Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Izolatie exterioara casa parter P...

Cuvinte si expresii neclare

Mod de lucru Purmo Tempco Digital...

Samsung S90C vs LG C3
 Problema sunet RCS

Amortizor sertare bucatarie

Codrea Pallady

Blocurile goale! Orase in car...
 Motorul pe benzina 1.0 SCe65

Mostenire In 1986

Lentile sferica pentru astigmatism

Problema inlocuire usa spate A6 C...
 Ce gen de muzica este?

Drepturile copiilor, in numele &#...

Mocheta peste parchet cu incalzir...

La multi ani mie!
 

Impozite pe proprietati de anul viitor

* * - - - 3 votes
  • This topic is locked This topic is locked
86 replies to this topic

#37
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,676
  • Înscris: 07.02.2003

View Postabulafius43, on 29 martie 2024 - 15:51, said:

@andreic tu pari sa te bucuri de noul sistem de impozitare. pe bune tu imi pari genul care se da bine cu tot ce e la moda si te apleci la maximum pt asta.
Aparentele inseala... eu iti explicam care e varianta realista. Altfel iti creezi asteptari false urmate de socuri.
Tu te bucuri doar de de impozite mici si sisteme subevaluate mostenite din timpuri stravechi, dar te-ai gandit ca asta inseamna si bugete mici pentru localitate/zona in conditiile in acre toate costurile cresc (piata cere) ? Stii ca in tarile civilizate la care tindem, in lcoalitati/regiuni administrative 80-90% din venituri sunt din taxe locale de fapt... doar 10-20% de la bugetul statului. Statul are acolo alte directii mai importanta de investitii... energie, infarstructura, transport, militar, economic samd... nu sa stea sa sustina comune si orase care nu au bugete sa faca nimic semnificativ... unde lumea plateste putin. Da, e un cerc vicios... nu poti iesi din el.
Romanii mai instariti si politicienii corupti se opereaza la AKH Wien... oare cine ii finanteaza ? Posted Image Noi nu avem un asa echivalent... nu am avea bugetul primariei sa ajunga.

View Postabulafius43, on 29 martie 2024 - 15:51, said:

pt ca asa rezulta din grila aia notariala?
Grila aia zice realitatea din piata cu suficient optimism, adica subestimat... iar la ea trebuie sa ne raportam nu la unicorni roz pe pereti Posted Image De ce ? Pentru ca aia sta la baza sabloanelor de calcul al taxelor ale oricarei vanzari-cumparari, adica activitati din piata.
Cei de la primarie ar trebui cel putin in teorie sa faca evaluari proprii dar tu ralizezi ca daca ar face asa ceva si nu ar tine cont de aceleasi variabile ori pondere aia risca sa evalueze peste grila notariala si-ti dai seama ce se intampla Posted Image Vorba ta ca vad ca esti cu religia, zi bogdaproste sa nu se schimbe si aia pana nu ajung si salariile mai sus.

View Postabulafius43, on 29 martie 2024 - 15:51, said:

gandeste-te ca ei au alte venituri. asa ca nu tot ce e de afara se poate aplica cu bine la noi.
Nici n-am zis asa ceva, dar nu poti sa ramai cu sistem de taxare de acu 30 ani... salariile au tot crescut, uite unii isi fac case de 1-2 milioane lei... e echitabil sa ramana la impozite sub 1000 lei ? Posted Image

View Postvrajitoruldinoz, on 29 martie 2024 - 17:38, said:

Eu platesc 1%.
E uzual, si la noi probabil se va merge undeva cum spuneram in zona 0.5-1%

Edited by andreic, 29 March 2024 - 23:06.


#38
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,772
  • Înscris: 21.06.2016

View Postabulafius43, on 29 martie 2024 - 22:36, said:

pai tocmai aici e problema noi o sa avem impozite mari pe proprietate combinat cu impozite mari pe venituri. asta ti se pare ok?

si nu inteleg de ce intereseaza pe unii ce fac altii cu proprietatile lor - ce daca unii isi tin casele goale si terenurile nefolosite? asta-i treaba lor si ce zici tu e doar "sa moara si capra vecinului". tie ti-ar placea sa comenteze altii ce faci tu cu proprietatile tale?

ok inteleg ca unii abia asteptati sa dati mai multi bani la stat pt proprietati dupa ce dati mult si ca taxe din venituri. nu stiam ca mai exista oameni asa de generosi.

Statul in care traiesti incurajeaza unele comportamente si sa le descurajeze pe altele, pentru binele societatii. Nu neaparat prin interzicere ci prin miljloace banesti.
Locuintele goale si "investitiile"  care nu produc nimic sunt un dezastru pentru societate.

Edited by vrajitoruldinoz, 29 March 2024 - 23:07.


#39
abulafius43

abulafius43

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,259
  • Înscris: 19.11.2013
De ce sunt locuintele goale si chestiile neproductive un dezastru pt societate? pt ca asa zici tu? serios tu chiar crezi ca totul se reduce la productivitate?

eu cred ca nu totul se reduce la asta. tu gandesti ca americanii care sunt obsedati de productivitate si uite unde au ajuns - multi homeless probleme cu drogurile etc. chiar ma gandeam ca acestea sunt unele din simptomele unei societati cu foarte multe lacune si o parte din ele sunt generate tocmai de goana asta dupa productivitate.

@andreic tu nu intelegi ca noi avem si impozite mari pe venituri? ca tot vorbeai de modelele din afara stii ca de obicei impozitele mari pe proprietati sunt echilibrate prin taxare mica pe venituri? noi avem taxare mare pe ambele categorii deci un dezechilibru serios.

da eu prefer modelul nostru in care ai taxare scazuta pe proprietati si una mai ridicata pe venituri - macar asa nu ajungi pe strada. in modelul pe care il admiri tu e foarte posibil sa ajungi homeless daca nimeresti intr-o perioada proasta care si basca dureaza mai mult. mai bine ai grija ce-ti doresti.

ca vorbeai de bugetul local pai problema e mai mult de colectare a veniturilor decat de gradul de impozitare. statul ar trebui sa mareasca eficienta colectarii banilor dar na e mai usor sa maresti impozitele decat sa faci un efort.

in fine vad ca n-are rost sa mai lungesc discutia pt ca voi admirati fara retineri tot ce fac altii.

#40
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,874
  • Înscris: 06.10.2003

View PostMount_Yerrmom, on 29 martie 2024 - 19:31, said:

[...]Dar nu poti sa ai o "tara ca afara" unde se colecteaza ~40% din PIB la buget, in conditiile in care colectezi mai putin de 30%
Atunci e o problemă de colectare: fie probleme în legislație, ce permite prea multe optimizări fiscale, fie de corupție, fie de a convinge pentru conformare voluntară (acel ROI = contractul social) , fie de identificare și executare a datoriilor medii - mari (numai hârtiile necesare pt. o datorie de 5 lei depășesc datoria).
Din păcate, încă nu s-a descoperit mecanismul social de a obliga statul să-și subțieze cheltuielile.

View Postvrajitoruldinoz, on 29 martie 2024 - 17:38, said:

Eu platesc 1%.
[...]Valoarea de piata e usor de determinat in 99% din cazuri, din vanzarile de mii si mii de alte proprietati.[....]
Evident. Dar asta înseamnă că unii nu mai pot vinde la prețuri astronomice sau cumpăra la prețuri derizorii. În plus, o astfel de transparență ar fi mană cerească pentru cei expropriați ce au primit sume derizorii (sau sume exorbitante că mnoah ...e pe linie de partid)

#41
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,662
  • Înscris: 02.10.2009

View Postvrajitoruldinoz, on 29 martie 2024 - 17:38, said:

Eu platesc 1%.
Sunt zone unde costa >2% pe an. Ma refer strict la impozit, administrarea, intretinerea unde e cazul e alta treaba.
Valoarea de piata e usor de determinat in 99% din cazuri, din vanzarile de mii si mii de alte proprietati. In Romania cea mai mare parte din prorietati sunt cvasi-identice, apartamente in blocuri identice.
Sunt niste plusuri si minusri la impozitele de proprietate mai mari, plusul principal e ca nu o sa mai stea apartamente si case goala ca "nu cere de mancare". Altul e ca anumite cheltuili e mult mai logic sa fie suportate de proprietarii din zona decat din impozitele din taxarea muncii.
Sunt variatii ale procentului in functie de multe criterii, unele variabile, nu neaparat dupa pozitia in localitate ci dupa necesitati (de ex in zonele centrale, consolidate, infrastructura este la locul ei, amortizata iar valoarea locuintelor mai oricum mai mare. La periferie sunt inca drumuri si canalizari noi sau de terminat, mai apar alte constructii, trebuie scoli, deci si bani pentru ele).
Conteaza foarte mult cum e organizat sistemul, unde se duc banii si pentru ce. De ex la mine stiu cat se duce la politie, pentru scoli, pentru amenajari diverse, din acel 0.5% platit. Pe an in cazul meu inseamna echivalent cu 3 pensii de stat lunare :D.
Pe bune. De aici o situatie in care persoane la pensie, cu casa mare si scumpa au greutati mari in a plati impozitul anual.

Solutia e mutat in loc mai ieftin, locuinta mai mica, impozit mic.
De ex. pe vreo insula in Pacific, cu 100 de parai esti boier :lol:


#42
Cris007

Cris007

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 52,735
  • Înscris: 06.08.2004
Am citit prima parte din discutie si nimeni nu a pomenit de evaluatori.
Sa inteleg ca proprietarii din discutie nu au facut evaluari pana acum (desi legea spune ca trebuie facute periodic) sau ca nu-s proprietari pe aici?!
Chiar nu inteleg.

Pe fond: ar trebui sa discutam in primul rand de ce exista acest impozit pe proprietate. Ce ofera administratia locala in schimbul acestor bani pentru mine ca proprietar? De ce sa nu punem taxe de proprietate si pe calculatoarele personale de exemplu? Sau pe centralele de apartament, televizoare, aparate de cafea, mobila, etc? Tot ce avem ca proprietate sa fie taxat.

View Postabulafius43, on 29 martie 2024 - 15:51, said:

asa rezulta din grila aia notariala?
Nu inteleg chestia cu "grila notariala". Daca nu depui actele de evaluare facute de evaluator autorizat la taxe locale odata la 5 ani (asa e acum din cate stiu, era odata la 3 ani inainte) taxele locale iti stabilesc taxa de platit din grilele lor care nu sunt "grile notariale". Grilele pe care lucreaza administratia locala sunt supraevaluate masiv, adica o sa platesti de-ti iese pe nas, nimeni nu cumpara proprietatea respectiva cu cat zic ei ca face.

Edited by Cris007, 30 March 2024 - 07:28.


#43
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,772
  • Înscris: 21.06.2016
În principiu impozitul pe proprietate se referă numai la proprietățile care consumă resurse comune, nu la orice proprietate.

De exemplu o proprietate imobiliară are nevoie de străzi, asfalt, școli, sistematizare, curățenie publică, e păzită de poliție și pompieri etc.
O mașină consumă aer care e comun, are nevoie de străzi, asfalt, spatiu de parcare etc. Desi la masini e mai discutabil, asta se poate face mai corect prin taxele pe carburant,

Edited by vrajitoruldinoz, 30 March 2024 - 07:59.


#44
Cris007

Cris007

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 52,735
  • Înscris: 06.08.2004
Pai exista impozit pe masina.

Si eu ca persoana cand ies de pe proprietatea mea, folosesc strazi si spatiu comun. Chiar si pe jos. Impozit pe incaltaminte in cazul ala?

Sa fie taxe pe curatenie si strazi, dar nu pe proprietate, de-acord.

Ma rog, asta-i alta discutie. In esenta parerea mea e ca suntem jecmaniti pentru ce primi.

Edited by Cris007, 30 March 2024 - 08:00.


#45
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,772
  • Înscris: 21.06.2016
Păi ăia care mătură străzile nu o fac în primul rând pentru proprietățile din zona?
Hai să o luăm altfel. Eu și cu amicii mei vrem să facem niște case. Strângem 1000 de oameni, cumpărăm pământ, facem 1000 de case. Un cartier privat undeva în câmp.
Nu trebuie să plătim pentru tot ce e pe terenul ăla între case? Nu trebuie să plătim un paznic, un măturător, asfaltarea, construcția unei școli și salariile, pompieri, un bazin cu apă să stingem focul?
Cine să plătească asta la noi in curte? Statul din impozitele altora?

Edited by vrajitoruldinoz, 30 March 2024 - 08:05.


#46
Arhanghelul_Mihail

Arhanghelul_Mihail

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 652
  • Înscris: 06.01.2022

View PostCris007, on 30 martie 2024 - 07:24, said:

Am citit prima parte din discutie si nimeni nu a pomenit de evaluatori.
Sa inteleg ca proprietarii din discutie nu au facut evaluari pana acum (desi legea spune ca trebuie facute periodic) sau ca nu-s proprietari pe aici?!
Chiar nu inteleg.

Evaluarea se face periodic doar in cazul persoanelor juridice. Impozitele pe cladiri le platesti in baza valorii rezultate in urma raportului de reevaluare. Si, ca fapt divers, fata de 2019 au crescut cam de 3 ori valorile impozabile prin zona pe la moi.

La persoanele fizice nu reevalueaza nimeni, nimic. Ce-ti vine in decizia de impunere, aia e de plata. Si e un calcul relativ simplu - bazat pe tipul cladirii, rangul localitatii, zona din localitate si suprafata locuintei.

Ma gandesc ca, in viitor, vor fi actualizate anual tabelele astea in functie de cum arata piata imobiliara. Si piata imobiliara in Romania are o singura directie - in sus. Pana la convergenta cu UE. Posted Image

Edited by Arhanghelul_Mihail, 30 March 2024 - 08:17.


#47
Mount_Yerrmom

Mount_Yerrmom

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,300
  • Înscris: 05.08.2015

View Postshiva, on 30 martie 2024 - 01:25, said:

Atunci e o problemă de colectare

Sunt segmente intregi din economie subimpozitate

Una flagranta este impozitul pe proprietatea persoanelor fizice

#48
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,772
  • Înscris: 21.06.2016
Pe investiții, dividende, capital.

Pe șpagă. :)

#49
Mount_Yerrmom

Mount_Yerrmom

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,300
  • Înscris: 05.08.2015
Dividendele se impoziteaza cu 8% dar nu poarta CAS si CASS decat in anumite conditii / limitat

Investitiile si capitalul [gain on] se impoziteaza cu 16%

#50
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,772
  • Înscris: 21.06.2016

View Postabulafius43, on 29 martie 2024 - 23:31, said:

De ce sunt locuintele goale si chestiile neproductive un dezastru pt societate? pt ca asa zici tu? serios tu chiar crezi ca totul se reduce la productivitate?

eu cred ca nu totul se reduce la asta. tu gandesti ca americanii care sunt obsedati de productivitate si uite unde au ajuns - multi homeless probleme cu drogurile etc. chiar ma gandeam ca acestea sunt unele din simptomele unei societati cu foarte multe lacune si o parte din ele sunt generate tocmai de goana asta dupa productivitate.


Sunt doua aspecte:
1. Spatiul in orașe e prețios și locuințele sunt făcute pentru locuit. Când unii nu au unde sta deși sunt membri productivi ai societății și sunt obligati la navete lungi, trafic, poluare în timp ce apartamentele nu sunt locuite, nu poate fi bine pentru un oraș.
2. Resursele care se folosesc pe proprietate se consumă oricum. Și într-un cartier gol cad frunzele și trebuie măturate străzile, ard casele, trebuie păzite șamd.
E necinstit să se folosească banii din impozitul pe venit a unuia care închiriază undeva ca să aibă grijă de casa ta.

#51
Paco_ste1

Paco_ste1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,519
  • Înscris: 19.03.2022

View PostMount_Yerrmom, on 30 martie 2024 - 08:13, said:

Sunt segmente intregi din economie subimpozitate

Una flagranta este impozitul pe proprietatea persoanelor fizice
Cum adica subimpozitate ?
Impozitul pe proprietati e o aberatie nazisto/comunista.
Dupa ce ca imi iei TVA pe fiecare produs care il cumpar, imi iei impozit pe venit, vii si ma jefuiesti sa-ti platesc pe teren sau constructie ?
Imi intretine proprietatea pentru acel  impozit ?
Nu mai bine elimina lipitorile din primarie si le ajunge bugetul atat pentru investitii cat si pentru salarii ?

#52
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,676
  • Înscris: 07.02.2003

View PostPaco_ste1, on 30 martie 2024 - 10:14, said:

Cum adica subimpozitate ?
Impozitul pe proprietati e o aberatie nazisto/comunista.
E baza functionarii statului in zona administrativa, nu e nimic comunist (poate capitalist Posted Image). Impozitul pe proprietati inseamna strada, cartier, oras, politie, pompieri, spitale, salvare, scoli, gradinite, transport local, parcuri, spatiu verde...
In tarile civilizate impozitarea pe casa/teren/masina/barca/piscina aduce peste 80% din fondurile necesare functionarii unui oras.

Edited by andreic, 30 March 2024 - 10:27.


#53
Trexman

Trexman

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,372
  • Înscris: 11.11.2017

View PostSwatKat, on 28 martie 2024 - 23:29, said:

Deloc. http://www.unnpr.ro. Gasiti aici info, doar ca asa cum am zis fiecare judet e cu a ma-sii... plus alte dificultati...

View PostAdm, on 29 martie 2024 - 06:43, said:

1. Valoarea imobilului se face conform Codului Fiscal, dupa o formula simpla, vedeti aici:

suprafata (mp) * valoare pret mp cf cod fiscal * coeficient de corectie (in fct de localitate).

2. Se ia aceasta valoare si se inmultese cu un procent votat in consiliile locale.

Dacă găsiți inclusiv grila după care se inspiră ISU, cu riscul seismic al clădirilor & „penalizările” de racord aferente, sunteți Dumnezeu...

#54
Mount_Yerrmom

Mount_Yerrmom

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,300
  • Înscris: 05.08.2015
Nu exista o grila ISU

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate