Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Extras carte funciara

Carucior pliabil pentru cumparatu...

In ce supermarket gasesc carne de...

Cat de riscant e sa rezerv un hot...
 Audi Q3 F3 PHEV - impresii si con...

AC Vortex nu mai incalzește

Scule electrice și impactul ...

Huawei Pura 70/Pro/Ultra
 Chiar se platesc pensiile la term...

Cu autorulota prin jud. Buzau

Cuptor Electrolux EOE7C31Z, cum i...

Cablu Corsair 600W GPU
 Solicitare documente emag

Uzucapiune teren intravilan

Recomandare aparat foto pt fotogr...

Ariston "Genus One+" 24kw...
 

Grădina de legume a serrifului

* * * * * 6 votes
  • Please log in to reply
1871 replies to this topic

#1603
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Tu stii cu cat N subst activa la ha poti fertiliza...nu cunosc procedura bio. Alta alternativa domneasca oricum nu ai. De mult,  nu e mult N...cruciferele consuma mult N si K...mai putin P. Oricum au nevoie de frunze..si nu dau in  vegetativ cu vremea asta,  e cald,  e vreme buna. Daca ar da niste ploi serioase in zona ta,  sa vezi ce ar creste. In vegetativ dau numa cand e frig sau exces de N,  dar tre sa fie exces mare de tot. In situatia de fata,  parcela aia de varzoase ar putea inghiti fara probleme, pana la recolta,  40 50kg N subst activa. Oricum se duce si n sol, se evapora...n au cum s o asimileze, nici prin absurd.

#1604
Mitica_tractoirstu

Mitica_tractoirstu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 23.03.2018
Cu bălegar și urzica momentan. Mai pun câteva ingrediente, dar Alea-s secrete 😂

#1605
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Cum multa lume de aici produce pentru familie,  eu zic ca n ar fi rau sa le spui secretele tale si eficienta lor. Eu le am spus tot. Lasa i si pe ei sa manance bine:). Si asa putin timp liber am acum in sezon...inca le mai spun si le voi mai spune pt ca,  la un moment dat,  poate n o sa mai am timp deloc,  nu stiu pe unde ma va duce viata asta. Eu fac niste sacrificii foarte mari ca sa ma tin de agricultura. Sunt 2 3 persoane de pe aici care ma cunosc personal si mi au trecut pragul casei.  In sezon n am timp nici sa fiu bolnav. Si acuma sunt racit,  de sambata trecuta. Mi am luat o parte din tratament recoltand varza pe ploaie,  asta marti.

#1606
Mitica_tractoirstu

Mitica_tractoirstu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 23.03.2018
:)
Nu-i mare inginerie, zahăr 1 kg pe suta de litri de apa, bălegar 20-30l, zer cât se poate, minim 1l, drojdie uscata de la 50g in sus.
Acum in vegetativ băgăm urzica sau Lucerna (de preferat Lucerna, caaaaaaaaaaat de multă încape in butoi), la fructificare Tataneasa

Noi facem maceratul luni dimineața, de marți dimineața începem sa dam. Maxim vineri terminam. Acum merge 2-3 zile la fermentat, vara cam maxim 2 zile

Cum știi ca e gata? După miros. Făcut corect, o sa miroasă a ferment (dulceag). Dacă îl lași prea mult și se impute nu-i la fel de bun

Îl dam nediluat

Cu Lucerna/trifoi, am concentrație de macroelemente cât are cropmaxul nediluat, dacă îmi amintesc bine.

Cert e ca dacă balega e buna (azotul nevolatilizat) și bagi Lucerna cât încape in butoi, ai 5kg azot / 1000l Grosso modo

#1607
Mitica_tractoirstu

Mitica_tractoirstu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 23.03.2018
Serrifule ajuta-ma si pe mine te rog.

Rosiile le-am plantat pe 25 aprilie, fertilizat cu 2t / ha italpolina. Ideea era sa dau de vreo inca 2 ori la prasila, sa fie fazial.
Incerc sa programez prasilele, cat sa nu dau nici prea devreme sa ramana fara mancare in septembrie-octombrie, dar nici prea tarziu sa fie prea mult azot prea putin potasiu (tu stii mai bine, e un risc real treaba asta sau doar in imaginatia mea?)

in planul initial prima prasila ar fi fost putin mai tarziu (in 2-3 saptamani, sa zicem 10 iunie, urmatoarea spre sfarsit de iulie), si erau oarecum distribuite pe an.

Doar ca m-au cam napadit balariile si ar fi bine sa le sapam saptamana asta sau urmatoarea.

Deci 25 aprilie 2t , sa mai dau in jur de 1 iunie si apoi un 15 iulie? Suficient pana spre iarna ? Sau sa mai stau pana la un 10 iunie, si apoi sfarsit de iulie?

De saptamana viitoare sper sa avem venturi-ul sa bagam zemurile de mai sus prin picurare de 2 ori pe saptamana, deci mai luam si de acolo ceva.

#1608
Mitica_tractoirstu

Mitica_tractoirstu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 23.03.2018
PS analiza agrochimica la reteta de mai sus, cu trifoi in loc de lucerna si mranita de oaie

Nu am foaia la ferma sa-i fac alta poza

Dar in principiu are
5500 ppm N, Cropmax are 2000
9600 ppm P, Cropmax are 4000
1500 ppm K, Cropmax are 2000


Cropmaxul il diluezi habar nu am cat. Pe asta nu il diluezi daca nu ai chef, ca oricum e ieftin. Eu nu diluez

Mai are si proteine hidrosolubile, acizi humici si fulvici, aminoacizi si dracu stie ce compusi cu azot, adica din cate inteleg eu in loc sa metabolizeze planta azotul NO3 sau NH4 in ce proteina / acid are ea nevoie, il ia mai aproape de necesar si il ia intr-o forma organica. Profa de fiziologie zice ca ii e mai usor sa-i faca asta.

Daca nu se depaseste timpul de fermentare mult, are si drojdii si microorganisme benefice din balegar si lucerna. Si mai are si lactobacili din zer, si aia-s buni, si pe frunza si pe pamant

Ce mai poti baga in el e coada calului pt siliciu (de preferat fiarta inainte). Intareste cuticula frunzei, probleme mai mici cu bolile. Merge oarecum si curativ dat la concentratie mare. O sa ma duc pe camp saptamana viitoare sa adun cat oi gasi, cativa m3 cel putin.

Daca vrei fosfor acceptat in ecologic, bagi faina de oase, sau roca fosforica (nu prea se gaseste la noi).
Daca vrei potasiu ecologic, bagi din asta http://www.kali-gmbh...ekologisch.html (in balegar, si folosit balegarul respectiv). Pt noi inca nu avem timp sa importam, poate la anul sau cand om face livada
Daca vrei calciu / magneziu bagi var / dolomita in balegar si folosesti balegarul respectiv

Daca vrei sa fie mai smecher, faci vermicompost in loc de balegar. O sa facem si noi sa avem pt la anul.

Daca vrei conventional, nu se supara nimeni daca la ingrasamintele hidrosolubile folosesti aceeasi reteta, atata timp cat respecti dilutia, cantitatea de substanta activa, etc.
La fel, daca vrei ieftinache, iei de pe net sulfat de : fier, magneziu, zinc, mangan sau ce-ti trebe sa corectezi deficienta, faci calculul sa ai substanta activa cat are ce iei in mod normal la sticla (atentie la formula : zic magneziu elementar sau oxid de magneziu), si bagi acolo

Ideea e destul de simpla : prin actiunea microorganismelor chelatezi in mod natural molecula de mineralul respectiv si e mai usor de "digerat" de planta. Microorganismele le iei din drojdie, balegar/vermicompost/compost si zer, si le hranesti cu proteina (zer) si carbohidrati (zahar).
Faimosul fier EDTA, sau myr chlorosisul de la klastorf, care tot fier e (o fi si magneziu nu stiu) e fier chelatat de om cu EDTA pt ca merge in laborator. Microorganismele de mai sus fac acelasi lucru, cu edta si alte molecule - doar ca o fac in mod natural. Nu fac apologia ecologic / conventional, ci cumparat / facut in casa. Fiecare isi face calculele si vede daca merita sau nu, ca asta iti mananca si timp

PS 1 : Am dat 500 lire pe reteta asta plus un drum pana in Anglia, mama ei. Bine si alte cateva chestii
PS 2 : In afara se vand chestii din astea la bazine de 1000l pe o groaza de bani. E mai simplu sa le facem singuri. http://www.omex.co.u...s/Organomex.pdf
PS 3 : Folosim reteta la orice tratament, nu bag apa decat foarte rar

Attached Files



#1609
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,075
  • Înscris: 17.03.2005
Serrifule, pt o invazie grava de musculita alba( probabil de sera) care zboara si pe ulita nu doar in gradina de legume ...ce ai folosi tu acum?

#1610
Vipeera

Vipeera

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 151
  • Înscris: 01.02.2015

View Postparintele, on 24 mai 2018 - 09:54, said:

Serrifule, pt o invazie grava de musculita alba( probabil de sera) care zboara si pe ulita nu doar in gradina de legume ...ce ai folosi tu acum?
Am avut si eu problema asta sapt trecuta, erau peste tot nu numai pe plante, zburau si in curte si in gradina si pe strada, de pe castraveti unde isi instalasera cartierul general am scapat cu confidor energy acum nu mai vad nimic.

#1611
florianos

florianos

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 312
  • Înscris: 05.01.2011
Eforia 45 ZC.

#1612
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Eforia,  teppeki,  actara...1 zi da ,una ba...dar vor reveni. Si eu am cateva miliarde...sunt peste tot. Oricum in solar nu mi intra pana la toamna tarziu.. mai greu o fi cu cultura de conopida de toamna. Rusalii cu hodina multa..cel.putin asta imi doresc dupa atata varza, 3t/zi in ultimele 2 saptamani. Mai vreo 6 8 tone si gata,  inchid in glorie cu 3lei/kg, daca se mentine nebunia. Mi a pus Dumnezeu mana pe cap,  n am cuvinte...noroc ca nu mi a inflorit,  decat izolat.  Rosia incalzita e 4 4.5 la Oradea...este rosie de import la 3.4 3.5...culmea,  mai sunt si foarte gustoase...pacat de cei care s au chinuit cu caldura.

#1613
rid

rid

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,785
  • Înscris: 23.02.2006
Bravo serif, pana la urma ramane cum am crezut intotdeauna si anume ca anii grei se dovedesc a fi cei mai buni fiindca castiga doar cei care stapanesc tehnologia si nu fac lucrurile dupa ureche.

#1614
driver84

driver84

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 755
  • Înscris: 25.09.2010
Frumos șerifule,felicitari, acum luat un apartament in Cluj Napoca i-l închiriezi cu 300€/luna lejer...easy money!

#1615
rid

rid

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,785
  • Înscris: 23.02.2006
La cum il stiu pune ridichii fara numar mai degraba :)

#1616
driver84

driver84

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 755
  • Înscris: 25.09.2010
Tot e bine,numa sa nu vina cu epava de jde sute de cai ca unul de pe aici :)

#1617
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Anii grei vor fi intotdeauna profitabili...sau foarte,  pt ca raman doar cei care reusesc sa se fereasca partial de probleme din cunoastere sau prost noroc. Sa nu cr3deti ca la mine toate sunt tip top...pe.naiba. rosia e plantata tarzior..rasad mare,  pierdut ici colo cate un prim rod...sau al 2 lea,  inca mai am destule rosii nelegate,  ne copilite...netratate de la plantare...merge greu de tot pt ca sunt la pamant. Ma multumesc ca n am boli si daunatori. Sa le vad agatate si le iau cu biciul de saptamana viitoare,  numai sa se termine si varza. Prea mult de lucru,  mana de lucru  nimic...dam nainte. Conopida de toamna e in 2 frunze pt o gradina si pt cealalta, acuma rasare. Terenul trebuie amplu pregatit,  picurare,  aspersie...trebuie semanata rosia pt ciclul 2 in solarul de rasaduri,  scos tot afara,  pamantul tot e tasat. Intre timp,  intretinuta rosia,  creste repede de tot.

#1618
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Anii grei vor fi intotdeauna profitabili...sau foarte,  pt ca raman doar cei care reusesc sa se fereasca partial de probleme din cunoastere sau prost noroc. Sa nu cr3deti ca la mine toate sunt tip top...pe.naiba. rosia e plantata tarzior..rasad mare,  pierdut ici colo cate un prim rod...sau al 2 lea,  inca mai am destule rosii nelegate,  ne copilite...netratate de la plantare...merge greu de tot pt ca sunt la pamant. Ma multumesc ca n am boli si daunatori. Sa le vad agatate si le iau cu biciul de saptamana viitoare,  numai sa se termine si varza. Prea mult de lucru,  mana de lucru  nimic...dam nainte. Conopida de toamna e in 2 frunze pt o gradina si pt cealalta, acuma rasare. Terenul trebuie amplu pregatit,  picurare,  aspersie...trebuie semanata rosia pt ciclul 2 in solarul de rasaduri,  scos tot afara,  pamantul tot e tasat. Intre timp,  intretinuta rosia,  creste repede de tot.

#1619
laum

laum

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 839
  • Înscris: 22.09.2005
Felicitari serifule, ai luat lozul cel mare cu varza, rar are asa pret bun!
E bine ca sunt si ani mai grei, altfel ne-am plictisi numai de munca... :)

#1620
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,075
  • Înscris: 17.03.2005
Abia abia am mancat 2 sapramani salata si vreo 2 mancari( si alea din varza care pe dinauntru avea tije)...
A fost un an prea rau, nici asa nu e bine...

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate