Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
La multi ani mie!

Senzor filtru particule GOLF 7

La multi ani @radu103!

La multi ani @Nenea Zap!
 La multi ani @beavis03!

BlackView Oscal Pad 13, probleme ...

Baterie auto AGM 70AH vs normala ...

Depanero nu vrea sa imi dea Negat...
 Extras carte funciara

Carucior pliabil pentru cumparatu...

In ce supermarket gasesc carne de...

Cat de riscant e sa rezerv un hot...
 Audi Q3 F3 PHEV - impresii si con...

AC Vortex nu mai incalzește

Scule electrice și impactul ...

Huawei Pura 70/Pro/Ultra
 

Sfintita vs nesfintita

- - - - -
  • Please log in to reply
88 replies to this topic

#37
xtremdriving

xtremdriving

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,327
  • Înscris: 18.06.2006
Mi-am adus aminte de un reportaj intr-o "curba a mortii". Se intamplau prea multe accidente acolo si au adus un preot sa sfinteasca locul...
Dupa ceva vreme au facut astia reportaj prin sat...si intrebarea era: acum cum e? mai sunt atatea accidente? raspunsul: pai da, cam la fel...

#38
frioan

frioan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 788
  • Înscris: 15.03.2003

View Posttest_driver, on Oct 23 2007, 09:06, said:

Singura chestie care atarna de geam este detectorul de radar la mine in masina, nimic altceva, odorizantul e sub scaunul soferului, si cruciulite si alte simboluri nu am in masina.
Cu preotii am o problema de cand sa tot intamplat sa dau peste nespalati imbracati in negru care-si luau bani grei de la pensionare (nu bani grei, dar pentru un pensionar insemna o caruta de bani) si de care apoi ii vedeam clar cum isi bat joc de ele? vreti sa va povestesc faza care m-a facut sa nu mai calc in biserica? se permite putin off topicu? daca da, postul viitor povestesc, faza de la care nu m-am mai spovedit, impartasit, dat spaga la preot, etc.? sunt credincios si cred in Dumnezeu, si-l iubesc, insa totul pana la jogodiile alea de preoti.

Mh ... am masina de cativa ani; am sfintit-o si port in masina mai multe icoane :) Mie personal mi se pare f normal sa fac acest lucru pentru ca cred in D-zeu si prin aceasta vad un mod de a ma apropria de El; Si cred ca e gresit sa generalizam cu preotii (sunt si cei care sunt preoti doar cu numele ca in rest nu au nici o legatura cu D-zeu sau cu morala, dar sunt deasemenea si foarte multi preoti care isi fac treaba f bine pt ceea ce au fost pregatiti :) adica sa ajute, sa inlesneasca comunicarea noastra cu D-zeu; NU cred ca e corect sa punem la acelasi loc citez "jogodiile alea de preoti" cu parintii ca Ilie Cleopa, Arsenie Papacioc si multi altii care au suferit atati ani in puscariile comuniste doar pt ca au avut curajul sa-si marturieasca credinta ortodoxa.
Ca sa completez, citez un articol din ziarul Adevarul: "Nu orice obiect se poate sfinți. De exemplu, nu se pot sfinți verighetele, înainte de căsătorie, pentru aceasta existând chiar slujba de cununie. Unii preoți spun că nu se pot sfinți nici cruciulițele care se poartă la gât, pentru că nu există o rugăciune pentru ele. Nu același lucru însă se poate spune despre autovehicule. Pentru ele există o rugăciune de sfințire specială, care în trecut era folosită pentru sfințirea corăbiilor și a vapoarelor. Cu timpul însă, rugăciunea a fost adaptată pentru mașini. Autoturismul va fi pregătit cum se cuvine înainte de binecuvântare. Trebuie să fie curat atât în habitaclu, cât și în portbagaj, iar caroseria și motorul să fie spălate. Capota va fi ridicată, în așa fel încât să se poată stropi motorul cu agheasmă. Ușile autoturismului și portbagajul vor fi lăsate deschise. Chiar și în interiorul mașinii se dă cu apă sfințită, pe fiecare scaun și pe volan. Preotul zice de trei ori: "Se binecuvântează mașina aceasta prin stropire cu apă sfințită, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin!". Apoi spune: "Doamne, Cel ce ești Calea, Adevărul și Viața, Cel ce porți de grijă făpturilor Tale, îndreptându-le și păzindu-le pașii, Cel ce ai trimis lui Isaac și lui Tobie îngeri împreună călători, și călătoria și întoarcerea lor pașnică ai făcut-o, Cel ce L-ai ridicat pe Ilie la cer cu căruța de foc, iar înspre Emaus ai călătorit dimpreună cu Luca și cu Cleopa, binecuvântează mașina robilor Tăi (se rostește numele proprietarului), ocrotindu-i în drumurile lor de toate primejdiile, dându-le înger păzitor, însoțindu-i cu dumnezeiasca Ta binecuvântare și întorcându-i totdeauna cu pace la casa lor. Căci Tu ești Cel ce ocârmuiești și binecuvântezi toate și ție mărire înălțăm, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor, Amin!" O rugăciune asemănătoare se face și pentru binecuvântarea elicopterelor sau a avioanelor. Preotul stropește cu apă sfințită fuselajul, motoarele, aripile, elicele, apoi se urcă în cabina piloților și în interiorul avionului, dând cu agheasmă pe fiecare loc. Se crede că de atunci încolo aparatul va fi ferit de accidente.
Rugăciuni pentru oprirea ploilor
"Toate binecuvântările și sfințirile de care se bucură creștinul în timpul vieții se numesc ierurgii", explică profesorul de religie Radu Ilaș, preot la Biserica Sf. Teodora de la Sihla, din București. Ierurgiile sunt slujbe oficiate de preoți sau episcopi, care au menirea de a scoate credincioșii, natura și lucrurile ce îi înconjoară de sub puterea vrăjmașului și de a-i sfinți, a-i curăța și a-i binecuvânta prin pogorârea asupra lor a harului și a puterii dumnezeiești." Există rugăciuni speciale pentru ogradă, vie, pomi și fructe, grădini, holde, animale, pentru oprirea ploilor abundente ori pentru secetă, pentru izbăvirea de cutremur, pentru cei ce călătoresc și pentru cei ce nu pot dormi, pentru copiii care nu reușesc să învețe. Se mai rostesc rugăciuni pentru binecuvântarea instituțiilor sau așezămintelor, a uneltelor, aparatelor la care se lucrează, la inaugurarea unor firme sau spații comerciale. "
Pana la urma ma gandesc ca pt cine crede in D-zeu aceasta sfintire e f buna, e un mod de a te asigura ca masina ta e in gratiile divine :) (de cate ori nu am fost in situatii limita din care in mod normal, logic parea imposibil sa ies si totusi fara sa-mi dau seama cum, am scapat fara nici o zgarietura) - Normal ca D-zeu iti da dar nu iti baga in traista - daca conduci ca nebunul sfidand toate regulile, poate fi masina resfintita si de 10 ori ca tot vei sfarsii in accident. Eu vad relatia cu D-zeu ca dintre un parinte si fiu (de altfel doar asta si suntem cu totii, nu ? copii lui D-zeu :) ) Sfintirea unei masinii e ca si cum l-as ruga prin intermediul unui preot sa vegheze asupra mea si masinii. Normal .... lucru valabil pt cei care cred.....pt cei care nu cred in D-zeu ... probabil ca nu are nici un efect, chiar daca si in aceste cazuri, cand copilul isi abandoneaza parintele si fuge de acasa tot copil va ramane in ochii parintilor :).

PS: Pana la urma, luand numai partea psihologica, si tot e bine sa-ti sfintesti masina pentru ca iti creaza un confort psihic, stii ca daca tu conduci corect si totusi Doamne fereste se intampla  un evenimen rutier neplacut - tu stii ca ai cerut protectia lui D-zeu  - ca un fel de asigurare pe plan divin :)

Edited by frioan, 23 October 2007 - 09:55.


#39
AlexIP

AlexIP

    marele licurici

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,763
  • Înscris: 25.09.2004
Deci... daca faci un accident cu masina nesfintita, e din cauza ca nu ai sfintit-o. Daca faci accident cu masina sfintita, e Voia Domnului™.

Recomand sfintirea anuala, nu de alta dar macar finantati si voi o industrie cu probleme financiare in aceste vremuri atee. :D

#40
Bwwlan

Bwwlan

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,563
  • Înscris: 13.11.2006
Exceptional documentar. Daca era in imagini, mi-as fi pus un bol de popcorn si as fi privit cu interes. Multumim frumos, un calduros "Doamne-ajuta" si toate alea.
Io' unu nu mi-am sfintit masina, nu de alta, da' costa si in plus, nu cred ca mi-ar sfinti-o daca ar sti ca am prezervative in torpedou. Asa ca, mai buna crucea de dis-de-dimineata. Si pana la proba contrarie, e arhi-suficienta. Sa ma explic:
Ieri am plecat de la birou (langa Camera de Comert de pe Splai) catre Tribunalul Sect.2 Cum stateam eu fain-frumos prima masina la stop, plopul pe langa care abia trecusem se hotaraste sa cedeze in fata insistentelor vantului si sa cada intre a doua masina din spatele meu (a treia la stop) si cea din spatele ei (a patra la stop). Marturisesc ca am fost socat cand am vazut cum cade ditamai copacu' prin dreptul caruia trecusem cu nici 20 de secunde inainte. N-am devenit nici mai credincios, nici nu m-am dus sa dau acatiste. Pur si simplu mi-am facut cruce, am zis "Doamne-ti multam" si m-am dat jos sa vad daca a patit cineva ceva. Ca norocu' ca se facuse verde, si cretinul din spatele meu claxona ca istericu', ca voia sa plece de pe loc si eu il impiedicam :cursing: Bou' dracului. Dac-ar fi cazut pomu' pe el, nu-l mai frijea asa abitir... In fine...
Deci, io nu-mi botez masina, ca n-am chef sa bag banii in buzunarele popimii romane, cand stiu ca si fara, Dumnezeu ma are in paza.
Asa ca, sfinte Respekte  :peacefingers:

#41
Octavian___

Octavian___

    Membru de ocazie

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,980
  • Înscris: 06.04.2007

View Posttest_driver, on Oct 23 2007, 10:06, said:

Singura chestie care atarna de geam este detectorul de radar la mine in masina
Deci asta chiar e o chestie sfanta!  :lol:

#42
primuministru

primuministru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,845
  • Înscris: 05.10.2007
Azi dimineata (centura Bucuresti) am vazut un TIR ce stationa. Avea parbrizul plin de cruciulite cu ventuze...cred ca erau vreo 30 de diverse marimi si in cabina urca..."roaba lu' DZeu" :lol: .Probabil era femeia de serviciu. :OK:

#43
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,974
  • Înscris: 03.12.2005
Nu am sfintit nici o masina, nu am nici o cruciulita prin masina si nici nu ma vad punand prea curand. End of story.

#44
Silver Wolf

Silver Wolf

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,692
  • Înscris: 24.09.2006
N-am sfințit-o... eu merg cu Domnul că mașina e luată de la un preot :lol:

Și dacă nu merge...tot la Dumnezeu o trimit când tre să suflu prin jicleoare... :D

#45
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,480
  • Înscris: 04.05.2006

View Postprimuministru, on Oct 22 2007, 15:46, said:

Si totusi...dece nu se sfintesc masinile negre?? :huh: Dar cele in leasing sau de serviciu?? <_<

A mea e de serviciu si:

- Am ridicat-o in saptamana de dinainte de craciun, anul trecut, luni sau marti, nu mai tin minte exact.
- Vinerea, am plecat spre Tg Jiu, sa-mi sarbatoresc craciunul acolo. Pe drum de la birou spre autostrada, l-am pocnit foarte usor pe unul din spate (vinovat eu). Din fericire n-au fost nici un fel de pagube materiale, a fost doar o mica atingere. Pe urma, pe Valea Cascadelor, mi-au venit in fuga de pe trotuarul celalalt, o femeie si un barbat. Acestia s-au oprit pe linia continua de pe mijlocul drumului si dintre ei...a tasnit un copil de maxim 6 ani, care mi-a aparut in fata la 15metri. Am franat, am tras mult dreapta fara sa ma uit daca e sau nu masina pe banda 1 (din fericire nu era) si l-am evitat la limita. Cred ca l-am si atins putin cu aripa. Copilul a cazut langa masina, dar n-a patit nimic, din fericire.
- Sambata, am spalat frumos masina si m-am dus cu ea la o manastire situata la intrarea in Valea Jiului si am sfintit-o. Am cumparat tot de acolo o mica icoana pe care am prins-o cu ventuza pe parbriz, in spatele retrovizoarei centrale.

Nu stiu daca sfintirea a avut sau nu vreun efect asupra masinii sau a sigurantei ei, dar cert este ca din acel moment n-am mai avut nici un fel de incident si nici foarte aproape de unul n-am fost.
Eu unul nu sunt foarte bisericos din fire, in schimb credincios sunt. Si, pe de alta parte, general vorbind, eu zic ca e ok sa sfintesti masina, atata timp cat acest lucru te face sa te simti mai bine psihic, fara insa a te crede invincibil:). Evident ca, sfintirea masinii nu se poate combina cu renuntarea la CASCO de exemplu. Eu unul ma simt mai bine cu ea sfintita. Le-am sfintit si pe cele precedente.

#46
ovidutz

ovidutz

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 57
  • Înscris: 27.10.2006
Pentru cei ce au sfintit: cu cat ati cotizat?...e interesant si din punctul asta de vedere...
Preferabil e sa mentionati si locul unde ati sfintit-o.

Bafta

#47
valeriu.b

valeriu.b

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,160
  • Înscris: 17.09.2007
Sfintia ta, avand in vedere ce fel de probleme ai avut, mai bine te sfinteai tu decat masina ;)

Edited by valeriu.b, 24 October 2007 - 12:31.


#48
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,480
  • Înscris: 04.05.2006

View Postovidutz, on Oct 24 2007, 13:30, said:

Pentru cei ce au sfintit: cu cat ati cotizat?...e interesant si din punctul asta de vedere...
Preferabil e sa mentionati si locul unde ati sfintit-o.

Bafta

Nu mai stiu....50 ron parca. Oricum nu conteaza. Si nici locul nu conteaza....

View Postvaleriu.b, on Oct 24 2007, 13:30, said:

Sfintia ta, avand in vedere ce fel de probleme ai avut, mai bine te sfinteai tu decat masina ;)

Eu sunt departe....daca nu prea departe, de a fi sfant, deci implicit de a fi sfintit. Dar, niste rugaciuni am spus oricum.

#49
Absint80

Absint80

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 07.05.2007

View Postprimuministru, on Oct 23 2007, 11:58, said:

Azi dimineata (centura Bucuresti) am vazut un TIR ce stationa. Avea parbrizul plin de cruciulite cu ventuze...cred ca erau vreo 30 de diverse marimi si in cabina urca..."roaba lu' DZeu" :lol: .Probabil era femeia de serviciu. :OK:


Si nu ai mers sa-i speli parbrizu?...poate iti dadea o cruciulita si o ciocaneai in varf si tu putin.

Edited by Absint80, 24 October 2007 - 12:48.


#50
primuministru

primuministru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,845
  • Înscris: 05.10.2007

View PostAbsint80, on Oct 24 2007, 13:47, said:

Si nu ai mers sa-i speli parbrizu?...poate iti dadea o cruciulita si o ciocaneai in varf si tu putin.

Sa mor ca as fi oprit da aveam cam 120km/h si ma urmarea politia... :thumbup: .La prima intersectie am scapat de ei. :peacefingers:

#51
primuministru

primuministru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,845
  • Înscris: 05.10.2007
Asta e tot?? Hai oameni buni ca sint muuuulte masini in tara asta si sfintite si nesfintite !

#52
ovidutz

ovidutz

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 57
  • Înscris: 27.10.2006
Poate or fi, dar nu sunt forumisti  ^_^

Eu cand mi-am luat masina la doua zile m-a ciocnit unu in spate...fara incidente, a doua saptamana am lovit un stalp micut, tot cu spatele, in a 3 a mi-a sarit o piatra in geam, a 4-a mi-a zgariat-o un nesimtit  :cursing: cu un carucior in parcare la un hipermarket...si cam atat....am achizitionat o cruciulita si o iconita si masina are 2 luni si n-am mai patit nimic...Masina este nesfintita...nu stiu daca are legatura. Cu prima ocazie as vrea s-o sfintesc pentru linistea mea sufleteasca  :ermm:.

Edited by ovidutz, 26 October 2007 - 14:33.


#53
buntzi

buntzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,328
  • Înscris: 09.09.2006
dacia 1300 pe care am avut-o inainte am puratat-o cam doi ani fara s-o sfintesc. In timpul asta am bulit-o o data din vina mea (alunecat pe sinele de tramvai si faramat stalp si portiera stanga) plus pagube foaarte serioase la papucul in care m-am oprit, apoi mi-a bulit-o unul in fata cand a luat de volan stanga uitandu-se numai in dreapta, apoi mi-a tras un sut zdravan un Mercedes care se uita dupa pomul de craciun amenajat pe dreapta si nu m-a mai vazut si pe mine oprit pe banda a doua sa fac la stanga. Dupa ce am dus-o in fata bisericii si poperul a bodoganit ceva si i-a udat scaunele and so on, nu am mai avut nici un incident cu ea pana cand a murit de moarte naturala cu programu' rabla. Loganul nu stiu daca l-a sfintit nevasta-mea, dar cred ca da. Are un an si un pic si nu a patit inca mare lucru. Au incercat sa-mi fure capacele de la roti si mi-au spart nitel unul si au luat capacul de la un semnalizator de pe aripa. evident, in aceeasi noapte.
Parerea mea: desi sunt impotriva oricarei forme de religie organizata, se pare ca ghinionul a cam ocolit agheasma. Dracu' stie de ce.

#54
dintimisoara

dintimisoara

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 422
  • Înscris: 01.08.2007
May oameni buni...fiecare cu parerea si placerea lui... ;)
Noi nu am sfintit masina si nici nu vom face asta.Nu suntem foarte credinciosi,eu una sunt mai degraba din tagma agnosticilor,iar jumatatea mea e ateu convins...asa ca la treaba cu cele bisericesti....cam zicem pas.
Nu inteleg cum se impaca treaba asta cu sfintitul masinii si impopotanatul de cruci,crucite si alte iconite si apoi injuratul cu abitir de toti sfinti existenti si toti aghiutii,aratatul diverselor semne cu degetele si asa mai departe...
Eu am o bratarica cumparata asta vara de la Voronet...pusa pe schimbatorul de viteze...a ramas acolo...si am uitat s-o mai dau jos...Eu mi-am cumparat-o,are o culoare frumoasa si cruciulita de pe ea abia se observa si la momentul respectiv dadea bine cu hainele ce le purtam. :D Partea rea a fost ca am transpirat si culoarea de pe bratara s-a lasat pe piele,m-am suparat....ca am dat vreo 5 roni pe tinichea si din viteza am agatat-o pe schimbator,unde zace si in zi de azi...Pe geamuri nu am agatat niciodata astfel de obiecte.Un singur geam e acoperit,cel de pe dreapta spate,unde este locul fiicei mele si are pe el o folie solara cu Taz,Buggs Bunny,Tweety si Daffy Duck....atat.Deasupra consolei de bord troneaza uneori prins in ventuze detectorul radar,iar odorizantul sta atarnat de tzamburusul cu care reglez directia lamelelelor de suflat aerul la interior...De oglinda nu suport nimic atarnat...si asa ma incurca stalpii laterali ai masinii la vizibilitate,dar-mi-te sa mai pun si o atarnatoare pe oglinda.....as ceda nervos..
Preotii...parerea mea,isi fac si ei jobul pentru care au facut o scoala...il chemi,vine.Ii spui ce vrei si presteaza....nu prea se mai gasesc servicii moca....asa ca platesti ca pentru orice alt serviciu efectuat...
Treaba cu Doamne-Doamne dupa sfintire....mai degraba e o chestie psihologica,fara suparare...Eu cred ca sfantul CASCO si prea fericitul RCA...impreuna cu atentia marita si lasatul figurilor belicoase la volan sunt cei ce ne feresc  de cel rau si viclean,accidentul....
Sa aveti drum bun si sa auzim numai de bine!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate