Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare aparat de vidat alime...

Izolatie exterioara casa parter P...

Cuvinte si expresii neclare

Mod de lucru Purmo Tempco Digital...
 Samsung S90C vs LG C3

Problema sunet RCS

Amortizor sertare bucatarie

Codrea Pallady
 Blocurile goale! Orase in car...

Motorul pe benzina 1.0 SCe65

Mostenire In 1986

Lentile sferica pentru astigmatism
 Problema inlocuire usa spate A6 C...

Ce gen de muzica este?

Drepturile copiilor, in numele &#...

Mocheta peste parchet cu incalzir...
 

Bere facuta acasa?

  • Please log in to reply
1967 replies to this topic

#613
ain

ain

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,458
  • Înscris: 03.11.2006

View Postionut_mystic, on 22 decembrie 2015 - 13:54, said:

Interesant, dar se poate lucra "destul de steril" cu exicatorul?
Desigur: fiind de sticla se poate steriliza termic intr-un cuptor, pe la 120oC ar fi de ajuns. Silicagelul la fel.
Atata doar ca la uscarea in exicator nu mai obti 25 g drojdie uscata cum am obtinut eu prin liofilizare. Insa intr-un flacon de 1,5-2mL cum am folosit eu pentru depozitarea drojdiei uscate, intra oricum doar vreo 0.3 g drojdie uscata (e foarte poroasa). Asa ca daca usuci 10 mL drojdie umeda, tot obti 2-3 g drojdie uscata, pe care o folosesti barimi pentru 8 viitoare sarje de bere (in urmatorii 4-5 ani).

Chiar facusem calculul cum ca (daca nu o contaminez) am sanse sa folosesc o drojdie recoltata dintr-o sticla de 12 lei timp de vreo 15-20 ani. Cum nu planuiesc sa folosesc mai mult de 2-3 tipuri de drojdie (am primit cumparate dintr-o tara cu apa calda 3 drojdii diferite Fermentis la pretul corect, cam jumatate fata de firma al carui link apare mai sus) ar insemna ca pentru a face bere, trebuie ca o data la vreo 5-6 ani sa-mi mai cumpar o sticla cu vreo 12 lei dintr-un sortiment de bere de la care am sanse mari sa capturez drojdia. Or in aceasta situatie, drojdia ma va costa catva leuti pe an.

Edited by ain, 22 December 2015 - 16:07.


#614
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 08.01.2008
Revin cu pareri despre berea dorita a fi "de Craciun". Va reamintesc ca a fost fermentata cu drojdia recuperata din sticla de Westmalle (sper ca nu le incurc, sunt sub influenta celor 9% ABV ale acestei beri). Mai exact am folosit drojdia Westmalle ramasa dupa o sarja de 5 litri de bere neagra, deci a fost suficienta pentru a devora zaharurile (malt, sirop candi si miere) necesare pentru concentratia asta de alcool. Prima data am incercat-o acum mai bine de o luna, cand inca nu era limpede in sticla fapt ce determina berea sa iasa din sticla asemena vinului spumant. La vremea aia inca se simtea aroma specifica drojdie, cea pe care eu am asociat-o cu cidrul de mere, aroma ce a fost prezenta si in primul starter al acestei drojdii.
Azi nu se mai simte, s-a amestecat frumos cu restul berii. Condimentele nici atat, trebuia cel putin sa dublez cantitatile pentru o aroma notabila in berea finala. La anul voi face o reteta similara cu mai mult condiment care va beneficia si de o perioada mai lunga de maturare. Se simte alcoolul destul de mult, spuma e multa dar nu persista. Poate maturarea prelungita ar mai remedia putin aceste probleme. Carbonatarea este foarte buna, in pahar se vad o multime de bule mici, cred ca ar fi posibil sa fie si mai mici, dar ma multumesc cu starea lor actuala.
Nu mai stiu ce malturi am folosit si mi-e lene sa mai caut acum, dar cu siguranta a fost preponderent Pilsner de la Buzau. Din cauza asta profilul aromatic maltului nu e foarte prezent in bautura. Nici nu ar fi foarte dorit intr-o bere condimentata (daca ar fi condimentata cum trebuie).
Amareala este atat cat trebuie, ma uit pe reteta si va zic valoarea IBU daca exista interes. E destul de amar cand "o iei in gura" :lol: dar nu persista mult dupa ce o ia pe gat in jos.
Aroma hameiului nu e nici ea foarte prezenta din acelasi motiv amintit mai sus, presupusa prezenta a condimentelor.

Cu toate aceste minusuri sunt de parere ca e o bere buna, dar care trebuie bauta cu masura. Cu modificari minore o pot considera o reteta buna.

Attached Files



#615
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 08.01.2008
Azi am testa si berea "belgiana" cu miere, parca o calculasem la vreo 8% ABV. E mult mai placuta decat cea cu condimente datorita aromei de hamei mai accentuata. Singura ei problema este sedimentul "bogat" din sticla. A fost prima bere cu concentratie mare de alcool asa ca nu am stiut, sau nu am luat in calcul nevoia unei fermentatii secundare. Berea a fost tulbure la imbuteliere iar acum am in unele sticle si un centimetru de sedimente. Daca vrea cineva reteta o pot cauta si o dau, sau o gaseste in postarile de asta-vara.
a
Inafara de o bere pe care am facut-o la inceputul aceste saptamani, de la bere berea de Craciun pana azi am mai facut o singura bere, acum aproape doua luni. Urma sa fie un saison, fermentat cu o drojdie recuperata dintr-o sticla de Saison Dupont, primita de la un prieten. Zic urma pentru ca acelasi prieten mi-a spus ca el practica fermentatia deschisa, asa ca am avut proasta inspiratie sa incerc si eu. In galeata din plastic, pentru miere, in care fermentez am pus mustul, starterul, si apoi doar o folie stretch pentru a nu permite prafului sa se aseze pe bere. Deci fara nici un capac si fara dop de fermentare.
Berea a fermentat in vreo 2 saptamani, chiar am gustat din mostra scoasa pentru masurarea densitatii si era o bere foarte buna. Si aici a aparut o problema, cum patesc, se pare, de fiecare data :lol: Fratelui meu i s-a stricat masina, si o data cu ea s-a spulberat si sansa mea de a putea aduce in Bucuresti sticle pentru imbuteliere. In asteptarea unei eventuale reparatii au trecut alte 2-3 saptamani peste berea mea buna acoperita cu folie, moment in care a inceput sa apara urmele unei fermentatii lactice (zic eu), astfel in doar cateva zile suprafata, pana atunci limpede, a fost acoperita cu o pelicula alba, similara cu cea de la muraturi, insotita si de un miros specific. E posibil sa fi fost vorba de o fermentatie acetica, nu stiu sa le diferentiez, e drept ca mirosea si a otet. Am impresia ca ambele sunt fenomene aerobe, deci poate nu s-ar fi intamplat daca aveam capac si berea era acoperita de o patura de CO2. E posibil de altfel sa fi fost chiar drojdia contaminata, nu exclud nimic. Cert e ca berea, dupa o luna si ceva de chinuri, a sfarsit aruncata la canal. Am gustat inainte sa o arunc, inca nu se acrise la gust, dar mirosul se schimbase in rau. Paguba nu a fost mare, cel mai scump este timpul investit in producerea si fermentarea ei. A fost prima si ultima data cand am folosit fermentatie deschisa.

#616
johnysibiu

johnysibiu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 718
  • Înscris: 07.04.2013
Interesanta experienta !

#617
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 08.01.2008
Aici avem berea facuta din mustul de la "stout", dar fermentat cu drojdia Westmalle. Se simte foarte bine caracterul drojdiei, acea umbra de cidru despre care am mai vorbit. Nu e o bere care merita repetata, de altfel au fost doar 4 litri, practic a fost un starter pentru a pregati drojdia folosita la berea cu condimente.

Cu asta inchei reviewurile (daca pot sa le zic asa) pentru berile facute anul asta. 2015 a fost anul cu cea mai multa bere din 2012 de cand fac asta, bere rezultata in urma unor experimente foarte interesante. Sper ca anul viitor sa fie cel putin la fel de activ din punctul asta de vedere. Poate terminam si echipamentul electric, atunci o sa am despre ce scrie :D
La multi ani!

Attached File  2015-12-29 10.46.52.jpg   581.56K   16 downloads

Attached File  2015-12-29 10.47.06.jpg   417.5K   15 downloads

Attached File  2015-12-29 10.47.24.jpg   335.44K   14 downloads

#618
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 08.01.2008
Prima postare pe anul asta vine cu cateva poze cu niste malt caramel pe care l-am facut acum cateva zile. In mod normal nu as fi postat, dar de data aceasta l-am caramelizat pana la nivelul maltului CaraAroma de la Weyermann. Am un kilogram cumparat de mai bine de jumatate de an din care nu am folosit nici jumatate, asa ca mi-am permis sa fac un mic experiment.
Maltul de baza a fost lasat la inmuiat in apa rece peste noapte, sa zicem vreo 14-15 ore. Apoi a fost scurs de surplusul de apa, pus intr-o cratita, acoperita cu folie de aluminiu si bagata in cuptorul incalzit pana aproape de 70°C unde a stat linistit cel putin vreo 3 ore. Dupa asta am gustat cateva boabe si erau dulci, semn ca enzimele au lucrat din plic in interiorul boabelor. Pentru ca era foarte tarziu nu m-am apucat sa il usuc imediat, ar fi trebuit sa stau toata noapte treaza sa pazesc cuptorul. L-am lasat pana dimineata cand am intins maltul inca umed in tava si l-am dat la cuptor, de data asta la temperatura mai mare, nu am masurat, dar cred ca pana in 100°C pana s-a uscat putin apoi am marit temperatura pentru a produce caramelizarea zaharurilor. Nu am mai tinut cont cat a durat si ce temperaturi am folosit, deci va fi greu sa repet.
Cand m-am hotarat eu ca e destul de caramelizat (gustand - am tintit un malt suficient de caramelizat pentru a oferi corpolenta si culoare unor viitoare beri IPA) l-am scos din cuptor si mi-a dat seama ca seamana foarte mult cu CaraAroma. Astfel, azi am macinat cate 40 grame din fiecare malt si l-am infuzat cu cate 200 ml de apa la 65°C. Rezultatele le puteti vedea in poze, in paharul cu scris verde e maltul facut de mine, in cel cu scris rosu e cel comercial. Exista o diferenta de culoare in sensul ca cel cumparat e mai inchis la culoare, dar mirosul e acelasi la ambele, cat si gustul. E gust de zahar ars, caramel.

Attached File  DSCN2163.JPG   252.45K   2 downloads

Attached File  DSCN2164.JPG   232.71K   3 downloads

Attached File  DSCN2165.JPG   299.88K   6 downloads

Attached Files



#619
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 08.01.2008
L-am si pus la treaba. Am folosit 500 grame de malt caramel si 4500 grame de Pilsner. Se poate observa ce efect are asupra culorii mustului.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/GTEl3RtpNkc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#620
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 08.01.2008
Zilele astea am conversat pe email cu directorul executiv al Soufflet Malt Buzau. Am aflat ca ei fabrica doar malt Pilsner iar cea mai apropiata fabrica care face si malturi speciale este in Cehia. El si-a intrebat colegii de acolo ce malturi speciale fac pe langa Pilsner, si ce preturi au. Astea sunt preturile:
"1.   Vienna malt, colour 7 – 12 EBC     417 EUR/t
2.   Munich malt, colour 15 – 25 EBC   420 EUR/t
3.   Caramel malt, colour 90 – 130 EBC     556 EUR/t
4.   Caramel malt dark, colour 300 – 450 EBC   564 EUR/t
5.   Chocolate malt/Black malt, colour 900 – 1500 EBC.     647 EUR/t
La care se adauga transportul : Cehia -Buzau : 290 euro/500 kg"

Pretul maltului se invarte tot in jurul valorii de 2 lei/kg cat e la Buzau, dar se adauga si costul transportului din Cehia pana in Romania. In total ar ajunge pe la 4.5-5.5 lei/kg in functie de tip. Nu e la fel de ieftin ca Pilsnerul buzoian, dar nici la fel de scump ca malturile germane care se vand la noi. Eu as plati atat pentru un malt facut de profesionisti stiind ca scap de prajitul maltului prin cuptorul aragazului. Daca ne strangem cativa ca sa comandam cateva sute de kilograme eu ma bag.
Sper sa nu se creada ca sunt vreun soi de distribuitor al lor :lol: textul de mai sus e copiat direct din mailul de la ei. Nu castig nimic din vreo eventuala comanda de malt.

#621
r_murphy

r_murphy

    ANTENIST SPALAT PE CREIER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,125
  • Înscris: 30.04.2007
mai nene, VA INVIDIEZ!!!
beui de la cineva care primise de la altcineva niste BERE facuta in casa, are un kit care se gaseste pe net si face transe de cite 30 l.
nu cunosc reteta, nu cunosc amanunte, tot ce pot sa spun este ca tot ce am baut pina acum, pe linga aia este pishwasser ...
va invidiez!

#622
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 08.01.2008
Nu trebuie sa ne invidiezi, poti fi ca noi :))
Daca ti-a placut berea din kit cu siguranta o sa iti placa si o bere facuta bine din malt si hamei.

#623
vasilemet

vasilemet

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,459
  • Înscris: 05.10.2009
Multe retete, dar cel mai important ramane sa obtinem o  bere sanatoasa.
Nu-miplac cei ce vb mult si nu posteaza o reteta cap-coada.
Incerc eu acesta.Reteta de bere pe care o facea Tata (si cu mine)
1. 8 l apa si o oala cu apa clocotita alaturi (pt completare)…………………………
2. 1 cana hamei……………………………
3. ½ kg de malt prajit………………………
4. ½ kg porumb……………………………
5. Pelin  -  3 degete..............................
  
  
Se fierbe timp de 2 h cele de mai sus si se completeaza cu apa calda cand scade.
    Se lasa sa se raceasca- aprox 2 h –
    Se strecoara prin tifon in intr-un borcan mare
    Se lasa la limpezit 1/2 zi
    Se trage lichidul in alt borcan (recipient de sticla preferabil)
    Se adauga drojdie cat o nuca mica (25 g ), 6 pastile de zaharina si ½ kg zahar si se amesteca.
   Se lasa sa fermenteze luand spuma, timp de 48 h
   Se trage in sticle (cu furtunul) lasand un spatiu gol de 4-5 cm, se astupa, se leaga dopul (fiert in prelabil) cu sfoara sa nu fie aruncat
Sticlele trebuiesc depozitate culcat (dopul sa fie umezit de lichidul din sticla) timp de 6-10 zile dupa care poate fi consumata berea.

#624
ain

ain

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,458
  • Înscris: 03.11.2006
Nu vreau sa fiu rau, dar aia nu e reteta de bere. Citisem undeva ca prin Bucovina se prepara traditional o bautura dupa retete de acest tip, dar legatura acestei bauturi cu berea e foarte greu de sesizat.

#625
ain

ain

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,458
  • Înscris: 03.11.2006
Cum vremea astazi a fost superba (16oC) am indraznit sa fac prima sarja de bere din anul acesta (banuiesc ca in total vor fi vreo 6-7).
Pentru prima data am facut lager.
2.4 kg malt pal
1.2 kg malt Vienna
drojdie saflager s-23
120 g hamei indigen (90 min)
60 g hamei indigen (5min)
planuiesc sa utilizez rezerva de cascade pentru dry-hoping.
27 l apa pentru aprox. 21 l must de bere

Pasii de brasaj au fost asa: 50oC 1h, 55oC 1/2h, 63oC 2h. Fara mash-out.
Fierbere 90 minute. Racire la 26oC, adaugat drojdia hidratata (in apa calduta) timp de 2h.
Randamentul de brasaj 75% (putin cam mic, insa maltul vienna nu prea are enzime - nu strica sa fi stat mai mult la 63oC).
Acum sta la 15oC pana porneste fermentatia. Dupa care o voi muta pe la 9-12oC. Va sta la fermentatia primara 2-3 saptamani, dupa care diacetyl-rest (1zi pe la 17-18oC), separata drojdia prin transvazare intr-un nou vas, si fermentatie secundara cat mai aproape de 9oC.
Poze cand voi avea la ce.

Urmatoarea sarja va fi sigur tot un lager (sa refolosesc drojdia). Poate va fi brun. Daca nu, va fi tot chihlimbariu deschis.

Edited by ain, 15 February 2016 - 22:23.


#626
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 08.01.2008

View Postvasilemet, on 06 februarie 2016 - 19:19, said:

Nu-miplac cei ce vb mult si nu posteaza o reteta cap-coada.
Incerc eu acesta.Reteta de bere pe care o facea Tata (si cu mine)
Retete nu prea postam pentru ca, de obicei, folosim ingrediente "improvizate", a se citi malt facut in casa sau prajit in casa, hamei cules din pom, etc. Oricum nu i-ar iesi nimanui reteta la fel ca celui care a facut-o initial. De vrei, retete de bere sunt cu sutele pe internet. Reteta asta tinde mai mult spre braga cu hamei decat spre bere. Nu zic ca n-o fi buna, dar daca as face-o n-as folosi pelin. E prea aspru.

#627
vasilemet

vasilemet

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,459
  • Înscris: 05.10.2009
Eu am facut bere cu aceasta reteta , banuiesc ca unii nici nu erau nascuti in aceea perioada. Chiar era buna, la vremea aceea cand se bea bere "adevarata", nu  ce se gaseste acum pe piata.
Nu doresc sa impun, sa deranjez pe cineva, eu am amintit o reteta ce mi-a placut.
Spre stiinta, am baut destule sortimente, dar cea amintita, chiar mi-a placut.

#628
ain

ain

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,458
  • Înscris: 03.11.2006
Nu cred ca ar avea cineva vreo obiectie asupra postarilor tale. Eu, oricum, in niciun caz. Insa in mod obisnuit se numeste bere o bautura obtinuta prin fermentarea zaharurilor obtinute prin brasajul maltului. Chimic vorbind, moleculele de amidon (un polizaharid) din malt sunt rupte in fragmente mici (uzual maltoza) care mai apoi sunt fermentate. In reteta ta fermenteaza practic doar zaharul tos, deoarece brasajul are nevoie de enzime care sunt denaturate (distruse) prin incalzire peste 75oC.
O problema a retetei tale e o anumita amareala-astringenta rezultata in urma dizolvarii taninilor din cojile boabelor de malt/cereale (la temperaturi mai mari ca 78oC). Daca vei citi retetele de pe acest topic, vei vedea in etapa de fierbere nu mai ai malt/cereale tocmai pentru a preintampina dizolvarea taninilor.
Cam acestea-s problemele majore.
Nu cred ca ai dreptate in privinta berilor contemporane. Avem acum de ales intre beri de 2.5 lei/petul de 2 L si 40 lei sticla de 33cL. Sunt sigur ca orice gust poate fi satisfacut..

Edited by ain, 16 February 2016 - 22:16.


#629
b42kef

b42kef

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 658
  • Înscris: 18.01.2011

View Postvasilemet, on 16 februarie 2016 - 19:47, said:

Eu am facut bere cu aceasta reteta , banuiesc ca unii nici nu erau nascuti in aceea perioada. Chiar era buna, la vremea aceea cand se bea bere "adevarata", nu  ce se gaseste acum pe piata.
Nu doresc sa impun, sa deranjez pe cineva, eu am amintit o reteta ce mi-a placut.
Spre stiinta, am baut destule sortimente, dar cea amintita, chiar mi-a placut.
Dacă ești din București, hai să ne intalnim și îți aduc și o bere ;)

#630
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,110
  • Înscris: 04.03.2014
Salutare,

Folosind fermentatorul de tip conic, cel in care drojdiile se pot scoate pe jos, berea ramane in el pe tot parcursul, de la must pana la imbuteliere?

Am vazut un fermentator conic cu sistem de racire/incalzire inncorporat, aflu zilele urmatoare cat costa.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate