Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Extras carte funciara

Carucior pliabil pentru cumparatu...

In ce supermarket gasesc carne de...

Cat de riscant e sa rezerv un hot...
 Audi Q3 F3 PHEV - impresii si con...

AC Vortex nu mai incalzește

Scule electrice și impactul ...

Huawei Pura 70/Pro/Ultra
 Chiar se platesc pensiile la term...

Cu autorulota prin jud. Buzau

Cuptor Electrolux EOE7C31Z, cum i...

Cablu Corsair 600W GPU
 Solicitare documente emag

Uzucapiune teren intravilan

Recomandare aparat foto pt fotogr...

Ariston "Genus One+" 24kw...
 

Lipsa educației financiare dăunează grav românilor?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
262 replies to this topic

#37
Balamache

Balamache

    Scriitor de carti de colorat.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,522
  • Înscris: 23.11.2013

 alym, on 23 octombrie 2016 - 19:28, said:

Creditul nu e rau atata timp cat e facut responsabil... Fara credite lumea s-ar prabusi, ca ele stau la baza dezvoltarii.
Dar in Romania sunt multi care se imprumuta mai mult decat pot plati si sunt multi care s-au imprumutat simultan de la mai multe banci special pentru a da teapa. Dupa aia a aparut CRB si BC, dar tot are lacune ce permit fraudarea.
O fi. Asa zic si eu. Dar educatia financiara, tot educatie este. O acumulezi si o pui in practica la nevoie. Adica se vede daca esti educat sau nu intr-o anume directie.

Attached Files


Edited by Balamache, 23 October 2016 - 19:34.


#38
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
Pai tocmai, pentru ca suntem o tara cu venituri africane si fara educatie financiara ar recomanda interzicerea prin lege a traiului pe datorie. Cand venitul mediu in Romania va ajunge la 1500 lei pe luna, mai discuta, deocamdata romanii se imprumuta avand ca acoperire banii de mancare, iar asta se face cu stiinta bancilor si binecuvantarea lui Mugur Isarescu.

 alym, on 23 octombrie 2016 - 19:28, said:

Creditul nu e rau atata timp cat e facut responsabil... Fara credite lumea s-ar prabusi, ca ele stau la baza dezvoltarii.

Din punctul meu de vedere nu ar trebui cumparate pe credit decat casa si masina... restul din venituri curente cu achitare integrala. Cine nu-si permite, nu cumpara. Intr-o tara in care, din venituri curente, nu-ti permiti sa iei televizor sau frigider, la ce mai muncesti? Doar pentru bani de mancare? Cei care muncesc pentru bani de mancare (peste 80% din popor) nu ar trebui sa se califice la niciun credit.

#39
alym

alym

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 234
  • Înscris: 25.08.2016
Dar daca iei prin credit cu dobanda 0 in 12 luni ce are?
Sunt un mare utilizator de carduri si desi am posibilitatea sa fac asta nu o fac din mai multe motive desi sunt constient ca sunt avantaje de a apela la astfel de programe, care vin in ajutorul clientului atata timp cat intelege sa foloseasca acel mijloc de plata in mod corect.
Apropo de asta, recent m-am dus intr-un magazin sa cumpar o prostie de cateva zeci de lei iar la casa, platind cu cardul ca de obicei ma intreaba casiera daca platesc in rate sau nu... am ramas socat, chiar exista oameni care folosesc optiunea de lata in rate la sume atat de mici? ma gandesc ca da din moment ce casiera intreba :D Nu vad rostul sa platesti 24 de lei in 12luni fara dobanda... vin 2 lei pe luna :D
Alea au sens la sume mari, de sute/mii de lei, unde devine chiar profitabil sa o faci. Si chiar e indicat sa o faci.

#40
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004
Omu' [dar mai ales romanul atoate-stiutor], pana nu ajunge in strada si rupt in dos, nu invata. Oricat de mult s-ar chinui unii sa ii explice diverse.

Nu diverse [lipsuri] genereaza lipsa educatiei, ci lipsa educatiei genereaza diverse. Si nu doar pe parte financiara.

#41
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,606
  • Înscris: 05.12.2005
Hmm, se pare că în unele zone oamenii au educaţie financiară, poate chiar prea dusă la extrem:   http://ziuadecj.real...la--152017.html

#42
catalina1

catalina1

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 62,896
  • Înscris: 21.04.2011

 alym, on 23 octombrie 2016 - 19:50, said:

Apropo de asta, recent m-am dus intr-un magazin sa cumpar o prostie de cateva zeci de lei iar la casa, platind cu cardul ca de obicei ma intreaba casiera daca platesc in rate sau nu... am ramas socat, chiar exista oameni care folosesc optiunea de lata in rate la sume atat de mici? ma gandesc ca da din moment ce casiera intreba Posted Image Nu vad rostul sa platesti 24 de lei in 12luni fara dobanda... vin 2 lei pe luna Posted Image
Alea au sens la sume mari, de sute/mii de lei, unde devine chiar profitabil sa o faci. Si chiar e indicat sa o faci.
Casierita aia intreaba pentru ca e obligata.
Si or fi si astfel de oameni. Nu te costa nimic, iar de adunat se aduna. Azi 25 de lei, maine 25 de lei... Uite asa iti scade rulajul pe care trebuie sa il faci luna urmatoare pentru a nu plati dobanda.
Mie lipsa de educatie financiara mi se pare sa nu profiti de treaba asta (daca te-ar ajuta cat de putin) din motive gen suna urat sa zic la casa ca platesc in rate.

Edited by catalina1, 24 October 2016 - 12:32.


#43
alym

alym

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 234
  • Înscris: 25.08.2016
Eram oarecum ironic si retoric la treaba cu intrebatul... sunt constient ca e politica magazinului.
Poate pentru unii reprezinta in avantaj mai mare sa ai rulaj mai mic cu cateva zeci de lei... depinde de bugetul fiecaruia, si cum am spus e pacat sa nu profiti daca in situatia personala constati ca e avantajos chiar si cu sume mici.
Cardurile de credit cred ca sunt necesare oricarui om si aduce avantaje in casa oricarui om... desigur daca esti cinstit si bun platnic, daca nu se poate intoarce impotriva ta si a celoralti clienti.

#44
evreul

evreul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 785
  • Înscris: 20.02.2016

 alym, on 23 octombrie 2016 - 16:16, said:

La asta cu aurul sunt si interese mai mari pe plan mondial, ca la orice alta resursa... se prefera sa nu se exploateze deoarece o supraproductie ar duce la prabusirea pretului... si marii jucatori in domeniu nu doresc, asa ca fac tot posibilul sa blocheze orice fel de exploatare pana nu e momentul potrivit, chiar daca au ei drepturile de exploatare... e un business plan pe termen lung.

La partea cu fabricile si uzinele care aveau multi angajati intradevar asa este, erau angajati chiar si peste 10 oameni per schimb sa supravegheze niste masini (sau sa pazeasca fabrica/uzina), care nu ar fi necesitat in mod real decat 1-2 angajati per schimb ca sa faca anumite operatii dupa ce masina termina de facut treaba... si se dadeau betii si se dormea in post... deaceea lucratorii din fabrici si uzine isi amintesc cu placere zilele alea, ca acum la patron se simt niste sclavi ca fac singuri munca ce o faceau in vremurile trecute impreuna cu alti 10 colegi...
In putine domenii munca a ramas relativ constanta indiferent de regim, cum ar fi confectii, unde era omul si masina, iar masina mergea doar cu omul care manipula in mod constant, altfel masina nu producea nimic.
Tu adu  aurul ca o sa vezi ce pret bun primesti.  Uite dumneata esti exact proba cat  nu au ideie  aziromanii de finante si economie.  Rosia montana care nimeni inca nu stie cat si daca se afla acolo aur,o sa  darame piata mondiala a aurului. Hai fii serios domnule . Ai exagerat.

#45
alym

alym

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 234
  • Înscris: 25.08.2016
Nu a spus nimeni ca o darama, dar o poate afecta.
Supraproductia in aceste domenii e un lucru negativ, ca inseamna ca trebuie sa vinzi cantitate mai multa la pret mai mic ca sa faci acelasi profit... si nimeni nu vrea asta.

#46
evreul

evreul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 785
  • Înscris: 20.02.2016

 catalina1, on 23 octombrie 2016 - 16:21, said:

A mai fost un topic pe tema asta. Aceeasi placa cu "suntem prea saraci ca sa mai avem nevoie de educatie financiara".

http://forum.softped...i/page__st__360
  Saracia este de multe ori cauza ignorantei a economiei. Citeste ce am scris mai sus cum a fost bugetul Romaniei risipit de catre cineva care a crezut ca se pricepe in economie si a gresit. A cumparat cu banii bugetului cai verzi pe pereti si de aceia poporul nu a avut alimente medicamente si toate ce-i trebuie.  Cine sa nascut in acele timpuri si a fost educat in acest timp desigur ca nici azi nu poate intelege ce nu aq fost "in regula" ca nu poate face paralela cu altceva decat saracia si mizeria din acele timpuri.

 Marcel_P, on 23 octombrie 2016 - 19:06, said:

Posted Image  Să plîngem de grija pentru "băncile ţepuite", pe umărul lui nea Isărescu! Posted Image


Bonus : Sistemul bancar funcţionează asemeni unui parazit
  Inca un reprezentant a ignorantei economice/financiare..  Daca bancile implinesc telul lor in economia tarii si a poporului ele  provoaca numai inaintarea economiei a tarii  in buna directie.   Si marii investitori fac uz de fonduri care el imprumuta de la banci.Fara investitori tara ramane departe inapoi fata de restul lumii.  Unii romanii, din principiu nu iubesc bancile deoarece ele imprumuta bani insa in obraznicia lor le cer si sa plateasca datoriile lor.  La unii romani asta nu le place.   Sa se instruiasca si sa inteleaga cum procedeaza bancile.   O mare parte de bani care banca da ca imprumut la cuiva sunt banii economisiti ani de zile de catre oameni simplii si nu banii bancii.

 Balamache, on 23 octombrie 2016 - 19:33, said:

O fi. Asa zic si eu. Dar educatia financiara, tot educatie este. O acumulezi si o pui in practica la nevoie. Adica se vede daca esti educat sau nu intr-o anume directie.

Ma Balamache.  Economia/finantele sunt stinte exact ca matematica sau fizica.    De exemplu,daca o tara tipareste incntinu banii ei ca ii lipseste incasari de la impozite si aqltele,sfarsitul este devalorizarea banilor,inflatie,si  falimentul.   Economia trebuie condusa de profesionali incontinu 24 ore pe zi 7 zile in saptamana. siplanificata anii inainte.   Nu exista educatie financiara cum nu exista educatie ingineriana . Tu cam amesteci oalele.

 rosix, on 23 octombrie 2016 - 19:40, said:

Pai tocmai, pentru ca suntem o tara cu venituri africane si fara educatie financiara ar recomanda interzicerea prin lege a traiului pe datorie. Cand venitul mediu in Romania va ajunge la 1500 lei pe luna, mai discuta, deocamdata romanii se imprumuta avand ca acoperire banii de mancare, iar asta se face cu stiinta bancilor si binecuvantarea lui Mugur Isarescu.



Din punctul meu de vedere nu ar trebui cumparate pe credit decat casa si masina... restul din venituri curente cu achitare integrala. Cine nu-si permite, nu cumpara. Intr-o tara in care, din venituri curente, nu-ti permiti sa iei televizor sau frigider, la ce mai muncesti? Doar pentru bani de mancare? Cei care muncesc pentru bani de mancare (peste 80% din popor) nu ar trebui sa se califice la niciun credit.

Sunt cazuri in care fara imprumut viata  este in pericol si nu ai incotro .Sunt cazuri cand oamenii vor sa faca afaceri dar nu au destui bani... Sunt multe cazuri. Ce scriti voi aci numai desvaluieste cata inocenta aveti in legatura cu finantele. Era de asteptat la cine au trait multi ani cu un econom-dictator care sa crezut mare specialist in economie.

 alym, on 24 octombrie 2016 - 13:05, said:

Nu a spus nimeni ca o darama, dar o poate afecta.
Supraproductia in aceste domenii e un lucru negativ, ca inseamna ca trebuie sa vinzi cantitate mai multa la pret mai mic ca sa faci acelasi profit... si nimeni nu vrea asta.
Ma omule, Aurul are in lume funtia de unitate de valoare si numai rqazboaie sau cataclisme mondiale pot schimba cursul aurului.  SUA are o cantitate mare de aur care reprezinta toti dolarii ti[ariti care se invartesc in lume. Adu tu aur mult ,il dam la sua si primim dolari verzi si nouti.
Cand un gradinar "face castraveti" si altul face mai multi castraveti, pretullor o sa scada la piata dar aurul nu se vinde la piata de castraveti.

#47
alym

alym

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 234
  • Înscris: 25.08.2016
Aurul avea candva acea functie... intre timp nu mai e valabila.
Si daca e asa stabil cursul cum se face ca fluctueaza mai ceva ca francul elvetian (care si el era considerat de unii naivi stabil).
Ca exemplu inainte de criza aurul avea un pret, iar dupa criza aurul a avut in pret ce a reprezentat o crestere de peste 200%... stabil nu e asa?

#48
Marcel_P

Marcel_P

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,113
  • Înscris: 08.02.2013

 catalina1, on 24 octombrie 2016 - 12:28, said:

..............  Mie lipsa de educatie financiara mi se pare sa nu profiti de treaba asta (daca te-ar ajuta cat de putin) din motive gen suna urat sa zic la casa ca platesc in rate.  

Creditul are un cost care se reflectă în prețul de achiziție. De exemplu, diferența de preț poate fi observată la cumpărarea unui autoturism cu banii jos sau prin leasing / credit bancar. Doar în aparență, ratele reprezintă un mic avantaj. În final vei plăti mai mult pentru acel produs.

#49
catalina1

catalina1

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 62,896
  • Înscris: 21.04.2011

 Marcel_P, on 24 octombrie 2016 - 14:12, said:

Creditul are un cost care se reflectă în preţul de achiziţie. De exemplu, diferenţa de preţ poate fi observată la cumpărarea unui autoturism cu banii jos sau prin leasing / credit bancar. Doar în aparenţă, ratele reprezintă un mic avantaj. În final vei plăti mai mult pentru acel produs.
Era vorba de carduri de cumparaturi. Dobanda e zero la achizitia in rate din magazinele partenere.

#50
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,606
  • Înscris: 05.12.2005

 evreul, on 24 octombrie 2016 - 13:48, said:

  

  Inca un reprezentant a ignorantei economice/financiare..  Daca bancile implinesc telul lor in economia tarii si a poporului ele  provoaca numai inaintarea economiei a tarii  in buna directie.   Si marii investitori fac uz de fonduri care el imprumuta de la banci.Fara investitori tara ramane departe inapoi fata de restul lumii.  Unii romanii, din principiu nu iubesc bancile deoarece ele imprumuta bani insa in obraznicia lor le cer si sa plateasca datoriile lor.  La unii romani asta nu le place.   Sa se instruiasca si sa inteleaga cum procedeaza bancile.   O mare parte de bani care banca da ca imprumut la cuiva sunt banii economisiti ani de zile de catre oameni simplii si nu banii bancii.


De mult nu mai este valabilă această definiţe a băncilor, că doresc prosperitatea ţării unde acţionează...   cam de când au început să vândă pielea ursului din pădure, respectiv rezerva fracţionară şi produsele derivate.
În cam toate ţările pe unde sunt crize financiare problemele au pornit de la lăcomia băncilor în primul rând, şi a clienţilor lor în al doilea.

Edited by mihaicozac, 24 October 2016 - 15:07.


#51
catalina1

catalina1

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 62,896
  • Înscris: 21.04.2011
Pana la banci, etalonul aur, FRB si altele din  aceeasi categorie, copiii ar trebui sa invete cateva chestii de baza: opportunity costs, sunk costs, ce-i aia valoare si ce-i ala schimb. Apoi ceva de istoria banilor, un pic, si sunt pregatiti sa inteleaga orice. Dar daca nu le au pe astea... Degeaba stii sa calculezi o dobanda compusa.


Sau macar doar opportunity cost si tot au castigat enorm!

Edited by catalina1, 24 October 2016 - 15:13.


#52
Marcel_P

Marcel_P

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,113
  • Înscris: 08.02.2013

 catalina1, on 24 octombrie 2016 - 14:15, said:

................  
Mea culpa! Posted Image N-am observat exact!


Educaţia financiară presupune să cunoşti că trebuiesc evitate I.F.N.-urile. Nu înţeleg de ce B.N.R.-ul le tolerează. Poate ia "comision"! Posted Image

Quote

.......  "Observ in ultima perioada o campanie din partea unor IFN-uri cu dobanda anuala de 4.000%, de 5.000%. Aceasta ce înseamna? Iau un euro si intr-un an dau 5.000 de euro inapoi. Iau 10 euro si dau 50.000 de euro. Din punctul meu de vedere,  undeva lucrurile nu sunt in regula si o sa facem si o tematica in acest sens si sa facem un control de fond la toate IFN-urilor sa vedem unde respecta si unde nu respecta legislatia.
Nu poti sa iei 100 de euro împrumut si sa dai jumatate de milion de euro pentru ca nu ai cum, nu este in regula", a spus Dunca.
El a precizat ca, in ultima perioada, la ANPC au venit tot ai multe sesizari si sfatuieste consumatorii sa citeasca foarte bine contractul. ”Daca un consumator nu se pricepe si nu intelege respectivul contract si respectivele clauze sa faca o adresa la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sa vedem noi daca este in regula sau nu... Fac un apel sa nu ajungem sa ne imprumutam de la un IFN pentru a plati creditul la banca. Ce inseamna? Rostogolim bulgarele si din mai mic il facem mai mare", a spus Dunca.
Sursa : http://www.conso.ro/...e-an-la-credite

Edited by Marcel_P, 24 October 2016 - 15:19.


#53
don_dannielo

don_dannielo

    Bah! Are we more than dumb sheep?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,456
  • Înscris: 27.06.2004

 catalina1, on 24 octombrie 2016 - 15:11, said:

Pana la banci, etalonul aur, FRB si altele din  aceeasi categorie, copiii ar trebui sa invete cateva chestii de baza: opportunity costs, sunk costs, ce-i aia valoare si ce-i ala schimb. Apoi ceva de istoria banilor, un pic, si sunt pregatiti sa inteleaga orice. Dar daca nu le au pe astea... Degeaba stii sa calculezi o dobanda compusa
Si sa evite datoriile ca pe ciuma neagra.

Edited by don_dannielo, 24 October 2016 - 15:18.


#54
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,606
  • Înscris: 05.12.2005

 Marcel_P, on 24 octombrie 2016 - 15:16, said:

Educaţia financiară presupune să cunoşti că trebuiesc evitate I.F.N.-urile. Nu înţeleg de ce B.N.R.-ul le tolerează. Poate ia "comision"! Posted Image

Nu cumva sunt ceva greşeli în calculul tău? 5.000% înseamnă 50 Euro la unul nu 5.000...  nu că nu rămâne oricum superumflată dobânda dar oricum...

Edited by mihaicozac, 24 October 2016 - 15:26.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate