Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
AC Vortex nu mai incalzește

Scule electrice și impactul ...

Huawei Pura 70/Pro/Ultra

Chiar se platesc pensiile la term...
 cu autorulota prin BZ

Cuptor Electrolux EOE7C31Z, cum i...

Cablu Corsair 600W GPU

Solicitare documente emag
 Uzucapiune teren intravilan

Recomandare aparat foto

Ariston "Genus One+" 24kw...

Saci moloz - unde ii pot arunca?
 Problema respingere memorie supli...

Posibila virusare

Material opac developat filme

Caramida de sticla la exterior
 

Creta

* * * * - 5 votes
  • Please log in to reply
3741 replies to this topic

#3529
honney_bunny

honney_bunny

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 350
  • Înscris: 23.01.2010
Salutare tuturor,
Apelez la voi pentru cateva sfaturi, am cercetat ceva pe acest subiect, dar nu am apucat sa citesc tot din urma inca:
1. Ce baza de cazare considerati ca este mai potrivita pentru a vizita plajele din nord-vest si vest, dar si Chania? Este potrivit Kissamos sau ati alege ceva mai aproape de Chania?
2. Cum ati imparti o vacanta de 16 nopti intre 2 baze de cazare? (prima in zona Kissamos - Chania?, iar a doua in sud - inca nu stim unde, poate Chora sfakion/Agia Gallini)
3. De la care din cele doua baze de cazare este preferabil sa parcurgem Cheile Samaria? (cum ati gasit notat punctul de start in Cheile Samaria pe google maps? Parcarea masinilor este in satul Omalos?)
4. La plaja Prevelli se ajunge mai usor dinspre Rethymnos, sau mai bine dinspre sud (Chora Sfakion/ Ag Gallini)? Exista doua cai de acces la aceasta?

Va multumesc anticipat!

#3530
mdt

mdt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,631
  • Înscris: 12.12.2006
Raspund la 3: Parerea mea e ca e bine sa incepi traseul cat mai devreme pt a prinde cat mai putina caldura pe parcurs. De aici pornim rationamentul Posted Image
Ca sa puteti porni cat mai devreme traseul e nevoie sa fiti cat mai aproape de punctul de plecare si sa ajungeti la el cu masina ca sa va miscati repede. Deci o cazare cat mai aproape de Omalos, ceea ce inseamna zona Chania. In plus vapoarele care "te scot" din Agia Roumeli au un anume orar (probabil il gasesti cu google) si e necesar sa-l prindeti pe ultimul daca nu vreti si o cazare in A.R.
Parcare stiu ca am gasit in Omalos relativ aproape de intrarea pe traseu iar seara cand ne-am intors am mers putin de la autobuz pana la masina. Nu mai stiu detalii, sunt 5 ani trecuti de atunci.
Reiterez sfatul pt incaltaminte serioasa, de munte, bocanci cu glezna (probabil merg si din cei de munte josi, fara glezna, dar intervine oboseala si la oboseala mai scapa piciorul, e bun suportul oferit de bocanc). Importanta e talpa de bocanc prin care nu se simt toate pietrele pe care calci si fetele mai solide, sa nu simti cand mai dai cu piciorul intr-o piatra. Daca puteti nu strica sa puneti si niste sandale sau slapi in rucsac pt plimbat prin Agia Roumeli si drumul de intors. Noi am avut timp si de o masa la taverna acolo si de o balaceala cu picioarele in mare (f binevenita)

Partea mea preferata din traseu a fost inceputul, cu mirosul de padure de pin in aerul racoros al diminetii. Bineinteles ca si partea a doua, mai spectaculoasa, a meritat, dar prima mi-a ramas mie la suflet.

Raspund si la 1: Noua ni s-a potrivit cazarea langa Chania pt ca am petrecut mai multe seri in oras si o dupa amiaza si seara in Rethimno.

Edited by mdt, 05 January 2023 - 22:35.


#3531
Brainie

Brainie

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,764
  • Înscris: 18.04.2007
1. Dacă vrei să mergi de mai multe ori în Chania (superb orașul vechi, portul), Kissamos e ceva mai departe; ar fi bine mai aproape. Nu știu ce să recomand, mie nu mi-a plăcut localitatea unde am stat (Maleme).
4. Având mașină la dispoziție, nu cred că contează, oricum treci prin defileu (și bine faci). Pentru ultimii km ai 2 variante: fie din drumul către mănăstirea Preveli cobori ceva pe picioare (există parcare, cu plată parcă), fie la o bifurcație (unde există și un pod vechi) faci stânga și ai cam 5 km pe drum cu macadam (macadam în 2017, parcă totuși am citit că s-a asfaltat) și ajungi la malul mării la taverna Amoudi Rent Rooms (e pe maps). De acolo cam 10 min pe jos lejer (cu un pic de urcat și coborât), pe o potecă la înălțime pe malul mării - eu am folosit a doua variantă..

#3532
honney_bunny

honney_bunny

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 350
  • Înscris: 23.01.2010
Multumesc mult! Am descoperit postarile voastre din 2017, inca cercetez la ele, dar sunt aur curat, ca sa zic asa.
Cred ca vom alege o cazare mai aproape de Chania. Vreau sa alocam mai multe zile pt cazarea in aceasta zona, ca sa ajungem la plajele din V, N-V, dar si la Cheile Samaria si Prevelli.
Cu siguranta vom avea incaltari si echipament adecvate de trekking pt Cheile Samariei.

Din sudul insulei, ce obiective ati pune pe lista de vizitat pt 5 zile pline?

Edited by honney_bunny, 06 January 2023 - 18:52.


#3533
Lizicat

Lizicat

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,619
  • Înscris: 05.05.2007
1. Noi am stat in Kissamos. Nu mi se pare buna alegerea. Cred ca acum as alege ceva intre Chania si Retymno pentru ca, pentru noi este important ca serile sa ajungem intr un oras. In rest, distantele sunt oricum foarte mari, indiferent unde ai vrea să ajungi.
2. Eu nu as alege cazare in sudul vestic. Daca as avea asa multe zile, as sta 7n intre Chania și Retymno (ca sa poti aloca o zi pentru 3 si 4. Cred ca se pot face intr o zi, dar eu n-am aprofundat subiectul pentru ca nu m-a interesat), 3n in zona Matala si 5n in zona Agios Nikolaos pe est.

#3534
honney_bunny

honney_bunny

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 350
  • Înscris: 23.01.2010
Sa traiesti 100 de ani! Multumesc! Am renuntat la ideea de a ne caza in Kissamos si vom alege ceva mai aproape de Chania.
In sud oscilez intre Chora Sfakion, Plakias, Agia Gallini... pe acolo undeva.
In aceasta zona,  vreau sa vedem: Fragokastello, Prevelli, Matala, Marmari sau Glika Nera, Loutro,... inca cercetez.
Exclus sa luam 3 cazari si anul acesta (in ultimii 2 ani asa am procedat, dar anul acesta s-a hotarat in unanimitate de voturi sa alegem doar 2 baze, sa nu pierdem inca o zi cu mutatul bagajelor s.a.m.d., fiind oricum enorm de multe de vazut).

Edited by honney_bunny, 07 January 2023 - 20:09.


#3535
camelia19

camelia19

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,040
  • Înscris: 31.01.2010
Ooo, se anunta o vacanta memorabila! De cati ani avem si noi in plan Creta, 3 saptamani, cu 3-4 cazari. Si nici anul asta nu se va concretiza. Iti astept cu interes vacanta, sunt curioasa cum o planifici pe zile. Insula e mare, sunt multe de vazut, distantele sunt lungi, drumurile nu sunt ideale. In sud stiu ca rezervasem in Hora Sfakion, dupa indelungi cautari am hotarat ca acolo ar fi cel mai ok, iar localitatea e draguta. Si la Agia Galini m-am uitat. Apoi m-am reorintat spre Ciclade si...aia a fost cu Creta. :)

Edited by camelia19, 08 January 2023 - 17:16.


#3536
honney_bunny

honney_bunny

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 350
  • Înscris: 23.01.2010
Camelia, si noi i-am dat "tarcoale" pana acum, in 2020 cumparasem bilete, rezervari... tot, apoi ni s-a anulat zborul; am anulat cazarile ... dar anul asta i-a venit randul. Sper ca s-au aliniat cum trebuie planetele, ca tare mult am vrea sa vedem Creta. Cu siguranta revin si cu povestea.

Edited by honney_bunny, 08 January 2023 - 18:10.


#3537
Lizicat

Lizicat

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,619
  • Înscris: 05.05.2007
@honney_bunny inainte de a lua cazare in sud, uita te la drumurile pe care vrei sa le faci, pentru ca, daca stai in sud, nu inseamna ca va fi mai usor de vazut... sudul. Asta pentru ca drumurile sunt cu foarte multe ocoliri. Succes!

#3538
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,863
  • Înscris: 04.07.2010

View Posthonney_bunny, on 05 ianuarie 2023 - 19:51, said:

... Apelez la voi pentru cateva sfaturi ...

La mulți ani pe 2023 ! Și felicitări, Creta este suprema Grecie ! Așa am văzut scris undeva, și așa consider și eu.

În prima noastră vacanță (2017) am explorat doar vestul extrem al Cretei. Am avut cazare în Paleohora și Agii Apostoloi (imediat la vest de Hania). Ai postările mele de atunci (cu detalii și poze) începînd de la pag. 235.
Anterior, pe la paginile 100 - 105 (nu mai știu exact) spusesem că eu aș împărți Creta în 5 - 6 "felii", iar fiecare felie să fie de explorat în câte o vacanță de cca.10 zile.
Pentru o explorare destul de exhaustivă fiecare felie ar necesita o cazare în nord și una în sudul feliei. Vacanța din 2017 a fost pentru explorarea feliei extrem vestice.
În ce privește cazarea în partea de sud a vestului insulei, cum bine ai observat și tu - e de luat în calcul Paleohora, Hora Sfakion, Plakias și Agia Galini. Poți citi ideile mele despre obiectivele ce ar putea fi atinse din aceste 4 stațiuni la pagina 109.
Iar în ce privește Cheile Samaria, eu am făcut o vizită parțială mai comodă, combinată și cu o croazieră din Paleohora. Probabil că ai studiat și vizita făcută de mine dinspre aval, atunci, în 2017. Deși am fost încălțat în adidași, totuși consider că nu era nevoie de ei, era suficient să fiu în papuci sau în șlapi, dar nu am știut asta apriori. Și am eliminat asfel partea cea mai solicitantă - coborârea de la Omalos, adică am eliminat complet riscul de a face febră musculară, în timp ce poți vizita aproape integral cheile. Este cert că e de luat în calcul ideea mea, adică de a vizita cheile dinspre aval, mai ales dacă ajungeți în Creta cu avionul. Adică nu mai e nevoie să cărați bocancii de munte în bagajele și așa limitate în ce privește greutatea. Este clar mai comod și mai frumos, eu așa consider.

Sănătate și inspirație în planificări !

Edited by OvidiuNS, 08 January 2023 - 23:11.


#3539
Icelemon

Icelemon

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 501
  • Înscris: 27.06.2006
Bună seara/dimineața... încep direct cu câteva întrebări: Pentru Creta/chania, să merg pe excursie prin agenție cu charter sau individual avion și cazare? Am făcut câteva simulări pe ambele variante și prețurile sunt similare. Menționez că de principiu plec eu, un adult cu fimiu. Am observat că la rezervări mă complic dacă pun 1 adult (tată)+ 1 copil (12 ani). Nu știu în ce măsură pentru excursie charter prin agenție se mai poate adăuga ulterior încă un adult...probabil la niște costuri care nu merită deranjul... Se merită închiriată mașină, eu nu știu cum voi putea să mă abțin să beau una sau mai multe beri reci in timpul zilei... Îndeletnicire nepotrivită cu condusul... mașină închiriată, copil la bord, singur... Merită închiriată mașină în această situație sau merge și cu vapoare/vaporașe/bacuri/bărci???
  Vreau să mă simt bine și eu... ����
LE: perioada 3-11 iulie, varianta individuală cu Ryanair
                        5-12 iulie, agenție

Edited by Icelemon, 09 January 2023 - 02:00.


#3540
atupi

atupi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,588
  • Înscris: 17.08.2007
@Icelemon daca te multumeste oferta de agentie e ok sa mergi si asa. Mie mi se pare ca pe cont propriu poti sa stai cat vrei tu, agentiile dau sejururi cu lungime prestabilita si unde vrei tu. Ai ci iarasi agentiile nu pot sa-ti ofere cazare decat in hotelurile cu care au contract.
Ref la rent a car, da, Creta fara masina inchiriata mi se pare pacat dar poate o iei doar cateva zile daca ai de gand sa stai doar 7 zile in concediu.

#3541
honney_bunny

honney_bunny

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 350
  • Înscris: 23.01.2010
Lizicat, multumesc! Am observat ce zici tu legat de drumurile din sud, de aceea am ales sa facem Cheile Samaria in perioada in care suntem cazati langa Chania. Tot de aici vreau sa ajungem intr-o zi in Paleochora. Din sud cred ca vom explora o zona cuprinsa intre Loutro si Ag. Gallini, poate Matala). Ramane "descoperit" estul, pentru alta data.
Ovidiu, merci de pont! Voi citi si ideile de la pag. 109. Studiez si postarile din 2017, foarte detaliate si utile. Legat de Cheile Samaria, citisem pe un site strain o descriere detaliata a drumetiei prin Cheile Samaria, si spre final era descrisa si varianta "lazzy trekking", din Agia Roumeli. Ulterior, am citit pe forum si am vazut ca tu ai incercat aceasta varianta. Am retinut-o pentru eventualitatea in care intervine ceva si nu putem face toata drumetia, din Omalos, dar sper sa reusim, suntem iubitori de drumetii montane si luam in calcul sa mai gasim inca o drumetie, deci daca aveti recomandari, sunt binevenite.
Icelemon, cred ca daca faci un calcul mai exact, iesi mai bine daca iei tu avion + cazare (decat prin agentie), ai ocazia sa iti alegi ce cazare vrei, poti opta pentru anulare gratuita la cazare.

Edited by honney_bunny, 09 January 2023 - 20:23.


#3542
Brainie

Brainie

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,764
  • Înscris: 18.04.2007

View Posthonney_bunny, on 09 ianuarie 2023 - 20:13, said:

... poate Matala ...
În locul tău aș pune „sigur”, nu „poate”.

View Posthonney_bunny, on 09 ianuarie 2023 - 20:13, said:

Ovidiu, merci de pont!
Eu am mers 1 km în plus față de Ovidiu Posted Image, și a meritat, pentru peisaje ! Dar tot la „leneși” mă încadrez. Deocamdată; sper să apuc să-l parcurg complet.

#3543
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,863
  • Înscris: 04.07.2010

View PostBrainie, on 10 ianuarie 2023 - 10:07, said:

... sper să apuc să-l parcurg complet.

Eu pot să trăiesc şi fără. Nu-mi doresc febră musculară. Mă declar satisfăcut cu ce am admirat. Măcar noi am admirat, nu ne-am grăbit să nu cumva să nu ajungem jos. Plus croaziera integrală ! Pozele sunt mărturie.

În fine, fiecare cum consideră ...


Sănătate şi toate cele bune !

Edited by OvidiuNS, 10 January 2023 - 10:52.


#3544
honney_bunny

honney_bunny

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 350
  • Înscris: 23.01.2010
Brainie, asa voi face! Pun Matala pe lista de must-see.

În niciun caz nu va consider "lenesi"! asa era descris traseul dinspre Ag Roumeli,"lazzy trekk", acolo unde am citit (leneși or fi cei care stau doar la all-inclusive, în resort, nu cine colinda, explorează etc). Cred ca dacă te apuci sa urci și sa tot urci cheile, și iti plac drumețiile prea mult, riști sa nu mai apuci sa te întorci înapoi la timp sa prinzi ferry... de aceea evit sa alegem aceasta varianta...



#3545
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,863
  • Înscris: 04.07.2010

View Posthonney_bunny, on 10 ianuarie 2023 - 19:59, said:

... riști sa nu mai apuci sa te întorci înapoi la timp sa prinzi ferry... de aceea evit sa alegem aceasta varianta...

Asta nu e posibil, fiindcă ştii când ai plecat de la ferry, iar înapoi faci oricum mai puţin, mai ales că grosul pozelor îl faci la dus.
Oricum, Sidiroportes e locul cel mai îngust, şi automat cel mai impresionant. Eu doar puţin mai sus de acel loc îmi propusesem să merg atunci, în 2017, apoi să mă întorc şi să stau la aer condiţionat pe vas, fiindcă vasul staţionează în Agia Roumeli vreo 3 ore. Doar că nu am ştiut că nu ai voie pe vas cât timp staţionează.
Probabil că aş mai fi mers prin chei dacă aş fi ştiut, cum am spus şi în discuţia de atunci, chiar dacă peisajul devine repetitiv.

Pericolul să nu ajungi la ferry este în principiu doar pentru cei ce coboară de la Omalos. Pe mine m-a frapat şi faptul că pe finalul plimbării mele prin chei m-au depăşit mulţi turişti care mergeau ca oile, adică repede şi fără să ridice ochii din pământ ca să admire peisajul. M-am felicitat atunci pentru că mi-a venit ideea să vizitez Cheile Samaria dinspre aval.


Sănătate şi tcb !

Edited by OvidiuNS, 11 January 2023 - 11:05.


#3546
mdt

mdt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,631
  • Înscris: 12.12.2006
Ovidiu, am mai scris atunci, nu mi s-a parut Sidiroportes cel mai spectaculos loc ci mai sus, zona in care peretii sunt foarte inalti, chiar daca nu f f apropiati. Oricum, cheile sunt spectaculoase si frumoase in ansamblul lor, cu peisajul care variaza dintr-un loc in altul. Nu sunt monotone deloc.
Intr-adevar, sunt oameni care merg in “fuga” prin locuri frumoase, dar treaba fiecaruia, ce apreciaza si ce nu. Nu numai aici, in foarte multe locuri.




Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate