Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
unde ii pot arunca?

Problema respingere memorie supli...

Posibila virusare

Caramida de sticla la exterior
 Geam cuptor crapat

Un canal de AI de comedie pe YT

Update intr-un tabel

[Controlul] vremii si a vremurilor
 Blocuri din placi prefabricate

Achiziție mașina de fam...

[unde] cozonaci traditionali

Jandarmii in fondul forestier
 Sa dus seceta pedologica?

Toyota IQ

Numar magic cu blocaj numerologic

Recomandare firma/persoana pentru...
 

Cum ne protejam de radiatii nucleare?

- - - - -
  • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1
drgroza

drgroza

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 1,611
  • Înscris: 19.05.2002
E totusi o curiozitate.
Ar fi normal sa aflam recomandarile cunoscatorilor...!
Nu se stie niciodata cand vom avea nevoie.
========
"At this point I suggest the folks in Northern Hemisphere to get a good command of the following simulation and follow it in the next days.

http://squall.sfsu.e...ream_model.html

(On that map, Japan is on the left side, in the vertical middle. You need to configure the animation - select 4 days, 6 hrs, click Build animation, and then it's good to pause it and animate manually by clicking Next.)

When the winds from Japan reach you, stay indoors for a week or two if you can afford it, or at least AVOID RAIN, and you may avoid serious trouble, including cancer."
========
Sper sa nu mutati/lichidati topicul :peacefingers:

======================================================
Pana una alta am gasit asta la Cernavoda.

Adapostirea

A sta adapostit in casa este un mod foarte eficace de reducere a expunerii la radiatii. Ramanand inauntru cu usile si geamurile inchise puteti reduce expunerea la radiatii cu pana la 40%.

O incinta dintr-o cladire reprezinta un bun adapost. Daca vi se va comunica sa ramaneti acasa, la serviciu sau la scoala, faceti urmatoarele:

    * Intrati intr-o incapere.
    * Inchideti toate usile, ferestrele si gurile de aerisire.
    * Opriti sistemele de ventilatie (daca exista).

Nu folositi telefoanele decat daca este absolut necesar; liniile telefonice trebuie sa ramana libere pentru operatorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

Daca va aflati in masina, inchideti geamurile si sistemul de ventilatie si parasiti zona afectata.

Daca ati fost in aer liber in timpul urgentei, scoateti-va hainele si inchideti-le in saci de plastic. Curatati-va parul si corpul prin spalare. Aceasta precautie va indeparta particulele de praf radioactiv de pe dumneavoastra. Cand va puneti alte haine, luati-le dintr-un dulap inchis.

FITI UN BUN VECIN. Daca vedeti pe cineva afara, sfatuiti-l sa se adaposteasca. Informati si ajutati persoanele cu handicap.

NU INTRATI IN PANICA. Adapostirea in incaperi inchise ofera o protectie considerabila impotriva radiatiilor.

Asteptati alte instructiuni difuzate la radio sau TV.


Protejarea tiroidei

Daca in aer exista iod radioactiv, el este introdus in plamani prin inhalare si de acolo, o parte va patrunde in sistemul circulator, de unde va fi absorbit de glanda tiroida. O masura eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de catre tiroida este administrarea pastilelor de KI (iodura de potasiu). Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroida, ducand la oprirea acumularii de iod radioactiv de catre aceasta. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai repede din organism prin functiile naturale ale corpului. O alta masura contra inhalarii iodului radioactiv este aceea de a ramane adapostit in casa. Pastilele de iodura de potasiu (KI) nu protejeaza corpul de alte substante radioactive. A va adaposti, a va schimba hainele si a face dus raman cele mai bune masuri de protectie impotriva altor substante radioactive.

Administrarea de pastile de KI trebuie facuta rapid in cazul unei urgente. Astfel de pastile vor fi disponibile si la Centrele de Primire Evacuati organizate de Autoritatile Publice pentru a fi distribuite. Scolile din localitatea dumneavoastra vor avea cantitati suficiente de pastile pentru copii. Personalul scolilor va administra aceste pastile copiilor atunci cand va fi necesar.


Pentru ce se iau pastilele de iodura de potasiu ?

Pastilele de iodura de potasiu se iau in cazul unui accident nuclear major, insotit de evacuarea in mediu a unor cantitati de iod radioactiv. Tabletele de iod stabil protejeaza glanda tiroida impotriva iodului radioactiv inhalat din aerul contaminat sau ingerat pe calea alimentelor si a apei potabile daca acestea sunt contaminate. Administrarea de iod previne absorbtia de catre glanda tiroida a iodului radioactiv, mareste rata de eliminare a lui si reduce riscul de cancer tiroidian. Eficacitatea tabletelor este maxima daca administrarea acestora se face operativ, pe cat posibil inaintea aparitiei emisiei radioactive sau, cel tarziu, in primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactiva.


Cum se iau pastilele de iodura de potasiu ?

Pentru un efect adecvat, unui adult i se recomanda o doza initiala unica de 130 miligrame iodura de potasiu, echivalenta a 100 mg de iod ( numai doua tablete). Tabletele sa fie sfaramate si administrate dupa o masa, cu cantitati mari de lichide. Este recomandabil, ca in functie de amploarea si evolutia urgentei nucleare, la recomandarea autoritatilor sanitare, se poate repeta administrarea de tablete de iod pe parcursul mai multor zile consecutive, fara a depasi 10 zile sau o doza maxima totala (cumulata) de 1 gram de iod. In acest caz, pentru reducerea efectelor secundare este recomandabila administrarea unei jumatati de doza (1 tableta), la interval de 12 ore, numai la indicatia autoritatilor sanitare.

Administararea de Iod stabil pentru copii se va face in functie de varsta, astfel:

    * Copii cu varsta intre 3 si 12 ani 1 tableta/zi;
    * Copii cu varsta intre 1 luna si 3 ani o jumatate (1/2) tableta/zi;
    * Nou-nascutii pana la o luna o singura administrare de un sfert (1/4) tableta dizolvata in lapte.


Efecte secundare si contraindicatii

In urma administrarii tabletelor de iod aparitia efectelor secundare este in general redusa. Ele apar in cazuri rare si sunt reversibile: gust metalic, greturi si varsaturi, tulburari gastrice, diaree, eruptii cutanate, iritabilitate, palpitatii.

Urmatoarele persoane NU TREBUIE sa ia tablete de iod:

    * persoane care sufera de hipersensibilitate (alergie) la iod;
    * persoanele care sufera de una dintre urmatoarele boli rare:
    * dermatita herpetiforma;
    * iododerma tuberosum;
    * penfigus vulgar;
    * miotonie congenitala;
    * vasculita cu deficit de complement.

Persoanele care sufera de disfunctii tiroidiene, astm bronsic, insuficienta cardiaca, disfunctii renale sau boli autoimune vor lua tablete de iod numai la recomandarea medicului."
====
http://www.cne.ro/m....aspx?id=75&it=3

Edited by drgroza, 12 March 2011 - 19:07.


#2
gabicen

gabicen

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,876
  • Înscris: 27.06.2006
De la "cernobalul" din 1986 eu imi amintesc asa:

Lucram la un institut de cercetari si aveam (institutul) in dotare un senzor care masura nivelul radiatilor. Defilam pe rand cu gatul/tiroida le vedere ca sa ne masoare nivelul de radiatii din tiroida. La mine ca si la o parte din colegi "caraia" senzorul foarte repede cand se apropia de gat deci eram infestati cu iod radioactiv. Pe de alta parte o colega de la laboratorul ce chimie din institut ne prepara solutie de iodura de potasiu ca sa-l bem...de la director pana la ultimul...

Acasa fiind, am facut un detector de radiatii (cu un tub sovietic) si am inceput sa caut zone "radioactive" prin casa sau asemenea. Am constatat ca obiectele cele mai radioactive erau talpile pantofilor si hainele de strada.

#3
Deathrun

Deathrun

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 490
  • Înscris: 23.09.2010
De radiatiile emise de o explozie nucleara poti scapa numai daca te afli intr-o camera etansa cu toti peretii din plumb. Plumbul te apara cel mai bine de radiatii. :raygun:

 gabicen, on 13th March 2011, 19:16, said:

De la "cernobalul" din 1986 eu imi amintesc asa:

Lucram la un institut de cercetari si aveam (institutul) in dotare un senzor care masura nivelul radiatilor. Defilam pe rand cu gatul/tiroida le vedere ca sa ne masoare nivelul de radiatii din tiroida. La mine ca si la o parte din colegi "caraia" senzorul foarte repede cand se apropia de gat deci eram infestati cu iod radioactiv. Pe de alta parte o colega de la laboratorul ce chimie din institut ne prepara solutie de iodura de potasiu ca sa-l bem...de la director pana la ultimul...

Acasa fiind, am facut un detector de radiatii (cu un tub sovietic) si am inceput sa caut zone "radioactive" prin casa sau asemenea. Am constatat ca obiectele cele mai radioactive erau talpile pantofilor si hainele de strada.

Am citit si eu despre explozia devastatoare de la Cernobil. Am reusit sa vad cateva poze cu acest "ghost town"
si chiar o parte din Cernobil a fost recreata in jocul Call of Duty 4.

Edited by Deathrun, 13 March 2011 - 20:08.


#4
y0z

y0z

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 443
  • Înscris: 14.03.2011
In urma procesului de fisiune al uraniului rezulta elemente mai usoare + neutroni rapizi(energie mare), acestia din urma reprezinta asa zisele radiatii.
Cel mai bun moderator(incetinitor) pentru acesti neutroni rapizi este apa obisnuita(usoara). Pentru acest moderator se calculeaza asa numita "varsta Fermi" care, in pofida numelui, nu reprezinta un timp de viata ci suprafata pe care o parcurg neutronii inainte de a pierde energia si de a deveni "inocenti" (termici).
In cazul neutronilor care provin din fisiunea uraniului, raza critica de incetinire este de 60 cm. Deci ai putea sta in centrul unui bazin cu apa cu diametrul de 2,5 m si adancimea 3,5 m, iar langa bazin sa se desfasoare procesul de fisiune si ai fi in perfecta siguranta, numai ca de la atatea ciocniri ale neutronilor cu apa, aceasta ar incepe intr-un final sa fiarba  :thumbdown:.

#5
gabicen

gabicen

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,876
  • Înscris: 27.06.2006

 drgroza, on 12th March 2011, 19:02, said:

Pentru ce se iau pastilele de iodura de potasiu ?

Pastilele de iodura de potasiu se iau in cazul unui accident nuclear major, insotit de evacuarea in mediu a unor cantitati de iod radioactiv. Tabletele de iod stabil protejeaza glanda tiroida impotriva iodului radioactiv inhalat din aerul contaminat sau ingerat pe calea alimentelor si a apei potabile daca acestea sunt contaminate. Administrarea de iod previne absorbtia de catre glanda tiroida a iodului radioactiv, mareste rata de eliminare a lui si reduce riscul de cancer tiroidian. Eficacitatea tabletelor este maxima daca administrarea acestora se face operativ, pe cat posibil inaintea aparitiei emisiei radioactive sau, cel tarziu, in primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactiva.

Cum se iau pastilele de iodura de potasiu ?

Pentru un efect adecvat, unui adult i se recomanda o doza initiala unica de ...

Am vazut pe aici in Bucuresti farmacii care deja au afisat pe geam ca au pastile cu KI.

Asta este o mare porcarie din partea farmacistilor...deoarece profita de isteriile din media ca sa isi vanda marfa.

Iodul nu se administreaza aiurea cumparat de la farmacisti fiindca poate provoca hipertiroidie sau asemenea boli.

In Romania populatia oricum primeste iod prin sare iodata de exemplu care se gaseste in orice bucatarie.

#6
accelerator

accelerator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,146
  • Înscris: 20.03.2007
Produsii de fisiune sunt relativi grei si deci mari, Iod masa peste 120, Cesiu masa peste 130. Niste masti cu filtre cu carbon ar reduce destul de mult inhalarea izotopilor radioactivi.
La fel si apa poate fi filtrata cu filtre pe baza de carbon.

#7
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,666
  • Înscris: 29.03.2006
Adevarat, insa contaminarea nu se realizeaza doar prin respiratie, si atunci mastile cu filtre de carbon nu sunt chiar asa de eficiente, asta pe langa faptul ca este un cosmar in sine utilizarea lor chiar si pt perioade scurte, dar pt. 3-4 luni pt. iod 131, si ~330 de ani pana scade nivelul radiatiei unei contaminari masive cu cesiu 137 si strontiu 90 la nivelul radiatiei de fond, care si asa este foarte mare in prezent...

Izotopii radioactivi, care sunt multi nu doar 2 -3..., se pot depune pe haine si pe piele, de asemenea prin umiditate si ploaie poin intra si mai adanc in corp, apoi se depun pe si in culturile de plante atat din atmosfera cat si prin apa, atat pe plante consumate direct de om, cat si indirect, prin carne si lapte.

Apoi pe langa izotopii medii si grei, care sunt oricum mai multi, nu doar iod 131 ci si alti izotopi de iod, cesiu, 137 si altii, strontiu 90 si altii, dar si uraniu, plutoniu, poloniu, radiu, unii izotopi de bariu, etc., etc., apoi exista izotopi gazosi chiar daca grei, dincolo de iod care sublimeaza natural, exista din pacate si tritiu si radon si altii..
Radonul este chiar responsabilul principal pt. radiatia de fond, si se acumuleaza nu doar in munti, orase si peste tot, dar foarte mult in interiorul cladirilor, in urma descompunerii radioactive a uraniului, care se gaseste natural in roci, granit, carbuni, si evident si in ciment si pereti din beton, gips - tencuieli si gipscarton, steril, fum de termocentrale, tutun - preluat din mediu si mai ales din ingrasaminte, etc., etc.

Iar tritiul, chiar daca are masa de 3 X cat hidrogenul (protium) al carui izotop radioactiv este, este totusi usor, propietate amplificata extrem de mult de faptul ca este gazos, cu densitate f. mica la presiune normala.
Tritiul poate contamina nu doar din atmosfera, dar si din apa, etc.

Edited by loock, 20 March 2011 - 14:50.


#8
don_dannielo

don_dannielo

    Bah! Are we more than dumb sheep?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,456
  • Înscris: 27.06.2004
Radiatia si corpul omenesc

http://polimedia.us/...corpul-omenesc/

Quote

Iodura de potasiu nu “apara” de radiatie, ci pur si simplu impiedica fixarea unui anumit izotop de catre glanda tiroida. Asta-i tot, si ca atare respectiva substanta nu este eficienta decit daca respectivul izotop se chiar afla in mediu. In particular iodura de potasiu nu are absolut nici un efect in raport cu iradierea directa, si nu are absolut nici un efect in raport cu iradierea interna produsa de alte radionuclide, precum nu are absolut nici un efect in raport cu iradierea interna produsa de I-131 in trecerea normala de la gura la scaun, in repaos pe piele, mucoase, cornee etc. La fel de bine puteti tine in gura o piatra in timp ce pasiti increzatori in fata trenului, ca va apara piatra.

Cred ca intelegeti acum de ce nu m-am obosit sa inghit iodura de potasiu, si de ce nici nu prea aveti sanse sa va foloseasca la ceva : probabilitatea de-a va intilni in mediul imediat cu una bucata atom I-131 care cumva a reusit sa strabata douazeci de mii de kilometri fara insa sa se fi descompus pe drum e atit de mica, incit literalmente aveti sanse mai bune sa muriti electrocutati in baie.


#9
Bingo

Bingo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,457
  • Înscris: 13.04.2006
Deja mor de frica,nu cred ca mai apuc radiatiile.
On, multumiri celor care ne dau aceste informatii.Sper sa nu avem nevoie de ele.

#10
accelerator

accelerator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,146
  • Înscris: 20.03.2007

 loock, on 20th March 2011, 14:45, said:

Iar tritiul, chiar daca are masa de 3 X cat hidrogenul (protium) al carui izotop radioactiv este, este totusi usor, propietate amplificata extrem de mult de faptul ca este gazos, cu densitate f. mica la presiune normala.
Tritiul poate contamina nu doar din atmosfera, dar si din apa, etc.

Deja i-ai bagat pe toti in boala  :thumbup:

Daca stii in ce mod e periculos tritiul dau o bere.

Relativ la filtrele de carbon eu vorbeam de contaminarea interna, care e si cea mai periculoasa. Si intradevar vegetalele dar si carnea de animale trebuiesc masurate daca asupra lor planeaza suspiciunea de contaminare.

Contaminarea externa, adica haine, par, piele e mai putin periculoasa si scapi relativ repede de ea: spalare.

#11
buleala

buleala

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 6,481
  • Înscris: 02.03.2007

 drgroza, on 12th March 2011, 19:02, said:

E totusi o curiozitate.
Ar fi normal sa aflam recomandarile cunoscatorilor...!
Nu se stie niciodata cand vom avea nevoie.

in armata ni s-au dat niste costume de cauciuc si in caz de o explozie nucleara, trebuia sa te intorci cu kurul la ea.

#12
Highlander91

Highlander91

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,015
  • Înscris: 05.09.2007

 loock, on 20th March 2011, 15:45, said:

Iar tritiul, chiar daca are masa de 3 X cat hidrogenul (protium) al carui izotop radioactiv este, este totusi usor, propietate amplificata extrem de mult de faptul ca este gazos, cu densitate f. mica la presiune normala.
Tritiul poate contamina nu doar din atmosfera, dar si din apa, etc.
Tritiul se ridica repede, rar se fixeaza, are perioada de injumatatire de 12 ani, la cernavoda e produs natural, si emanat prin peretii reactorului, si nici o zona adiacenta nu are radioactivitate mai mare decat normala. tritiul e ultimul lucru care m-ar ingrijora!

#13
accelerator

accelerator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,146
  • Înscris: 20.03.2007
Tritiul nu e pericolos prin radiatia beta  (electroni) pe care o emite, care pe de alta parte are si energie joasa, deci e slab penetrabila ci prin interactia chimica cu oxigenul care conduce la formarea apei tritiate. Daca bei apa tritiata ajungi in blocaj renal, pe principiul molecula mai mare perimsivitate mai redusa a membranei celulare, deci rinichii fac buf!

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate