Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mocheta peste parchet cu incalzir...

La multi ani mie!

Senzor filtru particule GOLF 7

La multi ani @radu103!
 La multi ani @Nenea Zap!

La multi ani @beavis03!

BlackView Oscal Pad 13, probleme ...

Baterie auto AGM 70AH vs normala ...
 Depanero nu vrea sa imi dea Negat...

Extras carte funciara

Carucior pliabil pentru cumparatu...

In ce supermarket gasesc carne de...
 Cat de riscant e sa rezerv un hot...

Audi Q3 F3 PHEV - impresii si con...

AC Vortex nu mai incalzește

Scule electrice și impactul ...
 

Vreau sa fac Vin de casa ...

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
1255 replies to this topic

#1225
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,580
  • Înscris: 10.01.2019

View Postkysvaly, on 07 mai 2022 - 21:09, said:

Apreciez, merci omule!
Abia astept sa vina toamna sa ma apuc de treaba, sunt curios daca o sa iasa ceea ce vreau. Mai ramane sa caut o sursa de unde sa cumpar strugurii, de undeva de prin jurul Pitestiului, as vrea sa evit piata sau en.gros-ul.
Sigur o sa revin cu poze din etapele urmate.
Evita sa iei struguri la sac, daca poti cumpara-i la ladita, ca in sac o parte se zdrobesc si pana ajung la tine ai toate sansele ca in sac sa se dezvolte tot felul de microorganisme in special bacterii acetice.

#1226
kysvaly

kysvaly

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 11.02.2014

View PostAlexD2, on 06 mai 2022 - 06:49, said:


Pt un vin demidulce fermentarea ar trebui oprita cand vinul ajunge la cca 15-20 gr/l zahar. Asta in conditii de casa o poti face doar aproximativ dupa gust sau eventual folosind un refractometru de mana cand fermentarea ar trebui oprita cam la 7,2-7,3 Brix.

Am citit undeva ca 1 brix are 10,04 gr/litru zahar. Nu ramane prea dulce daca opresc la 7,2 brix?

#1227
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,580
  • Înscris: 10.01.2019

View Postkysvaly, on 07 mai 2022 - 21:25, said:

Am citit undeva ca 1 brix are 10,04 gr/litru zahar. Nu ramane prea dulce daca opresc la 7,2 brix?
Nu, pt ca cea mai mare parte din cei 7,2 Brix sunt substante solide dizolvate nezaharoase precum si alcool, acestea contribuind substantial la acesta valoare a brixului. De ex un vin sec are cca 5,5 Brix asta cu toate ca vinul sec are maxim 4g/l zaharuri.

Edited by AlexD2, 07 May 2022 - 23:44.


#1228
bogm

bogm

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 55
  • Înscris: 05.12.2018
Mai pot corecta un vin din Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră care e amar? Nu astringent, ci efectiv amar. De asemenea este încă tulbure, chiar după 4 zile de cleiere cu albuș de ou. Se observă totuși o mică limpezire la suprafață...
Intuiesc că am extras prea mult tanini în urma ținerii pe boască prea mult, în jur de zece zile. Evident, din prea mult entuziasm...
Mă gândeam să mai aștept câteva zile limpezirea apoi tratat cu Tannisol și pus în sticle.
Menționez că nu l-am tratat cu absolut nimic (sulf, drojdii, nutrienți) pentru că nu am crezut că o să fac vin anul trecut. Nu are depuneri de drojdie, fiind pritocit de 3 ori.

#1229
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,580
  • Înscris: 10.01.2019
Cred ca vinul tau are si alte probleme nu numai de extragere a gustului amar in urma tinerii indelungate pe boasca din moment ce nu s-a limpezit dupa pritociri repetate si tratamente. La pritociri ce tratamente i-ai facut ?. Vinurile rosii in general si cu atat mai mult cele tinute indelungat pe boasca au mai mult tanin decat cele albe si nu cred ca un tratament cu tanisol este necesar, mai repede un tratament cu bioxid de sulf (adica fara tanin) dar oricum asta nu va rezolva problema cu gustul amar. Decat sa folosesti tratamente in mare parte empirice cu albus de ou eu zic ca mai bine ar fi fost sa utilizezi un clarifiant si detaninizant cum este Extragel facut special pt asa ceva. Cat despre tragerea la sticle, prima data ar trebui sa rezolvi problema cu stabilizarea inclusiv limpezirea vinului respectiv si abia apoi sa il tragi la sticle.

#1230
bogm

bogm

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 55
  • Înscris: 05.12.2018
Mda, n-am la dispoziție decât bentonită și Tannisol.

Mulțumesc pentru ideea cu Extragel, dar nu-l văd disponibil decât pe un singur site care vinde direct din depozit sau en-gros.
Ovogel sau cărbune activ granucol ar fi opțiuni viabile?

#1231
livyu_s

livyu_s

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 563
  • Înscris: 16.02.2007
Va salut! In aceasta toamna am de gand sa cumpar o parte din cele necesare pt a face vin de casa dar am cateva nelamuriri:
1. Ce fel de tocitoare imi recomandati si mai ales cum se calculeaza marimea acesteia? De ex: daca iau 500-600kg struguri  este suficienta o tocitoare de 750litrii?
2. Butoiul de inox (m am orientat la Letina) cati litrii sa aiba astfel incat sa se poata realiza fermentarea pt 200-300kg de must (fara a da peste) ?

Edited by livyu_s, 23 June 2022 - 09:26.


#1232
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,580
  • Înscris: 10.01.2019
La ce-i spui "tocitoare" ?

View Postbogm, on 23 iunie 2022 - 08:49, said:

Mda, n-am la dispoziție decât bentonită și Tannisol.

Mulțumesc pentru ideea cu Extragel, dar nu-l văd disponibil decât pe un singur site care vinde direct din depozit sau en-gros.
Ovogel sau cărbune activ granucol ar fi opțiuni viabile?
Nu am incercat niciodata, dar posibil sa meraga. Graucolam vazut ca exista in mai multe variante una fiind si pt detaninizarea vinurilor

#1233
livyu_s

livyu_s

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 563
  • Înscris: 16.02.2007
Cand spun tocitoare ma refer la Butoiul/Bazinul in care se zdrobesc strugurii si se lasa de la cateva ore pana la cateva zile .

#1234
sov

sov

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,349
  • Înscris: 26.02.2006
Un butoi de fibra de sticla,cu aerisitor, cam cât se umple cu must în vederea fermentarii? Are ceva dacă e până sus la 3 cm de capac?

#1235
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,580
  • Înscris: 10.01.2019
La 3 cm ai mici sanse ca spuma sa nu dea afara prin aerisitor. Cam 10 cm ar fi nevoie pana se termina fermentatia tumultoasa si spuma se duce la fund, apoi poti sa il completezi la 3 cm. Depinde cum fermenteaza uneori nici 10 cm nu ajung. In general cu drojdii selectionate fermenteaza mai linistit si cu spuma mai putina. Depinde si de temperatura, peste 18-20 gr fermentarea poate fi violenta

Edited by AlexD2, 01 October 2022 - 04:37.


#1236
Rakdos

Rakdos

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 129
  • Înscris: 02.05.2016
Salut! Am citit 30 de pagini si nu mai am timp sa le citesc pe restul de 39, asa ca pun aici cateva intrebari.
Am cumparat 100kg struguri Merlot si am pus mustul in damigene dupa cateva zile de stat la macerat. Toate bune si frumoase, insa acum, dupa 5 saptamani, inca ies bule de aer (vreo 4 bule o data, la un interval de 5 secunde sa zicem). Din cate am citit, fermentatia nu e gata (desi cineva spunea ca ar fi), dar mie imi e frica ca daca mai las vinul pe drojdie (nu am facut primul pritoc), acesta va avea un gust aiurea.

1. E ok daca trag vinul acum de pre drojdie (daca inca ies bulbuci) ?
2. Vreau (tin mortis - obsesie personala) sa pun o parte din vin intr-un butoi de stejar de 45L. Cum trebuie sa procedez? Trebuie sa ard un baton de sulf dar sa adaug si dioxid de sulf? Metabisulfitul de potasiu ce face, face acelasi lucru ca dioxidul? Chiar imi doresc foarte mult sa tin vinul in butoi vreo 8-10 luni minim (pana in toamna) si apoi sa il imbuteliez, dar nu stiu cum sa procedez ca sa nu se strice/oxideze/oteteasca, si ca sa fie limpede in final, sa nu am depuneri in sticle, cate pritociri trebuie sa fac, cat sulf trebuie sa adaug etc.
3. Este absolut necesar sa aduag sulf? Nu am nimic impotriva, insa am gasit la magazin doar metabisulfit de potasiu.
4. Este sau nu necesara adaugarea de bentonita la vinul rosu?

Va multumesc anticipat.

Edited by Rakdos, 29 November 2022 - 00:44.


#1237
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,580
  • Înscris: 10.01.2019
Teoretic vinul se opreste din fermentatie atunci cand nu mai are zaharuri care sa fermenteze. Practic intotdeauna ramane o mica cantitate de zahar rezidual la care fermentatia se opreste, inclusiv vinurile seci au pana la 4 gr/litru zahar rezidual. La vinul tau depinde de cat zahar rezidual mai exista si cat ai vrea tu sa ramana. Asa la gust (ca altfel e mai greu sa-l masori) cum apreciezi ca e vinul tau sec, demisec, demidulce sau dulce, iti convine cum e ? ca daca da poti linistit sa-l tragi, daca nu, e o problema pt ca vinul tau probabil a ramas partial nefermentat, cea mai probabila cauza fiind temperatura prea scazuta. Depinde insa si de cat zahar a avut mustul pt ca pt fiecare categorie de vin de la sec la dulce mustul trebuie sa aiba un anumit continut de zahar ca sa ai sansa unui vin decent, adica sa asigure obtinerea unui continut minim de alcool de 11-12 gr, plus continutul de zahar rezidual. Daca nu asiguri o temperatura potrivita (macar peste 15-16 gr) ai sanse mici sa se termine fermentatia, asa cum e poate sa fermenteze pana la primavara si tot sa nu fie finalizata.
Da, metabisulfitul de potasiu face cam aceiasi treaba ca si bioxidul de sulf pt ca in reactie cu acizii din vin el genereaza bioxid de sulf. Exista unele diferente dar la nivelul asta sunt detalii fara mare importanta.
Cei care sunt mai cunoscatori la vinul rosu (eu nu sunt) ii pot da indicatii in continuare.

#1238
lucianburjuiul

lucianburjuiul

    Unserious member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,622
  • Înscris: 12.06.2010

View PostAlexD2, on 29 noiembrie 2022 - 08:03, said:

Practic intotdeauna ramane o mica cantitate de zahar rezidual la care fermentatia se opreste, inclusiv vinurile seci au pana la 4 gr/litru zahar rezidual.

Poti sa fermentezi controlat tot zaharul, ramane la latitudinea vinificatorului daca lasa putin zahar sau nu. Acum, la vinificatia artizanala sunt cateva mentiuni de facut in privinta zaharului rezidual. Fermentatia se poate opri din mai multe motive:
- scade temperatura ambientala, dar poate reporni cu nutrienti + drojdie selectionata sau chiar natural daca creste temperatura; (poate porni fermentatia natural in primavara)
- alcoolul deja procesat omoara drojdiile existente (peste 13.0% alcool e greu sa fermentezi zaharul ramas, aici vorbim de continut initial de zahar peste 220 grame si drojdii salbatice)
- la strugurii hibrizi n-ai problemele astea, zaharul nu trece de obicei de 180-190 g la recoltare

#1239
sov

sov

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,349
  • Înscris: 26.02.2006
Anul asta am luat de la cineva un zdrobitor cu desciorchinare și am făcut vin din Isabella 70% și Fetească  30%
Vinul a ieșit un pic amar, oare care ar fi cauza? A stat pe boasca vreo 4 zile, apoi teasc și totul la un loc într-un butoi de fibra de sticla. A fiert tumultos la început, apoi normal, și azi l-am tras de pe drojdie din butoi în damigene.

#1240
Rakdos

Rakdos

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 129
  • Înscris: 02.05.2016
@AlexD2, @lucianburjuiul, am tras vinul de pe drojdie pana la urma pentru ca imi era frica sa nu prinda gust aiurea si l-am pus intr-o alta damigeana afumata cu un baton de sulf, umpland aproape pana sus. Am pus si furtunul la loc si am urmarit sa vad daca incepe iar sa fermenteze. Nu a inceput. Stiti ce e uimitor? Vinul imi pare dulce si tare. Am un mustometru si un vinometru acasa si am masurat. Rezultatul? Are inca 60g zahar (pluteste la nr 6) si 18 grade alcool. WTF?! Am luat strugurii tarziu, in octombrie si da, erau foarte dulci, insa cum e posibil asa ceva?? Soiul e Merlot.

Edited by Rakdos, 05 December 2022 - 00:15.


#1241
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,580
  • Înscris: 10.01.2019
Nu e posibil. Probabil ai utilizat un vinometru cu capilar. Aceste aparate dau erori mari (practic nu are rost sa le utilizezi) la vinurile incomplet fermentate (cum este al tau), la vinurile care nu sunt complet limpezite/filtrate si sunt doar pt vinurile albe. Deci cel mai probabil indicatia vinometrului tau este eronata. In privina celeilate masuratori (de zaharuri) acolo e posibil sa ai dreptate, insa o indicatie mai buna ar fi fost sa ne spui cat zahar au avut initial strugurii tai. Atunci cand i-ai cumparat imediat dupa zdrobire (inainte de a intra in fermentatie) trebuia sa le masori continutul de zahar ca sa vezi de unde pleci. Acea masura era mult mai precisa si impreuna cu masuratoarea de la sfarsitul fermentatiei ne putea da si o indicatie in privinta continutului aproximativ de alcool

#1242
Rakdos

Rakdos

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 129
  • Înscris: 02.05.2016
@AlexD2, am facut masuratori si atunci cand am zdrobit strugurii (inainte de a-i lasa pe boasca si inainte de a-i presa dupa 4 zile). Mi se indica: 27 zaharitate, 15 densitate Beaume, 17 grade alcool rezultat. Am utilizat acel mustometru care imi indica aceste 3 lucruri.

In privinta vinometrului, da, am folosit unul cu capilar. Imi poti recomanda altul? Scuze daca pun intrebari stupide si ma repet, dar nu am mai facut vin niciodata, doar anul trecut din struguri (capsunica?) din via proprie si nu mi-a prea iesit.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate