Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare laptop cu luminozitat...

Cautarea pe google android nu merge

Caut serviciu serios de captura v...

Frauda magazin online
 AC Woods Venezia Smart - nu races...

podea ciment denivelata

Îndepartare bule folie reflectoriz...

Revista imobiliara cu poze... cir...
 Recomandare soundbar pentru laptop

Veți renunța in 2025 la...

Coaxial pentru cablare casa

"Gipane" cu girofar care ...
 Mai e cineva pe forum, in afara d...

COSAFA CUP 2024

Cartela internet cu roaming - com...

Service Liebherr
 

Despre mitul jandarmului român ce îi asuprea pe românii din Basarabia

* * - - - 5 votes
  • Please log in to reply
72 replies to this topic

#37
Matrix40

Matrix40

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,179
  • Înscris: 20.08.2022

 claudiu1, on 22 mai 2023 - 11:18, said:

Hai sa fim seriosi si sa nu judecam acea perioada cu criteriile de azi.

Atunci era mult mai usor sa rezolvi un caz de furt prinzand faptasul, ii tragi o mama de bataie, dupa care il plimbi prin sat cu un afis cum ca altii sa nu mai faca precum el.
Fara proces pe fond, apel, ICCJ,, cai extraordinare, CEDO, prescrierea faptei, dezincriminari prin modificari de legi, bani la avocati etc., se facea justitie directa, simplificata, la firul ierbii. Ca asa erau vremurile. In aceiasi perioada peste Nistru functionau tribunalele populare (muncitoresti), mai apoi revolutionare, care decideau si aplicau sentintele capitale pe loc, fara mari discutii. Eventual razii ale CEKA, iar persoanele vizate urcate direct in bou-vagoane si trimise la sanatoriu in Siberia.

Poate ca in acele vremuri era mai educativa si sanatoasa (...) o bataie in loc de 2-3-10 ani de puscarie...

Pai si practica asta cu bataia era uzuala doar in Basarabia?
Au existat si jandarmi basarabeni care sa-i bata pe ardeleni si banateni, sau numai localnicii basarabeni erau cei care o incasau?

#38
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,879
  • Înscris: 01.10.2002
In Transilvania si Banat, unde existau sate sasesti, secuiesti si svabesti, comunitatile erau foarte unite si organizate, iar oamenii erau bogati si cu capacitatea de a-si cauta dreptatea la judecator. Exista o alta mentalitate si asteptari din partea comportamentului autoritatilor. Un sef de post care s-ar fi comportat abuziv si-ar fi pus in cap intreaga comunitate, devenea un paria. Nu i-ar mai fi vandut localnicii nici macar o paine.
Probabil zonele cu tarani saraci erau tratate mult mai abuziv de catre jandarmi si functionari, iar localnicii mai obisnuiti si mai dispusi sa accepte un astfel de tratament.

#39
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,174
  • Înscris: 20.12.2007
Pana in 1927 administratia a fost militarizata cu tara impartita in zone de responsabilitate ale corpurilor militare.
Justitia si ordinea publica se realizau de catre un magistrat militar denumit pretor care avea in subordine corpul comisarilor regali de justitie adaptare militara dupa model francez a judecatorului de instructie civil.
Lucrurile se desfasurau foarte repede si deloc placut daca cineva intra in malaxorul asta. Chiar si cand scapai ieftin puteai sa dobandesti la dosar mentiunea de "suspect" care te insotea permanent.
Dar pentru incalcari marute ale legii jandarmii nu se complicau cu hartii/. In Delirul este descris modu operandi al jandarmului pentru un furt. Ii atarna o plancarta cu cine a furat ca mine o sa pateasca si pe urma probabil dupa o cafteala ii dadeau drumul.
Dar daca se insista sa se ajunga la judecata ia sa vedem ce se intampla
..........................
O deschide cuconul Ştefanache, decanul de vîrstă al celorlalţi, iesă din palat aşa cum a intrat, cu acelaşi pas de statuie, dar priveşte, măsoară, cîntăreşte, prubuluieşte, ţinteşte, în dreapta şi în stînga. Şi deodată se opreşte. ― Ce-i cu tine?
Inima ţăranului interpelat e ca o măslină în scobitoarea privirii lui cuconu Ştefanache. ― ...Ce să fie, boierule!... Ia, năcazuri, oftează omul, cu căciula în mînă, trecîndu-şi dosul palmei peste musteaţă. ― La cît eşti condamnat? ― Pentru nica toată, boierule! Mi-o suduit muierea, mi-o cotonogit scroafa! Rabdă el, omu, da... ― I-ai dat cu paru? ― Cu paru, sărut mîna, da la chicioare... ― Greu! meditează cuconu Ştefanache, holbînd ochii bulbucaţi şi lăţindu-şi gura cleioasă de broască în rut. ― Greu, nu zîc! oftează omul. ― Cîte pogoane ai? ― An prost, boierule! Mi-o murit vaca, giţica boleşte, muierea o căzut gre... ― Şi te ţii de ticăloşii, mişelule! tună cuconu Ştefanache. Omori oamenii! ― Da n-o murit 'răcan di mini! Ne-am împăcat. Vini amuşi cu căruţa la tîrg. ― Legea nu iartă! ripostează subt bolţile veşniciei crunte cuconu Ştefanache, care ştie că în materie de loviri simple împăcarea părţilor stinge acţiunea publică. Ţăranul şi-a înfipt privirea în pămînt, ca o roata de car pe care nu-l mai poţi urni. ― Dă citaţia! Se supune. Îşi desface brîul, scoate o batistă eu floricele, se dă puţin în lături, pieziş ― dar cuconul Ştefanache a şi văzut sutarii coşcoviţi în sul uleios deasupra citaţiei păturită cu sfinţenie. Ia citaţia, scoate ochelarii cu ramă de aur, îi aşează pe vîrful nasului, dă capul pe spate ― cu aerul statuilor de bărbaţi politici, care citesc un discurs ― descifrează conţinutul şapirografiat al citaţiei, stă, priveşte cerul, se eţăreşte în pămînt, scoate agenda, o deschide, notează ceva mărunt, pătureşte citaţia, o închide în agendă, agenda intră în buzunar. Ţăranul simte că a devenit ca ursul cu inelul trecut prin nări, în mîna ursarului care ţine lanţul, şi greoi, urmează paşii mărunţi ai lui conu Ştefanache. Cînd au ieşit împreună dm Palatul Justiţiei, sulul bumăştilor din chimirul ţăranului, a trecut plat în buzunarul lui cuconu Ştefanache. Dar ţăranul, devenit client, nu se miră. El a văzut pe dregătorii din grefă înclinîndu-se cu respect în faţa avocatului său; el a văzut degetele cu strălucirea briliantului umblînd, aşa cum ai încerca o varză, cu dosarul în care e luna de puşcărie ― şi simte că şi-ar vinde şi giţelul numai să-l scape cuconu Ştefanache de cei trei ani de temniţă pe care domnul procuror, în tălmăcirea lui cuconu Ştefanache, îi cere judecăţii împotriva lui. Încetul cu-ncetul, pînă la unu, tot ce era susceptibil să devină client a devenit. Gloata clienţilor, împărţită în loturi, aparţine avocaţilor premergători, ale căror agende, la ziua respectivă, albe dis-de-dimineaţă, ş-au acoperit de nume, ca un zid
nocturn de ploşniţe

.....................

Edited by Kokoshmare, 23 May 2023 - 10:51.


#40
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,879
  • Înscris: 01.10.2002
In zilele noastre
Un polițist din Arad a lovit o femeie de 73 de ani, pe stradă. Scena violentă, surprinsă de camerele de supraveghere

In plina zi, in fata camerelor de supraveghere. Ne mai miram ca comiteau excese acum o suta de ani, cand nu-i filma nimeni iar plangerile nu erau luate in considerare?

#41
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,174
  • Înscris: 20.12.2007
Ce ai pus tu acolo e o problema personala care a degenerat. Si cu oricare alta profesie cat de cat deosebita fata de lucrator la saiba , hienele din presa nu ar fi ezitat sa o puna pentru clickbait.





#42
Costel2014

Costel2014

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,360
  • Înscris: 02.09.2014

 Wotan, on 21 mai 2023 - 23:17, said:

Iar rezultatul a fost previzibil...
Iunie 1940: Țărani basarabeni atacă armata română în retragere

"În primul rând aș invoca o sursă nouă apărută la Arhivele Naționale ale României, din fondul Frontului Renașterii Naționale (partidul unic sub dictatura regală la acea vreme), așadar vorbim de raportori civili care nu au aceeași logică de raportare ca cea din instituțiile militarizate.
Aceste rapoarte arată că starea de nemulțumire față de autoritățile române care sunt acuzate de corupție și față de armata română care era acuzată de abuzuri multiple, de hoții, de comportament dictatorial și abuziv față de civili, era extrem de ridicată.
Acesta este un lucru foarte puțin cunoscut și este esențial pentru a înțelege lucrurile. Așadar, autoritatea, legitimitatea statului român în Basarabia se consumase în cei 20 de ani în care teritoriul fusese sub administrație românească, în special din cauza proastei guvernări, din cauza deficiențelor administrative, din cauza corupției."

"Reporter: Am aflat acum peste 20 de ani o informație și poate că puteți să mi-o confirmați, potrivit căreia după revenirea armatei române în Basarabie în iunie 1941, Antonescu a vrut să tragă la răspundere pe cei care s-au dedat la agresiuni împotriva armatei române cu un an înainte, dar a renunțat pentru că erau prea mulți și majoritatea erau români basarabeni."
Tu vezi cine e intervievat acolo? Ala arunca vina asupra taranilor romani pentru a ascunde adevarul, foarte stanjenitor pentru el, prin prisma functiei pe care o ocupa.
Pentru a vedea cine a atacat cu adevarat armata romana in retragere citeste "Saptamana rosie" de Paul Goma.
Abuzuri ale jandarmilor romani in Basarabia au fost, ca peste tot, dar au reprezentat o cantitate neglijabila.

 Wotan, on 23 mai 2023 - 08:06, said:

In Transilvania si Banat, unde existau sate sasesti, secuiesti si svabesti, comunitatile erau foarte unite si organizate, iar oamenii erau bogati si cu capacitatea de a-si cauta dreptatea la judecator. Exista o alta mentalitate si asteptari din partea comportamentului autoritatilor. Un sef de post care s-ar fi comportat abuziv si-ar fi pus in cap intreaga comunitate, devenea un paria. Nu i-ar mai fi vandut localnicii nici macar o paine.
Probabil zonele cu tarani saraci erau tratate mult mai abuziv de catre jandarmi si functionari, iar localnicii mai obisnuiti si mai dispusi sa accepte un astfel de tratament.
Lasa gargara perpetua cu "diferenta" Ardealului!
Vrei sa iti dau nenumarate exemple in care natiile alea atat de "civilizate" s-au purtat cu brutalitate cu romanii? Cum i-au batut jandarmii unguri cu bestialitate de atatea ori, sau romanii nu contau, fiind doar "natie tolerata"?

#43
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,879
  • Înscris: 01.10.2002

 Costel2014, on 19 iulie 2023 - 13:12, said:

Abuzuri ale jandarmilor romani in Basarabia au fost, ca peste tot, dar au reprezentat o cantitate neglijabila.
Hmmm...
Adevărul despre abuzurile comise de români în Basarabia. Mărturiile crunte despre jandarmii care smulgeau unghiile oamenilor

"În special jandarmii au fost cei cărora li s-au reproşat cele mai multe abuzuri. Aceştia erau recrutaţi şi din rândul basarabenilor dar aduşi şi din Vechiul Regat, în special din Oltenia. În repetate rânduri jandarmii din Vechiul Regat au fost acuzaţi de abuzuri asupra localnicilor, mai ales asupra ţăranilor. O parte a plângerilor oficiale ale ţăranilor abuzaţi de jandarmii veniţi din Vechiul Regat s-au păstrat până astăzi. ”Cu onoare cad în genunchi înaintea dvs cu presenta plângere că în ziua de 15 august  1919 întâlnindu-mă pe stradă cu jandarmul Petre Tomescu di la postul Novaci mi-a ordonat să-l duc până la postul  de jandarmi Novaci. Eu i-am raspuns că n-am timp că sunt ocupat cu munca câmpului. Domnul jandarm a început a mă înjura şi a mă păli cu palmele peste faţă”, scria Nicolai din satul Selişte către comisia judeţeană din Chişinău.
În cele din urmă după ancheta comisiei judeţene s-a ajuns la concluzia că de fapt jandarmul nu numai că l-a bătut pe ţăran dar l-a obligat să muncească forţat şi l-a şi sechestrat până seara."

"Totodată în Basarabia interbelică a existat mitul şăpcii de jandarm. Mai precis se spunea că jandarmii din Vechiul Regat puneau şăpcile în pari, la răscrucile satelor. Iar oamenii trebuiau să le salute şi să-şi scoată căciulile în faţa beţelor cu şăpci. O umilinţă incredibilă pentru oameni. Această practică a jandarmilor români din Basarabia a făcut înconjurul Europei, mai ales că a fost făcută publică la Paris, prin intermediul broşurii ”Summary of events in Bessarabia”. Totodată presa europeană vuia de abuzurile şi torturile medievale aplicate de jandarmii români în Basarabia. ”"

Daca au ajuns notorii atat la nivel national cat si la nivel international, nu putem zice ca e vorba de "o cantitate neglijabila"

#44
Costel2014

Costel2014

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,360
  • Înscris: 02.09.2014

 Wotan, on 21 iulie 2023 - 14:36, said:

Hmmm...
Adevărul despre abuzurile comise de români în Basarabia. Mărturiile crunte despre jandarmii care smulgeau unghiile oamenilor

"În special jandarmii au fost cei cărora li s-au reproşat cele mai multe abuzuri. Aceştia erau recrutaţi şi din rândul basarabenilor dar aduşi şi din Vechiul Regat, în special din Oltenia. În repetate rânduri jandarmii din Vechiul Regat au fost acuzaţi de abuzuri asupra localnicilor, mai ales asupra ţăranilor. O parte a plângerilor oficiale ale ţăranilor abuzaţi de jandarmii veniţi din Vechiul Regat s-au păstrat până astăzi. ”Cu onoare cad în genunchi înaintea dvs cu presenta plângere că în ziua de 15 august  1919 întâlnindu-mă pe stradă cu jandarmul Petre Tomescu di la postul Novaci mi-a ordonat să-l duc până la postul  de jandarmi Novaci. Eu i-am raspuns că n-am timp că sunt ocupat cu munca câmpului. Domnul jandarm a început a mă înjura şi a mă păli cu palmele peste faţă”, scria Nicolai din satul Selişte către comisia judeţeană din Chişinău.
În cele din urmă după ancheta comisiei judeţene s-a ajuns la concluzia că de fapt jandarmul nu numai că l-a bătut pe ţăran dar l-a obligat să muncească forţat şi l-a şi sechestrat până seara."

"Totodată în Basarabia interbelică a existat mitul şăpcii de jandarm. Mai precis se spunea că jandarmii din Vechiul Regat puneau şăpcile în pari, la răscrucile satelor. Iar oamenii trebuiau să le salute şi să-şi scoată căciulile în faţa beţelor cu şăpci. O umilinţă incredibilă pentru oameni. Această practică a jandarmilor români din Basarabia a făcut înconjurul Europei, mai ales că a fost făcută publică la Paris, prin intermediul broşurii ”Summary of events in Bessarabia”. Totodată presa europeană vuia de abuzurile şi torturile medievale aplicate de jandarmii români în Basarabia. ”"

Daca au ajuns notorii atat la nivel national cat si la nivel international, nu putem zice ca e vorba de "o cantitate neglijabila"
Bai, iar dezinformezi? Iar citezi trunchiat?! De ce nu pui si concluzia articolului, ca sa se vada de unde proveneau minciunile respective?

"Cu toate acestea abuzurile au fost mult exagerate de propaganda sovietică. Inclusiv de foşti moşieri din Basarabia deposedaţi de o parte a moşiilor în timpul împroprietăririi. De pildă la baza poveştilor cu şapca de jandarm salutată de ţărani în vârful parului dar şi cele cu unghii smulse din broşura ”Summary events of Bessarabia” ar fi stat Aleksandr  Krupensky, mareşal al nobilimii basarabene dar  şi fostul primar din Chişinău, Alexander Schmidt. Ambii au dus o intensă campanie împotriva unirii Basarabiei cu România, fiind bineînţeles filo-ruşi."

https://adevarul.ro/...in-1829911.html

#45
Mount_Yerrmom

Mount_Yerrmom

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,471
  • Înscris: 05.08.2015
Nu v-ati obisnuit cu trolleala acestui Baghdad Ali

#46
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,879
  • Înscris: 01.10.2002

 Costel2014, on 21 iulie 2023 - 15:40, said:

Bai, iar dezinformezi? Iar citezi trunchiat?! De ce nu pui si concluzia articolului, ca sa se vada de unde proveneau minciunile respective?

"Cu toate acestea abuzurile au fost mult exagerate de propaganda sovietică. Inclusiv de foşti moşieri din Basarabia deposedaţi de o parte a moşiilor în timpul împroprietăririi. De pildă la baza poveştilor cu şapca de jandarm salutată de ţărani în vârful parului dar şi cele cu unghii smulse din broşura ”Summary events of Bessarabia” ar fi stat Aleksandr  Krupensky, mareşal al nobilimii basarabene dar  şi fostul primar din Chişinău, Alexander Schmidt. Ambii au dus o intensă campanie împotriva unirii Basarabiei cu România, fiind bineînţeles filo-ruşi."

https://adevarul.ro/...in-1829911.html

Nu dezinformez, am enumerat fapte documentate in articol, inlusiv plangeri ale victimelor, precum si articole contemporana din presa internationala, mai impartiala si mai greu de controlat decat cea locala.

Iar nu nu ai citat toata concluzia articolului, ci doar partea cu justificarile...
"Cum de obicei fum fără foc nu iese, abuzurile autorităţilor, în special jandarmii, consemnate în documente au fost recunoscute. Adică au existat abuzuri îndreptate împotriva civililor în Basarabia interbelică. Abuzuri făcute în special de cadre ale jandarmeriei din Vechiul Regat, mai ales din rândul celor mutaţi disciplinar, cu antecedente şi în România."

Si vedem si cauza abuzurilor. Erau trimisi cele mai incapabili si mai rai jandarmi, ca o activitate de pedeapsa. Este evident ca acestia erau frustrati si inraiti de detasarea intr-o regiune pe care o vedeau ca fiind saraca si inapoiata. Urmarea era ca se razbunau pe localnici. Statul si-a facut un deserviciu trimitand in noile regiuni pe cei mai slabi, mai rai si mai corupti angajati. Imaginea administratiei interbelice romane incapabile si corupte a ramas pentru zeci de constiinta colectiva.

#47
dennis_2005

dennis_2005

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,338
  • Înscris: 17.09.2008

 Matrix40, on 18 mai 2023 - 21:33, said:

Exista in Basarabia povestea ca jandarmii romani s-au comportat ca o forta de ocupatie cand Moldova a fost unita cu Romania, jandarmi romani ce se purtau foarte urat cu romanii din Basarabia.
Cat din lozinca asta e adevar sau propaganda ruseasca sau adevar?
Jandarmii s-au comportat la fel, în toată România.
Faptele reprobabile ale autorităților românești au fost intentionat exacerbate, amplificate de propagandistii sovietici care au încercat divizarea poporului roman.
S-au comportat mai civilizat și omenos, ulterior, autoritățile sovietice, inclusiv NKVD, in Basarabia?

#48
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,879
  • Înscris: 01.10.2002
O fi fost si propaganda, dar nici calitatea reprezentantilor autoritatilor romane trimisi in noiile regiuni n-a ajutat. Un exemplu celebru despre care inca se vorbeste inca in Banat.
Istoricul Daicoviciu, despre ciocoismul unor funcţionari regăţeni aduşi în Banat după Marea Unire: „Frumoase perdele, să mi le aduceţi acasă!“

Probabil ca aia trimisi in Basarabia erau la acelasi nivel sau mai rau. Acolo ajungeau aia fara pile sau pedepsiti...

#49
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,739
  • Înscris: 08.01.2021
Eu ma întreb de ce-i atât de controversat mitul asta.

Mitul milițianului (și securistului) roman care i-a asuprit pe românii din România pana recent e mit sau realitate?
Mitul minerilor lui Iliescu scoși împotriva ochelaristilor romani e mit sau realitate?

Mitul armatei romane scoasă împotriva țăranilor romani la începutul secolului 20 e mit sau realitate?

Astea sunt câteva exemple de abuzuri înainte și după perioada de care vorbim, care acoperă mai multe regimuri inclusiv pe cel actual și democratic.

De ce sa fi fost anii '20-'30 mai speciali, în care reprezentanții statului să se fi abtinut de abuzuri?

#50
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,879
  • Înscris: 01.10.2002
Au fost abuzuri, si atunci si dupa, pana in zilele noastre. Singura diferenta e ca acum se mai incearca oprirea lor, macar de forma.
Dosarul 10 August. Șefii jandarmilor au fost trimiși în judecată, la 5 ani după violențe. Peste 300 de manifestanți iau parte la proces

In schimb un reprezentant al autoritatilor centrale trimis in Basarabia era un mic zeu local, isi putea permite aproape orice. Nu erau telefoane, nu era mass-media, nu aveai cui sa te plangi decat eventual sefului sau direct. Care probabil era asemanator.

#51
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,940
  • Înscris: 11.06.2003

 KiloW, on 14 august 2023 - 10:20, said:

Mitul minerilor lui Iliescu scoși împotriva ochelaristilor romani e mit sau realitate?
sa nu uitam barbosii Posted Image
desi zice-se, frana la muci era vibe proletar si nu se pune.

Edited by Pengoon, 14 August 2023 - 16:49.


#52
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,175
  • Înscris: 12.12.2006

 Wotan, on 14 august 2023 - 10:02, said:

Probabil ca aia trimisi in Basarabia erau la acelasi nivel sau mai rau. Acolo ajungeau aia fara pile sau pedepsiti...
Aici aș fi de acord, dar atunci nu e abuz, ci incompetență.
Și nu e o politică de stat, ci o situație locală.

#53
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,175
  • Înscris: 12.12.2006

”Daicoviciu era un dur în problema naţională din cadrul universităţii din Cluj. El nu accepta afronturi şi dizidenţe etnice de la profesorii maghiari.”

Dacă nu accepta nici afronturi etnice de la profesorii români, atunci chiar era un om corect.


”Cu o luna inainte de moarte, în faţa colaboratorilor şi colegilor universitari, Constantin Daicoviciu şi-a enumerat falsificările istorice, susţinând că teoria daco-romanismului nu poate fi sustinută ştiinţific.”

Mda, ziariștii au o cunoaștere paranormală :D
Relitatea e că cele mai multe lucrări ale lui Daicoviciu sunt exacgt pe tema asta, pe care s-a baat toată cariera lui dealtfel.

#54
Matrix40

Matrix40

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,179
  • Înscris: 20.08.2022
Ma uit la filmuletul tipului despre Gagauzia, si vad ca unul din motivele antipatiei gagauzilor fata de romani e chiar comportamentul agresiv al politistilor romani cand acea regiune a fost administrata de Romania:
https://youtu.be/_-F...ZO4kp8x1iNcR5Cc

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate