Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)
 

Vreau sa fac Vin de casa ...

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
1255 replies to this topic

#37
am-draci

am-draci

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 220
  • Înscris: 12.12.2007

View Postmuncitor70, on 28th September 2009, 16:43, said:

daca ai pus pe boasca e ok, problema este sa nu adaugi in vin dupa ce a stat din fiert. eu am cumparat un zaharometru si am constatat ca 17 gr. zahar=1 grad alcool/litru, deci 1 kg de zahar ridica taria acestei cantitati de vin cu aprox. un grad, la miere nu stiu. Eu, dupa cum am spus mai sus, as fi curios cum se face vinul dulce ,eu nu am reusit sa fac decit vinuri seci.
asta ma gandeam si eu...in boasca sa il indulcesc stiam...dar nu am pus. acum s-a cam acrit de tot, si pete de mucegai deasupra.
cineva mi-a zis sa fac asta...mai am niste struguri de cules...sa fac o boasca noua cu ei...si peste ei sa torn tot vinu ala acrisor...sa pun zahar si sa i las pe toti sa fiarba acolo , ce ziceti? ar iesi ceva bun?

#38
SCORPIOUNU

SCORPIOUNU

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 17.02.2008
Vreau sa ma pregatesc pentru anul viitor, acum timpul este prea scurt pentru dotarile propri si m-am gandit sa-mi confectionez singur zdrobitorul si teascul, restul tocitoarea o fac dintr-un butoi de plastic la care montez un robinet iar damigenele de sticla si dopul de aerisire se cumpara. Si acum intrebare si un sfat, pentru mine zdrobitorul are ca element principal doua role,fiecare montata pe un ax cu doi rulmenti la capete. Intrebare: stie cineva unde pot gasi cele doua role? La fel, la teasc, partea importantanta este un surub, unde ar putea fi gasit ca celelalte elemente ale teascului sunt usor de procurat sau de confectionat . Sigur, la o prima evaluare, cele doua piese absolut obligatorii unui podgorean amator (chiar daca cumpar strugurii din piata Ploiestilor) nu sunt un capat de tara,probabil 10-12 milioane, dar parca tot mai bine daca le-as face singur, la iarna, la mine-n atelier, la tara! Credeti-ma ca am putina experienta, chiar daca nu se compara, cu cei 24 se stupi supratajati pe care mi i-am confectionat sigur si in care albinele, dragutele, chiar daca le bag in seama numai sambata sau duminica lucreaza foarte bine.

#39
zzangaboy

zzangaboy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,579
  • Înscris: 14.02.2005

View Postam-draci, on 2nd October 2009, 17:46, said:

asta ma gandeam si eu...in boasca sa il indulcesc stiam...dar nu am pus. acum s-a cam acrit de tot, si pete de mucegai deasupra.
cineva mi-a zis sa fac asta...mai am niste struguri de cules...sa fac o boasca noua cu ei...si peste ei sa torn tot vinu ala acrisor...sa pun zahar si sa i las pe toti sa fiarba acolo , ce ziceti? ar iesi ceva bun?
o sa fie bun sa faci tuica

#40
Tarzy

Tarzy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,637
  • Înscris: 28.11.2001
pai ca sa faci vinul dulce sau sec nu e importanta materia prima? soiul de strugurii?

in boasca am pus mierea ... si se pare ca nu am gresit ca are un gust fenomenal

#41
nmg

nmg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,454
  • Înscris: 07.09.2005

View PostSCORPIOUNU, on 5th October 2009, 19:36, said:

Vreau sa ma pregatesc pentru anul viitor, acum timpul este prea scurt pentru dotarile propri si m-am gandit sa-mi confectionez singur zdrobitorul si teascul, restul tocitoarea o fac dintr-un butoi de plastic la care montez un robinet iar damigenele de sticla si dopul de aerisire se cumpara. Si acum intrebare si un sfat, pentru mine zdrobitorul are ca element principal doua role,fiecare montata pe un ax cu doi rulmenti la capete. Intrebare: stie cineva unde pot gasi cele doua role? La fel, la teasc, partea importantanta este un surub, unde ar putea fi gasit ca celelalte elemente ale teascului sunt usor de procurat sau de confectionat . Sigur, la o prima evaluare, cele doua piese absolut obligatorii unui podgorean amator (chiar daca cumpar strugurii din piata Ploiestilor) nu sunt un capat de tara,probabil 10-12 milioane, dar parca tot mai bine daca le-as face singur, la iarna, la mine-n atelier, la tara! Credeti-ma ca am putina experienta, chiar daca nu se compara, cu cei 24 se stupi supratajati pe care mi i-am confectionat sigur si in care albinele, dragutele, chiar daca le bag in seama numai sambata sau duminica lucreaza foarte bine.
Role nu stiu unde s-ar putea gasi de-a gata dar surubul si piulita pentru presa ti-o poate face orice strungar, ca nu trebuie cine stie ce precizie.

Dar ii amintesc ca am vazut prin hipermarketuri (practiker, brico) atat zdrobitoare cat si mini prese, dar normal, ce isi face omul cu mana lui poate fi mai bun.

PS. Din categoria 'am ramas prostit de ce-am auzit', zilele trecute imi povestea cineva cum face el must cu storcatorul de la masina de spalat, d-aia veche cu centrifuga. Acuma ... metoda poate da rezultate, dar eu n-as folosi asa ceva.

#42
agentu008

agentu008

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 23.07.2008

View PostTarzy, on 6th October 2009, 10:20, said:

pai ca sa faci vinul dulce sau sec nu e importanta materia prima? soiul de strugurii?

in boasca am pus mierea ... si se pare ca nu am gresit ca are un gust fenomenal
categoric conteaza materia prima, dar in egala masura si tehnologia de fabricatie, pe care pt. un vin dulce nu o stiu

View PostSCORPIOUNU, on 5th October 2009, 17:36, said:

Vreau sa ma pregatesc pentru anul viitor, acum timpul este prea scurt pentru dotarile propri si m-am gandit sa-mi confectionez singur zdrobitorul si teascul, restul tocitoarea o fac dintr-un butoi de plastic la care montez un robinet iar damigenele de sticla si dopul de aerisire se cumpara. Si acum intrebare si un sfat, pentru mine zdrobitorul are ca element principal doua role,fiecare montata pe un ax cu doi rulmenti la capete. Intrebare: stie cineva unde pot gasi cele doua role? La fel, la teasc, partea importantanta este un surub, unde ar putea fi gasit ca celelalte elemente ale teascului sunt usor de procurat sau de confectionat . Sigur, la o prima evaluare, cele doua piese absolut obligatorii unui podgorean amator (chiar daca cumpar strugurii din piata Ploiestilor) nu sunt un capat de tara,probabil 10-12 milioane, dar parca tot mai bine daca le-as face singur, la iarna, la mine-n atelier, la tara! Credeti-ma ca am putina experienta, chiar daca nu se compara, cu cei 24 se stupi supratajati pe care mi i-am confectionat sigur si in care albinele, dragutele, chiar daca le bag in seama numai sambata sau duminica lucreaza foarte bine.
zdrobitorul are pe linga role, rulmenti si doua roti dintate, pe toate ti le poate face un frezor

#43
dulceivinu

dulceivinu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 12.10.2009

View PostTarzy, on 28th September 2009, 08:52, said:

daca pui miere de albine in loc de zahar cum o fi?

aveti rabdare si va comunic eu ptr ca ieri spre groaza intregului familion am pus cate cca 1,2 Kg miere in butoiul de 6o litri de boasca.

Bunici la acelasi butoi adaugau 1 Kg de zahar si vinul iesea foartea bun.
  si eu vreau sa pun miere naturala in loc de zahar. cum vi se pare ideea? am adrobit trugurii de 2 zile si acum vreau sa adaug ceva miere in loc de zahar.

#44
zzangaboy

zzangaboy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,579
  • Înscris: 14.02.2005
e cam scumpa mierea s`o pui la vin :P

eu oricum daca nu era mustul asa dulce incat sa tina oul, puneam cate jumatate de kg sau 1 kg la o damigeana de 50 de litri de must, adica il topream intr`o galeata cu must si il puneam in damigeana, nu peste boasca.

#45
ionel.sat

ionel.sat

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 815
  • Înscris: 26.11.2005
si eu fac vin de 5 ani la rand. in primul si al doilea an nu am pus zahar, eram hotarat sa beau vin "natural" ca doar numai struguri am folosit. A iesit vinul destul de bun, l-am facut din struguri de care nu am mai auzit pana atunci de ei (struguri rosii - Raboso).
Anul urmator am facut un vin tot rosu din struguri Cabernet, a iesit bun dar prin luna februarie - martie s-a acrit.
Al treilea an am amestecat strugurii: cabernet + merlot, a iesit o minunatie de vin amabil pe care as mai dori sa-l nimeresc la fel. In acest vin am pus si zahar deoarece m-am lasat sfatuit de cei care faceau vin de ani de zile. Zahar are si mustul in el insa daca nu-i suficient vinul n-o sa ajunga la 11° alcolemie aproximativ si o sa se acreasca. Am pus 1kg/50 litri must.
Anul al patrulea am facut vin din cabernet insa am folosit un ferment specific fara sa stiu, (eu am cerut comerciantului sa-mi vanda metabisulfit si el mi-a vandut fermenti) si mi-a fiert prea repede mustul in cada, si din cauza faptului ca nu l-am tras la timp in butoi, l-am acrit de la inceput. Am reusit sa-l salvez cu ajutorul unui specialist ce mi-a facut o analiza a vinului si am introdus bentonita sa-l limpezeasca iar dupa o saptamana l-am tras de pe drojdii. si-a revenit, insa prin luna martie s-a acrit si asta.
Anul acesta am cumparat mustul in ziua in care a fost macinat (vin rosu), l-am pus direct in butoiul de inox si cu capacul cu sfera a fiert si mai continua inca. faptul ca am luat mustul fara sa mai stea cateva zile impreuna cu boasca este roz si va ramane roz, dar are un gust bun, ba chiar foarte bun pana azi.
Am pus in el 1kg zahar/50 litri must.

Edited by ionel.sat, 13 October 2009 - 00:49.


#46
zzangaboy

zzangaboy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,579
  • Înscris: 14.02.2005
eu anul asta nu am mai facut decat alb, fara zahar, ca erau strugurii foarte dulci.

mai am de anul trecut o damigeana de 50 de litri de vin rosu care este super bun si acum. sta foarte bine, nu s`a acrit si nu s`a casat. dupa ce am zdrobit strugurii i`am lasat 2 zile, dupa aia i`am presat si am pus mustul direct in damigeni de 50 fara zahar. dupa ce a stat din fiert l`am tras de pe drojdie in alte damigeni si am pus cate 30 ml. de metabisulfit. anul trecut am avut 3 damigeni de 50 si un butoi de 80 de litri, asta numai rosu.

#47
dulceivinu

dulceivinu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 12.10.2009

View Postzzangaboy, on 13th October 2009, 09:43, said:

eu anul asta nu am mai facut decat alb, fara zahar, ca erau strugurii foarte dulci.

mai am de anul trecut o damigeana de 50 de litri de vin rosu care este super bun si acum. sta foarte bine, nu s`a acrit si nu s`a casat. dupa ce am zdrobit strugurii i`am lasat 2 zile, dupa aia i`am presat si am pus mustul direct in damigeni de 50 fara zahar. dupa ce a stat din fiert l`am tras de pe drojdie in alte damigeni si am pus cate 30 ml. de metabisulfit. anul trecut am avut 3 damigeni de 50 si un butoi de 80 de litri, asta numai rosu.
Imi spune cineva va rog cand trebuie pusa mierea sau zaharul?! pe boasca sau dupa ce trag mustul in damigene?!
Multumesc!

#48
zzangaboy

zzangaboy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,579
  • Înscris: 14.02.2005
ti`am zis eu am pus in damigeana, adica umpleam damigeama de 50 de litri cu 5 galeti de 10 litri. la a 3`a galea bagam si zaharul si mestecam pana se topea, dupa care bagam in damigeana.

#49
car-man

car-man

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,434
  • Înscris: 01.07.2009
vinul facut dupa retetele voastre se numeste MOTORINA!    :ciocan:

spor la baut!

Edited by car-man, 14 October 2009 - 06:53.


#50
Tarzy

Tarzy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,637
  • Înscris: 28.11.2001

View Postzzangaboy, on 13th October 2009, 00:55, said:

e cam scumpa mierea s`o pui la vin :P

...


depinde .... eu am cativa stupi asa ca teoretic nu ma costa nici un ban :)

#51
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,243
  • Înscris: 05.06.2002
teoretic zahar in must nu se adauga decat in anii nefavorabili cand conditiile meteorologice n-au permis strugurilor sa se coaca pana la capat si sa ajunga la concentratia de zahar necesara obtineri unui vin bun. ce sa faci cu productia de struguri din anul respectiv? o arunci si astepti poate ai noroc la anu'? nu va iesi un vin de vinoteca, dar se valorifica (vinul cautat e cel din anii secetosi cand productia e mica dar de o calitate exceptionala). sunt norme europene care le da voie producatorilor de vin sa faca asta, dar numai cand cei de la uniune ajung la concluzia ca-i necesar. asta la cei ce fac vin meserias, acuma la tara se foloseste zaharul in mai multe cazuri:
1. in cazul prezentat de mine mai sus. cum nu ajung soiurile nobile sa aiba zahar suficient pt fermentatie in anii prosti, la fel nici butucul din batatura casei.
2. butucul din batatura casei e un soi dubios, care nu face struguri prea dulci dar dres cu ceva zahar e adus la linia de plutire.
3 pt lungit vinul. dintr-un butoi de must obtii doua butoaie de pseudovin si profitul creste substantial. e mult mai facil sa amesteci 1 galeata de zahar cu 9 de apa decat sa cresti via, sa o ingrijesti, sa recoltezi si sa faci vinul.


P.S. spuneau astia pe la televizor ca strugurii de anul asta ar fi de o calitate f. buna. ;)

Edited by Fane, 14 October 2009 - 10:02.


#52
car-man

car-man

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,434
  • Înscris: 01.07.2009
motorina, Fane, motorina!

#53
zzangaboy

zzangaboy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,579
  • Înscris: 14.02.2005
deaia sa nu bei tu, ca e motorina

#54
Cutzu

Cutzu

    SefuLaUrati

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,103
  • Înscris: 06.07.2006
apa distilata, galus-rosu, alcool dublu rafinat, potentiator de gust, aroma naturala de vin

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate