Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
La multi ani mie!

Senzor filtru particule GOLF 7

La multi ani @radu103!

La multi ani @Nenea Zap!
 La multi ani @beavis03!

BlackView Oscal Pad 13, probleme ...

Baterie auto AGM 70AH vs normala ...

Depanero nu vrea sa imi dea Negat...
 Extras carte funciara

Carucior pliabil pentru cumparatu...

In ce supermarket gasesc carne de...

Cat de riscant e sa rezerv un hot...
 Audi Q3 F3 PHEV - impresii si con...

AC Vortex nu mai incalzește

Scule electrice și impactul ...

Huawei Pura 70/Pro/Ultra
 

De ce legumele si unele fructe nu au gust ?!

* - - - - 3 votes
  • Please log in to reply
113 replies to this topic

#19
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007

View Postvictor29cr, on 26 septembrie 2023 - 13:54, said:

Cam ce au zis si baietii mai sus.

Fructul cand este crud de exemplu, contine mult amidon, fara gust. Acel amidon in timp se transforma in zahar, daca i s-ar permite sa ajunga acolo.

Am 47 de pomi in curte, pusi departe unul de altul. Nu i-am tratat cu nimic de cand i-am pus ~ 7 ani.
Am mancat fructe din MAXIM 8 in fiecare an, caci ceilalti efectiv nu au sanse fara tratamente.

Nu vreau sa-mi imaginez prin ce chinuri si tratamente trec fructele din comert sa ajunga asa frumoase cum sunt.


Asta nu mi-o explic, adica nu ma pricep, poate stie cineva care e explicatia.
Ai mei in Romania au gradina cu pomi, pana acum 2 ani aveau rosii, castraveti, etc...,mai multe legume. Rosii stiu sigur ca nu se faceau decat daca le stropeau, si nu o data, de multe ori. Si chestia asta e valabila si la vecini.

Ne-am luat si noi o mica gradina in Germania, nu punem mare lucru, doar niste rosii, ceapa verde, etc. E intr-o zona de gradini si mai stiu inca 2-3 "vecini" de gradina. Efectiv niciunul nu stropim cu absolut nimic, se fac legumele intr-o nebunie, nu se strica, sunt super gustoase, etc.

Care sa fie explicatia? De ce la ai mei daca nu stropesc nu li se face nimic, iar la mine nici nu ma pot gandi sa stropesc pt ca nu e nevoie? Sa fie pamantul mai bun?  Samanta mai buna?

#20
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,578
  • Înscris: 15.06.2004
Probabil nu e soiul corespunzator ptr sol/meteo...

#21
Bogotta

Bogotta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,457
  • Înscris: 24.02.2017
Pasta de tomate spre exemplu mi se pare ca are gust insa ghici ce: majoritatea vine din China in butoaie de 200l iar culturile de tomate sunt modificate genetic. ei nu isi permit sa cultive rosii normale pentru ca s-ar terciui inainte de industrializare

#22
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,578
  • Înscris: 15.06.2004
Si daca sut insecte - sunt si solutii bio...

#23
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,572
  • Înscris: 30.10.2003
In ultimii ani a cam venit inghetul prin aprilie, cand pomii deja inflorisera. Vrem fructe naturale, bune, ieftine, cu gust, in orice anotimp. Cam greu.

#24
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,578
  • Înscris: 15.06.2004
Rosii, ceapa verde, patrunjel.. crescc fara sa le stropesc cu nimci si in balcon la mine - in ghiveci.

#25
Hider141

Hider141

    trolling here since 2008

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,868
  • Înscris: 06.01.2008

View Posteiffel, on 26 septembrie 2023 - 13:33, said:

Alea sunt portocale ptr suc.
Le-am vazut si eu. Se vand si la supemarket al ei - scrie si pe eticheta ca sunt ptr suc.
Bine de tinut minte, nu stiam asta.

#26
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007

View PostBogotta, on 26 septembrie 2023 - 14:10, said:

Pasta de tomate spre exemplu mi se pare ca are gust insa ghici ce: majoritatea vine din China in butoaie de 200l iar culturile de tomate sunt modificate genetic. ei nu isi permit sa cultive rosii normale pentru ca s-ar terciui inainte de industrializare


Am citit odata un studiu legat de calitatea pastelor de tomate de la diferiti furnizori in DE. Daca nu scrie pe cutie ca sursa de provenienta a rosiilor e in EU atunci sanse mari de tot sunt sa fie aduse din China. La fel si la miere.

Produsele alimentare aduse din China sunt de evitat pentru oricine.

#27
atupi

atupi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,590
  • Înscris: 17.08.2007

View Posteiffel, on 26 septembrie 2023 - 13:11, said:

Sunt culese verzi. Si se coc fortat.

Daca vrei gust - ia niste pamant si planteaza acolo ce vrei tu. le culegi tu cand sunt gata de mancat.
Culmea, chiar daca plantezi soiuri "straineze" vor avea gust.
Te contrazic, parintii mei au renuntat sa mai cultive ptr consum propriu din cauza ca degeaba le puneau ei, aveau grija de ele ca tot de rahat erau.
La rosii in special cele mai multe seminte sunt hibride facute ptr rezistenta si nu ptr gust, calitate.

@Minneto in Ro se aduc din import porcariile ieftine. Eu nu traiesc in RO si cumpar chestii f bune de import din Spania, Maroc, Italia si sunt excelente.
La noi primeaza pretul.

#28
smoke

smoke

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,749
  • Înscris: 08.10.2004
problema e ca am trecut de la putin si de calitate la mult  fara calitate. vrem sa avem legume si fructe tot timpul anului, si nu conteaza ca ne autopacalim.  traim in perioada de consumism si nu stim sa ne gestionam nici resursele si nici asteptarile. asa ca producatorii ne dau plastic daca ne place de plastic...banu sa iasa...

#29
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,578
  • Înscris: 15.06.2004
Poti sa ma contrazici, dar asta e adevarul.
Vezi si postuile mele de dupa cel citat de tine.

Legat de Spania - am mancat niste castraveti la ei... mama mama.  Daca aveau si fitil mergeau de ars la biserica. Ziceai csa sunt ceara curata.

View Postatupi, on 26 septembrie 2023 - 14:16, said:

Te contrazic, parintii mei au renuntat sa mai cultive ptr consum propriu din cauza ca degeaba le puneau ei, aveau grija de ele ca tot de rahat erau.


#30
TheWarrior

TheWarrior

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,065
  • Înscris: 16.10.2007
Am citit odata un articol, ziceau ca fata de acum 40 de ani sunt cu totul alte soiuri. Se pare ca s-a lucrat mult pt a imbunatatii aspectul, rezistenta la boli, mai putin pe gust.

#31
sdrc

sdrc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 753
  • Înscris: 28.05.2008
Oameni buni, eu merg (aproape) saptamanal in Piata Obor (hala cea noua); in timp, am ajuns sa cunosc o sumedenie de producatori si am stabilit relatii speciale cu cei de la care cumpar frecvent.
Nu am regasit nicaieri in Romania o asa bogatie de produse, mai ales daca vorbim de fructe, legume si verdeturi; in presa economica (dar nu numai) au fost numeroase relatari ale unor profesionisti in domeniul gastronomic (mai ales straini) care au laudat pe buna dreptate calitatea produselor oferite aici. Fata de acum cativa ani, oamenii au invatat cum e cu satisfacerea cerintelor clientilor, s-au organizat, au aplicat pt. fonduri, au achizitionat depozite frigorifice etc.
Evident, nu toate produsele oferite sunt la fel de gustoase si/sau obtinute prin metode ce satisfac 100% standardele UE in materie de siguranta alimentara, insa cam toti clientii de cursa lunga ajung sa selecteze destul de bine marfa valoroasa.
Ca sa nu mai lungesc vorba, iata cam despre ce e vorba (ma raportez strict la experienta personala, exclusiv produse pe care le cumpar de ani de zile si de care sunt cat se poate de satisfacut):
- vinete: in afara halei, pe coltul din dreapta (celebrele doamne care vand roadele din Dridu - anul trecut a fost un articol HotNews); e o afacere de familie cu lant de aprovizionare / transport / vanzare non-stop, luni-duminica (pret minim anul asta 2.99 lei/kg)
- in hala, imediat dupa intrare: porumb (normal/zaharat), intre 2.50 - 3.50 lei - stiuleti zdraveni, cu boabe pline; un domn foarte dragut ii cresteaza pe lungime, a.i. vezi exact ce cumperi
- putin mai incolo, pe stanga e o tanti brunetica care are verdeturi ce fac de rusine orice "legatura" din supermarket; cum sa va spun, patrunjelul are gust de patrunjel, este ferm si suculent ... idem marar, tarhon, rozmarin si ce mai doriti dvs.
- tomate: aici pentru mine lucrurile sunt clare, desi oferta e uriasa: la taraba nr. 300 sunt 2 surori care au produse de vis (inima de bou, rose, "grase" etc.); sunt relativ scumpe (15-20 lei/kg in plin sezon), dar daca vorbim de gust ...
- alaturi, la taraba nr. 301 se gasesc salate de toate felurile; o familie de oameni harnici va invata exact cum sa le folositi
- cartofi: e imposibil sa nu gasiti pe gustul dvs., fie albi, fie rosii
- ardei, gogosari: lucrurile sunt simple - pretul cel mai mic = coada cea mai mare; in rest, gasiti ardei gras/kapia de calitate foarte buna, pe alese, la +1 leu/kg
- fructe de padure: iarasi e foarte clar: tanti din Albac (Alba) - pe latura dreapta, in partea a doua a halei - are tone (nu exagerez deloc) de capsune, zmeura, afine, mure, catina, aronia, smochine; e foarte simplu de gasit, acolo e coada non-stop, indiferent de zi si ora; preturile variaza sezonier. A aparut recent intr-un articol din ZF
- mere: e greu de facut o selectie, sunt extrem de multi ofertanti; personal, cumpar de la o tanti din Voinesti care are 11 livezi. Divaghez putin: chiar in Voinesti, cu iesire in sosea, e o alta tanti (a lucrat in cercetare, a contribuit la crearea a 2 soiuri din care doar ea si inca cineva mai au produse de vanzare) cu o oferta fabuloasa de mere, pere si gutui. Trecem pe acolo in fiecare an si incarcam 2 lazi mari ...
- piersici si caise: in capat, aproape de iesirea spre flori, e o tanti care are o minunatie de soiuri; se pot cumpara pe alese, va ofera poame care se coc in zile succesive
- pepeni: in piata veche, in afara halei, e o doamna din Dabuleni (atestata, ca sa zic asa), foarte harnica, bun comerciant; soiurile de pepene (rosu/galben) pe care le cultiva/vinde  sunt grozave
- nuci: tot in capat, spre flori, e un baiat din Buzau, are in permanenta o gramajoara "de expozitie"
- struguri: e vremea lor, gasiti acum toate soiurile si varietatile ...

Daca tot m-am pornit sa scriu ... iata ce gasim la etaj:
- condimente de toate soiurile (e un mini-bazar oriental bine aprovizionat); am descoperit de curand za'atar si alte minuni de acest tip
- branzeturi din Marginimea Sibiului
- masline, ulei de masline si specialitati de branza (de ex. burgu); e un turc simpatic (mai nou vinde si fiul)
- carne de vita (e o familie care lucreaza in echipa - doamna vinde, iar sotul si baiatul transeaza in functie de preferintele dvs.); ofera si varianta tocata

As putea scrie ore intregi, dar cred ca ati prins ideea ...
Spor la cumparaturi!

Edited by sdrc, 26 September 2023 - 14:55.


#32
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,578
  • Înscris: 15.06.2004
Sunt alte soiuri aduse din vest.
Poate la unele legume sau fructe sa nu fie chiar gustul copilariei, dar conteaza foarte mult cand sunt recoltate. Daca le lasi sa se coaca in pom va avea gust in mod clar.

View PostTheWarrior, on 26 septembrie 2023 - 14:40, said:

Am citit odata un articol, ziceau ca fata de acum 40 de ani sunt cu totul alte soiuri. Se pare ca s-a lucrat mult pt a imbunatatii aspectul, rezistenta la boli, mai putin pe gust.


#33
TheWarrior

TheWarrior

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,065
  • Înscris: 16.10.2007

View Posteiffel, on 26 septembrie 2023 - 14:42, said:

Sunt alte soiuri aduse din vest.
Poate la unele legume sau fructe sa nu fie chiar gustul copilariei, dar conteaza foarte mult cand sunt recoltate. Daca le lasi sa se coaca in pom va avea gust in mod clar.
Imi aduc aminte ca se discuta de capsuni si erau indignati ca nu mai e gustul de acum 40 de ani.

Am cumparat prin primavara niste mere cu o coaja f. groasa, practic ma dureau falcile sa rod la ele. Erau recoltate probabil in urma cu 8 luni. Cred ca erau poloneze.

#34
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,578
  • Înscris: 15.06.2004
Din Polonia am eu meri plantati la servici - vreo 10 - cam fiecare e alt soi.
Deja au inceput sa se coaca  - bune rau. Au coaja normala. Chit ca sunt verzi, galbene sau rosii...

Problema e ca la tot ce e cultura intensiva se culeg practic inainte sa se coaca - valabil si ptr capsuni, rosii...
Si ar mai fi o chestie - la unele legume  - e cultura hidroponica - nu au radacinile in pamant ci in vase cu apa. In apa aia se adauga din cand in cand nutrienti ptr plante.

Am avut un coleg care a lucrat in UK la niste sere din astea. Cand aveau comadna sa livreze rosii la un supermarket, cu o zi inainte puneau in apa un agent de coacere - a doua zi le recoltau - erau deja rosii si le expediau.

#35
TheWarrior

TheWarrior

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,065
  • Înscris: 16.10.2007
Sunt soiuri si soiuri, nu degeaba au preturi diferite, unele sunt mai gustoase, altele poate or fi doar pt suc.

Am mancat si rosii cu gustul de pe vremuri, f. bune.

recunosc ca nu am obiceiul sa merg in piete, cumpar totul din supermarket.
M-am cam saturat sa fiu pacalit, imi aleg singur marfa si de ce nu? primesc bon fiscal...........

#36
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,578
  • Înscris: 15.06.2004
Eu am si niste smochini in curte, dar si acasa in ghiveci - din acelasi pom.
Aia din curte fac niste smochine dulci si aromate, alea din ghiveci au gust mai mult de apa. Desi e acelasi pamant in ghiveci... Da tot mediul natural da fructul mai gustos.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate