Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
unde ii pot arunca?

Problema respingere memorie supli...

Posibila virusare

Caramida de sticla la exterior
 Geam cuptor crapat

Un canal de AI de comedie pe YT

Update intr-un tabel

[Controlul] vremii si a vremurilor
 Blocuri din placi prefabricate

Achiziție mașina de fam...

[unde] cozonaci traditionali

Jandarmii in fondul forestier
 Sa dus seceta pedologica?

Toyota IQ

Numar magic cu blocaj numerologic

Recomandare firma/persoana pentru...
 

De ce oamenii drepti si corecti au de suferit ?

* * * * - 4 votes
  • This topic is locked This topic is locked
117 replies to this topic

#37
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,258
  • Înscris: 29.12.2006

View PostLordulCapdeMort, on 08 septembrie 2023 - 18:23, said:

De ce oamenii drepti si corecti au de suferit ?

Toţi oamenii au de suferit, şi cel corect şi drept, şi cel incorect şi nedrept. Puşcăriile sunt pline de nedrepţi care suferă. Sigur, sunt şi unii drepţi printre ei, dar în general nedrepţii le populează. În general, oamenii percep dreptatea şi nedreptatea în funcţie de bogăţia acumulată. Cu cât averea e mai mare, cu atâta posesorul e perceput ca fiind un hoţ fără scrupule, veros.

#38
asiodf

asiodf

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,241
  • Înscris: 12.09.2011

View Postlupini, on 10 septembrie 2023 - 15:34, said:

oamenii percep dreptatea şi nedreptatea în funcţie de bogăţia acumulată. Cu cât averea e mai mare, cu atâta posesorul e perceput ca fiind un hoţ fără scrupule, veros.

nope, doar voi cativa invidiosi credeti asta.......... ia nu mai generaliza tu asa din condei....

#39
LordulCapdeMort

LordulCapdeMort

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 625
  • Înscris: 11.04.2007

View Postlaffin, on 08 septembrie 2023 - 19:54, said:

pentru asta mergi la Bunutzu si cere-i socoteala, nu veni la noi...

Pana la urma fiecare cu destinul lui.

Eu unul am ramas socat cand am aflat ca o colega de a mea a decedat la 38 de ani. Si stiu ca a suferit mult si probabil nu a avut cine sa o inteleaga.

#40
zexelica

zexelica

    Nebisericos relaxat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,859
  • Înscris: 30.01.2007
Drept si cinstit fata de....ce?

Crestinii au ca sistem de referinta legea din Scriptura. Care zice sa respecti si legile oamenilor.

Ceilalti au ca sistem de referinta legile tarii respective si sunt drepti si cinstiti in functie de ele.

Altii au sistem de referinta pe langa legile tarii si "legile" morale.

Multi au ca sistem de referinta legea proprie.

#41
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,756
  • Înscris: 03.02.2009

View PostLordulCapdeMort, on 08 septembrie 2023 - 18:23, said:

De ce oamenii drepti si corecti au de suferit ?
Cand eram catalogasem ca fiind bun bunicul din partea tatalui si bunica din partea mamei, iar ceilalti 2 ca fiind reci. Ei, cei buni au murit in chinuri prin '96. iar cei rai au peste 90 de ani..
Se spune si-n popor (ca pe cei buni ii vrea D-zeu alaturi mai devreme) sau si-n psihologie se recunoaste fenomenul. Sunt multe explicatii.

Eu as spune mai plastic ca ai viata buna ca albina daca traiesti intr-un stup. Si mai buna viata are un intrus in stup care a scapat nedetectat de catre albine. Adica un om egoist/rau/furacios intr-o societate de oameni buni. Cum erau romani nostri dupa revolutie care furau biciclete prin Germania sau spargeau case, ca germanilor nu le trecea prin cap ca sunt astfel de oameni acolo.
Iar cel mai prost traieste o albina care nu e intr-un stup.

Omul bun e un individ de (parte dintr-o) retea, el face bine instinctiv si tot instinctiv crede ca i se va face bine, dar in realitate ajunge doar sa dea si sa nu primeasca la loc.
Apoi gandeste-te daca vrei sa iei bani / putere ca sa devii tu mai puternic, de unde e mai usor s-o iei, de cei slabi sau de la cei puternici? Numai omul bun are fantezii sa ia de la bogati si sa nu-i rapeasca pe saraci, in mod natural oamenii slabi sunt ca un vanat sangeand care e foarte apetisant pentru "lupi".

Asta inseamna ca cei rai vor putea mereu sa devina mult mai puternici decat cei buni. Dar asta din caua ca nu exista acest "stup". Adica intr-o societate de care pe care / legea junglei, e obligatoriu sa fii imoral ca sa rezisti, sa ai succes. Se stie de exemplu cai CEO de foarte multe ori sunt si psihopati (e un aspect cunoscut in psihologie).

View Postzexelica, on 12 septembrie 2023 - 07:46, said:

Nu e asa complicat. E "regula de aur" sau a te pune in pielea altcuiva. Asta e esenta iubirii si de aici vine si moralitatea.
Asta cu ce scrie in biblie e ca si cum ar zice cineva "Recent am descoperit Biblia! Si cu ocazia asta am aflat si ca-i un pacat sa omori.. oops.. nu stiam, dar e bine ca am aflat si-o sa ma conformez". Vezi ca lumea ignora aspectele imorale ale bibliei, semn ca moralitatea nu vine din biblie, ci tot din "regula de aur", cu care judecam si biblia si selectam ce-i bun si cei rau din ea.
Apropo era o vorba glumeata ca "the golden rule = those who have the gold make the rules".

Edited by bursucelu_viesel, 02 November 2023 - 23:52.


#42
zexelica

zexelica

    Nebisericos relaxat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,859
  • Înscris: 30.01.2007
Da, mi se pare corect ca fiecare sa facem cum credem atata timp cat nu ne deranjam reciproc. Si, culmea, putem avea si opinii diferite :lol:

#43
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,258
  • Înscris: 29.12.2006

View Postbursucelu_viesel, on 02 noiembrie 2023 - 23:50, said:

lumea ignora aspectele imorale ale bibliei, semn ca moralitatea nu vine din biblie, ci tot din "regula de aur", cu care judecam si biblia si selectam ce-i bun si cei rau din ea.

Moralitatea şi imoralitatea sunt totalitatea faptelor, gândurilor şi obiceiurilor pe care o comunitate le-a transformat în reguli sociale, de-a lungul multor generaţii.

Moralitatea şi imoralitatea în general au fost confiscate de religii în decursul timpului, pretinzând că ea, religia, e sursa bunelor comportamente. Nici gând: vreme de milenii au fost mulţi filosofi care s-au ocupat de buna purtare a omului, doar că religiile au confiscat aceste idei ale filosofilor şi le-au adăugat personaje supranaturale.

Edited by lupini, 03 November 2023 - 19:48.


#44
heartu

heartu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,738
  • Înscris: 06.03.2021
Asta ai înțeles tu din Torah?! Păi vezi că filozofii au copiat de acolo... nu invers! :nonobad:

#45
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,756
  • Înscris: 03.02.2009

View Postlupini, on 03 noiembrie 2023 - 19:47, said:

Moralitatea şi imoralitatea sunt totalitatea faptelor, gândurilor şi obiceiurilor pe care o comunitate le-a transformat în reguli sociale, de-a lungul multor generaţii.
Nu cred, pt ca omul are genetic un simt empatic, sau cel putin geneticul permite existenta empatiei si ..a binelui. A, ca politicienii/conducatorii vor sa modeleze dupa bunul plac, da incearca si uneori pacalesc dar intr-o anumita masura.

Insasi filosofia de dreapta vrea sa transforme bine in rau si vice versa. E filosofia competitiei, ca intr-un sport, e imoral sa ajuti adversarul (ca de exemplu ti-e mila de el si-l lasi sa-ti ia cateva puncte). Deci sa ajuti e imoral, si sa fii cat mai egoist sa castigi tu cat mai multi bani atunci esti cel mai bun. Cei mai sfinti dintre oameni practic sunt cei mai bogati, pt ca (in filosofia de dreapta) banii lor au fost facut din tranzactii benevole la cererea/nevoia oamenilor (ignorand factorul pacalelii..ca-l pacalesti pe cineva sa munceasca pt tine - il constrangi, sau iti pacalesti clientii sa-ti cumpere ceva ce n-au nevoie - cam asta-i si scopul reclamei.. sau chiar si cand treci pe langa o patiserie ea te va ademenii cu mirosul - creandu-ti o frustrare de care tot ea te poate scapa - adica tu cumparandu-ti ceva de la ei).

Deci cu cat mai multi bani ai cu atat ai ajutat mai multa lume. Prin urmare sa fii egoist inseamna sa faci cel mai bun lucru si sa ajuti inseamna sa faci cel mai rau lucru. Si apropo de religie, filosofia asta materialista capitalista e opusul la ce spunea Iisus: ca n-ai ce cauta in rai daca esti bogat, ca n-ai cum sa ai 2 stapani : ori banii ori D-zeu, ca preotii bogati vor fi pedepsiti cel mai rau, ca vinde-ti toata averea si da-o la saraci, si ce mai spunea. Si culmea ca fix cei de dreapta sunt si cei religiosi (dar asta pt ca sunt subiectivi - isi vad propriul interes, deci de-aia-s hapsani sa vrea beneficii din cer si-n viata si dupa moarte daca se poate viata infinita si subiectivitatea ii face sa manipuleze la 180grade mesajul lui Iisus sau orice mesaj posibil)

Dar chiar si-n cazul filosofiei asteaia materialiste in care traim, tot nu se poate perverti omul 100% (cum zici tu ca moralitatea ar fi o constructie sociala - deci ca o plastilina usor de manipulat). Tot omul instinctiv simte ca-i bine cand cineva ajuta / face bine. E totusi greu spre imposibil sa redefinesti moralitatea dupa bunul plac (al celor care conduc). Asta pt ca exista deja in om parghiile care-l duc la moralitate.

Edited by bursucelu_viesel, 03 November 2023 - 21:43.


#46
heartu

heartu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,738
  • Înscris: 06.03.2021
Sunt oameni care nici măcar o dată în viața lor nu arată vreun simț empatic... iar materialiștii egoiști și egocentriști nici atât!

Edited by heartu, 03 November 2023 - 21:59.


#47
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,756
  • Înscris: 03.02.2009
Intradevar, si aici chiar se poate manipula chiar asa 100%. Adica nu redefinind moralitatea prin pacaleli, ci facand o constrangere de selectie de gene (o eugenie sa zic asa) in asa fel incat sa promovezi gena psihopatilor. Si din pacate cam asta si face sistemul asta de dreapta. (intr-o lume de care-pe-care trebuie sa fii egoist sa ai succes.. vezi si fetele ca-s atrase de baieti rai - stiu ele ceva - au vazut ca baietii buni sunt fraieri si n-ajung prea departe, iarasi intr-un sistem de care-pe-care ca daca societatea era ca un stup de albine - atunci sa fii baiat rau ar fi fost mai mult o problema ..si te limita social ..mai mult aveai treaba cu puscaria decat cu milioanele..deci ar fi fost o trasatura de nedorit (de catre femei)).
Spun asta pt ca se pare ca exista si gene care duce la impusivitate si greu spre imposibil sa apara spiritualitate (partea impulsiva a creierului (amigdala si ce mai e) proportional crescuta fata de restul creierului).

Asta ce tine de corp/genetic, iar ce tine de crestere/educatie, uite aici ce clar explica psihologul dr. Cristian Andrei despre cum apare bunatatea (empatia):
Criza de om bun

Si din ce-am vazut se confirma ce zice, caci am observat multi oameni reci - au avut mame reci sau mai rau care jucau teatru prefacandu-se ca plang insa ele fiind niste profitoare, iar copiii apoi cand vad pe cineva ca sufera zis "lasa ca stiu eu..defapt joaca teatru, n-are nimic" sunt bulbersati, chiar ca n-au compas  sau au o tuburare de empatie.

Edited by bursucelu_viesel, 03 November 2023 - 22:35.


#48
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,258
  • Înscris: 29.12.2006

View Postbursucelu_viesel, on 03 noiembrie 2023 - 21:39, said:

Dar chiar si-n cazul filosofiei asteaia materialiste in care traim, tot nu se poate perverti omul 100% (cum zici tu ca moralitatea ar fi o constructie sociala - deci ca o plastilina usor de manipulat). Tot omul instinctiv simte ca-i bine cand cineva ajuta / face bine.

Pervertire ?! Eu vorbesc de morală, care, reiau ce am scris mai sus: este totalitatea faptelor, gândurilor şi obiceiurilor pe care o comunitate le-a transformat în reguli sociale, de-a lungul multor generaţii.  Suma regulilor morale dă cultura unei comunităţi.

De pildă, într-o anumită comunitate femeia poate merge în pantaloni scurţi pe stradă, pe când în altă comunitate sistemul moral nu dă voie asta. Evident, cu acceptul populaţiei. Sau, anumite precepte religioase, cum au fost de pildă crimele comise în numele unor zei, erau permise în perioada antică şi medievală, iar acum nu sunt. Să ne gândim la faptele conchistadorilor spanioli faţă de populaţia aztecă şi mayaşă.  

Morala se poate schimba odată cu progresul material, care aduce comoditatea psihică şi fizică.

Edited by lupini, 04 November 2023 - 00:39.


#49
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,756
  • Înscris: 03.02.2009

View Postlupini, on 04 noiembrie 2023 - 00:37, said:

Morala se poate schimba odată cu progresul material, care aduce comoditatea psihică şi fizică.
Astea sunt niste limitari pe care da, avansul stiintific le indeparteaza (stiintific tin sa specific, caci cand zici material.. ma gandesc la smecherul din colt care se compara cu lumea sa se umfle in pene si o prin orice metode i se permit o sa vrea si sa faca bani. Ori un cercetator cu adevarat valoros si pasionat ..ca Einstein sau Oppenheimer ..astia erau comunisti in toata regula, erau anti materialism, si ei sunt cei care aduc progresul. Nu ca si-a tras Gigel un lant de patiserii si-a ajuns milionar..si se distreaza cu banii cheltuindu-i in Dubai sau in SUA,.,si-i tine pe angajati cu salariul minim).
Si logic daca o iei cine are inclinatii de om de stiinta numia inclinatii de om de afacere n-are. Si-ar fi si-o paguba sa-si intrerupa cercetarile ca sa se ocupe de afaceri..

In fine, eu zic ca aia nu-i o alta moralitate, ci doar s-au indepartat niste limite. De exemplu e imoral ca toata lumea sa fure si daca prinzi pe unul sa-l tragi in teapa sau pe roata in piata publica ca sa bagi frica in oameni sa nu mai fure.
Ei, daca ai infrastructura atunci tu nu mai ai nevoie sa faci nedreptatea asta pt ca ai camere video si politisti si nu mia ai problema furtului deci nu-l mai pedepsesti in mod nedrept pe un nefericit. Dar furtul tot imoral e, nu-i schimbata moralitatea.

La fel si cu femeia-n pantaloni scurti. E o limitare pt ca-s neciopliti barbatii acolo si sar la ea, deci e o tinuta indecenta adica prea provocatoare (cum si la noi e ilegal sa megi pe strada prea provocator..in chiloti sau gol). Dar si-n tarile musulmane in casa femeia e tot ca la noi..doar in societate inafara casei pare o sclava fara nimic de spus, deci iarasi nu-i alta moralitate.

Poate inteleg eu altfel termenul. Adica ce-am zis cu filosofia de dreapta aia da, e o schimbare de moralitate. A fi egoist = bine, a ajuta = rau. Si cred ca si-n cazul religiei - acolo ai exemplul bun cred, caci si-acolo ..daca nu esti crestin esti un nimeni care tre inalturat oricum deci aveau justificare morala conquistadorii. Dar..dar.. stii unde-i prinzi pe astia care se lasa condusi de astfel de manipulari de moralitate? La biserica.
Biserica e dovada ca omul e pacatos si prin urmare e cu frica in san. El asa se amageste ca-i in regula ce face, ca-i permite legea ca alea alea. Dar ai sa-l vezi, mai ales spre batranete cand se gandeste la moarte cum ii intra frica-n san caci o parte din mintea lui stie ce prostii a facut si stie ca nu merita in rai..Si de-aia umbla cu mituirea lui D-zeu.. Il vezi cu pomeni, il vezi cu donatii la biserici, vrea sa-si cumpara viata de apoi in rai..
Omul moral care stie c-a fost drept nu transpira cand se gandeste ca dupa moarte poate da ochii cu D-zeu, fie el de ce religie o fi, el stie ca a fost drept, deci nu-l vezi in genunchi in biserica.

Edited by bursucelu_viesel, 04 November 2023 - 02:42.


#50
zexelica

zexelica

    Nebisericos relaxat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,859
  • Înscris: 30.01.2007

View Postbursucelu_viesel, on 03 noiembrie 2023 - 21:39, said:

Nu cred, pt ca omul are genetic un simt empatic, sau cel putin geneticul permite existenta empatiei si ..a binelui.
Da, corect. Scrie asta
19. Fiindca ce se poate cunoaste despre Dumnezeu le este descoperit in ei, caci le-a fost aratat de Dumnezeu.
20. In adevar, insusirile nevazute ale Lui, puterea Lui vesnica si dumnezeirea Lui se vad lamurit, de la facerea lumii, cand te uiti cu bagare de seama la ele in lucrurile facute de El. Asa ca nu se pot dezvinovati;

#51
heartu

heartu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,738
  • Înscris: 06.03.2021
Există teorii științifice extrem de complexe care "arată" că nu se văd lămurit... :)

#52
zexelica

zexelica

    Nebisericos relaxat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,859
  • Înscris: 30.01.2007

View Postheartu, on 04 noiembrie 2023 - 17:09, said:

Există teorii științifice extrem de complexe care "arată" că nu se văd lămurit... Posted Image
Dada, exista teorii.....

#53
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,258
  • Înscris: 29.12.2006

View Postbursucelu_viesel, on 04 noiembrie 2023 - 02:27, said:

De exemplu e imoral ca toata lumea sa fure...

De pildă, ce fel de morală vezi tu în următoarele versete biblice ?!


Numeri 31 : 9-12 "au luat prinse pe femeile madianiţilor cu pruncii lor şi le-au jefuit toate vitele, toate turmele şi toate bogăţiile. Le-au ars toate cetăţile pe care le locuiau şi toate ocoalele lor. Au luat toată prada şi toate jafurile de oameni şi dobitoace,... şi pe cei prinşi, prada şi jafurile le-au adus lui Moise".

Numeri 31 : 9-11 "după porunca pe care o dăduse lui Moise, Domnul, [...]. Copiii lui Israel le-au jefuit toate vitele, toate turmele şi toate bogăţiile..."

1 Samuel 15 : 3 "Aşa vorbeşte Domnul oştirilor: Du-te acum, bate pe Amalec şi nimiceşte cu desăvârşire tot ce-i al lui; să nu-i cruţi, ci să omori bărbaţii şi femeile, copiii şi pruncii, cămilele şi măgarii, boii şi oile".



Să ne gândim: asta e morala promovată de Biblie...copiată de Coran. Eu consider Biblia ca o carte ce promovează terorismul de tip ISIS, al-Qaida, Hamas şi Vladimir Putin, prin aceste îndemnuri la crime şi violenţe ale unui zeu oriental al crimelor şi războiului !

Edited by lupini, 05 November 2023 - 00:49.


#54
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,756
  • Înscris: 03.02.2009

View Postlupini, on 05 noiembrie 2023 - 00:40, said:

asta e morala promovată de Biblie.
Pai asta ziceam si eu, ca e o tentativa de manipula populatia, de a schimba/modela moralitatea. Cat succes au avut (sa schimbe moralitatea)? Eu zic ca relativ putin, caci si populatia asta (pt care-i destinata aceasta moralitate alterata (in scop nationalist ..sa ne intelegem..de-aia poti adauga si Israelul la terroristii sus mentionati. Si chiar si SUA, daca tot l-ai pus pe Putin. Cu ce-i mai breaz Trump? Trump care zice "I left troops in Syria to take the oil, I took the oil, right now the US has their oil", si la fel cu furatul petrolului din Vuvuzela, etc)
In fine, zic ca n-a reusit totusi sa schimbe moralitatea caci de exemplu fanii lui Trump care intra in armata (sa le ia petrolul astora) nu se gandesc ca-i o virtute sa jefuiasca, ci se amagesc singuri ca-i "to protect our country", ba chiar au schimbat si numele de la War dept la Defense dept, ca sa ascunda / disimuleze adevarul. La fel si Israelienii, caci defapt lor li se adreseaza religia din Vechiul Testament, ei sunt "poporul ales" (caruia i se promite sa obtina vaste teritorii), cand ii auzi acum in Gaza nu au ca virtute / moralitate ca le ia pamanturile alora (culmea tupeului - niste albi blonzi veniti din SUA argumentand ca ei sunt nativii de-acolo..de la marginea cu Africa.. ca acum 2000 de ani..pai pe principiul asta zboara si toti slavii din Balcani..). Nu, ei se justifica ca se apara, si alte lucruri care-s morale. Deci nu e alterata moralitatea.Se incearca mereu de catre politicieni (parintii crestinismului in cazul asta) dar nu prea merge cum vor ei. Ce se reuseste e tot pe baza instinctelor cu care-i nascut omul.

Edited by bursucelu_viesel, 05 November 2023 - 01:15.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate