Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Nivel de trai

Semnal bun da'... prost

De ce statiile de radio FM nu ren...

Pe unde pot sa gasesc statistici ...
 Este reconditionat acest laptop?

Prelungire fire electrice

Amintiri despre satelit si retran...

Care este cel mai bun mod de a pr...
 Recomandare centrala termica apar...

samsung Xcover 5 Nu mai vrea

Telefon de budget pentru filme 10...

Recomandare serviciu / firma recu...
 La mulți ani @Piniuli!

Pret inghetata corso kaufland?

La multi ani @Constantin si Elena...

La mulți ani @Ion_Bumbu!
 

Pomi fructiferi si altele

* * * * - 12 votes
  • Please log in to reply
8680 replies to this topic

#8659
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,523
  • Înscris: 28.12.2010
Bravo Claudia!!!! Cred ca asta explica asa zisul foc bacterian la perii mei Posted Image)
S-au trezit goangele mai devreme anul asta

Edited by gabiroa, 30 April 2024 - 19:09.


#8660
EdwardB

EdwardB

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 23
  • Înscris: 07.11.2019

View Postclaudia313, on 30 aprilie 2024 - 19:00, said:


Multumesc tare mult! Am fost acum si m-am uitat la lastari, nu am vazut intepaturile, o sa-i mai verific si maine. Care ar fi cel mai bun plan de atac? Zice in articol sa doar sa elimin lastarii afectati, dar era oricum in plan si sa-i stropesc saptamana asta, odata cu cei batrani. Au fost in gradina peste 10 meri, dar n-am avut nicio problema cu gâza asta, am luat-o la pachet din pepiniere.

Pomii din gradina as vrea sa-i tin cumva mai pe bio, insecticidul laser face treaba sau sa dau aplic coragen, movento? Multumesc inca odata!

#8661
Mertberg

Mertberg

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 190
  • Înscris: 10.01.2012
Aveti idee ce poate cauza la mar stagnarea cresterii? Am vreo 60 de meri din acelasi soi, au 6 sau 7 ani. Majoritatea merg bine. Vreo 10-15% insa s-au cam oprit din crestere vegetativa. Au mers bine primii 3 ani, qpoi au inceput sa rodeasca in prostie si sa aiba cresteri infime de 3-4 cm pe an la ramuri. Si anul asta au inflorit excesiv si au legat. Multe din fructe pica de la sine, apoi intervin ai eu si elimin pt. ca oricum raman prea multe.


Sa fie deficienta de azot? Nu as crede pt ca am bagat mranita si NPK. Ba chiar ma gandeam ca am exagerat cu azotul la cum au crescut ceilalti, care s-au axat pe cresteri vegetative in detrimentul fructificarii.

Sa fie rosi la radacina? Am avut cativa pomi care au avut evolutii asemanatoare si intr-un final s-au uscat. Cand i-am scos nu mai aveau deloc radacini, erau roase de ceva soareci de camp/ harciogi, naiba ii stie ce sunt (voles le zice in engleza si i-am vazut si la mine in gradina).

O sa revin si cu cateva imagini.

#8662
Mertberg

Mertberg

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 190
  • Înscris: 10.01.2012
Sper ca se vede destul de bine. Se vede diferenta intre marul din prim plan si cel din spate.

Edit: Nu merge sa uploadez imaginea...

Edited by Mertberg, 04 May 2024 - 10:42.


#8663
adip62

adip62

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 226
  • Înscris: 30.03.2024
SIngura vietate care mananca radacinile este catelul pamantului sau pe romaneste, orbete. Se prinde in mod identic ca si cartitele, adica cu capcane.

#8664
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,523
  • Înscris: 28.12.2010
Nu neaparat Adi. Eu i-am prins pe bagabontii care mi-au mancat radacinile la ciresel. Le-am pus momeala bucati de crengi de mar, par cu coaja proaspata in groapa care a ramas dupa ce am scos cireselul care nu mai avea radacini. Au venit pe galeriile existente, au ros momelile dar au halit si graul otravit. Dupa aia nu au mai vrut sa ia grau dar am prins vreo 4-5 cu capcanele. Nu erau orbeti. Erau soareci de camp, vole de-aia cum zice wikipedia. Acum am bagat o dracovenie de-aia solara care zbarnaie din cand in cand in zona aia. Vreu sa mai cumpar niste cutii de-alea negre in care sa bag momeala otravita ca sa vad daca mai sunt in zona. As vrea ca in groapa unde a fost cireselul sa pun un cais de-ala din ciubare. Dar mi-e frica ca mi-l halesc si p-ala.

#8665
Mertberg

Mertberg

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 190
  • Înscris: 10.01.2012
Eu am si orbete/cartita in livada, si soareci de camp/voles. Am citit mai demult pe subiect si am inteles ca, de principiu, cartita e insectivora, nu mananca radacini. Nu stiu care e treaba cu orbetele. E o cartita ierbivora? Mananca radacini? l

Una e sa ai sapaturi care deranjeaza radacinile si, eventual, radacini roase pe traseul unor sapatori cum sunt cartitele, alta e sa ai radacinile roase pana la tulpina, de jur imprejur, si chiar scoarta de pe tulpina de langa pamant roasa si ea.

Deci e clar ca cineva se hraneste cu radacinile ca fel principal, si am inteles ca soarecii aia de camp sunt de vina. Am impresia ca se folosesc (si) de tunelurile sapate de cartite sa isi caute gustarea.

Am incercat si eu cu capcane din acelea cu arc. Functioneaza foarte bine, am prins vreo 7-8 bucati intr-o primavara acum vreo 2 ani, dar nu s-a vazut nicio diferenta in nr. de musuroaia noi. Cred ca am o colonie nuneroasa si mi se pare munca de chinez sa stau sa le vanez pe toate, in conditiile in care oricum sunt si pe la vecini si ar migra in contjnuare altele... Nu cred ca am sanse sa le elimin complet.

Poate niste bufnire sau serpi ar fi
mai eficienti /s

Ma gandeam sa umplu livada cu plicuri din acelea cu otrava de soareci, dar nu stiu cat de mult din substanta aia intra in pamant si ajunge in fructe. Are cineva idee?

#8666
Powerup

Powerup

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,130
  • Înscris: 30.04.2017
daca lasi prea mult rod pe ei, nu mai au energie si pentru cresteri. E destul de comuna problema si nu doar la mar.

Acuma legat de orbete ai dreptate, e mancator de vegetale, cartofi, morcovi cam tot ce prinde. Nu stiu daca chiar el ti-a mancat radacini sau soarecii care se plimba pe galeriile lui.

#8667
adip62

adip62

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 226
  • Înscris: 30.03.2024

View PostMertberg, on 04 mai 2024 - 18:39, said:

.......Am incercat si eu cu capcane din acelea cu arc. Functioneaza foarte bine, am prins vreo 7-8 bucati intr-o primavara acum vreo 2 ani, dar nu s-a vazut nicio diferenta in nr. de musuroaia noi. Cred ca am o colonie nuneroasa si mi se pare munca de chinez sa stau sa le vanez pe toate, in conditiile in care oricum sunt si pe la vecini si ar migra in contjnuare altele... Nu cred ca am sanse sa le elimin complet......
Pun capcane, omor cateva cartite pe an si degeaba... Nu ai nicio sansa sa scapi de ele daca nu ai vecini care sa faca acelasi lucru ca si tine.
Vezi ca exista subiect dedicat: https://forum.softpe...e#entry19584651
Sau...
Vorbeste cu Gushpi poate iti imprumuta bracul lui...

#8668
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,594
  • Înscris: 10.01.2019
Exista un echilibru intre crestere si fructificare. La pomii tineri trebuie sa te concentrezi mai mult pe crestere si mai putin pe fructificare, ca altfel se poate ca pomul sa  rodeasca foarte mult pt marimea lui si sa nu creasca aproape de loc. Si asta nu e bine pt ca, odata ca rodul nu va fi de calitate si apoi chiar daca aparent rodul e bogat, pomul ramanand mic, productia tot redusa ramane.

Edited by AlexD2, 05 May 2024 - 13:31.


#8669
adip62

adip62

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 226
  • Înscris: 30.03.2024

View PostMertberg, on 04 mai 2024 - 09:39, said:

Aveti idee ce poate cauza la mar stagnarea cresterii?
Ia citeste ex. personal in ultima pagina de aici: https://forum.softpe...t/page__st__918

Referitor la animalele subterane... neavand vecini pe 3/4 laturi (a 4-a e strada...), le am pe toate!
5 matze diferite (unele-s de la vecinii de la 4-6 curti distanta), stau la panda zilnic pe terenul meu, iar uneori chiar prind cate-un soarec. Dar, ale naibii nu le plac cartitele/orbetii...
Cartitele deranjeza prin musuroaiele facute pe peluza si elasticitatea pamantului (cand calci pe el) datorata multimii de canale.
Orbetele omoara pomii tineri - nu se baga la cei maturi.
Cat timp pamantul este ud nu am nicio sansa sa prind vreunul.
Soarecii sunt peste tot, dar sincer ca nu mi-au adus vreun neajuns. Doar in casa nu-s! Ca am capace de peturi pline cu grau otravit! Vad imediat cand unul se goleste, si-l reumplu!
Sobolanii sunt doar unde-s animale, si-n grajduri, eu nu am.
Dihorii/jderii sau poate-s pasari, imi lasa oua de gaina golite prin toata livada... am avut un dihor in pod! Desi a plecat si acum intru in pod sau in garaj cu teama ca-mi sare-n ceafa...
Mistretii au ajuns la 50 m de poarta mea.
Ursii vin pe valceaua din apropiere.  Acum jumatate de an o vitica uitata pe valcea peste noapte mi-a rupt gardul de sarma incercand sa scape. Dar au fost si-n centru la primarie, probabil pentru vreo audienta.
Ca... nu am vecini pe 3/4 laturi, unde a 4-a este o strada.

#8670
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,115
  • Înscris: 28.02.2006

View Postadip62, on 05 mai 2024 - 07:07, said:

Pun capcane, omor cateva cartite pe an si degeaba... Nu ai nicio sansa sa scapi de ele daca nu ai vecini care sa faca acelasi lucru ca si tine.
Vezi ca exista subiect dedicat: https://forum.softpe...e#entry19584651
Sau...
Vorbeste cu Gushpi poate iti imprumuta bracul lui...
Omori cartitele degeaba. Cartita este exclusiv insectivora, singurul deranj sunt musuroaiele. Le poti face sa plece relativ usor cu substante repelente turnate in musuroaie, nu e nevoie sa le ucizi.

View PostMertberg, on 04 mai 2024 - 09:39, said:

Aveti idee ce poate cauza la mar stagnarea cresterii? Am vreo 60 de meri din acelasi soi, au 6 sau 7 ani. Majoritatea merg bine. Vreo 10-15% insa s-au cam oprit din crestere vegetativa. Au mers bine primii 3 ani, qpoi au inceput sa rodeasca in prostie si sa aiba cresteri infime de 3-4 cm pe an la ramuri. Si anul asta au inflorit excesiv si au legat. Multe din fructe pica de la sine, apoi intervin ai eu si elimin pt. ca oricum raman prea multe.


TI-ai raspuns singur. Intra in el si rareste masiv si vei avea si cresteri vegetative mai puternice, ei se concentreaza pe rod aparent.

#8671
adip62

adip62

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 226
  • Înscris: 30.03.2024

View PostMirceaDWC, on 07 mai 2024 - 12:59, said:

Omori cartitele degeaba. Cartita este exclusiv insectivora, singurul deranj sunt musuroaiele. Le poti face sa plece relativ usor cu substante repelente turnate in musuroaie, nu e nevoie sa le ucizi.
Din pacate nu-i asa!
Sau tu iti inchipui ca o cartita va ocoli radacinile din calea ei? Adica le lasa in pace si sapa de proasta pe langa ele...  Asa crezi?
Sau ca substantele alea repelente au si efect...  Sau ca microundele... Sau ca orice solutie bio...
Poate iti inchipui ca e ok sa calci pe iarba si solul sa se lase sub calcatura ta? Sau cand stai pe un deal si pamantul se duce la vale sa aiba apa canale pe unde curge...
Sau poate ca tie iti plac musuroaiele pe terenul proaspat tuns... Nu te incurca la tuns, nu-s inestetice...
Nu am vecini, terenurile din jurul meu sunt parasite. Nimeni nu le omoara acolo. Dar in curtile lor toti au caini sau chiar si gainile (in prostia lor) ciugulesc botul rosu al cartitei crezand ca-i o rama...
Revenind, anul asta nicio capcana (am avut si 8 puse simultan) nu a prins nimic. Pamantul este ud, mizeria aia ti-l baga in capcana si trece bine-merci pe langa. Dar si cand s-o usca...

#8672
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,115
  • Înscris: 28.02.2006
Ia pune pastile de naftalina in musuroaie, sa vezi cum pleaca singure. Si da, ocolesc radacinile pomilor, nu si pe cele ale legumelor intradevar, dar sa mor eu daca pricep de ce omorati un animal care n-are nicio vina, noi suntem cei care intra in arealul lor, nu invers.

#8673
adip62

adip62

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 226
  • Înscris: 30.03.2024
Am incercat inainte cu orice. Cele mai eficiente sunt batoanele cu sulf, dar trebuie folosita o punga sau doua odata. Practic in fiecare gaura trebuie sa bagi un baton de sulf si sa-i dai foc. Este interesant sa vezi pe unde iese fumul...
Tine cam 3 saptamani, dupa care isi fac alte canale.
Vezi tu Mircea, parerea asta a ta, o intalnesc indeosebi la cei care nu se confrunta cu asa ceva. SI nu numai legat de subiectul asta... care oricum nu e in aria lui.

#8674
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,115
  • Înscris: 28.02.2006
Stai linistit ca am si eu daunatori din astia cu 2 si 4 picioare. Sau taratoare. Am relocat destui serpi de casa si broaste, cotofenele si graurii sunt si la mine pe cires si smochini, cand vine seara de sub toate pietrele si pavele ies broastele, dar nu vad de ce sa le omor. Cand au fost deranjante le-am prins si mutat pe malul lacului, 300 m distanta. Am o galeata cu capac speciala pentru broaste si serpi. De soareci cand apar se ocupa matzele, pasarile tot ele le sperie din cand in cand. Doar ca nu inteleg de ce trebuie sa le omoram. Atat.

#8675
adip62

adip62

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 226
  • Înscris: 30.03.2024
Off topic
Nu am nicio treaba cu serpii de casa. Imi mananca broastele din iaz! Si soarecii de camp! Nu si cartitele... Sunt animale care nu deranjeaza si animale care te scot din sarite.
Repet, ma indoiesc ca tu, in fiecare zi, iesi cu lopata-n  mana sa nivelezi musuroaiele de cartite de pe ceea ce vrei sa devina gazonul din fata casei tale. Ma indoiesc ca ai putea face asta 7 ani, asa cum fac eu in perioadele in care nu le pot omori. Ma indoiesc ca nu ai injurat din tot sufletul cand tai iarba si dai cu masina intr-un musuroi pe care nu l-ai vazut.
De grauri si restul nu am ce le face. Peste cateva saptamani trebuie sa invelesc ciresii si visinii in plase. Toamna pun protex-uri la ciorchinii rosii... Tot zic sa-mi cumpar un pistol cu bile, macar sa-mi mai vars amarul ca nu cred ca mai nimeresc ceva, dar uite ca... uit!

#8676
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,618
  • Înscris: 27.01.2012
Câștigători anul acesta sunt doar cireșii și vișinii, restul slăbuț spre nimic!

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate