Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
La multi ani mie!

Senzor filtru particule GOLF 7

La multi ani @radu103!

La multi ani @Nenea Zap!
 La multi ani @beavis03!

BlackView Oscal Pad 13, probleme ...

Baterie auto AGM 70AH vs normala ...

Depanero nu vrea sa imi dea Negat...
 Extras carte funciara

Carucior pliabil pentru cumparatu...

In ce supermarket gasesc carne de...

Cat de riscant e sa rezerv un hot...
 Audi Q3 F3 PHEV - impresii si con...

AC Vortex nu mai incalzește

Scule electrice și impactul ...

Huawei Pura 70/Pro/Ultra
 

Viata fara petrol II

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
244 replies to this topic

#55
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
ar trebui sa vinda sticlute de benzina din colectia "les cretines absolutes", cu "benzina de pe vremea cind eram atit de prosti incit plateam 150$ pe baril si credeam ca s-a terminat"

#56
floryyn

floryyn

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,663
  • Înscris: 30.07.2005
Sunt unii care zic că de fapt petrolul s-ar regenera...(parcă pe aria de Știință mai zicea cineva de teoria asta):

Quote

Savantul rus Mihail Lomonosov a fost primul care a propus teoria biogenica (organica) a formarii petrolului, pornind de la premisa ca acesta a aparut prin descompunerea, in anumite conditii, a deseurilor biologice, de-a lungul milioanelor de ani. Spre deosebire de Lomonosov, care considera asadar petrolul ca fiind un combustibil fosil, o alta minte luminata, chimistul Dmitri Mendeleev, autorul tabelului periodic al elementelor, credea ca petrolul reprezinta nu o substanta formata in urma putrezirii plantelor si animalelor ce au trait candva pe Terra, ci un material primordial, nascut in strafundurile planetei, ce erupe constant catre suprafata acesteia, precum magma vulcanilor.

Savantii pastreaza tacerea de frica

Desi aparute in secolele trecute, ambele teorii au fost dezvoltate in secolul XX. Dar, in mod bizar, doar prima s-a bucurat de o popularizare intensa, astfel incat opinia publica de pretutindeni considera intemeiata parerea ca petrolul se gaseste in zacaminte de forma unor „pungi” care, cu timpul, se epuizeaza total. Care este motivul acestei popularizari? Si de ce asupra ipotezei abiogenice s-a asternut praful? Simplu: pentru ca marile concerne din domeniu vor sa se creada ca petrolul este, intr-adevar, pe duca.

Procedand astfel, ele pot scumpi dupa bunul plac „aurul negru” si implicit produsele derivate. Poate parea o opinie desprinsa din teoria conspiratiei, dar tot mai numerosi savanti inclina sa creada ca acesta este adevarul. „Multi dintre membri comunitatii stiintifice au optat sa pastreze tacerea asupra acestui subiect din motive mai degraba lumesti. Ei vor sa-si pastreze slujbele si de aceea refuza sa faca valuri, desi stiu prea bine adevarul in privinta ipotezei biogenice”, afirma geologul rus Vadim Skariatin.

Potrivit academicianului rus Anatoli Dmitrievski, directorul Institutului de Studii pentru Petrol si Gaze, ipoteza biogenica a fost implementata la inceputul secolului XX, cand metodele de detectare si exploatare a zacamintelor erau inapoiate. „Puturile erau sapate doar in formatiuni de origine sedimentara, care ar fi trebuit sa formeze petrolul, potrivit teoriei biogenice. Dar dezvoltarea metodelor de detectie le-a permit geologilor sa descopere campuri petrolifere si in bazine cu roci cristaline, despre care se credea ca e imposibil sa adaposteasca petrol. Un exemplu este uriasul bazin White Tiger, din largul coastelor vietnameze, care sta pe un fundament de granit, lucru imposibil de explicat prin teoria biogenica.”

Dmitrievski spune ca oamenii nu trebuie sa-si imagineze zacamantul petrolifer ca pe o „balta” aflata in adancuri. De fapt, petrolul se afla in porii rocilor colectoare, ca apa in porii unui burete. Daca el este extras rapid si in cantitate mare, zacamantul va fi, aparent, epuizat. Dar porii vor continua, peste ani, sa secrete petrol, si zacamantul se va umple la loc.

In alta ordine de idei, in ultimii ani s-a descoperit ca multe dintre bazinele petrolifere unde se credea ca epuizarea combustibililor este totala, „mustesca” de petrol. „Am gasit doua astfel de campuri la granita dintre Georgia si Azerbaidjan. Au produs petrol mai bine de un secol, apoi exploatarea a fost oprita, pe motiv de epuizare a zacamintelor. Sondaje recente au demonstrat insa ca acestea s-au refacut.

Similar stau lucrurile in privinta unor campuri petroliere din regiunea Carpatilor, dar si din America de Sud. Am crezut ca si bazinul Romaskin ar fi epuizat, in proportie de 80% – asa dovedeau sondajele de acum doua decenii. Dar de cativa ani, suntem martori unei cresteri de 2 milioane tone de petrol pe an, in acest bazin. Potrivit noilor estimari, bazinul poate produce petrol pana cel putin in 2200”, afirma Renat Muslimov, consilier economic al presedintelui Tatarstanului.

In cazul orasului Groznii, capitala Ceceniei, lucrurile par chiar dramatice: exploatarea petrolului a inceput aici in 1897. Pana in 1960, cand zacamantul a fost considerat epuizat, s-au extras nu mai putin de 100 milioane tone petrol brut. Spre surprinderea geologilor, in ultimii ani, petrolul a inceput efectiv sa tasneasca din pamant, localnicii il aduna cu galetile. Pericolul este imens, spun specialistii, fiindca poate izbucni oricand un incendiu catastrofal.

Nu doar rusii par sa sustina valabilitatea teoriei abiogenice, ci si americanii, chiar daca o fac cu jumatate de gura. Teoria a fost verificata de ei in cazul bazinului petrolifer Eugene Island 330, din largul coastelor Louisianei. Rezervele de aici au fost considerate epuizate, dar in ultimul deceniu mai multe sondaje au aratat ca ele s-au restabilit, extractia atingand nivele comparabile cu cele din deceniile trecute.

Ipotez
a pare interesantă. În tot cazul, e clar că "peak oil" e folosit pe post de bau-bau de talibanii ecologiști, la fel ca idioata teorie a încălzirii globale provocate de om
Altele sunt problemele care confruntă umanitatea...

Edited by floryyn, 18 December 2008 - 20:59.


#57
haplea82

haplea82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 21.02.2007
petrolul la 36,7$ la new york si scade!nu va bucurati de pomana,asta are un singur inteles si anume ca economia mondiala este pe butuci!petrolul la 150$ = abratie,dar tot asa si la 36$! si probabil ca se va opri undeva intre 24 si 32$ cea ce este o si mai mare aberatie!

#58
Valentine

Valentine

    Un Mosotti mai serios.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,279
  • Înscris: 30.11.2003

View Posthaplea82, on Dec 18 2008, 12:11, said:

petrolul la 36,7$ la new york si scade!nu va bucurati de pomana,asta are un singur inteles si anume ca economia mondiala este pe butuci!petrolul la 150$ = abratie,dar tot asa si la 36$! si probabil ca se va opri undeva intre 24 si 32$ cea ce este o si mai mare aberatie!
De ce? Imi convine de minune benzina mai ieftina :P

#59
turbo trabannt

turbo trabannt

    gogule, probleme mah? no, stai sa termin berea asta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,519
  • Înscris: 18.05.2006

View Posthaplea82, on Dec 18 2008, 22:11, said:

petrolul la 36,7$ la new york si scade!nu va bucurati de pomana,asta are un singur inteles si anume ca economia mondiala este pe butuci!petrolul la 150$ = abratie,dar tot asa si la 36$! si probabil ca se va opri undeva intre 24 si 32$ cea ce este o si mai mare aberatie!
nu e pe butuci , e speculatie pe short asa cum a fost pe long.

pretul e un  pic mai sus dar distractivi sunt dumarii. da, mah , s-a terminat uleiul si masonii nu va spune ....

View PostValentine, on Dec 18 2008, 22:17, said:

De ce? Imi convine de minune benzina mai ieftina :P
fugi bre de acilea.

mie imi place acuma moaca la cearsafisti, chavez si putin. priceless, pentru toate celelalte exista mastercard  B)

#60
jafpefata

jafpefata

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,700
  • Înscris: 26.09.2007

View Postbiciclistu, on Dec 18 2008, 12:14, said:

Nea' moso .. nu face TU pe prostu (nu ca ai transpira simuland), ca problema era una de fond. Ca suntem la peak, am trecut sau mai avem 20 de ani pana acolo.. e discutabil, cert nu e nimeni, nici pesimistii si nici optimistii, dar nici nu are importanta in secunda asta ce cred unii si altii. Faptul ca din vanitate uzezi de niste drepturi lasate inconstient la indemana ta, interzicand prin suprimare o ASEMENEA discutie, te face iremediabil un infirm intelectual, un nebun.
Ca nu esti de acord cu o tabara sau alta nici nu discut, e dreptul si vointa ta dictata de facultatile tale mintale. Ca nu crezi in finitatea unei resurse ca petrolul si in posibilele pericole ce le atrage epuizarea, e fix biznisu tau; dar sezi bland si nu te ridiculiza pe tine, in primul rand, facand un misto de cartier despre un subiect CEL PUTIN extrem de discutabil si animat in prezent. Ai argumente contra? Participa la DIALOG de pe frontul opus. Nu poti combate cu argumente? TACI! Esti moderator si ai niste drepturi? Hmmm, cei care ti-au dat aceste credentials erau beti la evaluarea ta, dar ma rog.. ti le-au dat. Acum fa-te si tu ca ai inteles ceva din regulile jocului si modereaza, nu te da in spectacol. Sau fa pe clovnul in sectiunile sau discutiile care accepta prin esenta lor maimutoi. HUUUOO

Imi cer scuze fata de ceilalti participanti la discutie
Deci, una la mână, ca să vadă lumea cât se aberează aici: degeaba e o problemă de fond dacă vine alde flavianD, ndc să ne explice că în câteva luni ajunge oilu' la 200$. Și atunci cine aberează?
Doi la mână, zici tu, Mosotii, moderatorul! Mosotii nu mai e moderator de luni bune, cred, el doar stă în fața calculatorului și se amuză cu prietenii cât de mult îl supraevaluați.
Așa că, dacă e să discutăm doar ca să ne aflăm în treabă, o putem face, dar atunci nu mai văd nici o tregedie în a muta threadul la Fun!

Numai bine și oil ieftin la toți!

#61
haplea82

haplea82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 21.02.2007

View Postturbo trabannt, on Dec 18 2008, 22:19, said:

nu e pe butuci , e speculatie pe short asa cum a fost pe long.

pretul e un  pic mai sus dar distractivi sunt dumarii. da, mah , s-a terminat uleiul si masonii nu va spune ....


fugi bre de acilea.

mie imi place acuma moaca la cearsafisti, chavez si putin. priceless, pentru toate celelalte exista mastercard  B)
nu este speculatie,valorile de tranzactionare sint prea mici,toti s-au invatat minte si sint prudenti!practic cererea scade,saptamina dupa saptamina!practic actualizat cu inflatia ,astazi petrolul cred ca este mai ieftin decit la inceputul anilor 70

#62
turbo trabannt

turbo trabannt

    gogule, probleme mah? no, stai sa termin berea asta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,519
  • Înscris: 18.05.2006

View Posthaplea82, on Dec 18 2008, 23:42, said:

nu este speculatie,valorile de tranzactionare sint prea mici,toti s-au invatat minte si sint prudenti!practic cererea scade,saptamina dupa saptamina!practic actualizat cu inflatia ,astazi petrolul cred ca este mai ieftin decit la inceputul anilor 70
acu e cat in 2004 cand se facea pac pac prin irak.

o sa scada la nivelul anilor '90 si acolo va ramane .

nivelul lui de echilibru istoric cam pe la 20-30 se invarte

http://image.guardia...l_price1947.gif

#63
biciclistu

biciclistu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 10.08.2007

View Postjafpefata, on Dec 18 2008, 22:33, said:

Deci, una la mână, ca să vadă lumea cât se aberează aici: degeaba e o problemă de fond dacă vine alde flavianD, ndc să ne explice că în câteva luni ajunge oilu' la 200$. Și atunci cine aberează?
Doi la mână, zici tu, Mosotii, moderatorul! Mosotii nu mai e moderator de luni bune, cred, el doar stă în fața calculatorului și se amuză cu prietenii cât de mult îl supraevaluați.
Așa că, dacă e să discutăm doar ca să ne aflăm în treabă, o putem face, dar atunci nu mai văd nici o tregedie în a muta threadul la Fun!

Numai bine și oil ieftin la toți!

Prietene, nu are importanta CINE abereaza si nici nu aveam chef s-o reiau. Tu zici ca abereaza, eu zic ca scaderea pretului e o masca si ca vine prapadu'! Realitatea n-o stie nici dracu, comprende? Opinam ca niznaii pe orbeste in "baza" frimiturilor informationale scapate cuirasei suveranilor, dar discutia e FANTASTIC DE BUNA, asta e un forum, remember?
Supararea mea venea pe fondul lecturarii de curand a intreg topicului de 400+ pagini despre petrol. Am ramas cu un gust amar ca oameni dealtfel scoliti dincolo de gimnaziu se reintorc la pubertate in "argumentatie" si bruiaza DERANJANT pe sistemul "sa mori tu .. esti ciumec beeei? ma peesh pe criza ta, avem petrol sa ne turnam si-n coor, fraiere, simt eu in urina mea ca mai e pt inca 1000 de ani de huzureala". Si se razbuna tot ca niste copii tembeli. Inchid topicul. Iac-asa! Pac Pac! Iar acum vin si fac pentru a mia oara ca maimutele si pe aici, joaca cu banana. "Aflare in treaba ca metoda de lucru la romani"...
De fapt pe cele cateva discutii pe care le-am urmarit pe Softpedia ei sunt aceiasi GicaContra omniprezenti, hitlerjungen in formula maidaneza. Ei sunt contra orice, fara discriminare. Cu petrolul au triumfat, au demonstrat ca infinitul abisal al petrolului e noul zeu inbadubitabil al erei industriale si al civilizatiei. "Gata, a scazut pretul, gashca noastra a fost mai tare ca a voastra, Q.E.D., nu stim (desi micutii de ei au uneori pretentii demiurgice) daca la anul pe vremea asta nu invartim cu degetelele batatorite dinamul de la tricicleta sa ne incalzim cerculetul roz alias robinetul de poopoo, dar in aceasta very secunda v-am tras-o, nah, luati de aici, maciuci topic cu petrol, v-am facut, hai pa, jet!"... Celebrul si romanescul trist "v-am facut!", comportament manelist get beget, chiar daca unii au aere americane.

Nu zice nimeni (sau nu eu) ca cealalta tabara aduce "cele mai" absolute si elegante argumente in sustinerea oil peak sau sfarsitul civilizatiei "asa cum o stim", dar macar nu injura. Sunt civilizati. Pentru ca intelectul induce si notiunea mult amintita pe aici CIVILIZATIE, aia pe care altii o considera "creata" default prin extragerea in ritm dracesc a petrolului. "Petrolul curge infinit, tractorul ara nesmintit, avem potol avem manea, suntem civilizati, ce p...la mea!"
Prin comparatie cu acesti confuzi hilarianti ai forumului, "doomerii" (prin aceasta mosotistii ii rezuma pe toti cei care nu sunt in acord cu ei, scurt) chiar sunt pe drumul lor. Ma intelegi? Eu, cititorul a 400+ pagini, sunt trimis pe mii de linkuri si purtat de o discutie LA SCARA MONDIALA SI LA TOATE NIVELELE SOCIALE, discutie de o forta brutala si de o credibilitate infricosator acceptata, o problema cu sanse sinistre de ADEVAR si cu probabilitate prea riscanta de sfarsit cat se poate de PROST. Acel topic despre viata fara petrol e ametitor si genial (nici nu trebuia deschis altul aici ci REDESCHIS celalalt, din moment ce semizeul protector al culturii de cartier spuneti ca a cazut din gratzii), este ENUNTUL unei probleme grozave.. si nu neaparat rezolvarea ei.
Nu stiu (si nimeni nu stie) cine are dreptate, cel mai probabil - si este si parerea mea - ca AMBELE TABERE, pe la mijloc cumva, teoriile nu se exclud ABSOLUT. Petrolul scade, consumul creste, alternativele sunt timide dar nu inexistente, speranta cacalau, etc... habarnam, cine sunt eu sa emit teoria FINALA, COMPLETA si ADEVARATA NECONDITIONAT? Problema e foarte complexa si cred ca toti intuiti ca PESTE NIVELUL de intelegere al ORICARUI necomplexat de aici. Dar ce este evident e ca problema ridicata NU este mai aberanta decat sa zicem alte "probleme" politice din poiana, sau yoga, evrei, religie, etc... care nu s-au inchis dampixdilea de catre frustrati libidinosi cu tulburari in manifestare, cu peste 20.000 de replici pe forum din care ..hmmm, majoritatea coplesitoare PROASTE si DEGEABA. Realizezi cat timp ai pierdut Mosotti, cate mii de ore? Intelegi de ce-ti recomanda doctorul iesirile la aer?

PS: din nou imi voi cere scuze; o sa incerc sa ma abtin si sa nu mai refulez offtopic despre o poveste care oricum s-a terminat. SCUZE tuturor, chiar si tie maimutzica mica  <_<

#64
Valentine

Valentine

    Un Mosotti mai serios.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,279
  • Înscris: 30.11.2003

View Postbiciclistu, on Dec 18 2008, 16:39, said:

Realizezi cat timp ai pierdut Mosotti, cate mii de ore? Intelegi de ce-ti recomanda doctorul iesirile la aer?
Realizezi cat timp ai pierdut scriind acest post imens din care am citit eu doar prima si ultima propozitie si m-am lamurit despre ce e? :lol: Cred ca altcineva are nevoie de aer.  B)

#65
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
Nope, nu e timp pierdut.

E un post de nota 20 care face mai mult decat 1000 de posturi ale personajului mentionat acolo.

Un sumar excelent al "discutiei" de pe fostul topic de petrol, un semnal de alarma tras in modul cel mai elegant despre felul in care lumea intelege sa dezbata despre probleme grave si rolul softpedia in toata aceasta poveste.

biciclistule, de-a lungul timpului mi-am pus si eu aceleasi intrebari ca si tine: de ce este tolerata aceasta gasca de "manelisti de forum" care polueaza cu mistocariile lor diverse discutii indiferent de importanta si seriozitatea lor. Pe langa argumentele simple care vin in cap prima data, cum ca odata ajunsi "in posturi" si-au dat arama pe fata sau ca mai beau din cand in cand o bere cu proprietarii topicului, ar mai fi ceva. Este acelasi concept care functioneaza in toata media: cu cat scandalul si balacareala mai mare, cu atat mai mare show-ul. Cum crezi ca ajungea softpedia cel mai mare forum romanesc daca alde moso si restul nu aveau jdemiide posturi prin care sa nasca alte jdemii de controverse si replici ? Popularitatea nu inseamna in acelasi timp si calitate, ba chiar din contra. Vezi otv, vezi manele, telenovele, stiri de la ora 5 si altele.

Deci pentru teme serioase poti gasi de multe ori interlocutori mai decenti si o administrare mai buna pe forumuri mai putin populare, dar mai inteligente. E greu sa imbini comercialul cu rafinatul, maneaua cu muzica de opera, mistocarelile ieftine cu discutiile serioase. Pur si simplu nu merge, trebuie aleasa o directie, iar aici ne este clar care directie a fost preferata....

Asta e si cu tema petrolului, iti place postezi, nu-ti place incerci in alta parte, fiecare e liber sa faca ce vrea. Parca mai zicea careva ca important nu e ca nu i-am convins eu pe ei ci ca nu m-au convins ei pe mine.

Dar daca din cand in cand mai apare unul ca tine care are rabdare sa citeasca acel topic cap-coada si sa-si puna niste intrebari, inseamna ca efortul nostru al celor care ne-am chinuit ca printre zece magarii postate sa mai bagam si un argument civilizat, nu a fost chiar degeaba ;)

Edited by flaviand, 19 December 2008 - 08:33.


#66
Valentine

Valentine

    Un Mosotti mai serios.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,279
  • Înscris: 30.11.2003

View Postflaviand, on Dec 18 2008, 22:28, said:

Dar daca din cand in cand mai apare unul ca tine care are rabdare sa citeasca acel topic cap-coada si sa-si puna niste intrebari, inseamna ca efortul nostru al celor care ne-am chinuit ca printre zece magarii postate sa mai bagam si un argument civilizat, nu a fost chiar degeaba ;)
Ma lasi? Argumentele tale sunt scoase din gugal si iutub. De preconizarile tale de 250$ / baril la Craciun s-a ales praful. Cum ar fi sa te creada cineva ca va veni sfarsitul lumii peste 5 ani? :lol:

Una e sa iti pui niste intrebari, si alta e sa raspunzi ca un imbecil. Una e sa zici da' domle odata si odata o sa trecem pe electrice, si alta e sa zici ca maine poimaine toata lumea o sa se duca la tara si aia cu butoaie de benzina in pivnita o sa se lupte ca in evul mediu cu orasenii care nu s-au gandit la ceea ce va veni :lol:

Simply put, discutia asta depaseste cu mult abilitatile unora de a intelege fenomene economice, culturale si stiintifice. Aceleasi personaje care tipa ca va veni oil picu' si toti vom muri sunt si cei care sunt anti-civilizatie, anti-vaccine, anti-stiinta, etc. Daca lumea s-ar fi luat dupa voi am fi dat cu totii la sapa in curtea unui boier.

Iar un post de 200 de randuri in care se expune aceeasi idee penibila cu sfarsitul lumii este fix ce mai lipsea :lol:

PS Ma duc sa imi iau niste aer, ca asa ne sfatuieste nea tricicleta :) poate scap si de oil picu' asta cu ocazia asta, ca ma jeneaza la buzunaru' de la spate de la blug ..

Edited by Valentine, 19 December 2008 - 08:37.


#67
ndc74

ndc74

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 312
  • Înscris: 13.03.2007
Butoiul este al meu si desi acum el s-a devalorizat cu 25%, eu il tin sigilat, iar peste cativa ani s-ar putea ca valoarea lui sa se dubleze.
E ca jocul la bursa unde multi au pierdut miliarde acum iar cine cumpara actiuni ieftine ale unor companii care in cativa isi vor reveni va castiga miliarde. Important e sa sti care sunt acele companii (asa ca baieti scoateti globul de cristal).
Asa si cu petrolul, viitorul exact al epocii post-petrol (caci faptul ca se va epuiza este o certitudine) este inca o necunoscuta, dar data fiind dependenta noastra de aceasta resursa, probabilitatea de a iesi nasol mi se pare destul de mare.
Ce le recomand eu teoreticienilor optimisti care din fata PC-urilor lor se cred niste semizei ce pot rezolva orice problema tehnica si nu realizeaza cat de dependenti suntem de petrol, sa incerce doar sa taie bucati un trunchi copac cu joagarul si apoi cu o amarata de drujba oricat de ieftina ar fi. Sau sa incerce sa incarce manual si apoi sa transporte cu caruta echivalentul unei basculante de pietris. Pana nu nadusesti nital si nu faci cateva bataturi, nu esti decat un filozof ieftin si inutil.
Ne-am obisnuit ca pt orice lucrare dificila si de mare anvergura sa creem niste utilaje alimentate cu petrol si sa rezolvam problema (vezi buldozere, excavatoare, dragline, etc). Cum o sa procedam cand lucrearea in viitorul postpetrol va fi intr-o zona izolata unde nu exista electricitate? Basculanta de santier cu baterii mi se pare o chestie cam putin fiabila.
In ce priveste comportamentul oamenilor si reactia lor in situatii critice, acesta poate fi o mare necunoscuta.
Va rog doar sa va uitati la nebunia nascuta de febra reducerilor in marile magazine americane unde "civilizatele balene" isi pun talpi si aleaga de nebune (unele chiar se schilodesc) dupa o rochie de mireasa la pret redus. Aleg orice la intamplare, chiar daca nu este masura porivita.
Vi se pare un comportament normal?
Si asta nici macar nu e o situatie critica.
Cum poti sa-ti imaginezi cum se vor comporta acele persoane cand li se va spune ca trebuie sa mearga cu un troleu sau tramvai si nu cu masina personala caci va trebui pastrat combustibilul pt agricultura? Dar daca ar trebui sa li sa spuna ca trebuie sa mearga pe jos la magazin caci din cauza acutizarii crizei petroliere, infrastructura pt trolee sau tramvaie nu a avut timp sa se dezvolte?
Sau ca pt a manca trebuie sa participe la diverse lucrari agricole manuale, ca nu mai e motorina pt utilaje?
Asta ca sa nu vorbim de cum va reactiona un om dintr-o tara dezvoltata de azi caruia i se spune ca din cauza scaderii productiei agricole provocata de lipsa ingrasamintelor si a combustibililor din agricultura, nu mai este mancare si in consecinta el si familia lui sunt condamnati la moarte prin infometare.
Practic multe din problemele enumerate mai sus se datoreaza comoditatii si stilului de viata actual pe care petrolul l-a dezvoltat in ultimul secol. Acum 80-100 de ani astea erau lucruri normale care nu ar fi revoltat pe nimeni.
Asa ca principalul adversar cu care ne vom confrunta in epoca post petrol o sa fie exact stilul actual de viata, iar scenariul (care poate fi de la pasnic si optimist pana la tragic si sangeros) prin care se va trece catre viitoarea societate sa depinda in mare masura de capacitatea noastra de a renunta la acest stil de viata actual si aceptarea unui consum redus de energie (asta in cazul in care nu apare intre timp o tehnologie inovatoare care sa ne dea accesul la o sursa infinita de energie).
Date fiind toate aceste necunoscute, ecutia de transformare a societatii actuale devine extrem de complicata si greu de rezolvat.
Singurul element care ne va dezvalui treptat acesta solutie este TIMPUL ("timpul le rezolva pe toate!" fie in bine fie in rau).

Edited by ndc74, 19 December 2008 - 09:47.


#68
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004

Quote

Realizezi cat timp ai pierdut Mosotti, cate mii de ore? Intelegi de ce-ti recomanda doctorul iesirile la aer?

n-am pierdut nici un timp, majoritatea sint postate de la serviciu :w00t:

in alta ordine de idei, ce mai fac dumarii? tot la fel de prosti si azi, ca si ieri?

#69
haplea82

haplea82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 21.02.2007

View Postturbo trabannt, on Dec 18 2008, 23:45, said:

acu e cat in 2004 cand se facea pac pac prin irak.

o sa scada la nivelul anilor '90 si acolo va ramane .

nivelul lui de echilibru istoric cam pe la 20-30 se invarte

http://image.guardia...l_price1947.gif
tu consideri valori absolute!un pret corect se calculeaza tinind cont de inflatie!

#70
turbo trabannt

turbo trabannt

    gogule, probleme mah? no, stai sa termin berea asta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,519
  • Înscris: 18.05.2006

View Posthaplea82, on Dec 19 2008, 09:56, said:

tu consideri valori absolute!un pret corect se calculeaza tinind cont de inflatie!
care inflatie? acum suntem in deflatie!

sa ne traiasca barilul la 30$. iar dumarii sa isi dea foc de suparare ca asteroidul nu a venit la rendez vous, se mai amana apocalipsa.

am inteles ca apare un peac prezervative  -_-

View PostMosotti, on Dec 19 2008, 09:40, said:

majoritatea sint postate de la serviciu :w00t:
daca ar stii dumarii ce rasete in hohote se mai aud prin unele birouri cand mai posteaza o "profetie".....

#71
jet li

jet li

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,828
  • Înscris: 26.08.2006
biciclistule eu nu vad discutia de aici ca o lupta gen "unii ii fac pe altii". Nu poate "sa ma faca" nimeni, daca nu iau in seamna idea de a "face sau a fi facut". Eu daca postez aici postez pentru informare, nu ca sa am"dreptate" fata de altii.
turbo trabant, daca zici ca unii rad de ce scrie aici bravo lor :) Macar de amuzament sa foloseasca topicul asta cuiva :)

Edited by jet li, 19 December 2008 - 11:31.


#72
ahernar

ahernar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 152
  • Înscris: 01.07.2006

View Postndc74, on Dec 19 2008, 09:28, said:

Butoiul este al meu si desi acum el s-a devalorizat cu 25%, eu il tin sigilat, iar peste cativa ani s-ar putea ca valoarea lui sa se dubleze.

Recomand sa-l folosesti , benzina nu se poate stoca decat perioade scurte de timp . Recomand stocarea petrolului in forma bruta :) .
Hmm , asta vara eu am ales sa actionez altfel , mi-am facut o instalatie PV de back-up ( 140wp ). De atunci pana acum am invatat destule despre managementul unei instalatii PV stand-alone. In plus am "descoperit " ca iarna e de zece ori mai putin eficace :(  .

Apropo de pret , am gasit un articol interesant :
http://www.eurotrib....12/13/142236/28

Pana una alta tin sub observatie "cererea" . Cand o sa o vad peste cea din anul trecut (cu preturi de 30-40$ la baril) cateva luni ( ca sa eliminam inertia ) atunci am sa accept ca speculatiile au realizat grosul pretului de asta vara . Mai degraba cred ca un inbalans minor cerere/oferta a dus la cresterea din vara (din care cam 30-40$ erau speculatie ) iar acum criza a rezolvat acest inbalans , readucand BAU in ceea ce priveste petrolul . Pentru cat timp ? Depinde de criza.

Attached Files



Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate