Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Jandarmii in fondul forestier

Sa dus seceta pedologica?

Toyota IQ

Numar magic cu blocaj numerologic
 Recomandare firma/persoana pentru...

Motorul se intrerupe la gropi si ...

Plafoniera 132W, 9100lm, consum r...

Stabilire granita intre proprietati
 Impamantare boiler Tesy

Cat costa o omologare la RAR N1-&...

Sunt apele termale daunatoare?

Ati face o reconversie profesiona...
 Nokia XR21

Vibratie tevi boiler cand foloses...

Cat stați acasa in medie?

Parere stare drum Sculeni - Chisi...
 

EU CE ROUTER ALEG? Wireless, pentru acasa

* * * * - 9 votes
  • Please log in to reply
7711 replies to this topic

#4105
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
RT-AC58U 359ron

#4106
KyKyKyKy

KyKyKyKy

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,195
  • Înscris: 18.04.2008
Da, dar abia săptămâna viitoare pot avea suma aceea. Eu am întrebat din timp.
Primele două din poză le pot lua oricând, al treilea cu un mic efort, dar 58U necesită un efort cam prea mare pentru mine acum.

#4107
Iert

Iert

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 589
  • Înscris: 05.08.2017
Fa un efort sau/si mai asteapta. Primul in niciun caz.
Sau poate ca ma insel si chiar acum nu am timp sa mai verific.  Dar parca stiam ca AC53 nu are porturile LAN GB (1.000 Mbps) si doar 100 Mbps. Verifica.

Edited by Iert, 16 October 2017 - 13:07.


#4108
KyKyKyKy

KyKyKyKy

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,195
  • Înscris: 18.04.2008

Quote

Porturi

1 x RJ45 pentru 10/100/1000 BaseT pentru WAN, 2 x RJ45 pentru 10/100/1000 BaseT pentru LAN



Nu are 4 porturi, dar văd că totuși sunt gigabit.

#4109
Iert

Iert

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 589
  • Înscris: 05.08.2017
OK. Inseamna ca m-am inselat eu.

#4110
KyKyKyKy

KyKyKyKy

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,195
  • Înscris: 18.04.2008
Mă uit la părerile despre acele router-e și încep să mă îndoiesc despre achiziție. M-am uitat și la TP-Link, iar acolo e la fel. Am văzut la un Linksys că lumea părea mulțumită, dar numărul total de păreri e mic.
Eu nu vreau că după o perioadă să fiu nevoit să-i dau restart de la buton. Vreau să funcționeze neîncetat până la prima pană de curent.

#4111
Iert

Iert

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 589
  • Înscris: 05.08.2017
Pai atunci considera ce ti-am spus inainte.

Asus RT-n16 - n-am avut nicio problema ani de zile! Si nu-i fac reclama sa-l vand-il voi pastra! E WAN GB + 4x LAN GB dar are WiFi doar 2,4 GHz. Are 2 porturi USB2;
Asus RT-n18 - prieten pe care-l mai ajut il are de ani de zile - fara probleme. WAN GB + 4x LAN GB, WiFi dual band (si 5 GHz). Are 2 porturi USB2;
Intre acestea si Asus RT-ac87u n-am mai incercat nimic, dar si acesta din urma functioneaza super OK. In schimb e mult mai scump! Si ca nota: n-am simtit/masurat viteze mai mari de cand am trecut de la RT-n16 la RT-ac87u. Cu exceptia nnotabila a WiFi in banda 5, care acum merge cu 300 Mbps D/U (cu clientii de care dispun).

De cel putin 2 ani nu am nicio problema cu el si tine in spate (cum tinea si n16 de 8 ani) o retea destul de complexa. Respectiv cu 1 PC de jocuri conectat pe direct la router (ETH) si care merge pe Digi cu 900-950 Mbps + alte PC-uri + media playere + PS3 + TV-uri + WiFi ambele benzi + 2 switch-uri + inca 1 router + retea guest + imprimanta retea + HDD retea + Samba, DMS, DMR etc. Daca doresti toate aceste routere sunt capabile si de dual WAN (cu FW stock recente sau cu FW custom). Poti sa conectezi la ele un stick modem 3G/4G. Dual WAN-ul poate fi setat cu WAN1 pe WAN si WAN2 pe LAN -1, 2, 3 sau 4, sau pe USB (modem/stick 3G/4G) si configurat ca port balancing sau fail over.

Iar din punct devedere al "apasatului pe butoane" pentru resetare, deblocare etc., cu toate ca cel putin la ac87u se povesteste/povestea ca ar fi un router cu probleme, eu n-am intampinat niciuna.  Cu exceptia notabila a ultimului FW care gatuie  viteza la ~300 Mbps/user. Penultimul FW merge OK.

E adevarat ca reteau LAN (cablurile) sunt lucrate ingrijit, sunt pozitionate in canale de cablu aparente, deci nu pot fi atinse, lovite, sectionate, miscate. Routerul e pozitionat fix - montat in suruburi pe perete in pozitie strategica/central si nu e deranjat de "menajera" cand sterge praful iar setarile sunt facute pe baza unui plan. Astfel am inceput cu o lista a tuturor clientilor, carora le-am identificat MAC-ul si apoi cu calm si-n liniste le-am alocat adrese statice (pe hartie) in functie de tip (ETH sau WiFi). Am prevazut si rezerve. Am setat ca routerul sa poatea si el aloca dinamic o plaja de adrese. Am facut o schema a clientilor ETH si mi-am gandit numarul, tipul si pozitia switch-urilor pe care le-am pozitionat pe perete, in suruburi, in asa fel incat sa nu poata fi deranjate, miscate cand dau cu mopul. Am fixat langa router si o consola/policioara pe care am pozitionat imprimanta, HDD-ul USB si respectiv adaptorul fibra-ETH de la Digi. Per total, nu am intins doar niste cabluri si am dat drumul la WiFi fara parola! Din contra, parola WiFi are 63 de caractere, este activat MAC filter si in setarile routerului sunt introdusi toti clientii ETH si WiFi. Nu in ultimul rand, dau atentie sistemelor de operare, programelor anti-malware si in general a ceea ce se instaleaza in retea. Poate un alt element important este ca alimentatoarele sa nu "joace" in priza! Prizele/prelungitoarele de alimentare le-am gandit in functie de tipul si numarul de alimentatoare si le-am fixat pe perete. Toate sunt prevazute cu buton ON/OFF ca sa le pot opri cand parasesc domiciliul si/sau daca doresc.

Ce vreau sa spun este ca de multe ori nu este doar HW-ul de vina, ci si modul de "desfasurare" al acestuia, SW-ul utilizat si userul in general! Desigur, ca sunt si routere care au probleme din fabricatie! In rest reiterez - preferabil router cat mai ieftin dar performant, cu neaparat porturi LAN GB, minim 2 benzi WiFi (2,4 si 5), cel putin 2 porturi USB (intotdeauna vor fi utilizate daca le ai!). Preferabil, daca-ti permiti sa fie si standard ac cat mai mare. Si regula de baza este sa nu te grabesti! Mai bine astepti unt timp si-ti iei unul mai bun pe care ti-l poti permite, decat sa iei unul pe care vei regreta ca l-ai luat chiar in ziua instalarii.

Si o ultimele pareri:
-stiu ca e mai comod WiFi, dar acasa ar trebui ca legaturile principale sa fie pe  ETH. WiFi doar pentru mobile, tablete si doar in cazuri deosebite pentru laptop, PC;
-aproape sigur dupa un timp vei vrea mai multi client ETH. Deci macar routerul sa aiba cele 4 porturi LAN standard! Daca nu 10. Dar in niciun caz 2!
-nimeni nu-ti poate da un sfat care sa nu fie contrazis de altcineva. In general ne laudam "capra" noastra iar a vecinului daca nu moare, precis o sa-i gasim nod in papura;
-deci, citeste sfaturile, recenziile, documentatiile si ia singur si hotarat decizia (fara graba).

#4112
Iert

Iert

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 589
  • Înscris: 05.08.2017
Mie-mi place (din specificatii) si TP-LINK ARCHER C7, Dual Band, AC 1750Mbps. Dar nu l-am folosit. L-am vazut si la ~350 ron.

Unii plang ca nu se poate instala FW custom. Dar, problema se regaseste si la alte routere. Pentru a instala FW custom, trebuie sa revii la o versiune anterioara a FW de firma, dupa care respectand procedurile merge.
Unii plang ca se intrerupe legatura WiFi pe 5 GHz. Dar o fi de la router sau de la client sau de la interferente sau de la obstacole-distanta? Oricum, pe 5 GHz nu acopera aceiasi distanta ca la 2,4.
Unii zic ca n-au avut nicio problema cu el.

#4113
diZy

diZy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,603
  • Înscris: 12.06.2006
Asus RT-n18 nu are dual band.

#4114
KyKyKyKy

KyKyKyKy

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,195
  • Înscris: 18.04.2008
Aștept. Deocamdată nu am marafeți pentru unul nou, dar am zis să încep „dezbaterea”.
După cum ziceam, la noul router nu mă interesează prea mult partea de wireless. Nu mă interesează pentru că el va fi amplasat într-o parte a casei de unde nu va putea acoperi și restul. Pentru asta, dintr-un switch gigabit este desprins un router wireless poziționat în mijlocul casei. Am avut un Asus RT-N10E, dar pentru că voiam două SSID-uri, am trecut la WDR3600. Am câștigat și o bandă de 5 GHz, deci în total 4 SSID-uri noi. A avut și tatăl meu o pretenție, aceea de a avea o rețea proprie. Pe WDR mi-am setat rețeaua de invitați (Guest) ca rețea personală. IP-urile sunt din clasa principală, deci nici nu îți dai seama că ești de fapt pe o rețea concepută în alt scop. :lol: L-am folosit ca principal, dar accelerarea hardware e problematică, iar după un timp începe să blocheze IP-ul cu trafic mai mare. După ce am dezactivat opțiunea aceea, totul merge perfect pentru partea de wireless. ;)

La noul router voi atașa:
• calculatorul meu ce face trafic mai mare prin jocuri și ocazional torente;
• un alt router ce are în spate minim alte două calculatoare. Și aici există un potențial de trafic crescut.
• un switch unde se va conecta STB-ul, un alt calculator și router-ul ce va servi conexiunile din casă.
(Imprimanta va rămâne conectată la WDR, deci pe Asus voi folosi foarte rar partea de wireless sau deloc).
Fiecare calculator va avea un IP în funcție de MAC-ul său.

Eu de aceea doresc niște păreri despre ele. Și la N18U am cutit câteva păreri ce m-au pus pe gânduri.

Prima dată mă uit la părerile cu puține unități de apreciere (stele, puncte, chei etc) și am văzut cumpărători ce se plângeau cum că după un timp începe să nu mai poată. Sau că se blochează și nu mai răspunde la ping sau interfața de administrare la Asus. Mai sunt și cei ce spun de wireless, dar pe mine mă interesează altceva.


#4115
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
pe Asus rapture GT-AC5300 , mi-au ajuns cele 8 porturi lan gigabit.
2 porturi , cele de gaming le folosesc pentru consola ps4pro si nvidia shield.
Restul device-urilor au banda destula pe unul din cele 2 wirelessuri de 5ghz 4x4mimo.
Semnal full chiar si dupa 2 pereti.
Partea de vpn poate fi separata pentru anumite device-uri.
Desi asus BRT-AC828 parea o alegere buna, partea proasta a fost implementarea pe lan a unui cip realtek care era si normal sa pice la trafic intensiv.

#4116
mishu_popa

mishu_popa

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 02.07.2006
Toata lumea buna vorbeste aici doar de Asus,D-Link,Mikrotik,Ubiquiti,Cisco... Despre Totolink,Tenda,Xiaomi,Comfast,etc....Chinese,nu ne spune nimeni nimic ?.Astea au raie sau nu dau bine la imagine ? Stiu ca trebuie promovat comertul national emag,flanco,domo,cel,pcgarage,evomag,..si alte mag-uri.Dar au aparut si chinezii intre timp cu -mag-uri.Si acum OnTopic.Vreau sa iau un router a/b/g/n/ac/e/u...,MU-MIMO,multe antene,quad core,Broadcom versus Qualcomm care-i mai ok ? Am 2xTV 4k, 2xTV BOX un Egreat R6S-3D si un MagiSeeIron+ DDR4 Kodi,etc legate LAN, 2 PC - unul vechi + adaptor ALFA NETWORK  AWUS 036NHV b/g/n 2000 mW MADE IN TAIWAN + Antena 10 dbi tot ALFA NETWORK desigur tot MADE IN TAIWAN,foarte ok foarte stabile,si un Lenovo SSD 512 i7 legat direct LAN 1 GB pe un ONT RDS ZTE 660,  992 mbps LAN.Doua tel. ac + o tableta n.Apartament 100 mp2 penthouse.Recomandari daca se poate. Zic bine un ASUS RT-AC58U ?
P.S. Daca ati vazut Rambo : "All the russian things and all the american things its all MADE IN TAIWAN". Acum din pacate sunt toate MADE IN CHINA. Daca am ranit inteligenta unora si am stirbit comertul mioritic Online rog un Moderator sa-mi taie capul Live.
Toate bune.

#4117
mishu_popa

mishu_popa

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 02.07.2006
Apropo mie mi-a placut digitalcitizen.ro. Le zic bine astia.

#4118
mishu_popa

mishu_popa

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 02.07.2006
Nu fac reclama,doar ce-am vazut cu google si am filtrat prin UC-ul meu.

#4119
Iert

Iert

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 589
  • Înscris: 05.08.2017
Pentru o "retea proprie", dar eu jucand aici rolul tatalui, am procedat aplicand o carpeala romaneasca astfel:

Asus RT-ac87u (inainte RT-n16) este routerul principal. E GB etc. etc.
Tot "chinezescul" (coreean de fapt) Huawei B-525 este routerul secundar, tot GB dar cu backup 4G - de la Digi, cu SIM de voce ca e mai ieftin raportat la pret/trafic (momentan).

Cand este pornit primul router (Asus) copilul si toti membrii familiei au acces la internet prin acesta, prin conexiunea Digi de 1.000 Mbps. Inclusiv "reteaua mea" care es conectata la B525.
Cand Asus se opreste, sau cade reteaua principala (Digi 1.000 Mbps), routerul Huawei (sa-i zicem Reteaua 2/reteaua mea) comuta pe 4G, oferind clientilor acestuia internet in continuare. Asta are tot porturi LAN/WAN GB (4 porturi, din care LAN4 poate fi configurat ca WAN). Reteaua contine 2 laptopuri, 1 media player, 1 TV si 1 tableta 5GHz+ 2 mobile, unul 2,4 si celalat 5 GHz. Viteza scade, dar cu antena montata in balcon am in Drumul Taberei constant viteze de 15-17Mbps/1-3Mbps. Suficient sa-mi functioneze media playerul, browsingul sau/si e-mailul. Functioneaza si telefoanele DECT conectate la Huawei (3 puisori Panasonic) cu amendamentul ca atunci cand suni sau esti sunat, routerul comuta in 3G.
Cand revine internetul cablat sau routerul Asus este repornit, B525 comuta din nou din 4G in reteaua ETH asigurata de Asus, cu 1.000 Mbps.

Am pus si routerul Huawei B525 ca router principal, si m-am jucat cu cu Asus RT-n16 si Asus RT-ac87u ca routere secundare, montate unul la copil, si unul la mine. In acest caz, la caderea retelei fixe Digi, toata reteaua, a copilului si a mea beneficia de backup 4G. Dar, am considerat ca totusi, este mai bine ca cel mai puternic router sa fie cel principal. In acest caz sunt peste 16 (2+6=ac87)+(2+4=b525)+(1+1=n16) SSID-uri disponibile.

Sunt multe de spus, respectiv daca legi routerele LAN 2 WAN sau LAN 2 LAN, dublu NAT, cum setezi portul WAN al B525: Auto, PPPoE si Dynamic, Fix IP etc. Toate tin numai de cum PROIECTEZI si-ti doresti sa functioneze reteaua. Ramane valabil ca orice router ai alege trebuie ca acesta sa indeplineasca conditiile minime pe care ti le impui. Cand vrei 2 sau mai multe routere, cu atat mai mult trebuie gandit bine.

Visul meu - un router/firewall HW principal (Ubiquitti?) cu viteze chiar mai mari de GB si eventual dual WAN si apoi 1 sau 2 alte routere GB cu Wifi tri-band pentru apartament/casa/vila. Costa, dar cine ma-npiedica sa visez?! Eu inca visez si la casa, ca stau in apartament.

#4120
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

View Postmishu_popa, on 17 octombrie 2017 - 11:28, said:

Toata lumea buna vorbeste aici doar de Asus,D-Link,Mikrotik,Ubiquiti,Cisco... Despre Totolink,Tenda,Xiaomi,Comfast,etc....Chinese,nu ne spune nimeni nimic ?.Astea au raie sau nu dau bine la imagine ? Stiu ca trebuie promovat comertul national emag,flanco,domo,cel,pcgarage,evomag,..si alte mag-uri.Dar au aparut si chinezii intre timp cu -mag-uri.Si acum OnTopic.Vreau sa iau un router a/b/g/n/ac/e/u...,MU-MIMO,multe antene,quad core,Broadcom versus Qualcomm care-i mai ok ? Am 2xTV 4k, 2xTV BOX un Egreat R6S-3D si un MagiSeeIron+ DDR4 Kodi,etc legate LAN, 2 PC - unul vechi + adaptor ALFA NETWORK  AWUS 036NHV b/g/n 2000 mW MADE IN TAIWAN + Antena 10 dbi tot ALFA NETWORK desigur tot MADE IN TAIWAN,foarte ok foarte stabile,si un Lenovo SSD 512 i7 legat direct LAN 1 GB pe un ONT RDS ZTE 660,  992 mbps LAN.Doua tel. ac + o tableta n.Apartament 100 mp2 penthouse.Recomandari daca se poate. Zic bine un ASUS RT-AC58U ?
P.S. Daca ati vazut Rambo : "All the russian things and all the american things its all MADE IN TAIWAN". Acum din pacate sunt toate MADE IN CHINA. Daca am ranit inteligenta unora si am stirbit comertul mioritic Online rog un Moderator sa-mi taie capul Live.
Toate bune.

Am 2 routere asus RT-AC58U si 1 router Asus rapture GT-AC5300.
RT-AC58U e suficient la ce ai tu, probabil 2 ti-ar trebui si tie sa acoperi tot apartamentul.
Qualcomm se impaca bine cu chip-uri de la qualcomm si broadcom cu cip-uri de la broadcom.
In materie de cip-uri pentru retea si firmware alternative, broadcom sta mai bine pe partea asus.
RT-AC58U a fost o exceptie , cu qualcomm quadcore.

Edited by adiatric, 17 October 2017 - 12:19.


#4121
emilian67

emilian67

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 887
  • Înscris: 07.12.2013

View Postadiatric, on 17 octombrie 2017 - 12:18, said:

Am 2 routere asus RT-AC58U si 1 router Asus rapture GT-AC5300.

A montate routerele cu antenele in jos ??

#4122
mishu_popa

mishu_popa

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 02.07.2006
Mare multumita de raspunsuri Iert si adiatric. Am dat comanda de RT-AC58U, 330 lei.Ce ma enerveaza la el si la alte routere noi, antene nedetasabile.Totolink are 6 si detasabile,dar n-are MU-MIMO.Tenda AC 18 3 nedetasabile tot fara MU-MIMO dar ddr3 256 mb.Acuma nu ma prea prind eu cu ce o sa ma-ncalzeasca pe mine MU-MIMO asta,dar daca asa-i la moda...Am o gramada de antene wifi 10-15 db si nu le pot folosi in continuare.Dar trec iar la pistolul de lipit n-am incotro. Sa vina utilajul comandat si va tin la curent.Si o intrebare oarecum retorica, chip-ul de 128 mb de RAM din RT-AC58U se poate schimba cu unul de 256 ? Are rost sa ma complic cu asta ?
O zi buna va doresc.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate