Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
AC Vortex nu mai incalzește

Scule electrice și impactul ...

Huawei Pura 70/Pro/Ultra

Chiar se platesc pensiile la term...
 cu autorulota prin BZ

Cuptor Electrolux EOE7C31Z, cum i...

Cablu Corsair 600W GPU

Solicitare documente emag
 Uzucapiune teren intravilan

Recomandare aparat foto

Ariston "Genus One+" 24kw...

Saci moloz - unde ii pot arunca?
 Problema respingere memorie supli...

Posibila virusare

Material opac developat filme

Caramida de sticla la exterior
 

Pomi fructiferi si altele

* * * * - 12 votes
  • Please log in to reply
8659 replies to this topic

#3835
gunoNakamoto

gunoNakamoto

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 160
  • Înscris: 07.01.2018
De asemenea am cativa piersici (anul 2) care sunt atacati de "basicarea frunzei". E ok de folosit Score + Calypso combinat? Ca asa mi-a fost recomandat

#3836
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012
Score este un produs omologat pentru combaterea bolii Taphrina deformans, iar Calypso este insecticid.
Problema este ca aceste produse au riscuri de toxicitate si ar fi bine sa nu folosim aceste produse.
Calypso contine o substanta activa numita tiacloprid care este dovedit concerigena si are si toxicitate acuta destul de insemnata, iar Score este posibil cancerigen si suspectat ca fiind perturbator endocrin.
Eu de exemplu am stropit piersicii in aceasta primavara doar o singura data cu un fungicid sistemic - Chorus - contra moniliozei, care are si un risc mai redus fata de pesticidele de mai sus, iar impotriva Anarsiei lineatela, care este o molie ale carei larve mananca mugurii si lastarii primavara, am stropit cu Bactospeine DF, care este un produs biologic si este acceptat in agricultura ecologica.
Primul tratament l-am facut la buton roz cu Chorus combinat cu Bactospeine, iar cel de-al doilea l-am facut la inceputul scuturarii petalelor cu Bactospeine la care am adaugat si un fertilizator organic cu aminoacizi plus 20 ml ulei de oregano la 10 l de apa.
Acest ulei de oregano l-am descoperit ca este foarte bun contra bolii Taphrina deformans, fiind mai bun decat oricare alt fungicid toxic si chimic de pe piata, practic daca stropim de 3 ori primavara piersicii cu acest ulei de oregano la interval de 7-10 zile nu vom mai avea nicio problema cu aceasta boala foarte agresiva la piersic.
Bactospeine se poate folosi de 8 ori intr-un an, deci se poate folosi si dupa ce se stropeste contra larvelor hibernante ale Anarsiei lineatella, avand efect inclusiv asupra celuilalt daunator major al piersicului - Cydia molesta.
Problema este ca urmatoarele tratamente cu Bactospeine la piersic la acesti daunatori sunt mai greu de facut la momentul optim, pentru ca nu se stie exact care va fi momentul la care trebuie sa se stropeasca, iar insecticidul este de contact si efectul nu dureaza mult si daca nu se stropeste la momentul optim, atunci eficacitatea tratamentului scade mult.
Insa se mai poate folosi un alt insecticid biologic - Laser 240 SC - care combate foarte bine cei 2 daunatori. Eu am stropit cu acest insecticid si nu am mai avut probleme cu viermii la fructe, poate doar la 1-2% din fructe sa fi avut un pic de vierme, in schimb la lastari mai apareau daune, dar nu la multi.
Ar mai putea fi folosite si alte insecticide cu un risc mai redus fata de altele, cum ar fi Runner 2 F si Coragen. Chiar si Mospilan ar merge, dar substanta activa are un risc de acumulare si ar fi bine sa nu se foloseasca decat la un termen mai indepartat de momentul de coacere al fructelor si eventual doar o data pe an sau mai bine deloc.
Mospilan se pare ca ar merge si contra viermilor la cirese si visine, mai ales ca musca cireselor este greu de combatut si necesita un produs sistemic.
Cred ca acesta ar fi insecticidul cel mai putin toxic cu care s-ar putea combate aceasta musca a cireselor. De fapt si Laser 240 SC este omologat pentru musca cireselor, dar anul trecut cand am stropit cu el nu prea am avut rezultate, pentru ca ciresele au avut viermi din pacate.
Ar mai fi si alte insecticide naturale, cum ar fi uleiul de neem, dar nu stiu efectiv cat de eficient este fata de fiecare daunator si cred ca necesita multe stropiri.

 gunoNakamoto, on 23 aprilie 2018 - 08:58, said:

Dar livada mea e deja existenta, eu nu plantez acum. Cum incorporez ingrasamintele organice in aceasta faza?
Incorporarea nu inseamna ca ingrasamantul trebuie sa ajunga in groapa de plantat. Aceasta incorporare se poate face de exemplu odata cu sapatul, sa zicem ca imprastiem ingrasamantul pe suprafata solului, iar apoi sapam pamantul si va ajunge sub brazda.
Dar cele 2 ingrasaminte organice pe care le-am dat ca exemplu ca sunt foarte bune - Phenix si cu Dix - pot fi imprastiate pe suprafata solului fara sa fie necesara neaparat incorporarea lor sub brazda. Insa ar fi bine ca ele sa fie imprastiate inainte de o ploaie mai buna sau sa se irige zona daca nu ploua, pentru ca in contact cu apa peletii se vor umfla si se vor dezintegra.

#3837
gunoNakamoto

gunoNakamoto

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 160
  • Înscris: 07.01.2018
Apreciez raspunsul detaliat.

Prea tarziu, deja am stropit cu aceste substante combinate (desi anul trecut aceeasi vanzatoare mi-a recomandat cu totul altceva pentru basicarea frunzelor). Dar tinand cont ca pomisorii mei sunt abia anul 2, nu cred ca vor face fructe, sau vor face? Iar daca vor face am inteles ca se rup fructele si se lasa maxim 2 3 fructe per pom, pentru ca pomul sa-si canalizeze energia pe dezvoltarea lui pe termen lung si nu pe fructe. Ma puteti lamuri in aceasta faza?
Pacat ca la iesirea din vegetatie n-am apucat sa stropesc cu 3% zeama bordeleaza si confidor; poate ca daca faceam aceasta operatiune nu mai aveam probleme cu basicarea frunzelor.
Am observat anul trecut ca un piersic nu a fost afectat deloc de aceasta boala., deci am descoperit un soi rezistent :D

De unde aveti informatia pentru fiecare substanta in parte ce grad de toxicitate are? Dvs spuneti ca substanta tiacloprid e dovedita a fi cancerigena, insa pe siteul paradisverde aflu exact opusul.

Cat despre Chorus, intr-adevar, se spune ca n-ar fi cancerigen, insa exista motive de ingrijorare ca ar putea produce acumulari in organisme; iar despre efectul acestor acumulari in organisme nu stiu mai nimic, naiba stie ce efect au pe termen lung, deci, iar sunt in ceata :))

Cat despre Bactospeine DF, pe siteul celor de la marcoser gasesc informatia, o data la descriere, ca ar merge la pomi fructiferi ceea ce ma face sa inteleg ca toti pomii fructiferi, iar putin mai jos, la utilizare, sunt trecuti doar marul si parul, nicidecum piersicul.

Cate zile dureaza intre butonul roz si inceputul scuturarii petalelor?

De unde ati procurat uleiul de oregano? Spuneti ca primul tratament a fost Chorus combinat cu Bactospeine iar la cel de-al 2-lea, pe langa cele folosite ati mai adaugat 20ml ulei de oregano la 10L de apa si in final constatati ca uleiul de oregano ar face minuni. E descoperire proprie? Ca daca ati folosit Chorus prima data tind sa cred ca el si-a facut efectul asupra basicarii frunzelor si nu uleiul de oregano.

Cat despre Laser 240 SC observ ca e un produs bun + in US este aprobat pentru utilizare in agricultura organica, deeeci il voi folosi cu incredere. DAAR observ ca piersicul nu se regaseste in aria de acoperire a acestui produs, ci doar prunul, marul, cirestul si vita de vie (dintre pomii fructiferi)

O alta nelamurire despre Laser 240 SC cu aplicare la vita de vie contra moliei (am atasat si poza). Ceea ce nu inteleg eu, trebuie aplicat la fiecare fenofaza descrisa acolo? Sau una la alegere din cele 3 fenofaze?

Va rog sa nu credeti ca incerc sa va contrazic ci doar doresc a ma lamuri cu tot ceea ce am scris mai sus.


Cat despre fertilizarea pomilor am imprastiat la fiecare pomisor (pe o raza de 1m in jurul radacinii) cate jumatate de pumn de NPK (doamna mi-a recomandat sa fac asta saptamanal) dar pe viitor ma voi reorienta catre biofertilizator foliar Cropmax.

Multumesc

Attached Files



#3838
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,075
  • Înscris: 17.03.2005
E foarte bine cu ce ai tratat, lasati povestile cu cancerigenul si toxicitatea pt ca sunt un subiect mult prea vast...pana la urma putine "otravuri" folosite ca sa omori ceva sunt minunate pt sanatatea altvuiva( in speta a noastra).
Ideea e sa tratam eficient si la timp si asta implica mai intai sa studiem si sa testam

Ca o consecinta, sunt amuzante unele concluzii pe care voi deja le trageti dupa un sezon testand pe 2 pomi...una doua soi rezistent, una doua merge nu stiu ce zeama pe o boala mai bine decat orice altceva..hai sa.fim realisti, noi suntem prichindei fata de cercetatori sau fermierii adevarati si daca lucrurile ar fi atat de simple deja demult aia ar fi utilizat asemenea solutii/concluzii.
Faptul ca nu se folosesc nu inseamna, cel mai probabil, ca am desvoperit noi apa calda gratis..probabil am avut noroc de o conjunctura favorabila si ceva a functionat...

Ex. Anul trecut taphrina a fost superblanda sau a lipsit.
Anul asta probabil acelasi lucru in multe zone, deja trmperaturile sunt cam mari si la asemenea temp ciuperca cedeaza singura.



Ps. Otrava e otrava..ca unii o fau pt un daunator al marului si nu pt unul al rapitei..irelevant.
Orice indicatie a producatorului trebuie insotita de un vraf de acte si studii /teste ..adica pt a scrie si piersic sau rapita sau trandafiri producatorul trebuie samplat3asca studii pe aceste specii, sa verifice toxivitatea si remanenta samd...astea costa ...mult.

Prin urmare o omologheaza pt una/doua specii, in zona in care prrconizeaza vanzari mai mari....de regula specii vu suprafete vultivate mai mari...
Mai departe, inginerii sau fermierii stiu ca mana sau putregaiul sau o clasa de daunatori se comporta cam la fel si pe vita de vie si pe mar si pe tomata si pe planta tehnica....daca are o substanta buna pt acea vlada /acel tip.de daunator o foloseste si pe ce are el nevoie chjar daca nu e omologata decat pt o alta specie /cultura.



#3839
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012

 gunoNakamoto, on 24 aprilie 2018 - 02:15, said:

De unde aveti informatia pentru fiecare substanta in parte ce grad de toxicitate are? Dvs spuneti ca substanta tiacloprid e dovedita a fi cancerigena, insa pe siteul paradisverde aflu exact opusul.
De exemplu aici: http://www.pesticide...C38856#Toxicity
Dar informatii mai detaliate se pot scoate din diverse studii facute cu respectivele substante.

 gunoNakamoto, on 24 aprilie 2018 - 02:15, said:

Cat despre Bactospeine DF, pe siteul celor de la marcoser gasesc informatia, o data la descriere, ca ar merge la pomi fructiferi ceea ce ma face sa inteleg ca toti pomii fructiferi, iar putin mai jos, la utilizare, sunt trecuti doar marul si parul, nicidecum piersicul.

Cate zile dureaza intre butonul roz si inceputul scuturarii petalelor?

De unde ati procurat uleiul de oregano? Spuneti ca primul tratament a fost Chorus combinat cu Bactospeine iar la cel de-al 2-lea, pe langa cele folosite ati mai adaugat 20ml ulei de oregano la 10L de apa si in final constatati ca uleiul de oregano ar face minuni. E descoperire proprie? Ca daca ati folosit Chorus prima data tind sa cred ca el si-a facut efectul asupra basicarii frunzelor si nu uleiul de oregano.
Bactospeine merge bine la piersic in acea perioada, pentru ca l-am utilizat si nu am avut absolut nicio problema cu vreo dauna produsa primavara de acea larva.
Informatiile le-am scos tot din studii facute cu acest bacillus thuriengensis la piersic.
Da, Chorus are si el un efect contra Taphrinei. Anul trecut am stropit prima oara cu Score si apoi cu Chorus si dupa vreo saptamana de la cel de-al doilea tratament am constatat ca a inceput sa apara Tahprina destul de mult, iar unul din piersici incepea sa fie grav afectat.
Asa ca am zis sa las chimicalele, pentru ca daca nu au reusit pana atunci sa blocheze boala, cu atat mai putin ar fi mers mai tarziu cand deja incepea sa afecteze mai rau.
Stiam deja dinainte de acest ulei de oregano, gasindu-l intr-un patent inregistrat in SUA: https://patents.goog...0050013883A1/en si cautand si alte referinte am gasit si alte personae care spuneau ca functioneaza. Deci nu mi-a mai ramas decat sa-l testez.
M-am apucat imediat sa dau cu acest ulei de oregano pe piersici, fara niciun alt fungicid, am dat de 3 ori si piersicii nu au mai avut nicio problema, nici macar nu am inteles daca cumva s-au vindecat si frunzele care fusesera deja afectate, dar cel putin asa parea, ceea ce stiam ca este imposibil.
In perioada in care dadusem cu acest ulei de oregano vremea fusese in continuare favorabila dezvoltarii bolii, pentru ca au fost perioade reci si ploi multe. Ca si comparatie, prin vecini vedeam piersicii afectati destul de grav de aceasta boala, iar la mine nu mai era nimic.
Intre butonul roz si inceputul scuturarii petalelor perioada de timp poate fi diferita in functie de temperaturi, dar in general cam 7-10 zile.
Treaba este ca evolutia daunatorului se coreleaza cu aceste stadii si este perioada optima de stropit contra lui.
Uleiul de oregano se poate cumpara din farmacii cu vreo 9-10 lei 10 ml sau se poate gasi si la 100 ml, cum ar fi aici: https://prodietanatu...ece-pret-100-ml

 gunoNakamoto, on 24 aprilie 2018 - 02:15, said:

O alta nelamurire despre Laser 240 SC cu aplicare la vita de vie contra moliei (am atasat si poza). Ceea ce nu inteleg eu, trebuie aplicat la fiecare fenofaza descrisa acolo? Sau una la alegere din cele 3 fenofaze?

Cat despre fertilizarea pomilor am imprastiat la fiecare pomisor (pe o raza de 1m in jurul radacinii) cate jumatate de pumn de NPK (doamna mi-a recomandat sa fac asta saptamanal) dar pe viitor ma voi reorienta catre biofertilizator foliar Cropmax.
Se poate folosi la fiecare fenofaza daca este nevoie, dar ar fi bine sa se mai alterneze cu altceva ca sa nu se creeze rezistenta.
Cropmax este fertilizator foliar, dar nu poate inlocui fertilizarea de baza a solului.

#3840
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,075
  • Înscris: 17.03.2005
Vicentiu, iti sugerez sa citesti mult despre piersic si vei avea surprize in sensul ca in cazul taphrinei multi specialisti concluzioneaza ca nu neaparat substanta e cheia, dimpotriva, momentele de aplicare sunt relevante.
Exista o filosofie care pune accent mai mult pe distrugerea rezervelor patogene si care impun cateva tratamente incepand cu faza "la negru" si pana dupa inflorit si un alt curent care simplifica si mai mult, mai ales in  livezi unde patogenii sunt controlati si unde relevanta devine tratarea in perioada de intrare in vegetatie/dezmugurit samd.

Nu sunt fan piersic si nu am vreme sa caut acum prin sutele de.documente descarcate insa daca simplificam cam asta e concluzia, daca te intereseaza poti gasi multe documente pe tema asta si poti discuta cu fermieri care cultiva piersic pr suprafete serioase.


De aia spuneam ca pot fi inselatoare concluziile trase la repezeala, altfel orice experienta e extrem de utila si e bine sa fie expusa pt ca astfel putem incerca diverse variante si avem doar de castigat.

Cat despre BTK e foarte ok insa si aici exista limitari, e oricum un instrument foarte bun de utilizat dar trebuie bine "inteles" cum actioneaza pt ca altfel e fix pix.
Sunt si altele, asta apropos si de oregano sau neem, la fel de naturale si foarte bune, unele spectaculoase.

Nici eu nu sunt neaparat adeptul sinteticelor insa nici nu as cadea in patima naturalelor din 2 motive..uneori sunt apa de ploaie si apoi uneori , de multe ori, faptul ca e natural nu inseamna ca e mai putin toxic, ba chiar dimpotriva, in multe cazuri sinteza poate fi mai selectiva si deci mai blanda per total cu mediul.

Nu e bine sa fim talibani ci trebuie sa fim echilibrati si sa incercam sa intelegem si apoi sa alegem ce e mai potrivit.


#3841
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012
Corect, la piersic trebuie luat din repausul vegetativ cu substante cuprice.
In sezonul precedent am stropit cu zeama bordeleza inainte de inmugurire primavara, iar in acest sezon n-am mai stropit in primavara, ci am facut un tratament in iarna spre final de decembrie. Vroiam sa mai fac si in primavara, dar n-am mai apucat.
Oricum, conditiile din acest an nu sunt favorabile dezvoltarii bolilor, ci mai degraba dezvoltarii daunatorilor.
Dar chiar si asa am vazut ca a aparut Taphrina prin vecini.

#3842
gunoNakamoto

gunoNakamoto

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 160
  • Înscris: 07.01.2018
Dar daca Taphrina nu si-a facut aparitia pana acum pe niste piersici, ce se face in acest caz? Se stropeste cu sistemice sau de contact? Care sunt pasii de urmat in aceasta situatie?

#3843
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012
Sau eventual nu se mai stropeste deloc, daca n-a aparut.
Dar ca idee: produsele sistemice se asimileaza in planta si substanta activa circula odata cu seva, iar produsele de contact actioneaza doar la suprafata si nu se asimileaza in planta. Mai sunt si produse local sistemice sau translaminare, care penetreaza frunza si trec de pe o parte pe alta, adica se stropeste sa zicem o fata a frunzei, iar pe cealalta daca nu a ajuns substanta va fi protejata si ea, pentru ca penetreaza limbul foliar.
In perioada de primavara cand plantele sunt in dezvoltare si in crestere se da in primul rand cu produse sistemice, pentru ca e nevoie ca frunzulitele nou aparute care sunt cele mai sensibile sa fie protejate in noile cresteri ale lastarilor, pe cand daca se stropeste cu produse de contact, toate noile frunzulite care vor aparea la varful lastarului nu vor mai fi protejate, fiindca substanta va actiona doar la suprafata si va fi statica, deci nu se va misca in pom ca la cele sistemice.
Dar faceti un experiment macar si dati cu ulei de oregano pe cel mai afectat piersic, iar pe ceilalti dati cu altceva daca doriti si vedeti care sunt diferentele.
Daca cel care este cel mai afectat ajunge sa fie mai bine decat ceilalti, atunci va fi cat se poate de clar ce trebuie facut.

Edited by Vincentiu_1981, 24 April 2018 - 18:30.


#3844
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012

 parintele, on 24 aprilie 2018 - 10:52, said:


Nu sunt fan piersic si nu am vreme sa caut acum prin sutele de.documente descarcate insa daca simplificam cam asta e concluzia, daca te intereseaza poti gasi multe documente pe tema asta si poti discuta cu fermieri care cultiva piersic pr suprafete serioase.
Din pacate la noi in tara suprafata cultivata cu piersic este in declin total, probabil ca mai sunt doar vreo cateva mii de ha in toata tara, ceea ce este extrem de putin, avand in vedere ca piersicul este o specie foarte valoroasa.
Oricum, daca as discuta cu fermieri m-ar interesa in primul rand o plantatie comerciala care este certificata ecologic, sa stiu exact care sunt metodele de combatere a bolilor si daunatorilor din punct de vedere al agriculturii ecologice, ca daca vine vorba de bagat substante toxice fara numar, atunci la aia sunt buni toti.
Din punctul asta de vedere nici nu cred ca exista vreo plantatie de piersic certificata ecologic in tara noastra, dar in alte tari sigur sunt.
Singurii care ar mai putea sa stie ceva prin domeniul asta cred ca ar fi pe la statiunile de cercetare in pomicultura, dar depinde daca folosesc si ei astfel de produse sau baga tot prostii de toxicitati de ne doare capul.
Un pic de responsabilizare pe acest domeniu cred ca n-ar strica deloc. Ce ar fi daca de maine nu ar mai cumpara nimeni acele pesticide care au riscuri mari atat fata de sanatatea noastra, cat si fata de mediul inconjurator?
Rezultatul ar fi ca producatorii acestor otravuri nu ar mai vinde acele toxicitati si ar fi fortati sa evolueze si sa gaseasca alte substante mai putin toxice sau care sa fie total ecologice.
Bine, intr-o plantatie mare se pot folosi metode pe care nu le poti folosi intr-o gradina personala sau pe o suprafata mica, cum ar fi utilizarea feromonilor pentru dezorientarea masculilor ca sa nu mai gaseasca femelele si sa nu se mai poata imperechea, evitandu-se astfel inmultirea daunatorului. Dar undeva intr-o zona restransa nici nu are rost sa incerci asta, pentru ca degeaba ii dezorientezi pe masculi pe cativa m2, ca ei oricum vor veni de la 30 m mai incolo sau de la 100 m etc.

#3845
gunoNakamoto

gunoNakamoto

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 160
  • Înscris: 07.01.2018
Pe zi ce trece tare ma nelamuresc cu stropirile ce trebuiesc facute si cu ce substante trebuie folosite in functie de boala pomului.
Am facut doua poze la parul meu iar doamna de la magazin imi spune ca e rapanul parului dar imi da Aliette, la care aflu acum ca e pentru focul bacterian si nicidecum pentru rapan.
Deci boala are mai precis, voi ce spuneti? Ori nu stie doamna ce sa-mi recomande ori eu nu caut informatia unde trebuie.

De asemenea am gasit in gutui niste furnici care mi-au devorat 2 muguri si pentru asta mi-a dat AntKiller sa pun la radacina pomului. E ok solutia asta?

Cat despre caspuni observ ca unele frunze incep sa dea din verde spre galben. E o boala asta

Attached Files



#3846
SpeedDemon

SpeedDemon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,019
  • Înscris: 18.05.2009
Daca incerc sa plantez un piersic la vremea asta mai am vreo sansa sau sa astept pt la toamna?

#3847
ionut27

ionut27

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,962
  • Înscris: 30.11.2008
La temperaturile ridicate de afara nu as risca. Eu am plantat acum 2 saptamani un cires si nu prea vrea sa porneasca in vegetatie desi i-am dat apa si mancare, zilnic il bibilesc...

#3848
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,075
  • Înscris: 17.03.2005
Lasa ca va arat eu maine ce plantez...

@guno  Eriophyes pyri...n-are treaba cu rapanul si nicio legatura cu aliette-ul...tanti aia fura curent.


#3849
bilti

bilti

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,023
  • Înscris: 14.11.2006
eu am plantat 6 ciresi (intrati in vegetatie) la ghiveci saptamana trecuta si sunt ok. i-am scurtat  inainte.

#3850
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012
Se poate prinde, dar anul acesta poate fi compromis in mare masura.
Si depinde cum se face transplantarea, ideal ar fi cu mult pamant si atunci merge.

 gunoNakamoto, on 25 aprilie 2018 - 14:37, said:

De asemenea am gasit in gutui niste furnici care mi-au devorat 2 muguri si pentru asta mi-a dat AntKiller sa pun la radacina pomului. E ok solutia asta?
Ma gandesc la o solutie mai buna impotriva furnicilor, care sa se faca prin inconjurarea tulpinii pomului cu ceva lipicios, in asa fel incat furnicile nu se vor mai putea urca in pom.
De fapt solutia asta ar fi foarte buna pentru toti pomii care sunt predispusi la a face paduchi sau la pomii la care furnicile pot ajunge sa atace fructele.
Exista o simbioza intre furnici si paduchii de pomi si cred ca daca in pom nu s-ar mai putea urca aceste furnici, atunci nici paduchii nu ar mai fi o problema, cred.

Edited by Vincentiu_1981, 25 April 2018 - 21:46.


#3851
gunoNakamoto

gunoNakamoto

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 160
  • Înscris: 07.01.2018

 parintele, on 25 aprilie 2018 - 21:12, said:

Lasa ca va arat eu maine ce plantez...

@guno  Eriophyes pyri...n-are treaba cu rapanul si nicio legatura cu aliette-ul...tanti aia fura curent.
Iuhuuuu am mai invatat ceva.
Deci doamnele de genul dansei ma scot din sarite. Pai cum pot invata sa stropesc corect livada mea daca exista doamne de genul? Si sunt muuuulte ca dansa. Unul care vrea sa invete nu are cum deoarece este indus in eroare de astfel de vanzatori.
Azi stropesc cu Aliette pentru rapan, desi Aliette e pentru focul bacterian iar parul meu e afectat de acarianul ruginii Posted Image) Si uite asa ii zic si vecinului, ii recomand Aliette pentru asa zisul rapan si vecinul la randul lui ii spune si vecinei si tot asa... pana mor pomii pe capete. Greu tare cu pomicultura. Norocul meu ca am putina vointa si vreau sa invat si norocul meu ca pe acest forum mai am un parinte care imi mai explica Posted Image
Si pentru problema parului meu solutia este Envidor 240SC deoarece starpeste si ouale si are actiune pe termen lung, si nu Vertimec care are actiune imediata dar de oua nu se atinge.

 Vincentiu_1981, on 25 aprilie 2018 - 21:46, said:

Se poate prinde, dar anul acesta poate fi compromis in mare masura.
Si depinde cum se face transplantarea, ideal ar fi cu mult pamant si atunci merge.

Ma gandesc la o solutie mai buna impotriva furnicilor, care sa se faca prin inconjurarea tulpinii pomului cu ceva lipicios, in asa fel incat furnicile nu se vor mai putea urca in pom.
De fapt solutia asta ar fi foarte buna pentru toti pomii care sunt predispusi la a face paduchi sau la pomii la care furnicile pot ajunge sa atace fructele.
Exista o simbioza intre furnici si paduchii de pomi si cred ca daca in pom nu s-ar mai putea urca aceste furnici, atunci nici paduchii nu ar mai fi o problema, cred.
Pai eu stiam ca furnicile sunt benefice pomilor deoarece se hranesc cu ouale de afide. Si atunci cand observam furnici in pom e dovada clara ca trebuie stropit pomul pentru afide.

Vreau sa ma mai lamuresc cu ce am intrebat in postarile anterioare dar nu mi s-a raspuns. Cum pomii mei sunt in anul 2 anul acesta cativa dintre ei vor fructifica. Ce e de facut cu aceste fructe? Le pastrez pe toate? Las doar cateva? Le rup pe toate? Cand le rup?

Edited by gunoNakamoto, 25 April 2018 - 22:53.


#3852
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,075
  • Înscris: 17.03.2005
Furnicile nu sunt benefice, dimpotriva. Ele sunt vacari, fermieri de paduchi, adica ii duc in pom si aduna secretiile produse de acestia.
La pomii tineri prioritatea e cresterea in general si cum fructificarea si cresterea sunt procese " concurente" se prefera inlaturarea majoritatii fructelor pt a favoriza dezvoltarea.
Nu e insa o regula pt ca uneori vrei domolicrea cresterilor si atunci lasi rod...totusi in general, avand in vedere ca pomii sunt mici si ramurile cu rod sunt debile iat asta inseamna ca exista risc de rupere, in general in majoritatea cazurilor treaba cu lasatul rodului e nuantata.
Exista situatii in care se lasa mult rod insa in cazul de fata rezonabil e sa lasi putin( sa vezi cum e soiul sa zicem) si doar daca ai ramura capabila sa duca fructul( de regula pe ax sau aproape de ax)...lasi mai mult cand stii exact ce si de ce, daca intrebi ce intrebi clar nu e cazul.

Nu inveti la fitofarmacie sau de la fitofarmacie ci din carti, uita prostia asta cu intrebatul nenilor si tantilor care vand otravuri.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate