Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare firma/persoana pentru...

Motorul se intrerupe la gropi si ...

Plafoniera 132W, 9100lm, consum r...

Stabilire granita intre proprietati
 Impamantare boiler Tesy

Cat costa o omologare la RAR N1-&...

Sunt apele termale daunatoare?

Ati face o reconversie profesiona...
 Nokia XR21

Vibratie tevi boiler cand foloses...

Cat stați acasa in medie?

Parere stare drum Sculeni - Chisi...
 Necesit ajutor in gasirea a doua ...

Monitor 4k 27-28' PD USB C

Vacanta Italia

Concediu Halkidiki
 

Procedeu aducere utilitati in zona

- - - - -
  • Please log in to reply
30 replies to this topic

#1
edu2004eu

edu2004eu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 209
  • Înscris: 06.03.2010
Buna,

Am cumparat de curand un teren in intravilanul unei comune. Parcela cumparata de mine este parte dintr-un teren de cateva hectare, impartit in multe parcele. In zona terenului, fiind nou intrat in intravilan, nu exista niciun fel de utilitati. Ultima casa este la vreo 900m de terenul cu pricina.

Am fost la primarie pentru a declara terenul la taxe si impozite, si am zis sa intru si la urbanism, sa vad daca exista ceva planuri ale primariei de a aduce macar apa + canalizare in zona... Macar in 5-10 ani. Domnul de la urbanism mi-a comunicat foarte sictirit si ofticat, ca nu are de unde sa stie cand se vor introduce utilitati, si ca probabil in vreo 25 de ani, si ca daca vreau mai repede, sa ma asociez cu vecinii, sa facem tot (documentatii, avize, proiecte, exproprieri, etc) pe cont propriu si sa le cedam primariei.

Intrebarile mele:
1. Nu primaria se ocupa de asa ceva? Cel putin la apa si canalizare? Pana la urma este in intravilan.
2. Daca ma asociez cu vecinii, exista ceva ce putem face sa punem presiune pe primarie sa introduca utilitatile in zona?
3. La curent + gaz, fiind vorba de companii private, exista vreo modalitate ca (macar partial) costurile sa fie suportate de catre ei? Nu cer sa mi se aduca utilitatile pana in fata casei, dar macar pana la drumul principal.

Orice alt sfat este binevenit :)
Mersi.

PS. Mentionez (daca ajuta cu ceva) ca exista certificat de urbanism de informare pe zona de locuinte cu regim P+1.

#2
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Singura solutie viabila este asta:.

 edu2004eu, on 01 aprilie 2019 - 21:09, said:

si ca daca vreau mai repede, sa ma asociez cu vecinii, sa facem tot (documentatii, avize, proiecte, exproprieri, etc) pe cont propriu si sa le cedam primariei.

Pot fi mii de legi, chiar si zeci de hotarari judecatoriesti defininitive si executorii, tot nu ai ce face.

Edited by pasilla, 01 April 2019 - 21:24.


#3
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,147
  • Înscris: 22.05.2003
Bine ai venit in Romania, te asteapta surprize crunte.

1 Km e al dracu de mult dpdv al costurilor, dar de curent tot ai nevoie.
Cu apa faci put, kkstoare in groapa, caldura cu lemne/peleti, dar sa vezi ce te asteapta cu drumul si curentul.

Primaria nu va face nimic, daca nu e interes, iar prin asta inteleg sa aiba primarul teren in zona :)

Mergi la electrica si cere ATR, apoi plangi...

#4
unbrutus

unbrutus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,301
  • Înscris: 23.02.2017

 edu2004eu, on 01 aprilie 2019 - 21:09, said:

Am cumparat de curand un teren in intravilanul unei comune. Parcela cumparata de mine este parte dintr-un teren de cateva hectare, impartit in multe parcele.
Cf legii, impartirea in mai mult de 12 parcele duce la obligatia elaborarii PUZului si tragerea de utilitati colective
Mai sint si alte prevederi pt lotizarea in mai mult de 3 loturi... cauta in PUG si in lege. Daca mentionezi la urbanism, e posibil sa ii sperii putin daca arati ca stii.
E posibil si sa fie atat de paraleli incat sa nu stie legea totusi, dar necunoasterea legii nu e o scuza.

Adica impartirea lotizarea s-a facut nelegal.

Primaria respectiva TREBUIE sa iti puna la dispozitie PUGul, este informatie publica, uneori publicata pe site-ul primariei.

Acolo poti gasi aceste prevederi, dar si altele interesante referitoare la regimul constructiilor, ba chiar si ce tip de gard esti obligat sa construiesti (de ex, cu soclu cel mult o treime din inaltime si apoi transparent). Deci, ai PUGul?

 edu2004eu, on 01 aprilie 2019 - 21:09, said:

PS. Mentionez (daca ajuta cu ceva) ca exista certificat de urbanism de informare pe zona de locuinte cu regim P+1.
Ajuta, f mult, daca primaria a emis asa ceva pt lotizare, si-a asumat niste responsabilitati.
Daca vroia sa nu isi asume responsabilitati, spunea in certif de urbanism ca nu este construibil.

Trebuie sa citesti cu atentie si pe aici: Primaria obligata sa faca drum si sa bage apa unei localnice
https://forum.softpe...unei-localnice/

 edu2004eu, on 01 aprilie 2019 - 21:09, said:

3. La curent + gaz, fiind vorba de companii private, exista vreo modalitate ca (macar partial) costurile sa fie suportate de catre ei? Nu cer sa mi se aduca utilitatile pana in fata casei, dar macar pana la drumul principal.
Nu stiu sigur cat ti se aplica, dar iti dau informatia si sper sa te ajute la ceva:

De astăzi, odată cu intrarea în vigiarea a noii legi, Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, precum și operatorii sistemelor locale de distribuție vor fi obligați să racordeze la sistemele respective toate persoaneje juridice și fizice care solicită acest lucru și să finanțeze din venituri proprii toate lucrările necesare în acest scop.
România dispune de rezerve uriaşe de gaze naturale în Marea Neagră, în condiţiile în care zăcământul în platforma continentală se ridică la 270 de miliarde de metri cubi. Gazul natural va fi folosit mai mult la încălzirea localităţilor, dar şi ca alternativă a combustibililor folosiţi în transporturi, a declarat președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu.
Conform datelor privind consumul de gaze din România, aceste resurse ar acoperi singure, fără producţia internă actuală, cererea internă a ţării noastre pe o perioadă de 25 de ani.
Autorităţile spun că gazele naturale ar trebui să fie folosite mai mult în sistemul de încălzire a localităţilor. În plus, UE recomandă ca în următorii ani gazul să înlocuiască tot mai mult benzina sau motorina folosite drept combustibil.
“România ar putea să fie un rezervor pentru regiunea de sud-est a Europei, având capacitatea de înmagazinare în subteran a 6 miliarde de metri cubi de gaze naturale”, a spus Iulian Iancu.
https://www.cadranpo...ordare-la-gaze/

Edited by unbrutus, 01 April 2019 - 21:43.


#5
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

 unbrutus, on 01 aprilie 2019 - 21:40, said:

Daca vroia sa nu isi asume responsabilitati, spunea in certif de urbanism ca nu este construibil.
Singura obligatie, reala si efectiva, a primariei, este sa largeasca baza de impozitare. Nu vorbim despre maromte care invelesc ciocolata.

#6
unbrutus

unbrutus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,301
  • Înscris: 23.02.2017

 edu2004eu, on 01 aprilie 2019 - 21:09, said:

1. Nu primaria se ocupa de asa ceva? Cel putin la apa si canalizare? Pana la urma este in intravilan.
sigur ca primaria se ocupa. Desi in cazul unei lotizari masive, mai trebuia sa se ocupe si proprietarului care a dezmembrat.
Orice lot de teren trebuie sa aiba acces la un drum (cf legii).
Ati donat drumul la primarie? Care e situatia juridica a drumului? Cine il detine? Cota indiviza etc?

#7
claudiu1

claudiu1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,804
  • Înscris: 01.10.2004
Inca unul care nu s-a documentat cand a luat terenul...

Asa este, totul costa de nu se poate. Oficial primaria sau furnizorul trebuie sa aduca utilitatile pe drumurile publice, nu si de servitute. Dar raspunsul este invariabil ca nu au fonduri pentru dezvoltare, sa faca utilizatorii, iar ei sa le scada din facturi ceva bani. Iar dupa un numar de ani, 5 parca, reteaua trece in proprietatea lor.

Cand mi-am luat casa am profitat ca ceva vecini (exasperati) s-au unit si au facut extindere de retea electrica, vreo 4-5 stalpi cu un FDPC de 10 contoare. Am platit partea mea, adica 38 milioane pe vremea aia, dupa care inca vreo 50 milioane adus curentul prin subteran pana in casa. Gaze, apa si canalizare nu am nici acum, merg pe put panza 2 si fosa septica frantuzeasca. Gaze din butelie.
Totul costa 5.000 RON - apa, canal (trase de primarie pe drumul comunal, la distanta de vreo 80-100 m de mine pe drum servitute), gaze (sa vad cum ma descurc cu cei care au facut extindere).

In schimb, la cam 200 metri o parcela de vreo 2.000 mp a fost sistematizata, cu iluminat public, apa si canal, gaze trase, drum pietruit in prima instanta... Explicatia? Proprietarul este consilier comunal, ruda cu primarul.

Si da, am vrut si noi sa donam drumul de servitute catre primarie, iar primarul ne-a ras in nas, ca nu este prost sa il ia el si sa traga utilitati+asfalteze pe banii comunei, prefera sa ne ia bani de impozit pe cota parte din drum.

Altfel, stai ca esti la inceput... Nu toti vecinii cu iesire la drumul de servitute vor sa participe la tragerea utilitatilor, sau vor sa-si traga ei daca sunt mai spre capat. Pe drumul de servitute trebuie trasa o singura teava de apa, una de canalizare, una de gaze, dimensionate pentru toti consumatorii. Dar stai sa zica al treilea ca isi pune doar pentru el o teava de 1/2" pentru apa, una de fi 100 pentru canalizare, una de 3/4 pentru gaze, ca lui ii ajunge, si costa mai putin... Sau ca el trebuie sa participe numai la primii 30 metri de drum de servitute, ca pe acolo merge el...

Distractia este abia la inceput...  Posted Image

PS - stai sa vezi, ca prin infiintarea Fondului suveran statul a luat de la ENEL si EON cam toate fondurile pe plus, deci si cele care puteau fi bagate in dezvoltare retele si capacitati...

Edited by claudiu1, 01 April 2019 - 22:01.


#8
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

 unbrutus, on 01 aprilie 2019 - 21:42, said:

Abureli, fara legatura cu realitatea.

Lucrurile astea nu exista nici macar in Bucuresti, unde ar putea fi profitabile pentru municipalitate, dar in "porumb" !

Edited by pasilla, 01 April 2019 - 21:59.


#9
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,151
  • Înscris: 19.09.2005

 edu2004eu, on 01 aprilie 2019 - 21:09, said:

fara suparare, ala de ti-a vandut terenul ti-a dat teapa.
ai cumparat teren arabil (in camp) la pret de teren in sat.
din punctul meu de vedere curentul, gazele si apa trebuia sa le asigure ala de a facut banu gros (cel care a parcelat si vandut parcelele).

sfatul meu e sa nu te apuci de casa pana nu tragi curent.

Edited by arg, 01 April 2019 - 22:07.


#10
unbrutus

unbrutus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,301
  • Înscris: 23.02.2017

 claudiu1, on 01 aprilie 2019 - 21:53, said:

Si da, am vrut si noi sa donam drumul de servitute catre primarie, iar primarul ne-a ras in nas, ca nu este prost sa il ia el
Pt ca ati stat la o sueta cu el. Donatia catre primarie nu poate fi refuzata de aceasta, din cate stiu eu. Mai discutati si in scris pe viitor si cereti-va drepturile
Inca o data, cititi aici: Primaria obligata sa faca drum si sa bage apa unei localnice
https://forum.softpe...unei-localnice/

 arg, on 01 aprilie 2019 - 22:06, said:

din punctul meu de vedere curentul, gazele si apa trebuia sa le asigure ala de a facut banu gros (cel care a parcelat si vandut parcelele).
omul are nevoie de ceva puncte de vedere legale, nu personale si atat...

#11
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,151
  • Înscris: 19.09.2005
legale pe banu lui.
sau se inscrie in pesede.

#12
unbrutus

unbrutus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,301
  • Înscris: 23.02.2017

 pasilla, on 01 aprilie 2019 - 21:56, said:

Abureli, fara legatura cu realitatea.

Lucrurile astea nu exista nici macar in Bucuresti, unde ar putea fi profitabile pentru municipalitate, dar in "porumb" !
chiar vrei o lista cu localitatile in care s-au asfaltat toate drumurile? cum nu sint profitabile? populatia unei comune cu strazi asfaltate si utilitati nu numai ca nu mai scade, dar creste in mod spectaculos.
Cine ar mai sta in mizeria de bucuresti daca ar avea pasaj la Domnesti si asfalt si utilitati in domnesti?

#13
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

 unbrutus, on 01 aprilie 2019 - 22:16, said:

Inca o data, cititi aici: Primaria obligata sa faca drum si sa bage apa unei localnice
Poate ca pui si pozele cu drumul si reteaua de apa ale doamnei respective, facute de primarie Posted Image

Edited by pasilla, 01 April 2019 - 22:33.


#14
edu2004eu

edu2004eu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 209
  • Înscris: 06.03.2010

 unbrutus, on 01 aprilie 2019 - 21:42, said:

Deci, ai PUGul?

O sa ma interesez. Ultima actualizare a PUG-ului o vad in 2017, dar mai sap.

 unbrutus, on 01 aprilie 2019 - 21:45, said:

Ati donat drumul la primarie? Care e situatia juridica a drumului? Cine il detine? Cota indiviza etc?

Avem cu totii cota parte din drum, momentan privat. Inca nu s-au vandut toate parcelele, deci banuiesc ca pana nu se vand toate, nu intra in calcul cedarea partiala a drumului.

 claudiu1, on 01 aprilie 2019 - 21:53, said:

Inca unul care nu s-a documentat cand a luat terenul...

Partial, asa e. Am stiut ca utilitatile sunt departe, dar nu am stiut exact ca primaria nu se va implica deloc.

 arg, on 01 aprilie 2019 - 22:06, said:

fara suparare, ala de ti-a vandut terenul ti-a dat teapa.
ai cumparat teren arabil (in camp) la pret de teren in sat.

Nu mi-a dat teapa, mi-a dat un pret destul de bun zic eu. 7.5E / mp, la 15km de Cluj, in conditiile in care terenurile din sat se vand la 25-30-40. Am stiut unde sunt utilitatile, dar nu credeam ca e un efort asa mare.

#15
claudiu1

claudiu1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,804
  • Înscris: 01.10.2004

 unbrutus, on 01 aprilie 2019 - 22:16, said:

Pt ca ati stat la o sueta cu el. Donatia catre primarie nu poate fi refuzata de aceasta, din cate stiu eu. Mai discutati si in scris pe viitor si cereti-va drepturile
Inca o data, cititi aici: Primaria obligata sa faca drum si sa bage apa unei localnice
https://forum.softpe...unei-localnice/
Poate nu ai citit bine - este vorba de drum de servitute, proprietate privata, nu de unul comunal, care este domeniul public.
Pe drumul de servitute primaria nu are nici-o obligatie. Si nici nu il poti obliga pe primar sa accepte o donatie printr-o hotarare de Consiliu local, fiind vorba de trecere a unei proprietati domeniul public al respectivei localitati.

Apropo - cand platesc impozitul de fiecare data ma intreaba daca mi-am bagat apa/canal si gaze, sa stie sa-mi modifice impozitul.

 edu2004eu, on 01 aprilie 2019 - 22:47, said:

Avem cu totii cota parte din drum, momentan privat. Inca nu s-au vandut toate parcelele, deci banuiesc ca pana nu se vand toate, nu intra in calcul cedarea partiala a drumului.
Ba se poate. La lotizare proprietarul a dezmembrat in loturi+cota parte drum de servitute, proportional. Daca va hotarati sa faceti oferta de donatie, actualul proprietar al loturilor nevandute poate veni cu restul de cote de drum de servitute, respectivul drum fiind identificat printr-un numar cadastral cu N proprietari, in devalmasie, iar la vanzarea loturilor va apare numai suprafata curtilor.

Altfel, scuze pentru constatarea cu care am inceput, este una autoironica.
Daca imi spunea cineva cate am de tras (nervi, timp, bani), nu imi luam teren pe drum de servitute.

Edited by claudiu1, 01 April 2019 - 23:11.


#16
unbrutus

unbrutus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,301
  • Înscris: 23.02.2017

 claudiu1, on 01 aprilie 2019 - 23:03, said:

Si nici nu il poti obliga pe primar sa accepte o donatie printr-o hotarare de Consiliu local
donatia se face la un notar, in care tu declari ca donezi. Repet, nu cred ca poate refuza. Tu mergi pe banuieli si discutii orale cu pesimismul normal in Romania
ce hotarare consiliu? pt donatie drum? nu cred ca e cazul. Trebuie sa aiba motive intemeiate sa refuze.
O declaratie notariala de renuntare la proprietatea drumului e tot ce e nevoie, cost minim, si de acolo problema trece in curtea primariei

Oricum, prin eliberarea certificatului de URBANISM, primaria deja si-a asumat raspunderi. Trebuie doar cerute in scris, nu la suete unde "a ras in hohote"

in scris nu se poate rade in hohote, decat daca va raspunde in termenul legal cu LOL, ceea ce e putin probabil.

toata lumea vine pe forum si cere solutii,  de preferat unele care sa nu implice nici un efort, sau sa faca altii eforturile.

ar trebui o regula si pe forum, postati si ce anume ati incercat pana in prezent. In scris. Incercarile orale nu au nici o valoare.

sau nu ati invatat inca asta? vorba zboara.. scripta...

 edu2004eu, on 01 aprilie 2019 - 22:47, said:

O sa ma interesez. Ultima actualizare a PUG-ului o vad in 2017, dar mai sap.
unde o vezi?? un PUG se face o data la 10 ani (daca), unul din 2017 e un caz rar. si daca il vezi pe ala din 2017, ce sa mai sapi?

#17
edu2004eu

edu2004eu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 209
  • Înscris: 06.03.2010
Ce am gasit din 2017 e o actualizare a PUGului, deci nu stiu daca asta e ceea ce caut, sau trebuie sa merg la ceva mai vechi. Are 100+ pagini, deci am ceva de citit.

In privinta incercarilor mele de a face ceva, intr-adevar, nu am facut mare lucru, in afara de niste intrebari pe cale verbala. Inca sunt in faza de informare, si as vrea prima data sa vad in baza caror legi pot formula o cerere in scris, ca sa nu merg vorba aia cu mana in fund.

#18
unbrutus

unbrutus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,301
  • Înscris: 23.02.2017

 edu2004eu, on 01 aprilie 2019 - 23:24, said:

Ce am gasit din 2017 e o actualizare a PUGului, deci nu stiu daca asta e ceea ce caut, sau trebuie sa merg la ceva mai vechi. Are 100+ pagini, deci am ceva de citit.
pai 100 pagini, decat sa dati 100 milioane la curent, 100 la gaze si 100 milioane la apa
exact ce spuneam, toti vor sa le citeasca altii legile si sa le dea solutiile. 100 pagini se citesc cam in 2-3 ore maxim, treceti rapid prin ele pana ajungeti la partile care va intereseaza, puteti incerca si cu cautare de cuvinte cheie ( de ex lotizare). Postati-l si aici, poate arunc si eu o privire.

 edu2004eu, on 01 aprilie 2019 - 23:24, said:

In privinta incercarilor mele de a face ceva, intr-adevar, nu am facut mare lucru, in afara de niste intrebari pe cale verbala. Inca sunt in faza de informare, si as vrea prima data sa vad in baza caror legi pot formula o cerere in scris, ca sa nu merg vorba aia cu mana in fund.
cititi si aici, cazuri asemanatoare https://groups.googl...ian/DbAmUjNTfiw

puteti sa incepeti un dialog cu institutiile in scris, puteti asista la sedintele de consiliu (sint publice) etc

verbal nu rezolvati nimic. Absolut nimic. dar chiar nimic

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate