Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Vreau sa fac Vin de casa ...
Last Updated: Dec 22 2023 20:01, Started by
reluuu
, Aug 17 2009 11:10
·
10
#1243
Posted 05 December 2022 - 12:28
Nu stiu ce gradatie ai avut pe mustimetru dar dupa corelatia valorilor inclin sa cred ca l-ai avut gradat in grade Balling, adica ai avut 27 grade balling, 15 desitate Be (astea doua fiind in corelatie) Scara Balling este in procente de masa masurate cu un densimetru la 17 gr C. Rezulta ca ai avut o concentratie initiala de 270 g/kg masa zaharoasa si una finala de 60 gr/kg masa zaharoasa. Daca facem diferenta insemna ca o cantiate de 210 gr/kg de zaharuri s-au transformat in alcool. Ceea ce reprezina cca 12,3 gr alcoolice (densitatea finala fiind apropiata de 1)
Deci acum vinul tau are cca 12,3 gr alcool si 60 gr/l zahar. Este posibil sa ai ceva mai putin zahar pt ca aceste 60 gr/l nu sunt in totalitate zahar o parte fiind substante solide dizolvate nezaharoase care maresc densitatea (in special saruri minerale de genul tartrati, citrati) Este un vin dulce cu o tarie buna dar este posibil ca la primavara, cand da caldura, sa inceapa sa fermenteze din nou. Din ce stiu eu in comert nu exista vinometre mai precise cu care sa poti masura continutul de alcool. Exista metode de laborator, dar sunt prea complicate pt a le putea aplica acasa. |
#1245
Posted 26 May 2023 - 14:43
kysvaly, on 07 mai 2022 - 21:09, said:
Apreciez, merci omule! Abia astept sa vina toamna sa ma apuc de treaba, sunt curios daca o sa iasa ceea ce vreau. Mai ramane sa caut o sursa de unde sa cumpar strugurii, de undeva de prin jurul Pitestiului, as vrea sa evit piata sau en.gros-ul. Sigur o sa revin cu poze din etapele urmate. salut Kysvaly a trecut 1an de zile si nu ai revenit cu poze sau nu ai mai facut vin |
#1246
Posted 02 November 2023 - 08:04
Dacă vinul din damigene a stat din fiert, pot scoate dopul cu aerisitor sa gust din vin? Sau aerul ii va dăuna?
|
#1247
Posted 05 November 2023 - 06:56
Poti scoate dopul dar e bine sa il si pritocesti sau , daca vrei sa-l mai lasi sa se limpezeasca (ceea ce nu-ti recomand prea mult timp) sa umpli vasul daca nu e plin.
|
#1248
Posted 05 November 2023 - 22:03
Salut! Am cumparat must de Jidvei feteasca regala+muscat ottonel am folosit drojdiile oferite de ei ,nu a avut fermentatie tumultoasa fermenteaza lent de o luna de zile.Asi vrea sa obtin un vin demisec ,ce sa fac sa il opresc din fermentatie? Am cumparat si dioxid de sulf si tannisol ce sa folosesc ?
|
#1249
Posted 06 November 2023 - 06:37
AlexD2, on 05 noiembrie 2023 - 06:56, said:
Poti scoate dopul dar e bine sa il si pritocesti sau , daca vrei sa-l mai lasi sa se limpezeasca (ceea ce nu-ti recomand prea mult timp) sa umpli vasul daca nu e plin. Dar la un butoi de 200 l din fibra de sticla, cum se procedează? După ce scot vinul din el, arunc drojdia și îl spăl, pot pune înapoi vinul, sau sa îl bag în damigene de sticla? Adica dacă îl repun în butoi și ulterior, tot scot câte un pic , nu va avea probleme vinul din butoi? Pt ca știam ca atunci când desfaci o damigeana trebuie sa o golești de tot, nu stiu cum e la butoi. |
#1250
Posted 07 November 2023 - 19:10
Daca poti il pui in damigene de sticla il sulfitezi si il lasi la rece sa se depuna sarurile tartice. Prin primavara cand incepe sa se incalzesca il pritocesti si sulfitezi din nou. Abia pe la Paste vinul isi arata calitatea adevarata. La prima pritocire poti sa il si filtrezi daca dispui de un filtru.
Edited by AlexD2, 07 November 2023 - 19:11. |
#1251
Posted 08 November 2023 - 21:51
Deci sa îl pun înapoi în butoi nu e o soluție bună?
|
#1252
Posted 08 November 2023 - 23:21
Daca dispui de damigene de sticla mai bine sa pui in ele. Ideea este, cum s-a mai spus ca vasele cu vin trebuie tot timpul mentinute pline si atunci daca ai un vas mare si consumi din el, oricum esti obligat sa-l golesti in vase mai mici. O solutie mai buna e cu vase de inox cu capac flotant, ca cu astea n-ai probleme cu plinul recipientului, ca poti cobora capacul si vasul e tot timpul plin chiar daca consumi din el. Exista si solutia sa-l ti sub perna de CO2 dar asta e mai complicat Parerea mea
|
|
#1253
Posted 09 November 2023 - 22:29
Am înțeles. Ma gândeam totuși la bunicii noștri care țineau tot anul vinul în butoaie de 200 l și tot luau de la canea fără sa se altereze vinul.
|
#1254
Posted 09 November 2023 - 22:50
Depinde ce intelegi prin altearea vinului si ce pretentii ai de la vinul respectiv. Daca singurele alterari care iti displac sunt otetirea, tulburarea, eventual balosirea poti intradevar ca un vin cu un grad alcoolic suficient de ridicat, sulfitat prin arderea sulfului in butoi, bine limpezit si tras de pe drojdie, sa nu se altereze. Insa vinul respectiv daca vasul nu e pastrat plin, cu timpul isi va pierde aromele, gustul va devenii unul comun, fad, de lichid acrisor, se va oxida, isi va schimba culoarea, eventual se va maderiza daca temperatura nu e suficient de scazuta, dar va ramane cu mare parte din alcoolul continut si daca il bei ti se va urca la cap.
|
#1255
Posted 22 December 2023 - 19:44
Mi a trăsnit o idee prin cap. Sunt acele aparate de făcut sifon acasă cu butelie de co2. Oare dacă pun vin în loc de apa, ar ieși spumant?
|
#1256
Posted 22 December 2023 - 20:01
Iese spritz (dar nu Aperol). Cre' ca ar merge cu vin alb si sa-l tii la rece
Edited by calincosma, 22 December 2023 - 20:03. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users