Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
unde ii pot arunca?

Problema respingere memorie supli...

Posibila virusare

Caramida de sticla la exterior
 Geam cuptor crapat

Un canal de AI de comedie pe YT

Update intr-un tabel

[Controlul] vremii si a vremurilor
 Blocuri din placi prefabricate

Achiziție mașina de fam...

[unde] cozonaci traditionali

Jandarmii in fondul forestier
 Sa dus seceta pedologica?

Toyota IQ

Numar magic cu blocaj numerologic

Recomandare firma/persoana pentru...
 

Depozitele bancare ar putea fi garantate pana la 100.000 de euro

- - - - -
  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,673
  • Înscris: 26.11.2001
Depozitele bancare ar putea fi garantate pana la 100.000 de euro, de la inceputul anului viitor

Quote

Angajatii bancilor sau persoanele aflate la conducerea institutiilor de credit nu vor mai putea face parte din Consiliul de Administratie al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB), iar de la inceputul anului plafonul de garantare va creste de la 50.000 euro la 100.000 euro.

Prevederile figureaza intr-un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Ordonantei Guvernului 39/1996 privind infiintarea si functionarea FGDSB, relateaza Mediafax.

Astfel, membrii consiliului de administratie al FGDSB "nu trebuie sa detina in cadrul vreunei institutii de credit calitatea de angajat sau director, membru al consiliului de administratie, comitetului de supraveghere ori directoratului, dupa caz", pe langa prevederile deja existente in lege ca acestia nu pot fi soti, rude sau afini pana la gradul al doilea intre ei, nu trebuie sa fi fost declarati faliti si nu trebuie sa aiba cazier judiciar.

In prezent, Consiliul de Administratie al Fondului este format din Lia Tase, consilier BNR si presedinte al Fondului, si Romulus Palade, consilier BNR, Lucia Sanda Stoenescu, consilier BNR, Radu Gratian Ghetea, presedinte Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Negrea, secretar general ARB, Dumitru Laurentiu Andrei, director general adjunct in Ministerul Finantelor, si Radu Constantin Ragea, subsecretar de stat in ministerul Justitiei.

Ghetea este si presedintele CEC Bank, ceea ce inseamna ca nu va mai putea face parte din consiliul de administratie al FGDSB dupa aplicarea noilor reglementari.

Proiectul mai prevede eliminarea din categoria resurselor financiare ale schemei de garantare a depozitelor a liniilor de credit stand-by acordate de catre institutiile de credit.

Totodata, proiectul de act normativ introduce conditii referitoare la constituirea, administrarea si utilizarea fondului special pentru despagubirea persoanelor prejudiciate prin masurile dispuse si implementate in cursul administrarii speciale.

O persoana prejudiciata este definita ca fiind orice persoana care "a obtinut o hotarare judecatoreasca executorie prin care i se recunoaste dreptul de a primi despagubiri pentru prejudiciul suferit ca urmare a masurilor dispuse si implementate in cursul administrarii speciale a unei institutii de credit".

Fondul special ar putea fi constituit si alimentat din cotizatiile anuale ale institutiilor de credit la fondul special, cotizatiile suplimentare ale institutiilor de credit la fondul special, veniturile din investirea sumelor acumulate la fondul special si imprumuturi.

"In situatia in care resursele financiare acumulate la fondul special nu sunt suficiente pentru a asigura onorarea platii despagubirilor, fiecare institutie de credit persoana juridica romana plateste, in termenul comunicat de Fond, o cotizatie suplimentara", potrivit proiectului de act normativ.

Sursa

#2
Seb

Seb

    Suveran

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,077
  • Înscris: 22.05.2005

Quote

"In situatia in care resursele financiare acumulate la fondul special nu sunt suficiente pentru a asigura onorarea platii despagubirilor, fiecare institutie de credit persoana juridica romana plateste, in termenul comunicat de Fond, o cotizatie suplimentara", potrivit proiectului de act normativ.
Prevederea asta e mai importanta decat cresterea plafonului.

#3
TheWarrior

TheWarrior

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,065
  • Înscris: 16.10.2007

View PostSeb, on 24th October 2010, 22:36, said:

Prevederea asta e mai importanta decat cresterea plafonului.
Daca da faliment o banca mare, probabil ca nu va ajunge plafonul fondului si vor completa celelalte (la asta cred ca sau gandit), dar o sa intervina flaviand cu intrebarea: daca toate institutiile de credit vor da faliment cine va mai da o cotizatie suplimentara?

Oare sa gandeste si FGDSB la ce e mai rau? Sau or fi citit si ei subforumul Money & Business  de pe Softpedia? :)

#4
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,673
  • Înscris: 26.11.2001
BNR nu vede cu ochi buni cresterea la 100.000 de euro a depozitelor garantate. Valoarea optimă care să ofere încredere deponenților, dar să nu favorizeze hazardul moral este de 50.000 EUR

Quote

De la 1 ianuarie 2011, limita de garantare a depozitelor bancare va crește de la 50.000 de euro, cât este în prezent, până la 100.000 de euro, se arata intr-o nota de fundamentare care sta la baza emiterii unei Ordonante de Urgenta. In martie 2009, s-a aprobat printr-o directiva cresterea plafonului de garantare al depozitelor de la cel putin 20.000 euro la 50.000 euro, masura devenind efectiva incepand cu iunie 2010. Propunerea actuala a Comisiei ? venita in urma unui studiu de impact al tranzitiei catre noul plafon - confirma cifra de 100.000 euro ca nou prag minim. BNR nu priveste cu ochi buni aceasta crestere a nivelului garantat al depozitelor.

"Din analizele BNR, valoarea optimă pentru plafonul de garantare al SGD din România, care să ofere încredere deponenților, dar să nu favorizeze hazardul moral -asumarea de către bănci a unor riscuri disproporționate- este de 50.000 EUR. Aceasta asigură garantarea majorității depozitelor persoanelor fizice (99,64 la sută din deponenți și 61,92 la sută din valoarea depozitelor). O nouă și probabilă majorare a plafonului, până la nivelul de 100.000 EUR, nu aduce modificări semnificative în privința numărului de deponenți garantați prin lege, dar determină o creștere a gradului de acoperire a volumului depozitelor garantate (aproximativ 6 la sută)", spun oficialii BNR.

Dublarea valorii plafonului de garantare a depozitelor va intensifica presiunea asupra instituțiilor de credit, care vor trebui să suporte o contribuție cu mult mai mare, fără ca aceasta să se materializeze neapărat într-un beneficiu justificat/protecție suplimentară pentru deponenți. "La nivel internațional, preocupările privind eficientizarea SGD au întărit ideea că aceste scheme trebuie să devină parte integrantă a unui dispozitiv de securitate financiară, împreună cu reglementarea și supravegherea prudențială, facilitatea de împrumutător de ultimă instanță (lender of last resort) și mecanismele de intervenție timpurie", mai spun oficialii Bancii Nationale.

In Raportul de stabilitate de anul trecut, BNR arata ca o eventuala majorare a plafonului de garantare a depozitelor de la 50.000 la 100.000 euro s-ar putea sa aiba "o eficienta redusa comparativ cu costurile asociate.

În perioada scaderii încrederii în sectorul bancar autohton, principalele depozite retrase au fost cele de peste 100.000 euro. Având în vedere si comportamentul reliefat la punctul anterior, rezulta ca dezvoltarea pietei secundare a titlurilor de stat ar putea avea un raport cost/beneficiu mai bun decât solutia majorarii plafonului de garantare".

Politica Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar (FGDSB) ar trebui sa încorporeze si scenarii legate de implicatiile unei crize bancare asupra bancilor mari, mai sugereaza BNR. "În prezent, o regula empirica stabileste ca necesarul de disponibilitati al fondurilor de garantare ar trebui sa poata acoperi plata pentru aproximativ 3-5 banci mici sau medii. Panica din octombrie 2008 a aratat ca cele mai afectate banci au fost cele mari (iar acestea concentreaza si cele mai mari detineri de depozite).

În primul trimestru al acestui an existau peste 16,6 milioane de deponenți persoane fizice, față de aproximativ 17 milioane cât numărau în aceeași perioadă a anului trecut, se arată în datele Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDB). La plafonul maxim de 50.000 de euro sau echivalentul acestei sume, cât este în prezent, doar 15,88 milioane de deponenți din cei 16,6 milioane au garantate întregile sume, se mai arată în statisticile FGDB. Valoarea medie a unui depozit garantat este ceva mai mare față de media făcută per total la deponenții persoane fizice, suma fiind de 7.500 de lei.


BNR cred ca a prizat ceva azi prin ventilatia centralizata...
Ce e ala "hazard moral". De cand au bancile... moralitate?

Solutia mi se pare foarte buna; nu pt ca as avea incredere in notiunea de garantare oferita de statul roman...
Cine are atatia bani trebuie sa fie tampit sa ii tina in depozite la o singura banca, iar daca are si mai multi bani... nu vad de ce i-ar tine in Romania si... in lei :D

Mergeti la ING fratii mei.
Macar aia (statul Olandez) chiar garanteaza depozitele sub 100 000 euro si in general are credibilitate.

#5
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
Topicul despre "siguranta" depozitelor bancare este aici: http://forum.softped...howtopic=618192

Tot acolo am explicat si cel mai bun exemplu pe care ni l-au dat olandezii in aceasta privinta: http://forum.softped...p;#entry7211623

E frumos sa deschidem cate un topic pentru fiecare articol nou aparut in presa ? As fi deschis 100 pana acum... :D

Edited by flaviand, 26 October 2010 - 14:26.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate