Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ariston "Genus One+" 24kw...

unde ii pot arunca?

Problema respingere memorie supli...

Posibila virusare
 Material opac developat filme

Caramida de sticla la exterior

Geam cuptor crapat

Un canal de AI de comedie pe YT
 Update intr-un tabel

[Controlul] vremii si a vremurilor

Blocuri din placi prefabricate

Achiziție mașina de fam...
 [unde] cozonaci traditionali

Jandarmii in fondul forestier

Sa dus seceta pedologica?

Toyota IQ
 

Despre mitul jandarmului român ce îi asuprea pe românii din Basarabia

* * - - - 5 votes
  • Please log in to reply
72 replies to this topic

#19
hellmarvel

hellmarvel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,934
  • Înscris: 12.03.2010

View Postvio69c, on 19 mai 2023 - 09:31, said:

Ca sa il dezbatem, trebuie sa vedem ce surse obiective avem?
Ce surse obiective vrei? O să-i crezi pe ăia care zic "așa mi-su spus buneii si străbuneii"?

Look inside, Luke. You'll know it to be true.

Late edit: poezie de pe internet:
Iei o cașcheta, iei un pulan
Pui un rahat si iese jandarm.

Edited by hellmarvel, 19 May 2023 - 09:53.


#20
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,091
  • Înscris: 20.12.2007
Pai sa o luam asa mai pe rand
1. propaganda rusa/bolsevica ca sa vezi ce strans s-au impletit obiceiurile vechii Rusii cu ale bolsevicilor
2. efectul campaniilor DDT. Sunt mai multe lucrari din pacate filmele facute cu oczia probabil zac prafuite pe undeva. In anii 30 atat in Europa cat si Romania au avut loc mari campanii sanitare si veterinare pentru combaterea diverselor maladii care afectau zona. Dar asta a indemant si o grozava si nemaivazuta intruziune a autoritatilor in viata personala a locuitorilor tarii. Vorbim totusi de o majoritate inca rurala, traditionalista si de o societate profund puritana si conservatoare. Sa se dezbrace o femeie, sa discute despre suferinte intime era ceva greu de imaginat. BTW, exista niste filme cu echipele medicale americane la sfarsitul razboiului cand se incerca verificarea valurilor de refugiati multi bolnavi de tifos exantematic. Si se vede cum se da cu praf la fofoloanca la niste tanti scorojite care nu mai simtisera cevabarbat acolo jos de cand era Bismark flacau. Cu atat mai mult era asta socant intr-o societate taraneasca. Campaniile veterinare asa cum a fost chiar anii trecuti, insemna si sacrificarea animalelor bolnave. E destul de celebra sceneta dintr-o carte transpusa si intr-un film de epoca bolsevic, nu imi aduc aminte acum cand o familie incearca sa mulga pentru ultima oara vaca bolnava in vreme ce "asupritorii" asteapta sa o impuste.
In aceste conditii nu e de mirare ca aceaste campanii asa cum ii spun si numele au fost organizate militar cu inconjurarea de zone si taierea comunicatiilor si pe urma luat cu asalt casa c casa. Gura lumii a facut restul. Dupa razboi administratia romaneasca si elita satului a disparut adica cei care chiar sitau ce se intampla si si fara niste capete luminate intamplarile alea au ramas in mentalul colectiv ca niste ceva, undeva de groaza.
3. Efectul legii electorale si agrare - cetateanul roman post 1923 cu drepturi si obligatii
Perceptorul, agentul de urmarire Jupuitu si seful postului de jandarmi strabatura batatura, intrara tropaind in tinda si patrunsera in odaie.
- Moromete, scoal in sus! zise perceptorul asezandu-se grabit pe pat si desfacand servieta. Da-mi rolurile comunale! ceru apoi agentul. Are ceva la comunal?
- Are, spuse Jupuitu. Sase sute paisprezece lei.
- Plus doua mii pe exercitiul 36 - 37, scrie! plus trei mii pe prima parte a exercitiului curent. Adica nu, pe exercitiul curent il mai amanam. Auzi, Moromete? Te amanam. Plateste restantele, fonciirea si impozitele comunale.
Moromete se ridicase in capul oaselor si se uita la ei cu o nepasare sumbra.
- Ei, Moromete, facem chitanta? intreba perceptorul binevoitor.
- N-am! spuse Moromete. Iesiti afara! Si se intinse la loc cu tampla pe capataiul rosu-inflorat si intepeni cu ochii inchisi.
Perceptorul, agentul, seful de post se uitara o clipa intrigati, apoi per¬ceptorul observa:
- E bolnav Moromete! Tata Catrino, striga el, ia vin incoace.
297
Mama aparu din tinda si nu astepta sa i se spuna ceva; ridica fruntea la barbati si vorbi:
- Percitorule, nu ne lua camasa din spinare! O sa vindem, o sa platim, dar nu ne jupui!
- Nu va jupoi, va aman, dar suma asta trebuie s-o platiti! Uite aici, spuse el batand cu dosul palmei pe registrul deschis, in timp ce mustatile ii tresarira de nervozitate. Aveti pamant, ati facut grau, vindeti si platiti.
Glasul i se urca si inasprea. Era perceptor vechi si stia ca daca barbatii protesteaza in aceste momente si injura furiosi, femeile se pun pe plans si rugaminti si cu timpul incepuse sa nu mai poata suferi aceste lacrimi si implorari zadarnice.
- Platiti sau nu platiti? striga el deodata furios si nu mai astepta raspunsul, se ridica in picioare si isi roti privirea prin casa.
Nu avea insa ce lua. Peretii erau goi. Odaia mare cu doua paturi largi, cu soba de caramida data proaspat cu var, cu icoana deasupra firidei dinspre tinda, cu cele doua ferestre mari, una spre batatura langa patul in care statea culcat Moromete si una spre drum, sub care se afla o masa acoperita cu o fata brodata si pe care se aflau cartile si caietele lui Niculae si la care se manca la Craciun, Anul Nou si Paste, totul era gol, nu se vedea nimic de pret nicaieri, in afara de un stergar mare inflorat care incadra icoana si de paturile cu batatura din betelii colorate de carpe, care nu valorau nimic, erau bune de pus pe jos si nu pe pat.
Perceptorul se apropie de lada brasoveneasca asezata la capul celuilalt pat - covoarele de pe lada, lucrurile din ea, cat si covoarele de pe paturi fusesera pitite de fete la vecini - si-i deschise capacul. Nu era nimic inauntru si perceptorul ranji; deschise usa si trecu tinda spre cealalta odaie. Aci se afla o parte din grau, cerga mare de canepa, o multime de oale si strachini, o damigeana, razboiul de tesut, desfacut si asezat in cele doua colturi, sucala de rasucit, fusceii, parul de pus porumb si inca ceva tare, acoperit cu saci si peste care zacea un balot de lana legat cu o basma neagra si rupta. Perceptorul se duse direct acolo si dadu sacii si lana la o parte. Privirea mamei se largi: cum de uitase de lucrul acela de pret cum era caldarea cea mare de arama? Era caldarea in care fierbea apa de spalat rufe si de laut in timpul iernii si in care facea in fiecare an sapunul, mare cat un hardau si de nepretuit pentru ea; o avea de optsprezece ani, de cand se maritase, i-o dadusera parintii ca zestre. Ea insemna pentru mama nu numai curatenia trupului, dar si a sufletului. Lipsa ei insemna raia si paduchii si mirosul urat si mai ales rusinea de a fi murdar in fata acelui sentiment de inaltare pe care il trezise in ea biserica.
- Percitorule, nu lua caldarea! striga ea speriata si se grabi si puse mana pe toartele caldarii si iesi repede luptandu-se cu marimea si greutatea
298 ei. Chipul i se facuse darz si mai rosu decat stralucirea metalica a aramei. Luati orice, dar caldarea n-am s-o las! striga ea. Tito, Ilinco, unde sunteti? Ilie, scoaP in sus!
Mama vari gafaind caldarea sub pat si se aseza straje in dreptul ei. Jandarmul veni dupa ea:
- Leita, zise, nu te supara, dar nu ma face sa ti-o iau cu sila. Vaz c-ati pitit tot, cine e de vina?
- Ia caldarea! porunci perceptorul.
Fetele si Niculae intrasera si ei in casa. Paraschiv si Nila plecasera cu caruta si caii la camp.
- Tata, ia scoaP in sus! striga fara crutare Tita. ScoaP in sus si spune-le sa plece de aici. N-avem acuma bani, sa astepte pan-om vinde oile si-o sa platim. N-avem bani! striga ea spre perceptor, fara respect, fara sa se rusineze ca ea, o fata de optsprezece ani, striga la un barbat care avea asemenea mustati. Ia uita-te cum intra ei in casa, nu le-ar fi rusine! continua ea sa strige.


Unul din efectele fundamentale ale primului razboi mondial a fost transformarea fostului taran dependent in cetatean proprietar
Cand iesise impreuna cu batranul Moromete, acum treizeci de ani, in 1907 si daduse foc conacului lui Guma nu se gandise ca pamantul mosierului ii trebuie pentru comert si pentru bani. Existau niste obiceiuri pe vremea aceea care lui i se pareau mai mari nenorociri decat munca si foamea. Se duceau la conac si cand dadeau ochii cu boierul, batranul se facea de nerecunoscut, isi lua caciula din cap si avea un glas care si acum, cand isi amintea de el, Moromete se intuneca si se facea crunt la fata.
Cand, dupa razboi, Moromete deveni proprietar, el traia atat de deplin bucuria de a fi scapat de mosier, incat nu baga de seama ca unii nu se mai gandeau de mult la asta, ci la cu totul altceva: La ce anume? Sa faca comert! Asadar, cu cereale si sa castige bani! Si cu banii ce sa faca? Sa plateasca impozitele! Asta era ceva de ras, cum de nu vedeau? Ce ciudat, unde ajunsesera! in sfarsit, fie si come



In vechiul regat taranii vedeau improprietarile asa cum zice si Ionel Teodoreanu in La Medeleni ca o morala si justa reparatie iar avantul demografic din anii 20 e o dovada a acestui fapt. In Basarabia nu s-a intamplat asa . Oamnii de acolo nu au simtit asa ceva dimpotriva , impozitele si toata bataia de cap a proprietatii i-a facut sa regrete de multe ori vechile invoieli cu mosierul local.
Mica proprietate taraneasca era foarte vulnerabila la situatia economica si multi au ajuns la situatia sa nu isi poata permite luxul de a fi proprietari. Asa ca executarile silite sau instrainarile fortate nu erau rare.

#21
AztecWarrior

AztecWarrior

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,011
  • Înscris: 17.02.2020
E adevarat partial. Jandarmii in Basarabia si Banat erau olteni. Cei drept, nici un jandarm in Oltenia nu era oltean.

#22
FlapJack7

FlapJack7

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,905
  • Înscris: 11.02.2023
Rău cu rău, dar și mai rău fără rău.
Oare cum ar arăta statul român fără jandarmi?
Fără poliție, fără armată?
Ar mai exista Romania?

#23
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,289
  • Înscris: 27.10.2007
Fara jandarmi in mod sigur lumea ar arata mai bine!
Jardarmii actuali sunt urmasii directi ai trupelor de securitate, iar Securitatea, se stie, era inima partidului, care Bate, Bate, Bate mereu.
La modul serios acum, cum ar trebui sa ramana in mentalul colectiv o institutie de forta/represiva?
Jandarmii cu asta s-au ocupat mereu: utilizarea fortei pentru a-i determina pe oameni sa respecte legea!

Edited by strongsss, 20 May 2023 - 07:46.


#24
FlapJack7

FlapJack7

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,905
  • Înscris: 11.02.2023
Mda, ce bine ar duceo clanurile sportivilor, gealaților, AURiferilor dacă n-ar mai exista jandarmeria.
O să intervină Sfântul Duh când te agresează galeria DDB. Posted Image

#25
Naoto

Naoto

    Glasperlenspielmeister

  • Grup: Moderators
  • Posts: 14,882
  • Înscris: 15.12.2009

View Posttytysor, on 18 mai 2023 - 22:15, said:

Cica la ''dezbateri'' trebuie sa-ti expui tu mai intii opinia si apoi sa pui intrebari!

Deci, tu ce parerea ai, ce informatii ai despre subiect?

View Posthorhescu, on 18 mai 2023 - 23:08, said:

acest mit se incadreaza in aceeasi categorie cu bancul asta:

- Bre moldovene, iti plac rusii?
- Da, mult.
- Dar romanii?
- Nu.
- De ce?
- Pentru ca l-au batut pe tata cu rigla la scoala'n 37.
- Si ce face tatal tau acum?
- Ehe, l-au impuscat rusii in 40.


Observ că deschiderea unui topic intitulat pompos ”Mitul …” începe să devină o modă pe aria de Istorie.

Întâi de toate, să reamintim ce semnificație are cuvântul:

Mit = Povestire fabuloasă cu caracter sacru care cuprinde credințele unui popor despre originea Universului și a fenomenelor naturii, despre zei și eroi legendari etc.

Prin generalizare: Basm, legendă, născocire, poveste.

Dar NU orice poveste sau născocire reprezintă un ”mit”, ci doar cea care poartă un germene semantic (semem) de ”fabulos” / ”fantastic”.

Asta ca să nu transformăm aria într-o adevărată pepinieră de ”mitici”.

Mai apoi, atrag atenția că deschiderea unui topic implică un minim efort de argumentare, inclusiv pe baza unor informații a căror sursă poate fi identificată.

Nu în ultimul rând că inițiatorul are datoria să își motiveze interesul prin prezentarea opiniei proprii.

Ortografia din titlu am corectat-o ;)

P.S. Mulțumiri colegului Kokoshmare care a salvat topicul :arigato:

View PostFlapJack7, on 20 mai 2023 - 23:16, said:

Mda, ce bine ar duceo clanurile sportivilor, gealaților, AURiferilor dacă n-ar mai exista jandarmeria.
O să intervină Sfântul Duh când te agresează galeria DDB. Posted Image


Deja te-ai lansat în offtopic. Te rog să postezi la subiect!

#26
Matrix40

Matrix40

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,179
  • Înscris: 20.08.2022

View PostNaoto, on 21 mai 2023 - 16:46, said:






Observ că deschiderea unui topic intitulat pompos ”Mitul …” începe să devină o modă pe aria de Istorie.

Întâi de toate, să reamintim ce semnificație are cuvântul:

Mit = Povestire fabuloasă cu caracter sacru care cuprinde credințele unui popor despre originea Universului și a fenomenelor naturii, despre zei și eroi legendari etc.

Prin generalizare: Basm, legendă, născocire, poveste.

Dar NU orice poveste sau născocire reprezintă un ”mit”, ci doar cea care poartă un germene semantic (semem) de ”fabulos” / ”fantastic”.

Asta ca să nu transformăm aria într-o adevărată pepinieră de ”mitici”.

Mai apoi, atrag atenția că deschiderea unui topic implică un minim efort de argumentare, inclusiv pe baza unor informații a căror sursă poate fi identificată.

Nu în ultimul rând că inițiatorul are datoria să își motiveze interesul prin prezentarea opiniei proprii.

Ortografia din titlu am corectat-o ;)

P.S. Mulțumiri colegului Kokoshmare care a salvat topicul :arigato:

Acest topic nici macar nu a fost deschis pe aria de istorie, a fost mutat de pe alta arie pe cea de istorie...
Nici macar nu stiam ca mai exista acest topic...

Revenind la subiect, am sa spun ce am maispus pe alt topic.
Marea greseala a Romaniei a fost ca atunci cand Basarabia a fost unita cu Romania, au fost trimisi in administratia Basarabiei oameni din vechiul regat si nu au fost numiti oameni de acolo, din Basarabia. De aici si mitul jandarmului roman speculat de rusi in Basarabia.
Adica in loc sa promovezi oameni competenti din Basarabia, caci oameni destepti erau si acolo, luai prostul de la coada vacii din Transilvania sau Oltenia si il trimitea sa fie sef jandarm in Basarabia, unde acesta se comporta ca stapan de sclavi, iar Romania vazuta ca forta de ocupatie si romanii  nu ca frati din acelasi neam.
Romania mai are si acum boala asta de a-i cataloga pe transilvaneni de exemplu ca romani de categoria 1 si pe moldoveni  ca romani de categoria a doua, desi oameni de calitate si prosti se nasc peste tot.
Si probabil asta e unul din principalele motive pentru care moldovenii nu vor unirea cu Romania, ar deveni romani de rang inferior in propria lor tara.

Daca ne uitam de unde vin greii ce decid politica centrala de la Bucuresti nu prea vedem politicieni proveniti din regiunea Moldovei, desi Moldova e regiunea cu cei mai multi votanti si ar trebui sa aiba cea mai mare influenta in politica centrala a statului roman.

#27
Naoto

Naoto

    Glasperlenspielmeister

  • Grup: Moderators
  • Posts: 14,882
  • Înscris: 15.12.2009
Indiferent pe ce arie ai deschis subiectul (transferat aici?), era normal să îți argumentezi interesul și să-ți prezinți opinia, ca inițiator.

Iar acum, dacă tot te afli pe aria de Istorie, să-i respecți specificul și să nu mai susții false conotații, gen ”mitul jandarmului român”.

Dacă până și jandarmii ajung să fundamenteze o mitologie…

#28
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,289
  • Înscris: 27.10.2007

View PostMatrix40, on 21 mai 2023 - 16:50, said:

Daca ne uitam de unde vin greii ce decid politica centrala de la Bucuresti nu prea vedem politicieni proveniti din regiunea Moldovei, desi Moldova e regiunea cu cei mai multi votanti si ar trebui sa aiba cea mai mare influenta in politica centrala a statului roman.

multa lume crede ca Buzaul nu este in Moldova. Buzoienii înșiși spun ca Moldova incepe dincolo de MCDonalds.
Eu m-am nascut si am crescut in Moldova si iti spun: Moldova incepe dincolo de McDonalds-ul de la Obor!
acu' intrebarea este din ce zona e Ciolacu?


si ca sa nu fiu acuzat de off-topic: a gandi pe regiuni, mi se pare o logica gaunoasa, care nu poate aduce decat flame. jandarmul moldovea era din Oltenia, jandarmul oltean era de fapt un ungur, sunt doar niste prostii, jandarmi sunt jandarmi peste tot. au un rol bine definit, toata lumea stie cu ce se ocupa, fereste-te de ei.

Edited by strongsss, 21 May 2023 - 17:03.


#29
Matrix40

Matrix40

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,179
  • Înscris: 20.08.2022

View Poststrongsss, on 21 mai 2023 - 16:59, said:



si ca sa nu fiu acuzat de off-topic: a gandi pe regiuni, mi se pare o logica gaunoasa, care nu poate aduce decat flame. jandarmul moldovea era din Oltenia, jandarmul oltean era de fapt un ungur, sunt doar niste prostii, jandarmi sunt jandarmi peste tot. au un rol bine definit, toata lumea stie cu ce se ocupa, fereste-te de ei.

Nu a fost o intentie de a gandi pe regiuni, ci o justificare a mitului jandarmului din Basarabia.
Probabil s-a plecat de la o samanta de adevar, expusa de mine mai sus, iar rusii au amplificat-o folosind-o pentru propaganda.

View PostNaoto, on 21 mai 2023 - 16:56, said:

Indiferent pe ce arie ai deschis subiectul (transferat aici?), era normal să îți argumentezi interesul și să-ți prezinți opinia, ca inițiator.

Iar acum, dacă tot te afli pe aria de Istorie, să-i respecți specificul și să nu mai susții false conotații, gen ”mitul jandarmului român”.

Dacă până și jandarmii ajung să fundamenteze o mitologie…
Se poate inchide daca tu consideri ca e neadecvat.

#30
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,289
  • Înscris: 27.10.2007

View PostMatrix40, on 21 mai 2023 - 17:13, said:

Nu a fost o intentie de a gandi pe regiuni, ci o justificare a mitului jandarmului din Basarabia.
Probabil s-a plecat de la o samanta de adevar, expusa de mine mai sus, iar rusii au amplificat-o folosind-o pentru propaganda.

pai asta e chiar definitia propagandei. se ia o samanta de adevar, se amesteca cu muuuult kkt si se arunca pe un ventilator.
un ventilator de idei, evident!

#31
yekun

yekun

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,426
  • Înscris: 13.10.2022

View Poststrongsss, on 21 mai 2023 - 16:59, said:


jandarmi sunt jandarmi peste tot. au un rol bine definit, toata lumea stie cu ce se ocupa, fereste-te de ei.


Facand exceptie de exprimarea ta zgarcita in a folosi articolul hotarat, intr un post anterior ai spus asta :

"Jandarmii cu asta s-au ocupat mereu: utilizarea fortei pentru a-i determina pe oameni sa respecte legea!"

Ce i rau in asta, in a respecta legea ?    
Respectarea legii ar trebui sa fie o normalitate asumata de toti cetatenii, iar in cazul ala jandarmeria va disparea, devenind o institutie desueta.

Se pare ca unii nu pot respecta legea daca nu iau bastoane pe spinare...  Trist, dar asta e...

#32
Matrix40

Matrix40

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,179
  • Înscris: 20.08.2022

View Postyekun, on 21 mai 2023 - 17:44, said:



Facand exceptie de exprimarea ta zgarcita in a folosi articolul hotarat, intr un post anterior ai spus asta :

"Jandarmii cu asta s-au ocupat mereu: utilizarea fortei pentru a-i determina pe oameni sa respecte legea!"

Ce i rau in asta, in a respecta legea ?    
Respectarea legii ar trebui sa fie o normalitate asumata de toti cetatenii, iar in cazul ala jandarmeria va disparea, devenind o institutie desueta.

Se pare ca unii nu pot respecta legea daca nu iau bastoane pe spinare...  Trist, dar asta e...

Se pare ca jandarmii romani au mers mai departe decat aplicarea legii, citez:

"Istoriografia moldovenist-comunistã de la Chisinãu a tot acuzat – si acuzã!!! – autoritãtile române din perioada interbelicã, în special jandarmeria, de comiterea unor abuzuri asupra populatiei civile din Basarabia, timp în care aceastã provincie româneascã aflatã între Prut si Nistru (Basarabia) a fost parte componentã din statul national unitar român, unde, de altfel, îi era si locul. Oprobiul s-a rãsfrânt, în special, asupra jandarmilor olteni, acuzati – in corpore – de comportament abuziv asupra locuitorilor satelor basarabene, unde acestia actionau, conform opiniilor unor istorici, gen Vasile Stati si Victor Stepaniuc, dupã bunul plac, dedându-se la maltratarea si umilirea localnicilor, îmbogãtindu-se din exploatarea acestora, neavând nici un respect fatã de lege în acest spatiu, considerat a fi în aceea perioadã ,,Siberia României”, teritoriu unde se olopseau cele mai ,,declasate elemente ale administratiei românesti” (sic!), conform unui citat din ,,operele” celor mai sus mentionati, dar întâlnit si în manualele de istorie integratã realizate în vremea regimului comunist condus de Vladimir Voronin, toate aceste fapte petrecându-se la adãpostul complice al autoritãtilor superioare românesti"

https://www.vremeano...noamp=available

#33
yekun

yekun

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,426
  • Înscris: 13.10.2022
Păi tu citezi doar ce vrei ?


"Mult blamatele abuzuri pe care le-am aflat sunt izolate, insignifiante în raport cu demonicele planuri de lichidare a românilor de peste Prut, initiate la Moscova si transpuse în practicã de etnici rusi veniti din R.A.S.S.M., republicã autonomã creatã de Stalin în stânga Nistrului."

Extras fix din linkul postat de tine.

#34
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,770
  • Înscris: 01.10.2002

View PostMatrix40, on 21 mai 2023 - 18:10, said:

Se pare ca jandarmii romani au mers mai departe decat aplicarea legii, citez:
Iar rezultatul a fost previzibil...
Iunie 1940: Țărani basarabeni atacă armata română în retragere

"În primul rând aș invoca o sursă nouă apărută la Arhivele Naționale ale României, din fondul Frontului Renașterii Naționale (partidul unic sub dictatura regală la acea vreme), așadar vorbim de raportori civili care nu au aceeași logică de raportare ca cea din instituțiile militarizate.
Aceste rapoarte arată că starea de nemulțumire față de autoritățile române care sunt acuzate de corupție și față de armata română care era acuzată de abuzuri multiple, de hoții, de comportament dictatorial și abuziv față de civili, era extrem de ridicată.
Acesta este un lucru foarte puțin cunoscut și este esențial pentru a înțelege lucrurile. Așadar, autoritatea, legitimitatea statului român în Basarabia se consumase în cei 20 de ani în care teritoriul fusese sub administrație românească, în special din cauza proastei guvernări, din cauza deficiențelor administrative, din cauza corupției."

"Reporter: Am aflat acum peste 20 de ani o informație și poate că puteți să mi-o confirmați, potrivit căreia după revenirea armatei române în Basarabie în iunie 1941, Antonescu a vrut să tragă la răspundere pe cei care s-au dedat la agresiuni împotriva armatei române cu un an înainte, dar a renunțat pentru că erau prea mulți și majoritatea erau români basarabeni."

#35
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,289
  • Înscris: 27.10.2007

View Postyekun, on 21 mai 2023 - 17:44, said:

Facand exceptie de exprimarea ta zgarcita in a folosi articolul hotarat, intr un post anterior ai spus asta :

"Jandarmii cu asta s-au ocupat mereu: utilizarea fortei pentru a-i determina pe oameni sa respecte legea!"

Ce i rau in asta, in a respecta legea ?
Respectarea legii ar trebui sa fie o normalitate asumata de toti cetatenii, iar in cazul ala jandarmeria va disparea, devenind o institutie desueta.

Se pare ca unii nu pot respecta legea daca nu iau bastoane pe spinare...  Trist, dar asta e...
nu e nimic rau in a respecta legea. sunt insa si alte mijloace prin care ma poti determina sa respect legea (ma faci de ras la gazeta de perete, amenzi, puscarie). in momentul in care statul ia in calcul sa apeleze la violenta, as vrea sa ne putem bate parte in parte.

jandarmeria chiar mi se pare o institutie desueta. in afara unor batai generalizate cu galeriile de fotbal, prin Bucuresti, chiar nu le vad rostul.
sunt orase in care sediul Curtii de Conturi e pazit de jandarmi iar sediul Comisariatului e pazit de o firma de paza. WTF?

Edited by strongsss, 22 May 2023 - 10:07.


#36
claudiu1

claudiu1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,804
  • Înscris: 01.10.2004
Hai sa fim seriosi si sa nu judecam acea perioada cu criteriile de azi.

Atunci era mult mai usor sa rezolvi un caz de furt prinzand faptasul, ii tragi o mama de bataie, dupa care il plimbi prin sat cu un afis cum ca altii sa nu mai faca precum el.
Fara proces pe fond, apel, ICCJ,, cai extraordinare, CEDO, prescrierea faptei, dezincriminari prin modificari de legi, bani la avocati etc., se facea justitie directa, simplificata, la firul ierbii. Ca asa erau vremurile. In aceiasi perioada peste Nistru functionau tribunalele populare (muncitoresti), mai apoi revolutionare, care decideau si aplicau sentintele capitale pe loc, fara mari discutii. Eventual razii ale CEKA, iar persoanele vizate urcate direct in bou-vagoane si trimise la sanatoriu in Siberia.

Poate ca in acele vremuri era mai educativa si sanatoasa (...) o bataie in loc de 2-3-10 ani de puscarie...

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate