Vreau sa fac Vin de casa ...
Last Updated: Dec 22 2023 20:01, Started by
reluuu
, Aug 17 2009 11:10
·
10
#19
Posted 20 August 2009 - 07:20
sebulbus, on 19th August 2009, 21:52, said: Pai clar aia e, dar nu stiu pana unde trebuie sa iasa exact oul. Pana ajunge la buricul puiului dinauntru or something :) Sa zic ca parca trebuia sa i se ghiceasca un pic varful deasupra lichidului, dar nu-s sigur. Will ask. aia cu ieșit deasupra e la varză murată. |
#20
Posted 20 August 2009 - 08:25
Testul cu oul.
La o galeata de 10 kg se pune un ou crud in coaja. Daca nu iese la suprafata se toarna zahar pana ce iese putin oul la suprafata,(sa se vada coaja). Atentie, sa se tina cont de cantitatea de zahar care se toarna la galeata de 10 kg pentru a face o medie pentru toata cantitatea.Ex. daca la o galeata intra o lingura, la 10 galeti 10 linguri... . Edited by usulit, 20 August 2009 - 08:42. |
#21
Posted 24 August 2009 - 15:54
Cateva observatii:
1. Vinul nu se face cu zahar, in orice caz nu vinul bun. La noi in unele zone adaugatul de zahar mai acopara defectele strugurilor - care ori nu sint soi bun ori nu sint copti bine. Dar sanatos tot nu e. Zaharul produce prin fermentatie compusi care nu rezulta din fermetatia mustului stugurilor, (de ex unii acizi organici sau acetice) dar toate nesanatoase. Daca la noi in MM se poate face vin fara zahar, voi cei din sud nu aveti de ce sa va plangeti :D 2. Pentru a obtine un vin rosu mustul se fermenteaza pe boabe. Asta de la cateva zile, pana la 2 saptamini, cu cat mai mult cu atit iesemai "extractiv" adica mai gros si mai negru. Daca se tine mai putin, e mai rozui si mai transparent, iar gustul e mai putin amarui. 3. Capatul de la furtunul dopului de fermentatie se pune intr-un vas cu apa pentru a forma o supapa, adica gazele pot sa iasa din butoiul unde fermenteaza mustul, dar aerul nu poate intra din cauza apei. Mi s-a parut ca cineva a sugerat alte motive. 4. Parerea ca nu exista vinuri dulci naturale e gresita. Exista chiar mai multe tipuri ! Ca unii le fac dulci cu zahar, asta e o alta poveste. Prin metode naturale de ex. sint vinurile de stafide, vinurile botritice, vinurile de gheață (Eiswein) si cateva soiuri de vinuri culese f. tarziu. Vinurile licoroase - Porto, Malaga, Madeira, etc. sint oprite din fermentatie prin fortificare, deci sa zicem ca nu mai sint asa de naturale. |
#22
Posted 25 August 2009 - 12:01
am facut anul trecut vin rosu dulce, din niste struguri cumparati de la niculitel, fara zahar sau alte chestii.
|
#23
Posted 08 September 2009 - 12:53
Dar de sulfatarea vinului stie careva ceva ? E obligatorie sau nu ? Si cum se face corect ?
|
#24
Posted 12 September 2009 - 19:53
fxwisemanvan, on 8th September 2009, 13:53, said: Dar de sulfatarea vinului stie careva ceva ? E obligatorie sau nu ? Si cum se face corect ? |
#25
Posted 14 September 2009 - 10:57
muncitor70, on 12th September 2009, 20:53, said: fac vin de citiva ani buni si am si experimentat si invatat multe, dupa cite vad aici multi spun din auzite. sulfatarea are rolul de limpezire si pastrare a vinului, cantitati de folosire sunt 80-300grame la 100 litri vin. vinul este bun si fara sulf, dar niciodata nu ai sa obtii un vin foarte limpede fara sulf, in plus si cel mai bun vin ,fara sulf, dupa ce desfaci sticla la un anumit timp se innegreste, cu sulf poti lasa sticla desfacuta zile intregi si nu isi schimba culoarea. eu pun 30 ml. la 50 de litri de vin, asa am pus mereu si n-am avut probleme, a stat limpede pana toamna urmatoare, nu s-a casat, nu s-a acrit, nimic. azi ii vin lu` taica`miu 300 de kg de struguri albi direct de la niculitel si ma duc sa`l ajut. |
#26
Posted 14 September 2009 - 13:40
Si practic cum se face ? Se baga batonul de sulf in vin, sau cum ?
|
#27
Posted 14 September 2009 - 15:11
Hah, nu. Exista plicuri cu metabisulfit de potasiu in comert.
|
#28
Posted 15 September 2009 - 19:49
End-L-user, on 14th September 2009, 16:11, said: Hah, nu. Exista plicuri cu metabisulfit de potasiu in comert. eu am de la cineva care lucreaza la crama murfatlar... trag cu seringa de 10 ml. si pun cate 3 la damigeana de 50 de litri. asta binsinteles dupa ce il tragi de pe drojdie pana la urma am luat 570 de kg, si au iesit aproximativ 400 litri de must. |
|
#30
Posted 18 September 2009 - 20:05
#31
Posted 18 September 2009 - 21:30
si zici ca dupa fermentare obtii vin dulce, fara alte artificii?(oprit din fermentare cu alcool, sau mai stiu eu cum), eu am incercat mai multe soiuri si oricit de dulce au fost strugurii sau mustul tot vin sec a iesit.
|
#32
Posted 19 September 2009 - 10:04
muncitor70, on 18th September 2009, 22:30, said: si zici ca dupa fermentare obtii vin dulce, fara alte artificii?(oprit din fermentare cu alcool, sau mai stiu eu cum), eu am incercat mai multe soiuri si oricit de dulce au fost strugurii sau mustul tot vin sec a iesit. eu anu` trecut am facut fara sa vreau... nu l`am scos la timp de pe drojdie si nu cred ca a fiert bine... si a ramas dulce. bunica`miu din aceeasi struguri, l`a tras de pe drojdie dupa 6 saptamani si s`a facut demisec. |
#33
Posted 25 September 2009 - 22:21
sal all
imi spune si mie cineva de ce a iesit vinu un pic acrisor-amarui. l am facut cum am stiut mai bine. am cules strugurii, in butoi i am strivit pana la ultima boaba :D i -am lasat acolo cu boasca aia vreo zi jumate apoi am separat zeama. a doua zi a inceput sa fiarba si i am pus din start furtun in paharul cu apa. dupa vreo 2 zile de bolboroseala s-a limpezit ... si l am luat de pe drojdia aia sa l mut in alt recipient mai curat sa fiarba in continuare. dar cand l am mutat am gustat un pic din el si e acrisor-amarui. trebuia sa pun zahar ? mai pot pune acum ? Edited by am-draci, 25 September 2009 - 22:22. |
|
#34
Posted 28 September 2009 - 06:53
am-draci, on 25th September 2009, 23:21, said: sal all imi spune si mie cineva de ce a iesit vinu un pic acrisor-amarui. l am facut cum am stiut mai bine. am cules strugurii, in butoi i am strivit pana la ultima boaba :D i -am lasat acolo cu boasca aia vreo zi jumate apoi am separat zeama. a doua zi a inceput sa fiarba si i am pus din start furtun in paharul cu apa. dupa vreo 2 zile de bolboroseala s-a limpezit ... si l am luat de pe drojdia aia sa l mut in alt recipient mai curat sa fiarba in continuare. dar cand l am mutat am gustat un pic din el si e acrisor-amarui. trebuia sa pun zahar ? mai pot pune acum ? |
#35
Posted 28 September 2009 - 08:52
daca pui miere de albine in loc de zahar cum o fi?
aveti rabdare si va comunic eu ptr ca ieri spre groaza intregului familion am pus cate cca 1,2 Kg miere in butoiul de 6o litri de boasca. Bunici la acelasi butoi adaugau 1 Kg de zahar si vinul iesea foartea bun. |
#36
Posted 28 September 2009 - 15:43
Tarzy, on 28th September 2009, 09:52, said: daca pui miere de albine in loc de zahar cum o fi? aveti rabdare si va comunic eu ptr ca ieri spre groaza intregului familion am pus cate cca 1,2 Kg miere in butoiul de 6o litri de boasca. Bunici la acelasi butoi adaugau 1 Kg de zahar si vinul iesea foartea bun. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users