Vreau sa fac Vin de casa ...
Last Updated: Dec 22 2023 20:01, Started by
reluuu
, Aug 17 2009 11:10
·
10
#1207
Posted 04 December 2021 - 22:09
Multumesc pt raspunsul detaliat. Totusi, vinul din damigeana mare e posibil sa fi iesit mai bun la gust datorita ca a avut mai multa drojdie, fata de damigeana de 25 l?
PS: m-am uitat acum pe net , sint butoaie de 200 l din polipropilena sau din fibra de sticla. (bine, si din inox , dar sint prea scumpe pt mine) Care din cele 2 modele se preteaza mai bine pt vin, dpdv al păstrării, spalarii, etc? Edited by sov, 04 December 2021 - 22:13. |
#1208
Posted 04 December 2021 - 23:11
sov, on 04 decembrie 2021 - 22:09, said:
Multumesc pt raspunsul detaliat. Totusi, vinul din damigeana mare e posibil sa fi iesit mai bun la gust datorita ca a avut mai multa drojdie, fata de damigeana de 25 l? PS: m-am uitat acum pe net , sint butoaie de 200 l din polipropilena sau din fibra de sticla. (bine, si din inox , dar sint prea scumpe pt mine) Care din cele 2 modele se preteaza mai bine pt vin, dpdv al păstrării, spalarii, etc? |
#1209
Posted 05 December 2021 - 08:57
Da, după fermentatie voi trage vinul in damigene de sticla. Trebuie doar sa vad pana la toamna viitoare, care butoi e mai bun. De fibră de sticla sau de polipropilena. Preturile sint cam aceleasi.
|
#1210
Posted 06 December 2021 - 18:08
Daca a iesit vinul prea acru, după ce l-am tras de pe drojdie(struguri necopti), se mai poate face ceva sau ma hidratez cu vitamima C?
|
#1211
Posted 06 December 2021 - 18:20
marxsovignon, on 06 decembrie 2021 - 18:08, said:
Daca a iesit vinul prea acru, după ce l-am tras de pe drojdie(struguri necopti), se mai poate face ceva sau ma hidratez cu vitamima C? Edited by AlexD2, 06 December 2021 - 18:21. |
#1212
Posted 09 December 2021 - 22:06
De butoiul asta spun daca e bun : https://www.dedeman....sitor/p/7032204
|
#1213
Posted 10 December 2021 - 04:27
marxsovignon, on 09 decembrie 2021 - 22:06, said:
De butoiul asta spun daca e bun : https://www.dedeman....sitor/p/7032204 |
#1214
Posted 27 March 2022 - 07:30
Salut
Mai am o damigeana de 50 de L de vin plina ochi de la pritocul din decembrie. As vrea sa îmbuteliez vreo 20 de sticle pentru pastrare iar restul sa-l consum. Intrebare: Mai fac pritocul de primavara la vin sau nu mai are rost? |
#1215
Posted 27 March 2022 - 07:50
Daca vei tine la rece sticlele, nu mai are rost pritocitul.Eu nu le mai pun in sticle, las in damigenele de 50 si scot saptamanal cate 1-2 sticle pentru uz intern.
|
#1216
Posted 28 March 2022 - 04:15
Păi damigeana este in beci. Acum sunt 4 grade dar in functie de vremea de afară se incalzeste si in beci. Vara am si 20 de grade. Mai rezista vinul? Că nu beau eu pâna atunci 50L. Si tot scoțând din damigeană nu ramâne aer?
E prima oara cand am facut vin și de aceea intreb. Ms |
|
#1217
Posted 28 March 2022 - 05:16
Robertozaky, on 27 martie 2022 - 07:30, said:
Salut Mai am o damigeana de 50 de L de vin plina ochi de la pritocul din decembrie. As vrea sa îmbuteliez vreo 20 de sticle pentru pastrare iar restul sa-l consum. Intrebare: Mai fac pritocul de primavara la vin sau nu mai are rost? Vinul nu se tine niciodata in recipiente care nu sunt pline ca se degradeaza. Evident nu vorbim de sticle care se consuma in maxim 2-3 zile. |
#1219
Posted 05 May 2022 - 10:50
Salutare! In toamna vreau sa fac pentru prima data vin. Stau la bloc si am o boxa la subsol cu temperaturi intre maxim 21 vara si minim 8 iarna, strugurii o sa.i cumpar. O sa incep cu 1 damigeana de alb, cred ca tamaioasa, si una de rosu, probabil merlot, ambele vreau sa.mi iasa demidulce. Am tot citit pe aici dar nu prea am inteles inceputul, adica procedeul pana la primul pritoc. Urmeaza sa recitesc si sa pun pe hartie pasii necesari, m ar ajuta foarte mult daca mi.ar explica cineva pasii, adica:
1. Am vazut ca in functie de struguri mustul se tine mai mult sau mai putin pe boasca. 2. Cum, cand si cu ce se sulfiteaza mustul? 3. Este bine sa.i adaug si drojdie selctionata? Multumesc! |
#1221
Posted 06 May 2022 - 06:49
kysvaly, on 05 mai 2022 - 10:50, said:
Salutare! In toamna vreau sa fac pentru prima data vin. Stau la bloc si am o boxa la subsol cu temperaturi intre maxim 21 vara si minim 8 iarna, strugurii o sa.i cumpar. O sa incep cu 1 damigeana de alb, cred ca tamaioasa, si una de rosu, probabil merlot, ambele vreau sa.mi iasa demidulce. Am tot citit pe aici dar nu prea am inteles inceputul, adica procedeul pana la primul pritoc. Urmeaza sa recitesc si sa pun pe hartie pasii necesari, m ar ajuta foarte mult daca mi.ar explica cineva pasii, adica: 1. Am vazut ca in functie de struguri mustul se tine mai mult sau mai putin pe boasca. 2. Cum, cand si cu ce se sulfiteaza mustul? 3. Este bine sa.i adaug si drojdie selctionata? Multumesc! Pt vinul alb de tamaioasa strugurii se tin pe boasca 24 ore iar drojdiile selectionate pt vinuri din tamaioasa se adauga imediat direct in mustuiala. Daca vinul este de muscat drojdiile selectionate se adauga dupa presare. Dupa presare se continua fermentarea in vas cu serpentina Pentru vinul rosu se tine oe boasca 3 zile si drojdiile selectionate se adauga imediat. Boasca se amesteca de cca 3 ori pe zi pt extragerea culorii. Dupa cele 3 zile se face presarea si se continua fermentarea in vas cu serpentina Pt un vin demidulce mustul trebuie sa aiba cca 240 -250 gr/l zaharuri masurat imediat dupa zdrobire si dezciorchinare. Recomandarea mea este ca drojdiile selectionate sa le adaugi la doza maxima si sa respecti cu strictete instructiunile de folosire Pe parcursul fermentarii sa ai grija ca temperatura sa nu scada sub15-16 gr pt o fermentare cat mai buna. La vinul rosu ar trebui o temperatura mai mare de peste 20 Gr macar la inceput cat tii mustul pe bostina. Pt un vin demidulce fermentarea ar trebui oprita cand vinul ajunge la cca 15-20 gr/l zahar. Asta in conditii de casa o poti face doar aproximativ dupa gust sau eventual folosind un refractometru de mana cand fermentarea ar trebui oprita cam la 7,2-7,3 Brix. Oprirea fermentarii se face prin tragere de pe drojdie, sulfitare cu minim 1 ml/litru solutie dioxid de sulf 5-6% si pastrare la rece in continuare pt limpezire. In mare cam despre asta e vorba la producerea vinurilor aromate si rosii in conditii care le-ai putea respecta in casa. |
|
#1222
Posted 07 May 2022 - 14:55
AlexD2, on 06 mai 2022 - 06:49, said: Daca vrei sa faci vin aromat(de tamaioasa) si rosu (de merlot) mustul trebuie tinut pe boasca. Pt tinerea pe boasca strugurii trebuie neaparat dezcirchinati. Boasca se sulfiteaza cu 0,5ml/litru solutie dioxid de sulf 5-6 %. Bioxidul de sulf are rol antiseptic (omorarea bacteriilor in special cele acetice) si de selectie a drojdiilor nerezistente la dioxid de sulf. Pt vinul alb de tamaioasa strugurii se tin pe boasca 24 ore iar drojdiile selectionate pt vinuri din tamaioasa se adauga imediat direct in mustuiala. Daca vinul este de muscat drojdiile selectionate se adauga dupa presare. Dupa presare se continua fermentarea in vas cu serpentina Pentru vinul rosu se tine oe boasca 3 zile si drojdiile selectionate se adauga imediat. Boasca se amesteca de cca 3 ori pe zi pt extragerea culorii. Dupa cele 3 zile se face presarea si se continua fermentarea in vas cu serpentina Pt un vin demidulce mustul trebuie sa aiba cca 240 -250 gr/l zaharuri masurat imediat dupa zdrobire si dezciorchinare. Recomandarea mea este ca drojdiile selectionate sa le adaugi la doza maxima si sa respecti cu strictete instructiunile de folosire Pe parcursul fermentarii sa ai grija ca temperatura sa nu scada sub15-16 gr pt o fermentare cat mai buna. La vinul rosu ar trebui o temperatura mai mare de peste 20 Gr macar la inceput cat tii mustul pe bostina. Pt un vin demidulce fermentarea ar trebui oprita cand vinul ajunge la cca 15-20 gr/l zahar. Asta in conditii de casa o poti face doar aproximativ dupa gust sau eventual folosind un refractometru de mana cand fermentarea ar trebui oprita cam la 7,2-7,3 Brix. Oprirea fermentarii se face prin tragere de pe drojdie, sulfitare cu minim 1 ml/litru solutie dioxid de sulf 5-6% si pastrare la rece in continuare pt limpezire. In mare cam despre asta e vorba la producerea vinurilor aromate si rosii in conditii care le-ai putea respecta in casa. Super, multumesc mult! Ai explicat pe intelesul meu. Poate sa recomande cineva niste drojdii? Sulfitarea o fac in boasca? Ma gandesc ca nu stiu exact ce cantitate de must este acolo. Sau sulfitez dupa presare dupa ce pun tot mustul in damigeana? Edited by kysvaly, 07 May 2022 - 14:46. |
#1223
Posted 07 May 2022 - 18:56
kysvaly, on 07 mai 2022 - 14:55, said:
Super, multumesc mult! Ai explicat pe intelesul meu. Poate sa recomande cineva niste drojdii? Sulfitarea o fac in boasca? Ma gandesc ca nu stiu exact ce cantitate de must este acolo. Sau sulfitez dupa presare dupa ce pun tot mustul in damigeana? La drojdii nu ma prea pricep dar pt ce vrei tu stiu ca sunt drojdii pt vinuri albe aromate si drojdii pt vinuri rosii la pliculet de 20 gr (pt max 100 l must). Cred ca poti folosi drojdii tip Uvaferm |
#1224
Posted 07 May 2022 - 21:09
Apreciez, merci omule!
Abia astept sa vina toamna sa ma apuc de treaba, sunt curios daca o sa iasa ceea ce vreau. Mai ramane sa caut o sursa de unde sa cumpar strugurii, de undeva de prin jurul Pitestiului, as vrea sa evit piata sau en.gros-ul. Sigur o sa revin cu poze din etapele urmate. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users