Chirurgia spinală minim invazivă
Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical. Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale. www.neurohope.ro |
Bere facuta acasa?
Last Updated: Nov 29 2022 20:36, Started by
mviorel
, Jul 27 2010 23:35
·
0
#1963
Posted 25 May 2022 - 21:26
Quote verifca ca temperatura apei fierbinti cu care speli sa nu depaseasca 80oC Poti sa-mi explici te rog care-i diferenta dintre contactul mustului fierbinte cu aerul si oxigenatul mustului rece pt drojdie? |
#1964
Posted 26 May 2022 - 08:18
Taninii se dizolva daca ai una din urmatoarele situatii: temp mai mare ca 80oC, pH mai mare ca 6, densitatea mai mica ca 1.01. Deoarece tu folosesti foarte putina apa de spalare e foarte putin probabil sa ai probleme cu conditiile 2 si 3. Mare grija insa la conditia 1. Eu, dimpotriva, folosesc cam 40-45% din apa totala pentru spalat. Spal in mai multe etape, 4-6 si am grija sa acidulez apa de spalare la ultimile 2 etape si sa verific densitatea finala sa nu fie niciodata sub valoarea indicata.
In principiu oxigenul ar fi bine sa lipseasca in toate fazele, pentru ca oxideaza - mai repede sau mai incet, depinde de temperatura - multi din compusii aromatici alterand sau estompand aromele. La stilurile de bere unde se doreste sa pastrarea mirosului de malt proaspat macinat se merge in extrem iar toate operatiile de brasaj se fac in atmosfera de CO2 astfel incat sa nu avem contact cu oxigenul. Din nefericire, oxigenul este necesar pentru inmultirea drojdiilor. Iar daca tot trebuie sa-l introducem in sistem, o facem atunci cand impactul asupra mustului e minim, adica la cea mai joasa temperatura posibila. Ca sa-ti faci o idee asumpra modului in care temperatura influenteaza viteza proceselor biochimice din organism, la cresterea cu 10oC viteza creste de 2-3 ori. In cazul altor procese chimicce, cresterea e intr-un domeniu mai larg. Asa ca este foarte mare diferenta intre ce se intampla la 25oC si ce se intampla la 80 sau 100oC, viteza putand fi de mii de ori mai mare la 100oC. |
#1965
Posted 26 May 2022 - 21:46
Multumesc pentru explicatii!
Data viitoare o sa fiu ma atent la temperatura apei de spalare, la oxigenare si eventual incerc si cu apa de put. |
#1966
Posted 27 May 2022 - 07:43
#1967
Posted 20 November 2022 - 17:24
ain, on 26 mai 2022 - 08:18, said:
Taninii se dizolva daca ai una din urmatoarele situatii: temp mai mare ca 80oC, pH mai mare ca 6, densitatea mai mica ca 1.01. Deoarece tu folosesti foarte putina apa de spalare e foarte putin probabil sa ai probleme cu conditiile 2 si 3. Mare grija insa la conditia 1. Eu, dimpotriva, folosesc cam 40-45% din apa totala pentru spalat. Spal in mai multe etape, 4-6 si am grija sa acidulez apa de spalare la ultimile 2 etape si sa verific densitatea finala sa nu fie niciodata sub valoarea indicata. In principiu oxigenul ar fi bine sa lipseasca in toate fazele, pentru ca oxideaza - mai repede sau mai incet, depinde de temperatura - multi din compusii aromatici alterand sau estompand aromele. La stilurile de bere unde se doreste sa pastrarea mirosului de malt proaspat macinat se merge in extrem iar toate operatiile de brasaj se fac in atmosfera de CO2 astfel incat sa nu avem contact cu oxigenul. Din nefericire, oxigenul este necesar pentru inmultirea drojdiilor. Iar daca tot trebuie sa-l introducem in sistem, o facem atunci cand impactul asupra mustului e minim, adica la cea mai joasa temperatura posibila. Ca sa-ti faci o idee asumpra modului in care temperatura influenteaza viteza proceselor biochimice din organism, la cresterea cu 10oC viteza creste de 2-3 ori. In cazul altor procese chimicce, cresterea e intr-un domeniu mai larg. Asa ca este foarte mare diferenta intre ce se intampla la 25oC si ce se intampla la 80 sau 100oC, viteza putand fi de mii de ori mai mare la 100oC. Sa nu ai PH mai mare de 5.8. Ai prea multe etape de sparge, 2-3 sunt suficiente, ideea e sa ai vascozitatea mai mica ca sa speli cum trebuie si asta se face pe la 78, ca sa nu extragi tanini dupa cum ziceai. Ca spuneai de oxidare, unii ai scos malturi nullLOX, din pacate doar pilsner. Edited by Zombie13, 20 November 2022 - 17:36. |
#1968
Posted 29 November 2022 - 20:36
Zombie13, on 20 noiembrie 2022 - 17:24, said:
Sa nu ai PH mai mare de 5.8. The pH of the sparge runoff should be below pH 6. Higher pH couples with too high sparge water temperatures to extract tannins, silicates, and other undesirable compounds from the grain, which create astringent off- flavors and cloudy, hazy beer. Too high pH should not be a problem because the sparge water will mix with the mash and its pH will naturally be lowered. However, if your water supply is highly alkaline and you treated it by boiling to precipitate out calcium and carbonates for the mash, you should do the same to the sparge water. Sursa: https://byo.com/arti...udy, hazy beer. S-a schimbat ceva intre timp? Zombie13, on 20 noiembrie 2022 - 17:24, said:
Ai prea multe etape de sparge, 2-3 sunt suficiente, Ca sa spui ca folosind X litri de apa de sparare, Y etape ajung, ai un singur criteriu de apreciere: densitatea finala a mustului. Daca ai ajuns la 1.01 folosind mai putina apa de spalare, inseamna ca ai folosit prea multe etape. Ai folosit cei X litri si ai o densitate mai mare, atunci ai pierder de randament din cauza spalarii incomplete, pierderi pe care le poti elimina/reduce folosind mai multe etape. Nu esti, prin urmare, in masura sa apreciezi de cate etape am eu nevoie. Daca chiar esti interesat, am prezentat un model matematic cu care poti face un calcul de diferenta intre acelas volum de apa de spalare impartit in mai multe sau mai putine etape. Daca ai acces la Microcalc Origin pot pune la dispozitie fisierul cu implementarea. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users