Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Senzor filtru particule GOLF 7

La multi ani @radu103!

La multi ani @Nenea Zap!

La multi ani @beavis03!
 BlackView Oscal Pad 13, probleme ...

Baterie auto AGM 70AH vs normala ...

Depanero nu vrea sa imi dea Negat...

Extras carte funciara
 Carucior pliabil pentru cumparatu...

In ce supermarket gasesc carne de...

Cat de riscant e sa rezerv un hot...

Audi Q3 F3 PHEV - impresii si con...
 AC Vortex nu mai incalzește

Scule electrice și impactul ...

Huawei Pura 70/Pro/Ultra

Chiar se platesc pensiile la term...
 

Sarmale, fara ele nu se poate!

* * * * * 4 votes
  • Please log in to reply
99 replies to this topic

#55
nnestor

nnestor

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 5,678
  • Înscris: 06.04.2018
As vrea sa vad si eu o data diferenta intre sarmale intr-o oala de lut si unele facute intr-o oala normala, am rugat-o pe maica-mea o data sa faca in paralel dar nu a vrut, stie ea mai bine (sau nu vrea sa ii desacralizez mitul). Cateva ore la cuptor intr-o oala cu capac, la temperatura mica si eventual gatite pe program cu abur e tot ce trebuie.
Mie mi se pare un cosmar sa spal vasul ala de lut, unii spun ca acolo e de fapt tot gustul. Posted Image

Am mai avut discutia asta la cozonac, aceleasi ritualuri mitice, se framanta cozonacul numai de mana cel putin o ora, nu ai voie sa deschizi usa la bucatarie cat creste si alte sfaturi din astea  care fac cozonacul pufos, la fel ca unul framantat zece minute la robot si dospit 24 de ore afara, in frig.

Am fost ieri la cumparaturi, am varza murata de doua feluri, spata de porc, slanina afumata de mangalita, sa vad daca gasesc si niste timp astazi.

Edited by nnestor, 30 September 2019 - 09:30.


#56
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,479
  • Înscris: 04.05.2006
Dacă ma intrebi pe mine...ai perfecta dreptate :)
Oala aia de lut avea rolul ei (la fel cum sunt ceaunurile de fonta) pe vremea când oamenii nu aveau cuptoare la îndemâna și gateau la flacara, oala substituind practic cuptorul.
La fel e și cu frământatul, singurul lucru care se întâmpla dacă folosești un malaxor este ca te îngrași, pen’ca depui mult mai puțin efort sa obții același cozonac :lol:

#57
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,479
  • Înscris: 04.05.2006
Exista însă un aspect care nu trebuie neglijat, când vorbim despre gătitul acasă: importanta ritualului și satisfacția conferita de îndeplinirea lui. Bucătarii aia profesioniști, gătesc după alte principii: productivitate,  costuri, consistenta gustului, repetabilitatea rezultatului, etc.
Acasă, e altceva.
Gătitul e de multe ori parte a unor evenimente sociale, iar ritualul poate deveni chiar mai important decât produsul.
De aceea, e bine sa ne păstram și sa ne cultivam ritualurile care ne aduc satisfacție....

#58
nnestor

nnestor

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 5,678
  • Înscris: 06.04.2018
Doar ca de multe ori ritualurile astea se bat cap in cap cu socializarea, in loc sa stai cu prietenii si familia stai inchis cu orele in bucatarie pentru ca te incapatanezi sa faci manual chestii care cu tehnologia moderna sunt gata de zece ori mai repede.

#59
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,479
  • Înscris: 04.05.2006
Pai deh....dacă aia îl satisface pe om....aia e :)

#60
FreeThinker

FreeThinker

    Mr.Nobody

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,637
  • Înscris: 16.08.2010

View Postnnestor, on 30 septembrie 2019 - 10:29, said:

Doar ca de multe ori ritualurile astea se bat cap in cap cu socializarea, in loc sa stai cu prietenii si familia stai inchis cu orele in bucatarie pentru ca te incapatanezi sa faci manual chestii care cu tehnologia moderna sunt gata de zece ori mai repede.

Varza a la Cluj rulz!  Posted Image

#61
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,479
  • Înscris: 04.05.2006
Stai bland, ca nici aia nu se face chiar cat ai bate din palme ;)
Spre deosebire de sarmale, la aia se gatesc toate componentele separat, dupa care se asambleaza si se da la cuptor....

#62
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014

View Postrichelieu, on 30 septembrie 2019 - 13:20, said:

Stai bland, ca nici aia nu se face chiar cat ai bate din palme Posted Image
Spre deosebire de sarmale, la aia se gatesc toate componentele separat, dupa care se asambleaza si se da la cuptor....
exact! M-am pacalit eu asa, am muncit de mi-au sarit ochii sa toc si calesc varza, am facut din > 5 kg. Faceam lejer sarmale, dar nah... lenesul mai mult alearga

Edited by irina2014, 30 September 2019 - 13:48.


#63
lelali

lelali

    Vrăjeală, multă vrăjeală!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,645
  • Înscris: 07.11.2009

View Postrichelieu, on 29 septembrie 2019 - 20:02, said:

Oul schimba însă textura, chiar și gustul....
Data aviatoare fac fără 00.
Dacă nu ies la fel de bune, îmi rămâi dator cu 585628384574 de sarmale. -_-

#64
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,479
  • Înscris: 04.05.2006
Deal ;)

#65
DANANDREI2001

DANANDREI2001

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,650
  • Înscris: 10.08.2009
Ein Mann, ein WortPosted Image
Ieri l-am lasat pe fi-miu la targu de universitati si am fost in Obor.
2 verze frumoase cu foaia subtire, 900 de grame de carne tocata de borg si o caserola de untura de rata.
Azi m-am apucat de treaba pe la 12.oo.
Incredibil in 2 ore 20' am desavarsit lucrarea cap coada (probabil pt ca n-am baut bere si sprit,mai aveam treaba dupa aia).
am acoperit sarmaile cu niste frunze de varza ramase, un fel de cuptor in cuptor plus ca nu mai sare zeama.
Apropo, ati auzit de sarmale in plapuma ?
Dai 3-4 clocote la sarmale si apoi le acoperi cu cateva paturi si o plapuma si le lasi pana a 2-a zi.
Dupa 8 ore temperatura ramane tot la 80-85 de grade.
cred ca romanu a inventat slow cookerul.Posted Image
eu asa fac pilaful, iese incredibil.
atentie, urmeaza niste imagini care va pot afecta emotional:Posted Image

Attached Files


Edited by DANANDREI2001, 30 September 2019 - 17:43.


#66
nnestor

nnestor

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 5,678
  • Înscris: 06.04.2018
...and now we wait :)

Attached Files



#67
canarel

canarel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,526
  • Înscris: 13.10.2010
He, he, ce poa' sa faca un topic cu sarmale! :lol:

#68
nnestor

nnestor

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 5,678
  • Înscris: 06.04.2018
Am luat niste slanina cruda din care jumate am pus-o in compozitie iar cealalta am facut-o jumari. In untura ramasa am calit ceapa, cateva bucatele de mangalita afumata si orezul, chestia e ca nu aveam in casa decat basmati si arborio, asa ca am pus arborio. Am pus niste boia afumata si cand am pus vinul alb am avut un moment de cumpana, sa continui cu sarmalele sau sa fac un risoto, aveam carnea de porc deja tocata ca altfel...

#69
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,109
  • Înscris: 04.03.2014
Aoleu, eu am mancat in seara asta dar citindu-va m-a lovit foamea instant.

#70
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,479
  • Înscris: 04.05.2006

View PostDANANDREI2001, on 30 septembrie 2019 - 17:42, said:

Ein Mann, ein WortPosted Image
Ieri l-am lasat pe fi-miu la targu de universitati si am fost in Obor.
2 verze frumoase cu foaia subtire, 900 de grame de carne tocata de borg si o caserola de untura de rata.
Azi m-am apucat de treaba pe la 12.oo.
Incredibil in 2 ore 20' am desavarsit lucrarea cap coada (probabil pt ca n-am baut bere si sprit,mai aveam treaba dupa aia).
am acoperit sarmaile cu niste frunze de varza ramase, un fel de cuptor in cuptor plus ca nu mai sare zeama.
Apropo, ati auzit de sarmale in plapuma ?
Dai 3-4 clocote la sarmale si apoi le acoperi cu cateva paturi si o plapuma si le lasi pana a 2-a zi.
Dupa 8 ore temperatura ramane tot la 80-85 de grade.
cred ca romanu a inventat slow cookerul.Posted Image
eu asa fac pilaful, iese incredibil.
atentie, urmeaza niste imagini care va pot afecta emotional:Posted Image
De sarmale nu am auzit, doar de pilaf in plapuma :)


#71
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,441
  • Înscris: 29.04.2008

View Postcanarel, on 30 septembrie 2019 - 20:15, said:

He, he, ce poa' sa faca un topic cu sarmale!

ulcer?

#72
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014
Imi place mobilizarea exemplară! :-)
Sunt la brașov zilele astea, dar saptamana viitoare execut gulasul din varza acra
Cred ca ma duc la sergiana sa bag o portie de sarmale, ca om sunt si eu

Edited by irina2014, 01 October 2019 - 09:59.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate