Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
La multi ani mie!

Senzor filtru particule GOLF 7

La multi ani @radu103!

La multi ani @Nenea Zap!
 La multi ani @beavis03!

BlackView Oscal Pad 13, probleme ...

Baterie auto AGM 70AH vs normala ...

Depanero nu vrea sa imi dea Negat...
 Extras carte funciara

Carucior pliabil pentru cumparatu...

In ce supermarket gasesc carne de...

Cat de riscant e sa rezerv un hot...
 Audi Q3 F3 PHEV - impresii si con...

AC Vortex nu mai incalzește

Scule electrice și impactul ...

Huawei Pura 70/Pro/Ultra
 

Piata energiei electrice

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
324 replies to this topic

#55
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,955
  • Înscris: 20.10.2015

 Friskey, on 16 ianuarie 2022 - 21:03, said:

Cum spuneam, stai prost rau cu capacitatea de a intelege ceva chiar simplu.

Bai omule, intr-o tara civilizata, exista STATUL care iti vinde energia la un pret stabilit pe piata mondiala sau europeana
El e producator si disrtibuitor

Acum statul zice, "stai bah, ca nu e bine, nu-ti mai vand tie, ii vand unui intermediar care iti va vinde tie!"

Deci pana acum cumparam la pretul stabilit de stat
De acum pretul stabilit de stat il plateste furnizorul care mai adauga si el costul operatiilor lui, costul de regie cu cladiri, birouri, salarii etc + costul profitului lui

Deci va fi mult mai scump.

Am sarit ceva?

Ce e ilogic?

Edited by Tsunnnami, 16 January 2022 - 21:08.


#56
axisborn

axisborn

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,272
  • Înscris: 20.11.2020

 Friskey, on 16 ianuarie 2022 - 21:06, said:

La piata/supermarket cand te duci sa cumperi ceva, ORICE, de la chiloti, alimente, masini, nu cumperi de la producator, cumperi de la furnizor.

Ei uite ca la curent nu e asa, poti cumpara direct de la producator, Hidroelectrica. Deci iti scapa ceva.
Curentul nu e aliment, comparatia nu e buna.
Curentul nu trebuie expus in galantar. El e doar transportat si distribuit, atentie, indiferent de furnizor distribuitorul e acelasi. Atunci nu-si au sensul 17 furnizori care doar stau in birou, incheie contracte si taie facturi pe curentul cu care nu au absolut nicio tanbgenta, decat ca il iau de la stat si ti-l vand tie. Astia doar vin si mai pun si ei un adaos in carca consumatorului.

Edited by axisborn, 16 January 2022 - 21:10.


#57
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,955
  • Înscris: 20.10.2015
Daca puteam cumpara energie din Uganda de la un furnizor ugandez care aducea cu cisterna energie electrica in Africa, intelegeam, dar acum toti furnizorii cumpara energia de la STAT la care mai dauga costurile si profiturile lor.

Mai mult, acesti furnizori pot fi din afara tarii, astfel ca eu, in loc sa platesc energia la stat, le dau si lor sub forma de profit.
Statul nu e controlabil, caci poate sa ceara oricat, eu, trebuie luna de luna sa caut care e cea mai buna solutie si sa scap de tepe dar STIIND ca platesc INUTIL un intermediar ne-necesar.
Exact ca si crearea a 2 ministere fara sa fie nevoie pentru tara ci doar pentru hotii din parlament

Situatie creata de Romania
Situatie care e incurajata chiar de partidul pe care l-am vatat, USR
Cum dracu vine asta?

What's in it for me???

Edited by Tsunnnami, 16 January 2022 - 21:13.


#58
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006
pai tu acum ai aflat de hotia din parlament? Aia care fac bani din nimic adica iau energia de la stat si ti-o revand tie fara sa faca nimic dau niste valize cu bani celor care au creat situatia "concurentiala". Ca sa fie o situatie concurentiala trebuia creata situatia investirii in productie dar se investeste doar in panouri pv. Alea dezechilibreaza si mai tare reteaua pentru ca la orele cand pv-urile produc celelalte centrale trebuie sa ia pauza dar generatoarele merg in gol generand pierderi. Desigur pierderile sunt suportate tot de stat si implicit de noi.

Edited by chilly willy, 16 January 2022 - 21:22.


#59
Friskey

Friskey

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 11,500
  • Înscris: 11.01.2013
Mai, ce va retine sa cumparati energia de la Hidroelectrica si sa nu mai faceti atata gargara inutila? Parca ati fi aia din povestea lui Creanga cu drobul de sare.
Tocmai asta e f bine la liberalizare, sunt mai multi vanzatori de toate felurile si ai de unde alege. Liberalizarea mie mi-a dat ocazia sa cumpar de la Hidroelectrica, altfel as fi ramas vrand nevrand la Cez pentru ca ei detineau monopolul in regiunea mea (Muntenia).

#60
Alltrack

Alltrack

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 4,737
  • Înscris: 01.08.2020
Pe bune ? De ce nu o luati cu ''da dreapta'' ? Acum vreti cu statul...cu rusii ? Vad ca multi confunda total producatorul , cu reteaua de distributie si REvanzatorul !
LIBERALIZARE e cand ai de ales intre mai multi PRODUCATORI nu intre REVANZATORI !
La noi , multinationalele de la gaz si electrica nu produc NIMIC sau INFIM si castiga miliarde de euro pe spatele nostru pentru ca functioneaza ca un cartel mafiot . Cand au semnat contractele au promis si semnat pentru sute de milioane de euro investitii si nu au investit NIMIC , poate doar in contoare ca sa suga si ultimul watt plus ca mai consuma si alea .
E ca si cum vine multinationalu' si investeste doar intr-o bariera pe care o pune in mijlocul unei autostrazi construite de Ceausescu , te rupe de bani dar intretinerea autostrazii o face tot statul roman adica TOT pe banii nostri .
Toate costurile si investitiile le suporta tot statul roman care nu mai face fata prin producatori si distribuitori !
Dar suntem rupti in cur si o ardem eco , cand Germania deschide mine de carbune !

Edited by Alltrack, 16 January 2022 - 21:41.


#61
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006
pai vanzatorii aia ce fac? Ca centralele sunt de stat si transelectrica e tot de stat. Unde intervine intermediarul ala si ce valoare adauga?
Banuiesc ca hidroelectrica nu mai are de unde pentru ca nu prea mai raspunde la mailuri. Ai fost norocos dar hidroelectrica nu poate furniza curent pentru toata tara. Pe de alta parte daca hidroelectrica poate sa faca aceste contracte directe fiind intreprindere de stat de ce nu poate si nuclearelectrica si alte intreprinderi si sa lase privatii aia sa vanda curentul produs cu mori de vant, cu pv-uri sau cu ce mai vor ei din investitiile lor.

Edited by chilly willy, 16 January 2022 - 21:47.


#62
End-L-user

End-L-user

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,757
  • Înscris: 30.01.2008

 Tsunnnami, on 16 ianuarie 2022 - 21:08, said:

Situatie creata de Romania
Situatie care e incurajata chiar de partidul pe care l-am vatat, USR
Cum dracu vine asta?
Asta nu e o chestie romaneasca. E mai de mult.

Undeva acu vreo 30 de ani, niste omuleti au venit cu ideea genitala de a de-verticaliza piata energetica. Adica, de a o reorganiza, pe principiul pietei petrolului, cu o companie care o produce, alta care o transporta, si o a treia care o distribuie.
Asta conform unor diversi corifei/gandiristi ai liberalizarii, ce si-au scremut creierii prin anii 70-80. Conform lor, imparteala asta ar fi trebuit sa duca la o crestere a concurentei, respectiv o imbunatatire a calitatii pentru clientul final.

Acum insa, vine vorba aia, teoria ca teoria, da' practica ne omoara. In realitate, energia electrica nu e un "bun comercial". E o necesitate. Fara ea, traiesti ca la 1850. Iar consturile fixe sunt mari, si posibilitatea intrarii a mai multor actori este restrictionata atat financiar, cat si geografic (nu poti umple o regiune cu paduri de linii de inalta tensiune, nici doi producatori nu pot sa construiasca doua centrale una langa cealalta, ca nu sunt chioscuri de cartier). Asa ca s-a ajuns la o strutocamila dubioasa, din cauza subestimarii inelasticitatii intregului lant de productie-transport al energiei electrice. Singura zona 'liberalizata' complet e aia a celor care-ti taie factura, insa aia practic nu aduc absolut niciun fel de valoare adaugata la tot procesul.

In realitate, e destul de clar ca integrarea verticala e mult mai eficienta decat pseudo-liberalizarea asta, fie si pentru ca nu sunt introdusi pe traseu diversi coa.. te goale care stau sa pushte francu in rol de intermediari.
Ca exemplu de integrare verticala, aia de la Tesla ii sparg la kek pe cei din batranele companii auto, deoarece procentul de subansamble construite de alte firme e mult mai mic (la fel si cu licentele pentru diverse sisteme). Plus ca ei vand direct masinile, fara "distribuitori autorizati".

Edited by End-L-user, 16 January 2022 - 21:52.


#63
costeld69

costeld69

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,726
  • Înscris: 07.02.2011

 Tsunnnami, on 16 ianuarie 2022 - 20:13, said:

Cum e aia sa fie liberalizata?
De ce nu e "DE STAT"?
...
Astea ar trebui sa fie "produse strategice" si sa fie protejate de stat
De fapt liberalizarea sa nu fie cumva o strategie a guvernului pentru:
1) - incasari mai mari la tva.
(preturi mai mari - facturi mai mari - valoare tva mai mare).
2) - accesul la afaceri cu bani siguri,
pentru anumite firme sau baieti cu relatii care impart cascavalul cu cei de la putere.

#64
Alltrack

Alltrack

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 4,737
  • Înscris: 01.08.2020

 chilly willy, on 16 ianuarie 2022 - 21:47, said:

pai vanzatorii aia ce fac? Ca centralele sunt de stat si transelectrica e tot de stat. Unde intervine intermediarul ala si ce valoare adauga?
Banuiesc ca hidroelectrica nu mai are de unde pentru ca nu prea mai raspunde la mailuri. Ai fost norocos dar hidroelectrica nu poate furniza curent pentru toata tara. Pe de alta parte daca hidroelectrica poate sa faca aceste contracte directe fiind intreprindere de stat de ce nu poate si nuclearelectrica si alte intreprinderi si sa lase privatii aia sa vanda curentul produs cu mori de vant, cu pv-uri sau cu ce mai vor ei din investitiile lor.
Pai neste baieti tradatori de tara , au decis ca PRODUCATORII sa nu poata sa vanda direct ci NUMAI prin multinationalele care i-au platit si niste firme securiste(a se citi PARAZITI) . Acum incearca Hidroelectrica sa vanda direct dar la inceput e greu , trebuie softuri , ''antrenament'' , pilosii si amantele de acolo au dat de greu !
Si tare imi e teama , ca cineva de afara vrea sa cumpere si Hidroelectrica iar acum isi face baza de clienti !

Edited by Alltrack, 16 January 2022 - 21:55.


#65
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006
revanzatorul e un speculant, el speculeaza cat va fi pretul curentului in ziua cutare la ora cutare si astfel el cumpara de la o centrala niste curent care trebuie livrat la ora cutare atatia MW timp de atatea minute/ore etc. Dau banii in avans si cand vine momentul ala ei vand cantitatea lor de energie pe piata aia a energiei si daca in momentul ala e mai scumpa decat au cumparat-o castiga, altfel pierd. In general nu pierd pentru ca treaba e aranjata pentru niste parandarat companiile de energie ale statului fac contracte dezavantajoase in care vand ieftin energie livrabila la ore de varf. De aia a si fost hidroelectrica in insolventa ca vindea aiurea fara profit de nu mai avea bani nici de reparatii.

#66
catalinin

catalinin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,694
  • Înscris: 19.05.2008

 Tsunnnami, on 16 ianuarie 2022 - 21:07, said:



Bai omule, intr-o tara civilizata, exista STATUL care iti vinde energia la un pret stabilit pe piata mondiala sau europeana
El e producator si disrtibuitor
...

Pai asta se si intampla. Suntem in UE, unde regula de baza este libera circulatie a marfurilor. Iar energia si gazele sunt marfuri (ca ne place sau nu e alta treaba). Producatorii (inclusiv cei controlati de stat) scot energie la vanzare, pe care o liciteaza unii sau altii. Poate sa o cumpere Enel Romania sau Enel Italia sau Gen-I Trgovanje din Slovenia. De aceea, pretul energiei (ca si al benzinei, de exemplu), e cam acelasi peste tot in Europa (200-230 euro/MWh in momentul de fata, plus/minus in funtie de anumite chestii specifice).

Edited by catalinin, 16 January 2022 - 22:11.


#67
argonaut

argonaut

    Beware of the bird

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 29,368
  • Înscris: 29.07.2013
Stiu ca sunt pe aici niste baetzi priceputi intr-ale economiei.
Io, ca simplu inginer, nu ma duce capul la niste chestii, nu inteleg urmatoarele:

Hidroelectrica, perla coroanei economiei este in proprietatea statului si a FPS. Compania are un profit net de aproape 40%, incredibil de mare intro economie de piata.
La asa profit, cum plm nu reuseste proprietarul sa reduca pretul de vanzare, fara sa-l mai treaca pe la rahatul ala de bursa?!

Atata timp cat in productia de energie electrica Hidroelectrica e principalul producator, Nuclearelectrica e inca in fasa, Termoelectrica urmeaza s-o tragem pe linie moarta iar eolienele sunt mici copii, unde plm vedem noi piata concurentiala la producerea de energie?!

Ce dimensiuni de coaie sunt necesare unui prim ministru ca sa aduca preturile energiei la nivel de sustenabilitate financiara a sarantocilor de noi?

Mai am ceva nelamuriri dar m-as bucura ca un mester economic sa ma lamureasca si pe mine, cu multumiri anticipate!

Edited by argonaut, 16 January 2022 - 22:10.


#68
cumparator

cumparator

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,639
  • Înscris: 11.03.2006

 chilly willy, on 16 ianuarie 2022 - 21:47, said:

pai vanzatorii aia ce fac? Ca centralele sunt de stat si transelectrica e tot de stat. Unde intervine intermediarul ala si ce valoare adauga?
Banuiesc ca hidroelectrica nu mai are de unde pentru ca nu prea mai raspunde la mailuri. Ai fost norocos dar hidroelectrica nu poate furniza curent pentru toata tara. Pe de alta parte daca hidroelectrica poate sa faca aceste contracte directe fiind intreprindere de stat de ce nu poate si nuclearelectrica si alte intreprinderi si sa lase privatii aia sa vanda curentul produs cu mori de vant, cu pv-uri sau cu ce mai vor ei din investitiile lor.

Producatorii mari produc energie si o vand en gross, nu-i intereseaza sa incheie 2 milioane de contracte cu valoare 50 lei/contract.

#69
catalinin

catalinin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,694
  • Înscris: 19.05.2008

 argonaut, on 16 ianuarie 2022 - 22:09, said:

Stiu ca sunt pe aici niste baetzi priceputi intr-ale economiei.
Io, ca simplu inginer, nu ma duce capul la niste chestii, nu inteleg urmatoarele:

Hidroelectrica, perla coroanei economiei este in proprietatea statului si a FPS. Compania are un profit net de aproape 40%, incredibil de mare intro economie de piata.
La asa profit, cum plm nu reuseste proprietarul sa reduca pretul de vanzare, fara sa-l mai treaca pe la rahatul ala de bursa?!

Atata timp cat in productia de energie electrica Hidroelectrica e principalul producator, Nuclearelectrica e inca in fasa, Termoelectrica urmeaza s-o tragem pe linie moarta iar eolienele sunt mici copii, unde plm vedem noi piata concurentiala la producerea de energie?!

Ce dimensiuni de coaie sunt necesare unui prim ministru ca sa aduca preturile energiei la nivel de sustenabilitate financiara a sarantocilor de noi?

Mai am ceva nelamuriri dar m-as bucura ca un mester economic sa ma lamureasca si pe mine, cu multumiri anticipate!

Vezi mai sus. Energia este marfa.

In plus, Hidroelectrica produce cam 35% din consumul total, in anii buni. Iar daca e o iarna secetoasa (cum se pare ca va fi asta, e foarte putina zapada pentru 15 ianuarie si prognozele nu arata bine), sa vezi distractie.

Edited by catalinin, 16 January 2022 - 22:29.


#70
Alltrack

Alltrack

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 4,737
  • Înscris: 01.08.2020

 argonaut, on 16 ianuarie 2022 - 22:09, said:

Stiu ca sunt pe aici niste baetzi priceputi intr-ale economiei.
Io, ca simplu inginer, nu ma duce capul la niste chestii, nu inteleg urmatoarele:

Hidroelectrica, perla coroanei economiei este in proprietatea statului si a FPS. Compania are un profit net de aproape 40%, incredibil de mare intro economie de piata.
La asa profit, cum plm nu reuseste proprietarul sa reduca pretul de vanzare, fara sa-l mai treaca pe la rahatul ala de bursa?!

Atata timp cat in productia de energie electrica Hidroelectrica e principalul producator, Nuclearelectrica e inca in fasa, Termoelectrica urmeaza s-o tragem pe linie moarta iar eolienele sunt mici copii, unde plm vedem noi piata concurentiala la producerea de energie?!

Ce dimensiuni de coaie sunt necesare unui prim ministru ca sa aduca preturile energiei la nivel de sustenabilitate financiara a sarantocilor de noi?

Mai am ceva nelamuriri dar m-as bucura ca un mester economic sa ma lamureasca si pe mine, cu multumiri anticipate!
Eu sunt ''mester economic'' , rationamentul tau e foarte bun . Numai ca ministrul si ceilalti , fac si ei multi bani pe langa , ca sunt angajati...prin CA-uri...etc. si nu sunt patroni deci trag si ei cat pot pe laterale ! Daca nu s-ar da niste salarii monstruoase , masini , fite si protocoale , profitul Hidroelectrica ar fi mult mai mare .

Edited by Alltrack, 16 January 2022 - 22:21.


#71
cumparator

cumparator

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,639
  • Înscris: 11.03.2006

 argonaut, on 16 ianuarie 2022 - 22:09, said:

Stiu ca sunt pe aici niste baetzi priceputi intr-ale economiei.
Io, ca simplu inginer, nu ma duce capul la niste chestii, nu inteleg urmatoarele:

Hidroelectrica, perla coroanei economiei este in proprietatea statului si a FPS. Compania are un profit net de aproape 40%, incredibil de mare intro economie de piata.
La asa profit, cum plm nu reuseste proprietarul sa reduca pretul de vanzare, fara sa-l mai treaca pe la rahatul ala de bursa?!

Atata timp cat in productia de energie electrica Hidroelectrica e principalul producator, Nuclearelectrica e inca in fasa, Termoelectrica urmeaza s-o tragem pe linie moarta iar eolienele sunt mici copii, unde plm vedem noi piata concurentiala la producerea de energie?!

Ce dimensiuni de coaie sunt necesare unui prim ministru ca sa aduca preturile energiei la nivel de sustenabilitate financiara a sarantocilor de noi?

Mai am ceva nelamuriri dar m-as bucura ca un mester economic sa ma lamureasca si pe mine, cu multumiri anticipate!

O, Doamne!
Nimeni nu e interesat sa dea la romani energie la preturi derizorii. Hidroelectrica produce cea mai ieftina energie. O vand cu preturi x4. Probabil si mai mult acum.
De ce ar fi interesati sa o dea ieftin? Statul nici atat, el ia 70% din recentele cresteri de pret, prin taxe aplicate producatorilor.
Faptul ca statul a procedat la plafonarile alea si da si niste compensari, e pentru ca e obligat de populatie, care la preturile crescute ar muri de frig prin colibe.

Nu stiu de ce, dar lumea priveste producatorii intr-un mod eronat. Sunt ai statului si ala are de platit si pensii, salarii, datorii, cheltuieli cu toate sinecurile posibile si in plus toti de acolo trebuie sa fure. Statul asta se imprumuta in fiecare an enorm de mult si la dobanzi foarte mari doar pentru cheltuielile astea. Sa credeti voi ca va da statul electricitate cu 3 bani/kWh.

Edited by cumparator, 16 January 2022 - 22:27.


#72
Alltrack

Alltrack

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 4,737
  • Înscris: 01.08.2020

 cumparator, on 16 ianuarie 2022 - 22:19, said:

Faptul ca statul a procedat la plafonarile alea si da si niste compensari, e pentru ca e obligat de populatie, care la preturile crescute ar muri de frig prin colibe.
Eronat ! Statul da compensari in niste conditii jegoase , ei de fapt au marit preturile la 1 leu/kw , au preferat plafonarea pentru ca tot din banii nostri platesc smecherii si multinationalele , nu vor sa dea pret fix si/sau TVA redus pentru ca pierd la buget !

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate