Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
RPL2021: Instructiuni auto-recenzare

Info Coronavirus/Vaccin vs. Fake News

Ajutor pentru refugiatii ucraineni

RCA dublat
 Poziție maxima .

Montaj plafoniera baie

Flicker ecran laptop

recomandare stomatolog (implant) ...
 Șomaj retroactiv

Caut vila/pensiune pentru majorat

Probleme amplificator

Copa paulino alcantara (Filipine)
 Toyota C-HR este sau nu pentru of...

One Number - Vodafone

Panou plan care curge

Formatare conditionata tabel exce...
 

Info, Probleme centrale Protherm

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
1010 replies to this topic

#973
Cursivefaint

Cursivefaint

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 27.11.2021
Salut,

Se da o centrala Lynx24 cu celebra eroare F04 astfel:

Pe încălzire pornește prima data după câteva incercari(se aude cum "cupleaza" da drumul la flacăra apoi se oprește iar...face asa de 3-4 ori la rand și pe urma pornește incalzirea).
Încălzește pana la temperatura setata pe ea(eu o țin pe la 62-64 de grade) si apoi nu mai pornește în cazul în care nu a ajuns la temperatura ambientala setata.
Încerca de câteva ori și afișează F04.

Dacă o lași un timp apoi poți sa o pornești după reset din nou.

Pe apa calda cam la fel cu mențiunea ca aici pare ca pleacă încălzirea se aude un țăcănit ca de releu sa zic asa, ventilatorul rămâne în funcțiune dar flacăra nu pornește, nu mai apare nici o eroare nimic, doar dacă încerc sa pornesc de mai multe ori centrala(adica inchidere/deschidere robinet apa calda).

A fost un băiat de la un service, am înlocuit inițial electrozi(ca sigur de aici este..zise el) dar bineînțeles ca nu sa rezolvat problema. A rămas ca poate e vana de gaz sau poate placa..când când văzut ca nu ii da de cap dus a fost(nici banii pe manopera nu i-a mai luat).

Asa ca întrebarea este: Sa înlocuiesc placa? Am găsit pe net placi dar am zis ca poate cineva care a mai întâlnit acest defect are un sfat mai concret.

Mulțumesc,

#974
adrianojupanu

adrianojupanu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 12.03.2008
Va salut baieti , am si eu o centrala electrica Protherm Ray21 V14, ca si colegii de mai sus aveam probleme cu eroarea F. 075 , am tensiunea foarte proasta in zona, acum am o alta problema , decuplat toate mufele de pe placa lasand doar mufa de alimentare sa vad pe unde se alimenteaza ,(vroiam ca doar pe alimentarea placii sa pun un stabilizator de tensiune cu AVR) , acum nu mai scap de eroarea F.181(depistat contactor complet sudat), am verificat contactorii si toate releele, am verificat , nu da nimic rezistenta la sasiul centralei , eroarea aprins-o cand am testat fara mufe , nu reusesc sa intru in meniu de service sa resetez erorile , am gasit ceva la D94 , dar in manual zice (Meniul de diagnoză se află la nivelul pentru specialişti şi este accesibil numai după introducerea unei parole.), am gasit la D94 (Ştergerea memoriei de erori 0 = nu 1 = da) , trec cu + in da dar nu se salveaza deoarece nu am parola bagata , aveti idee careva de aceasta parola , multumesc.

#975
reborn_21

reborn_21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 358
  • Înscris: 24.11.2021
Incearca la D 96
La F180 (releu sudat) zice ca un eventual blocaj poate fi anulat prin aducerea la setarile din fabrica, D 96

#976
servoman

servoman

    Doua lucruri sunt infinite: universul si prostia umana si totusi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,435
  • Înscris: 07.09.2008
In afara de contactorul principal care trebuie sa cupleze cele 3 faze, se mai sudeaza si releele de pe placa care alimenteaza rezistentele de incalzire a apei. Practic placa vede o crestere de temperatura cu toate releele decuplate si asa constata ca este vorba de releu sudat. Ca sa poti folosi centrala trebuie sa depistezi ce rezistenta este alimentata permanent fara sa ai cerinta de incalzire din termostat si deconectezi papucii rezistentei de pe placa. In acest fel vei avea o putere mai mica disponibila dar nu cred ca vei simti in aceasta perioada. Releele folosite pe aceste placi sunt greu de procurat si vor mai pica din ele in timp.
Daca nu te pricepi la electrotehnica va trebui sa apelezi la cineva de specialitate. Trebuie sa stii ca releele cupleaza o tensiune de 400Vc.a. deoarece rezistentele se alimenteaza la 400Vc.a.

#977
reborn_21

reborn_21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 358
  • Înscris: 24.11.2021

 servoman, on 29 decembrie 2021 - 15:25, said:

.. deoarece rezistentele se alimenteaza la 400Vc.a.
Aici gresesti, deoarece rezisetentele sint pe 230V si toata centrala merge de fapt pe 230V.  Alimentarea centralei este trifazica, doar ca sa imparta rezistentele intre cele trei faze si nul.
Eu nu cred ca are releu sudat. Omul a luat avaria asta pentru ca a pornit pleca cu toate mufele scoase si acum zice ca nu mai poate scapa de ea, deoarece a atins epromul cele 5 avarii acceptate si sa blocat. Sau poate ca totusi a scapat de ea, daca nu a mai intrat pe aici.

#978
reborn_21

reborn_21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 358
  • Înscris: 24.11.2021
Adrian, vad ca mi-ai dat like. Eu zic sa-i dai unul si lui Servoman si tine-te de capul lui, trimite-i mesaje in privat, ca pina la urma el va fi ala care te rezolva.
Placa de Ray V14 are softul aproape identic cu softul centralelor pe gaz Vailant si cum Servoman se pricepe foarte bine la centralele pe gaz Vailant, garantat stie ce "parole" trebuie ca s-ti resetezi epromul. Deaia zic ca daca nu ai rezolvat problema, el este singurul care poate sa te ajute. Eu te pot invata doar unde sa legi stabilizatorul.

#979
adrianojupanu

adrianojupanu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 12.03.2008

 reborn_21, on 29 decembrie 2021 - 20:52, said:

Aici gresesti, deoarece rezisetentele sint pe 230V si toata centrala merge de fapt pe 230V.  Alimentarea centralei este trifazica, doar ca sa imparta rezistentele intre cele trei faze si nul.
Eu nu cred ca are releu sudat. Omul a luat avaria asta pentru ca a pornit pleca cu toate mufele scoase si acum zice ca nu mai poate scapa de ea, deoarece a atins epromul cele 5 avarii acceptate si sa blocat. Sau poate ca totusi a scapat de ea, daca nu a mai intrat pe aici.

salut ma pricep destul de bine la conectari si automatizare, ai dreptate , rezistentele sunt la 230v si au cate 3 faze pe fiecare , tensiunea de comanda la releele de pe placa este tot de 230v contactorii nu sunt blocati verificati , deasemenea nici un releu nu este blocat , verificat pe rezistenta pe aparat , nimic nu da , nici la sasiu , asa este dupa ce am pornit-o doar cu mufa de alimentare cuplata mi-a aparut aceasta eroare , luni  venit un baiat care face service pentru protherm si vailant , a incercat in toate modurile de resetare si la erori si la parametri din fabrica si nu  a reusit, a pus placa in alta centrala , la fel face , aceeasi eroare , deci nu e de la contactori ,cunoasteti pe cineva in bucuresti care ii poate da de cap la aceasta placa, nu stiu , ceva sa curete memoria eeprom cu adaptor cumva si conectat la calculator , eu tind sa crede ca daca stergi erorile din eeprom o sa functioneze , ce este ciudat ca , contacrorii si senzorul termic de siguranta sunt alimentati pe aceeasi mufa , cea cu alimentarea care a fost bagata  aici nu inteleg de ce a prins eroare pe contactor

Edited by adrianojupanu, 29 December 2021 - 22:36.


#980
reborn_21

reborn_21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 358
  • Înscris: 24.11.2021
Ai procedat prost si fara nici o logica

 adrianojupanu, on 28 decembrie 2021 - 00:33, said:

... decuplat toate mufele de pe placa lasand doar mufa de alimentare sa vad pe unde se alimenteaza ,(vroiam ca doar pe alimentarea placii sa pun un stabilizator de tensiune cu AVR) , ...

Cum adica ai decuplat tot, inafara de mufa de alimentare, ca sa descoperi care-i mufa de alimentare ? Pai daca ai lastat mufa de alimentare cuplata, imseamna ca stiai care-i aia si nu mai trebuia sa descopri nimic, ca deja stiai.

 adrianojupanu, on 29 decembrie 2021 - 22:35, said:

... ceva sa curete memoria eeprom ..

Ti-am spus: PM lui Servoman. Nu-i din Bucuresti, dar te poate indruma si omul intradevar se pricepe la asa ceva.
Aia cu 400V a fost o "greseala" minora. Se mai intimpla. In realitate omul este ultra-specialist in reparat placi electronice si chiar si rescris eprom-uri.

#981
adrianojupanu

adrianojupanu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 12.03.2008

 reborn_21, on 29 decembrie 2021 - 22:51, said:

Ai procedat prost si fara nici o logica



Cum adica ai decuplat tot, inafara de mufa de alimentare, ca sa descoperi care-i mufa de alimentare ? Pai daca ai lastat mufa de alimentare cuplata, imseamna ca stiai care-i aia si nu mai trebuia sa descopri nimic, ca deja stiai.



Ti-am spus: PM lui Servoman. Nu-i din Bucuresti, dar te poate indruma si omul intradevar se pricepe la asa ceva.
Aia cu 400V a fost o "greseala" minora. Se mai intimpla. In realitate omul este ultra-specialist in reparat placi electronice si chiar si rescris eprom-uri.

pe unde se alimenteaza , vin mai multe fire , albastru nul , rosu pleaza tensiunea de cuplare contactori, dar trece prin rezistorul termic montat pe cazan portocaliu este pe iesirea din siguranta termica , deasemenea portocaliul mai este folosit cu violate pe unul dintre contactii unuia dintre contactori(intre violet si portocaliu vede  daca contactorul a ramas blocat, degru vine fazamaro iesire catre conactori iarasi  iar gri si alb s1s2 sunt strapate langa alimentarea de la retea , aici cel mai probabil sa o poti opri si porni la buton

#982
reborn_21

reborn_21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 358
  • Înscris: 24.11.2021
Schema din manual, pentru varianta de 24 si 28 kW

Am editat cu albastru si cu rosu unde merg faza si nulul la regleta X1 (ce-i aa de complicat ? Posted Image )

Nu mai pot edita, mi se termina si numarul de postari zilnice/saptamianel/anuale, si vad ca nu se poate "deschide" atasamentul. Mai atasez inca o data.

Attached File  Ray.png   150.99K   9 downloads

Ai spus ca te pricepi destul de bine la conectari si automatizare. Deci care-i problema ? De ce nu ai putut descoperi cele 2 fire ce intra in X1 ? Se pare ca nu ai fost atent la schema din manual si nici nu ai mers pe "fir", ca era simplu :P

Attached Files

  • Attached File  Ray.png   150.99K   10 downloads


#983
ftraian

ftraian

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 61
  • Înscris: 12.09.2003
Revin cu o problema la centrala Lynx 23 BTVE. Cane merge apa calda vine tot mai calda (flacara e tot timpul la maxim) pana cand la un moment dat se opreste de tot si vine rece cam 1 minut dupa care porneste iar flacara la maxim. Din ce vad pe fereastra flacara e tot timpul la maxim. Eu de aici trag concluzia ca e problema la vana de gaz, partea de modulare.
Va rog sa ma ajutati cu idei cum pot verifica vana de gaz ca moduleaza flacara.
Mai am o vana de gaz de pe o centrala identica la exterior dar diferita. Cealalta are 5cm de fire dupa care urmeaza mufa, o mufa mai mare decat cea care o am. Oare sunt compatibile, pot verifica cumva?

Vana de gaz depe centrala
IMG_20211230_143741.jpg

Vana de gaz de rezerva:

IMG_20211230_143816.jpg
IMG_20211230_143834.jpg

Attached Files



#984
servoman

servoman

    Doua lucruri sunt infinite: universul si prostia umana si totusi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,435
  • Înscris: 07.09.2008
Modelele mai vechi de Protherm si Saunier Duval au vanele de gaz cu mufa pe fir. Ulterior s-a pozitionat mufa pe motor, dar ele sunt compatibile.

View Postreborn_21, on 29 decembrie 2021 - 20:52, said:

Aici gresesti, deoarece rezisetentele sint pe 230V si toata centrala merge de fapt pe 230V.  Alimentarea centralei este trifazica, doar ca sa imparta rezistentele intre cele trei faze si nul.
Eu nu cred ca are releu sudat. Omul a luat avaria asta pentru ca a pornit pleca cu toate mufele scoase si acum zice ca nu mai poate scapa de ea, deoarece a atins epromul cele 5 avarii acceptate si sa blocat. Sau poate ca totusi a scapat de ea, daca nu a mai intrat pe aici.
E o varza si in capul meu, dar solutia aceasta este pe multe placi de centrale electrice de la alti fabricanti. E mai convenabil ca numar de rezistente, la puteri mari, sa folosesti alimentari de 400V, intre 2 faze.

#985
reborn_21

reborn_21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 358
  • Înscris: 24.11.2021
Servoman, la Protherm intodeauna rezistentele au fost pe 220Vca, alimentate prin relee, incepind cu modelele de dinainte de anul 2000. Aste noi, versiunea 14 sint la fel, numai ca au soft de Vaillant pe gaz (cu adaptarile firesti)
La alte modele, cu rezisente alimentate prin triac/diac (PWM) nu stiu cum sta treaba. Deci nu ma pronunt.

#986
Ibucn

Ibucn

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 10.01.2022
Buna ziua. Sunt nou pe aici si vreau sa va fac cunoscuta o problema la Protherm Jaguar Condens.
In situatia in care centrala nu mai porneste nici pe încălzire nici pe ACM si nu afiseaza nicio eroare, sau porneste doar pt un foarte scurt timp, este foarte posibil sa fie infundata evacuarea condensului din tavita colectoare a ventilatorului. Pentru asta trebuie sa demontati capacul lateral dreapta si sus, unde un furtun de cauciuc se conecteaza la ștuțul tavitei respective, slabiti colierul, trageti furtunul si curatati acel orificiu lateral al tavitei. Este o problema de proiectare, daca acel stut ar fi fost pozitionat pe fundul tavitei, gravitational, apa din condens ar fi mentinut curat acel orificiu de scurgere. In fine, daca nu am postat unde trebuie, rog adminul sa ma scuze si sa o duca unde trebuie.

#987
luk2011

luk2011

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,570
  • Înscris: 05.12.2004
Se poate monta senzor extern ( termistor ) la Centra electrica Protherm Ray 18 v14 ?

#988
reborn_21

reborn_21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 358
  • Înscris: 24.11.2021
Se poate.
Ai nevoie de un NTC 1K

#989
ioanD

ioanD

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 05.11.2012
Vreau să instalez în județul Ilfov o centrală electrică Protherm Ray 9KW v14, împreună cu un kit de ACM, un senzor de temperatură de exterior și un termostat Salus IT500 care să controleze încălzirea și ACM din boiler. Instalația de încălzire este cu calorifere și pe țeavă de cupru . Puteți să-mi recomandați o persoană / firmă care a mai făcut o astfel de lucrare?

#990
reborn_21

reborn_21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 358
  • Înscris: 24.11.2021
Cu Salus IT500 nu prea ai cum sa controlezi apa din boiler ( in cazul tau ).

Cu toate ca daca ma gindesc bine, se poate totusi improviza ceava cu o rezistenta.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate