Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
La multi ani mie!

Senzor filtru particule GOLF 7

La multi ani @radu103!

La multi ani @Nenea Zap!
 La multi ani @beavis03!

BlackView Oscal Pad 13, probleme ...

Baterie auto AGM 70AH vs normala ...

Depanero nu vrea sa imi dea Negat...
 Extras carte funciara

Carucior pliabil pentru cumparatu...

In ce supermarket gasesc carne de...

Cat de riscant e sa rezerv un hot...
 Audi Q3 F3 PHEV - impresii si con...

AC Vortex nu mai incalzește

Scule electrice și impactul ...

Huawei Pura 70/Pro/Ultra
 

Casa mea de la tara

- - - - -
  • Please log in to reply
60 replies to this topic

#19
gecs

gecs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 795
  • Înscris: 12.02.2008
Planurile sunt simple si functionale, usor de executat, dar iti sugerez sa discuti cu proiectantul sa puna structura corect pe planuri. Nu de alta dar cu deschiderea de peste 6m din living o sa-ti iasa niste stalpi si niste grinzi pe care musai trebuie sa-i vizualizati inca de la faza asta (stalpii de vreo 40x40cm iar inaltimea grinzii de vreo 55cm inclusiv grosimea placii de etaj). In plus, daca reduci amprenta cu 50cm trebuie verificat daca-ti mai incape scara acolo si cum (probabil va fi o scara balnsata).

Ar mai fi ceva: la intrare ar fi tare bun un vestibul, mai ales ca s-ar putea sa te "pricopsesti" cu un stalp langa scara.

Succes!

#20
trompy400

trompy400

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 132
  • Înscris: 05.12.2005

 gecs, on May 31 2008, 11:11, said:

Planurile sunt simple si functionale, usor de executat, dar iti sugerez sa discuti cu proiectantul sa puna structura corect pe planuri. Nu de alta dar cu deschiderea de peste 6m din living o sa-ti iasa niste stalpi si niste grinzi pe care musai trebuie sa-i vizualizati inca de la faza asta (stalpii de vreo 40x40cm iar inaltimea grinzii de vreo 55cm inclusiv grosimea placii de etaj). In plus, daca reduci amprenta cu 50cm trebuie verificat daca-ti mai incape scara acolo si cum (probabil va fi o scara balnsata).

Ar mai fi ceva: la intrare ar fi tare bun un vestibul, mai ales ca s-ar putea sa te "pricopsesti" cu un stalp langa scara.

Succes!
Salut si multumesc pentru observatii. In sfirsit mi se pare ca am gasit pe cineva de specialitate care sa ma lumineze si pe mine un pic. Am vorbit despre cele spuse de tine cu proiectantul si despre stilp mi-a spus ca a pus unul in coltul din interior al baii de serviciu de la parter.Iar el mi-a spus ca o sa intre scara linistit in locul ala.crezi ca ai putea sa imi spui sigur daca intra sau nu ca m-am cam speriat. Eu am apelat la un proiectant mai in virsta care are experienta si a mai construit la ceva prieteni dar nu se stie niciodata. Si ce crezi ar trebui sa contactez si un structurist pentru linistea mea? In alta ordine de idei azi am facut studiul geo 3,5 mil iar rezutatele de laborator imi ies saptamina asta pe joi. Cu apartamentul inca nimic. Daca nu il dau in 2 saptaminicred ca mai las ceva la pret. Cu toate ca imi pare rau ca am bagat ceva bani in el.

Multumesc anticipat

#21
gecs

gecs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 795
  • Înscris: 12.02.2008
Eu nu sunt inginer de meserie, dar pot sa-ti spun ca stalpul ala despre care vorbesti nu prea ajuta daca e unul singur si n-are corepondenti in zidurile dinspre terasa si cel dintre living si birou+bucatarie (in parter). Daca privesti planul casei (exceptand zona care e numai pe parter) se observa cu usurinta ca o parte din casa (cea din dreapta) e fezabila pe o structura din zidarie portanta (pereti de 25cm, unul peste altul la parter si etaj, la 4,25m distanta unii de altii - foarte clar si in spiritul solutiei constructive respective), iar cealalta parte a casei are niste deschideri intre elementele structurale de mai mult de 6m pe ambele directii - solutie specifica unui sistem "pe cadre" (stalpi si grinzi). Cu alte cuvinte e un plan "si cu carne si cu branza" - scuzati exprimarea neacademica. Peste toate astea, intre cele doua "sisteme" apare si GOLUL de scara. In privinta scarii, daca se face o scara balansata, e loc pentru ca se pot economisi din lungime doua latimi de treapta pe fiecare rampa prin balansarea treptelor la intoarcerea scarii. Problema mai mare e ca acest gol de scara ar tebui bordat de niste grinzi, care grinzi la randul lor trebuie sa descarce pe niste stalpi. Stalpii aia la o deschidere de peste 6m nu prea cred ca pot fi rezolvati in grosimea zidurilor de 25cm, chiar daca sunt mai dezvoltati pe cealalta directie (mai mari de 25cm). Daca ai dori un vestibul la intrare, peretele dintre vestibul si scara ar putea ingloba un stalp pe care ar putea descarca doua grinzi perpendiculare care ar urmari exact conturul golului scarii, reducand in acelasi timp si deschiderile de peste 6m. Bineinteles ca stalpul respectiv va trebui sa aiba corespondenti (alti stalpi) in zidurile exterioare si zidul interior (dintre living si bucatarie+birou) - asta in privinta parterului, pentru sustinerea placii etajului pe zona de peste living. Aceeasi problema apare insa si la etaj, pentru ca acoperisul va trebui sa fie si el sustinut de o structura de rezistenta care nu poate fi doar o placa de beton, chiar daca ar avea niste grinzi intoarse (deasupra placii, inspre pod - invizibile in etaj) - grinzile alea trebuie si ele sa descarce pe niste stalpi. Practic incarcarea din zapada (asta e sarcina cea mai importanta transmisa de acoperis) + grutatea proprie a invelitorii si sarpantei trebuie transmise cumva pana la fundatii - doar o placa de beton pe asemenea deschideri nu prea tine.

Pe de alta parte, chiar daca ai batut palma cu arhitectul doar pentru PAC, si acesta (pac-ul) TREBUIE sa cuprinda cel putin un plan de fundatii la partea de rezistenta. Desigur ca nu sunt putine exemple de autorizatii obtinute cu planul de fundatii de la alta casa, insotit de "cotizatiile" aferente. Nu cred insa ca scopul tau e sa obtii doar o autorizatie ci chiar vrei sa construiesti casa asta. De aceea cred ca va trebui sa vorbesti cu arhitectul si sa-i CERI sa-ti prezinte solutia de rezistenta facuta de un om de specialitate (inginer constructor PROIECTANT) cu tot ce implica aceasta: stalpi/samburi, grinzi, placi cu pozitia lor si o predimensionare a acestora. Pe baza solutiei de rezistenta vei putea lua o decizie si in privinta inaltimii parterului (una e sa ai grinzi de 40cm inaltime si alta de 55cm, chiar daca vrei sa le maschezi cu gips-carton) Poti eventual sa accepti o inaltime libera a zonei cu plafon fals de cca 2.50m, sau poate vrei mai mult... Una e daca etajul are cota +2,90 si alta e daca te duci pana la +3,30 sau +3,40 - in afara de costurile suplimentare trebuie sa te asiguri ca intr-adevar ai loc de scara (ar fi 3 trepte in plus in varianta a doua) - toate se leaga si fara informatii complete si corecte nu poti lua o decizie bine fundamentata.

#22
trompy400

trompy400

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 132
  • Înscris: 05.12.2005
Ce sa zic, m-ai cam dat pe spate.Cred ca deja m-am agitat. O sa mai astept vreo citeva opinii si o sa vb cu arhitectul sa vad solutia aleasa pentru deschiderea aia de la living.

#23
Rocknroll

Rocknroll

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,785
  • Înscris: 16.12.2006
Trompy, iti trebuie neaparat proiectul PAC pentru structura de rezistenta. Apoi, nu stiu la voi, insa in Bucuresti iti trebuie si proiect PAC pentru instalatii, cat si coeficientul termic "G" al cladirii pe care e bine sa-l ai si care ti-l poate calcula tot arhitectul. Eu, initial nu l-am avut, iar asta m-a mai "costat" o saptamana de intarziere, care intr-o prima instanta n-a insemnat nimic, insa in octombrie, cand au inceput ploile a insemnat enorm, iar mai apoi s-a tradus in nervi, timp si bani pierduti. Daca tot vrei sa-ti termini casa pana-n iarna e bine sa castigi timp inca de pe acum. Vei constata la un moment dat ca sintagma americanilor "time is money" nu e chiar doar o vorba aruncata-n vant...

Si mie-mi place proiectul tau, simplu dar eficient. Altfel, vad ca un studiu Geo pe acolo e mult mai ieftin decat in Bucuresti. In vara anului trecut m-a costat 600 ron, acum pretul, la acelasi inginer, e 800...  B) Dar asta e, m-am obisnuit cu golaneala preturilor din capitala.

Deci, tu ai luat terenul cam cu 5,5 euro/mp. Ieftin, dom'le, ieftin, dincolo era mai scump...  ;)

Succes in continuare!

#24
VACANTAmica

VACANTAmica

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 209
  • Înscris: 07.09.2007

 Rocknroll, on Jun 4 2008, 21:29, said:

Trompy, iti trebuie neaparat proiectul PAC pentru structura de rezistenta. Apoi, nu stiu la voi, insa in Bucuresti iti trebuie si proiect PAC pentru instalatii, cat si coeficientul termic "G" al cladirii pe care e bine sa-l ai si care ti-l poate calcula tot arhitectul. Eu, initial nu l-am avut, iar asta m-a mai "costat" o saptamana de intarziere, ...............
rock, nu-l mai speria cu toate astea; la tara nu e nimic din nebunia avizarii din bucuresti; pentru bunul mers al lucrarii ar fi mai sigur un calcul complet;
calcul G ... vrei sa-i spui ca e bine pt el ca pt receptie n-o sa-i ceara nimeni acolo, iti spun eu...

casa neavand un volum jucat e usor de realizat, costuri minime, timp redus; sa lasi macar balconul ala la etaj ca va fi plata si anosta fara nimic (PS pt ngr - doc cu proiectul contine si etajul si nu are scara balansata si e bine de evitat fiind mai incomoda

desi nu sunt adepta faramitzarii spatiilor, practica spune ca este nevoie de un vestibul la intrare; mai ales daca este pozitionata pe directia vantului dominant din zona, iarna iti uda pardoseala 2 metri cand deschizi usa daca e vant;asa pateau mereu niste prieteni si au fost nevoiti sa inchida un vestibul caci era foarte neplacut si le suiera mereu vantul pe sub usi (tu mai ai si iesirea aia frumoasape terasa); etansarea golurilor la noi este o notiune relativa ...; pe de alta parte, si casa trebuie sa respire... dar prin natura materialelor folosite (de preferinta tamplarie din lemn stratificat dar e mai scump)

in garaj treptele de la bucatarie sunt cam la limita, s-ar putea sa cam stergi botul masinii cand circuli pe ele; pe de alta parte nici lipite de zid ca dai cu cotul in el si te doare :)
acum nu mai am timp....
aaa ... stiu ca toti se muta cu chirie si sunt presati sa se mute repede in casa dar sa stii ca o casa trebuie sa o lasi sa se usuce bine pana sa o locuiesti altfel nu e bine pentru copil in primul rand (boli de plamani)

ca la carte, ar trebui ridicata o casa la rosu, lasata peste iarna sa se aseze ca sa nu-ti crape pe urma tencuia la si sa injuri degeaba constructorul; ... dar nimeni nu face asa; SUCCES

#25
gecs

gecs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 795
  • Înscris: 12.02.2008

 trompy400, on Jun 4 2008, 18:45, said:

Ce sa zic, m-ai cam dat pe spate.Cred ca deja m-am agitat. O sa mai astept vreo citeva opinii si o sa vb cu arhitectul sa vad solutia aleasa pentru deschiderea aia de la living.
Nu e cazul sa te agiti - e doar nevoie sa vorbesti cu arhitectul si inginerul de rezistenta si sa stabiliti impreuna solutia ca sa poti decide in cunostinta de cauza. Proiectul e fezabil, dar incomplet la ora asta.

In zona de intrare si scara sunt posibile mai multe rezolvari de structura, la fel si pentru sustinerea placii de peste living si mai departe peste etaj in zona aia si toate se leaga una de alta. Gandirea de ansamblu pentru structura intregii constructii o poate face arhitectul, dar e musai sa fie validata de un inginer de rezistenta din cel putin doua motive: inginerul face proiectul de rezistenta si tot el isi asuma raspunderea pentru corectitudinea acestui proiect.

Iata doua posibile rezolvari de structura in zona intrarii: cu stalp si fara stalp in dreptul scarii. Baia am marit-o, iar scara am micsorat-o (facand-o balansata) ca sa se poata alinia extremitatile lor pe zona dinspre living. Cu linie intrerupta sunt reprezentate grinzile din zona respectiva, dar care e solutia de ales si cum se leaga ea mai departe de restul casei va stabili inginerul de rezistenta care va face proiectul lui, de rezistenta - ca vor fi niste grinzi in living intre peretele exterior si cel dintre living si birou/bucatarie, ca vor fi doar grinzi pe conturul livingului cu niste stalpi patratosi si mai mari in colturile livingului opuse laturii cu scara, ca va continua sau nu grinda secundara din dreptul scarii - toate sunt variante posibile, fiecare cu implicatiile lor asupra aparitiei de elemente constructive care ies sau nu din planul zidurilor sau placii (stalpi/grinzi). Numai dupa ce geometria structurii e hotarata poti sa iei o decizie in privinta plafonului fals, la ce inaltime si cum va fi, iar pe baza dimensiunillor grinzilor pe care vrei sa le maschezi va rezulta cota etajului si numarul de trepte necesar pentru scara. Desi am scris destul de mult incercand sa explic cum se leaga toate elementele solutiei constructive, sper ca am fost suficient de clar si de coerent in explicatii.

Attached File  rezolvare_struct_scara1.jpg   65.34K   118 downloads Attached File  rezolvare_struct_scara2.jpg   59.42K   95 downloads

Desigur ca mai e si varianta "las' ca vedem noi pe santier ce iese, sa avem autorizatia si pe urma ne descurcam noi cumva". Daca preferi asa, n-are rost sa ne mai batem capu' sa comentam proiectul, dar eu cred ca e mult mai bine si mai ieftin sa clarifici lucrurile astea acum, chiar cu un cost suplimentar la proiectare (nu stiu care a fost intelegerea cu arhitectul, asa ca s-ar putea sa-ti mai ceara niste bani in plus) decat sa nu stii la executie de ce materiale ai nevoie, cat te va consta casa in final, sau sa stai cu frica-n san ca nu-ti tine casa, Doamne fereste! la un cutremur mai "rasarit".

#26
trompy400

trompy400

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 132
  • Înscris: 05.12.2005
Salut Gecs mersi pentru schitze sunt foarte bune cel putin a doua cred ca e pe gustul meu. Stii eu nu sunt in tara si de toata treaba se ocupa sotia mea. Prin ea vorbesc eu cu arhitectul. Varianta 3 pica din start nu vreau sa fac ceva de mantuiala si sa imi fie frica seara sa ma bag in pat. Chestia e ca proiectantul deja mi-a dat proiectul final sotia la dus la consiiul judetean si cei de acolo mi-au dat o aprobare ceva pe partea de rezistenta la ce mi-a dat proiectantul. O sa atasez o poza cu stilpii care vin pe acolo si sa imi spuneti daca e totul in regula.Dar oricum o sa ii spun sotiei sa contacteze si un inginer structurist pentru linistea mea. Saraca am cam muncit-o zilele astea. Azi a luat arvuna la apartament deci mi sa luat o piatra de pe inima si a scos si CU. De maine o sa ii spun sa vada ce zice arhitectul de problema cu livingul si in functie de raspunsul acestuia o sa contactez un inginer de rezistenta. Sper sa fie bine.

Attached Files


Edited by trompy400, 06 June 2008 - 00:03.


#27
gecs

gecs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 795
  • Înscris: 12.02.2008

 trompy400, on Jun 6 2008, 01:00, said:

Salut Gecs mersi pentru schitze sunt foarte bune cel putin a doua cred ca e pe gustul meu. Stii eu nu sunt in tara si de toata treaba se ocupa sotia mea. Prin ea vorbesc eu cu arhitectul. Varianta 3 pica din start nu vreau sa fac ceva de mantuiala si sa imi fie frica seara sa ma bag in pat. Chestia e ca proiectantul deja mi-a dat proiectul final sotia la dus la consiiul judetean si cei de acolo mi-au dat o aprobare ceva pe partea de rezistenta la ce mi-a dat proiectantul. O sa atasez o poza cu stilpii care vin pe acolo si sa imi spuneti daca e totul in regula.Dar oricum o sa ii spun sotiei sa contacteze si un inginer structurist pentru linistea mea. Saraca am cam muncit-o zilele astea. Azi a luat arvuna la apartament deci mi sa luat o piatra de pe inima si a scos si CU. De maine o sa ii spun sa vada ce zice arhitectul de problema cu livingul si in functie de raspunsul acestuia o sa contactez un inginer de rezistenta. Sper sa fie bine.
Eu am facut schitele alea doar ca sa intelegi ca pentru rezolvarea golului de scara vor fi necesare niste grinzi acolo, care grinzi de fapt fac parte din ceea ce se numeste planseul peste parter. Tot acest planseu este insa mult mai mare dact zona de scara si problema e cum sustii cele doua plansee (si peste parter si peste etaj) la deschiderea de peste 6m pe ambele directii. Dupa cum spuneam, eu nu sunt inginer de meserie - sunt arhitect, si in toata cariera mea n-am intalnit in Romania situatia ca pentru asemenea deschideri sa faci doar samburi de 25x25cm. Daca ar fi fost 6m doar pe o directie, iar pe cealalta distanta ar fi fost mai mica (4-4,5m), nu era nici o problema daca se puteau prelua incarcarile pe directia perpendiculara mai scurta, dar +6m x +6m e deschidere pentru solutie constructiva pe cadre, nu pe zidarie portanta, iar stalpii in situatia asta ar trebui sa fie considerabil mai mari decat 25x25cm.

Fara a mai intra in alte detalii eu iti recomand sa contactezi un inginer de rezistenta, sa-i duci proiectul cum e acum si sa discuti cu el sa-ti faca proiectul de rezistenta pentru aceasta casa. Proiectul de rezistenta va cuprinde: planuri si detalii pentru fundatii, planuri si detalii pentru stalpi, pentru plansee si pentru sarpanta (structura de lemn care sustine invelitoarea). Toate aceste elemente se calculeaza sa reziste la tot ceea ce inseamna solicitari asupra constructiei pe durata ei de existenta: grutate proprie, vant, zapada, cutremure etc. Din calcule se determina cat de mare e sectiunea stalpilor si grinzilor, ("cat pe cat") si cat fier se inglobeaza in beton, cum si de care. Detaliile prezinta modul de armare a fiecarui element de beton (fundatii, stalpi, grinzi, placi) si pe baza lor se face constructia si stii cu cat fier si beton trebuie sa te aprovizionezi.

Planul pe care l-ai pus e un plan de fundatii in care sa vad clar samburii de 25x25cm, dar nu e decat un desen care n-are in spate nici un calcul. E exact situatia despre care vorbeam cu obtinerea autorizatiei de construire cu un plan de fundatie ca sa fie. Uita-te ca exemplu la planul din topicul asta si in planul de parter (etajul e pe structura de lemn) vei vedea ca la o travee de 3,60m (deci mult sub 6 si ceva) cu o deschidere de 5,40m (iar sub 6) sunt niste stalpi de 30x60cm, exceptandu-l pe cel din colt care e rotund, de 35cm diametru. Intre acesti patru stalpi exista grinzi care preiau incarcarea din placa de beton (mobila, oameni, greutate proprie) si o transmit stalpilor si mai departe la fundatii care o transmit pamantului pe care sta casa - asta e logica. Imagineaza-ti ca in cazul casei tale suprafata de placa de beton care preia incarcarile etajului e aproape dubla fata de cea din exemplu, deci in valoare absoluta incarcarea de transmis la pamant prin grinzi -> stalpi -> fundatii e si ea aproape dubla. Asta cu transmiterea incarcarilor (greutatilor) la pamant e situatia curenta, dar in cazul unui cutremur in afara incarcarilor gravitationale care actioneaza doar in plan vertical apar miscari ale pamantului care induc in structura forte care actioneaza si in plan orizontal, apar vibratii etc. Toate astea se iau in calcul atunci cand se proiecteaza structura de rezistenta a unei case - asta face inginerul de structuri si asta se regaseste intr-un proiect de rezistenta.

N-am vrut sa te sperii, sau sa te agit cu comentariile mele, dar am avut impresia ca si tu, ca multi altii, nu aveti informatiile necesare pentru a intelege de ce e bine de procedat "ca la carte", facand un proiect complet (arhitectura + rezistenta + instalatii). Sper ca n-am scris degeaba.

Succes!

#28
VACANTAmica

VACANTAmica

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 209
  • Înscris: 07.09.2007
desigur ca trebuie un structurist sa calculeze dar nici nu trebuie exagerat cu betoanele;
pana la 6m deschideri se poate si pe zidarie autoportanta dar, desigur ca nu doar de 25cm ...;

#29
gecs

gecs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 795
  • Înscris: 12.02.2008

 VACANTAmica, on Jun 7 2008, 16:38, said:

desigur ca trebuie un structurist sa calculeze dar nici nu trebuie exagerat cu betoanele;
pana la 6m deschideri se poate si pe zidarie autoportanta dar, desigur ca nu doar de 25cm ...;
Si ce grosime de placa iti iese? Si samburii cat au la zidaria mai groasa de 25 si la ce pas sunt. iar grinzile unde le pui si de cat / cat? Daca faci un calcul nu iese mai rentabil pe cadre? Pana la urma tot cine semneaza hotaraste si solutia de rezistenta. Problema e ca n-are inca solutie, de fapt.

#30
trompy400

trompy400

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 132
  • Înscris: 05.12.2005
Salutari la toata lumea si va multumesc pentru ajutorul acordat in construirea casei mele. Imi  pare rau ca nu am putut intra in ultimele zile dar am avut ceva tyreaba si cu campionatul asta european nu am mai avut timp de nimic. Am sa postez acum varianta finala a livingului si sa imi spuneti si mie va rog daca mai e nevoie sa contactez specialistul de rezistenta sau arhitectul a facut treaba buna. Stiu ca ar fi bine sa fie facuta si rezistenta la proiect dar fondurile sunt asa cum sunt si nu vreau sa platesc ceva bani si sa imi zica ceva de genul: Da domne e foarte bine cum e facuta.

Va multumesc anticipat.

Attached Files



#31
gecs

gecs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 795
  • Înscris: 12.02.2008
Tu faci cum crezi, asta va fi ultima interventie pe tema asta pe care o fac in acest thread.

Arhitectul doar imagineaza o structura posibila - el NU CALCULEAZA STRUCTURA.
Cel care face calaculule pentru structura unei constructii si are si RESPONSABILITATEA in legatura cu solutia de rezistenta este INGINERUL DE STRCTURI.
Un proiect in faza PAC (proiect pentru obtinerea autorizatiei de construire) NU ESTE PROIECT DE EXECUTIE - nu contine NICI UN FEL DE DETALII DE EXECUTIE, cantitati de materiale etc.

Daca tu vrei sa-ti construiesti casa in conditiile astea (fara proiect de rezistenta, doar pe baza unui PAC si sa fii la cheremul oricarui nea gica fieraru' de pe santier care stie el cum a mai facut la casa lu' cutare si a lu' cutarica - de rezistenta constructiei nu mai vorbesc...), e dreptul tau, nimeni nu te poate opri.

Nu fac aici o pledoarie pro domo - dupa cum am spus nu sunt inginer de meserie, ba mai mult, ii detest pe cei de aceeasi meserie cu mine care nu-si informeaza clientii in legatura cu tot ceea ce le trebuie pentru ca sa-si duca intreprinderea la bun sfarsit. E un minim de etica profesionala acela de a-ti informa corect clientii si a le oferi posibilitatea de a lua o decizie in cunostinta de cauza - din pacate pentru unii conteaza doar sa "ciupeasca" un ban de ici si altul de colo...

#32
trompy400

trompy400

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 132
  • Înscris: 05.12.2005
Salut Gecs. Ce sa mai gata ai facut lumina si pe strada mea. Pina acum credeam ca ce face proiectantul include si o parte minimala de rezistenta. Maine o sa ma ocup de treaba asta. Si mi-ar parea rau sa nu mai postezi pe treadh-ul meu. Cred ca pina acum m-ai ajutat foarte mult.

Multumesc si te mai astept cu solutii.

In alta ordine de idei azi a fost sotia mea sa scoata terenul din agricol sa il treaca in intravilan constructii. Cineva de la primarie ii spusese ca o sa coste 2,5 milioane dar azi au mai aparut inca 4 milioane si inca nu a ajuns la directia agricola. Sper sa nu mai ia si acolo asa mult. Deci a fost la ANIF a dar 3mil opt sute si ceva apoi dupa ce ia o hirtie merge la cadastru unde mai da 2,5 milioane si apoi vom mai vedea.

#33
lawrence38

lawrence38

    GAME......OVER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,009
  • Înscris: 05.02.2008

 trompy400, on Jun 11 2008, 01:35, said:

Salut Gecs. Ce sa mai gata ai facut lumina si pe strada mea. Pina acum credeam ca ce face proiectantul include si o parte minimala de rezistenta. Maine o sa ma ocup de treaba asta. Si mi-ar parea rau sa nu mai postezi pe treadh-ul meu. Cred ca pina acum m-ai ajutat foarte mult.

Multumesc si te mai astept cu solutii.

In alta ordine de idei azi a fost sotia mea sa scoata terenul din agricol sa il treaca in intravilan constructii. Cineva de la primarie ii spusese ca o sa coste 2,5 milioane dar azi au mai aparut inca 4 milioane si inca nu a ajuns la directia agricola. Sper sa nu mai ia si acolo asa mult. Deci a fost la ANIF a dar 3mil opt sute si ceva apoi dupa ce ia o hirtie merge la cadastru unde mai da 2,5 milioane si apoi vom mai vedea.


Salut, eu sunt din BZ, unde ai gasit terenul la 5,5 E/mp, la 10 km de BZ ??? :w00t: :huh:  mi se pare ieftin, sunt curios unde e.....
Apartamentele cu cat se mai vand pe la noi? Cat ai reusit sa iei pe el ? (ce zona?)

#34
gecs

gecs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 795
  • Înscris: 12.02.2008

 trompy400, on Jun 11 2008, 01:35, said:

Salut Gecs. Ce sa mai gata ai facut lumina si pe strada mea. Pina acum credeam ca ce face proiectantul include si o parte minimala de rezistenta. Maine o sa ma ocup de treaba asta. Si mi-ar parea rau sa nu mai postezi pe treadh-ul meu. Cred ca pina acum m-ai ajutat foarte mult.

Multumesc si te mai astept cu solutii.

In alta ordine de idei azi a fost sotia mea sa scoata terenul din agricol sa il treaca in intravilan constructii. Cineva de la primarie ii spusese ca o sa coste 2,5 milioane dar azi au mai aparut inca 4 milioane si inca nu a ajuns la directia agricola. Sper sa nu mai ia si acolo asa mult. Deci a fost la ANIF a dar 3mil opt sute si ceva apoi dupa ce ia o hirtie merge la cadastru unde mai da 2,5 milioane si apoi vom mai vedea.

Nu ca m-am suparat si d-aia nu mai vreau sa scriu - esti prea dragut (cel putin in exprimare) ca sa ma pot supara.
Chiar da ca am zis ca n-o sa mai scriu pe tema asta (cu proiectarea si la ce foloseste ea), simt ca trebuie sa mai vin cu niste precizari ca poate intelegi mai bine de ce insist atat.

Un proiect de executie pentru o casa nu poate trece, in principiu, de 5-6% din valoarea constructiei (valoarea cu finisaje cu tot, nu la rosu). Proiectul de executie cuprinde proiectul de arhitectura, proiectul de rezistenta si proiectele de instalatii (electrice, termice, sanitare) - toate impreuna concura la realizarea constructiei. Proiectele cu pricina nu sunt doar niste hartii (cum cred unii) ci sunt materializarea gandirii despre cum va trebui sa arate noua constructie in desene (planse), vorbe (memorii, specificatii) si cifre (breviare de calcul, cantitati de materiale etc.). Un proiect de executie merge cu nivelul de detaliere in desen pana la ultimul amanunt (teoretic, desigur) necesar pentru o buna executie a constructiei. Pe de alta parte autorizatia de construire se obtine pentru un proiect in asa-zisa faza PAC. Pentru obtinerea autorizatiei nu sunt necesare detaliile de executie ci doar un proiect mai sumar din care eliberatorul autorizatiei (primaria) sa inteleaga ce vrei sa construiesti si sa constate daca respecti normele in vigoare legate de amplasamentul pe care se va ridica noua constructie, normativele si legile legate de proiectarea si siguranta constructiilor etc. Legea prevede ca la "faza" PAC pentru rezistenta e suficient ca desen un plan de fundatii si un memoriu tehnic in care se descrie solutia prevazuta, pe baza normativelor in vigoare - bla, bla, bla. Teoretic un plan de fundatii bine facut ar fi suficient pentru ca asta ar presupune sa fi calculat intreaga structura, sa ai informatii corecte despre natura terenului, adancimea posibila de fundare, nivelul apei freatice etc. - dar asta numai teoretic, pentru ca in practica se poate "scurcircuita" foarte usor faza cu gandirea solutiei de rezistenta si se poate desena un plan de fundatii care sa para ca e foarte ok - cei de la primarie nu se prea mai obosesc sa verifice daca e asa sau nu. In schimb un client mai nestiutor in ale constructiilor (si nu-i nici o rusine sa nu stii, fiindca nimeni nu s-a nascut invatat), poate fi usor dus de nas cum ca "ti-am scos autorizatia - gata, da-mi banii si la revedere". In mintea multora dintre cei care vor sa-si construiasca o casa autorizatia e mai importanta decat proiectul, mai ales fiindca ei nu stiu ca pe baza proiectului poti intr-adevar sa construiesti casa respectiva. Bineinteles nu pe baza unui proiect in "faza" PAC - asta e informatia esentiala pe care multi "arhitecti" "uita" s-o comunice, sau nu insista asupra ei fiindca clientul zice "vreau doar PAC, de constructie ma ocup eu - am oamenii mei" etc. fiindca el, clientul, crede ca face o "mare" economie.

Ca sa te convingi uita-te doar pe la cateva jurnale si vei vedea poze cu armarea din fundatie, de exemplu (fiindca mai toti simt nevoia sa imortalizeze momentul turnarii fundatiei - firesc). Vei vedea acolo tot felul de fiare indoite si incalecate, legate cu sarma, asezate intr-o groapa in care se va turna beton - ei bine, TOATE fiarele alea, ce lungime au, ce diametru, din ce fel de otel sunt, unde se monteaza si cum, sunt specificate intr-un proiect de executie de rezistenta. Nea Gogu fieraru' de pe santier stie sa citeasca planurile alea, dar nu stie si nu va sti niciodata de ce acolo e fier de 16 sau fier de 20 si de ce sunt 3 bare si nu 4, sau invers. La fel si pentru stalpi/samburi, grinzi/centuri si placi din beton armat, la fel si pentru elementele sarpantei acoperisului (cosoroabe, popi, capriori etc.). Cu informatiile astea poti sa stii in primul rand ce consum de materiale vei avea la executie si vei putea urmari sa nu apara "inventii" din partea constructorilor - inventii care sub aparenta unui pret mai scazut nu de putine ori nu sunt acceptabile. Oricum ai da-o la executia constructiei, daca nu esti de meserie, va trebui sa te increzi in cineva: proiectant, diriginte de santier, constructor. In principiu proiectantul nu poate fi decat de partea ta pentru ca interesul lui e acelasi cu al tau: sa iasa o lucrare despre care sa spuna oricand cu placere: asta-i proiectata de mine. La fel ar trebui sa fie si dirigintele de santier, dar... depinde de om - e prea "legat" uneori de constructor. Constructorul va cauta de fiecare data sa iasa mai ieftin si sa termine mai repede pe riscul tau - nu spun ca toti constructorii sunt la fel si ca toti proiectantii sunt exceptionali - din pacate trebuie sa ai incredere in cineva dintre astia, sau in toti, nu se exclud. Daca ai insa proiectele de executie necesare poti oricand sa verifici chiar tu (vei invata destul de usor sa "citesti" un proiect) daca constructorul respecta proiectul - altfel esti total la mana lui. Nu mai vorbesc ca pe baza cantitatilor de materiale din proiecte iti poti face aprovizionarea si constructorul isi poate face o organizare de santier si tot ce tine de ea, asa cum trebuie. In final eu cred ca acele costuri suplimentare de proiectare se recupereaza cu varf si indesat pe parcursul executiei doar din timpul pe care-l economisesti pentru scarpinatul in cap al lui nea Gogu fieraru ca sa "stie" ce fier sa puna colo, sau cati etrieri dincolo fiindca n-ai plansele proiectului de rezistenta pe care TREBUIE sa-l respecte.

Am atasat niste planuri de rezistenta ca sa vezi cam cum arata. Sunt planse pentru un planseu la un bloculet, dar nu conteaza asta - vei vedea ca fiecare bara de armare e cotata, marcata, inscrisa intr-un tabel care cuprinde toate armaturile subansanblului respectiv cu total in kg pe diametre etc. Crezi ca va mai fi nevoie ca nea Gogu sa se mai scarpine-n cap ca sa stie ce fier pune si unde?

Attached File  Planseu_1.pdf   387.46K   129 downloads
Attached File  Planseu_2.pdf   268.18K   43 downloads

Edited by gecs, 11 June 2008 - 14:54.


#35
trompy400

trompy400

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 132
  • Înscris: 05.12.2005
Multumesc pentru sfaturile date si ramin dator cu o bere la proxima ocazie. Stiu ca sunt abia la inceput si nu am experienta in construirea de case nici cit negru sub unghie dar credema ca daca imi intra un om la inima am deplina incredere in el dar pina sa ajunga in pozitia aia trebuie sa demonstreze ca isi merita locul. De aceea tot ma interesez pe toate caile daca ce s-a facut pina acum s-a facut bine pentru a vedea in cine pot avea incredere in viitor.Si azi i-am spus sotiei sa se intereseze unde pot gasi un structurist ca sa fac proiect de rezistenta.Aveti idee cam cit dureaza pina se face acest proiect?

#36
VACANTAmica

VACANTAmica

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 209
  • Înscris: 07.09.2007

 trompy400, on Jun 13 2008, 00:31, said:

Multumesc pentru sfaturile date si ramin dator cu o bere la proxima ocazie. Stiu ca sunt abia la inceput si nu am experienta in construirea de case nici cit negru sub unghie dar credema ca daca imi intra un om la inima am deplina incredere in el dar pina sa ajunga in pozitia aia trebuie sa demonstreze ca isi merita locul. De aceea tot ma interesez pe toate caile daca ce s-a facut pina acum s-a facut bine pentru a vedea in cine pot avea incredere in viitor.Si azi i-am spus sotiei sa se intereseze unde pot gasi un structurist ca sa fac proiect de rezistenta.Aveti idee cam cit dureaza pina se face acest proiect?
iti va recomanda chiar arhitectul
daca nu-ti convine pretul, mai cauta pe net; in sine n-ar dura mult doar ca sunt toti foarte ocupati; structuristul poate fi de oriunde si din Buc.
Eu ti-as recomanda pe MP DAR INTARZIE MULT CU PREDARILE sau altii la care am renuntat din aceleasi motive; in provincie or fi mai ieftini si mai liberi; dc nu gasesti iti dau eu cateva contacte

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate