Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Bere facuta acasa?

  • Please log in to reply
1967 replies to this topic

#1
mviorel

mviorel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 824
  • Înscris: 29.06.2009
Am vazut de curand ca romanasul nostru se pune pe facut bere pe acasa, aparatul costa cica 60 euroi si compozitia pentru bere 70 lei si la final cica iese 1L bere=3.5 Lei. Astept pareri sau poate cineva are deja asa ceva si sa ne spun de unde se poate cumpara sau daca merita., ce gust are  :puke:  etc. :worthy:

#2
Salilik

Salilik

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 469
  • Înscris: 11.01.2009
din cateva search-uri pe google am gasit si eu un articol despre berea facuta acasa

#3
alalaltu

alalaltu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,837
  • Înscris: 30.10.2006
Mhm. M-am uitat si eu pe net. Raspunsul? Mai bine mergi sa-ti cumperi un "Noroc" de la chiosc. Sau cea mai proasta bere din RO. Bere nu faci "in buzunar". Si nici cu "chinezariile" alea.

Edited by alalaltu, 28 July 2010 - 03:14.


#4
iordake_nl

iordake_nl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 766
  • Înscris: 06.06.2009

View Postmviorel, on 27th July 2010, 23:35, said:

Am vazut de curand ca romanasul nostru se pune pe facut bere pe acasa, aparatul costa cica 60 euroi si compozitia pentru bere 70 lei si la final cica iese 1L bere=3.5 Lei. Astept pareri sau poate cineva are deja asa ceva si sa ne spun de unde se poate cumpara sau daca merita., ce gust are  :puke:  etc. :worthy:

Fa singur un calcul aritmetic si vezi daca merita.

#5
End-L-user

End-L-user

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,756
  • Înscris: 30.01.2008
Pe eBay (.de si .be in special) sunt multe seturi de bere (si hidromel) pentru acasa, pentru toate buzunarele.

#6
mviorel

mviorel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 824
  • Înscris: 29.06.2009
Ii clar ca eu nu as investii in asa ceva dar ii o chestie misto cand nu ai ce face acasa si cu banii zic eu, sa astepti o luna parca pentru 20L de bere mai bine de pocaiesti. Pt hobby ii misto daca ai si un cazan de tuica :)) sa stingi berea bauta.
M-am gandit ca avem tare user care are asa ceva acasa...

#7
Caiafa

Caiafa

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 23
  • Înscris: 05.04.2008
Eu am făcut câteva batchuri din kiturile care se găsesc pe internet și iese o bere foarte bună, mai ales dacă alegi un kit de calitate (Brewferm, Muntos, Coopers).
Kiturile practic te ajută să începi cu făcutul de bere acasă. Odată ce capeți un pic de experiență poți să începi să faci bere din extract de malț sau chiar malț, însă îți trebuie mai multe ustensile și durează sensibil mai mult procesul de preparare.

Partea bună este că absolut toate berile pe care le-am făcut până acum (5 kituri) sunt peste orice bere de producție românească de pe piață.
Cu puțină atenție poți să obții bere care în magazin e de la 4lei sticla de 0.33 în sus la probabil o treime din preț.

Kiturile sunt scumpe, în schimb malțul e ieftin, dar mai complicat de utilizat. Oricum, este foarte ușor să faci 20-30l pe săptămână fară prea mare efort.

Adevărata problemă în România este că nu este aproape nimeni care face treaba asta și are experiență, iar ca să faci rost de toate cele necesare pentru beri mai speciale, trebuie să comanzi din afară.
[ http://farm5.static.flickr.com/4118/4922636993_dbbbe3c193_z.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#8
ghebos

ghebos

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 527
  • Înscris: 14.10.2007

View PostCaiafa, on 24th August 2010, 13:37, said:

Eu am făcut câteva batchuri din kiturile care se găsesc pe internet și iese o bere foarte bună, mai ales dacă alegi un kit de calitate (Brewferm, Muntos, Coopers).
Kiturile practic te ajută să începi cu făcutul de bere acasă. Odată ce capeți un pic de experiență poți să începi să faci bere din extract de malț sau chiar malț, însă îți trebuie mai multe ustensile și durează sensibil mai mult procesul de preparare.

Partea bună este că absolut toate berile pe care le-am făcut până acum (5 kituri) sunt peste orice bere de producție românească de pe piață.
Cu puțină atenție poți să obții bere care în magazin e de la 4lei sticla de 0.33 în sus la probabil o treime din preț.

Kiturile sunt scumpe, în schimb malțul e ieftin, dar mai complicat de utilizat. Oricum, este foarte ușor să faci 20-30l pe săptămână fară prea mare efort.

Adevărata problemă în România este că nu este aproape nimeni care face treaba asta și are experiență, iar ca să faci rost de toate cele necesare pentru beri mai speciale, trebuie să comanzi din afară.
[ http://farm5.static.flickr.com/4118/4922636993_dbbbe3c193_z.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Tocmai căutam ceva interesant pe tema asta în largul internetului dar n-am văzut că era cât se poate de aproape: forumul softpedia. Mă bucur că ai trezit din somn acest topic și sper să participe cât mai mulți.

Toți oamenii sunt comozi, preferă să cumpere de la chioșc. Aici nu-i vorba de economie, sărăcie sau alte motive, ci pur și simplu PASIUNE, HOBBY, adică la sfârșit ai satisfacția lucrului bun făcut de tine. Și bei cu mai mult drag și mândrie ceea ce ști că ai făcut numai tu și ști ce ai pus la ea.

cu kituri n-am încercat dar să-ți spun un lucru Caiafa, malțul este defapt un extract, adică orzul încolțit care ulterior a fost supus uscării la temperaturi care să nu depășească 50 de grade C pentru a nu distruge amilaza, apoi prin măcinare se ajunge la ceea ce este defapt extractul sau malțul de orz. La final boabele încolțite și uscate trebuie să aibe aceeași greutate cu cea dinaintea încolțirii.

Malțul se poate adăuga singur în apa fierbinte sau împreună cu alte grâne pentru descompunerea amidonului până la stadiul de maltoză. Se folosesc 4.5l apă pentru fiecare kg de grâne, iar reacția enzimatică trebuie să aibe loc la temperaturi ideale de 63-65 de grade pentru 1.5 ore. Eu prefer să fac o încălzire treptată a amestecului pentru a atinge toate temperaturile favorabile diferitelor tipuri de amilaze (alfa, beta, gama). După strecurare se obține un sirop care se sterilizează prin fierbere, se adaugă hamei și se lasă la răcit sub 30*C după care se pune în damigeană, se adaugă drojdie și se lasă la fermentat. După perioada de fermentare se decantează cu grijă și se se mai lasă să fermenteze (de data asta mult mai lent). Ulima fază este îmbutelierea și carbonarea. Se pune în sticle cu puțin zahăr, drojdiile când găsesc zahăr încep să-l descompună în disperarea după oxigen însă bioxidul de carbon degajat nu mai are unde să iasă datorită capsei ermetice și astfel se formează carbonarea prin dizolvarea CO2-ului în lichid și formarea de acid carbonic.

Am văzut mai multe rețete, unele mai bune, altele mai slabe, eu însă aș prefera să folosesc doar 4 ingrediente: apă, malț de orz, hamei și drojdie. La ce găsim pe piața noastră sunt slabe șanse să obținem ceva la standarde aproape de cele comerciale iar kiturile de pe net mi se par destul de scumpe și greu accesibile.

O variantă la îndemână ar fi berea 100% din malț de grâu. Personal n-am gustat bere de grâu dar distilat din bere de grâu am făcut și a ieșit ok. Problema este găsirea hameiul care este un conservant natural ce dă acel gust ușor amar berii iar fără el nu știu dacă băutura s-ar mai putea numi bere. Dacă cineva dintre voi găsiți hamei pe undeva, da-ți-ne și nouă de știre. Aceeași problemă și cu orzul germinabil. Nu se găsește, probabil tot interese comerciale, să nu fie la îndemâna oricui să-și facă bere în casă, iar companiile de bere să încaseze profituri cât mai mari. Orzul comercial defapt se găsește sub 2 forme: tratat prin iradiere și sub formă de fulgi pentru a nu putea fi încolțit, sau deja încolțit și la preț uriaș pentru a nu conveni nimănui să cumpere în cantități mari. Deci singura variantă pe care eu o văd este berea de grâu care este un produs acceptabil după părerea mea

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/JF6FkLqmqUk?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] asta mi s-a părut un filmuleț interesant despre berea din grâu

Aici un nene arată pe larg etapele de obținere a berii în casă.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/sAJKWCdaPq4?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/-uIfoTbaHaY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/CHrAkcSOi5w?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/8hfd7p4r_RQ?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#9
Caiafa

Caiafa

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 23
  • Înscris: 05.04.2008
De fapt extractul de malț este un praf obținut prin deshidratarea lichidului obținut prin fierbere; practic nu mai are amidon, are zaharuri fermentabile.
Pentru prepararea berii există mai multe rețete, în funcție de ce vrei să obții și cantitățile nu sunt bătute în cuie.

Malț poți luat de aici, ca și alte produse necesare preparării berii http://www.brouwland.com/en/

#10
Jupanu2009

Jupanu2009

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 08.07.2009
Treptat-treptat, incepe sa prinda radacini aceasta practica si in Romania.
Dar, marele dezavantaj al romanilor este ca suntem prea comozi, nu mai avem timp pentru hobby-uri si nici nu ne mai face placere - alergatul dupa bani este principalul nostru obiectiv in viata. In fine, fiecare alege cum sa traiasca.
In Europa occidentala, in SUA, Australia, etc, oamenii isi fac bere acasa din placerea de a bea o bere deosebita, facuta de manutza lor, pe care nu o pot cumpara de la market. Cine intreaba de pret mai intai, nu are ce cauta in "tagma" berarilor amatori. E ca si cum un mare impatimit de navomodelism intreaba mai intai cat costa un kit de nava, inainte de a vedea cum ar trebui sa arate produsul finit. Parerea mea ca elementul principal al unui hobby nu este pretul ci mandria ca ai reusit sa faci ceva. Asta ca raspuns al celor care spun ca facutul berii in casa este destul de scump. Unora asa le va parea.
Am mers destul de mult pe afara si am intalnit berari amatori foarte inimosi, pe care nu-i mai puteai opri din vorbit daca deschideai discutia despre asa ceva.
Mai sus am citit comentariul cuiva care spunea ca mai degraba isi cumpara o bere NOROC decat sa stea sa isi faca bere. Am povestit unor belgieni ca noi avem bere la PET si s-au crucit, nici nu au vrut sa ma creada in prima faza. Aspectul trist este ca desi ne consideram "deasupra" multor natii (cred ca doar prin smecherie) nu suntem deloc educati in spiritul de a consuma calitativ si nu cantitativ.
Ma opresc aici pentru ca posibil sa nu fi fost pe placul unora de pe forum, dar imi asum acest risc.
Pentru cei ce doresc sa stie mai multe despre facut bere acasa, puteti arunca un ochi aici Cum faci bere acasa in 12 pasi.
Tot aici veti gasi si ingredientele necesare precum si echipamentele.

Va salut, cu stima.

#11
e_bulu

e_bulu

    parabulum

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,352
  • Înscris: 29.12.2009
Nu stiu altii cum sunt dar eu cand ma gandesc la berea facuta din kit (luat din UK in '99), zambesc. Zambeam si atunci (dupa o pinta de bere).

#12
bere-naturala

bere-naturala

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 16.01.2012
salutare tuturor ,
referitor la maltul din orz , eu il fac singur acasa , procedeul nu este deloc complicat ,
singura problema este procurarea materiei prime si apoi , incoltirea , uscarea si eliminarea radicelelor.
am invatat asta prin practica si multa practica , am stricat multe beri pana am reusit , cat despre hamei , cumparati de la magazine ceai de conuri de hamei - Plafar sunt cele mai bune , drojdie din comert si mult succes.

#13
ghebos

ghebos

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 527
  • Înscris: 14.10.2007
De unde iei orz și la ce preț?

#14
neamanole

neamanole

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 840
  • Înscris: 12.01.2014

View Postghebos, on 18 ianuarie 2012 - 23:17, said:

De unde iei orz şi la ce preţ?
Din târgurile de cereale.in ploiesti de ex e un targ saptamanal de cereale, cherestea etc, acolo am vazut orz

#15
ain

ain

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,456
  • Înscris: 03.11.2006
Cine vrea sa-si faca bere acasa fara sa-i imbogateasca pe negustorii de malt si kituri, isi poate prepara maltul ca aici:

https://byo.com/stor...e-your-own-malt

Daca cumperi orzul la 1-1.2 lei/kg, maltul iti va iesi pe la 1.3-1.5 lei/kg.

In primavara, cand m-am apucat de facut bere (dupa reteta din link) am facut-o cu ce aveam prin casa plus o investitie de 20 lei (ceva furtunuri). Pretul materiilor prime (mai putin hameiul pe care nu l-am cumparat) si energiei a fost cam de 3-4 lei/ sarja de 9 litrii (cat faceam atunci). Intre timp, pentru a putea trece la sarje mai mari (22-23 litrii) am mai investit vreo 200 ron (oala de 30l, cutie frigorifica de 25l pentru "mash tun", damigeana de 25, galeti) , iar materiile prime aduc berea in jurul la 20 bani/sticla de jumatate de litru.
Deocamdata folosesc drojdie de panificatie si hamei din flora spontana, dar chiar si asa sunt multumit de produs. Din aproximativ 10 sarje mici, de vreo 9 litrii, si doua mari de vreo 22-23l, o singura data berea a prins o idee de acreala, dar bauta in ritm alert (noroc ca era vara) a putut fi consumata.
Daca vrea cineva sa porneasca ii trebuie o oala mare (minim emailata) o serpentina de racire (spirala din teava de cupru de minim vreo 5 m) si o damigeana. Restul se poate improviza.
Daca sunt doritori, pot da informatii suplimentare si linkuri, insa va invit sa va uitati pe youtube la o multime de filmulete facute, multe foarte explicite, cautand dupa "all grain" si "brew-in-a-bag".

PS: bag de sema ca nu merge linkul. Googaliti "Become a maltser to take your homebrew one step closer to 100 percent homemade." si primul link e cel bun.

Edited by ain, 14 December 2014 - 01:04.


#16
neamanole

neamanole

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 840
  • Înscris: 12.01.2014
Acum cativa ani am facut bere cu malt facut de mine. A iesit mult prea amara, si mie imi place berea amara,  am gresit pe undeva, nici nu am mai incercat, acum vreau sa incerc iar, mai bine documentat, daca am nelamuriri o sa intreb aici, sunt sigur ca prin amabilitatea dvs voi afla toate raspunsurilePosted Image   Poate sunt mai multi interesati de subiect. Traiasca berea

#17
ain

ain

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,456
  • Înscris: 03.11.2006
De regula, amareala are doua surse: hameiul (care pentru a creea amareala se introduce la inceputul fierberii mustului de bere) si taninii. Eventual orzul folosit la germinare care are un procent ridicat de boabe stricate.
Daca sursa de amareala e hameiul, atunci solutia e simpla: trebuie folosit mai putin.
Daca e taninul, atunci e o problema de control al temperaturii. In mod normal, taninii nu au ce cauta in compozitia mustului de bere iar dizolvarea lor din cojile maltului e posibila doar la temperaturi de peste 80 grade. De accea, la obtinerea mustului de bere nu trebuie sa ne apropiem de aceasta temperatura, procesul decurgand fie intre 63-66 grade (zona in care sunt active beta-amilazele) sau 70-72 grade (zona in care sunt active alfa-amilazele). Chiar si atunci cand se doreste distrugerea enzimelor prin ridicarea temperaturii (mash out in engleza) nu se depastste 76-78 de grade tocmai pentru a nu dizolva taninul din coaja bobului de cereala.

#18
neamanole

neamanole

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 840
  • Înscris: 12.01.2014
Cred ca din cele doua cazuri, taninii au fost de vina in cazul meu. Acum ma gândeam sa incerc iar, dar  sa incep cu un kit gata preparat, sa mai invat cate ceva, dupa care sa reincerc cu malt.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate