitatii lui de a plati. Nu stiu cum naiba dar asa fac toti.


nu stiu cum naiba, da' io am cautat in zona apropiata de job. si, fireste, si dupa pret - da' as fi gasit mai repede in militari ori in doamna ghica. care nu ma aranjau deloc  :P

acum iti inteleg motivatia, si sunt de acord. nu-mi placeau insa zvonurile despre scoaterea apartamentelor vechi din program.

#68
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005

 charme, on 4th February 2010, 13:15, said:

acum iti inteleg motivatia, si sunt de acord. nu-mi placeau insa zvonurile despre scoaterea apartamentelor vechi din program.
Am inteles ca nu poate exista o discriminare ca se supara UE. Discriminarea se va face la nivel de banca.

 charme, on 4th February 2010, 13:15, said:

nu stiu cum naiba, da' io am cautat in zona apropiata de job.
Schimba-ti jobul mai la sud. Este mai ieftin.

#69
marcugeorgian

marcugeorgian

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 86
  • Înscris: 07.06.2007

 charme, on 4th February 2010, 13:15, said:

nu stiu cum naiba, da' io am cautat in zona apropiata de job. si, fireste, si dupa pret - da' as fi gasit mai repede in militari ori in doamna ghica. care nu ma aranjau deloc  :P

acum iti inteleg motivatia, si sunt de acord. nu-mi placeau insa zvonurile despre scoaterea apartamentelor vechi din program.


daca jobul tau e pe Nordului in Herastrau sau prin Primaverii indiferent de cat vor mari plafonul nu te vei incadra ::)).
Incearca sa iti faci o medie intre avantajele viitoarei case pornind de la "cat fac pana la servici" (daca asta e principalul criteriu de selectie), avantajele zonei si pretul pe care ti-l permiti

Bafta
G

P.S. daca ar fi sa facem o previziune pentru Programul prima casa II as spune ca:
1 se va mari plafonul la 80.000
2 vor ramane in program si locuintele vechi (aici s-ar putea sa avem surpriza de a vedea criterii diferite pentru acordarea creditului in sensul ca vom vedea ori dobanzi mai mari cu pana la 1% ori avans mai mare)
3 se va modifica regulile pentru acordarea creditelor catre cei care vor construi de la 0 in sensul ca se va plati pe 3-4 faze de constructie

Parerea mea Monser

revin cu un articol de unde rezulta ca s-ar putea sa ma insel la poz 2 http://webtv.money.r...l...cent&page=1

Edited by marcugeorgian, 04 February 2010 - 16:44.


#70
charme

charme

    the same

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,432
  • Înscris: 14.09.2008

 marcugeorgian, on 4th February 2010, 16:31, said:

revin cu un articol de unde rezulta ca s-ar putea sa ma insel la poz 2 http://webtv.money.r...l...cent&page=1


un interviu foarte incurajator - "nu avem o cifra, nu se poate stabili".

io inca tot nu inteleg ce vor oamenii astia (adica inteleg, da' pare-se ca UE zice altfel :) ) si ce-asteapta - s-o viseze noaptea?

#71
mobilus

mobilus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 11.03.2008

Quote

„Prima casa 2” va aduce din nou cresterea preturilor la locuinte

de Oleg Cojocaru


Patronatele insista pentru constructii noi
Interventia statului pe piata imo­biliara asa cum a fost gandita prin programul „Prima casa” a facut fericiti cateva mii de norocosi care au reusit sa invinga birocratia si sa cumpere o casa, insa in termeni de efecte pe piata a facut mai mult rau decat bine. Pericolul cel mai mare pe care il aduce cu sine „Prima casa 2” este ca poate acutiza problemele, creand conditiile pentru un optimism exagerat.

„Vanzatorii vor crede ca in Romania criza a trecut si vor majora din nou preturile. Intre timp, cumparatorii vor trage concluzia ca preturile sunt iar prea exagerate. Acest lucru va genera un nou blocaj al tranzactiilor mult mai grav, crede Ilias Papageorgiadis, CEO al More Real Estate Services, ca urmare a majorarii plafonului pentru programul «Prima casa». Un numar mic de tran­zactii comporta mult mai putine riscuri pentru o piata, comparativ cu situatia in care avem un blocaj total”, afirma Papageorgiadis.

Plafonul cu explozibili

Anul trecut, programul „Prima casa” i-a incurajat pe proprietarii de apartamente vechi sa majoreze preturile care, pana atunci (intre martie 2008 si iulie 2009) s-au mentinut pe o panta des­cendenta. Totodata, multi dezvoltatori au redus preturile la nivelul plafonului stabilit de „Prima casa” pentru a-si asigura macar un minim de flux de numerar. Potrivit datelor Colliers, incepand cu iulie 2009, „Prima casa” a facut ca preturile sa inghete pentru o perioada de cinci-sase luni, aducand pe unele segmente cresteri de maximum 10%. Acestea au fost anulate ulterior in noiembrie si decembrie, dar influenta programului „Prima casa” a fost con­sem­nata. In prezent, piata se mentine pe un traseu cu variatii negative, fara a avea argumente rationale pentru o stabilizare reala. Daca Guvernul va adopta noul plafon al garantiilor de stat pentru cumpararea unei locuinte de 70.000, maximum 100.000 de euro, asa cum a promis ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, piata va avea un nou argu­ment pentru a creste preturile.

„Daca plafonul va fi marit, trebuie sa avem mare grija, deoarece orice decizie luam astazi va avea efect pentru ur­matorii cativa ani de acum incolo”, spune Ilias Papageorgiadis. Consultantul in imobiliare adauga ca, asa cum se prezinta piata actuala, nu avem motive sa credem ca exista suficienta cerere care sa justifice aceasta masura guver­na­mentala.

In prezent, exista foarte multe pro­prietati disponibile, dar putine sunt cu adevarat bune. O noua escaladare a preturilor nu va ajuta cu nimic piata,  din contra, va accentua scepticismul cumparatorilor. „Japonezilor le-a luat 17 ani sa depaseasca o criza, de aceea optimismul nemasurat al vanzatorilor, generat de convingerea ca perioada de criza a trecut, poate fi mai daunator decat prudenta si abordarea realista a pietei”, declara directorul More Real Estate Services.
„Pledam pentru case construite de la zero”

Reprezentantii CONPIROM, confe­deratie patronala din diferite sectoare ale economiei, spun ca in cazul in care „Prima casa” permite din nou achi­zitionarea de locuinte deja construite, programul ii salveaza pe developerii si pe intermediarii din domeniul imo­biliar. „Multi dintre acestia sunt din afara tarii si isi vor repatria profitul fara niciun avantaj pentru Romania, in timp ce muncitorii din constructii vor ajunge someri”, spune Vasile Turcu, prese­dintele CONPIROM. Confederatia reia propunerea pe care a facut-o Guvernului inca de la demararea programului „Prima casa”, aceea de a directiona aceasta masura spre beneficiul eco­nomiei reale. Vasile Turcu afirma ca Guvernul trebuie sa orienteze relan­sarea programului „Prima casa” catre construirea de la zero a locuintelor pen­tru ca aceasta masura sa vina in sprijinul economiei reale.

„Italia a aplicat acelasi program pentru construirea a 100.000 de locuinte noi, iar masura a fost de un real succes, transmitandu-si efectele in economie.

Prin relansarea programului „Prima casa” pe aceste principii, ar fi angrenati peste 200.000 de oameni din domeniul constructiilor si sectoarelor anexe (pro­iectare, producatorii de balast, BCA, vopseluri, usi etc.)”, declara presedintele CONPIROM.
Scadere cu 27% a tranzactiilor

Valoarea impozitelor pe veniturile din transferurile de proprietati s-a redus cu 52%, la 498,7 milioane de lei, potrivit datelor Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania. Numarul tranzactiilor cu locuinte si terenuri a scazut in acelasi interval cu 27,28%. Impozitul datorat de vanzator in cazul unei tranzactii imobiliare este cuprins intre 1% si 3%, in functie de valoare si data dobandirii proprietatii.

http://www.financiar...a-locuinte.html

Quote

Ghețea: Majorarea plafonului la Prima Casă va scumpi rapid locuințele
Propunerile bancherilor pentru modificarea programului guvernamental indică o creștere a valorii creditelor acordate de bănci pentru Prima Casă.

"Noi ne gândim că o trecere de la 60.000 la 100 de mii nu ar fi deloc de neglijat. Ar trebui să vedem pe zone, poate că în anumite zone nu ar trebui să avem plafoane așa de mari. Susținem ideea că acest program să fie atractiv mai mult pentru construcțiile noi", a spus Radu Grațian Ghețea, președintele ARB.

În plus, perioada acordată construcției unei case în acest program ar trebui să se dubleze, la 36 de luni. Aceste propuneri vor duce însă, la o creștere a prețurilor, în special la apartamentele și casele noi. Și asta, în condițiile în care garsonierele și apartamentele tocmai s-au ieftini în ultimele luni pentru a se încadra ca valoare în programul "Prima Casă". Președintele Asociației Române a Băncilor se așteaptă chiar la o scumpire rapidă.

"Personal, consider că va veni foarte curand momentul în care prețurile vor începe să crească și nu vor creste in ritmul lent in care au scazut, vor creste intr-un ritm mult mai alert", a mai adăugat Ghețea.

În prezent, plafonul până la care statul garantează împrumuturile imobiliare pentru "Prima Casă" este de 60.000 euro. Cine dorește o casă mai scumpă va trebui să acopere diferența din buzunarul propriu, cu un avans consistent la bancă. Autoritățile vor să aducă modificări acestui program până la jumătatea lunii ca să încurajeze construcțiile noi.

http://www.money.ro/...locuintele.html

Edited by mobilus, 07 February 2010 - 17:01.


#72
Yoda2009

Yoda2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,743
  • Înscris: 30.08.2009

 Corina2009, on 3rd February 2010, 11:31, said:

Si cum zicea cineva...asta nu mai e program social...e total altceva.
Referitor strict la asta... tot vad ca Guvernul se consulta cu bancile, cu nu's ce ARACOisti si alti asemenea... dar cu contribuabilii, cei interesati de o locuinta, de ce nu se consulta ?

A nu se uita ca Prima Casa e un program social, dpdv legal.

:angry:

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate