Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Vreau sa fac Vin de casa ...
Last Updated: Dec 22 2023 20:01, Started by
reluuu
, Aug 17 2009 11:10
·
10
#1
Posted 17 August 2009 - 11:10
Salut am in curte o vie cu struguri mici albastri si am zis ca daca tot nu se mănâncă am zis sa fac vin din ei anu asta si cam in 2 saptamani is gata si pot sa ii strang .. as vrea sa stiu ceva retete si informati despre treaba asta .. faza e ca am o matuse care stie cum se face vinu dar vreau sa ma informez si eu inainte si sa cumpar tot ce e nevoie ca sa fiu pregatit ... daca aveti ceva sfaturi si retete va rog sa imi spuneti ....
|
#2
Posted 17 August 2009 - 11:21
Etapele principale ar fi:
-cules -separat boabele de codite (e un agregat special - zdrobitor, daca nu ma insel) -stors (alt agregat - teasc) -turnat mustul in recipiente si lasat la limpezit, fara al astupa, ca explodeaza :) dar fara a lasa sa patrunda oxigenul, pentru ca oxideaza; se pun niste furtune in dopuri, care balboteaza in recipiente cu apa. Deasemenea, dupa ce "fierbe" vinul trebuie tras in alte recipiente, ca sa nu "stea pe boasca" Asta e pentru vin curat, mana I, fara adaos de zahar; mana II, cu zahar adaugat are de multe ori un gust mai bun, dar nu e complet natural, asa cum imi place mie. Unii mai folosesc conservanti, eu nu sustin aceasta idee si vinul de casa supravietuieste un sezon daca e imbuteliat corect si depozitat la temperaturi rezonabile pe timpul verii. Sper ca am fost cumva de ajutor. |
#3
Posted 17 August 2009 - 11:34
Eu cand faceam vin in ...Suedia, asteptam pana bolborosea de mai putin de 2 ori pe minut, dupa ceas :peacefingers: apoi il trageam si puneam ceva de incetare din fierbere, nu stiu exact in limba romana ce sa zic ca era. Iar de mana a doua, habar nu am, cum ziceti ca se face? :rolleyes:
|
#4
Posted 17 August 2009 - 11:50
AliceN, on 17th August 2009, 12:34, said: Eu cand faceam vin in ...Suedia, asteptam pana bolborosea de mai putin de 2 ori pe minut, dupa ceas :peacefingers: apoi il trageam si puneam ceva de incetare din fierbere, nu stiu exact in limba romana ce sa zic ca era. Iar de mana a doua, habar nu am, cum ziceti ca se face? :rolleyes: |
#5
Posted 19 August 2009 - 11:57
Pentru a face vin nu ai nevoie de o rețeta ci de o metodă :D
Iti trebuie Zdrobitor si Teasc, altfel e mult chin sa le faci de mână, iar astea sint mici investitii. Nu ai precizat zona din care esti, dar din cate stiu din via de pa langa casa nu iese nu stiu ce vin. Eu am vie si fac must din toti strugurii, nu ma bag la vin. Daca vrei vin, eu zic macar sa-l faci curat, fara nici un adaos, daca nu e mare arta macar curat sa fie. Si inca un adevar, vinul de casa e pentru un sezon, cand infloreste via in anul urmator cam trebuie sa se termine si vinul. |
#6
Posted 19 August 2009 - 13:31
si cat se lasa la fermentat? tot asa, dupa cat bolboroseste?mana a doua, ma refer.
|
#7
Posted 19 August 2009 - 13:44
Decat sa faci vin mana a doua, mai bine sihastru sa descoperi a doua oara natura!
De ce nu faceti si ciorba mana a doua? |
#8
Posted 19 August 2009 - 15:02
dacă-i culegi în două săptămâni pui la zahăr de nu știi cum te cheamă. Lasă-i măcar până la sfârșitul lui septembrie.
metoda e cam așa: se culeg, se zdrobesc (cu zdrobitorul) și se lasă cam o săptămână "la dospit" în vreun butoi, amestecând zilnic, boabele zdrobite plus mustul. Dacă vrei vin mai puțin astringent înainte de a zdrobi strugurii trebuie să dai boabele jos ad labam de pe ciorchine și să zdrobești numai boabele. După ce i-ai lăsat la dospit îi storci (cu teascul) și în mustul ăla pui zahăr după metoda "cu oul" (pui zahăr in must până când plutește un ou crud. Nu trebuie să se ridice deasupra, doar să nu stea la fund. Cantitatea de zahăr depinde deci de soiul de struguri și de cât de copți sunt), îl pui în damigene (butoaie), si le pui un dop cu un furtun al cărui capăt ai grijă să fie într-un borcan cu apă. Ca să fiarbă trebuie să aibă mai mult de 10 grade Celsius și mai puțin de 20 (să nu fiarbă prea repede). Ar trebui să se termine în două luni, dacă nu, poți reduce temperatura. Edited by adadoi, 19 August 2009 - 18:18. |
#9
Posted 19 August 2009 - 15:17
La un vin bun, natural nu-i pui zahar. Depinde de soi cand ii culegi, dar daca vrei vin adevarat nu pui zahar. Ala cu zahar numai vin nu e. De fapt, doamnele ce mai beau daca nu e vinul dulce? :lol: Visinata?
P.S. La zdobit boabele, atentie mare sa nu se zdrobeasca si samburii. La un vin bun, natural nu-i pui zahar. Depinde de soi cand ii culegi, dar daca vrei vin adevarat nu pui zahar. Ala cu zahar numai vin nu e. De fapt, doamnele ce mai beau daca nu e vinul dulce? :lol: Visinata? P.S. La zdobit boabele, atentie mare sa nu se zdrobeasca si samburii. |
#10
Posted 19 August 2009 - 15:25
din "struguri mici albaștri" nu iese vin bun dacă nu pui zahăr, zău.
|
|
#11
Posted 19 August 2009 - 15:54
reluuu, on 17th August 2009, 11:10, said: Salut am in curte o vie cu struguri mici albastri si am zis ca daca tot nu se mănâncă am zis sa fac vin din ei anu asta si cam in 2 saptamani is gata si pot sa ii strang .. as vrea sa stiu ceva retete si informati despre treaba asta .. faza e ca am o matuse care stie cum se face vinu dar vreau sa ma informez si eu inainte si sa cumpar tot ce e nevoie ca sa fiu pregatit ... daca aveti ceva sfaturi si retete va rog sa imi spuneti .... |
#12
Posted 19 August 2009 - 16:20
adadoi, on 19th August 2009, 15:02, said: dacă-i culegi în două săptămâni pui la zahăr de nu știi cum te cheamă. Lasă-i măcar până la sfârșitul lui decembrie. Ii culege de Craciun? :) ontopic: Vinul rosu se fermenteaza cu tot cu scarciuri si pielite, evident iese mai aspru decat cel alb, fix de-asta. In schimb, e si mult mai usor de facut decat cel alb. Altfel poti face vin rose, un hibrid intre strugurii rosii si metoda de preparare de la cel alb. Sumar: Culegi strugurii cand sunt copti deplin, ii zdrobesti prin orice mijloace (de la calcat la zdrobitor), ii pui in putina de lemn de unde tragi doar mustul si il pui la fermentat in damigene cu dop si furtun pentru evacuat CO. Varful furtunelor se pune in apa ca sa se observe lesne cand inca se elimina monoxid, care-i mai greu decat aerul si provoaca un numar de decese accidentale in fiecare an. Pe la mine (parintii sunt din patriile vinurilor, zona Dragasani respectiv zona Segarcea) nu se intra in beci decat dupa aerisire, numai cu lumanare aprinsa (si daca se stinge, stanga imprejur rapid) si nu se bea in beci. Stiu ca la vinul insuficient de dulce se adauga zahar pana la o densitate care sa-i permita atingerea unei tarii rezonabile (zaharul fermenteaza in alcool), dar schema dupa care densitatea se verifica cu un ou crud scufundat in must imi scapa. |
#13
Posted 19 August 2009 - 16:24
reluuu, on 17th August 2009, 11:10, said: Salut am in curte o vie cu struguri mici albastri si am zis ca daca tot nu se mănâncă am zis sa fac vin din ei anu asta si cam in 2 saptamani is gata si pot sa ii strang .. as vrea sa stiu ceva retete si informati despre treaba asta .. faza e ca am o matuse care stie cum se face vinu dar vreau sa ma informez si eu inainte si sa cumpar tot ce e nevoie ca sa fiu pregatit ... daca aveti ceva sfaturi si retete va rog sa imi spuneti .... |
#14
Posted 19 August 2009 - 16:41
Mai fratilor, de ce-i trebuie vinului tarie? Daca vrei sa te matolesti instant bea samagon sau palinca. Vinul il bei dupa masa in loc de apa sau sprit dupa preferinte si felul vinului. Vinul natural are gradul de alcoolemie in jur de 11-13%, ce e peste nu mai e vin. Ce e sub e bere. ;) De ce sa nu facem totul natural ca pe vremuri?
Vinul natural e sec sau demisec cel mult, vinuri naturale dulci nu exista. Adadoi, daca strugurii sunt acrii nu faci vin din ei, nu toti strugurii sunt pt vin. Marea majoritate a oamenilor care au vite(nealtoite) au producatoare, 1001, capsunica, ananas si altele carora ei le zic feteasca, muscat etc. Vinul de Segarcea, unul din cele mai bune vinuri romanesti, parerea mea! :peacefingers: |
#15
Posted 19 August 2009 - 17:20
adybmw, on 19th August 2009, 16:41, said: Vinul de Segarcea, unul din cele mai bune vinuri romanesti, parerea mea! :peacefingers: Podgoria aia va reveni foarte puternic pe harta. De cativa ani se fac investitii masive, noi tehnologii, ultimul racnet tot, e farmacie toata zona. O adevarata placere s-o vezi. Mai sunt vreo 4 ani pana ies pe rod si noile plantatii, si atunci va fi cu adevarat o forta. |
|
#16
Posted 19 August 2009 - 17:55
sebulbus, on 19th August 2009, 18:20, said: Podgoria aia va reveni foarte puternic pe harta. De cativa ani se fac investitii masive, noi tehnologii, ultimul racnet tot, e farmacie toata zona. O adevarata placere s-o vezi. Mai sunt vreo 4 ani pana ies pe rod si noile plantatii, si atunci va fi cu adevarat o forta. Foarte bine spus, tehnologie, farmacii, vii altoite si totul culminand cu un vin cu pret de raft de 10-15 lei? :lol: Asta ar insemna faliment curat. Nu, il luam de pe rafturile de afara, la acelasi pret ,chiar mai mare, dar in euro... Raman la parerea ca ce se vinde la noi in proportie de peste 90% e posirca curata, chimicale, apa cu zahar, spuneti-i voi cum vreti. Ieftin si bun nu exista, cel putin nu pe planeta asta. sebulbus, on 19th August 2009, 18:20, said: Podgoria aia va reveni foarte puternic pe harta. De cativa ani se fac investitii masive, noi tehnologii, ultimul racnet tot, e farmacie toata zona. O adevarata placere s-o vezi. Mai sunt vreo 4 ani pana ies pe rod si noile plantatii, si atunci va fi cu adevarat o forta. Foarte bine spus, tehnologie, farmacii, vii altoite si totul culminand cu un vin cu pret de raft de 10-15 lei? :lol: Asta ar insemna faliment curat. Nu, il luam de pe rafturile de afara, la acelasi pret ,chiar mai mare, dar in euro... Raman la parerea ca ce se vinde la noi in proportie de peste 90% e posirca curata, chimicale, apa cu zahar, spuneti-i voi cum vreti. Ieftin si bun nu exista, cel putin nu pe planeta asta. sebulbus, on 19th August 2009, 18:20, said: Podgoria aia va reveni foarte puternic pe harta. De cativa ani se fac investitii masive, noi tehnologii, ultimul racnet tot, e farmacie toata zona. O adevarata placere s-o vezi. Mai sunt vreo 4 ani pana ies pe rod si noile plantatii, si atunci va fi cu adevarat o forta. Foarte bine spus, tehnologie, farmacii, vii altoite si totul culminand cu un vin cu pret de raft de 10-15 lei? :lol: Asta ar insemna faliment curat. Nu, il luam de pe rafturile de afara, la acelasi pret ,chiar mai mare, dar in euro... Raman la parerea ca ce se vinde la noi in proportie de peste 90% e posirca curata, chimicale, apa cu zahar, spuneti-i voi cum vreti. Ieftin si bun nu exista, cel putin nu pe planeta asta. |
#17
Posted 19 August 2009 - 18:33
sebulbus, on 19th August 2009, 17:20, said: Ii culege de Craciun? :) haha, septembrie am vrut sa spun, am editat, multam. nu stiu exact care-i șmecheria cu oul, legea lui Arhimede ceva, crești densitatea soluției până stă oul. adybmw, on 19th August 2009, 17:41, said: Mai fratilor, de ce-i trebuie vinului tarie? Daca vrei sa te matolesti instant bea samagon sau palinca. Vinul il bei dupa masa in loc de apa sau sprit dupa preferinte si felul vinului. Vinul natural are gradul de alcoolemie in jur de 11-13%, ce e peste nu mai e vin. Ce e sub e bere. ;) De ce sa nu facem totul natural ca pe vremuri? Vinul natural e sec sau demisec cel mult, vinuri naturale dulci nu exista. Adadoi, daca strugurii sunt acrii nu faci vin din ei, nu toti strugurii sunt pt vin. Marea majoritate a oamenilor care au vite(nealtoite) au producatoare, 1001, capsunica, ananas si altele carora ei le zic feteasca, muscat etc. Vinul de Segarcea, unul din cele mai bune vinuri romanesti, parerea mea! :peacefingers: bunicul meu făcea un vin de nu-l putei bea decât dacă erai alcoolic pentru efectul psihologic - nu era tare, da' era acru. Din "struguri mici albaștri" și căpșunică. Așa-i, dacă strugurii sunt acri nu faci vin, sau cel puțin nu-i spui vin. Dacă vrei totuși ceva să samene a vin, nu a oțet, trebuie zahăr, desigur doar în cazul în care strugurii nu sunt destul de dulci. De-aia se pune oul (întreg, în coajă, pe care nu-l lași acolo, btw). Fermentația alcoolică e anaerobă și are loc doar în prezența zahărului: pui - se face alcool, nu pui - nu se face (destul) și se consumă doar ce este în boabe. Nu trebuie să-l faci dulce, doar să nu iasă acru. |
#18
Posted 19 August 2009 - 20:52
adadoi, on 19th August 2009, 18:33, said: nu stiu exact care-i șmecheria cu oul, legea lui Arhimede ceva, crești densitatea soluției până stă oul. Pai clar aia e, dar nu stiu pana unde trebuie sa iasa exact oul. Pana ajunge la buricul puiului dinauntru or something :) Sa zic ca parca trebuia sa i se ghiceasca un pic varful deasupra lichidului, dar nu-s sigur. Will ask. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users