Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Uzucapiune teren intravilan

Recomandare aparat foto

Ariston "Genus One+" 24kw...

unde ii pot arunca?
 Problema respingere memorie supli...

Posibila virusare

Material opac developat filme

Caramida de sticla la exterior
 Geam cuptor crapat

Un canal de AI de comedie pe YT

Update intr-un tabel

[Controlul] vremii si a vremurilor
 Blocuri din placi prefabricate

Achiziție mașina de fam...

[unde] cozonaci traditionali

Jandarmii in fondul forestier
 

Legionarii

- - - - -
  • Please log in to reply
236 replies to this topic

#199
SucreBolivar88

SucreBolivar88

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,263
  • Înscris: 03.03.2012
Viata politica din interbelic era violenta nu pentru ca Maniciu a fost omorat ci pentru ca in 1923 s-a trecut de la vot cenzitar la vot universal pentru barbati. Dintr-o data datele problemei sau schimbat , politicieni trebuiau sa lupte  pentru voturile unor oameni  care nu le aveau cu politica fiind foarte multi si anlfabeti. Acum sau introdus logourile partidelor ca , oamenii analfabeti sa recunoasca semnul partidului. Iar votantul era practic obligat sa voteze cu partidul al carui om a fost desemnat de rege sa organizeze alegerile, era folosita si jandarmeria si politia  erau batuti si chiar omorati oameni, se statea la sectia de vot unde cei nedoriti nu erau lasati sa intre. De fiecare data partidul care organiza alegerile le si castiga in afara de 1937 cand datorita legionarilor care luasera 16 % din voturi nu s-a mai obtinut majoritatea !
Asa ca nu ar fi corect sa agatam in gatul lui Codreanu toata violenta interbelica , ar fi o grava greseala, el si ai lui doar au reactionat contra abuzurilor incalificaile !

#200
marcelsoviani

marcelsoviani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,176
  • Înscris: 27.01.2014

 Alexandru H., on 17 august 2014 - 20:15, said:

Sunt un adept al statului in care criminalul, indiferent de etnie sau religie, e pedepsit pentru fapta sa.
unchiul meu, Vasile Marin, membru PNT, in 1928 era secretarul personal al lui Maniu.
Pozitia care o va avea mai tarziu Coposu.
Intre timp, fiind jurist, adica membru al baroului de avocati din Bucuresti,
devine avocatul tinerilor nationalisti si idealisti victime ale abuzurilor autoritatilor.
Dupa ce Mihalache il aresteaza pe Codreanu si desfiinteaza Garda de Fier,
in 1932 Vasile Marin demisioneaza din PNT si se alatura lui Codreanu.

Tin sa subliniez: Vasile Marin era casatorit cu o evreica.
Nu antisemitismul l-a convis sa paraseasca o pozitie foarte buna (atat politica dar si sociala)
ci NEDREPTATEA SOCIALA, in care cetatenii de rand ai Romaniei erau
discriminati si oropsiti, exact cum astazi, o elita cu radacinile in comunism,
tradeaza poporul si-l izgoneste din matca sa (a se vedea cele peste 4 miliioane
de romani alungati din Romania datorita saraciei).

 Alexandru H., on 17 august 2014 - 20:15, said:

Si un fan al evreilor, ce au contribuit mai mult la civilizatia umana decat jegurile frustrate, ce vad o nenorocire in orice inseamna evreu.
De fapt esti un complexat.
O victima a unei propagande Jidden, comunista si sionista.

Personal am fost casatorit cu o evreica si am doi copii cetateni israelieni.
Nu sufar de complexele tale pe care sincer le dispretuiesc.

 Alexandru H., on 17 august 2014 - 20:15, said:

Si un fan al evreilor, ce au contribuit ....blahblahblahblah...
http://news.yahoo.co...-000304290.html

#201
Alexandru H.

Alexandru H.

    Parakoimōmenos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,222
  • Înscris: 03.03.2007
Mi-e mila de ei.

#202
kyrre

kyrre

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,961
  • Înscris: 27.05.2010
Am recitit topicul de la cap la coada. Sunt uimit cum, in epoca cand poti sa ai acces la aproape orice material, unii useri sunt in stare sa creada aceleasi minciuni comuniste si sa se mai si mandreasca cu stiinta lor, mult deasupra celorlalti useri. Mai baieti, mai lasati-le dracului de almanahe si puneti voi mana pe o carte serioasa. Incercati sa ganditi, sau veti fi in continuare condusi de comunisti, bravii urmasi ai lui ceasca and comp.
Cum credeti ca se simteau tinerii, in perioada interbelica, atunci cand se duceau VOLUNTARI sa ajute oamenii (inundati de ape, ca sa construiasca diguri) si veneau jandarmii pusi de rahatii din conducerea tarii sa-i alunge. Si nici oamenii nu erau ajutati, ca nu o sa va inchipuiti ca se apucau jandarmii de construit.

@marcelsoviani: sunt uimit. Esti sigur ca a fost unchiul tau si nu ai fost tu in realitate? Hai ca poti

Edited by kyrre, 18 August 2014 - 21:46.


#203
marcelsoviani

marcelsoviani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,176
  • Înscris: 27.01.2014

 kyrre, on 18 august 2014 - 21:45, said:

@marcelsoviani: sunt uimit. Esti sigur ca a fost unchiul tau si nu ai fost tu in realitate? Hai ca poti
adica sunt strigoi.
venit de dincolo sa te speriu, sa bag iama in indivizi ca tine.

ma uimesti! :ciocan:

#204
kyrre

kyrre

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,961
  • Înscris: 27.05.2010
Speriat in nici un caz. Cel mult plictisit de prostiile tale.

 Alexandru H., on 20 iulie 2014 - 17:54, said:

Da, cum oare a indraznit nenorocitul sa incerce sa scoata din viata politica o miscare ce ordona asasinarea oponentilor?

Ca sa fie clar, pleiada de violenta din anii 30, la care au fost partasi atat gardistii cat si carlistii, isi are originea strict in trecerea cu vederea a cazului Manciu. Cand unul e ucis in sange rece in plina strada iar justitia (jurati spalati pe creier) il elibereaza triumfator pe ucigas, nu mai ai pretentia ca Romania e stat de drept. Daca esti inarmat, iti faci singur dreptate...

Pe scurt despre alegerile libere din romania inainte de venirea comunistilor. Dupa cum poti observa, legionarii erau batausii. Dar de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

LE in 1992 tataia, Dumnezeu sa-l ierte, nu s-a dus la alegeri. Pentru ca isi aducea aminte cum erau organizate inainte alegerile si nu avea chef sa ia bataie pe acolo.

Edited by lucifer76, 20 August 2014 - 04:12.


#205
SucreBolivar88

SucreBolivar88

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,263
  • Înscris: 03.03.2012
Urmatorul articol este un interviu luat de Agoston Balazs profesorului si cercetatorului Takacs Ferenc, autorul unei carti despre miscarea legionara.
Greselile eventuale imi apartin, sper ca traducerea sa nu fie prea motamo, pentru  cunoscatorii de maghiara atasez si linkul cu interviul http://www.demokrata...sgarda_es_kora/

Garda de fier si epoca ei

- De unde izvoreste interesul pentru legionarismul romanesc  si pentru Garda de Fier ?
- Sunt nascut la Oradea, in 1956, fiind elev de gimnaziu, am facut parte din organizatia Tinerior Doritori de Libertate, care simpatiza cu miscarea de eliberare maghiara din 56. Distribuiam pliante , lipeam afise, si din astea. Din aceasta cauza la 7 noembrie 1960 am fost arestat, si condamnat la 15 ani de inchisoare.
Din fericire in 1964, odata cu amnistia generala am fost eliberat, dar nu am fost ferit de neplaceri. In temnita securitatii din Oradea, l-am avut , un timp, coleg de celula, pe un vechi lider gardist, Sebastian Mocanu. Prima data am fost destul de  ingrijorat, eu am invatat ca astia erau , criminali, incendiatori si teroristi. Personalitatea lui insa contrasta radical de tot cea ce mi s-a spus despre membrii acestei miscari.
-Cat de mult contrasta ?
-Nu era un era un violent lumpen-proletar, din contra era foarte cultivat, un intelectual licentiat in filosofie si literatura, un om care nu si-a pierdut tinuta si nici chiar umorul desii se afla in inchisoare din 1948.
Practic de la el am invatat corect romaneste, iar el a invatat maghiara de la mine. Caracteristic personalitatii sale, intr-o zi din martie 1961, s-a ridicat si mi-a recitat  in romana, poezia lui Arany Janos: Barzii galezi . Am aflat ca acesta era cadoul lui de 15 martie pentru mine, pentru ca in acea zi era 15 martie, de cea ce eu in inchisoare fiind, am si uiat. A fost o experienta uimitoare. I-am cunoscut povestea  si mi s-a parut foarte instructiv, in afara de personalitatea lui acest destin era comun multor legionari. In total a fost inchis 21 de ani, asta in trei parti. prima data a fost inchis in 1938, cand avea 22 de ani, asta in timpul dictaturii lui Carol al II-a, dupa asta a fost internat in lagaru de la Buchewald de catre germani, in cele din urma a fost inchis de comunisti in 1948. Din temnita a iesit in 1964.
-Ce fel de organizatie era Garda de fier ?
-Romania marita dupa Trianon era scena unor intense tensiuni sociale si culturale. Tara a fost guvernata decenii la rand de catre Partidul National Liberal care avea radacinile in vechea Romanie, acest partid reprezenta interesele burgheziei industriale nascute dupa cea de-a doua revolutie industriala. Acestia desconsiderau taranimea, si in acelasi timp prin diferite  instrumente  ale politicii de creditare au provocat saracirea vechii aristocratii romanesti, adica boierii au ramas aproape fara nimic. Desii a avut loc o reforma agrara,  cea mai importanta consecinta acesteia a fost ca statul roman a confiscat pamanturile marilor latifundiari maghiari si cele ale bisericilor maghiare. Acei tarani romani care au ajuns proprietari de pamant, fara cunostiinte solide de agricultura si fara unelte adecvate nu sau descurcat, multi dintre ei au luat imprumuturi de la banca, dar cu asta au pierdut pana la urma si acel putin pamant pe care il avusera. Executarile silite erau la ordinea zilei, saracia crestea de la o zi la alta. Pe langa astea, pentru intretinera unei administratii eficiente nu erau destui oameni instruiti, din aceasta cauza statul a inmultit numarul studentilor, dar nu asigura burse sau colegii si alte facilitati. Din aceasta cauza, inca din ani 20 sau organizat miscari studentesti la universitatile din tara. Aceste miscari aveau si un caracter antisemit, asta deoarece numarul studentilor evrei in universitatile romanesti depasea cu mult  numarul acestora in cadrul populatiei tarii. Studenti romani , destul de saraci au vazut niste dusmani in ei, la acest curent s-a alaturat, din motivele aratate mai sus, si o parte a aristocratiei romanesti. Din acest mediu a aparut Miscarea Arhanghelului Mihail sau cum va fi cunoscuta mai tarziu, Garda de fier, condusa de, viitorul capitan, Corneliu Zelea Codreanu. Initiatori erau studenti si aristocrati, ingineri, preoti, profesori iar mai tarziu au aderat si multi muncitori si tarani. Miscarii sau alturat si ganditori importanti ca de exemplu: istoricul religiilor recunoscut in toata lumea : Mircea Eliade. Din aceasta cauza nu se poate trece asa de usor de ei etichetandu i doar ca niste fascisti romani.
-Care erau telurile lor ?
-Codreanu a spus ca dorea ca miscarea sa fie un atelier spiritual si moral, care , cu timpul patrunzand intrega societate romaneasca avea sa formeze omul nou : iubitor de tara si  credincios fervent. Duceau o viata ascetica  aproape ca niste calugari, aveau o moralitate severa dar erau in acelasi timp si niste oameni fanatici, care datorita  valorilor in care credeau au declarat razboi intregului sistem politic si social al Romaniei de atunci, cea ce, foarte rapid, le-a decis drumul sortii. Romania liberala a fost binevoitoare si a trecut cu vedere miscarea pentru ca  studentii printre care si Codreanu, luptau uneori si cu pumnul impotriva  muncitorilor socialisti care faceau greva. Dar in 1923 au fost organizate actiuni de protest impotriva acordarii cetateniei depline, prin constitutie, evreilor, datorita acestor proteste multi studenti au fost arestati si batuti brutal de politie.
-Care era parerea lor despre unguri ?
-Garda de Fier ca organizatie nu era explicit  impotriva maghiarilor, insusi Codreanu a spus ca primeste pe orice crestin minoritar in miscare, daca acesta recunoaste suprematia romanilor adica rolul lor conducator. Gardistii se raportau la unguri asa cum face orice nationalist roman, indiferent de partid sau de organizatia din care face parte. Cadrul general era insa destul de neclar, asa cum erau multe in Romania acelor ani.
-Oricum, vorbim de o miscare violenta...
-In Romania acelei epoci, violenta era la ordinea zilei, in viata cotidiana, si la organele statului, si legile erau altfel, decat sunt astazi. Codreanu, intr-o sala de judecata unde isi apara un camarad la impuscat pe seful politiei din Iasi, care cu inca cativa l-au atacat. Instantele, conform legilor de atunci, l-au gasit nevinovat, pentru ca s-a considerat ca a fost legitima aparare. Insa indiferent de asta, arestarile erau frecvente, este semnificatic ca insusi ideea infiintarii Miscarii arhanghelului Mihail s-a nascut in inchisoarea de la Vacaresti. Este un fapt de necontestat  ca miscarea  a ucis multi politicieni si functionari superiori brutali si corupti, intre care si doi primi ministri in functie si doi fosti prim ministri, cea ce a fost un un lucru neobisnuit, nici inainte si nici dupa nu se intamplase asa ceva. Dar violenta nu era caracteristica doar Garzi de fier ci si intregii vieti publice din tara, si statul intervenea fara mila ,calcand in picioare legile, impotriva gardistilor si nu numai impotriva lor. In timpul dictaturi, lui Carol al II-ea, din februarie 1938, au fost arestati mii de gardisti din care multi au fost omorati. Ca imaginea sa fie completa trebuie amintit ca elita politica din perioada respectiva a dorit sa imblanzeasca Garda de Fier. La un moment dat Codreanu a anunta ca va renunta la orice actiuni violente, spera ca astfel si autoritatile o sa i lase in pace pe gardisti. La nivel de tara aveau milioane de adepti pentru ca se ocupau si cu activitati extinse cu caracter social. De aceasta popularitate a dorit Carol al II-lea sa se foloseasca, asa ca in 1938 a oferit lui Codreanu postul  de prim ministru, dar acesta a refuzat, nedorind sa i-a parte la viata politica bucuresteana. Dorea mai mult, dorea sa formeze poporul si tara dupa idealurile sale. A fost condamnat pentru tradare de tara, si conform ordinului secret al regelui, impreuna cu mai multi camarazi a fost ucis in noembrie 1938. Afost ucis intr-o duba a politiei langa Bucuresti, prin strangulare.
-Ce sa intamplat dupa acestea cu Garda de fier ?
-Noul lor conducator, Horia Sima, purtand titlul de comandant a intrat in ilegalitate, iar gardistii sau razbunat ucigandu l pe primul ministru Armand Calinescu. Acest gest a fost urmat de noi represiuni la adresa miscari. Dupa a doua decizie de la Viena generalul la indepartat printr-un puci pe rege si a devenit dictatorul militar al Romaniei. In lipsa de baza populara, s-a inteles cu Garda de Fier, asa s-a nascut statul national-legionar, gardistii au primit posturi de ministri si de secretari de stat dar ambele parti nu aveau incredere unul in celalalt. In aceasta perioada au avut numeroase actiuni impotriva evreilor, sau comis si multe atrocitati, gardistii s-au razunat pe politicienii care i-au prigonit in timpul dictaturii regale, multi dintre ei au fost ucisi in inchisoarea de la Jilava. Datorita neicrederii reciproce si al acestor atrocitati, Antonescu s-a decis sa de a o noua lovitura de stat, a provocat garda, si in intelegere cu Hitler i-a scos de la putere. Multi au fost omorati sau inchisi, vreo 2000 au fugit in Germania, unde au fost internati in lagar. La sfarsitul razboiului multi au luat parte la luptele de pe Oder.
-Garda de fier este amintita si in legatura cu pogromul de la Iasi din 1941.
-Garda de fier a fost sfarmata de Antonescu cu luni de zile inainte de evenimentele de la Iasi, majoritatea membrilor garzi erau atunci in inchisori. Ordinele pentru actiunile impotriva evreilor au fost date de dictator, la macel au luat parte si membrii ai institutilor statului cat si populatia civila. Toate acestea sunt povara regimului Antonescu.
-Pe lista istorica a gardistilor cati morti sunt ?
-Este imposibil de dat un numar exact, deoarece istoriografia romana, trece in contul garzii aproape toate crimele care au fost comise in timpul existentei  ei. Mai mult se trec in contul lor si crime care au avut loc dupa dizolvarea garzii. Desigur asta nu sterge faptele lor. Daca luam in considerare si omorurile nedovedite ca rezultate ale actiunilor lor dar despre care se crede ca au fost actiuni gardiste, atunci am avea vreo 250 de omoruri. Pe partea cealalta al acestei triste balante se afla mai mult de 1000 de gardisti, printre ei si aceia care au fost ucisi in timpul regimului comunist in asa numitele tabere de reeducare. In aceste locuri cei care dadeau dovada de slabiciune erau folositi ca reeducatori, ei trebuiau sa-si convinga colegii sa se dezica in public de principiile lor, sa l denigreze pe Codreanu si faptele lor trecute. Multi dintre ei au cedat, dar nu toti. Cei mai indaratnici au fost paziti strict la inchisoarea din Aiud. Tot timpul fanatismul le-a fost caracteristic, acesta izvora din idealismul lor. In asta a avut radacina toata gandirea lor : antisemitismul lor, si in general actiunile lor au fost un raspuns violent la violenta care ii incojura. Garda de fier a fost un raspuns dat in spiritul vremii ei, nedreptatilor din epoca respectiva, desi a fost o reactie utopica a avut o sustinere uriasa, pentru ca crescuse din sufletul popular romanesc.
-La 21 de ani de la schimbarea de regim, cartea dumneavoastra cu titlul ,,Legiunea arhanghelului Mihail" , bazata pe o munca bogata in izvoare de referinta este prima lucrare neutra. Care credti ca este cauza acestui lucru?
-Mircea Eliade scria in 1978. , citez asta si in carte ca " Dupa Auschwitz nici oamenii cinstiti nu si mai permit sa fie obiectivi ". Probabil acest mod de a vedea lucrurile a facut ca aceasta carte sa fie o sperietoare pentru edituri. Desii eu nu am scris o apologie, pur si simplu m-am straduit ca strict dupa izvoare sa prezint, una din cea mai importante miscari spirituale din Romania secolului XX.. Consider ca este necesar a se cunoaste istoria popoarelor vecine, asa ca am luat decizia de a tiparii carte  din bani proprii in colaborare cu uniunea ardeleana, sunt 50 de bucati, asa de prezentare. As fi bucuros ca datorita importantei temei o posibila editie viitoare sa apara in exemplare mai multe.

Agoston Balazs

#206
Marius1989

Marius1989

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,919
  • Înscris: 09.04.2006

 Marius1989, on 20 iulie 2014 - 16:11, said:

În 1940 legionarii au ucis pe foştii prim-miniştri Nicolae Iorga şi Virgil Madgearu, cît şi pe unii foşti demnitari ai regimului lui Carol al 2-lea care fuseseră închişi la închisoarea Jilava.
După înăbuşirea rebeliunii legionare (1941), regimul Ion Antonescu a trimis în judecată pe legionarii implicaţi în acele asasinate.
La sfîrşitul procesului s-a tipărit şi o carte în care se explica desfăşurarea procesului şi faptele respective aşa cum au rezultat din proces.
Cartea respectivă este acum disponibilă scanată integral pe internet. O puteţi citi, împărţită pe capitole, la linkurile de mai jos:
- Cuvînt înainte
- Ordonanţa definitivă a Tribunalului Militar
- Referatul procurorului militar despre asasinarea lui Nicolae Iorga şi Virgil Madgearu
- Rapoartele medico-legale
- Rechizitoriul procurorului militar
- Declaraţii de martor şi documente (martori: Eugen Bănescu, Ion Zelea Codreanu, Gheorghe Creţu, Eugen Clonţa, Ovidiu Negulescu, Constantin Manea, Andrei Zamfir, Constantin Argetoianu, August Filip, general Ilasevici, Gheorghe Tătărăscu, Mihail Ghelmegeanu, Ecaterina Iorga - nevasta lui Nicolae Iorga, Alina Iorga - fiica lui Nicolae Iorga, Aurel Stoicescu, Ecaterina Madgearu - nevasta lui Virgil Madgearu, Virgil Lărgeanu, Ilie Chirilă)
- Sentinţa
- Executarea osîndiţilor la moarte (Ştefan Zăvoianu, Gheorghe Creţu, Octavian Marcu, Constantin Savu, Dumitru Anghel, Ioan Tănăsescu)
- Fotografii şi reconstituiri judiciare

Deschisesem o temă de discuţie separată despre asasinatele de la Jilava, Snagov şi Strejnicul, dar un moderator softpedia a considerat că nu se justifică a unit-o cu topicul ăsta.
Eu cred că pe un forum de istoria românilor pot să existe mai multe teme de discuţie despre legionari, că e o problemă complexă şi sînt evenimente multe şi diferite de discutat, petrecute pe parcursul zecilor de ani (chiar şi azi există unii care se declară legionari).
Ideea asta de a comasa temele de discuţie mi se pare contraproductivă. O temă de discuţie care are prea multe pagini nici nu va fi citită în întregime.
Pe ideea asta, toată istoria românilor o putem împărţi pe vreo 15 topicuri şi apoi să se interzică crearea de topicuri noi.

Edited by Marius1989, 05 September 2014 - 19:09.


#207
kyrre

kyrre

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,961
  • Înscris: 27.05.2010
Aia impuscati de legionari la Jilava sunt aceleasi personaje care condamnau la moarte sau la puscarie pentru perioade mari legionarii pe vremea lui Carol.  Este si o lista cu aia impuscati si faptele savarsite impotriva legionarilor. Pur si simplu s-a intors roata, ca de multe ori in istorie. Daca vrei o sa o caut.

#208
cristirg

cristirg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,711
  • Înscris: 16.11.2012
-cum zicea cineva mai sus trebuie sa citim carti serioase

Attached Files


Edited by cristirg, 14 September 2014 - 00:03.


#209
Mega-Ra

Mega-Ra

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 596
  • Înscris: 05.09.2014

 kyrre, on 19 august 2014 - 15:42, said:

LE in 1992 tataia, Dumnezeu sa-l ierte, nu s-a dus la alegeri. Pentru ca isi aducea aminte cum erau organizate inainte alegerile si nu avea chef sa ia bataie pe acolo.
În 1992 sau în 1990?

Corneliu Coposu spunea că alegerile din 1990 au fost mult mai crunte și mai nedemocratice decât cele din 1947.
În 1947 comuniștii au recurs la inversarea scorului, partidele putând să-și facă liniștite campania electorală. În 1990 nu și-au putut face nici măcar campania electorală.

#210
kyrre

kyrre

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,961
  • Înscris: 27.05.2010

 Marius1989, on 05 septembrie 2014 - 19:07, said:

Deschisesem o temă de discuţie separată despre asasinatele de la Jilava, Snagov şi Strejnicul, dar un moderator softpedia a considerat că nu se justifică a unit-o cu topicul ăsta.
Eu cred că pe un forum de istoria românilor pot să existe mai multe teme de discuţie despre legionari, că e o problemă complexă şi sînt evenimente multe şi diferite de discutat, petrecute pe parcursul zecilor de ani (chiar şi azi există unii care se declară legionari).
Ideea asta de a comasa temele de discuţie mi se pare contraproductivă. O temă de discuţie care are prea multe pagini nici nu va fi citită în întregime.
Pe ideea asta, toată istoria românilor o putem împărţi pe vreo 15 topicuri şi apoi să se interzică crearea de topicuri noi.

Quote

Generalul Gabriel Marinescu: Prefect al Politiei Capitalei si apoi Ministru de interior. A ordonat si supravegheat direct uciderile de legionari dela Prefectura. Era unul din "bratele de executie" ale regimului Carol II.
Generalul Ion Bengliu: Inspector General al Jandarmeriei, era al doilea "brat de executie" al faradelegilor regimului carlist.
Generalul Gheorghe Argeseanu: Fost Comandant al Corpului II Armata, numit Prim Ministru in 21-22 Septembrie 1939, a acoperit cu prestigiul hainei sale militare uciderile in masa ale legionarilor din noaptea de groaza 21-22 Septembrie 1939.
Colonelul Gherovici: din Inspectoratul de Jandarmi. Mana dreapta a lui Bengliu. A luat parte directa la asasinarea lui Codreanu.
Colonelul Zeciu: Prim Procuror Militar, a organizat asasinarea si inmormantarea lui Corneliu Zelea Codreanu si a celor 13 legionari ucisi impreuna cu acesta.
Colonelul Anibal Panaitescu: din Jandarmerie, schingiuitor notoriu si ucigas de legionari.
Colonelul Negulescu: Presedintele Tribunalului Militar din Cluj. S'a distins prin multe sentinte condenatorii nedrepte contra legionarilor. A permis ca, fiind inca sub jurisdictia Tribunalului Militar, sa fie dati politiei pentru a fi ucisi la Huedin-Cluj, 7 legionari.
Maior Aristide Macoveanu: din Jandarmerie. A luat parte la pregatirea si executarea uciderii lui Corneliu Codreanu. Era seful unuia din furgoanele care transportau pe detinuti si a dat ordinul de a fi executati prin strangulare cu funii, cand treceau prin Padurea Tâncãbesti.
Maior Iosif Dinulescu: din Jandarmerie. Impreuna cu Macoveanu a luat parte la executia lui Corneliu Codreanu, in forma descrisa mai sus.
Maior Alexandru Popescu: Seful Jandarmeriei din Constanta. Cunoscut in aceasta provincie prin ura si cruzimea lui fata de legionari. Personal a impuscat pe preotii Chivu si Stoica Mocanu, din judetul Constanta.
Maior Scarlat Riosianu: Comandantul Jandarmeriei din Ramnicu-Sarat. A luat parte la pregatirea asasinarii lui Corneliu Codreanu si ceilalti 13 legionari.
Capitanul Blebea: din Jandarmerie. La ordinul acestuia au fost ucisi la Huedin (Cluj), 7 legionari.
Sublocotenentul Cinghita: din Jandarmerie. A comandat executarea (si chiar a tras) a 31 de legionari legati de mâini si de picioare, la iesirea acestora din lagarul dela Vaslui.
Plutonierul Sârbu: jandarm, din lotul celor alesi pentru strangularea legionarilor in furgoanele ce-i transportau la Jilava. El l-a strangulat pe Corneliu Codreanu.
13 Plutonieri Jandarmi: Fiecare din acestia a strangulat un om in acele doua faimoase si tetrice furgoane ale mortii.
Victor Iamandi: Ministru de Justitie in marea prigoana carlista. A luat parte, ca membru influent al regimului, la asasinatele petrecute atunci. In toate momentele grele prin care a trecut Miscarea Legionara, il gasim ca instigator al acestora. In guverul Duca era Secretar de Stat la Interne si a dirijat represiunea ce-a avut loc atunci.
Radu Pascu: Fost Prim-Presedinte al Curtii de Apel din Bucuresti. A luat parte la prigoana contra legionarilor sub regimul carlist.
Moruzof: Seful Serviciului de Informatii al Armatei. A fost una dintre piesele importante ale sistemului carlist si co-partas la violentele si asasinatele comise atunci.
Niky Stefanescu: Director al Sigurantei Statului. Era al treilea "brat de executie" al regimului Carol II. Sub directia lui s'au comis schingiuirile dela Siguranta unde s'au ucis zeci si zeci de oameni nejudecati si nevinovati.
Vasile Parisianu: Director al Prefecturei de Politie din Bucuresti. A luat parte la toate crimele comise acolo.
Pavel Patriciu: Comisar al Prefecturei de Politie din Capitala. Schingiuitor cunoscut si temut in randurile legionarilor.
Panova Ion, Bonea Niculescu, Otto Reiner, L. Constantinescu, P. Malenschi, N. Graman, Iuliu Horvath, Victor Horvath, Petre Gheorghiu, C-tin Popescu, Miron Tudor, C. Boulet, Marin Georgescu: toti acestia erau agenti ai Prefecturei de Politie din Bucuresti. Faceau parte din asa numita "brigada mobila" care se ocupa cu descoperirea si lichidarea sumara (de preferinta prin sugrumare si ardere la crematoriu) a legionarilor in orice punct al tarii, unde ar fi fost semnalati acestia. S'au distins prin cruzimi nemaipomenite.

Mihail Vârfureanu: Student la medicina si legionar. Este captat de politie ca agent informator. In timpul prigoanei lui Carol II reuseste sa ajunga Seful Studentimii Legionare din Bucuresti. In aceasta calitate are legaturi stranse cu grupul de conducere clandestin al Miscarii. Dã informatii importante politiei care conduc la prinderea si executarea multor camarazi de-ai lui. Este demascat deabia in urma arestarii si uciderii sefei femeilor legionare, Nicoleta Nicolescu, arestata in timpul unei intrevederi cu acest individ.

Restul de detinuti dela Jilava, ale caror nume ne lipsesc aici in exil, erau jandarmi si comisari de politii, asasini de speta celor descrisi mai sus.

@mega parca in 92. Dar e posibil sa fie si ca tine. Oricum, ideea e aceeasi, nu s-a dus sa nu si-o ia pe cocoasa.

#211
sam92

sam92

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 151
  • Înscris: 08.01.2013
Legiunea Arhanghelului Mihail a avut doua perioade contrastante.Cea de la infiintare si pana la moartea lui Zelea Codreanu.In perioada asta, legionarii au fost acceptabili politic, pur si simplu reprezentau extrema-dreapta romaneasca.(LANC-ul si mai tarziu partitudul lui Octavian Goga avand o priza mult mai redusa la public)A doua perioada, reprezentata de Horia Sima e total inacceptabila.Statul-National-Legionar s-a dorit a fi instrumentul folosit de Miscare pentru a se razbuna pe adversarii din periada carlista.Nici-un proiect national, nici un plan de recastigare a teritoriilor pierdute in vara anului 1940.Ce li s-a intamplat in Ianuarie 1941 a fost bine-meritat.Oricum nu mai era Legiunea idealista a lui Zelea Codreanu.

#212
Marius1989

Marius1989

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,919
  • Înscris: 09.04.2006
"Pe marginea prăpastiei" e o carte editată de regimul Antonescu în 1942, în care acesta explică zdrobirea rebeliunii legionare din 1941.
Cartea poate fi considerată un punct de vedere oficial al regimului lui Ion Antonescu cu privire la mișcarea legionară.
Pe saitul "Documente despre istoria românilor" cartea a început să fie prezentată în serial.
Deocamdată sînt disponibile capitolele:
Sumar
Lovitura de stat din septemvrie 1940. În loc de prefață
Lovitura de stat din septemvrie 1940. Privire generală
- Lovitura de stat din septemvrie 1940. Legăturile generalului cu Garda

În viitor și celelalte capitole din volumul 1 al cărții vor deveni disponibile, se caută posesor al volumului doi în vederea scanării și expunerii acestuia pe internet, la dispoziția tuturor oamenilor muncii.

#213
LensFlare

LensFlare

    Tin Foil Mask Society

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,763
  • Înscris: 09.05.2005
De ce poate fi considerata un "punct de vedere oficial"?

#214
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Ion Antonescu şi rebeliunea legionară

Atat. Exista topice separate pentru fiecare problema.

#215
Marius1989

Marius1989

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,919
  • Înscris: 09.04.2006

 LensFlare, on 08 iulie 2015 - 10:45, said:

De ce poate fi considerata un "punct de vedere oficial"?

Domnul moderator şi-a arătat muşchii şi a unit vechiul topic, ştergînd cu prilejul ăsta şi răspunsul pe care îl dădusem.
Repet răspunsul: Dacă avea curiozitatea să urmezi primul linc indicat, găseai coperta cărţii unde la autor e trecut "Preşedinţia Consiliului de Miniştri".
Cred că nu e greşit să consideri "punct de vedere oficial" o carte care are trecut ca autor "Preşedinţia Consiliului de Miniştri".

Altminteri, găsesc greşită dorinţa de a evita topice noi şi a concentra orice e legat de legionari într-o singură temă. Subiectul e foarte vast şi ar merita teme diferite, aşa cum nici discuţiile despre comunism nu pot fi concentrate într-o singură temă.
Pe ce criteriu vechiul topic "Ion Antonescu şi rebeliunea legionară" s-a unit cu tema asta despre legionari şi nu cu o temă despre Ion Antonescu?

#216
Marius1989

Marius1989

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,919
  • Înscris: 09.04.2006

 Marius1989, on 08 iulie 2015 - 10:02, said:

"Pe marginea prăpastiei" e o carte editată de regimul Antonescu în 1942, în care acesta explică zdrobirea rebeliunii legionare din 1941.
Cartea poate fi considerată un punct de vedere oficial al regimului lui Ion Antonescu cu privire la mişcarea legionară.
Pe saitul "Documente despre istoria românilor" cartea a început să fie prezentată în serial.
Deocamdată sînt disponibile capitolele:
Sumar
Lovitura de stat din septemvrie 1940. În loc de prefaţă
Lovitura de stat din septemvrie 1940. Privire generală
- Lovitura de stat din septemvrie 1940. Legăturile generalului cu Garda

În viitor şi celelalte capitole din volumul 1 al cărţii vor deveni disponibile, se caută posesor al volumului doi în vederea scanării şi expunerii acestuia pe internet, la dispoziţia tuturor oamenilor muncii.

Alte capitole din carte au devenit disponibile:
Lovitura de stat din septemvrie 1940. Evenimentele premergătoare şi cele dela 6-14 septemvrie 1940
Lista anexelor la capitolul „Lovitura de stat din septemvrie 1940″
Memoriul lui Ion Antonescu către rege, de la sfîrşitul lui iunie 1940
Scrisoarea lui Ion Antonescu către rege din iulie 1940
Opinia publică românească şi verdictul de la Viena din august 1940
Generalul Antonescu primeşte puteri depline. Proclamaţia sa către ţară
Scrisoarea lui Antonescu către Carol al 2-lea, în care îi cere abdicarea. Manifestul către ţară al regelui cu prilejul abdicării
Jurămîntul regelui Mihai. Declaraţia făcută regelui Mihai de către generalul Antonescu
Proclamaţie către armată, 2 apeluri către români, chemare către ţară, apel către ţară
Comunicat al Conducătorului Statului. Apel la ordine şi muncă. Apel către ţară
- Apelul generalului către legionari. Statul român devine stat naţional-legionar. Apelul generalului către români, după constituirea statului naţional-legionar. Apelul lui Horia Sima către legionari

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate