Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Masina paine
#8119
Posted 12 December 2016 - 22:23
Si eu am spalat-o pe a mea, si cu otet, si cuva si masina (prin interior), si degeaba, abia dupa 3-4 folosiri a disparut mirosul de plastic.
Deci, ai folosit programul dark si painea a iesit albicioasa deasupra? Posibil sa fie ceva in neregula cu masina ta. S-au mai intalnit cazuri. In manualul de la masina mea, la painea integrala imi zice sa folosesc programul pentru paine integrala (Wholewheat), si este cel mai lung program al masinii. Prea multe despre painea integrala nu stiu ce sa-ti spun, pentru ca eu nu fac paine integrala, am facut doar de doua ori, si aia in combinatie de faina 50-50. Dar daca vrei, iti scriu reteta din cartea masinii mele, sa-ti faci o idee, sau sa o incerci. Mai multe nu stiu ce sa-ti spun, mai asteapta si alte pareri, dar cu siguranta e ceva in neregula in privinta coacerii, daca zici ca ai folosit-o si pe dark, si nici asa nu a rumenit painea deasupra. Edited by n-am, 12 December 2016 - 22:23. |
#8120
Posted 12 December 2016 - 22:45
Ultima oara nu a mai scos miros de plastic, dar nici miros de paine nu scoate ca vechea masina. Cred ca painea iese alba pe deasupra, deoarece temperatura este destul de redusa in partea de sus spre diferenta de temperatura de la vechea masina la care pur si simplu frige capacul, desi caldura cea mai mare este tot in partea de jos. In rest coaja iese coapta relativ bine. Nu stiu ce sa zic legat de o posibila defectiune.
O sa incerc cu o cantitate mai mica, insa nu sunt prea sigur pe metoda de calcul: http://forum.softped...de-facut-paine/ Retete am mai gasit eu, dar deocamdata nu vreau sa ma abat prea mult de la cele din cartea masinii. Totusi, daca ai o reteta de paine integrala care iese bine si iti poti face timp sa o postezi, nu vad de ce nu as testa-o. Multumesc. |
#8121
Posted 12 December 2016 - 23:44
Am zis de o posibilia defectiune, deoarece in urma cu ceva timp, tot aici pe forum, era o colega care se plangea de acelasi lucrul (nu rumenea deasupra), si a dat masina retur (sau la reparat, nu mai retin exact) si s-a constat ca senzorul de temperatura nu era pozitionat corect, si din cauza asta nu ajunge la temperatura optima.
Nu stiu ce experienta ai tu cu aluatul, dar eu daca vreau sa fac o cantitate mai mica sau mai mare de paine, o fac ”la ochi”, nu stiu sa-ti spun proportiile in gr/ml de faina si apa, plus ca eu mai adaug si 130 gr prospatura, si pe langa asta, eu nu folosesc programele masinii prestabilite, eu am programul ”manual” si mi l-am setat eu dupa cum am vrut (malaxare, dospire, coacere). Reteta de paine integrala este reteta din cartea masinii, pe care eu nu am testat-o, deci nu stiu ce iese. Eu am facut doar de doua ori paine integrala, prima a ”cazut”, pentru ca am facut aluatul prea moale, iar a doua a iesit bine, dar eu am folosit faina alba si faina integrala in proportii de 50-50, deci nu din faina integrala 100%. Reteta din cartea masinii: Pentru painea de 900 gr: 350 ml apa, 540 gr faina integrala, 5 gr sare, 5 gr miere, 11 gr drojdie proaspata. Programul Wholewheat (nu am incercat aceasta reteta!) Reteta mea: (dar aici intervine problema programului, pentru ca eu am folosit programul manual setat de mine) 250 gr faina integrala, 250 gr faina 00, 130 gr prospatura, 12 gr drojdie, 10 ml ulei, 5 gr sare, 10 gr zahar, 230 ml apa. Asta e painea ”integrala” facuta dupa reteta mea, cu programul manual setat de mine (cea care a cazut e postata doua pagini in urma): Attached Files |
#8122
Posted 13 December 2016 - 10:07
Aș dori să stiu și eu rețeta după care faci tu pîinea.
Așa a ieșit ultima mea pîine. În poze se vede și setarea mașinii. Nu am timp acum ptr detalii, dar promit să revin. La această pîine am folosit : 550 g făină 650, 50 g in (măcinat/făină) 330 g bere (Noroc), 2,1/2 lg drojdie granule, 2 Lg zahăr, 2 Lg ulei, 1 Lg sare, (Rețea este ptr 600 g făină 650 + 330 g apă). uploadfromtaptalk1481616269814.jpg 64.05K 20 downloads uploadfromtaptalk1481616280981.jpg 98.14K 17 downloads uploadfromtaptalk1481616295096.jpg 46.17K 17 downloads uploadfromtaptalk1481616304706.jpg 49.25K 20 downloads uploadfromtaptalk1481616328225.jpg 68.98K 22 downloads uploadfromtaptalk1481616469581.jpg 134.3K 18 downloads |
#8123
Posted 13 December 2016 - 10:25
Reteta pentru paine alba traditionala din manualul Gorenje/ 900g este:
Apă 350ml Margarină ori unt: l ½ lingură [Tbs] Sare: 1 3/4 linguri [Tsp] Lapte praf: 2 lingură [Tbs] Zahăr: 2 lingură [Tbs] Făină pentru pâine: 500g Drojdie uscată: ¾ pachet [de 7g] Reteta pentru paine integrala din manualul Gorenje/ 900g este: Apă: 350ml Margarină sau unt: 25g Sare: 1 linguri [Tsp] Zahăr: 1 linguri [Tsp] Făină pentru pâine: 270g Făină integrală de grâu: 270g Drojdie uscată: ¾ pachet [de 7g] Tbs = table spoon Tsp = tea spoon [Am luat tipul de "lingura" din cartea in lb. engleza, deoarece in manualul romanesc atat "lingura" (Tbs) cat si "lingurita" (Tsp) sunt "lingura".] Reteta pentru paine simpla din manualul Heinner/ 900g este: 1. Apa - 330 ml sau 360g 2. Ulei - 3 linguri sau 36g 3. Sare - 1.5 lingurita sau 10g 4. Zahar - 3 linguri sau 36g 5. Faina - 4 cani sau 560g 6. Drojdie - 1 lingurita sau 3.5g Acestea sunt retetele pe care le-am utilizat. Zahar nu am pus cat scrie in reteta, ci maxim 1 lingura (nu-mi place painea dulce). Edited by _-_, 13 December 2016 - 10:30. |
#8124
Posted 13 December 2016 - 17:55
_-_, on 12 decembrie 2016 - 19:58, said:
Spre surprinderea mea, painea alba a crescut pana aproape de capac (ma intreb ce ar fi iesit daca faceam cantitatea maxima) si necoapta pe deasupra. Iar painea integrala a iesit cu o forma ciudata (precum albia unui rau secat) si necoapta in interior. Imi suna cunoscut...dupa cum am mai zis in postul prcedent, MP a mea Gorenje BM900WII avea acelasi obicei atunci cand ne-am cunoscut! Nu voia sa rumeneasca painea indiferent de gradul de rumenire pe care-l setam. Insa niciodata nu a degajat mirosuri de plastic ars sau altceva, painea era coapta la interior insa nu mirosea a paine proaspata la copt. M-am suparat si am returnat-o, am cerut banii inapoi insa cei de la e..g nu au fost de acord ( nu au fost corecti, dpmdv), au trimis MP in service si dupa vreo luna mi-au trimis-o inapoi. Apoi a fost mai bine si ne-am imprietenit . Ei au zis ca au repozitionat senzorul de temperatura, in orice caz, acum rumeneste,nu extraordinar dar aproape ok si degaja mirosuri placute la copt. In general, eu fac paine integrala, folosind faina integrala si din cea alba 650 in proportie de 1/3 ( o parte faina integrala si 2parti faina alba) cateodata inlocuiesc pana in100gr din faina alba cu faina de secara. Asa ca pot folosi modul mediu la rumenire si e pt ca painea este oricum mai inchisa la culoare. Edited by rodica_c, 13 December 2016 - 18:00. |
#8125
Posted 13 December 2016 - 18:19
Pai aia nu este pîine integrala.integala e din faina integrala.
|
#8126
Posted 13 December 2016 - 21:47
_-_, on 13 decembrie 2016 - 10:25, said:
1) Reteta pentru paine alba traditionala din manualul Gorenje/ 900g 2) Reteta pentru paine simpla din manualul Heinner/ 900g Acestea sunt retetele pe care le-am utilizat. Zahar nu am pus cat scrie in reteta, ci maxim 1 lingura (nu-mi place painea dulce). Care din cele doua retete le-ai incercat, care a iesit mai bine? Daca vrei sa faci o paine mai mica, iti modific una din retete, dar trebuie sa stiu care din cele doua a dat un rezultat satisfacator. Edited by n-am, 13 December 2016 - 21:48. |
#8127
Posted 13 December 2016 - 21:59
A doua a fost mai buna, dar a iesit necoapta in mijloc si alba pe deasupra. De aceea vreau sa incerc o cantitate mai mica decat cea minima.
Azi am folosit masina Heinner la care si daca "gresesc" cantitatile (adica daca le variez/ readaptez un pic) painea tot buna iese (cel putin cata vreme este proaspata). |
#8128
Posted 13 December 2016 - 22:18
_-_, on 13 decembrie 2016 - 10:25, said:
Reteta pentru paine simpla din manualul Heinner/ 900g este: 1. Apa - 330 ml sau 360g 2. Ulei - 3 linguri sau 36g 3. Sare - 1.5 lingurita sau 10g 4. Zahar - 3 linguri sau 36g 5. Faina - 4 cani sau 560g 6. Drojdie - 1 lingurita sau 3.5g Pentru o paine de aproximativ 600 gr. (este reteta ta, modificata, am impartit la 3 si am inmultit cu 2) Apa: 220 ml Ulei: 2 linguri (din p.m.d.v e cam mult ulei, eu as pune doar o lingura) Sare: 6 gr Zahar: 6 gr Faina: 375 gr Drojdie proaspata: 8 gr (foloseste drojdie proaspata) Daca nici painea asta nu o rumeneste, clar are ceva. Nu mai pierde timpul, testeaz-o cu prima ocazie, daca nu da randament... retur. |
|
#8129
Posted 13 December 2016 - 22:48
Eu ma gandeam sa incerc undeva pe la 800g, mai intai, apoi sa cobor la 700 g pentru care am deja reteta in cartea de la Heinner.
Cred ca 600g este cam putin, avand in vedere ca masina teoretic fabrica un gramaj minim de 900g. Pentru o paine de 600 g mie mi-a iesit asa (calculat prin interpolari liniare, deoarece prin regula de 3 simpla ar iesi abateri mai mari): Ulei 18 g Apa 240 ml Sare 5.5 g Zahar 18 g Faina 350 g Drojdie uscata 2.75 g Test.PNG 17.78K 15 downloads Asta strict matematic, deoarece nu cunosc care trebuie sa fie proportiile corecte din perspectiva celor care s-au documentat in materie... In alta ordine de idei, aceasta este a treia reteta din postul de mai sus (eu ma referisem la a doua din manualul de la Gorenje). |
#8130
Posted 13 December 2016 - 22:58
Hai ca le-am incurcat, le-am facut vraiste , eu intrebasem care din cele doua retete postate mai sus (exceptand cea de paine integrala) le-ai testat. Oricum, eu imi sustin parerea, ca e ceva in neregula cu masina ta. Atata timp cat ea e proiectata sa faca paine de minim 900 gr, si nici macar pe aia nu e in stare s-o coaca... clar e ceva in neregula.
|
#8131
Posted 13 December 2016 - 23:10
Dar stii care este partea ciudata? Ca masina Heinner care produce paine de 700g sau 900g are volumul cuvei aproape egal cu al masinii Gorenje care produce paine de 900g sau 1200g. Dar cum painea de 900g a crescut in masina Gorenje pana cand aproape ca a atins capacul ma intreb unde naiba ar putea sa incapa painea de 1200g... (doar sa o fac cu capacul deschis).
Posibil sa fie si o defectiune (poate imi voi baga nasul in ea ca sa vad pe unde vine acel senzor de temperatura), dar cred ca a fost proiectata gresit si ca au mintit cu nerusinare in specificatii (de unde si reducerea pentru o masina cu doua malaxoare care nu este no name). Nu zic ca ar fi imposibil sa faci paine de 1200g, dar ca sa incapa ar trebui respectate anumite cantitati si pus un tip specific de drojdie ca sa nu creasca painea prea mult. Pana in weekend sper sa dau o tura prin hipermarketuri ca sa fac rost de "combustibil" pentru teste... Edited by _-_, 13 December 2016 - 23:13. |
#8132
Posted 13 December 2016 - 23:22
Daca tot dai prin hipermarket, cumpara drojdie proaspata! (la cubulet mic de 25 gr, la o paine se foloseste jumatate de cubulet)
La masina mea de paine, painea de 900 gr ajunge aproape la nivelul cuvei, dar nu o depaseste. Din ce zici tu, masina ta de paine o dospeste prea rau si o coace prea putin? Am sa incerc sa-ti explic dupa ce reguli ma ghidez eu cand fac painea, eu nu fac painea dupa retete. |
#8133
Posted 13 December 2016 - 23:42
Proportiile dupa care ma ghidez eu:
un cubulet de 25 gr drojdie proaspata pentru un kg de faina, 20 gr sare pentru un kg de faina, 20 gr zahar pentru un kg faina, 20 ml ulei pentru un kg faina, 600 ml apa pentru un kg de faina. (in caz ca imi pare moale/tare, mai adaug faina/apa pana obtin consistenta dorita) Cum fac eu painea: 500 gr faina, jumatate cubulet drojdie, 10 gr sare, 10 gr zahar, 10 ml ulei, 300 ml apa (daca aluatul imi pare moale, mai adaug faina, putin cate putin pana ajunge la consistenta dorita, daca aluatul imi pare tare, mai adaug putina apa, dar daca e tare si masina il malaxeaza usor, nu mai adaug nimic, ca el oricum se mai inmoaie pe parcursul dospirii) Cam asa fac eu painea, nu ma intereseaza gramajul si nu-mi iese intotdeauna acelasi gramaj. Acuma, daca tu vrei sa faci o paine de 800 gr, trebuie sa te joci cu ingredientele si sa imparti (”babeste”) cantitatile de apa, faina, drojdie, sare, zahar etc, Foloseste drojdie proaspata! Edited by n-am, 13 December 2016 - 23:45. |
|
#8134
Posted 14 December 2016 - 01:34
mcjohn, on 29 septembrie 2016 - 22:47, said: Am primit și eu coletul. E cît se poate de ciudată această MP. Nu are rețetar. Nu are timpii programelor . La celelalte aveau siguranță limitator de temperatură. Pe undeva la 180'C . La asta văd că urcă temperatura lejer pînă la 250'C. Cînd am desfăcut cutia, mirosea a oțet de parcă aș fi pus castraveți la murat. Știe cineva de unde pot descărca "timpii de coacere" ptr Gorenje sau Hinner ? uploadfromtaptalk1475181906285.jpg Cloud Pe 29.09 am luat-o și eu pe a mea. Am urcat în cloud cîteva clipuri. În clipul 1 și 2 sînt primele minute de funcționare. ( VID_20160929_164750.mp4 ) Link-ul este în textul citat. _-_, on 13 decembrie 2016 - 10:25, said: Reteta pentru paine alba traditionala din manualul Gorenje/ 900g este: Pe acelea le știu. Am postat și eu cu vreo 2 luni în urmă , vreo 15 rețete "din manual" ! Mă repet ! Cantitățile nu sînt "bătute în cuie "! Se poate ajusta după gustul fiecăruia. Unul vrea pîinea fără ulei, altul fără sare ... etc ! Sau, o vreau mai pufoasă, mai ajustezi după preferințe. Deci eu am întrebat strict rețeta pe care tu ai băgat-o cu mînuța ta în cuvă și zici că nu a ieșit ! Cît de-aia și cît de cealaltă ??? |
#8135
Posted 14 December 2016 - 02:05
_-_, on 13 decembrie 2016 - 22:48, said:
Pentru o paine de 600 g mie mi-a iesit asa (calculat prin interpolari liniare, deoarece prin regula de 3 simpla ar iesi abateri mai mari): Ulei 18 g Apa 240 ml Sare 5.5 g Zahar 18 g Faina 350 g Drojdie uscata 2.75 g Test.PNG E ca statuia lui Nebucadnețar de 6 coți, adica 3 m +, - și ceva ... La 600 g de făină o lg de drojdie ! Aia e lipie, nu pîine, părea mea ! Mașina asta a mea e "bătută în cap" ! Pîinea mea nu crește și pace. La următoarea voi pune 3 lg drojdie. (Asta astăzi.) uploadfromtaptalk1481672611783.jpg 66.96K 13 downloads uploadfromtaptalk1481672623958.jpg 37.04K 11 downloads uploadfromtaptalk1481672744777.jpg 36.8K 12 downloads Așa ieșeau cu Orion, uploadfromtaptalk1481673493810.jpg 61.11K 11 downloads uploadfromtaptalk1481673523250.jpg 95.94K 12 downloads uploadfromtaptalk1481673539882.jpg 70.96K 8 downloads uploadfromtaptalk1481673554104.jpg 76.5K 8 downloads uploadfromtaptalk1481673580720.jpg 85K 7 downloads uploadfromtaptalk1481673591380.jpg 75.41K 7 downloads uploadfromtaptalk1481673614030.jpg 86.94K 7 downloads uploadfromtaptalk1481673627308.jpg 100.94K 7 downloads uploadfromtaptalk1481673656269.jpg 68.4K 7 downloads uploadfromtaptalk1481673666266.jpg 88.18K 8 downloads uploadfromtaptalk1481673693481.jpg 92.71K 9 downloads Rețeta este aceeași, însă pîinile erau mai mari și mai grele. Și așa le face Star Light (copia fidelă a lui Gorenje). uploadfromtaptalk1481673869773.jpg 82.37K 10 downloads uploadfromtaptalk1481673880293.jpg 91.59K 9 downloads uploadfromtaptalk1481673890407.jpg 134.3K 10 downloads |
#8136
Posted 14 December 2016 - 08:00
mcjohn, on 14 decembrie 2016 - 02:05, said:
Eu tare-s curios cu ce vei măsura tu 5,5 g de sare ! As adauga materia prima pana cand cantarul indica 5g, apoi as mai adauga foarte usor materia prima pana cand cantarul imi indica 6g si eventual as mai lua inapoi foarte putin din cantitate. Cantarul meu avand o eroare < 0.5 g indica 5g pentru o masa de 4.5 - 5.5, respectiv 6g pentru o masa de 5.5 - 6.5 grame. Deci, in realitate, masurarea unei mase de 5.5 grame este mai precisa decat masurarea unei valori intregi, fiind suficient sa gasesc punctul in care valoarea indicata pe display oscilieaza intre 5 si 6 grame. Cantarul are functie TARA, deci este anulata greutatea recipientului in care cantaresc (a linguritei). Edited by _-_, 14 December 2016 - 08:06. |
Anunturi
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users